stdClass Object ( [id] => 1334136 [title] => Glavaš ne ide u zatvor? Sudac koji ga je osudio nije tražio uhićenje jer je ovaj već odslužio dvije trećine kazne... [alias] => glavas-ne-ide-u-zatvor-sudac-koji-ga-je-osudio-nije-trazio-uhicenje-jer-je-ovaj-vec-odsluzio-dvije-trecine-kazne [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Branimir Glavaš godinama se nije dao u zatvor.

Bježao je od njega u Hercegovinu, štrajkao glađu, prijetio svjedocima, čak i osnovao stranku kako bi se zaštitio od kaznenog progona. Koalicije su mu nudili i HDZ i Milanovićev SDP, jedno je vrijeme bio i Plenkovićev žetončić. Postrojavao je crne košulje na Markovu trgu. A bio je u vladajućoj većini u kojoj je bio i SDSS.

Županijski sud u Zagrebu u ponovljenom suđenju – trećem otkako je optužen za najteže ratne zločine – u petak ga je osudio na sedam godina zatvora za ubojstva srpskih civila u ratnom Osijeku. Slijedom toga sud je trebao izdati nalog da ga policija doprati u istražni zatvor u Remetinec. No to se nije dogodilo. Glavaš, poznati bjegunac od hrvatskog pravosuđa – sa suda je izašao kao slobodan čovjek. Jer sudac Dražen Kevrić, koji ga je osudio, nije tražio uhićenje budući da je Glavaš već odslužio dvije trećine svoje kazne.

‘Ratovat ću i dalje‘

Gospodar života i smrti u ratnom Osijeku nije izgledao nimalo zahvalan zbog toga.

– Nabijem vas na k…. vas i vaš sud! – izderao se u sudnici Glavaš. Naknadno je prisnažio da će "ratovati i dalje" te da "više ni dana neće biti u zatvoru".

Presuda koja mu je izrečena u petak je nepravomoćna, i nastavak je gotovo dva desetljeća duge pravosudne trakavice u kojoj je Glavaš već bio osuđen za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku. Da bi Ustavni sud zbog tehničkih razloga tu presudu ukinuo i čitav slučaj vratio na ponovljeno suđenje.

Glavašu su na koncu u svim dosadašnjim, pa tako i u ovom posljednjem sudskom pravorijeku presudila svjedočenja njegovih bliskih suradnika. Kad su shvatili da će oni završiti na robiji, krenula su svjedočenja protiv njihova nekadašnjeg ratnog šefa.

Prvi je progovorio Krunoslav Fehir.

Te je 1991. bio mulac od 16 godina kojemu je otac dao pušku i odveo ga Branimiru Glavašu. On je, prvo kao zaštićeni, potom kao krunski, a onda i kao obični svjedok sudu detaljno opisao što se događalo u dvorištu i garažama uz Glavašev ured Sekretarijata za narodnu obranu u osječkoj Županijskoj ulici. Čedomir Vučković i Đorđe Petković prebijani su bejzbolskim palicama. Vučkovića su potom natjerali da pije kiselinu iz akumulatora, a kad je pokušao pobjeći, ubijen je. Glavaš je potom naredio da ubiju i Petkovića. Fehir je svjedočio o desetak privedenih građana koji su nakon torture završili u Dravi sa selotejpom na ustima.

Glavaš je dosta truda uložio u to da difamira Fehira.

No kada je protiv njega svjedočila Gordana Getoš Magdić, koja je 1991. prenosila podređenima Glavaševe naredbe koga od viđenijih osječkih Srba treba privesti i "ispitati" pod sumnjom da su špijuni, Glavašu više nije bilo spasa.

Alfa i omega Osijeka

Kasnije je i Nikola Jaman u, kako je kazao, želji da se pomiri sam sa sobom, priznao da je lažno svjedočio da je on bio zapovjednik Zaštitne čete, kako bi se tako zaštitilo Glavaša. Naglasivši pritom da je Glavaš u ratno doba u Osijeku bio alfa i omega. Prva i jedina.

I dok braniteljske udruge Glavaša uzimaju u zaštitu ističući da bi bez njega i njegovih organizacijskih sposobnosti srpske jedinice te 1991. osvojile Osijek, dio svjedoka tvrdi da Glavaš tijekom rata zapravo nije vidio previše fronte. A da je većinu napada na grad proveo skriven u podrumu. O tome je detaljno pisao kolega Drago Hedl u svojoj knjizi "Glavaš: Kronika jedne destrukcije".

