stdClass Object ( [id] => 1212757 [title] => Dilettina tragična životna priča nikoga neće ostaviti ravnodušnim; u Motovunu vas čeka storytelling tura o pogubljenju prve europske čarobnice prije 700 godina [alias] => dilettina-tragicna-zivotna-prica-nikoga-nece-ostaviti-ravnodusnim-u-motovunu-vas-ceka-storytelling-tura-o-pogubljenju-prve-europske-carobnice-prije-700-godina [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Novo pričanje priče o Diletti upoznavanje je i sa srednjovjekovnim gradićem jer počinje na Trgu A. Antico, nastavlja se u Novoj kuli, a završetak koji prati Dilettino pogubljenje je kod crkve svetog Ciprijana

Bila je bogata gospođa iz ugledne venecijanske obitelji. No, nikako nije mogla roditi živu djecu. I kao očajna žena napravila je sve što je u njenoj moći da dobije dijete. Pa uključivalo to i čaranje. Kako su se tada, u dalekom srednjem vijeku, zvale alternativne metode. I očito su joj pomogle. Jer je Diletta nakon što je već izgubila dječačića i djevojčicu uspjela roditi zdravog Enrica, kasnije nazvanog Rigo i Riguccio. No, to ju je stajalo glave, i to u gradiću Motovun. Jer je njezi suprug, tadašnji prvi podestat ili gradonačelnik gradića Motovun Thoma saznao da ga supruga Diletta čara. I to mu je bilo dovoljno. Samo je čekao trenutak da okrene leđa supruzi. I osudi je na smrt. I to je napravio isti dan kada je prvi put nogom kročila u Motovun. Bilo je to davne 1271. godine, 6. srpnja.

– Zovem se Diletta. Zovu me vještica. Moj život je davno zaboravljen. Zakopan u hrpi prašnjavog papira. U staroj arhivi daleko od ovog mjesta. Optužili su me za vještičarenje, čarobnjaštvo, čarništvo – rekli su istinu. Moje ime je Diletta Michiel i ja sam čarobnica. A ovo je moja priča. Ispričana mojim riječima. Ispripovijedana kako još niste čuli. Odvest ću vas na jedno posebno putovanje. Na ono putovanje koje nema cijenu, a mnogi bi platili pravo bogatstvo da na ovaj način mogu zaista putovati.

---

image

Motovun je odlučio oživjeti tragičnu priču iz svoje prošlosti koja je bila zakopana u arhivima
Goran Šebelić/Cropix

Goran Šebelić/Cropix
---

Sjećanje jedne čarobnice

– A ne samo u mašti. Da mogu putovati kroz vrijeme. Vrijeme više nije jednosmjeran put. Sjećanje je brod koji plovi protiv struje. Idemo na putovanje. Odredište? Vrijeme u kojem nikada niste bili. Večeras ćete na kratko postati dio mojih sjećanja. Sjećanja jedne čarobnice. Samo pazite: sjećanja su poput parfema. Bolja su u malim količinama. Kažu da prošlost proganja, a zapravo mi smo ti koji proganjaju prošlost. A ja ću vam ispričati priču o onima koji su progonili mene. Ja sam Diletta Michiel i ovo je moja priča, progovara nam čarobnica koja se ponovno vratila u Motovun nakon 751 godinu.

Naime, Motovun je odlučio oživjeti ovu tragičnu priču iz svoje prošlosti koja je bila ostala zakopana u arhivima te kroz novu storytelling turu Istra Inspirita prikazati suđenje i pogubljenje venecijanske gospođe u srcu Istre. Zanimljivo je da se to odvijalo puno prije nego je počela inkvizicija diljem Europe i prije nego su počela masovna spaljivanja vještica. I njezino pogubljenje nije imalo nikakve veze s crkvom. Pišu to profesori prava Dunja i Ivan Milotić u nedavno objavljenoj i prezentiranoj knjizi "Proces protiv Dilette" nastaloj nakon proučavanja venecijanskih arhiva tog doga i jedne javno bilježničke isprave na kancelarijskoj gotici.

Nju je na saslušanju Dilette u Motovunu tog kobnog 6. srpnja sastavio tadašnji javni bilježnik Bonaventura. I ostala je za pamtivjekove. Iz prašine arhiva iskopali su je Talijani. Dokument koji govori o "vještici" Diletti objavljen je već 1886. godine, ali nije izazvao nikakve reakcije, ali kada je 1992. objavljen esej prof. Marca Pozza, šira javnost zainteresirala se za ovu priču. Na osnovi toga je i Lara Pavanetto napisala romansiranu verziju ovog događaja. I baš taj zapis o motovunskoj vještici zaintrigirao je motovunskog načelnika Tomislava Pahovića da istraži priču u širem povijesnom i pravnom kontekstu. U tome su mu pomogli profesori Milotić, povjesničar Livio Prodan te direktor motovunske turističke zajednice David Matković.

