stdClass Object ( [id] => 1115325 [title] => Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić: "Bilježimo pedeset posto više gostiju i zato moramo ostati sigurni" [alias] => direktor-hrvatske-turisticke-zajednice-kristijan-stanicic-biljezimo-pedeset-posto-vise-gostiju-i-zato-moramo-ostati-sigurni [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Trenutno u zemlji dnevno boravi više od 800.000 turista, a najviše ih je s tržišta Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Austrije i Češke. Trendovi su još uvijek pozitivni, najave za ostatak srpnja, kolovoza pa i rujna su vrlo dobre, ali daljnji tijek turističkog prometa najviše će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, poručuje Staničić

Lijepa li si, tepamo joj. S ljubavlju koju prema Hrvatskoj imamo ugrađenu u DNK to nije ni čudno, no što je to što goste iz cijelog svijeta dovodi u našu domovinu? Postoji li osim neupitne ljepote naše obale i bistrine našega mora još nešto što bi privuklo turiste na naš komadić planeta? Je li u turističkoj ponudi dovoljno imati lijepo vrijeme, dobru plažu i uspomene na mjesta gdje su snimane planetarno popularne serije poput "Igre prijestolja" ili je potrebno i nešto više da bi u ovim iznimno teškim vremenima bili konkurentni, da bi imali turističku sezonu bolju od naših susjeda? I što je to novo, drugačije, originalno, što Hrvatska danas može ponuditi gostima koji nam, pandemiji unatoč, stižu gotovo iz cijelog svijeta?

Na ta i druga pitanja odgovara nam direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Pitali smo ga što je novo kad je u pitanju naša gastronomija, avanturistički i ekoturizam...

---

image
U velikom broju nam stižu i turisti iz Velike Britanije
---

- Uz sunce i more i prirodu, koji su jedni od glavnih motiva dolaska u Hrvatsku, našu zemlju atraktivnom i privlačnom turističkom destinacijom čine i neki drugi motivi poput city break odmora, nautike, aktivnog turizma, sporta i rekreacije, kulturnog turizma i eno-gastronomije. U tom smislu, hrvatske regije obiluju izuzetno raznolikom, kvalitetnom i atraktivnom ponudom, od smještajnih kapaciteta i jedinstvenih mogućnosti za provođenje odmora pa sve do eno-gastronomskih specijaliteta i običaja specifičnih za svaku pojedinu županiju. Međutim, u aktualnim okolnostima sigurnost destinacije postaje jedan od glavnih motiva putovanja, odnosno osnovni preduvjet za realizaciju turističkog prometa. Upravo smo s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao kvalitetne, sigurne i dobro pripremljene destinacije na inozemnim tržištima proveli kampanju „Safe Stay in Croatia“ koja je ostvarila iznimno dobre rezultate što potvrđuje i dosadašnji tijek inozemnog turističkog prometa.

Odlični rezultati

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić zadovoljan je i drugim kampanjama čiji je cilj privući goste u još nedovoljno poznate dijelove Hrvatske.

- Vrlo smo zadovoljni i provedbom glavne pozivne kampanje „Trust me, I've been there“ koju provodimo na najvažnijim emitivnim tržištima sukladno preferencijama svake pojedine države, dok na domaćem tržištu kroz kampanju „Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!“ promoviramo hrvatsku turističku ponudu u ruralnim i nedovoljno otkrivenim krajevima. Riječ je o kampanji koju provodimo od svibnja i koja je u nepuna dva mjeseca ostvarila više od 33 milijuna impresija. Ovi odlični rezultati prvog vala kampanje svjedoče o tome kako Hrvatska raspolaže zanimljivom i raznolikom ruralnom ponudom za kojom interes domaćih gostiju željnih autohtonih doživljaja itekako postoji - veli Staničić.

---

image
Brodovi NP Krka puni turista koji hrle na Skradinski buk.
Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Kako stojimo u "utakmici" s koronavirusom? Možemo li se usporediti s drugim turističkim odredištima? Jesmo li napravili sve što smo mogli, i jesmo li sve dobro napravili? I što se da još uraditi?

