stdClass Object ( [id] => 1364078 [title] => Kotoranin Damir Dojkić, novi zapovjednik HRM-a, o Splitu, Mili Čatlaku, obitelji i Hajduku, i što mu je životni san... [alias] => kotoranin-damir-dojkic-novi-zapovjednik-hrm-a-o-splitu-mili-catlaku-obitelji-i-hajduku-i-sto-mu-je-zivotni-san [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Komodor Damir Dojkić novi je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. Tu je časnu dužnost preuzeo od kontraadmirala Ive Raffanellija, koji je zapovjednik HRM-a bio od prvog dana 2018. godine.

Lista njihovih prethodnika je impresivna, od prvog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Svete Letice, preko Vida Stipetića, Zdravka Karduma, Ante Urlića, Roberta Hranja do Predraga Stipanovića. Stoga je nekako prvo pitanje došlo samo od sebe: je li teško bilo ući u postole slavnih prethodnika?

– Kada ste dugo u vojnom sustavu, a u mom slučaju riječ je o više od 30 godina službe, kroz dužnosti i zadaće koje obnašate vi se razvijate usporedo s njim. Ako tako gledate, morate biti spremni za dužnost, spremni odgovoriti svim izazovima koji su pred vama. Ali da je izazov, to zasigurno jest! – veli nam prvi čovjek HRM-a.

Nema straha?

– Ne!

Ali ima posla?

– Posla ima!

Komodor je rođen i odrastao u Tivtu, u Boki kotorskoj, gdje je završio osnovnu i srednju školu, u Zaljevu hrvatskih svetaca. Negdje do kraja osamdesetih u Tivtu i Kotoru su Hrvati bili u većini, a taj se odnos drastično promijenio pred sam Domovinski rat i nakon rata.

Na nezgodnom mjestu

Vojni poziv privlačio ga je već tijekom odrastanja. Posebno ga je zanimala vojna tehnologija, a služenje vojsci shvaćao je kao služenje svojem narodu. No valjalo je napustiti rodni kraj i doći u Split, na Mornaričku vojnu akademiju.

– U konačnom izboru dodatno me privuklo to što sam volio Split i redovno dolazio na utakmice Hajduka, pa je i to utjecalo na moj konačni odabir – veli zapovjednik, rođen na moru, zaljubljen u more i dalje. No tada se dogodio Domovinski rat, a on se kao "friško" diplomirani inženjer pomorskog prometa, komentiramo, našao na nezgodnom mjestu.

– Jedina prednost tih okolnosti u kojima sam se nalazio, te uistinu dramatične situacije, bila je što sam neposredno mogao uvidjeti što se zapravo događa. Pa, iako sam odrastao u obitelji koja ima visok prag tolerancije, i unatoč mom dubokom uvjerenju kako rata neće biti, prateći razvoj događaja nisam ni trena dvojio oko odluke da moram napustiti to okruženje.

Početkom lipnja 1991., duboko razočaran, napušta tadašnju Jugoslavensku ratnu mornaricu i vraća se kući. U namjeri da nastavi svoj životni put u trgovačkoj mornarici, posvećuje se učenju i polaganju ispita na tamošnjem sveučilištu, što je bilo potrebno za obnašanje tih dužnosti. U kolovozu te, pokazat će se nedugo poslije krvave, 1991. shvaća kamo sve to vodi, shvaća kako je rat neizbježan...

---

image

Prioriteti su nam radarski i raketni sustavi - ističe novi zapovjednik HRM-a Damir Dojkić

 

Tom Dubravec/Cropix
---

– Vojnički poziv u meni nadglasao je sve ostalo. Shvatio sam da nema prostora ni vremena za išta drugo i gdje moram biti. Svoja vojna znanja morao sam staviti na raspolaganje svom narodu i obrani Hrvatske. Do Splita sam putovao danima, već je tada to putovanje bilo komplicirano.

Čim sam stigao, javio sam se prijateljima, Hrvatima iz ratne mornarice i uz njih sam našao svoje mjesto, u Prvom diverzantskom odredu HRM-a. Zapovjednik mi je bio Mile Čatlak, koji mi je bio zapovjednik broda u bivšoj vojsci – početke nam pojašnjava, pa doznajemo kako je nakon toga jedno kratko vrijeme bio pripadnik 114. brigade, pa potom taman pred vojno-redarstvenu operaciju "Maslenica" dobiva ponudu i poziv na torpedni brod Vukovar. Te 1993. počeo je komodorov razvojni put u HRM-u.

Da se ponovno rodi, opet bi istim stopama. Samo more, samo ratna mornarica. A kako i ne bi kada, priznaje, uza sebe ima iznimno dobru ekipu.

Smjena generacija

– Ovo su godine kad dolazi do smjene generacija. Veći dio iznimno kvalitetnih ljudi, ljudi s iskustvom iz Domovinskog rata, sukladno zakonskim regulativama odlazi u mirovinu, a na njihova mjesta dolaze mlađi, koji mogu odgovoriti suvremenim izazovima, koji su i školovani i ambiciozni i, što je najvažnije, imaju potrebno znanje i volju za rad.

U našem pozivu cjeloživotno učenje je obveza. Učenje i praćenje trendova. Naš sustav omogućava kontinuitet izobrazbe, tako da oni koji žele i to zasluže radom i odnosom prema zadaćama imaju mogućnost profesionalnog razvoja – veli nam zapovjednik Dojkić.

---

image

Hrvatska ratna mornarica se, unatoč financijskim ograničenjima, odlično nosi s izazovima
 

Nikola ViliĆ/Cropix
---

I sam je uključen u proces izobrazbe budućih naraštaja, predaje taktiku ratne mornarice i podmorničko, protupodmorničko i torpedno naoružanje.