---

image

Tura ide slikovitim ulicama Motovuna David Matković

David Matković
---

Kao rezultat svega nastala je knjiga koja se može kupiti u Motovunu i nova storytelling tura koja će se u nekoliko navrata odigrati ovog ljeta – 5. i 12. kolovoza. Čarobnica i njeni krvnici upoznat će vas s tamnom epizodom iz povijesti Motovuna kada je vlast nad njime preuzela Mletačka Republika, i sa samim srednjovjekovnim gradićem jer se tura odvija na nekoliko lokacija. Priča počinje na Trgu A. Antico, nastavlja se u Novoj kuli, a završetak koji prati Dilettino pogubljenje je kod crkve svetog Ciprijana.

Osudio je muž

A kako je izgledalo njezino suđenje i pogubljenje te što zapravo stoji iza svega? Neke je epizode bilo teško rekonstruirati na osnovi jedne jedine isprave, no sasvim je jasno da je Dilettu na smrt osudio njezin muž Thoma, i to prvi dan kada je iz Venecije stigla u Motovun gdje je njezin suprug upravo od akvilejskog patrijarha preuzeo vlast. Došla je kako bi se pridružila svojoj obitelji – mužu, sestri i sestrinom mužu. Naime, njezina je sestra Maria bila udana za Thominog brata Marca. Thoma Michiel i njegov brat Marco bili su glavni akteri mletačke politike tog doba koju je Venecija slijedila u Istri. Također su sjedili u Velikom vijeću. I dok je Thoma vladao Motovunom, Marco je bio porečki podestat.

Baš zato njena priča počinje na glavnom motovunskom trgu gdje se Diletta predstavlja, kao i njezin suprug koji je očito dugo prije njenog dolaska s djetetom planirao njezinu smrt. A Diletta je ispitana i osuđena u komunalnoj palači zbog čega tura nakon trga kreće prema Novoj kuli. I sve je njene riječi zapisao notar Bonaventura. A ona je očito u društvu svjedoka, pretpostavlja se uže obitelji, priznala da je pribjegla čarobnjaštvu, prakticirajući ga protiv svog muža i šurjaka. Saslušanje se odvijalo usred noći.

-Mlada damo, zasigurno morate znati razlog zašto ste ovdje. I zašto smo Vaš suprug i ja bili jednostavno prisiljeni da postupimo ovako i dovedemo Vas ovdje u ovo mračno doba noći.

Mlada damo, poričete li bacanje čini? Poričete li kupnju bilja i amajlija koje ste koristili protiv svoga supruga? Već neko vrijeme, mlada damo, Vaš zabrinuti suprug svjestan je Vaših okultnih radnji. Sjećate li se Poreča? Vidio sam Vas vlastitim očima koje mi je dragi i jedini Bog podario kako ste posjetili trgovkinju voće i povrćem koju se smatra vračarom? Zapravo, mnogi su Vas vidjeli. Mnogi, pita Dilettu notar u društvu njena supruga koji joj se ne želi obratiti, niti ju pogledati.

I onda je priznala da je u hranu pripremljenu za dvojicu muškaraca, odnosno Thomu i Marca, umiješala crni kamen, dijelove hostije i sveto ulje te nešto vlastite i majčine menstrualne krvi te komadiće pupkovine od svog prvog i drugog djeteta, koje je sakrila u vrijeme njihova rođenja.

– Oprala sam glavu svog muža lužinom pomiješanom s menstrualnom krvlju. Koncima sam povezala oštrice škara i stavila ih pod vrata svoje sobe u Poreču. Dala sam dvije voštane lutke probosti iglama i kod sebe sam držala svinjsku kost koju sam spalila kad sam željela da prestane sukob s obitelji. Nosila sam sa sobom iz Venecije prah od crva da ga koristim za bacanje urokljivog oka, kazivala je Diletta pred svjedocima.

Diletta je ispričala i kako je, dok je još boravila u Veneciji, predala porub sivog ogrtača i komadić potplata cipela svoga muža ženi koju joj je preporučila žena klesara, kako bi napravila od njih mali kipić. Istu je stvar učinila s komadom zelenog ogrtača, cipelom i košuljom koji su pripadali njezinu šogoru. I na kraju je priznala da joj je u Poreču žena trgovca povrćem obećala da će joj pronaći amulet koji će stalno nositi, u zamjenu za deset groša. Bonaventura je sve to zapisao, a pisani trag još je u Venecijanskom arhivu.

Nova povijesna saznanja

I to je priznanje Dilettu stajalo života. Osuđena je na smrt, a izvršenje smrtne kazne odvijalo se kod crkve svetog Ciprijana koja i danas ponosno stoji u Motovunu. Zato baš tamo završava ova storytelling tura. Zanimljivo je da se mislilo kako je crkva sagrađena dva stoljeća kasnije, pa ovo baca novu svjetlost i na povijest Motovuna, kao i činjenica da je Thoma već te 1271. bio mletački podestat u Motovunu za kojega se dosad u povijesnim spisima pisalo da je potpao pod mletačku vlast tek 1278.

No, golica nas znatiželja i pitamo se na koji način je Diletta pogubljena. Kako je većina kuća tada bila izgrađena od drva i kako se smrtna osuda odvijala u samom centru grada, vjerojatno je da nije spaljena na lomači jer bi to izazvalo požar. Zato se pretpostavlja da je udavljena, odnosno da je osuđena na smrt vješanjem, ali točni podaci se o tome ne znaju. Niti se zna datum pogubljenja.