- Hrvatska je na mnogim tržištima pozicionirana kao sigurna turistička destinacija, a rezultat toga je rast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu. Naime, od početka godine do danas bilježimo rast od 50 posto u dolascima u odnosu na isto razdoblje lani, a u dosadašnjem dijelu srpnja rast od 43 posto u dolascima u odnosu na isto razdoblje srpnja 2020. godine. Trenutno u zemlji dnevno boravi više od 800.000 turista, a najviše ih je s tržišta Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Austrije i Češke. Dakle, trendovi su još uvijek pozitivni, najave za ostatak srpnja, kolovoza pa i rujna su vrlo dobre, ali daljnji tijekovi turističkog prometa ponajviše će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Upravo je to razlog više da svi skupa budemo odgovorni, da poštujemo propisane epidemiološke mjere te da se čim prije i u što većem broju procijepimo i time pridonesemo stabilizaciji epidemiološke slike u zemlji. Imamo primjere drugih turističkih zemalja, poput Španjolske, Portugala, Cipra i dijela Grčke, koje se već sada nalaze u crvenoj kategoriji ECDC karte i ne želimo da se sličan scenarij dogodi i Hrvatskoj, kaže nam prvi čovjek HTZ-a.

I tada u cijeloj našoj turističkoj priči dolazimo do onog gdje uistinu jesmo posebni, a to je priča o malim iznajmljivačima, o malim (a prekrasnim) obiteljskim hotelima. Stoga nas je zanimalo možemo li i tu bolje?

Gosti vole domaći ugođaj

- Hrvatska je u međunarodnim okvirima prepoznata po bogatoj, raznolikoj i kvalitetnoj strukturi smještajnih kapaciteta, posebice u segmentu malih, privatnih iznajmljivača i obiteljskih hotela. Boraveći u privatnom smještaju, naši gosti imaju priliku doživjeti domaći ugođaj koji karakterizira osobni, topli i neposredni pristup svakom gostu, kakav se rijetko nalazi u nekim konkurentnim destinacijama na Mediteranu.

Kroz privatni obiteljski smještaj gost ima priliku osjetiti običaje, tradiciju, način života i kulturu destinacije u kojoj boravi. Iz godine u godinu, primjetna su sve brojnija ulaganja privatnih iznajmljivača u kreiranje ponude i podizanje kvalitete objekata što prepoznaju i naši posjetitelji koji su im i u prošloj godini, obilježenom globalnom pandemijom koronavirusa, poklonili povjerenje - kaže nam Staničić i dokazuje rečeno brojkama:

- Naime, u 2020. godini, od ukupno 54 milijuna ostvarenih noćenja, čak 22 milijuna noćenja ostvareno je upravo u privatnom smještaju. Mislim kako je to najbolji pokazatelj visoke razine povjerenja i osjećaja sigurnosti koju gosti osjećaju prilikom boravka u privatnom smještaju. Naravno da mjesta za daljnji napredak i poboljšanje kvalitete uvijek ima jer gost cijeni i uvijek je spreman platiti kvalitetu.

---

image
Turisti su se vratili i u Dubrovnik
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA
---

Naime, u dosadašnjem dijelu godine objekti u domaćinstvu ostvarili su 40 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, a brojna istraživanja potvrđuju kako je želja za boravkom u privatnom smještaju dodatno narasla u aktualnim uvjetima globalne pandemije. Kada govorimo o manjim hotelima, odnosno hotelima s do 50 kreveta, na razini cijele zemlje njih 70 posto u ovim trenucima bilježi turistički promet. Što se tiče daljnjih tijekova u ovoj godini, realizacija putovanja ponajviše će ovisiti o tijeku pandemije i epidemiološkoj situaciji u zemlji zbog čega apeliram na daljnje pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i suzdržavanja od masovnih okupljanja, veli.

