StoryEditorOCM
Hrvatskako to more platit

Jedemo najskuplja jaja u Europskoj uniji: nećete vjerovati koliko im je skočila cijena u posljednje dvije godine

Piše vijesti sd
21. srpnja 2023. - 12:53

Hrvati jedu najskuplja jaja u Europskoj uniji, otkrili su posljednji službeni podaci Eurostata i Ministarstva poljoprivrede.

Prema tim podacima, 100 kilograma jaja u Hrvatskoj je u ožujku u prosjeku stajalo oko 291 euro, što je čak 80 posto više nego u istom mjesecu lani. Prosjek cijena u EU pritom je u ožujku iznosio 263 eura, piše danica.hr.

Najniža cijena jaja u ožujku bila je na Cipru, 173 eura za 100 kilograma. U Sloveniji su jaja u ožujku stajala 227 eura, što znači da su u Hrvatskoj skuplja za 28 posto. U Finskoj su jaja u ožujku stajala 209 eura, Njemačkoj 269 eura.

Prema podacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Državnog zavoda za statistiku, tijekom pretprošle 2021. godine prvi smo put u novijoj povijesti bili samodostatni u proizvodnji jaja. Znači, te smo godine proizveli 100,16 posto ukupne godišnje potrošnje.

Novi podaci tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede otkrivaju pak kako su sredinom srpnja ove godine jaja u Hrvatskoj bila u prosjeku duplo skuplja nego u istom tjednu pretprošle godine.

Najprodavanije jaje, kavezni uzgoj A klase i M veličine, protekli je tjedan u prosjeku u veleprodaji stajalo 0,18 eura (1,35 kn). To je 50 posto više nego isti tjedan lani i čak 125 posto više nego isti tjedan preklani.

Ovisno o veličini jaja i vrsti uzgoja (kavezni ili podni), domaća su jaja u odnosu na srpanj lani u prosjeku skuplja za 30 do 50 posto.

Poskupljenja su posljedica ptičje gripe, salomonele i rasta cijena hrane za nesilice te svih drugih ulaznih troškova. Od rujna lani do ožujka ove godine, primjerice, salmonela je otkrivena u čak tri velike farme koka nesilica u Hrvatskoj.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede pak naložila je krajem rujna lani usmrćivanje svih 150.000 koka nesilica na farmi Lukač na kojoj je buknula zaraza salmonelom. Lidl je pak povukao s polica sva jaja te farme koja su se prodavala pod brandom Okusi zavičaja.

Nakon toga, zbog salmonele opozvana su s tržišta sva jaja peradarstva Gajić. Ove godine u ožujku isti slučaj dogodio se i u Koka produktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 02:37