stdClass Object ( [id] => 55285 [title] => Joško Kuzmanić: Rusi su pomogli ‘Maestru’ [alias] => josko-kuzmanic-rusi-su-pomogli-maestru [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Priznajem da sam bio u strahu za život nas pouzdanika, kao i za sudbinu naših investitora. Mislim na ruske investitore, one koji su pomogli akciju ‘Maestro’

Pouzdanik USKOK-a u akciji “Maestro”, lobist ruskih ulagača u Hrvatsku, te budući kandidat za predsjednika Hrvatske, dipl. pravnik Joško Kuzmanić, čije su tajne snimke razgovora najviše inkriminirale čelnike HFP-a, u povodu završetka suđenja i izricanja nepravomoćnih presuda, za Spektar upozorava na nezaštićenost institucije pouzdanika u našoj zemlji.

Suđenje je završeno, nepravomoćne su presude izrečene... Na kraju ovog postupka, jeste li njime zadovoljni ili razočarani?
- Mislim da je postupak bio dugotrajan, zato smatram da njegova poruka nije bila onakva kakva je trebala biti.

A to je?
-Poruka je trebala biti jasna i nedvosmislena - da je korupcija put prema propasti društva, te da je njezina pojava trajne naravi. Korupcija neće biti iskorijenjena, ali je presudno za društvo u tranziciji koliko je ona proširena. Naime, razvijeno društvo lakše trpi institucionalnu korupciju, dok tranzicijsko, kakvo je naše, neće završiti proces tranzicije dok bitno ne smanji obujam korupcije.

Kao građanin, vrlo sam sumnjičav prema političkoj korupciji i djelovanju državnih tijela prema njoj, koja su prva zadužena za njezino detektiranje i suzbijanje. Tranzicijsko društvo ne može teret borbe protiv korupcije prebaciti na leđa svojih građana, ne zato što to oni ne bi htjeli, već zato što građani nemaju sigurnost na temelju koje bi otkrivali takva kaznena ponašanja.

Vjerojatno mislite na sve izravne i neizravne prijetnje koje ste doživljavali od trenutka kada ste postali USKOK-ov pouzdanik, a koje, kako tvrdite, ne prestaju ni danas?
- Da, treba više poraditi na zaštiti pouzdanika, zbog generalnog primjera funkcioniranja institucije pouzdanika. Upravo na tu činjenicu jasno je upozorio Amnesty International, kada je njegova glavna tajnica bila u posjetu hrvatskim nadležnim ministarstvima. To je nužno poduzeti, osobito ako priroda stvari zahtjeva promjenu identiteta zaštićenog svjedoka.

Koja je razlika između pouzdanika i zaštićenog svjedoka?
- Ne bih se upuštao u pravno-teorijska tumačenja, budući da sada govorim kao građanin, a ne kao pouzdanik USKOK-a. Ja sam na svojoj koži, djelujući kao pouzdanik, osjetio i spoznao sve manjkavosti zaštite. Upravo zbog toga sada ozbiljno razmišljam o predsjedničkoj kandidaturi, kako bih političkim djelovanjem osigurao ispravljanje ranijih propusta u zaštiti institucije pouzdanika.

Apostrofirajući izjavu predsjednika Mesića, koji je govoreći o akciji “Maestro” ustvrdio da je pronađen hardver, ali treba pronaći softver, gdje je, po vašem mišljenju, softver korupcije?
- To je pitanje svih pitanja. Korupcija je pravi i stvarni razlog zašto je Hrvatska zaustavljena u pregovorima za ulazak u EU, što njezini veleposlanici neprekidno ističu. Svjestan sam da EU ima velike probleme s korupcijom u svojim redovima. Što se naše zemlje tiče, sjećam se istupa tadašnje ministrice Ane Lovrin i ministra Ivice Kirina u svibnju 2007. godine, kada su poručili da je percepcija o korupciji u Hrvatskoj veća od njezina stvarnog postojanja.

Rado bih sada čuo mišljenje Ane Lovrin, koja je na čelu saborskog Odbora za pravosuđe, o korupciji. Moj je stav da će zbog krize u društvu, financijske, moralne, svekolike, na žalost, korupcije biti više. Jer siromašan kolač koji u državi stvorimo u godinu dana rada i življenja, bit će sve tanji i manji, ali se nitko neće željeti odreći svojeg slasnog komada kolača.

