stdClass Object ( [id] => 1378760 [title] => Ima ih najviše, i iako se sezona produljila, iz godine u godinu sve su manje popunjeni: evo što im ozbiljno kvari posao [alias] => ima-ih-najvise-i-iako-se-sezona-produljila-iz-godine-u-godinu-sve-su-manje-popunjeni-evo-sto-im-ozbiljno-kvari-posao [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatska je potpuno ovisna o turizmu, a Splitsko-dalmatinske županije bez poslovnog modela "zimmer frei" praktički ne bi bilo.

Na tu bi se rečenicu moglo svesti sve što se čulo od domaćih i inozemnih govornika na Trećem kongresu Hrvatske udruge obiteljskog smještaja u Splitu. Ispada da je iznajmljivanje privatnog smještaja postalo ne samo važno gospodarsko pitanje, nego i političko. Tema na kojoj se dobivaju ili gube izbori. Na taj joj način prilaze i vlast i opozicija.

Ono što su u davna vremena Dalmatincima bili loza i vino, danas su sobe i apartmani. A znamo što se dogodilo kad je peronospora poharala Dalmaciju, a Austro-Ugarska počela uvoziti jeftinije vino iz Italije: nezapamćeni egzodus naših težaka u Ameriku.

Vratimo se u sadašnjost, današnjim "težacima": privatnim iznajmljivačima. Istraživanja Instituta za turizam i HTZ-a Splitsko-dalmatinske županije govore da se jug Lijepe naše sveo na jednu jedinu djelatnost, te da je svom snagom na djelu fenomen koji nazivamo apartmanizacijom Hrvatske.

Zato se dok je Joško Stella, zamjenik direktorice HTZ-a Splitsko-dalmatinske županije, iznosio podatke o nosivosti kapaciteta na našem području, u dvorani nije čula ni muha. Gro iznajmljivača plaši se da će im skoro, zbog prevelikog broja apartmana i soba u privatnom smještaju od Umaga do Prevlake, propasti obiteljski posao; mali biznis od kojeg, kad se nađu u istom kućanstvu, živi i po nekoliko generacija. To je čest slučaj u priobalnim mjestima i na otocima, a sve više i u Splitu, gdje ljudi napuštaju profesije za koje su se školovali i od kojih su desetljećima živjeli. Biraju sezonski posao iznajmljivača koji, kad su u pitanju apartmani ili sobe na boljim lokacijama, traje od travnja do početka studenog, a u prosjeku tek tri mjeseca. Znači, isto ili više novca, a kudikamo više slobodnog vremena. Takvom se računicom vode bivši profesori, inženjeri, novinari, čak i liječnici koji su nakon pustog školovanja rekli zbogom struci i okrenuli se mijenjanju jastučnica i lancuna.

---

image

Sve su veći problem rentijeri: vlasnici po deset apartmana koji su raspoređeni na više adresa, premda se vode pod djelatnošću pružanja smještaja u domaćinstvu

Tea Cimaš/Cropix
---

Sve je više slučajeva gdje se deficit kadrova tumači upravo ovom logikom: bolje se baviti iznajmljivanjem sezonski nego biti na raspolaganju poslodavcu cijelu godinu za isto ili manje novca. Drži li ova teorija vodu? Da; dok ponuda ne prebaci potražnju i dok su turisti voljni ovdje trošiti novac.      

Lov u mutnom

A upravo devize zarađene na ovaj način, i to najviše iznajmljivanjem smještaja u domaćinstvu, pokreću ekonomiju. Zrcali se to kroz utjecaj osobne potrošnje na BDP u Dalmaciji. Bez iznajmljivača i njihovih gostiju svi ti šoping-centri koji su izgrađeni u posljednjih dvadesetak godina stavili bi ključ u bravu.

Čim turizam dobro "kuri", i cijeloj Hrvatskoj super ide; u protivnom – gospodarski zamašnjak staje: trgovina, ugostiteljstvo, građevinarstvo, prijevoz... Nijedna od tih djelatnosti ne može bez turizma, koji je lokomotiva, koji nas snažno vuče naprijed i zbog kojega životni standard onih koji su titulari vlasništva – raste.

A u tom i tako strukturiranom turizmu najvažnija karika su privatni iznajmljivači, koji primaju mahom obiteljske goste iz središnje i zapadne Europe. Nismo mi ni Tajland, ni Bali; jasno je tko tu najviše dolazi i u kojem razdoblju godine: obitelji s malom djecom i umirovljenici. To su redom Nijemci, Poljaci, Česi i Slovaci, Austrijanci, Mađari, Bosanci i Hercegovci...

Odsjedaju u nekadašnjim vikendicama na rivijerama i otocima, koje su posljednjih dvadesetak godina separirane u apartmane. To je tipični oblik turizma koji je začet u Jugoslaviji, da bi u Hrvatskoj u EU-u izgubio na masovnosti, a dobio na kvaliteti i cijeni usluge, no do kraja nije prosijan kroz turističko rešeto kako bi se odvojilo žito od kukolja. Da je tomu tako, govori podatak da se i dalje čak dvadeset posto apartmana iznajmljuje na crno! Riječ je mahom o onima koji zbog imovinskopravnih zavrzlama nisu uspjeli ishoditi uporabnu dozvolu, koja je glavni uvjet za registraciju smještaja. Takvi love u mutnom, ali i ozbiljno "bildaju" broj iznajmljivača, koji je veći od službenog.

Inspekcija im teško može stati na kraj. Na lice mjesta dolaze po prijavi i u pratnji policije, izvidi se svode na nadmudrivanje s domaćinom koji tvrdi da nije primio turiste, nego prijatelje ili rodbinu, a o svjedočenju "prijatelja" ovisi i uspješnost inspekcijskog nadzora.