---

image

Branimir Glavaš s hrvatskom putovnicom i bosanskom osobnom iskaznicom koja mu je već bila od pomoći
Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

Glavaš je "carevao" u pozadini, gradeći mrežu suradnika, doušnika i ubojica koji su u Osijeku bili strah i trepet. U osječkim se kuloarima tih dana pričalo da je upravo Glavaš stajao iza likvidacije Mate Šabića, zapovjednika obrane osječkog Juga 2, koji je branio položaje prema Tenji, no ta nagađanja nikada nisu dokazana.

Kad je Franjo Tuđman odredio da 22. lipnja bude Dan antifašističke borbe, Glavaš je donio odluku da taj državni praznik jedino u Osijeku bude radni dan. Na njega se Tuđmanu najviše žalio i general Jaques Klein tijekom postupka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Pomogao Sanaderu

Iako je Ivi Sanaderu osigurao izbornu pobjedu u srazu s Ivićem Pašalićem na Saboru HDZ-a 2002. godine, Sanader ga se pod pritiscima iz Europe 2005. riješio. Tada počinje serija suđenja koja su u pravilu završavala osuđujućim presudama za ratni zločin.

Prije rata Glavaš je bio siromašan kao crkveni miš. Tijekom rata prilično se obogatio. I danas ga se pribojavaju mnogi u Osjeku.

Barem oni koji pamte ratne dane u tom gradu. I čovjeka koji je tako olako baratao tuđim sudbinama i tuđim životima.

---

image

Branimir Glavaš, poznati bjegunac od hrvatskog pravosuđa, sa suda je izašao kao slobodan čovjek

HANZA MEDIA
---

---

’Čerupanje Sove’

U danima uoči izricanja presude Branimir Glavaš se sa svojeg Facebook profila obrušio na Vladimira Šeksa. Tijekom tjedna slikovito je najavljivao da će “očerupati Sovu”. Da bi na kraju objavio pisanu izjavu HDZ-ovca Ivana Jarnjaka, ovjerenu kod javnog bilježnika, u kojoj Jarnjak navodi kako mu je Šeks 2005. rekao da po nalogu Ive Sanadera “piše podlogu za kaznenu prijavu protiv Glavaša”.

Namjera je jasna: Glavaš nastoji sebe prikazati kao žrtvu političkog obračuna. Ne kao onoga za kojeg sud tvrdi da je naređivao likvidacije osječkih Srba.

------

Presuda ukinuta zbog definicije rata

Kad je Ustavni sud srušio presudu Vrhovnog suda i suđenje vratio na početak, Glavaš je bio pun sebe. Svakoga tko je uz njegovo ime izrekao ili objavio da je ratni zločinac uredno je tužio, punim plućima uživajući u pravnoj poziciji slobodnog čovjeka.

Ipak, Glavaš se na kraju preračunao, zanemarivši da Ustavni sud nije presudu ukinuo jer je ocijenio da Glavaš nije ratni zločinac, nego zbog pravne definicije rata u Hrvatskoj. U presudi je, naime, stajalo da rat u Hrvatskoj prije odluke o razdruživanju od SFRJ od 8. listopada 1991. godine nema karakter međunarodnog sukoba. Ustavni sud očito je procijenio da je važno to u presudi točno definirati i time usmjeriti sudove da i u tom segmentu ujednačavaju sudsku praksu.

------

Ni Sauchi nije pomoglo...

Nije Branimir Glavaš jedini osuđenik koji je polagao nade da će izbjeći zatvor ako u Saboru podrži HDZ. Isto je svojedobno učinio i Tomislav Saucha, bivši šef kabineta premijera Zorana Milanovića, koji je u jednom od najdramatičnijih obrata napustio redove SDP-a i u odsudnom trenutku, u jeku afere Agrokor, u svibnju 2017. glasao protiv smjene ministra financija Zdravka Marića. Njegov je glas tako presudio da Marić ostane i ne padne Plenkovićeva Vlada, nakon čega je
HDZ formirao koaliciju
s HNS-om.