---

image

Dilettin odlazak u nebo

David Matković
---

A da je kazna izvršena zna se po tome što je njezin suprug već 14. kolovoza aktivirao njenu oporuku koji je ona sastavila nekoliko mjeseci prije, vjerojatno svjesna toga što bi se moglo dogoditi. No zna se da je nakon toga Dilettina obitelj tužila Thomu za njezino ubojstvo, ali on zapravo nikad nije sankcioniran. Zna se da se oženio nakon 10 godina Markezinom i dobio još djece.

Zašto se nekadašnji motovunski gradonačelnik odlučio na pogubljenje vlastite supruge? Na to pitanje s odmakom od 700 godina pokušali su odgovoriti Dunja i Ivan Milotić. Oni smatraju da zapravo razlog njezina pogubljenja leži u njenoj oporuci, točnije u njezinoj pozamašnoj financijskoj i nefinancijskoj imovini koju je Thoma mogao steći jedino njenom smrću. A čaranje je bila sasvim dobra izlika. No, Diletta srećom nije ostala zaboravljena i ovo je način da se ponovno vrati u Motovun.

---

KANDIDATI ZA ADRIANA 2022.

Mali i obiteljski hoteli u Istri

Hotel Villa Letan****, Peroj 450, 52215 Vodnjan, tel: 052 521 006, e-mail: info@hotel-letan.hr

Hotel San Rocco****, Srednja ulica 2, 52474 Brtonigla, tel: 052 725 000, e-mail: info@san-rocco.hr

Hotel Villa Annette****, Raška 24, 52221 Rabac, tel: 052 884 222, e-mail: villa.annette@pu.t-com.hr

Hotel Villa Rosetta****, Crvena uvala 31, 52 475 Savudrija,tel: 052 725 710, e-mail: info@villarosetta.hr

Hotel Mauro****, Obala maršala Tita 15, 52440 Poreč, tel: 052 219 500, e-mail: info@hotelmauro.com

Hotel Vela Vrata****, Šetalište Vladimira Gortana 7, 52420 Buzet, tel: 052 494 750, e-mail:booking@velavrata.net

Hotel La grisa****, La Grisa 23, 52211 Bale, tel: 052 824 501; e-mail: la.grisa@pu.t-com.hr

AdrionAparthotel****, Puntižela 40, 52 100 Pula, tel: +385 52 330 077, e-mail: adrionaparthotel@gmail.com

Hotel Velanera****, Franje Mošnja 3b, Šišan, 52204 Ližnjan, tel: 052 300 620, e-mail: velanera@velanera.hr

---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U SRCU ISTRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => U SRCU ISTRE 2 0 9094 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-01 09:04:27 [created_by] => 3263 [created_by_alias] => Dražen Gudić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-01 09:46:14 [modified_by] => 3263 [publish_up] => 2022-08-01 09:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1484 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22895148.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22845714.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22895182.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22895150.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22895146.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22895144.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22895140.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22923732.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["David Matkovi\u0107","","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","David Matkovi\u0107","David Matkovi\u0107","David Matkovi\u0107","David Matkovi\u0107","David Matkovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Diletta je pogubljena kod crkve svetog Ciprijana<\/p>","","

Motovun je odlu\u010dio o\u017eivjeti tragi\u010dnu pri\u010du iz svoje pro\u0161losti koja je bila zakopana u arhivima
\nGoran \u0160ebeli\u0107\/Cropix<\/p>","

Storytelling tura o mra\u010dnim tajnama iz pro\u0161losti David Matkovi\u0107<\/p>","

Tura ide slikovitim ulicama Motovuna David Matkovi\u0107<\/p>","

No\u0107no saslu\u0161anje okrivljene \u010darobnice<\/p>","

Dilettin odlazak u nebo<\/p>","