U tom smislu sve su veći problem i stranci. Oni su lani kupili svaku treću nekretninu u Hrvatskoj. Iz Udruge iznajmljivača koja okuplja pružatelje obiteljskog smještaja u Istri upozoravaju na to da mnogi, želeći izbjeći poreznim škarama, nezakonito ljeti iznajmljuju svoje vile za odmor, a u njima borave u zimskim mjesecima. Na taj način postaju nelojalna konkurencija domaćim ljudima. Glavni razlog zbog kojega se upuštaju u "krivolov" činjenica je što stranci koji se žele baviti iznajmljivanjem u Hrvatskoj podliježu plaćanju PDV-a, što za domaće, ako ne prijeđu iznos od 39.816,84 eura, nije slučaj.

Registrirani iznajmljivači, plus dvadeset posto onih koji to rade na crno i stranci koji primaju "rodbinu i prijatelje", i eto nas u problemu održivosti modela obiteljskog smještaja koji hrani po‘ Dalmacije.      

---

image

Glavni razlog zbog kojega se stranci upuštaju u ‘krivolov‘ jest to što, žele li se baviti iznajmljivanjem u Hrvatskoj. podliježu plaćanju PDV-a, što za domaće, ako ne prijeđu iznos od 39.816,84 eura, nije slučaj

Jure Mišković/Cropix
---

– Dominacija obiteljskog smještaja u ukupnoj komercijalnoj ponudi u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveća je od svih priobalnih županija i iznosi čak 78 posto. Radi se o 200 tisuća postelja u sobama, apartmanima i kućama za odmor. Osamdeset i sedam posto obiteljskog smještaja odnosi se na Splitsku rivijeru – potvrdio je Joško Stella da Split, koji se iz tranzitnoga grada definitivno pretvorio u turistički, a onda i srednja Dalmacija kao njegov zemljopisni okvir, imaju daleko najviše privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj. I ne dominiraju oni samo na otocima i u priobalju, nego i u Zagori. U Imotskoj krajini, ilustracije radi, više je od šest stotina vila za odmor, a svaki dan niču nove.

Najveći promotori turizma

Interesantno je da čak 92 posto tih kapaciteta drže fizičke osobe, a tek ostatak pravne, te da je 72 posto smještaja kategorizirano s tri zvjezdice. U 91 posto slučajeva radi se o iznajmljivačima koji pružaju smještaj u objektu u kojem žive, što potvrđuje činjenicu da su oni zapravo i najveći promotori našeg turizma.

Predavačica iz Grčke dr. Lemonia Papadopoulou-Kelidou, koja je na Kongresu u organizaciji HUOS-a, Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, govorila o iskustvima iznajmljivača u svojoj zemlji, istaknula je da je Grčka kudikamo manje ovisna o sudbini privatnog smještaja. S druge strane, konstatirano je da privatni iznajmljivači u Hrvatskoj i ono što nude kroz obiteljski smještaj koji reprezentira podneblje i običaje predstavlja naš najveći adut.

Usluga koja se ovdje pruža i dalje je "prirodna, ljudska", a ne virtualna. Gosti u Dalmaciji, prvaku privatnog smještaja, nisu svedeni na puki broj, što je mnogima najbolja pozivnica da iz godine u godinu dolaze na istočnu stranu Jadrana i odsjedaju kod istih domaćina.      

Sve je, dakle, rečeno u ovih par podataka: imamo najviše iznajmljivača, smještaj je većinom srednjeg ranga, a popunjenost svima, bez obzira na to gdje smještaj bio registriran – pada. Takvo što potvrđeno je analizom Instituta za turizam. Unatoč činjenici da se sezona produljila, iznajmljivači su u prosjeku iz godine u godinu sve manje popunjeni jer je sve više apartmana. Stvari su, dakle, vrlo logične.

U srednjoj je Dalmaciji oko 25.000 iznajmljivača. Dodamo li im iznajmljivače na crno i pomnožimo li službenu brojku pružatelja smještaja u domaćinstvu s brojem članova prosječnoga kućanstva, od iznajmljivanja postelja u Splitsko-dalmatinskoj županiji živi oko 150.000 ljudi, a među njima je sve više onih kojima je to jedini prihod.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković nedavno je izjavio da je na krajnjem jugu Hrvatske sve više onih koji u rubriku zanimanje upisuju: rentijer (?), a upravo je to najveći problem s kojim se hrvatski turizam susreće.

Ne samo da trećina Županije splitsko-dalmatinske jede "iznajmljivački kruh", nego su se među njih počeli ubacivati rentijeri: vlasnici po deset apartmana koji su raspoređeni na više adresa, iako se vode pod djelatnošću pružanja smještaja u domaćinstvu. Takvi uopće ne vide goste, nego im samo šalju kodove za ulazak u apartman i praktički ih prepuštaju na brigu lokalnoj zajednici, konkretno susjedima koji s njima dijele zajedničke prostore u zgradi. To trajno narušava odnose između onih koji se bave pružanjem smještaja i njihovih sugrađana koji žive u povijesnim jezgrama.

---

image
Tomislav Kukec
---

Kako izbjeći trapuli da rentijerstvo pojede djelatnost pružanja usluga smještaja u domaćinstvu?

Franković je već pokrenuo inicijativu prema resornome ministarstvu, a stručne službe razrađuju model kojim bi se rentijere, špekulante koji kupuju stanove da bi ih iznajmljivali, i to rade kao paušalisti plaćajući simboličan porez, odvojilo od onih koji se time bave u domaćinstvu u kojem žive i kojima je to dopunska ili glavna djelatnost.

Nude jedno te isto

Nije to jedini problem za armiju iznajmljivača od Umaga do Prevlake, čiji su glavni aduti i dalje sunce, more i ljeto. Većina ih, dakle, nudi jedno te isto, i većina ih, ponavljamo, ima famozne tri zvjezdice. Naravno da im je onda iznajmljivanje sve teže unatoč činjenici da broj gostiju od ulaska Hrvatske u EU, izuzev "korona-godina" – raste, i da nam dolaze platežno sve moćniji gosti.