Odmor bez gužve

I onda se mi, na kraju svega, pitamo kakva nam je budućnost? I ne mislimo pri tom na "baba vanga" stil, nego - hoćemo li se mijenjati i mi, kad gosti već jesu? I ako da - kako?

- Kada govorimo o utjecaju pandemije na turističke trendove, određene promjene u navikama i ponašanju turista već su vidljive, a samim time se moraju mijenjati i naše destinacije. Naime, pandemija je „preko noći“ eliminirala sve turističke proizvode i ponude temeljene na masovnosti te je u prvi plan dovela potražnju za destinacijama, lokacijama ili načinima odmora temeljenim na individualnom doživljaju i odmaku od gužvi.

Turisti svoje iskustvo boravka u destinaciji više nego ikada prije žele graditi na individualnim doživljajima, posjetima onim destinacijama koje još uvijek nisu visoko komercijalizirane te koje nude autentičnost, a time i određenu ekskluzivnost. Za Hrvatsku se u takvom kontekstu pruža prilika za dodatnom afirmacijom i promocijom pojedinih dijelova zemlje i turističke ponude, poput destinacija "zelene“ Hrvatske, ali i jadranskog zaleđa, otoka i slično, veli nam Staničić.

---

image
Gosti u obilasku Modre špilje na Biševu
 
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
---

- Također, imamo priliku turistima približiti našu cjelogodišnju ponudu s naglaskom na ona razdoblja kada nema gužvi i kada se destinacije uistinu mogu doživjeti u mirnom i sigurnom okruženju. Podsjećam da će uskoro biti izrada novog Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma od kojeg očekujemo jasno identificirane trendove na strani turističke ponude i potražnje, ali i onih budućih koji će do izražaja doći u "post-pandemijskom“ razdoblju. Novi plan će definirati i marketinški model kojim će se brend Hrvatske na komunikacijskoj razini pozicionirati i pozitivno istaknuti u odnosu na konkurenciju, a što će našoj zemlji osigurati dodatnu tržišnu poziciju kakvu i zaslužuje - zaključuje direktor HTZ-a.

---

image
---

---

Brojke koje bude nadu

50 posto dolazaka imamo više ove godine nego lani
43 posto dolazaka gostiju više bilježimo u srpnju ove godine u odnosu na isto razdoblje srpnja prošle godine.
54 milijuna noćenja u Hrvatskoj je ostvareno prošle godine
22 milijuna noćenja lani je zabilježeno u privatnom smještaju