Storytelling tura po\u010dinje na glavnom motovunskom trgu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","47:34","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1620x1080","hd_22895148_1920.jpg":"1920x1080","k_22895148_1280.jpg":"1280x1280","k_22895148_1024.jpg":"1024x1024","k_22895148_640.jpg":"640x640","k_22895148_480.jpg":"480x480","k_22895148_340.jpg":"340x340","k_22895148_220.jpg":"220x220","o_22895148_1280.jpg":"1280x853","o_22895148_1024.jpg":"1024x682","o_22895148_640.jpg":"640x426","o_22895148_480.jpg":"480x320","o_22895148_340.jpg":"340x226","o_22895148_220.jpg":"220x146","h_22895148_1280.jpg":"1280x854","h_22895148_1024.jpg":"1024x683","h_22895148_640.jpg":"640x427","h_22895148_480.jpg":"480x320","h_22895148_340.jpg":"340x227","h_22895148_220.jpg":"220x147","pp_22895148_1280.jpg":"1280x1628","pp_22895148_1024.jpg":"1024x1303","pp_22895148_640.jpg":"640x814","pp_22895148_480.jpg":"480x611","pp_22895148_340.jpg":"340x432","pp_22895148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"930x100","hd_22845714_1920.jpg":"1920x1080","k_22845714_1280.jpg":"1280x1280","k_22845714_1024.jpg":"1024x1024","k_22845714_640.jpg":"640x640","k_22845714_480.jpg":"480x480","k_22845714_340.jpg":"340x340","k_22845714_220.jpg":"220x220","o_22845714_1280.jpg":"1280x137","o_22845714_1024.jpg":"1024x110","o_22845714_640.jpg":"640x68","o_22845714_480.jpg":"480x51","o_22845714_340.jpg":"340x36","o_22845714_220.jpg":"220x23","h_22845714_1280.jpg":"1280x854","h_22845714_1024.jpg":"1024x683","h_22845714_640.jpg":"640x427","h_22845714_480.jpg":"480x320","h_22845714_340.jpg":"340x227","h_22845714_220.jpg":"220x147","pp_22845714_1280.jpg":"1280x1628","pp_22845714_1024.jpg":"1024x1303","pp_22845714_640.jpg":"640x814","pp_22845714_480.jpg":"480x611","pp_22845714_340.jpg":"340x432","pp_22845714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_22895182_1920.jpg":"1920x1080","k_22895182_1280.jpg":"1280x1280","k_22895182_1024.jpg":"1024x1024","k_22895182_640.jpg":"640x640","k_22895182_480.jpg":"480x480","k_22895182_340.jpg":"340x340","k_22895182_220.jpg":"220x220","o_22895182_1280.jpg":"1280x850","o_22895182_1024.jpg":"1024x680","o_22895182_640.jpg":"640x425","o_22895182_480.jpg":"480x318","o_22895182_340.jpg":"340x225","o_22895182_220.jpg":"220x146","h_22895182_1280.jpg":"1280x854","h_22895182_1024.jpg":"1024x683","h_22895182_640.jpg":"640x427","h_22895182_480.jpg":"480x320","h_22895182_340.jpg":"340x227","h_22895182_220.jpg":"220x147","pp_22895182_1280.jpg":"1280x1628","pp_22895182_1024.jpg":"1024x1303","pp_22895182_640.jpg":"640x814","pp_22895182_480.jpg":"480x611","pp_22895182_340.jpg":"340x432","pp_22895182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_22895150_1920.jpg":"1920x1080","k_22895150_1280.jpg":"1280x1280","k_22895150_1024.jpg":"1024x1024","k_22895150_640.jpg":"640x640","k_22895150_480.jpg":"480x480","k_22895150_340.jpg":"340x340","k_22895150_220.jpg":"220x220","o_22895150_1280.jpg":"1280x853","o_22895150_1024.jpg":"1024x682","o_22895150_640.jpg":"640x426","o_22895150_480.jpg":"480x320","o_22895150_340.jpg":"340x226","o_22895150_220.jpg":"220x146","h_22895150_1280.jpg":"1280x854","h_22895150_1024.jpg":"1024x683","h_22895150_640.jpg":"640x427","h_22895150_480.jpg":"480x320","h_22895150_340.jpg":"340x227","h_22895150_220.jpg":"220x147","pp_22895150_1280.jpg":"1280x1628","pp_22895150_1024.jpg":"1024x1303","pp_22895150_640.jpg":"640x814","pp_22895150_480.jpg":"480x611","pp_22895150_340.jpg":"340x432","pp_22895150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_22895146_1920.jpg":"1920x1080","k_22895146_1280.jpg":"1280x1280","k_22895146_1024.jpg":"1024x1024","k_22895146_640.jpg":"640x640","k_22895146_480.jpg":"480x480","k_22895146_340.jpg":"340x340","k_22895146_220.jpg":"220x220","o_22895146_1280.jpg":"1280x853","o_22895146_1024.jpg":"1024x682","o_22895146_640.jpg":"640x426","o_22895146_480.jpg":"480x320","o_22895146_340.jpg":"340x226","o_22895146_220.jpg":"220x146","h_22895146_1280.jpg":"1280x854","h_22895146_1024.jpg":"1024x683","h_22895146_640.jpg":"640x427","h_22895146_480.jpg":"480x320","h_22895146_340.jpg":"340x227","h_22895146_220.jpg":"220x147","pp_22895146_1280.jpg":"1280x1628","pp_22895146_1024.jpg":"1024x1303","pp_22895146_640.jpg":"640x814","pp_22895146_480.jpg":"480x611","