I bio je to savršen moment za upitati koliko nas cijene u svijetu. Naime, hrvatske nautičare, strojare, pomorce proglašavaju uvijek svjetskom top-klasom, svi ih hvale i žele na svojem brodu. Kakvi smo onda unutar NATO-a?

– Već godinama sudjelujemo s raketnom topovnjačom u okviru NATO-ove operacije Sea Guardian na Mediteranu. Kada smo dobili poziv za sudjelovanje, vodeći računa o sigurnosti i o našim mogućnostima, ovom smo izazovu odgovorili na najbolji mogući način. Iako je bilo određenih nedoumica i sumnji, čak i od strane NATO-a, sudjelovanje našeg broda pokazalo se iznimno korisnim za sve. Naime, raketna topovnjača RTOP-42 brod je koji je na razini NATO-a najviše puta sudjelovao u ovoj operaciji. Uz to, od strane zapovjednika NATO-ovih snaga posada je višestruko odlikovana.

Ukratko, potvrdilo se da takav brod, iako manjih gabarita, u nekim segmentima može biti iznimno učinkovit i provesti zadaće u Sredozemnom moru koje drugi puno veći brodovi ne mogu, primjerice fregate, koje su uglavnom angažirane u operaciji – hvali svoje posade zapovjednik, kazujući nam kako se u praksi pokazalo da nitko ne očekuje brod takvih gabarita u takvom području kao što je Mediteran.

---

image

U našem pozivu cjeloživotno učenje je obveza. Učenje i praćenje trendova

Tom Dubravec/Cropix
---

– U ovom poslu ponekad se morate poslužiti improvizacijama, međutim, iznalaženju rješenja se pristupa sustavno. Naime, temelj NATO-a je sustav naučenih lekcija. Ako se nešto novo pokaže dobrim, to vrijedi implementirati u pravila postupanja budućih angažmana. Niz je primjera naših iskustava u kojima smo nešto prvi put primijenili i što se pokazalo iznimno korisnim, a što je potom NATO uvrstio u sustav naučenih lekcija – veli nam.

Pohvale britanskog admirala

Strogo se vodi računa o sigurnosti jer brod gabarita do 50 metara u središtu Mediterana, poznatog po iznimno složenim meteorološkim uvjetima, traži da se dobro skrbi o sigurnosti posade i broda. Naravno, zapovjedniku kontingenta i zapovjedniku broda ostaje mogućnost procjene situacije na terenu.

– Naši časnici i posade broda išli su do one gornje granice prihvatljivoga rizika da iziđu na more na području operacija i odrade zadaću. I sam sam nazočio nekim aktivnostima u Northwoodu, gdje je smješteno Zapovjedništvo pomorskih snaga NATO-a, kada je britanski admiral, zapovjednik pomorskih snaga, istaknuo doprinos Republike Hrvatske i HRM-a. Naglasio je kako smo mi uspjeli dati doprinos bez obzira na izvjesna ograničenja – ponosan je na svoje komodor.

---

image
Jakov PrkiĆ/Cropix
---

Pa ga pitamo o čemu sanja. Što bi želio vidjeti privezano u našim lukama?

– San koji bih uistinu želio ostvariti je višenamjenski brod, odnosno korveta... odnosno, dvije – smijemo se. Komodor nastavlja:

– Tako sofisticiran brod visoke tehnologije, izgledno je, hrvatska brodogradnja ne može isporučiti, nema te sposobnosti za gradnju. Međutim, traže se rješenja da se dio gradnje realizira u suradnji s našom brodogradnjom, jer je to onda velika korist za našu industriju, a i za buduće održavanje broda, obuku i sve ostalo što ide u tom paketu – veli nam.

Temeljni princip svih vojski svijeta, doznajemo, jest da kada nabavljate jedno tako složeno i skupo sredstvo, da to sredstvo ima referencu, što znači da bi takav jedan brod trebao biti već dokazan u jednoj od NATO-ovih mornarica.

No naši su financijski resursi ipak ograničeni. Ono što nije ograničeno jesu obalni ophodni brodovi. Klasa Omiš. Imamo jednog, a plan je bio da ih HRM 2018. ima pet. Gdje je zapelo, pitamo.

---

image

Novi zapovjednik HRM-a Damiru Dojkić na svečanosti primopredaje dužnosti u Domu HV-a u Splitu

Jakov PrkiĆ/Cropix
---

– Prototip je tijekom primopredajnih ispitivanja ispitan do krajnjih granica i pokazao se iznimno kvalitetnim, ima sitnih nedostataka na koje se ukazalo i oni će se korigirati za naredne brodove iz serije. Pokušavamo iznaći rješenje s "Brodosplitom". Nositelj svega je Ministarstvo obrane, a po zadnjim informacijama koje imam – na dobrom smo putu. Dva broda su u visokoj fazi gradnje i vjerujem da će u skoroj budućnosti biti dovršeni i isporučeni HRM-u – optimističan je zapovjednik.

Ima on još snova, na kojima se ozbiljno radi, borbeni brodovi, borbena sredstva, radari za nadzor područja odgovornosti... U planskim dokumentima sve je navedeno, prioriteti su im radarski i raketni sustavi i kruna svega – već spomenuti višenamjenski brod korveta.

Obalna straža

– Imamo, naravno, i manje projekte, ne manje važne! To su protuminske sposobnosti, razna infrastruktura za obuku i uvježbavanje, moderniziranje nekih brodova u sastavu – kaže nam.

Pa se vraćamo na ono što nam je potreba, a pokazalo se i izazov – Obalna straža.

– Obalna straža i sada odgovara svim zadaćama, posebno smo fokusirani na traganje i spašavanje na moru, izvrsno surađujemo s Ministarstvom poljoprivrede po pitanjima nadzora ribarstva, zaštite kulturnih spomenika... Ono gdje želimo napraviti značajan iskorak, i tu smo na dobrom putu jer smo dobar dio projekta već realizirali, jest postupanje pri eventualnim onečišćenjima mora.