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAFE STAY IN CROATIA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SAFE STAY IN CROATIA 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-26 08:48:53 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-27 10:28:52 [modified_by] => 3182 [publish_up] => 2021-07-26 08:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/26\/18638906.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/26\/18714582.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/26\/18651042.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/26\/18641720.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/26\/18640536.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/26\/18637870.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marko Todorov\/HANZA MEDIA","","","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Zvonimir Bari\u0161in\/HANZA MEDIA","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Kristjan Stani\u010di\u0107, direktor Hrvatske turisticke zajednice.
\n\u00a0","","U velikom broju nam sti\u017eu i turisti iz Velike Britanije","Brodovi NP Krka puni turista koji hrle na Skradinski buk.","Turisti su se vratili i u Dubrovnik","Gosti u obilasku Modre \u0161pilje na Bi\u0161evu
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18638906_1920.jpg":"1920x1080","k_18638906_1280.jpg":"1280x1280","k_18638906_1024.jpg":"1024x1024","k_18638906_640.jpg":"640x640","k_18638906_480.jpg":"480x480","k_18638906_340.jpg":"340x340","k_18638906_220.jpg":"220x220","o_18638906_1280.jpg":"1280x853","o_18638906_1024.jpg":"1024x682","o_18638906_640.jpg":"640x426","o_18638906_480.jpg":"480x320","o_18638906_340.jpg":"340x226","o_18638906_220.jpg":"220x146","h_18638906_1280.jpg":"1280x854","h_18638906_1024.jpg":"1024x683","h_18638906_640.jpg":"640x427","h_18638906_480.jpg":"480x320","h_18638906_340.jpg":"340x227","h_18638906_220.jpg":"220x147","pp_18638906_1280.jpg":"1006x1280","pp_18638906_1024.jpg":"805x1024","pp_18638906_640.jpg":"503x640","pp_18638906_480.jpg":"377x480","pp_18638906_340.jpg":"267x340","pp_18638906_220.jpg":"173x220"},{"size0":"970x91","hd_18714582_1920.jpg":"1920x1080","k_18714582_1280.jpg":"1280x1280","k_18714582_1024.jpg":"1024x1024","k_18714582_640.jpg":"640x640","k_18714582_480.jpg":"480x480","k_18714582_340.jpg":"340x340","k_18714582_220.jpg":"220x220","o_18714582_1280.jpg":"1280x120","o_18714582_1024.jpg":"1024x96","o_18714582_640.jpg":"640x60","o_18714582_480.jpg":"480x45","o_18714582_340.jpg":"340x31","o_18714582_220.jpg":"220x20","h_18714582_1280.jpg":"1280x854","h_18714582_1024.jpg":"1024x683","h_18714582_640.jpg":"640x427","h_18714582_480.jpg":"480x320","h_18714582_340.jpg":"340x227","h_18714582_220.jpg":"220x147","pp_18714582_1280.jpg":"1006x1280","pp_18714582_1024.jpg":"805x1024","pp_18714582_640.jpg":"503x640","pp_18714582_480.jpg":"377x480","pp_18714582_340.jpg":"267x340","pp_18714582_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x853","hd_18651042_1920.jpg":"1920x1080","k_18651042_1280.jpg":"1280x1280","k_18651042_1024.jpg":"1024x1024","k_18651042_640.jpg":"640x640","k_18651042_480.jpg":"480x480","k_18651042_340.jpg":"340x340","k_18651042_220.jpg":"220x220","o_18651042_1280.jpg":"1280x853","o_18651042_1024.jpg":"1024x682","o_18651042_640.jpg":"640x426","o_18651042_480.jpg":"480x319","o_18651042_340.jpg":"340x226","o_18651042_220.jpg":"220x146","h_18651042_1280.jpg":"1280x854","h_18651042_1024.jpg":"1024x683","h_18651042_640.jpg":"640x427","h_18651042_480.jpg":"480x320","h_18651042_340.jpg":"340x227","h_18651042_220.jpg":"220x147","pp_18651042_1280.jpg":"1006x1280","pp_18651042_1024.jpg":"805x1024","pp_18651042_640.jpg":"503x640","pp_18651042_480.jpg":"377x480","pp_18651042_340.jpg":"267x340","pp_18651042_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