pp_22895146_340.jpg":"340x432","pp_22895146_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_22895144_1920.jpg":"1920x1080","k_22895144_1280.jpg":"1280x1280","k_22895144_1024.jpg":"1024x1024","k_22895144_640.jpg":"640x640","k_22895144_480.jpg":"480x480","k_22895144_340.jpg":"340x340","k_22895144_220.jpg":"220x220","o_22895144_1280.jpg":"1280x853","o_22895144_1024.jpg":"1024x682","o_22895144_640.jpg":"640x426","o_22895144_480.jpg":"480x320","o_22895144_340.jpg":"340x226","o_22895144_220.jpg":"220x146","h_22895144_1280.jpg":"1280x854","h_22895144_1024.jpg":"1024x683","h_22895144_640.jpg":"640x427","h_22895144_480.jpg":"480x320","h_22895144_340.jpg":"340x227","h_22895144_220.jpg":"220x147","pp_22895144_1280.jpg":"1280x1628","pp_22895144_1024.jpg":"1024x1303","pp_22895144_640.jpg":"640x814","pp_22895144_480.jpg":"480x611","pp_22895144_340.jpg":"340x432","pp_22895144_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_22895140_1920.jpg":"1920x1080","k_22895140_1280.jpg":"1280x1280","k_22895140_1024.jpg":"1024x1024","k_22895140_640.jpg":"640x640","k_22895140_480.jpg":"480x480","k_22895140_340.jpg":"340x340","k_22895140_220.jpg":"220x220","o_22895140_1280.jpg":"1280x853","o_22895140_1024.jpg":"1024x682","o_22895140_640.jpg":"640x426","o_22895140_480.jpg":"480x320","o_22895140_340.jpg":"340x226","o_22895140_220.jpg":"220x146","h_22895140_1280.jpg":"1280x854","h_22895140_1024.jpg":"1024x683","h_22895140_640.jpg":"640x427","h_22895140_480.jpg":"480x320","h_22895140_340.jpg":"340x227","h_22895140_220.jpg":"220x147","pp_22895140_1280.jpg":"1280x1628","pp_22895140_1024.jpg":"1024x1303","pp_22895140_640.jpg":"640x814","pp_22895140_480.jpg":"480x611","pp_22895140_340.jpg":"340x432","pp_22895140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_22923732_1920.jpg":"1920x1080","k_22923732_1280.jpg":"1280x1280","k_22923732_1024.jpg":"1024x1024","k_22923732_640.jpg":"640x640","k_22923732_480.jpg":"480x480","k_22923732_340.jpg":"340x340","k_22923732_220.jpg":"220x220","o_22923732_1280.jpg":"1280x853","o_22923732_1024.jpg":"1024x682","o_22923732_640.jpg":"640x426","o_22923732_480.jpg":"480x320","o_22923732_340.jpg":"340x226","o_22923732_220.jpg":"220x146","h_22923732_1280.jpg":"1280x854","h_22923732_1024.jpg":"1024x683","h_22923732_640.jpg":"640x427","h_22923732_480.jpg":"480x320","h_22923732_340.jpg":"340x227","h_22923732_220.jpg":"220x147","pp_22923732_1280.jpg":"1280x1628","pp_22923732_1024.jpg":"1024x1303","pp_22923732_640.jpg":"640x814","pp_22923732_480.jpg":"480x611","pp_22923732_340.jpg":"340x432","pp_22923732_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7884434 Threads: 7 Questions: 1581075387 Slow queries: 4825033 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112040861 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/dilettina-tragicna-zivotna-prica-nikoga-nece-ostaviti-ravnodusnim-u-motovunu-vas-ceka-storytelling-tura-o-pogubljenju-prve-europske-carobnice-prije-700-godina-1212757 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dilettina-tragicna-zivotna-prica-nikoga-nece-ostaviti-ravnodusnim-u-motovunu-vas-ceka-storytelling-tura-o-pogubljenju-prve-europske-carobnice-prije-700-godina-1212757?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 685371 [name] => Adrian 2022 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-22 15:29:40 [main_article_id] => 0 [alias] => adrian-2022 [link] => /tag/adrian-2022 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U SRCU ISTRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dilettina tragična životna priča nikoga neće ostaviti ravnodušnim; u Motovunu vas čeka storytelling tura o pogubljenju prve europske čarobnice prije 700 godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3263 [name] => Dražen Gudić [username] => drazen.gudic [email] => drazen.gudic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$apM2N6jT078rPBFVrpRb.OR9835So1HHKOUT2gJwSjEExQTkvTIDK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/drazen-gudic-3263 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1777 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/8c56631eb30fd767a473040ff2974fa4?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22895148.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => David Matković [mainImageDesc] =>

