StoryEditorOCM
HrvatskaZA-PRAVO

Na zagrebačkom Pravnom fakultetu studenti i nastavnici osnivaju udrugu za zaštitu LGBTIQ studenata. Najava užarila društvene mreže

9. studenog 2020. - 09:12

Studenti i nastavnici zagrebačkog Pravnog fakulteta udružili su snage te pokrenuli osnivanje prve studentske udruge u nas takvog tipa kojoj je cilj sigurno, podržavajuće i otvoreno okruženje za nastavnike i studente na Pravnom fakultetu u Zagrebu bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet i rodno izražavanje. Nova studentska udruga nosi naziv ZA-PRAVO LGBTIQ OSOBA ili kraće ZA-Pravo.

Kako navode u priopćenju, inicijativa je inspiraciju pronašla u studentskim i učeničkim udrugama u Sjedinjenim Američkim Državama pod nazivom Gay-Straight Alijansa, koje nude sigurno i poticajno okruženje za lezbijske, gej, biseksualne, transrodne, inerspolne i queer (LGBTIQ) studente i studentice, one koji propituju svoj identitet, kao i za studente i studentice koje imaju LGBTIQ prijatelje/ice, LGBTIQ članove ili članice obitelji ili one koji podržavaju prava LGBTIQ osoba.

Iako na zagrebačkome Filozofskom fakultetu postoji slična udruga, posebnost ove na Pravnom fakultetu jest u tome da su u nju po prvi put uključeni i studenti i profesori, a vrata su otvorena svim drugim zainteresiranim zaposlenicima fakulteta, kao i bivšim studentima, prepričava inicijatorica osnivanja udruge doc.dr. sc. Antonija Petričušić s Katedre za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Dodaje kako su u inicijativnoj skupini iza nje zasad stala četiri zaposlenika toga fakulteta te šestero studenata, a potporu je dalo još 30-ak studenata.

Osnivačka skupština očekuje se 16. 11., pozvani su dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu kao i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova a pozivnice će biti odaslane i na druge adrese.

- Snaga ove udruge je u tome što ona ne okuplja isključivo članove koji pripadaju toj zajednici nego i njihove saveznike. Koncept suradnje, udruživanja je ovdje bitan, a prisustvo profesora osnažuje studente. Udruga je otvorena svima koji se žele educirati o pravima i osobama manjinskih identiteta – ističe docentica Petričušić, dodajući kako se, ako bude interesa, udruga može proširiti i na razinu sveučilišta.

Inicijativa u najavi ističe kako je, unatoč postojanju nacionalnih i međunarodnih pravnih mehanizama koji jamče jednakost i zaštitu od diskriminacije, socijalna distanca prema LGBTIQ osobama iznimno velika, osobito među mladim ljudima, a studenti/ce Pravnog fakulteta nisu u tome iznimka.

Najava osnivanja udruge užarila je i društvene mreže, a Antonija Petričušić prenosi kako je ponovno prisutan govor mržnje što pokazuje kolika je potreba za osnutkom jedne takve udruge upravo na Pravnom fakultetu velika, uz ostalo i u cilju dekonstrukcije predrasuda.

- Ponekad nastavnici svih fakulteta prenose predrasude ni ne znajući koliko su one uvredljive. Dugoročno svi od ovakvih projekata možemo imati koristi, uključujući i hejtere – ističe profesorica Petričušić. Udruga planira postavljene ciljeve ostvariti putem tjednih sastanaka, organiziranja konferencija, okruglih stolova, gostujućih predavanja, edukacija i kampanja.

Uključit će i osobe iz LGBTIQ zajednice u studentske i javne debate te tako, kako kažu, podizati svijest o temama važnima za ostvarivanje jednakosti, nediskriminacije i prihvaćanja različitosti među studentima i studenticama i u širem društvu. Udruga toga profila važna je za studente/ice Pravnog fakulteta, kažu u Inicijativi, i stoga što će mnogi od njih u budućnosti svojim profesionalnim djelovanjem doprinositi jačanju pravnih i političkih okvira za zaštitu temeljnih prava LGBTIQ osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 11:12