1234","hd_18641720_1920.jpg":"1920x1080","k_18641720_1280.jpg":"1280x1280","k_18641720_1024.jpg":"1024x1024","k_18641720_640.jpg":"640x640","k_18641720_480.jpg":"480x480","k_18641720_340.jpg":"340x340","k_18641720_220.jpg":"220x220","o_18641720_1280.jpg":"1280x822","o_18641720_1024.jpg":"1024x658","o_18641720_640.jpg":"640x411","o_18641720_480.jpg":"480x308","o_18641720_340.jpg":"340x218","o_18641720_220.jpg":"220x141","h_18641720_1280.jpg":"1280x854","h_18641720_1024.jpg":"1024x683","h_18641720_640.jpg":"640x427","h_18641720_480.jpg":"480x320","h_18641720_340.jpg":"340x227","h_18641720_220.jpg":"220x147","pp_18641720_1280.jpg":"1006x1280","pp_18641720_1024.jpg":"805x1024","pp_18641720_640.jpg":"503x640","pp_18641720_480.jpg":"377x480","pp_18641720_340.jpg":"267x340","pp_18641720_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18640536_1920.jpg":"1920x1080","k_18640536_1280.jpg":"1280x1280","k_18640536_1024.jpg":"1024x1024","k_18640536_640.jpg":"640x640","k_18640536_480.jpg":"480x480","k_18640536_340.jpg":"340x340","k_18640536_220.jpg":"220x220","o_18640536_1280.jpg":"1280x853","o_18640536_1024.jpg":"1024x682","o_18640536_640.jpg":"640x426","o_18640536_480.jpg":"480x320","o_18640536_340.jpg":"340x226","o_18640536_220.jpg":"220x146","h_18640536_1280.jpg":"1280x854","h_18640536_1024.jpg":"1024x683","h_18640536_640.jpg":"640x427","h_18640536_480.jpg":"480x320","h_18640536_340.jpg":"340x227","h_18640536_220.jpg":"220x147","pp_18640536_1280.jpg":"1006x1280","pp_18640536_1024.jpg":"805x1024","pp_18640536_640.jpg":"503x640","pp_18640536_480.jpg":"377x480","pp_18640536_340.jpg":"267x340","pp_18640536_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1206","hd_18637870_1920.jpg":"1920x1080","k_18637870_1280.jpg":"1280x1280","k_18637870_1024.jpg":"1024x1024","k_18637870_640.jpg":"640x640","k_18637870_480.jpg":"480x480","k_18637870_340.jpg":"340x340","k_18637870_220.jpg":"220x220","o_18637870_1280.jpg":"1280x804","o_18637870_1024.jpg":"1024x643","o_18637870_640.jpg":"640x402","o_18637870_480.jpg":"480x301","o_18637870_340.jpg":"340x213","o_18637870_220.jpg":"220x138","h_18637870_1280.jpg":"1280x854","h_18637870_1024.jpg":"1024x683","h_18637870_640.jpg":"640x427","h_18637870_480.jpg":"480x320","h_18637870_340.jpg":"340x227","h_18637870_220.jpg":"220x147","pp_18637870_1280.jpg":"1006x1280","pp_18637870_1024.jpg":"805x1024","pp_18637870_640.jpg":"503x640","pp_18637870_480.jpg":"377x480","pp_18637870_340.jpg":"267x340","pp_18637870_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7399375 Threads: 2 Questions: 1529024041 Slow queries: 4649375 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110614840 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/direktor-hrvatske-turisticke-zajednice-kristijan-stanicic-biljezimo-pedeset-posto-vise-gostiju-i-zato-moramo-ostati-sigurni-1115325 [printLink] => /vijesti/hrvatska/direktor-hrvatske-turisticke-zajednice-kristijan-stanicic-biljezimo-pedeset-posto-vise-gostiju-i-zato-moramo-ostati-sigurni-1115325?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 644511 [name] => Adrian 2021 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-22 12:50:35 [main_article_id] => 0 [alias] => adrian-2021 [link] => /tag/adrian-2021 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAFE STAY IN CROATIA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić: "Bilježimo pedeset posto više gostiju i zato moramo ostati sigurni" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/26/18638906.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marko Todorov/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turisticke zajednice.
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/26/18638906.jpg [title] => Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turisticke zajednice.
 