Druga su ministarstva fokusirana na luke i obalno područje i za to imaju određene resurse. Jedini smo koji postupamo na otvorenom moru, u gospodarskom pojasu, jer nitko od ostalih nema dostatne resurse – veli Dojkić.

S obzirom na to da smo mala država, nužna nam je sinergija svih ministarstava, u tome se slažemo. Valja uskladiti i zadovoljiti i zakonske regulative. Primjerice, jeste li znali da naši djelatnici ne smiju zaustaviti brod u prekršaju na moru?

---

image

‘Sve slobodno vrijeme, najčešće vikendom, vežem uz obitelj‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Baš kao što na kopnu borbeno vozilo ne smije zaustaviti civilno vozilo koje je u prekršaju u prometu. Za nadzor ribarstva, pak, imaju sve što im treba, imaju za to ovlaštene osobe, inspektore certificirane od Europske unije.

– Želimo da i naši pripadnici Obalne straže budu certificirani za nadzor sigurnosti pomorskog prometa kako bi mogli postupati kada su ljudski životi i materijalna imovina ugroženi – kaže nam zapovjednik.

Stavljamo ozbiljne stvari na stranu, pa pitamo što komodor Dojkić radi kad nije komodor.

– Komodor sam 24 sata – ne možeš vojnika navesti na odmor što je da je. No na prvom mu je mjestu obitelj, supruga, djeca, a od prošlogodišnjeg Dana pobjede i unuk Paulo.

Terapija sa Šibom

– Sve slobodno vrijeme, najčešće vikendom, vežem uz obitelj. Zajednički ručak, kava s prijateljima, ali i za nešto pročitati, valja predavanja kadetima ažurirati, dati im uvijek nešto novo – opet proradi u komodoru – komodor.

A tada ga hvatamo na tanane osjećaje. Na kućnog ljubimca, psa, prekrasnu shiba inu, koja je došla na svijet prije 13 godina, pazite sad – na Dan mornarice.

– Za moju Šibu, koja je sad već bakica, uvijek nađem vrimena. Često me pitaju koliko mi briga o njoj teško pada. Istina, ponekad mi zbog umora uzmanjka snage i volje, ali tih sat vremena šetnje sa Šibom dođe mi kao svojevrsna terapija. Opustim se, prošetam, razbistrim misli – pravo zadovoljstvo! – kaže nam prvi među hrvatskim mornarima.

---

Od rodnog Tivta do ratnih odličja

Komodor Damir Dojkić rođen je 6. svibnja 1966. u Tivtu, u Crnoj Gori. Mornaričku vojnu akademiju završio je 1988. godine u Splitu te stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa.

U Oružane snage pristupio je 1. listopada 1991. kao dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 1. diverzantskog odreda HRM-a i “S” voda 114. brigade HV-a.

Tijekom vojne karijere obnašao je niz dužnosti, od 2018. godine obnašao je dužnost načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice.

Komodor Dojkić glavni je urednik i autor doktrinarnih publikacija. Stekao je zvanje predavača u interdiscipliniranom znanstvenom području vojno-obrambene znanosti.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Jelačića te mu je dodijeljena Zlatna medalja Hrvatske vojske.

---

---

Kako mlade privući u vojsku?

Pitamo kako je moguće privući mlade ljude s obzirom da je posljednjih godina, poznato je, interes za vojna zanimanja u padu.

– Tu nema filozofije, na tržištu rada valja biti konkurentan. Često se spominje kako ratovi, nesigurnost utječu na stav mladih, ali mislim da to nije presudno, jer onaj kojeg zanima vojni poziv svjestan je rizika koji taj poziv nosi.

Mladi ljudi prije svega misle na svoju egzistenciju. To ponajprije podrazumijeva rješavanje stambenoga pitanja, potom službovanje bliže mjestu boravka. Svakako, uvjeti života i rada pripadnika uvijek su na listi prioriteta i čini se sve da budu bolji.

Ono što držim ključnim jest atraktivnost vojničkog poziva koju treba valjano argumentirati i isticati. Primjerice, u vojni sustav mladi mogu ući nakon srednje škole, u statusu vojnika/mornara. No zahvaljujući brojnim mogućnostima školovanja i napredovanja, sposobni i vrijedni razvijaju se dalje i postaju dočasnici, pa i časnici – kaže nam.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAMO MORE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SAMO MORE 2 0 11071 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-13 11:29:32 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => Milena Budimir [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-14 23:12:05 [modified_by] => 3182 [publish_up] => 2024-02-14 20:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kotoranin Damir Dojkić, novi zapovjednik HRM-a, o Splitu, Mili Čatlaku, obitelji i Hajduku, i što mu je životni san... page_title=Kotoranin Damir Dojkić, novi zapovjednik HRM-a, o Splitu, Mili Čatlaku, obitelji i Hajduku, i što mu je životni san... [metakey] => Komodor Damir Dojkić, HRM, korveta, Tivat, Mile Čatlak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26494596.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26494627.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26564422.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26494630.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26390806.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26353249.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26494618.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Nikola Vili\u0106\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jakov Prki\u0106\/Cropix","Jakov Prki\u0106\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Komodor Damir Dojki\u0107: Moj san je vi\u0161enamjenski brod, odnosno korveta
\n\u00a0<\/p>","

Prioriteti su nam radarski i raketni sustavi - isti\u010de novi zapovjednik HRM-a Damir Dojki\u0107<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Hrvatska ratna mornarica se, unato\u010d financijskim ograni\u010denjima, odli\u010dno nosi s izazovima
\n\u00a0<\/p>","

U na\u0161em pozivu cjelo\u017eivotno u\u010denje je obveza. U\u010denje i pra\u0107enje trendova<\/p>","","

