StoryEditorOCM
HrvatskaPOŽEŠKA KATEDRALA

Nadbiskup Hranić dištonava, ali ima tko će zapjevati. Kad se on dohvati mikrofona, ne pušta ga...

Piše Ivan Ugrin
21. studenog 2023. - 11:09
Mons. Antun Škvorčević, mons. Đuro Hranić i mons. Đuro Gašparović u požeškoj katedraliPožeška Biskupija/

Na svetkovinu svete Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale, Katoličke gimnazije i grada Požege, u nedjelju 15. listopada 2023., svečano misno slavlje u Katedrali predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić u zajedništvu s domaćim biskupom mons. Antunom Škvorčevićem i drugim biskupima Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, kanonicima požeškog Stolnog kaptola, svećenicima središnjih biskupijskih ustanova i Katedralnog arhiđakonata, učenicima i djelatnicima požeške Katoličke gimnazije te pojedinim slojevima vjernika grada Požege, ističu u vijesti na mrežnim stranicama Požeške biskupije.

Domaćin Škvorčević na početku je sve pozdravio, osobito predvoditelja Hranića, a pri koncu mise izmoljena je molitva požeškoj zaštitnici i pjevan himan u njenu čast s njenim geslom: "Samo je Bog dostatan".

Novoizabrani potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije razdragano se raspjevao, a ispred njega je stajao mikrofon, tako da je njegov glas odzvanjao cijelom crkvom. Ono, kad pjeva sam dijelove mise, prefaciju i druge molitve, to i ne izgleda tako loše, no, izgleda da među ostalim glasovima njegov i nije baš pogodio tonalitet. Da ne kažemo kako nije baš nekog sluha, recimo da je malo dištonavao.

Tankoćutnim ušnim osjetilima, inače vrsnog pjevača biskupa Škvorčevića, to je, ili zasmetalo, ili se taman spremao za svoj završni zahvalni govor, pa je onako ufino okrenuo mikrofon od Hranića prema sebi, koji ga je samo blago pogledao.

Inače, Škvorčevića poznajem još tamo iz 1985. godine, kad je također pokazao vještine "preuzimanja" mikrofona. Naime, bilo je tada veliko hodočašće hrvatske katoličke mladeži iz domovine i dijaspore u sklopu Godine mladih i poziva pape Frane da se mladi iz cijeloga svijeta okupe za Cvjetnicu u Rim.

Nas je iz Splita i okolice bilo više od tisuću, a sveukupno je s dijasporom bilo 4.500 mladih Hrvata. Iz Splita bi nas bilo još i više da nije tadašnji voditelj splitskog hodočašća don Petar Šolić još nekih 400 mjesta koja je rezervirao za smještaj u Rimu - bio je besplatan za sve, po rimskim župama, uglavnom u dvoranama u vrećama za spavanje ili tko je imao više sreće kod neke obitelji - na traženje tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića ustupio Zagrepčanima, koji se nisu baš bili organizirali za ovu zgodu.

U svakom slučaju, mi smo Splićani dominirali među mladim hrvatskim hodočasnicima u Vječnome gradu, kao naprimjer 29. ožujka na večernjoj misi u hrvatskoj crkvi svetog Jeronima, dupkom punoj, koju je predvodio tadašnji naš nadbiskup dr. Frane Franić. Imao sam čast uz gitaru pjevati i predvoditi pjevanje.

Tako je trebalo biti i na posebnoj audijenciji za sve mlade Hrvate s papom Ivanom Pavlom II., 30. ožujka 1985. prijepodne u dvorani Pavla VI. u Vatikanu. Međutim, odnekud se pojavio tada 38-godišnji svećenik zagrebačke nadbiskupije Antun Škvorčević, koji je tih dana boravio u Rimu, i zasjeo za orgulje i pjevao, ali od zvuka orgulja jedva se čulo i njega i sve nas nazočne u dvorani. Papa Wojtyla tom je prigodom pokazao još jednom koliko voli naš hrvatski narod, te je samo nas mlade Hrvate primio u posebnu audijenciju. A bilo je tih dana u Rimu, za Cvjetnicu, oko 200.000 mladih sa svih strana svijeta.

Bilo, kako bilo, kako sam već spomenuo, biskup Škvorčević lijepo pjeva. Ali, kad se dohvati mikrofona, ne pušta ga. To se može vidjeti i na već spomenutim internet stranicama Požeške biskupije, primjerice, na velikoj ovogodišnjoj proslavi Gospe od Suza u Pleternici početkom rujna. Nakon mise koja je trajala otprilike dva sata, uslijedilo je još najmanje pola sata noćne procesije sa svijećama i Gospinim likom. Pjeva se, moli, zbor je uključen, mladi recitiraju molitve, no, mikrofon je u rukama požeškog biskupa koji zajedno s ostalim klerom stoji kod oltara i čeka dok se procesija ne završi.

Tko zna, možda u Vatikanu ne mogu naći biskupa ili svećenika dobrog pjevača da zamijeni prvog požeškog biskupa, kojeg je papa Ivan Pavao II. imenovao još 5. srpnja 1997., a koji je kanonske godine za mirovinu ispunio prije više od godinu i po dana. Nuncije, vrime je...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:47