Na temelju vašeg iskustva, budući da i Vlada RH u svojem antikorupcijskom spotu poziva građane da se suprotstave lancu korupcije, biste li građane pozvali da slijede vaš primjer i odluče se za potez građanske hrabrosti?
-Teško mi je građanima udijeliti takav savjet, zbog složenih prilika onda i sada, jer smatram da mi smrtna prijetnja i dalje visi nad glavom. Teško mogu savjetovati nekomu da bude polusamuraj i polukamikaza. Što se spota tiče, mislim da je kontraproduktivan, jer mi nije jasna njegova poruka.

Ja, koji sam sve to prošao, tu poruku doživljavam kao: vidi što se njemu događalo, ne budi on i nemoj ga slijediti. Ako je istina da je u spot uloženo oko dva milijuna kuna poreznih obveznika, bolje bi bilo da se sudionicima konkretnih akcija u borbi protiv korupcije dala simbolična nagrada.

Isticali ste kontakte s poznatim europskim političarima, stranim veleposlanicima, ali i s hrvatskim političarima, kao što su Nadan Vidošević, Ranko Ostojić i dr. Jeste li od njih imali barem verbalnu potporu ?
- Neosporno je da je službena europska javnost pomno pratila “Maestro”, ocjenjujući ga prvim korakom u borbi protiv korupcije. Moj je dojam da su europski dužnosnici suzdržani kada govore o naporima naše administracije u razotkrivanju korupcije, što je bolje od početne negativne ocjene. Budući da iz mladenačkih dana poznam brojne hrvatske političare, subjektivan sam u ocjeni njihova stvarnog doprinosa borbi protiv korupcije.

Pa kakva je ta vaša ocjena?
- Premijera vidim kao prvog čovjeka administracije, koji je ipak pokrenuo kotač među državnim tijelima u borbi protiv dubokih i moćnih pipaka korupcije, a koji me podsjeća na moje slike kada sam ležao s nogom u gipsu u bolnici, i sada kada hodam. S time što moj hod sliči na šuljanje, jer zapravo učim hodati. A prema europskim mjerilima, ja bih trebao trčati. Što se tiče predsjednika Mesića, s obzirom na to da će se predsjednički izbori održavati u žarištu ekonomske krize, krajem godine, problemi koji će se javiti, njega se više neće ticati. Država nam je stalno u izbornoj fazi, jer nakon lokalnih, pred nama su predsjednički izbori. Pitanje je tko će nam biti prvi krizni predsjednik države, koji će se morati uhvatiti u koštac s teškim posljedicama rastuće ekonomske krize i korupcije.

Koji je motiv i moto s kojim ulazite u predsjedničku utrku?
- Moto glasi - trebamo jeftinog predsjednika, koji će smanjiti svoj ured za 50 posto. Time bi pokazao koje strukturne reforme treba napraviti u državi, čime bi građani jasno shvatili da se štedi i na državnoj razini. Uz smanjivanje predsjedničkog aparata, treba racionalizirati golem državni aparat, kako bi se gospodarstvo lakše pripremilo za nemilosrdnu tržišnu utakmicu.

Svaka predizborna kampanja košta. Koliko imate novaca na raspolaganju?
- Glavninu svoje kampanje napravio sam u “Maestru”. Iz “Maestra” izvlačim primjer da je moguće nemoguće, jer je akcija “Maestro” bila dostupna javnosti, prije nego što je započeo sudski postupak. Da, idem u kampanju bez novca, uzdajući se u to da moj pothvat jamči da novac ne mora uvijek biti presudan.

Vaša kandidatura doživljava se neozbiljnim potezom, koji narušava ozbiljnost institucije predsjednika države?
- Drago mi je to pitanje. Osim što i ja znam dobro pričati viceve, tijekom “Maestra” pokazao sam da cijela akcija nije bila igrokaz za potrebe EU-a. Sada se potvrdilo da se radi o prvoj pilot-operaciji, koja nije procurila iz visokih državnih krugova prije nego što je bila završena, već je čudno procurila u medije, odmah nakon završene sjednice VONS-a.

Priznajem da sam bio u velikom strahu za život nas pouzdanika, kao i za sudbinu naših investitora. Mislim u prvom redu na ruske investitore, kojima treba omogućiti ulaganje u Hrvatsku. Posebice onima koji su pomogli u realizaciji akcije “Maestro”.

Kako su to oni pomogli?
- Ja o tomu sada ne smijem govoriti. Taj je postupak još uvijek u tijeku.