Novi zapovjednik HRM-a Damiru Dojki\u0107 na sve\u010danosti primopredaje du\u017enosti u Domu HV-a u Splitu<\/p>","

\u2018Sve slobodno vrijeme, naj\u010de\u0161\u0107e vikendom, ve\u017eem uz obitelj\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["38:22","51:40","58:21","58:14","52:20","55:31","63:26"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_26494596_1920.jpg":"1920x1080","k_26494596_1280.jpg":"1280x1280","k_26494596_1024.jpg":"1024x1024","k_26494596_640.jpg":"640x640","k_26494596_480.jpg":"480x480","k_26494596_340.jpg":"340x340","k_26494596_220.jpg":"220x220","o_26494596_1280.jpg":"1280x852","o_26494596_1024.jpg":"1024x682","o_26494596_640.jpg":"640x426","o_26494596_480.jpg":"480x319","o_26494596_340.jpg":"340x226","o_26494596_220.jpg":"220x146","h_26494596_1280.jpg":"1280x854","h_26494596_1024.jpg":"1024x683","h_26494596_640.jpg":"640x427","h_26494596_480.jpg":"480x320","h_26494596_340.jpg":"340x227","h_26494596_220.jpg":"220x147","pp_26494596_1280.jpg":"1280x1628","pp_26494596_1024.jpg":"1024x1303","pp_26494596_640.jpg":"640x814","pp_26494596_480.jpg":"480x611","pp_26494596_340.jpg":"340x432","pp_26494596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26494627_1920.jpg":"1920x1080","k_26494627_1280.jpg":"1280x1280","k_26494627_1024.jpg":"1024x1024","k_26494627_640.jpg":"640x640","k_26494627_480.jpg":"480x480","k_26494627_340.jpg":"340x340","k_26494627_220.jpg":"220x220","o_26494627_1280.jpg":"1280x853","o_26494627_1024.jpg":"1024x682","o_26494627_640.jpg":"640x426","o_26494627_480.jpg":"480x320","o_26494627_340.jpg":"340x226","o_26494627_220.jpg":"220x146","h_26494627_1280.jpg":"1280x854","h_26494627_1024.jpg":"1024x683","h_26494627_640.jpg":"640x427","h_26494627_480.jpg":"480x320","h_26494627_340.jpg":"340x227","h_26494627_220.jpg":"220x147","pp_26494627_1280.jpg":"1280x1628","pp_26494627_1024.jpg":"1024x1303","pp_26494627_640.jpg":"640x814","pp_26494627_480.jpg":"480x611","pp_26494627_340.jpg":"340x432","pp_26494627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26564422_1920.jpg":"1920x1080","k_26564422_1280.jpg":"1280x1280","k_26564422_1024.jpg":"1024x1024","k_26564422_640.jpg":"640x640","k_26564422_480.jpg":"480x480","k_26564422_340.jpg":"340x340","k_26564422_220.jpg":"220x220","o_26564422_1280.jpg":"1280x852","o_26564422_1024.jpg":"1024x681","o_26564422_640.jpg":"640x426","o_26564422_480.jpg":"480x319","o_26564422_340.jpg":"340x226","o_26564422_220.jpg":"220x146","h_26564422_1280.jpg":"1280x854","h_26564422_1024.jpg":"1024x683","h_26564422_640.jpg":"640x427","h_26564422_480.jpg":"480x320","h_26564422_340.jpg":"340x227","h_26564422_220.jpg":"220x147","pp_26564422_1280.jpg":"1280x1628","pp_26564422_1024.jpg":"1024x1303","pp_26564422_640.jpg":"640x814","pp_26564422_480.jpg":"480x611","pp_26564422_340.jpg":"340x432","pp_26564422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26494630_1920.jpg":"1920x1080","k_26494630_1280.jpg":"1280x1280","k_26494630_1024.jpg":"1024x1024","k_26494630_640.jpg":"640x640","k_26494630_480.jpg":"480x480","k_26494630_340.jpg":"340x340","k_26494630_220.jpg":"220x220","o_26494630_1280.jpg":"1280x852","o_26494630_1024.jpg":"1024x682","o_26494630_640.jpg":"640x426","o_26494630_480.jpg":"480x319","o_26494630_340.jpg":"340x226","o_26494630_220.jpg":"220x146","h_26494630_1280.jpg":"1280x854","h_26494630_1024.jpg":"1024x683","h_26494630_640.jpg":"640x427","h_26494630_480.jpg":"480x320","h_26494630_340.jpg":"340x227","h_26494630_220.jpg":"220x147","pp_26494630_1280.jpg":"1280x1628","pp_26494630_1024.jpg":"1024x1303","pp_26494630_640.jpg":"640x814","pp_26494630_480.jpg":"480x611","pp_26494630_340.jpg":"340x432","pp_26494630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_26390806_1920.jpg":"1920x1080","k_26390806_1280.jpg":"1280x1280","k_26390806_1024.jpg":"1024x1024","k_26390806_640.jpg":"640x640","k_26390806_480.jpg":"480x480","k_26390806_340.jpg":"340x340","k_26390806_220.jpg":"220x220","o_26390806_1280.jpg":"1280x840","o_26390806_1024.jpg":"1024x672","o_26390806_640.jpg":"640x420","o_26390806_480.jpg":"480x315","o_26390806_340.jpg":"340x223","o_26390806_220.jpg":"220x144","h_26390806_1280.jpg":"1280x854","h_26390806_1024.jpg":"1024x683","h_26390806_640.jpg":"640x427","h_26390806_480.jpg":"480x320","h_26390806_340.jpg":"340x227","h_26390806_220.jpg":"220x147","pp_26390806_1280.jpg":"1280x1628","pp_26390806_1024.jpg":"1024x1303","pp_26390806_640.jpg":"640x814","pp_26390806_480.jpg":"480x611","pp_26390806_340.jpg":"340x432","pp_26390806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26353249_1920.jpg":"1920x1080","k_26353249_1280.jpg":"1280x1280","k_26353249_1024.jpg":"1024x1024","k_26353249_640.jpg":"640x640","k_26353249_480.jpg":"480x480","k_26353249_340.jpg":"340x340","k_26353249_220.jpg":"220x220","o_26353249_1280.jpg":"1280x853","o_26353249_1024.jpg":"1024x682","o_26353249_640.jpg":"640x426","o_26353249_480.jpg":"480x320","o_26353249_340.jpg":"340x226","o_26353249_220.jpg":"220x146","h_26353249_1280.jpg":"1280x854","h_26353249_1024.jpg":"1024x683","h_26353249_640.jpg":"640x427","h_26353249_480.jpg":"480x320","h_26353249_340.jpg":"340x227","h_26353249_220.jpg":"220x147","pp_26353249_1280.jpg":"1280x1628","pp_26353249_1024.jpg":"1024x1303","pp_26353249_640.jpg":"640x814","pp_26353249_480.jpg":"480x611","pp_26353249_340.jpg":"340x432","pp_26353249_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26494618_1920.jpg":"1920x1080","k_26494618_1280.jpg":"1280x1280","k_26494618_1024.jpg":"1024x1024","k_26494618_640.jpg":"640x640","k_26494618_480.jpg":"480x480","k_26494618_340.jpg":"340x340","k_26494618_220.jpg":"220x220","o_26494618_1280.jpg":"1280x852","o_26494618_1024.jpg":"1024x682","o_26494618_640.jpg":"640x426","o_26494618_480.jpg":"480x319","o_26494618_340.jpg":"340x226","o_26494618_220.jpg":"220x146","h_26494618_1280.jpg":"1280x854","h_26494618_1024.jpg":"1024x683","h_26494618_640.jpg":"640x427","h_26494618_480.jpg":"480x320","h_26494618_340.jpg":"340x227","h_26494618_220.jpg":"220x147","pp_26494618_1280.jpg":"1280x1628","pp_26494618_1024.jpg":"1024x1303","pp_26494618_640.jpg":"640x814","pp_26494618_480.jpg":"480x611","pp_26494618_340.jpg":"340x432","pp_26494618_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8163662 Threads: 1 Questions: 1686983046 Slow queries: 5029152 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112602422 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kotoranin-damir-dojkic-novi-zapovjednik-hrm-a-o-splitu-mili-catlaku-obitelji-i-hajduku-i-sto-mu-je-zivotni-san-1364078 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kotoranin-damir-dojkic-novi-zapovjednik-hrm-a-o-splitu-mili-catlaku-obitelji-i-hajduku-i-sto-mu-je-zivotni-san-1364078?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 748120 [name] => Komodor Damir Dojkić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-14 21:55:54 [main_article_id] => 0 [alias] => komodor-damir-dojkic [link] => /tag/komodor-damir-dojkic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 419175 [name] => HRM [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrm [link] => /tag/hrm ) [2] => stdClass Object ( [id] => 633210 [name] => korveta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-12 21:58:40 [main_article_id] => 0 [alias] => korveta [link] => /tag/korveta ) [3] => stdClass Object ( [id] => 147581 [name] => tivat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tivat [link] => /tag/tivat ) [4] => stdClass Object ( [id] => 748121 [name] => Mile Čatlak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-14 21:58:13 [main_article_id] => 0 [alias] => mile-catlak [link] => /tag/mile-catlak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAMO MORE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kotoranin Damir Dojkić, novi zapovjednik HRM-a, o Splitu, Mili Čatlaku, obitelji i Hajduku, i što mu je životni san... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26494596.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Komodor Damir Dojkić: Moj san je višenamjenski brod, odnosno korveta
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26494596.jpg [title] =>