Marko Todorov/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/26/18714582.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/26/18651042.jpg [title] => U velikom broju nam stižu i turisti iz Velike Britanije ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/26/18641720.jpg [title] => Brodovi NP Krka puni turista koji hrle na Skradinski buk. Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/26/18640536.jpg [title] => Turisti su se vratili i u Dubrovnik Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/26/18637870.jpg [title] => Gosti u obilasku Modre špilje na Biševu
 
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Trenutno u zemlji dnevno boravi više od 800.000 turista, a najviše ih je s tržišta Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Austrije i Češke. Trendovi su još uvijek pozitivni, najave za ostatak srpnja, kolovoza pa i rujna su vrlo dobre, ali daljnji tijek turističkog prometa najviše će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, poručuje Staničić

Lijepa li si, tepamo joj. S ljubavlju koju prema Hrvatskoj imamo ugrađenu u DNK to nije ni čudno, no što je to što goste iz cijelog svijeta dovodi u našu domovinu? Postoji li osim neupitne ljepote naše obale i bistrine našega mora još nešto što bi privuklo turiste na naš komadić planeta? Je li u turističkoj ponudi dovoljno imati lijepo vrijeme, dobru plažu i uspomene na mjesta gdje su snimane planetarno popularne serije poput "Igre prijestolja" ili je potrebno i nešto više da bi u ovim iznimno teškim vremenima bili konkurentni, da bi imali turističku sezonu bolju od naših susjeda? I što je to novo, drugačije, originalno, što Hrvatska danas može ponuditi gostima koji nam, pandemiji unatoč, stižu gotovo iz cijelog svijeta?

Na ta i druga pitanja odgovara nam direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Pitali smo ga što je novo kad je u pitanju naša gastronomija, avanturistički i ekoturizam...

---

image
U velikom broju nam stižu i turisti iz Velike Britanije
---

- Uz sunce i more i prirodu, koji su jedni od glavnih motiva dolaska u Hrvatsku, našu zemlju atraktivnom i privlačnom turističkom destinacijom čine i neki drugi motivi poput city break odmora, nautike, aktivnog turizma, sporta i rekreacije, kulturnog turizma i eno-gastronomije. U tom smislu, hrvatske regije obiluju izuzetno raznolikom, kvalitetnom i atraktivnom ponudom, od smještajnih kapaciteta i jedinstvenih mogućnosti za provođenje odmora pa sve do eno-gastronomskih specijaliteta i običaja specifičnih za svaku pojedinu županiju. Međutim, u aktualnim okolnostima sigurnost destinacije postaje jedan od glavnih motiva putovanja, odnosno osnovni preduvjet za realizaciju turističkog prometa. Upravo smo s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao kvalitetne, sigurne i dobro pripremljene destinacije na inozemnim tržištima proveli kampanju „Safe Stay in Croatia“ koja je ostvarila iznimno dobre rezultate što potvrđuje i dosadašnji tijek inozemnog turističkog prometa.

Odlični rezultati

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić zadovoljan je i drugim kampanjama čiji je cilj privući goste u još nedovoljno poznate dijelove Hrvatske.

- Vrlo smo zadovoljni i provedbom glavne pozivne kampanje „Trust me, I've been there“ koju provodimo na najvažnijim emitivnim tržištima sukladno preferencijama svake pojedine države, dok na domaćem tržištu kroz kampanju „Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!“ promoviramo hrvatsku turističku ponudu u ruralnim i nedovoljno otkrivenim krajevima. Riječ je o kampanji koju provodimo od svibnja i koja je u nepuna dva mjeseca ostvarila više od 33 milijuna impresija. Ovi odlični rezultati prvog vala kampanje svjedoče o tome kako Hrvatska raspolaže zanimljivom i raznolikom ruralnom ponudom za kojom interes domaćih gostiju željnih autohtonih doživljaja itekako postoji - veli Staničić.

---

image
Brodovi NP Krka puni turista koji hrle na Skradinski buk.
Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Kako stojimo u "utakmici" s koronavirusom? Možemo li se usporediti s drugim turističkim odredištima? Jesmo li napravili sve što smo mogli, i jesmo li sve dobro napravili? I što se da još uraditi?

- Hrvatska je na mnogim tržištima pozicionirana kao sigurna turistička destinacija, a rezultat toga je rast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu. Naime, od početka godine do danas bilježimo rast od 50 posto u dolascima u odnosu na isto razdoblje lani, a u dosadašnjem dijelu srpnja rast od 43 posto u dolascima u odnosu na isto razdoblje srpnja 2020. godine. Trenutno u zemlji dnevno boravi više od 800.000 turista, a najviše ih je s tržišta Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Austrije i Češke. Dakle, trendovi su još uvijek pozitivni, najave za ostatak srpnja, kolovoza pa i rujna su vrlo dobre, ali daljnji tijekovi turističkog prometa ponajviše će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Upravo je to razlog više da svi skupa budemo odgovorni, da poštujemo propisane epidemiološke mjere te da se čim prije i u što većem broju procijepimo i time pridonesemo stabilizaciji epidemiološke slike u zemlji. Imamo primjere drugih turističkih zemalja, poput Španjolske, Portugala, Cipra i dijela Grčke, koje se već sada nalaze u crvenoj kategoriji ECDC karte i ne želimo da se sličan scenarij dogodi i Hrvatskoj, kaže nam prvi čovjek HTZ-a.