Diletta je pogubljena kod crkve svetog Ciprijana

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22895148.jpg [title] =>

Diletta je pogubljena kod crkve svetog Ciprijana

David Matković ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22845714.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22895182.jpg [title] =>

Motovun je odlučio oživjeti tragičnu priču iz svoje prošlosti koja je bila zakopana u arhivima
Goran Šebelić/Cropix

Goran Šebelić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22895150.jpg [title] =>

Storytelling tura o mračnim tajnama iz prošlosti David Matković

David Matković ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22895146.jpg [title] =>

Tura ide slikovitim ulicama Motovuna David Matković

David Matković ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22895144.jpg [title] =>

Noćno saslušanje okrivljene čarobnice

David Matković ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22895140.jpg [title] =>

Dilettin odlazak u nebo

David Matković ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22923732.jpg [title] =>

Storytelling tura počinje na glavnom motovunskom trgu

David Matković ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Novo pričanje priče o Diletti upoznavanje je i sa srednjovjekovnim gradićem jer počinje na Trgu A. Antico, nastavlja se u Novoj kuli, a završetak koji prati Dilettino pogubljenje je kod crkve svetog Ciprijana

Bila je bogata gospođa iz ugledne venecijanske obitelji. No, nikako nije mogla roditi živu djecu. I kao očajna žena napravila je sve što je u njenoj moći da dobije dijete. Pa uključivalo to i čaranje. Kako su se tada, u dalekom srednjem vijeku, zvale alternativne metode. I očito su joj pomogle. Jer je Diletta nakon što je već izgubila dječačića i djevojčicu uspjela roditi zdravog Enrica, kasnije nazvanog Rigo i Riguccio. No, to ju je stajalo glave, i to u gradiću Motovun. Jer je njezi suprug, tadašnji prvi podestat ili gradonačelnik gradića Motovun Thoma saznao da ga supruga Diletta čara. I to mu je bilo dovoljno. Samo je čekao trenutak da okrene leđa supruzi. I osudi je na smrt. I to je napravio isti dan kada je prvi put nogom kročila u Motovun. Bilo je to davne 1271. godine, 6. srpnja.

– Zovem se Diletta. Zovu me vještica. Moj život je davno zaboravljen. Zakopan u hrpi prašnjavog papira. U staroj arhivi daleko od ovog mjesta. Optužili su me za vještičarenje, čarobnjaštvo, čarništvo – rekli su istinu. Moje ime je Diletta Michiel i ja sam čarobnica. A ovo je moja priča. Ispričana mojim riječima. Ispripovijedana kako još niste čuli. Odvest ću vas na jedno posebno putovanje. Na ono putovanje koje nema cijenu, a mnogi bi platili pravo bogatstvo da na ovaj način mogu zaista putovati.

---

image

Motovun je odlučio oživjeti tragičnu priču iz svoje prošlosti koja je bila zakopana u arhivima
Goran Šebelić/Cropix

Goran Šebelić/Cropix
---

Sjećanje jedne čarobnice

– A ne samo u mašti. Da mogu putovati kroz vrijeme. Vrijeme više nije jednosmjeran put. Sjećanje je brod koji plovi protiv struje. Idemo na putovanje. Odredište? Vrijeme u kojem nikada niste bili. Večeras ćete na kratko postati dio mojih sjećanja. Sjećanja jedne čarobnice. Samo pazite: sjećanja su poput parfema. Bolja su u malim količinama. Kažu da prošlost proganja, a zapravo mi smo ti koji proganjaju prošlost. A ja ću vam ispričati priču o onima koji su progonili mene. Ja sam Diletta Michiel i ovo je moja priča, progovara nam čarobnica koja se ponovno vratila u Motovun nakon 751 godinu.

Naime, Motovun je odlučio oživjeti ovu tragičnu priču iz svoje prošlosti koja je bila ostala zakopana u arhivima te kroz novu storytelling turu Istra Inspirita prikazati suđenje i pogubljenje venecijanske gospođe u srcu Istre. Zanimljivo je da se to odvijalo puno prije nego je počela inkvizicija diljem Europe i prije nego su počela masovna spaljivanja vještica. I njezino pogubljenje nije imalo nikakve veze s crkvom. Pišu to profesori prava Dunja i Ivan Milotić u nedavno objavljenoj i prezentiranoj knjizi "Proces protiv Dilette" nastaloj nakon proučavanja venecijanskih arhiva tog doga i jedne javno bilježničke isprave na kancelarijskoj gotici.

Nju je na saslušanju Dilette u Motovunu tog kobnog 6. srpnja sastavio tadašnji javni bilježnik Bonaventura. I ostala je za pamtivjekove. Iz prašine arhiva iskopali su je Talijani. Dokument koji govori o "vještici" Diletti objavljen je već 1886. godine, ali nije izazvao nikakve reakcije, ali kada je 1992. objavljen esej prof. Marca Pozza, šira javnost zainteresirala se za ovu priču. Na osnovi toga je i Lara Pavanetto napisala romansiranu verziju ovog događaja. I baš taj zapis o motovunskoj vještici zaintrigirao je motovunskog načelnika Tomislava Pahovića da istraži priču u širem povijesnom i pravnom kontekstu. U tome su mu pomogli profesori Milotić, povjesničar Livio Prodan te direktor motovunske turističke zajednice David Matković.

---

image

Tura ide slikovitim ulicama Motovuna David Matković

David Matković
---

Kao rezultat svega nastala je knjiga koja se može kupiti u Motovunu i nova storytelling tura koja će se u nekoliko navrata odigrati ovog ljeta – 5. i 12. kolovoza. Čarobnica i njeni krvnici upoznat će vas s tamnom epizodom iz povijesti Motovuna kada je vlast nad njime preuzela Mletačka Republika, i sa samim srednjovjekovnim gradićem jer se tura odvija na nekoliko lokacija. Priča počinje na Trgu A. Antico, nastavlja se u Novoj kuli, a završetak koji prati Dilettino pogubljenje je kod crkve svetog Ciprijana.