S druge strane, hiperinflacija apartmana urodila je činjenicom da je kvaliteta obiteljskog smještaja u Hrvatskoj najbolja na Mediteranu, a kako je krenulo, skoro bi mogla biti najbolja i u Europi, jer te naše prosječne tri zvjezdice puno jače sjaje nego kod konkurencije.

Kako se izdvojiti iz te silne ponude i izbjeći crni scenarij koji nije daleko, kad apartmanski balon pukne; naravno, ako se mjerama poput onih koje se kane poduzeti u Dubrovniku to ne izbjegne?

---

image

Istraživanja Instituta za turizam i HTZ-a Splitsko-dalmatinske županije govore da se jug Lijepe naše sveo na jednu jedinu djelatnost, te da je svom snagom na djelu fenomen koji nazivamo apartmanizacijom Hrvatske

Goran Šebelić/Cropix
---

– Treba tražiti turističke niše. Uvijek vam prolaze dobri domaćini. Danas se sve više cijeni i ekološki smještaj, što znači da će vam u goste dolaziti oni koji poštuju vaš odnos prema okolišu, a takva se usluga može i nešto više naplatiti. Prednost imaju i oni koji ugošćavaju cijele obitelji i primaju kućne ljubimce, kao i vlasnici smještaja koji su prilagodili za boravak osoba s invaliditetom, koje često zbog raznih fizičkih prepreka ne mogu birati apartmane i sobe koje im se sviđaju, pa traže samo prostore koji su prilagođeni njihovim potrebama. Ne treba posebno naglašavati da dobro prolaze i oni koji nude vile s bazenom i apartmane čiji su interijeri moderno uređeni, kao i iznajmljivači koji su prepoznali potrebe digitalnih nomada, kojima je odlična Wi-Fi veza uvjet bez kojega se ne može. Na koncu, nužno je uložiti i napor u osmišljavanje aktivnog odmora. Upoznajte goste s pješačkim i biciklističkim stazama, s mogućnostima da se na odmoru rekreiraju, zainteresirajte ih za avanturistički turizam, adrenalinske sportove; ukratko, izdvojite se iz ukupne ponude nekim svojim temama – poručio je na kraju Stella. Jesu li ga iznajmljivači čuli ili će nastavljajući po starom srljati u propast?

---

Četvrtina prihoda dolazi iz turizma

U turistički rekordnoj 2019. godini od turizma se u Hrvatskoj generiralo čak 11,8 posto od ukupno ostvarenog BDP-a. Što se tiče pridodane bruto vrijednosti turističkih djelatnosti u toj godini, onda je iznosila 82,8 milijardi kuna ili 24,4 posto ukupno ostvarene bruto vrijednosti. Ispada tako da se četvrtina onoga što smo te 2019. godine ostvarili u Hrvatskoj odnosilo na turizam. Mašalah.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U SREDNJOJ DALMACIJI JE OKO 25.000 PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA Dominacija obiteljskog smještaja u ukupnoj komercijalnoj ponudi u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveća je od svih priobalnih županija i iznosi čak 78 posto. Radi se o 200 tisuća postelja. Ukratko, imamo najviše iznajmljivača, no unatoč činjenici da se sezona produljila, iznajmljivači su u prosjeku iz godine u godinu sve manje popunjeni jer je sve više apartmana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Obiteljski smještaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => U SREDNJOJ DALMACIJI JE OKO 25.000 PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA Dominacija obiteljskog smještaja u ukupnoj komercijalnoj ponudi u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveća je od svih priobalnih županija i iznosi čak 78 posto. Radi se o 200 tisuća postelja. Ukratko, imamo najviše iznajmljivača, no unatoč činjenici da se sezona produljila, iznajmljivači su u prosjeku iz godine u godinu sve manje popunjeni jer je sve više apartmana Obiteljski smještaj 2 0 11073 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-29 08:36:46 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-07 11:31:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-07 11:31:30 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U SREDNJOJ DALMACIJI JE OKO 25.000 PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA Dominacija obiteljskog smještaja u ukupnoj komercijalnoj ponudi u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveća je od svih priobalnih županija i iznosi čak 78 posto. Radi se o 200 tisuća postelja [metadata] => robots= author= title=Ima ih najviše, i iako se sezona produljila, iz godine u godinu sve su manje popunjeni: evo što im ozbiljno kvari posao page_title=Ima ih najviše, i iako se sezona produljila, iz godine u godinu sve su manje popunjeni: evo što im ozbiljno kvari posao [metakey] => Obiteljski smještaj, zimmer frei, privatni iznajmljivači, apartmanizacija, Joško Stella [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26862669.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26898754.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26898755.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26898757.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26898758.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26772668.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix\/Cropix","Tea Cima\u0161\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Tomislav Kukec","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gro iznajmljiva\u010da pla\u0161i se da \u0107e im zbog prevelikog broja apartmana i soba u privatnom smje\u0161taju od Umaga do Prevlake propasti obiteljski posao; mali biznis od kojeg, kad se na\u0111u u istom ku\u0107anstvu, \u017eivi i po nekoliko generacija<\/p>","

Sve su ve\u0107i problem rentijeri: vlasnici po deset apartmana koji su raspore\u0111eni na vi\u0161e adresa, premda se vode pod djelatno\u0161\u0107u pru\u017eanja smje\u0161taja u doma\u0107instvu<\/p>","

Glavni razlog zbog kojega se stranci upu\u0161taju u \u2018krivolov\u2018 jest to \u0161to, \u017eele li se baviti iznajmljivanjem u Hrvatskoj. podlije\u017eu pla\u0107anju PDV-a, \u0161to za doma\u0107e, ako ne prije\u0111u iznos od 39.816,84 eura, nije slu\u010daj<\/p>","","