I tada u cijeloj našoj turističkoj priči dolazimo do onog gdje uistinu jesmo posebni, a to je priča o malim iznajmljivačima, o malim (a prekrasnim) obiteljskim hotelima. Stoga nas je zanimalo možemo li i tu bolje?

Gosti vole domaći ugođaj

- Hrvatska je u međunarodnim okvirima prepoznata po bogatoj, raznolikoj i kvalitetnoj strukturi smještajnih kapaciteta, posebice u segmentu malih, privatnih iznajmljivača i obiteljskih hotela. Boraveći u privatnom smještaju, naši gosti imaju priliku doživjeti domaći ugođaj koji karakterizira osobni, topli i neposredni pristup svakom gostu, kakav se rijetko nalazi u nekim konkurentnim destinacijama na Mediteranu.

Kroz privatni obiteljski smještaj gost ima priliku osjetiti običaje, tradiciju, način života i kulturu destinacije u kojoj boravi. Iz godine u godinu, primjetna su sve brojnija ulaganja privatnih iznajmljivača u kreiranje ponude i podizanje kvalitete objekata što prepoznaju i naši posjetitelji koji su im i u prošloj godini, obilježenom globalnom pandemijom koronavirusa, poklonili povjerenje - kaže nam Staničić i dokazuje rečeno brojkama:

- Naime, u 2020. godini, od ukupno 54 milijuna ostvarenih noćenja, čak 22 milijuna noćenja ostvareno je upravo u privatnom smještaju. Mislim kako je to najbolji pokazatelj visoke razine povjerenja i osjećaja sigurnosti koju gosti osjećaju prilikom boravka u privatnom smještaju. Naravno da mjesta za daljnji napredak i poboljšanje kvalitete uvijek ima jer gost cijeni i uvijek je spreman platiti kvalitetu.

---

image
Turisti su se vratili i u Dubrovnik
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA
---

Naime, u dosadašnjem dijelu godine objekti u domaćinstvu ostvarili su 40 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, a brojna istraživanja potvrđuju kako je želja za boravkom u privatnom smještaju dodatno narasla u aktualnim uvjetima globalne pandemije. Kada govorimo o manjim hotelima, odnosno hotelima s do 50 kreveta, na razini cijele zemlje njih 70 posto u ovim trenucima bilježi turistički promet. Što se tiče daljnjih tijekova u ovoj godini, realizacija putovanja ponajviše će ovisiti o tijeku pandemije i epidemiološkoj situaciji u zemlji zbog čega apeliram na daljnje pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i suzdržavanja od masovnih okupljanja, veli.

Odmor bez gužve

I onda se mi, na kraju svega, pitamo kakva nam je budućnost? I ne mislimo pri tom na "baba vanga" stil, nego - hoćemo li se mijenjati i mi, kad gosti već jesu? I ako da - kako?

- Kada govorimo o utjecaju pandemije na turističke trendove, određene promjene u navikama i ponašanju turista već su vidljive, a samim time se moraju mijenjati i naše destinacije. Naime, pandemija je „preko noći“ eliminirala sve turističke proizvode i ponude temeljene na masovnosti te je u prvi plan dovela potražnju za destinacijama, lokacijama ili načinima odmora temeljenim na individualnom doživljaju i odmaku od gužvi.