Osudio je muž

A kako je izgledalo njezino suđenje i pogubljenje te što zapravo stoji iza svega? Neke je epizode bilo teško rekonstruirati na osnovi jedne jedine isprave, no sasvim je jasno da je Dilettu na smrt osudio njezin muž Thoma, i to prvi dan kada je iz Venecije stigla u Motovun gdje je njezin suprug upravo od akvilejskog patrijarha preuzeo vlast. Došla je kako bi se pridružila svojoj obitelji – mužu, sestri i sestrinom mužu. Naime, njezina je sestra Maria bila udana za Thominog brata Marca. Thoma Michiel i njegov brat Marco bili su glavni akteri mletačke politike tog doba koju je Venecija slijedila u Istri. Također su sjedili u Velikom vijeću. I dok je Thoma vladao Motovunom, Marco je bio porečki podestat.

Baš zato njena priča počinje na glavnom motovunskom trgu gdje se Diletta predstavlja, kao i njezin suprug koji je očito dugo prije njenog dolaska s djetetom planirao njezinu smrt. A Diletta je ispitana i osuđena u komunalnoj palači zbog čega tura nakon trga kreće prema Novoj kuli. I sve je njene riječi zapisao notar Bonaventura. A ona je očito u društvu svjedoka, pretpostavlja se uže obitelji, priznala da je pribjegla čarobnjaštvu, prakticirajući ga protiv svog muža i šurjaka. Saslušanje se odvijalo usred noći.

-Mlada damo, zasigurno morate znati razlog zašto ste ovdje. I zašto smo Vaš suprug i ja bili jednostavno prisiljeni da postupimo ovako i dovedemo Vas ovdje u ovo mračno doba noći.

Mlada damo, poričete li bacanje čini? Poričete li kupnju bilja i amajlija koje ste koristili protiv svoga supruga? Već neko vrijeme, mlada damo, Vaš zabrinuti suprug svjestan je Vaših okultnih radnji. Sjećate li se Poreča? Vidio sam Vas vlastitim očima koje mi je dragi i jedini Bog podario kako ste posjetili trgovkinju voće i povrćem koju se smatra vračarom? Zapravo, mnogi su Vas vidjeli. Mnogi, pita Dilettu notar u društvu njena supruga koji joj se ne želi obratiti, niti ju pogledati.

I onda je priznala da je u hranu pripremljenu za dvojicu muškaraca, odnosno Thomu i Marca, umiješala crni kamen, dijelove hostije i sveto ulje te nešto vlastite i majčine menstrualne krvi te komadiće pupkovine od svog prvog i drugog djeteta, koje je sakrila u vrijeme njihova rođenja.

– Oprala sam glavu svog muža lužinom pomiješanom s menstrualnom krvlju. Koncima sam povezala oštrice škara i stavila ih pod vrata svoje sobe u Poreču. Dala sam dvije voštane lutke probosti iglama i kod sebe sam držala svinjsku kost koju sam spalila kad sam željela da prestane sukob s obitelji. Nosila sam sa sobom iz Venecije prah od crva da ga koristim za bacanje urokljivog oka, kazivala je Diletta pred svjedocima.

Diletta je ispričala i kako je, dok je još boravila u Veneciji, predala porub sivog ogrtača i komadić potplata cipela svoga muža ženi koju joj je preporučila žena klesara, kako bi napravila od njih mali kipić. Istu je stvar učinila s komadom zelenog ogrtača, cipelom i košuljom koji su pripadali njezinu šogoru. I na kraju je priznala da joj je u Poreču žena trgovca povrćem obećala da će joj pronaći amulet koji će stalno nositi, u zamjenu za deset groša. Bonaventura je sve to zapisao, a pisani trag još je u Venecijanskom arhivu.

Nova povijesna saznanja

I to je priznanje Dilettu stajalo života. Osuđena je na smrt, a izvršenje smrtne kazne odvijalo se kod crkve svetog Ciprijana koja i danas ponosno stoji u Motovunu. Zato baš tamo završava ova storytelling tura. Zanimljivo je da se mislilo kako je crkva sagrađena dva stoljeća kasnije, pa ovo baca novu svjetlost i na povijest Motovuna, kao i činjenica da je Thoma već te 1271. bio mletački podestat u Motovunu za kojega se dosad u povijesnim spisima pisalo da je potpao pod mletačku vlast tek 1278.

No, golica nas znatiželja i pitamo se na koji način je Diletta pogubljena. Kako je većina kuća tada bila izgrađena od drva i kako se smrtna osuda odvijala u samom centru grada, vjerojatno je da nije spaljena na lomači jer bi to izazvalo požar. Zato se pretpostavlja da je udavljena, odnosno da je osuđena na smrt vješanjem, ali točni podaci se o tome ne znaju. Niti se zna datum pogubljenja.

---

image

Dilettin odlazak u nebo

David Matković
---

A da je kazna izvršena zna se po tome što je njezin suprug već 14. kolovoza aktivirao njenu oporuku koji je ona sastavila nekoliko mjeseci prije, vjerojatno svjesna toga što bi se moglo dogoditi. No zna se da je nakon toga Dilettina obitelj tužila Thomu za njezino ubojstvo, ali on zapravo nikad nije sankcioniran. Zna se da se oženio nakon 10 godina Markezinom i dobio još djece.