Istra\u017eivanja Instituta za turizam i HTZ-a Splitsko-dalmatinske \u017eupanije govore da se jug Lijepe na\u0161e sveo na jednu jedinu djelatnost, te da je svom snagom na djelu fenomen koji nazivamo apartmanizacijom Hrvatske<\/p>","

Split, 140324.
\nHrvatska udruga obiteljskog smjestaja je organiziral 3. kongres obiteljskog smjestaja u hotelu Radisson Blu.
\nNa fotografiji: Ivo Mravicic i Barbara Markovic.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26862669_1920.jpg":"1920x1080","k_26862669_1280.jpg":"1280x1280","k_26862669_1024.jpg":"1024x1024","k_26862669_640.jpg":"640x640","k_26862669_480.jpg":"480x480","k_26862669_340.jpg":"340x340","k_26862669_220.jpg":"220x220","o_26862669_1280.jpg":"1280x853","o_26862669_1024.jpg":"1024x682","o_26862669_640.jpg":"640x426","o_26862669_480.jpg":"480x320","o_26862669_340.jpg":"340x226","o_26862669_220.jpg":"220x146","h_26862669_1280.jpg":"1280x854","h_26862669_1024.jpg":"1024x683","h_26862669_640.jpg":"640x427","h_26862669_480.jpg":"480x320","h_26862669_340.jpg":"340x227","h_26862669_220.jpg":"220x147","pp_26862669_1280.jpg":"1280x1628","pp_26862669_1024.jpg":"1024x1303","pp_26862669_640.jpg":"640x814","pp_26862669_480.jpg":"480x611","pp_26862669_340.jpg":"340x432","pp_26862669_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_26898754_1920.jpg":"1920x1080","k_26898754_1280.jpg":"1280x1280","k_26898754_1024.jpg":"1024x1024","k_26898754_640.jpg":"640x640","k_26898754_480.jpg":"480x480","k_26898754_340.jpg":"340x340","k_26898754_220.jpg":"220x220","o_26898754_1280.jpg":"1280x850","o_26898754_1024.jpg":"1024x680","o_26898754_640.jpg":"640x425","o_26898754_480.jpg":"480x319","o_26898754_340.jpg":"340x225","o_26898754_220.jpg":"220x146","h_26898754_1280.jpg":"1280x854","h_26898754_1024.jpg":"1024x683","h_26898754_640.jpg":"640x427","h_26898754_480.jpg":"480x320","h_26898754_340.jpg":"340x227","h_26898754_220.jpg":"220x147","pp_26898754_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898754_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898754_640.jpg":"640x814","pp_26898754_480.jpg":"480x611","pp_26898754_340.jpg":"340x432","pp_26898754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_26898755_1920.jpg":"1920x1080","k_26898755_1280.jpg":"1280x1280","k_26898755_1024.jpg":"1024x1024","k_26898755_640.jpg":"640x640","k_26898755_480.jpg":"480x480","k_26898755_340.jpg":"340x340","k_26898755_220.jpg":"220x220","o_26898755_1280.jpg":"1280x832","o_26898755_1024.jpg":"1024x665","o_26898755_640.jpg":"640x416","o_26898755_480.jpg":"480x312","o_26898755_340.jpg":"340x221","o_26898755_220.jpg":"220x143","h_26898755_1280.jpg":"1280x854","h_26898755_1024.jpg":"1024x683","h_26898755_640.jpg":"640x427","h_26898755_480.jpg":"480x320","h_26898755_340.jpg":"340x227","h_26898755_220.jpg":"220x147","pp_26898755_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898755_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898755_640.jpg":"640x814","pp_26898755_480.jpg":"480x611","pp_26898755_340.jpg":"340x432","pp_26898755_220.jpg":"220x280"},{"size0":"905x739","hd_26898757_1920.jpg":"1920x1080","k_26898757_1280.jpg":"1280x1280","k_26898757_1024.jpg":"1024x1024","k_26898757_640.jpg":"640x640","k_26898757_480.jpg":"480x480","k_26898757_340.jpg":"340x340","k_26898757_220.jpg":"220x220","o_26898757_1280.jpg":"1280x1045","o_26898757_1024.jpg":"1024x836","o_26898757_640.jpg":"640x522","o_26898757_480.jpg":"480x391","o_26898757_340.jpg":"340x277","o_26898757_220.jpg":"220x179","h_26898757_1280.jpg":"1280x854","h_26898757_1024.jpg":"1024x683","h_26898757_640.jpg":"640x427","h_26898757_480.jpg":"480x320","h_26898757_340.jpg":"340x227","h_26898757_220.jpg":"220x147","pp_26898757_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898757_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898757_640.jpg":"640x814","pp_26898757_480.jpg":"480x611","pp_26898757_340.jpg":"340x432","pp_26898757_220.jpg":"220x280"},{"size0":"822x617","hd_26898758_1920.jpg":"1920x1080","k_26898758_1280.jpg":"1280x1280","k_26898758_1024.jpg":"1024x1024","k_26898758_640.jpg":"640x640","k_26898758_480.jpg":"480x480","k_26898758_340.jpg":"340x340","k_26898758_220.jpg":"220x220","o_26898758_1280.jpg":"1280x960","o_26898758_1024.jpg":"1024x768","o_26898758_640.jpg":"640x480","o_26898758_480.jpg":"480x360","o_26898758_340.jpg":"340x255","o_26898758_220.jpg":"220x165","h_26898758_1280.jpg":"1280x854","h_26898758_1024.jpg":"1024x683","h_26898758_640.jpg":"640x427","h_26898758_480.jpg":"480x320","h_26898758_340.jpg":"340x227","h_26898758_220.jpg":"220x147","pp_26898758_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898758_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898758_640.jpg":"640x814","pp_26898758_480.jpg":"480x611","pp_26898758_340.jpg":"340x432","pp_26898758_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26772668_1920.jpg":"1920x1080","k_26772668_1280.jpg":"1280x1280","k_26772668_1024.jpg":"1024x1024","k_26772668_640.jpg":"640x640","k_26772668_480.jpg":"480x480","k_26772668_340.jpg":"340x340","k_26772668_220.jpg":"220x220","o_26772668_1280.jpg":"1280x853","o_26772668_1024.jpg":"1024x682","o_26772668_640.jpg":"640x426","o_26772668_480.jpg":"480x320","o_26772668_340.jpg":"340x226","o_26772668_220.jpg":"220x146","h_26772668_1280.jpg":"1280x854","h_26772668_1024.jpg":"1024x683","h_26772668_640.jpg":"640x427","h_26772668_480.jpg":"480x320","h_26772668_340.jpg":"340x227","h_26772668_220.jpg":"220x147","pp_26772668_1280.jpg":"1280x1628","pp_26772668_1024.jpg":"1024x1303","pp_26772668_640.jpg":"640x814","pp_26772668_480.jpg":"480x611","pp_26772668_340.jpg":"340x432","pp_26772668_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7449155 Threads: 3 Questions: 1600162046 Slow queries: 4749823 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110522609 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ima-ih-najvise-i-iako-se-sezona-produljila-iz-godine-u-godinu-sve-su-manje-popunjeni-evo-sto-im-ozbiljno-kvari-posao-1378760 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ima-ih-najvise-i-iako-se-sezona-produljila-iz-godine-u-godinu-sve-su-manje-popunjeni-evo-sto-im-ozbiljno-kvari-posao-1378760?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 300119 [name] => obiteljski smještaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obiteljski-smjestaj [link] => /tag/obiteljski-smjestaj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 398345 [name] => zimmer frei [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zimmer-frei [link] => /tag/zimmer-frei ) [2] => stdClass Object ( [id] => 601355 [name] => privatni iznajmljivači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => privatni-iznajmljivaci [link] => /tag/privatni-iznajmljivaci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 1726 [name] => apartmanizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => apartmanizacija [link] => /tag/apartmanizacija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 354352 [name] => Joško Stella [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josko-stella [link] => /tag/josko-stella ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U SREDNJOJ DALMACIJI JE OKO 25.000 PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA Dominacija obiteljskog smještaja u ukupnoj komercijalnoj ponudi u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveća je od svih priobalnih županija i iznosi čak 78 posto. Radi se o 200 tisuća postelja. Ukratko, imamo najviše iznajmljivača, no unatoč činjenici da se sezona produljila, iznajmljivači su u prosjeku iz godine u godinu sve manje popunjeni jer je sve više apartmana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Obiteljski smještaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ima ih najviše, i iako se sezona produljila, iz godine u godinu sve su manje popunjeni: evo što im ozbiljno kvari posao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26862669.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Gro iznajmljivača plaši se da će im zbog prevelikog broja apartmana i soba u privatnom smještaju od Umaga do Prevlake propasti obiteljski posao; mali biznis od kojeg, kad se nađu u istom kućanstvu, živi i po nekoliko generacija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26862669.jpg [title] =>