Komodor Damir Dojkić: Moj san je višenamjenski brod, odnosno korveta
 

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26494627.jpg [title] =>

Prioriteti su nam radarski i raketni sustavi - ističe novi zapovjednik HRM-a Damir Dojkić

 

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26564422.jpg [title] =>

Hrvatska ratna mornarica se, unatoč financijskim ograničenjima, odlično nosi s izazovima
 

Nikola ViliĆ/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26494630.jpg [title] =>

U našem pozivu cjeloživotno učenje je obveza. Učenje i praćenje trendova

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26390806.jpg [title] => Jakov PrkiĆ/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26353249.jpg [title] =>

Novi zapovjednik HRM-a Damiru Dojkić na svečanosti primopredaje dužnosti u Domu HV-a u Splitu

Jakov PrkiĆ/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26494618.jpg [title] =>

‘Sve slobodno vrijeme, najčešće vikendom, vežem uz obitelj‘

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Komodor Damir Dojkić novi je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. Tu je časnu dužnost preuzeo od kontraadmirala Ive Raffanellija, koji je zapovjednik HRM-a bio od prvog dana 2018. godine.

Lista njihovih prethodnika je impresivna, od prvog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Svete Letice, preko Vida Stipetića, Zdravka Karduma, Ante Urlića, Roberta Hranja do Predraga Stipanovića. Stoga je nekako prvo pitanje došlo samo od sebe: je li teško bilo ući u postole slavnih prethodnika?

– Kada ste dugo u vojnom sustavu, a u mom slučaju riječ je o više od 30 godina službe, kroz dužnosti i zadaće koje obnašate vi se razvijate usporedo s njim. Ako tako gledate, morate biti spremni za dužnost, spremni odgovoriti svim izazovima koji su pred vama. Ali da je izazov, to zasigurno jest! – veli nam prvi čovjek HRM-a.

Nema straha?

– Ne!

Ali ima posla?

– Posla ima!