Maestro kao brand

Pišete knjigu o akciji ‘Maestro’ pod radnim naslovom ‘Maestralni’. Kada je planirate objaviti?
– Do Nove godine, što će biti moja otvorena pozivnica biračima, čiju potporu trebam na izborima, da bismo promijenili sliku Hrvatske na bolje. Ističem da će mi za njezinu objavu trebati suglasnost državnih tijela, kako se ne bi objavili podaci koji se smatraju tajnima. Posebnu važnost u toj knjizi pridajem medijima, jer su pokazali veliko zanimanje u borbi protiv korupcije, veće od djelovanja državnih tijela na tom polju. Raspon bogate galerije likova kreće se od političara do novinara.

 Izrazili ste želju da vaša knjiga posluži kao scenarij za igrani ili dokumentarni film?
– Mislim da bi bilo zanimljivo snimiti takav film, jer je najveća vrijednost operacije ‘Maestro’ u tomu što je postala hrvatski brand borbe protiv korupcije. Takav brand mogao bi se ‘izvoziti’ u zemlje Balkana i srednje Europe.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Priznajem da sam bio u strahu za život nas pouzdanika, kao i za sudbinu naših investitora. Mislim na ruske investitore, one koji su pomogli akciju ‘Maestro’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uskok-ov pouzdanik iz ‘Maestra’ i budući kandidat za predsjednika države [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-06-07 10:02:39 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-06-11 19:28:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-06-07 09:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4394 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/06/06/spektar/josko_kuzmanic-020609.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x465" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15645286 Threads: 2 Questions: 3222724250 Slow queries: 7285729 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236400523 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/josko-kuzmanic-rusi-su-pomogli-maestru-55285 [printLink] => /vijesti/hrvatska/josko-kuzmanic-rusi-su-pomogli-maestru-55285?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228640 [name] => maestro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maestro [link] => /tag/maestro ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Priznajem da sam bio u strahu za život nas pouzdanika, kao i za sudbinu naših investitora. Mislim na ruske investitore, one koji su pomogli akciju ‘Maestro’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uskok-ov pouzdanik iz ‘Maestra’ i budući kandidat za predsjednika države [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Joško Kuzmanić: Rusi su pomogli ‘Maestru’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-11-05-42-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/06/06/spektar/josko_kuzmanic-020609.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/06/06/spektar/josko_kuzmanic-020609.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Priznajem da sam bio u strahu za život nas pouzdanika, kao i za sudbinu naših investitora. Mislim na ruske investitore, one koji su pomogli akciju ‘Maestro’

Pouzdanik USKOK-a u akciji “Maestro”, lobist ruskih ulagača u Hrvatsku, te budući kandidat za predsjednika Hrvatske, dipl. pravnik Joško Kuzmanić, čije su tajne snimke razgovora najviše inkriminirale čelnike HFP-a, u povodu završetka suđenja i izricanja nepravomoćnih presuda, za Spektar upozorava na nezaštićenost institucije pouzdanika u našoj zemlji.

Suđenje je završeno, nepravomoćne su presude izrečene... Na kraju ovog postupka, jeste li njime zadovoljni ili razočarani?
- Mislim da je postupak bio dugotrajan, zato smatram da njegova poruka nije bila onakva kakva je trebala biti.

A to je?
-Poruka je trebala biti jasna i nedvosmislena - da je korupcija put prema propasti društva, te da je njezina pojava trajne naravi. Korupcija neće biti iskorijenjena, ali je presudno za društvo u tranziciji koliko je ona proširena. Naime, razvijeno društvo lakše trpi institucionalnu korupciju, dok tranzicijsko, kakvo je naše, neće završiti proces tranzicije dok bitno ne smanji obujam korupcije.

Kao građanin, vrlo sam sumnjičav prema političkoj korupciji i djelovanju državnih tijela prema njoj, koja su prva zadužena za njezino detektiranje i suzbijanje. Tranzicijsko društvo ne može teret borbe protiv korupcije prebaciti na leđa svojih građana, ne zato što to oni ne bi htjeli, već zato što građani nemaju sigurnost na temelju koje bi otkrivali takva kaznena ponašanja.

Vjerojatno mislite na sve izravne i neizravne prijetnje koje ste doživljavali od trenutka kada ste postali USKOK-ov pouzdanik, a koje, kako tvrdite, ne prestaju ni danas?
- Da, treba više poraditi na zaštiti pouzdanika, zbog generalnog primjera funkcioniranja institucije pouzdanika. Upravo na tu činjenicu jasno je upozorio Amnesty International, kada je njegova glavna tajnica bila u posjetu hrvatskim nadležnim ministarstvima. To je nužno poduzeti, osobito ako priroda stvari zahtjeva promjenu identiteta zaštićenog svjedoka.

