StoryEditorOCM
Hrvatska‘goli i bosi‘

I među lošima ima najgoreg, poznato je koji hrvatski trgovački lanac isplaćuje najmanje plaće, ima tisuću zaposlenih

Piše VIJESTI SD
18. svibnja 2023. - 12:35

Često čitamo o lošim plaćama niza hrvatskih djelatnika i djelatnica, od kojih neke od još gorih primanja štiti tek minimalna plaća. Redovito se navodi da su plaće u trgovačkim lancima najčešće na rubu minimalca.

Međutim i među takvom konkurencijom ima najlošijih.

Od većih trgovačkih lanaca koji posluju na hrvatskom tržištu po neslavnom rekordu već godinama se izdvaja slavonski trgovački lanac Boso, sa sjedištem u Vinkovcima. Prema podacima Financijske agencije prosječna neto plaća u Bosi iznosila je 561 euro (oko 4200 kuna), što je iznos zajamčenog minimalca od ove godine. Boso je te godine ostvario 124,7 milijuna eura prihoda, što je rast od 19 posto, uz neto dobit od 3,9 milijuna eura, što je niže nego 2021. Kako je lani zakonski minimalac bio oko 500 eura, jasno je da je upravo to plaća koja je isplaćivana blagajnicama u tom trgovačkom lancu, a da su nešto veći prosjek ‘nabildale‘ plaće rukovoditelja i uprave. Boso ovog časa zapošljava čak 1050 ljudi, što znači da je riječ o velikom problemu za brojne obitelji u Slavoniji, piše Danica.hr.

image

Radnice i radnici na minimalcu trebaju voditi računa o svakome centu (ilustracija)

AFP

Vidjet će se hoće li trgovački lanac Boso, koji je već znao biti prozivan zbog odnosa prema djelatnicama, zbog ovog neslavnog rekorda promijeniti poslovnu politiku ili će i dalje puštati da radnice i njihove obitelji žive na minimalcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 03:04