Gro iznajmljivača plaši se da će im zbog prevelikog broja apartmana i soba u privatnom smještaju od Umaga do Prevlake propasti obiteljski posao; mali biznis od kojeg, kad se nađu u istom kućanstvu, živi i po nekoliko generacija

Ivo Ravlić/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26898754.jpg [title] =>

Sve su veći problem rentijeri: vlasnici po deset apartmana koji su raspoređeni na više adresa, premda se vode pod djelatnošću pružanja smještaja u domaćinstvu

Tea Cimaš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26898755.jpg [title] =>

Glavni razlog zbog kojega se stranci upuštaju u ‘krivolov‘ jest to što, žele li se baviti iznajmljivanjem u Hrvatskoj. podliježu plaćanju PDV-a, što za domaće, ako ne prijeđu iznos od 39.816,84 eura, nije slučaj

Jure Mišković/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26898757.jpg [title] => Tomislav Kukec ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26898758.jpg [title] =>

Istraživanja Instituta za turizam i HTZ-a Splitsko-dalmatinske županije govore da se jug Lijepe naše sveo na jednu jedinu djelatnost, te da je svom snagom na djelu fenomen koji nazivamo apartmanizacijom Hrvatske

Goran Šebelić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26772668.jpg [title] =>

Split, 140324.
Hrvatska udruga obiteljskog smjestaja je organiziral 3. kongres obiteljskog smjestaja u hotelu Radisson Blu.
Na fotografiji: Ivo Mravicic i Barbara Markovic.
Nikola Vilic/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatska je potpuno ovisna o turizmu, a Splitsko-dalmatinske županije bez poslovnog modela "zimmer frei" praktički ne bi bilo.

Na tu bi se rečenicu moglo svesti sve što se čulo od domaćih i inozemnih govornika na Trećem kongresu Hrvatske udruge obiteljskog smještaja u Splitu. Ispada da je iznajmljivanje privatnog smještaja postalo ne samo važno gospodarsko pitanje, nego i političko. Tema na kojoj se dobivaju ili gube izbori. Na taj joj način prilaze i vlast i opozicija.

Ono što su u davna vremena Dalmatincima bili loza i vino, danas su sobe i apartmani. A znamo što se dogodilo kad je peronospora poharala Dalmaciju, a Austro-Ugarska počela uvoziti jeftinije vino iz Italije: nezapamćeni egzodus naših težaka u Ameriku.

Vratimo se u sadašnjost, današnjim "težacima": privatnim iznajmljivačima. Istraživanja Instituta za turizam i HTZ-a Splitsko-dalmatinske županije govore da se jug Lijepe naše sveo na jednu jedinu djelatnost, te da je svom snagom na djelu fenomen koji nazivamo apartmanizacijom Hrvatske.