Turisti svoje iskustvo boravka u destinaciji više nego ikada prije žele graditi na individualnim doživljajima, posjetima onim destinacijama koje još uvijek nisu visoko komercijalizirane te koje nude autentičnost, a time i određenu ekskluzivnost. Za Hrvatsku se u takvom kontekstu pruža prilika za dodatnom afirmacijom i promocijom pojedinih dijelova zemlje i turističke ponude, poput destinacija "zelene“ Hrvatske, ali i jadranskog zaleđa, otoka i slično, veli nam Staničić.

---

image
Gosti u obilasku Modre špilje na Biševu
 
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
---

- Također, imamo priliku turistima približiti našu cjelogodišnju ponudu s naglaskom na ona razdoblja kada nema gužvi i kada se destinacije uistinu mogu doživjeti u mirnom i sigurnom okruženju. Podsjećam da će uskoro biti izrada novog Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma od kojeg očekujemo jasno identificirane trendove na strani turističke ponude i potražnje, ali i onih budućih koji će do izražaja doći u "post-pandemijskom“ razdoblju. Novi plan će definirati i marketinški model kojim će se brend Hrvatske na komunikacijskoj razini pozicionirati i pozitivno istaknuti u odnosu na konkurenciju, a što će našoj zemlji osigurati dodatnu tržišnu poziciju kakvu i zaslužuje - zaključuje direktor HTZ-a.

---

image
---

---

Brojke koje bude nadu

50 posto dolazaka imamo više ove godine nego lani
43 posto dolazaka gostiju više bilježimo u srpnju ove godine u odnosu na isto razdoblje srpnja prošle godine.
54 milijuna noćenja u Hrvatskoj je ostvareno prošle godine
22 milijuna noćenja lani je zabilježeno u privatnom smještaju

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marko Todorov/HANZA MEDIA Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
Marko Todorov/HANZA MEDIA
Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turisticke zajednice.
 


U velikom broju nam stižu i turisti iz Velike Britanije
Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA
Brodovi NP Krka puni turista koji hrle na Skradinski buk.
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA
Turisti su se vratili i u Dubrovnik
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
Gosti u obilasku Modre špilje na Biševu
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/direktor-hrvatske-turisticke-zajednice-kristijan-stanicic-biljezimo-pedeset-posto-vise-gostiju-i-zato-moramo-ostati-sigurni-1115325 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8283fc7dc292b8106c0b427a9b46df7842cc6f3a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Direktor+Hrvatske+turisti%C4%8Dke+zajednice+Kristijan+Stani%C4%8Di%C4%87%3A+%26quot%3BBilje%C5%BEimo+pedeset+posto+vi%C5%A1e+gostiju+i+zato+moramo+ostati+sigurni%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdirektor-hrvatske-turisticke-zajednice-kristijan-stanicic-biljezimo-pedeset-posto-vise-gostiju-i-zato-moramo-ostati-sigurni-1115325 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdirektor-hrvatske-turisticke-zajednice-kristijan-stanicic-biljezimo-pedeset-posto-vise-gostiju-i-zato-moramo-ostati-sigurni-1115325 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAFE STAY IN CROATIA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSAFE STAY IN CROATIA

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić: "Bilježimo pedeset posto više gostiju i zato moramo ostati sigurni"

26. srpnja 2021. - 10:49

Trenutno u zemlji dnevno boravi više od 800.000 turista, a najviše ih je s tržišta Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Austrije i Češke. Trendovi su još uvijek pozitivni, najave za ostatak srpnja, kolovoza pa i rujna su vrlo dobre, ali daljnji tijek turističkog prometa najviše će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, poručuje Staničić

Lijepa li si, tepamo joj. S ljubavlju koju prema Hrvatskoj imamo ugrađenu u DNK to nije ni čudno, no što je to što goste iz cijelog svijeta dovodi u našu domovinu? Postoji li osim neupitne ljepote naše obale i bistrine našega mora još nešto što bi privuklo turiste na naš komadić planeta? Je li u turističkoj ponudi dovoljno imati lijepo vrijeme, dobru plažu i uspomene na mjesta gdje su snimane planetarno popularne serije poput "Igre prijesto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:38