Koja je razlika između pouzdanika i zaštićenog svjedoka?
- Ne bih se upuštao u pravno-teorijska tumačenja, budući da sada govorim kao građanin, a ne kao pouzdanik USKOK-a. Ja sam na svojoj koži, djelujući kao pouzdanik, osjetio i spoznao sve manjkavosti zaštite. Upravo zbog toga sada ozbiljno razmišljam o predsjedničkoj kandidaturi, kako bih političkim djelovanjem osigurao ispravljanje ranijih propusta u zaštiti institucije pouzdanika.

Apostrofirajući izjavu predsjednika Mesića, koji je govoreći o akciji “Maestro” ustvrdio da je pronađen hardver, ali treba pronaći softver, gdje je, po vašem mišljenju, softver korupcije?
- To je pitanje svih pitanja. Korupcija je pravi i stvarni razlog zašto je Hrvatska zaustavljena u pregovorima za ulazak u EU, što njezini veleposlanici neprekidno ističu. Svjestan sam da EU ima velike probleme s korupcijom u svojim redovima. Što se naše zemlje tiče, sjećam se istupa tadašnje ministrice Ane Lovrin i ministra Ivice Kirina u svibnju 2007. godine, kada su poručili da je percepcija o korupciji u Hrvatskoj veća od njezina stvarnog postojanja.

Rado bih sada čuo mišljenje Ane Lovrin, koja je na čelu saborskog Odbora za pravosuđe, o korupciji. Moj je stav da će zbog krize u društvu, financijske, moralne, svekolike, na žalost, korupcije biti više. Jer siromašan kolač koji u državi stvorimo u godinu dana rada i življenja, bit će sve tanji i manji, ali se nitko neće željeti odreći svojeg slasnog komada kolača.

Na temelju vašeg iskustva, budući da i Vlada RH u svojem antikorupcijskom spotu poziva građane da se suprotstave lancu korupcije, biste li građane pozvali da slijede vaš primjer i odluče se za potez građanske hrabrosti?
-Teško mi je građanima udijeliti takav savjet, zbog složenih prilika onda i sada, jer smatram da mi smrtna prijetnja i dalje visi nad glavom. Teško mogu savjetovati nekomu da bude polusamuraj i polukamikaza. Što se spota tiče, mislim da je kontraproduktivan, jer mi nije jasna njegova poruka.

Ja, koji sam sve to prošao, tu poruku doživljavam kao: vidi što se njemu događalo, ne budi on i nemoj ga slijediti. Ako je istina da je u spot uloženo oko dva milijuna kuna poreznih obveznika, bolje bi bilo da se sudionicima konkretnih akcija u borbi protiv korupcije dala simbolična nagrada.

Isticali ste kontakte s poznatim europskim političarima, stranim veleposlanicima, ali i s hrvatskim političarima, kao što su Nadan Vidošević, Ranko Ostojić i dr. Jeste li od njih imali barem verbalnu potporu ?
- Neosporno je da je službena europska javnost pomno pratila “Maestro”, ocjenjujući ga prvim korakom u borbi protiv korupcije. Moj je dojam da su europski dužnosnici suzdržani kada govore o naporima naše administracije u razotkrivanju korupcije, što je bolje od početne negativne ocjene. Budući da iz mladenačkih dana poznam brojne hrvatske političare, subjektivan sam u ocjeni njihova stvarnog doprinosa borbi protiv korupcije.

Pa kakva je ta vaša ocjena?
- Premijera vidim kao prvog čovjeka administracije, koji je ipak pokrenuo kotač među državnim tijelima u borbi protiv dubokih i moćnih pipaka korupcije, a koji me podsjeća na moje slike kada sam ležao s nogom u gipsu u bolnici, i sada kada hodam. S time što moj hod sliči na šuljanje, jer zapravo učim hodati. A prema europskim mjerilima, ja bih trebao trčati. Što se tiče predsjednika Mesića, s obzirom na to da će se predsjednički izbori održavati u žarištu ekonomske krize, krajem godine, problemi koji će se javiti, njega se više neće ticati. Država nam je stalno u izbornoj fazi, jer nakon lokalnih, pred nama su predsjednički izbori. Pitanje je tko će nam biti prvi krizni predsjednik države, koji će se morati uhvatiti u koštac s teškim posljedicama rastuće ekonomske krize i korupcije.