Komodor je rođen i odrastao u Tivtu, u Boki kotorskoj, gdje je završio osnovnu i srednju školu, u Zaljevu hrvatskih svetaca. Negdje do kraja osamdesetih u Tivtu i Kotoru su Hrvati bili u većini, a taj se odnos drastično promijenio pred sam Domovinski rat i nakon rata.

Na nezgodnom mjestu

Vojni poziv privlačio ga je već tijekom odrastanja. Posebno ga je zanimala vojna tehnologija, a služenje vojsci shvaćao je kao služenje svojem narodu. No valjalo je napustiti rodni kraj i doći u Split, na Mornaričku vojnu akademiju.

– U konačnom izboru dodatno me privuklo to što sam volio Split i redovno dolazio na utakmice Hajduka, pa je i to utjecalo na moj konačni odabir – veli zapovjednik, rođen na moru, zaljubljen u more i dalje. No tada se dogodio Domovinski rat, a on se kao "friško" diplomirani inženjer pomorskog prometa, komentiramo, našao na nezgodnom mjestu.

– Jedina prednost tih okolnosti u kojima sam se nalazio, te uistinu dramatične situacije, bila je što sam neposredno mogao uvidjeti što se zapravo događa. Pa, iako sam odrastao u obitelji koja ima visok prag tolerancije, i unatoč mom dubokom uvjerenju kako rata neće biti, prateći razvoj događaja nisam ni trena dvojio oko odluke da moram napustiti to okruženje.

Početkom lipnja 1991., duboko razočaran, napušta tadašnju Jugoslavensku ratnu mornaricu i vraća se kući. U namjeri da nastavi svoj životni put u trgovačkoj mornarici, posvećuje se učenju i polaganju ispita na tamošnjem sveučilištu, što je bilo potrebno za obnašanje tih dužnosti. U kolovozu te, pokazat će se nedugo poslije krvave, 1991. shvaća kamo sve to vodi, shvaća kako je rat neizbježan...

---

image

Prioriteti su nam radarski i raketni sustavi - ističe novi zapovjednik HRM-a Damir Dojkić

 

Tom Dubravec/Cropix
---

– Vojnički poziv u meni nadglasao je sve ostalo. Shvatio sam da nema prostora ni vremena za išta drugo i gdje moram biti. Svoja vojna znanja morao sam staviti na raspolaganje svom narodu i obrani Hrvatske. Do Splita sam putovao danima, već je tada to putovanje bilo komplicirano.

Čim sam stigao, javio sam se prijateljima, Hrvatima iz ratne mornarice i uz njih sam našao svoje mjesto, u Prvom diverzantskom odredu HRM-a. Zapovjednik mi je bio Mile Čatlak, koji mi je bio zapovjednik broda u bivšoj vojsci – početke nam pojašnjava, pa doznajemo kako je nakon toga jedno kratko vrijeme bio pripadnik 114. brigade, pa potom taman pred vojno-redarstvenu operaciju "Maslenica" dobiva ponudu i poziv na torpedni brod Vukovar. Te 1993. počeo je komodorov razvojni put u HRM-u.

Da se ponovno rodi, opet bi istim stopama. Samo more, samo ratna mornarica. A kako i ne bi kada, priznaje, uza sebe ima iznimno dobru ekipu.

Smjena generacija

– Ovo su godine kad dolazi do smjene generacija. Veći dio iznimno kvalitetnih ljudi, ljudi s iskustvom iz Domovinskog rata, sukladno zakonskim regulativama odlazi u mirovinu, a na njihova mjesta dolaze mlađi, koji mogu odgovoriti suvremenim izazovima, koji su i školovani i ambiciozni i, što je najvažnije, imaju potrebno znanje i volju za rad.

U našem pozivu cjeloživotno učenje je obveza. Učenje i praćenje trendova. Naš sustav omogućava kontinuitet izobrazbe, tako da oni koji žele i to zasluže radom i odnosom prema zadaćama imaju mogućnost profesionalnog razvoja – veli nam zapovjednik Dojkić.

---

image

Hrvatska ratna mornarica se, unatoč financijskim ograničenjima, odlično nosi s izazovima
 

Nikola ViliĆ/Cropix
---

I sam je uključen u proces izobrazbe budućih naraštaja, predaje taktiku ratne mornarice i podmorničko, protupodmorničko i torpedno naoružanje.

I bio je to savršen moment za upitati koliko nas cijene u svijetu. Naime, hrvatske nautičare, strojare, pomorce proglašavaju uvijek svjetskom top-klasom, svi ih hvale i žele na svojem brodu. Kakvi smo onda unutar NATO-a?

– Već godinama sudjelujemo s raketnom topovnjačom u okviru NATO-ove operacije Sea Guardian na Mediteranu. Kada smo dobili poziv za sudjelovanje, vodeći računa o sigurnosti i o našim mogućnostima, ovom smo izazovu odgovorili na najbolji mogući način. Iako je bilo određenih nedoumica i sumnji, čak i od strane NATO-a, sudjelovanje našeg broda pokazalo se iznimno korisnim za sve. Naime, raketna topovnjača RTOP-42 brod je koji je na razini NATO-a najviše puta sudjelovao u ovoj operaciji. Uz to, od strane zapovjednika NATO-ovih snaga posada je višestruko odlikovana.

Ukratko, potvrdilo se da takav brod, iako manjih gabarita, u nekim segmentima može biti iznimno učinkovit i provesti zadaće u Sredozemnom moru koje drugi puno veći brodovi ne mogu, primjerice fregate, koje su uglavnom angažirane u operaciji – hvali svoje posade zapovjednik, kazujući nam kako se u praksi pokazalo da nitko ne očekuje brod takvih gabarita u takvom području kao što je Mediteran.