Zato se dok je Joško Stella, zamjenik direktorice HTZ-a Splitsko-dalmatinske županije, iznosio podatke o nosivosti kapaciteta na našem području, u dvorani nije čula ni muha. Gro iznajmljivača plaši se da će im skoro, zbog prevelikog broja apartmana i soba u privatnom smještaju od Umaga do Prevlake, propasti obiteljski posao; mali biznis od kojeg, kad se nađu u istom kućanstvu, živi i po nekoliko generacija. To je čest slučaj u priobalnim mjestima i na otocima, a sve više i u Splitu, gdje ljudi napuštaju profesije za koje su se školovali i od kojih su desetljećima živjeli. Biraju sezonski posao iznajmljivača koji, kad su u pitanju apartmani ili sobe na boljim lokacijama, traje od travnja do početka studenog, a u prosjeku tek tri mjeseca. Znači, isto ili više novca, a kudikamo više slobodnog vremena. Takvom se računicom vode bivši profesori, inženjeri, novinari, čak i liječnici koji su nakon pustog školovanja rekli zbogom struci i okrenuli se mijenjanju jastučnica i lancuna.

---

image

Sve su veći problem rentijeri: vlasnici po deset apartmana koji su raspoređeni na više adresa, premda se vode pod djelatnošću pružanja smještaja u domaćinstvu

Tea Cimaš/Cropix
---

Sve je više slučajeva gdje se deficit kadrova tumači upravo ovom logikom: bolje se baviti iznajmljivanjem sezonski nego biti na raspolaganju poslodavcu cijelu godinu za isto ili manje novca. Drži li ova teorija vodu? Da; dok ponuda ne prebaci potražnju i dok su turisti voljni ovdje trošiti novac.      

Lov u mutnom

A upravo devize zarađene na ovaj način, i to najviše iznajmljivanjem smještaja u domaćinstvu, pokreću ekonomiju. Zrcali se to kroz utjecaj osobne potrošnje na BDP u Dalmaciji. Bez iznajmljivača i njihovih gostiju svi ti šoping-centri koji su izgrađeni u posljednjih dvadesetak godina stavili bi ključ u bravu.

Čim turizam dobro "kuri", i cijeloj Hrvatskoj super ide; u protivnom – gospodarski zamašnjak staje: trgovina, ugostiteljstvo, građevinarstvo, prijevoz... Nijedna od tih djelatnosti ne može bez turizma, koji je lokomotiva, koji nas snažno vuče naprijed i zbog kojega životni standard onih koji su titulari vlasništva – raste.

A u tom i tako strukturiranom turizmu najvažnija karika su privatni iznajmljivači, koji primaju mahom obiteljske goste iz središnje i zapadne Europe. Nismo mi ni Tajland, ni Bali; jasno je tko tu najviše dolazi i u kojem razdoblju godine: obitelji s malom djecom i umirovljenici. To su redom Nijemci, Poljaci, Česi i Slovaci, Austrijanci, Mađari, Bosanci i Hercegovci...

Odsjedaju u nekadašnjim vikendicama na rivijerama i otocima, koje su posljednjih dvadesetak godina separirane u apartmane. To je tipični oblik turizma koji je začet u Jugoslaviji, da bi u Hrvatskoj u EU-u izgubio na masovnosti, a dobio na kvaliteti i cijeni usluge, no do kraja nije prosijan kroz turističko rešeto kako bi se odvojilo žito od kukolja. Da je tomu tako, govori podatak da se i dalje čak dvadeset posto apartmana iznajmljuje na crno! Riječ je mahom o onima koji zbog imovinskopravnih zavrzlama nisu uspjeli ishoditi uporabnu dozvolu, koja je glavni uvjet za registraciju smještaja. Takvi love u mutnom, ali i ozbiljno "bildaju" broj iznajmljivača, koji je veći od službenog.

Inspekcija im teško može stati na kraj. Na lice mjesta dolaze po prijavi i u pratnji policije, izvidi se svode na nadmudrivanje s domaćinom koji tvrdi da nije primio turiste, nego prijatelje ili rodbinu, a o svjedočenju "prijatelja" ovisi i uspješnost inspekcijskog nadzora.

U tom smislu sve su veći problem i stranci. Oni su lani kupili svaku treću nekretninu u Hrvatskoj. Iz Udruge iznajmljivača koja okuplja pružatelje obiteljskog smještaja u Istri upozoravaju na to da mnogi, želeći izbjeći poreznim škarama, nezakonito ljeti iznajmljuju svoje vile za odmor, a u njima borave u zimskim mjesecima. Na taj način postaju nelojalna konkurencija domaćim ljudima. Glavni razlog zbog kojega se upuštaju u "krivolov" činjenica je što stranci koji se žele baviti iznajmljivanjem u Hrvatskoj podliježu plaćanju PDV-a, što za domaće, ako ne prijeđu iznos od 39.816,84 eura, nije slučaj.

Registrirani iznajmljivači, plus dvadeset posto onih koji to rade na crno i stranci koji primaju "rodbinu i prijatelje", i eto nas u problemu održivosti modela obiteljskog smještaja koji hrani po‘ Dalmacije.      

---

image

Glavni razlog zbog kojega se stranci upuštaju u ‘krivolov‘ jest to što, žele li se baviti iznajmljivanjem u Hrvatskoj. podliježu plaćanju PDV-a, što za domaće, ako ne prijeđu iznos od 39.816,84 eura, nije slučaj

Jure Mišković/Cropix
---

– Dominacija obiteljskog smještaja u ukupnoj komercijalnoj ponudi u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveća je od svih priobalnih županija i iznosi čak 78 posto. Radi se o 200 tisuća postelja u sobama, apartmanima i kućama za odmor. Osamdeset i sedam posto obiteljskog smještaja odnosi se na Splitsku rivijeru – potvrdio je Joško Stella da Split, koji se iz tranzitnoga grada definitivno pretvorio u turistički, a onda i srednja Dalmacija kao njegov zemljopisni okvir, imaju daleko najviše privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj. I ne dominiraju oni samo na otocima i u priobalju, nego i u Zagori. U Imotskoj krajini, ilustracije radi, više je od šest stotina vila za odmor, a svaki dan niču nove.