Koji je motiv i moto s kojim ulazite u predsjedničku utrku?
- Moto glasi - trebamo jeftinog predsjednika, koji će smanjiti svoj ured za 50 posto. Time bi pokazao koje strukturne reforme treba napraviti u državi, čime bi građani jasno shvatili da se štedi i na državnoj razini. Uz smanjivanje predsjedničkog aparata, treba racionalizirati golem državni aparat, kako bi se gospodarstvo lakše pripremilo za nemilosrdnu tržišnu utakmicu.

Svaka predizborna kampanja košta. Koliko imate novaca na raspolaganju?
- Glavninu svoje kampanje napravio sam u “Maestru”. Iz “Maestra” izvlačim primjer da je moguće nemoguće, jer je akcija “Maestro” bila dostupna javnosti, prije nego što je započeo sudski postupak. Da, idem u kampanju bez novca, uzdajući se u to da moj pothvat jamči da novac ne mora uvijek biti presudan.

Vaša kandidatura doživljava se neozbiljnim potezom, koji narušava ozbiljnost institucije predsjednika države?
- Drago mi je to pitanje. Osim što i ja znam dobro pričati viceve, tijekom “Maestra” pokazao sam da cijela akcija nije bila igrokaz za potrebe EU-a. Sada se potvrdilo da se radi o prvoj pilot-operaciji, koja nije procurila iz visokih državnih krugova prije nego što je bila završena, već je čudno procurila u medije, odmah nakon završene sjednice VONS-a.

Priznajem da sam bio u velikom strahu za život nas pouzdanika, kao i za sudbinu naših investitora. Mislim u prvom redu na ruske investitore, kojima treba omogućiti ulaganje u Hrvatsku. Posebice onima koji su pomogli u realizaciji akcije “Maestro”.

Kako su to oni pomogli?
- Ja o tomu sada ne smijem govoriti. Taj je postupak još uvijek u tijeku.

Maestro kao brand

Pišete knjigu o akciji ‘Maestro’ pod radnim naslovom ‘Maestralni’. Kada je planirate objaviti?
– Do Nove godine, što će biti moja otvorena pozivnica biračima, čiju potporu trebam na izborima, da bismo promijenili sliku Hrvatske na bolje. Ističem da će mi za njezinu objavu trebati suglasnost državnih tijela, kako se ne bi objavili podaci koji se smatraju tajnima. Posebnu važnost u toj knjizi pridajem medijima, jer su pokazali veliko zanimanje u borbi protiv korupcije, veće od djelovanja državnih tijela na tom polju. Raspon bogate galerije likova kreće se od političara do novinara.

 Izrazili ste želju da vaša knjiga posluži kao scenarij za igrani ili dokumentarni film?
– Mislim da bi bilo zanimljivo snimiti takav film, jer je najveća vrijednost operacije ‘Maestro’ u tomu što je postala hrvatski brand borbe protiv korupcije. Takav brand mogao bi se ‘izvoziti’ u zemlje Balkana i srednje Europe.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/josko-kuzmanic-rusi-su-pomogli-maestru-55285 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=72a48719823a399bd2f5746c3d0e877d2fb00d4b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jo%C5%A1ko+Kuzmani%C4%87%3A+Rusi+su+pomogli+%E2%80%98Maestru%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjosko-kuzmanic-rusi-su-pomogli-maestru-55285 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjosko-kuzmanic-rusi-su-pomogli-maestru-55285 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Priznajem da sam bio u strahu za život nas pouzdanika, kao i za sudbinu naših investitora. Mislim na ruske investitore, one koji su pomogli akciju ‘Maestro’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uskok-ov pouzdanik iz ‘Maestra’ i budući kandidat za predsjednika države [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskauskok-ov pouzdanik iz ‘Maestra’ i budući kandidat za predsjednika države

Joško Kuzmanić: Rusi su pomogli ‘Maestru’

Piše PSD.
7. lipnja 2009. - 11:57
Priznajem da sam bio u strahu za život nas pouzdanika, kao i za sudbinu naših investitora. Mislim na ruske investitore, one koji su pomogli akciju ‘Maestro’

Maestro kao brand

Pišete knjigu o akciji ‘Maestro’ pod radnim naslovom ‘Maestralni’. Kada je planirate objaviti?
– Do Nove godine, što će biti moja otvorena pozivnica biračima, čiju potporu trebam na izborima, da bismo promijenili sliku Hrvatske na bolje. Ističem da će mi za njezinu objavu trebati suglasnost državnih tijela, kako se ne bi objavili podaci koji se smatraju tajnima. Posebnu važnost u toj knjizi pridajem medijima, jer su p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 13:05