Saucha je polagao velike nade da će mu taj potez pomoći na suđenju, no
na koncu je dobio kaznu bez nekog velikog
popusta. U aferi “dnevnice” zbog lažiranja putnih naloga osuđen je na tri godine zatvora.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => sudac Dražen Kevrić, koji ga je osudio, nije tražio uhićenje budući da je Glavaš već odslužio dvije trećine svoje kazne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UNATOČ PRESUDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sudac Dražen Kevrić, koji ga je osudio, nije tražio uhićenje budući da je Glavaš već odslužio dvije trećine svoje kazne UNATOČ PRESUDI 2 0 4616 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-27 16:25:15 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-27 20:15:31 [modified_by] => 3170 [publish_up] => 2023-10-27 20:15:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => sudac Dražen Kevrić, koji ga je osudio, nije tražio uhićenje budući da je Glavaš već odslužio dvije trećine svoje kazne [metadata] => robots= author= title=Glavaš ne ide u zatvor? Sudac koji ga je osudio nije tražio uhićenje jer je ovaj već odslužio dvije trećine kazne... [metakey] => Branimir Glavaš, afera selotejp, presuda, dražen kevrič, Vladimir Šeks [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25934643.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25935523.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25934698.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Branimir Glava\u0161 presudu je popratio vulgarnom uvredom na ra\u010dun suda<\/p>","

Branimir Glava\u0161 s hrvatskom putovnicom i bosanskom osobnom iskaznicom koja mu je ve\u0107 bila od pomo\u0107i
\nTom Dubravec\/CROPIX<\/p>","

Branimir Glava\u0161, poznati bjegunac od hrvatskog pravosu\u0111a, sa suda je iza\u0161ao kao slobodan \u010dovjek<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25934643_1920.jpg":"1920x1080","k_25934643_1280.jpg":"1280x1280","k_25934643_1024.jpg":"1024x1024","k_25934643_640.jpg":"640x640","k_25934643_480.jpg":"480x480","k_25934643_340.jpg":"340x340","k_25934643_220.jpg":"220x220","o_25934643_1280.jpg":"1280x853","o_25934643_1024.jpg":"1024x682","o_25934643_640.jpg":"640x426","o_25934643_480.jpg":"480x320","o_25934643_340.jpg":"340x226","o_25934643_220.jpg":"220x146","h_25934643_1280.jpg":"1280x854","h_25934643_1024.jpg":"1024x683","h_25934643_640.jpg":"640x427","h_25934643_480.jpg":"480x320","h_25934643_340.jpg":"340x227","h_25934643_220.jpg":"220x147","pp_25934643_1280.jpg":"1280x1628","pp_25934643_1024.jpg":"1024x1303","pp_25934643_640.jpg":"640x814","pp_25934643_480.jpg":"480x611","pp_25934643_340.jpg":"340x432","pp_25934643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25935523_1920.jpg":"1920x1080","k_25935523_1280.jpg":"1280x1280","k_25935523_1024.jpg":"1024x1024","k_25935523_640.jpg":"640x640","k_25935523_480.jpg":"480x480","k_25935523_340.jpg":"340x340","k_25935523_220.jpg":"220x220","o_25935523_1280.jpg":"1280x852","o_25935523_1024.jpg":"1024x682","o_25935523_640.jpg":"640x426","o_25935523_480.jpg":"480x319","o_25935523_340.jpg":"340x226","o_25935523_220.jpg":"220x146","h_25935523_1280.jpg":"1280x854","h_25935523_1024.jpg":"1024x683","h_25935523_640.jpg":"640x427","h_25935523_480.jpg":"480x320","h_25935523_340.jpg":"340x227","h_25935523_220.jpg":"220x147","pp_25935523_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935523_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935523_640.jpg":"640x814","pp_25935523_480.jpg":"480x611","pp_25935523_340.jpg":"340x432","pp_25935523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25934698_1920.jpg":"1920x1080","k_25934698_1280.jpg":"1280x1280","k_25934698_1024.jpg":"1024x1024","k_25934698_640.jpg":"640x640","k_25934698_480.jpg":"480x480","k_25934698_340.jpg":"340x340","k_25934698_220.jpg":"220x220","o_25934698_1280.jpg":"1280x853","o_25934698_1024.jpg":"1024x682","o_25934698_640.jpg":"640x426","o_25934698_480.jpg":"480x320","o_25934698_340.jpg":"340x226","o_25934698_220.jpg":"220x146","h_25934698_1280.jpg":"1280x854","h_25934698_1024.jpg":"1024x683","h_25934698_640.jpg":"640x427","h_25934698_480.jpg":"480x320","h_25934698_340.jpg":"340x227","h_25934698_220.jpg":"220x147","pp_25934698_1280.jpg":"1280x1628","pp_25934698_1024.jpg":"1024x1303","pp_25934698_640.jpg":"640x814","pp_25934698_480.jpg":"480x611","pp_25934698_340.jpg":"340x432","pp_25934698_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7553419 Threads: 4 Questions: 1543934675 Slow queries: 4699521 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111024524 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/glavas-ne-ide-u-zatvor-sudac-koji-ga-je-osudio-nije-trazio-uhicenje-jer-je-ovaj-vec-odsluzio-dvije-trecine-kazne-1334136 [printLink] => /vijesti/hrvatska/glavas-ne-ide-u-zatvor-sudac-koji-ga-je-osudio-nije-trazio-uhicenje-jer-je-ovaj-vec-odsluzio-dvije-trecine-kazne-1334136?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 273924 [name] => Branimir Glavaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branimir-glavas [link] => /tag/branimir-glavas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 734879 [name] => afera selotejp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-27 18:38:19 [main_article_id] => 0 [alias] => afera-selotejp [link] => /tag/afera-selotejp ) [2] => stdClass Object ( [id] => 376407 [name] => presuda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => presuda [link] => /tag/presuda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 734880 [name] => dražen kevrič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-27 18:38:19 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-kevric [link] => /tag/drazen-kevric ) [4] => stdClass Object ( [id] => 356137 [name] => Vladimir Šeks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-seks [link] => /tag/vladimir-seks ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => sudac Dražen Kevrić, koji ga je osudio, nije tražio uhićenje budući da je Glavaš već odslužio dvije trećine svoje kazne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UNATOČ PRESUDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Glavaš ne ide u zatvor? Sudac koji ga je osudio nije tražio uhićenje jer je ovaj već odslužio dvije trećine kazne... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25934643.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