Najveći promotori turizma

Interesantno je da čak 92 posto tih kapaciteta drže fizičke osobe, a tek ostatak pravne, te da je 72 posto smještaja kategorizirano s tri zvjezdice. U 91 posto slučajeva radi se o iznajmljivačima koji pružaju smještaj u objektu u kojem žive, što potvrđuje činjenicu da su oni zapravo i najveći promotori našeg turizma.

Predavačica iz Grčke dr. Lemonia Papadopoulou-Kelidou, koja je na Kongresu u organizaciji HUOS-a, Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, govorila o iskustvima iznajmljivača u svojoj zemlji, istaknula je da je Grčka kudikamo manje ovisna o sudbini privatnog smještaja. S druge strane, konstatirano je da privatni iznajmljivači u Hrvatskoj i ono što nude kroz obiteljski smještaj koji reprezentira podneblje i običaje predstavlja naš najveći adut.

Usluga koja se ovdje pruža i dalje je "prirodna, ljudska", a ne virtualna. Gosti u Dalmaciji, prvaku privatnog smještaja, nisu svedeni na puki broj, što je mnogima najbolja pozivnica da iz godine u godinu dolaze na istočnu stranu Jadrana i odsjedaju kod istih domaćina.      

Sve je, dakle, rečeno u ovih par podataka: imamo najviše iznajmljivača, smještaj je većinom srednjeg ranga, a popunjenost svima, bez obzira na to gdje smještaj bio registriran – pada. Takvo što potvrđeno je analizom Instituta za turizam. Unatoč činjenici da se sezona produljila, iznajmljivači su u prosjeku iz godine u godinu sve manje popunjeni jer je sve više apartmana. Stvari su, dakle, vrlo logične.

U srednjoj je Dalmaciji oko 25.000 iznajmljivača. Dodamo li im iznajmljivače na crno i pomnožimo li službenu brojku pružatelja smještaja u domaćinstvu s brojem članova prosječnoga kućanstva, od iznajmljivanja postelja u Splitsko-dalmatinskoj županiji živi oko 150.000 ljudi, a među njima je sve više onih kojima je to jedini prihod.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković nedavno je izjavio da je na krajnjem jugu Hrvatske sve više onih koji u rubriku zanimanje upisuju: rentijer (?), a upravo je to najveći problem s kojim se hrvatski turizam susreće.

Ne samo da trećina Županije splitsko-dalmatinske jede "iznajmljivački kruh", nego su se među njih počeli ubacivati rentijeri: vlasnici po deset apartmana koji su raspoređeni na više adresa, iako se vode pod djelatnošću pružanja smještaja u domaćinstvu. Takvi uopće ne vide goste, nego im samo šalju kodove za ulazak u apartman i praktički ih prepuštaju na brigu lokalnoj zajednici, konkretno susjedima koji s njima dijele zajedničke prostore u zgradi. To trajno narušava odnose između onih koji se bave pružanjem smještaja i njihovih sugrađana koji žive u povijesnim jezgrama.

---

image
Tomislav Kukec
---

Kako izbjeći trapuli da rentijerstvo pojede djelatnost pružanja usluga smještaja u domaćinstvu?

Franković je već pokrenuo inicijativu prema resornome ministarstvu, a stručne službe razrađuju model kojim bi se rentijere, špekulante koji kupuju stanove da bi ih iznajmljivali, i to rade kao paušalisti plaćajući simboličan porez, odvojilo od onih koji se time bave u domaćinstvu u kojem žive i kojima je to dopunska ili glavna djelatnost.

Nude jedno te isto

Nije to jedini problem za armiju iznajmljivača od Umaga do Prevlake, čiji su glavni aduti i dalje sunce, more i ljeto. Većina ih, dakle, nudi jedno te isto, i većina ih, ponavljamo, ima famozne tri zvjezdice. Naravno da im je onda iznajmljivanje sve teže unatoč činjenici da broj gostiju od ulaska Hrvatske u EU, izuzev "korona-godina" – raste, i da nam dolaze platežno sve moćniji gosti.

S druge strane, hiperinflacija apartmana urodila je činjenicom da je kvaliteta obiteljskog smještaja u Hrvatskoj najbolja na Mediteranu, a kako je krenulo, skoro bi mogla biti najbolja i u Europi, jer te naše prosječne tri zvjezdice puno jače sjaje nego kod konkurencije.

Kako se izdvojiti iz te silne ponude i izbjeći crni scenarij koji nije daleko, kad apartmanski balon pukne; naravno, ako se mjerama poput onih koje se kane poduzeti u Dubrovniku to ne izbjegne?