---

image

U našem pozivu cjeloživotno učenje je obveza. Učenje i praćenje trendova

Tom Dubravec/Cropix
---

– U ovom poslu ponekad se morate poslužiti improvizacijama, međutim, iznalaženju rješenja se pristupa sustavno. Naime, temelj NATO-a je sustav naučenih lekcija. Ako se nešto novo pokaže dobrim, to vrijedi implementirati u pravila postupanja budućih angažmana. Niz je primjera naših iskustava u kojima smo nešto prvi put primijenili i što se pokazalo iznimno korisnim, a što je potom NATO uvrstio u sustav naučenih lekcija – veli nam.

Pohvale britanskog admirala

Strogo se vodi računa o sigurnosti jer brod gabarita do 50 metara u središtu Mediterana, poznatog po iznimno složenim meteorološkim uvjetima, traži da se dobro skrbi o sigurnosti posade i broda. Naravno, zapovjedniku kontingenta i zapovjedniku broda ostaje mogućnost procjene situacije na terenu.

– Naši časnici i posade broda išli su do one gornje granice prihvatljivoga rizika da iziđu na more na području operacija i odrade zadaću. I sam sam nazočio nekim aktivnostima u Northwoodu, gdje je smješteno Zapovjedništvo pomorskih snaga NATO-a, kada je britanski admiral, zapovjednik pomorskih snaga, istaknuo doprinos Republike Hrvatske i HRM-a. Naglasio je kako smo mi uspjeli dati doprinos bez obzira na izvjesna ograničenja – ponosan je na svoje komodor.

---

image
Jakov PrkiĆ/Cropix
---

Pa ga pitamo o čemu sanja. Što bi želio vidjeti privezano u našim lukama?

– San koji bih uistinu želio ostvariti je višenamjenski brod, odnosno korveta... odnosno, dvije – smijemo se. Komodor nastavlja:

– Tako sofisticiran brod visoke tehnologije, izgledno je, hrvatska brodogradnja ne može isporučiti, nema te sposobnosti za gradnju. Međutim, traže se rješenja da se dio gradnje realizira u suradnji s našom brodogradnjom, jer je to onda velika korist za našu industriju, a i za buduće održavanje broda, obuku i sve ostalo što ide u tom paketu – veli nam.

Temeljni princip svih vojski svijeta, doznajemo, jest da kada nabavljate jedno tako složeno i skupo sredstvo, da to sredstvo ima referencu, što znači da bi takav jedan brod trebao biti već dokazan u jednoj od NATO-ovih mornarica.

No naši su financijski resursi ipak ograničeni. Ono što nije ograničeno jesu obalni ophodni brodovi. Klasa Omiš. Imamo jednog, a plan je bio da ih HRM 2018. ima pet. Gdje je zapelo, pitamo.

---

image

Novi zapovjednik HRM-a Damiru Dojkić na svečanosti primopredaje dužnosti u Domu HV-a u Splitu

Jakov PrkiĆ/Cropix
---

– Prototip je tijekom primopredajnih ispitivanja ispitan do krajnjih granica i pokazao se iznimno kvalitetnim, ima sitnih nedostataka na koje se ukazalo i oni će se korigirati za naredne brodove iz serije. Pokušavamo iznaći rješenje s "Brodosplitom". Nositelj svega je Ministarstvo obrane, a po zadnjim informacijama koje imam – na dobrom smo putu. Dva broda su u visokoj fazi gradnje i vjerujem da će u skoroj budućnosti biti dovršeni i isporučeni HRM-u – optimističan je zapovjednik.

Ima on još snova, na kojima se ozbiljno radi, borbeni brodovi, borbena sredstva, radari za nadzor područja odgovornosti... U planskim dokumentima sve je navedeno, prioriteti su im radarski i raketni sustavi i kruna svega – već spomenuti višenamjenski brod korveta.

Obalna straža

– Imamo, naravno, i manje projekte, ne manje važne! To su protuminske sposobnosti, razna infrastruktura za obuku i uvježbavanje, moderniziranje nekih brodova u sastavu – kaže nam.

Pa se vraćamo na ono što nam je potreba, a pokazalo se i izazov – Obalna straža.

– Obalna straža i sada odgovara svim zadaćama, posebno smo fokusirani na traganje i spašavanje na moru, izvrsno surađujemo s Ministarstvom poljoprivrede po pitanjima nadzora ribarstva, zaštite kulturnih spomenika... Ono gdje želimo napraviti značajan iskorak, i tu smo na dobrom putu jer smo dobar dio projekta već realizirali, jest postupanje pri eventualnim onečišćenjima mora.

Druga su ministarstva fokusirana na luke i obalno područje i za to imaju određene resurse. Jedini smo koji postupamo na otvorenom moru, u gospodarskom pojasu, jer nitko od ostalih nema dostatne resurse – veli Dojkić.

S obzirom na to da smo mala država, nužna nam je sinergija svih ministarstava, u tome se slažemo. Valja uskladiti i zadovoljiti i zakonske regulative. Primjerice, jeste li znali da naši djelatnici ne smiju zaustaviti brod u prekršaju na moru?

---

image

‘Sve slobodno vrijeme, najčešće vikendom, vežem uz obitelj‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Baš kao što na kopnu borbeno vozilo ne smije zaustaviti civilno vozilo koje je u prekršaju u prometu. Za nadzor ribarstva, pak, imaju sve što im treba, imaju za to ovlaštene osobe, inspektore certificirane od Europske unije.

– Želimo da i naši pripadnici Obalne straže budu certificirani za nadzor sigurnosti pomorskog prometa kako bi mogli postupati kada su ljudski životi i materijalna imovina ugroženi – kaže nam zapovjednik.

Stavljamo ozbiljne stvari na stranu, pa pitamo što komodor Dojkić radi kad nije komodor.

– Komodor sam 24 sata – ne možeš vojnika navesti na odmor što je da je. No na prvom mu je mjestu obitelj, supruga, djeca, a od prošlogodišnjeg Dana pobjede i unuk Paulo.