Branimir Glavaš presudu je popratio vulgarnom uvredom na račun suda

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25934643.jpg [title] =>

Branimir Glavaš presudu je popratio vulgarnom uvredom na račun suda

Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25935523.jpg [title] =>

Branimir Glavaš s hrvatskom putovnicom i bosanskom osobnom iskaznicom koja mu je već bila od pomoći
Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25934698.jpg [title] =>

Branimir Glavaš, poznati bjegunac od hrvatskog pravosuđa, sa suda je izašao kao slobodan čovjek

HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Branimir Glavaš godinama se nije dao u zatvor.

Bježao je od njega u Hercegovinu, štrajkao glađu, prijetio svjedocima, čak i osnovao stranku kako bi se zaštitio od kaznenog progona. Koalicije su mu nudili i HDZ i Milanovićev SDP, jedno je vrijeme bio i Plenkovićev žetončić. Postrojavao je crne košulje na Markovu trgu. A bio je u vladajućoj većini u kojoj je bio i SDSS.

Županijski sud u Zagrebu u ponovljenom suđenju – trećem otkako je optužen za najteže ratne zločine – u petak ga je osudio na sedam godina zatvora za ubojstva srpskih civila u ratnom Osijeku. Slijedom toga sud je trebao izdati nalog da ga policija doprati u istražni zatvor u Remetinec. No to se nije dogodilo. Glavaš, poznati bjegunac od hrvatskog pravosuđa – sa suda je izašao kao slobodan čovjek. Jer sudac Dražen Kevrić, koji ga je osudio, nije tražio uhićenje budući da je Glavaš već odslužio dvije trećine svoje kazne.

‘Ratovat ću i dalje‘

Gospodar života i smrti u ratnom Osijeku nije izgledao nimalo zahvalan zbog toga.

– Nabijem vas na k…. vas i vaš sud! – izderao se u sudnici Glavaš. Naknadno je prisnažio da će "ratovati i dalje" te da "više ni dana neće biti u zatvoru".

Presuda koja mu je izrečena u petak je nepravomoćna, i nastavak je gotovo dva desetljeća duge pravosudne trakavice u kojoj je Glavaš već bio osuđen za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku. Da bi Ustavni sud zbog tehničkih razloga tu presudu ukinuo i čitav slučaj vratio na ponovljeno suđenje.

Glavašu su na koncu u svim dosadašnjim, pa tako i u ovom posljednjem sudskom pravorijeku presudila svjedočenja njegovih bliskih suradnika. Kad su shvatili da će oni završiti na robiji, krenula su svjedočenja protiv njihova nekadašnjeg ratnog šefa.

Prvi je progovorio Krunoslav Fehir.