---

image

Istraživanja Instituta za turizam i HTZ-a Splitsko-dalmatinske županije govore da se jug Lijepe naše sveo na jednu jedinu djelatnost, te da je svom snagom na djelu fenomen koji nazivamo apartmanizacijom Hrvatske

Goran Šebelić/Cropix
---

– Treba tražiti turističke niše. Uvijek vam prolaze dobri domaćini. Danas se sve više cijeni i ekološki smještaj, što znači da će vam u goste dolaziti oni koji poštuju vaš odnos prema okolišu, a takva se usluga može i nešto više naplatiti. Prednost imaju i oni koji ugošćavaju cijele obitelji i primaju kućne ljubimce, kao i vlasnici smještaja koji su prilagodili za boravak osoba s invaliditetom, koje često zbog raznih fizičkih prepreka ne mogu birati apartmane i sobe koje im se sviđaju, pa traže samo prostore koji su prilagođeni njihovim potrebama. Ne treba posebno naglašavati da dobro prolaze i oni koji nude vile s bazenom i apartmane čiji su interijeri moderno uređeni, kao i iznajmljivači koji su prepoznali potrebe digitalnih nomada, kojima je odlična Wi-Fi veza uvjet bez kojega se ne može. Na koncu, nužno je uložiti i napor u osmišljavanje aktivnog odmora. Upoznajte goste s pješačkim i biciklističkim stazama, s mogućnostima da se na odmoru rekreiraju, zainteresirajte ih za avanturistički turizam, adrenalinske sportove; ukratko, izdvojite se iz ukupne ponude nekim svojim temama – poručio je na kraju Stella. Jesu li ga iznajmljivači čuli ili će nastavljajući po starom srljati u propast?

---

Četvrtina prihoda dolazi iz turizma

U turistički rekordnoj 2019. godini od turizma se u Hrvatskoj generiralo čak 11,8 posto od ukupno ostvarenog BDP-a. Što se tiče pridodane bruto vrijednosti turističkih djelatnosti u toj godini, onda je iznosila 82,8 milijardi kuna ili 24,4 posto ukupno ostvarene bruto vrijednosti. Ispada tako da se četvrtina onoga što smo te 2019. godine ostvarili u Hrvatskoj odnosilo na turizam. Mašalah.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix/Cropix Tea Cimaš/Cropix Jure Mišković/Cropix Tomislav Kukec Goran Šebelić/Cropix Nikola Vilic/Cropix/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix/Cropix

Gro iznajmljivača plaši se da će im zbog prevelikog broja apartmana i soba u privatnom smještaju od Umaga do Prevlake propasti obiteljski posao; mali biznis od kojeg, kad se nađu u istom kućanstvu, živi i po nekoliko generacija

Tea Cimaš/Cropix

Sve su veći problem rentijeri: vlasnici po deset apartmana koji su raspoređeni na više adresa, premda se vode pod djelatnošću pružanja smještaja u domaćinstvu

Jure Mišković/Cropix

Glavni razlog zbog kojega se stranci upuštaju u ‘krivolov‘ jest to što, žele li se baviti iznajmljivanjem u Hrvatskoj. podliježu plaćanju PDV-a, što za domaće, ako ne prijeđu iznos od 39.816,84 eura, nije slučaj

Goran Šebelić/Cropix

Istraživanja Instituta za turizam i HTZ-a Splitsko-dalmatinske županije govore da se jug Lijepe naše sveo na jednu jedinu djelatnost, te da je svom snagom na djelu fenomen koji nazivamo apartmanizacijom Hrvatske

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Split, 140324.
Hrvatska udruga obiteljskog smjestaja je organiziral 3. kongres obiteljskog smjestaja u hotelu Radisson Blu.
Na fotografiji: Ivo Mravicic i Barbara Markovic.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ima-ih-najvise-i-iako-se-sezona-produljila-iz-godine-u-godinu-sve-su-manje-popunjeni-evo-sto-im-ozbiljno-kvari-posao-1378760 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=499530445ac2eac628284a2bdd412ee798fb5572 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ima+ih+najvi%C5%A1e%2C+i+iako+se+sezona+produljila%2C+iz+godine+u+godinu+sve+su+manje+popunjeni%3A+evo+%C5%A1to+im+ozbiljno+kvari+posao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fima-ih-najvise-i-iako-se-sezona-produljila-iz-godine-u-godinu-sve-su-manje-popunjeni-evo-sto-im-ozbiljno-kvari-posao-1378760 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fima-ih-najvise-i-iako-se-sezona-produljila-iz-godine-u-godinu-sve-su-manje-popunjeni-evo-sto-im-ozbiljno-kvari-posao-1378760 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U SREDNJOJ DALMACIJI JE OKO 25.000 PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA Dominacija obiteljskog smještaja u ukupnoj komercijalnoj ponudi u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveća je od svih priobalnih županija i iznosi čak 78 posto. Radi se o 200 tisuća postelja. Ukratko, imamo najviše iznajmljivača, no unatoč činjenici da se sezona produljila, iznajmljivači su u prosjeku iz godine u godinu sve manje popunjeni jer je sve više apartmana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Obiteljski smještaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaObiteljski smještaj

Ima ih najviše, i iako se sezona produljila, iz godine u godinu sve su manje popunjeni: evo što im ozbiljno kvari posao

Piše Saša Ljubičić
7. travnja 2024. - 13:31
Gro iznajmljivača plaši se da će im zbog prevelikog broja apartmana i soba u privatnom smještaju od Umaga do Prevlake propasti obiteljski posao; mali biznis od kojeg, kad se nađu u istom kućanstvu, živi i po nekoliko generacijaIvo Ravlić/Cropix/Cropix

Hrvatska je potpuno ovisna o turizmu, a Splitsko-dalmatinske županije bez poslovnog modela "zimmer frei" praktički ne bi bilo.

Na tu bi se rečenicu moglo svesti sve što se čulo od domaćih i inozemnih govornika na Trećem kongresu Hrvatske udruge obiteljskog smještaja u Splitu. Ispada da je iznajmljivanje privatnog smještaja postalo ne samo važno gospodarsko pitanje, nego i političko. Tema na kojoj se dobivaju ili gube izbori. Na taj joj način prilaze i vlast i opozicija.

Ono što su u davna vremena Dalmatincima bili loza i vino, danas su sobe i apartmani. A znamo što se dogodilo kad je peronospora poharala Dalmaciju, a Austro-Ugarska počela uvoziti jeftinije vino iz Italije: nezapamćeni egzodus naših težaka u Ameriku.

Vratimo se u sadašnjost, današnjim "težacima": privatnim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:03