Zašto se nekadašnji motovunski gradonačelnik odlučio na pogubljenje vlastite supruge? Na to pitanje s odmakom od 700 godina pokušali su odgovoriti Dunja i Ivan Milotić. Oni smatraju da zapravo razlog njezina pogubljenja leži u njenoj oporuci, točnije u njezinoj pozamašnoj financijskoj i nefinancijskoj imovini koju je Thoma mogao steći jedino njenom smrću. A čaranje je bila sasvim dobra izlika. No, Diletta srećom nije ostala zaboravljena i ovo je način da se ponovno vrati u Motovun.

---

KANDIDATI ZA ADRIANA 2022.

Mali i obiteljski hoteli u Istri

Hotel Villa Letan****, Peroj 450, 52215 Vodnjan, tel: 052 521 006, e-mail: info@hotel-letan.hr

Hotel San Rocco****, Srednja ulica 2, 52474 Brtonigla, tel: 052 725 000, e-mail: info@san-rocco.hr

Hotel Villa Annette****, Raška 24, 52221 Rabac, tel: 052 884 222, e-mail: villa.annette@pu.t-com.hr

Hotel Villa Rosetta****, Crvena uvala 31, 52 475 Savudrija,tel: 052 725 710, e-mail: info@villarosetta.hr

Hotel Mauro****, Obala maršala Tita 15, 52440 Poreč, tel: 052 219 500, e-mail: info@hotelmauro.com

Hotel Vela Vrata****, Šetalište Vladimira Gortana 7, 52420 Buzet, tel: 052 494 750, e-mail:booking@velavrata.net

Hotel La grisa****, La Grisa 23, 52211 Bale, tel: 052 824 501; e-mail: la.grisa@pu.t-com.hr

AdrionAparthotel****, Puntižela 40, 52 100 Pula, tel: +385 52 330 077, e-mail: adrionaparthotel@gmail.com

Hotel Velanera****, Franje Mošnja 3b, Šišan, 52204 Ližnjan, tel: 052 300 620, e-mail: velanera@velanera.hr

---

---

image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
David Matković Goran Šebelić/Cropix David Matković David Matković David Matković David Matković David Matković
David Matković

Diletta je pogubljena kod crkve svetog Ciprijana


Goran Šebelić/Cropix

Motovun je odlučio oživjeti tragičnu priču iz svoje prošlosti koja je bila zakopana u arhivima
Goran Šebelić/Cropix

David Matković

Storytelling tura o mračnim tajnama iz prošlosti David Matković

David Matković

Tura ide slikovitim ulicama Motovuna David Matković

David Matković

Noćno saslušanje okrivljene čarobnice

David Matković

Dilettin odlazak u nebo

David Matković

Storytelling tura počinje na glavnom motovunskom trgu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dilettina-tragicna-zivotna-prica-nikoga-nece-ostaviti-ravnodusnim-u-motovunu-vas-ceka-storytelling-tura-o-pogubljenju-prve-europske-carobnice-prije-700-godina-1212757 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e992d4a721bae6f219cfc39d257d0c11a186976 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dilettina+tragi%C4%8Dna+%C5%BEivotna+pri%C4%8Da+nikoga+ne%C4%87e+ostaviti+ravnodu%C5%A1nim%3B+u+Motovunu+vas+%C4%8Deka+storytelling+tura+o+pogubljenju+prve+europske+%C4%8Darobnice+prije+700+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdilettina-tragicna-zivotna-prica-nikoga-nece-ostaviti-ravnodusnim-u-motovunu-vas-ceka-storytelling-tura-o-pogubljenju-prve-europske-carobnice-prije-700-godina-1212757 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdilettina-tragicna-zivotna-prica-nikoga-nece-ostaviti-ravnodusnim-u-motovunu-vas-ceka-storytelling-tura-o-pogubljenju-prve-europske-carobnice-prije-700-godina-1212757 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U SRCU ISTRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaU SRCU ISTRE

Dilettina tragična životna priča nikoga neće ostaviti ravnodušnim; u Motovunu vas čeka storytelling tura o pogubljenju prve europske čarobnice prije 700 godina

Piše Dražen Gudić
1. kolovoza 2022. - 11:04

Novo pričanje priče o Diletti upoznavanje je i sa srednjovjekovnim gradićem jer počinje na Trgu A. Antico, nastavlja se u Novoj kuli, a završetak koji prati Dilettino pogubljenje je kod crkve svetog Ciprijana

Bila je bogata gospođa iz ugledne venecijanske obitelji. No, nikako nije mogla roditi živu djecu. I kao očajna žena napravila je sve što je u njenoj moći da dobije dijete. Pa uključivalo to i čaranje. Kako su se tada, u dalekom srednjem vijeku, zvale alternativne metode. I očito su joj pomogle. Jer je Diletta nakon što je već izgubila dječačića i djevojčicu uspjela roditi zdravog Enrica, kasnije nazvanog Rigo i Riguccio. No, to ju je stajalo glave, i to u gradiću Motovun. Jer je njezi suprug, tadašnji prvi podestat ili gradonačelnik gradića Motovun Thoma saznao da ga supruga Di...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 15:22