Te je 1991. bio mulac od 16 godina kojemu je otac dao pušku i odveo ga Branimiru Glavašu. On je, prvo kao zaštićeni, potom kao krunski, a onda i kao obični svjedok sudu detaljno opisao što se događalo u dvorištu i garažama uz Glavašev ured Sekretarijata za narodnu obranu u osječkoj Županijskoj ulici. Čedomir Vučković i Đorđe Petković prebijani su bejzbolskim palicama. Vučkovića su potom natjerali da pije kiselinu iz akumulatora, a kad je pokušao pobjeći, ubijen je. Glavaš je potom naredio da ubiju i Petkovića. Fehir je svjedočio o desetak privedenih građana koji su nakon torture završili u Dravi sa selotejpom na ustima.

Glavaš je dosta truda uložio u to da difamira Fehira.

No kada je protiv njega svjedočila Gordana Getoš Magdić, koja je 1991. prenosila podređenima Glavaševe naredbe koga od viđenijih osječkih Srba treba privesti i "ispitati" pod sumnjom da su špijuni, Glavašu više nije bilo spasa.

Alfa i omega Osijeka

Kasnije je i Nikola Jaman u, kako je kazao, želji da se pomiri sam sa sobom, priznao da je lažno svjedočio da je on bio zapovjednik Zaštitne čete, kako bi se tako zaštitilo Glavaša. Naglasivši pritom da je Glavaš u ratno doba u Osijeku bio alfa i omega. Prva i jedina.

I dok braniteljske udruge Glavaša uzimaju u zaštitu ističući da bi bez njega i njegovih organizacijskih sposobnosti srpske jedinice te 1991. osvojile Osijek, dio svjedoka tvrdi da Glavaš tijekom rata zapravo nije vidio previše fronte. A da je većinu napada na grad proveo skriven u podrumu. O tome je detaljno pisao kolega Drago Hedl u svojoj knjizi "Glavaš: Kronika jedne destrukcije".

---

image

Branimir Glavaš s hrvatskom putovnicom i bosanskom osobnom iskaznicom koja mu je već bila od pomoći
Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

Glavaš je "carevao" u pozadini, gradeći mrežu suradnika, doušnika i ubojica koji su u Osijeku bili strah i trepet. U osječkim se kuloarima tih dana pričalo da je upravo Glavaš stajao iza likvidacije Mate Šabića, zapovjednika obrane osječkog Juga 2, koji je branio položaje prema Tenji, no ta nagađanja nikada nisu dokazana.

Kad je Franjo Tuđman odredio da 22. lipnja bude Dan antifašističke borbe, Glavaš je donio odluku da taj državni praznik jedino u Osijeku bude radni dan. Na njega se Tuđmanu najviše žalio i general Jaques Klein tijekom postupka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Pomogao Sanaderu

Iako je Ivi Sanaderu osigurao izbornu pobjedu u srazu s Ivićem Pašalićem na Saboru HDZ-a 2002. godine, Sanader ga se pod pritiscima iz Europe 2005. riješio. Tada počinje serija suđenja koja su u pravilu završavala osuđujućim presudama za ratni zločin.

Prije rata Glavaš je bio siromašan kao crkveni miš. Tijekom rata prilično se obogatio. I danas ga se pribojavaju mnogi u Osjeku.

Barem oni koji pamte ratne dane u tom gradu. I čovjeka koji je tako olako baratao tuđim sudbinama i tuđim životima.

---

image

Branimir Glavaš, poznati bjegunac od hrvatskog pravosuđa, sa suda je izašao kao slobodan čovjek

HANZA MEDIA
---

---

’Čerupanje Sove’

U danima uoči izricanja presude Branimir Glavaš se sa svojeg Facebook profila obrušio na Vladimira Šeksa. Tijekom tjedna slikovito je najavljivao da će “očerupati Sovu”. Da bi na kraju objavio pisanu izjavu HDZ-ovca Ivana Jarnjaka, ovjerenu kod javnog bilježnika, u kojoj Jarnjak navodi kako mu je Šeks 2005. rekao da po nalogu Ive Sanadera “piše podlogu za kaznenu prijavu protiv Glavaša”.

Namjera je jasna: Glavaš nastoji sebe prikazati kao žrtvu političkog obračuna. Ne kao onoga za kojeg sud tvrdi da je naređivao likvidacije osječkih Srba.

------

Presuda ukinuta zbog definicije rata

Kad je Ustavni sud srušio presudu Vrhovnog suda i suđenje vratio na početak, Glavaš je bio pun sebe. Svakoga tko je uz njegovo ime izrekao ili objavio da je ratni zločinac uredno je tužio, punim plućima uživajući u pravnoj poziciji slobodnog čovjeka.