Terapija sa Šibom

– Sve slobodno vrijeme, najčešće vikendom, vežem uz obitelj. Zajednički ručak, kava s prijateljima, ali i za nešto pročitati, valja predavanja kadetima ažurirati, dati im uvijek nešto novo – opet proradi u komodoru – komodor.

A tada ga hvatamo na tanane osjećaje. Na kućnog ljubimca, psa, prekrasnu shiba inu, koja je došla na svijet prije 13 godina, pazite sad – na Dan mornarice.

– Za moju Šibu, koja je sad već bakica, uvijek nađem vrimena. Često me pitaju koliko mi briga o njoj teško pada. Istina, ponekad mi zbog umora uzmanjka snage i volje, ali tih sat vremena šetnje sa Šibom dođe mi kao svojevrsna terapija. Opustim se, prošetam, razbistrim misli – pravo zadovoljstvo! – kaže nam prvi među hrvatskim mornarima.

---

Od rodnog Tivta do ratnih odličja

Komodor Damir Dojkić rođen je 6. svibnja 1966. u Tivtu, u Crnoj Gori. Mornaričku vojnu akademiju završio je 1988. godine u Splitu te stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa.

U Oružane snage pristupio je 1. listopada 1991. kao dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 1. diverzantskog odreda HRM-a i “S” voda 114. brigade HV-a.

Tijekom vojne karijere obnašao je niz dužnosti, od 2018. godine obnašao je dužnost načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice.

Komodor Dojkić glavni je urednik i autor doktrinarnih publikacija. Stekao je zvanje predavača u interdiscipliniranom znanstvenom području vojno-obrambene znanosti.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Jelačića te mu je dodijeljena Zlatna medalja Hrvatske vojske.

---

---

Kako mlade privući u vojsku?

Pitamo kako je moguće privući mlade ljude s obzirom da je posljednjih godina, poznato je, interes za vojna zanimanja u padu.

– Tu nema filozofije, na tržištu rada valja biti konkurentan. Često se spominje kako ratovi, nesigurnost utječu na stav mladih, ali mislim da to nije presudno, jer onaj kojeg zanima vojni poziv svjestan je rizika koji taj poziv nosi.

Mladi ljudi prije svega misle na svoju egzistenciju. To ponajprije podrazumijeva rješavanje stambenoga pitanja, potom službovanje bliže mjestu boravka. Svakako, uvjeti života i rada pripadnika uvijek su na listi prioriteta i čini se sve da budu bolji.

Ono što držim ključnim jest atraktivnost vojničkog poziva koju treba valjano argumentirati i isticati. Primjerice, u vojni sustav mladi mogu ući nakon srednje škole, u statusu vojnika/mornara. No zahvaljujući brojnim mogućnostima školovanja i napredovanja, sposobni i vrijedni razvijaju se dalje i postaju dočasnici, pa i časnici – kaže nam.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Nikola ViliĆ/Cropix Tom Dubravec/Cropix Jakov PrkiĆ/Cropix Jakov PrkiĆ/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Komodor Damir Dojkić: Moj san je višenamjenski brod, odnosno korveta
 

Tom Dubravec/Cropix

Prioriteti su nam radarski i raketni sustavi - ističe novi zapovjednik HRM-a Damir Dojkić

 

Nikola ViliĆ/Cropix

Hrvatska ratna mornarica se, unatoč financijskim ograničenjima, odlično nosi s izazovima
 

Tom Dubravec/Cropix

U našem pozivu cjeloživotno učenje je obveza. Učenje i praćenje trendova

Jakov PrkiĆ/Cropix

Novi zapovjednik HRM-a Damiru Dojkić na svečanosti primopredaje dužnosti u Domu HV-a u Splitu

Tom Dubravec/Cropix

‘Sve slobodno vrijeme, najčešće vikendom, vežem uz obitelj‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kotoranin-damir-dojkic-novi-zapovjednik-hrm-a-o-splitu-mili-catlaku-obitelji-i-hajduku-i-sto-mu-je-zivotni-san-1364078 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=efad06ada404a6b1cd2f060c130eb496b7db3268 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kotoranin+Damir+Dojki%C4%87%2C+novi+zapovjednik+HRM-a%2C+o+Splitu%2C+Mili+%C4%8Catlaku%2C+obitelji+i+Hajduku%2C+i+%C5%A1to+mu+je+%C5%BEivotni+san...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkotoranin-damir-dojkic-novi-zapovjednik-hrm-a-o-splitu-mili-catlaku-obitelji-i-hajduku-i-sto-mu-je-zivotni-san-1364078 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkotoranin-damir-dojkic-novi-zapovjednik-hrm-a-o-splitu-mili-catlaku-obitelji-i-hajduku-i-sto-mu-je-zivotni-san-1364078 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAMO MORE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSAMO MORE

Kotoranin Damir Dojkić, novi zapovjednik HRM-a, o Splitu, Mili Čatlaku, obitelji i Hajduku, i što mu je životni san...

Piše Milena Budimir
14. veljače 2024. - 21:39

Komodor Damir Dojkić novi je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. Tu je časnu dužnost preuzeo od kontraadmirala Ive Raffanellija, koji je zapovjednik HRM-a bio od prvog dana 2018. godine.

Lista njihovih prethodnika je impresivna, od prvog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Svete Letice, preko Vida Stipetića, Zdravka Karduma, Ante Urlića, Roberta Hranja do Predraga Stipanovića. Stoga je nekako prvo pitanje došlo samo od sebe: je li teško bilo ući u postole slavnih prethodnika?

– Kada ste dugo u vojnom sustavu, a u mom slučaju riječ je o više od 30 godina službe, kroz dužnosti i zadaće koje obnašate vi se razvijate usporedo s njim. Ako tako gledate, morate biti spremni za dužnost, spremni odgovoriti svim izazovima koji su pred vama. Ali da je izazov, to zasigurno jest! – veli n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 21:31