Ipak, Glavaš se na kraju preračunao, zanemarivši da Ustavni sud nije presudu ukinuo jer je ocijenio da Glavaš nije ratni zločinac, nego zbog pravne definicije rata u Hrvatskoj. U presudi je, naime, stajalo da rat u Hrvatskoj prije odluke o razdruživanju od SFRJ od 8. listopada 1991. godine nema karakter međunarodnog sukoba. Ustavni sud očito je procijenio da je važno to u presudi točno definirati i time usmjeriti sudove da i u tom segmentu ujednačavaju sudsku praksu.

------

Ni Sauchi nije pomoglo...

Nije Branimir Glavaš jedini osuđenik koji je polagao nade da će izbjeći zatvor ako u Saboru podrži HDZ. Isto je svojedobno učinio i Tomislav Saucha, bivši šef kabineta premijera Zorana Milanovića, koji je u jednom od najdramatičnijih obrata napustio redove SDP-a i u odsudnom trenutku, u jeku afere Agrokor, u svibnju 2017. glasao protiv smjene ministra financija Zdravka Marića. Njegov je glas tako presudio da Marić ostane i ne padne Plenkovićeva Vlada, nakon čega je
HDZ formirao koaliciju
s HNS-om.

Saucha je polagao velike nade da će mu taj potez pomoći na suđenju, no
na koncu je dobio kaznu bez nekog velikog
popusta. U aferi “dnevnice” zbog lažiranja putnih naloga osuđen je na tri godine zatvora.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Tom Dubravec/Cropix/Cropix HANZA MEDIA
Goran Mehkek/Cropix

Branimir Glavaš presudu je popratio vulgarnom uvredom na račun suda

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Branimir Glavaš s hrvatskom putovnicom i bosanskom osobnom iskaznicom koja mu je već bila od pomoći
Tom Dubravec/CROPIX

HANZA MEDIA

Branimir Glavaš, poznati bjegunac od hrvatskog pravosuđa, sa suda je izašao kao slobodan čovjek

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/glavas-ne-ide-u-zatvor-sudac-koji-ga-je-osudio-nije-trazio-uhicenje-jer-je-ovaj-vec-odsluzio-dvije-trecine-kazne-1334136 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=63af04807bbb9d429b7588e0b2ab174541f3531a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Glava%C5%A1+ne+ide+u+zatvor%3F+Sudac+koji+ga+je+osudio+nije+tra%C5%BEio+uhi%C4%87enje+jer+je+ovaj+ve%C4%87+odslu%C5%BEio+dvije+tre%C4%87ine+kazne...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fglavas-ne-ide-u-zatvor-sudac-koji-ga-je-osudio-nije-trazio-uhicenje-jer-je-ovaj-vec-odsluzio-dvije-trecine-kazne-1334136 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fglavas-ne-ide-u-zatvor-sudac-koji-ga-je-osudio-nije-trazio-uhicenje-jer-je-ovaj-vec-odsluzio-dvije-trecine-kazne-1334136 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => sudac Dražen Kevrić, koji ga je osudio, nije tražio uhićenje budući da je Glavaš već odslužio dvije trećine svoje kazne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UNATOČ PRESUDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaUNATOČ PRESUDI

Glavaš ne ide u zatvor? Sudac koji ga je osudio nije tražio uhićenje jer je ovaj već odslužio dvije trećine kazne...

Piše Marina Karlović-Sabolić
27. listopada 2023. - 22:15

Branimir Glavaš godinama se nije dao u zatvor.

Bježao je od njega u Hercegovinu, štrajkao glađu, prijetio svjedocima, čak i osnovao stranku kako bi se zaštitio od kaznenog progona. Koalicije su mu nudili i HDZ i Milanovićev SDP, jedno je vrijeme bio i Plenkovićev žetončić. Postrojavao je crne košulje na Markovu trgu. A bio je u vladajućoj većini u kojoj je bio i SDSS.

Županijski sud u Zagrebu u ponovljenom suđenju – trećem otkako je optužen za najteže ratne zločine – u petak ga je osudio na sedam godina zatvora za ubojstva srpskih civila u ratnom Osijeku. Slijedom toga sud je trebao izdati nalog da ga policija doprati u istražni zatvor u Remetinec. No to se nije dogodilo. Glavaš, poznati bjegunac od hrvatskog pravosuđa – sa suda je izašao kao slobodan čovjek. Jer sudac ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:25