StoryEditorOCM
HrvatskaPETO IZDANJE

BlockSplit okupio najzvučnija imena do sada, sa oko 600 sudionika Hrvatska na web3 mapi svijeta

Piše Ljubica Vuko
28. svibnja 2024. - 15:01
Vlaho Hrdalo, Lana Ugrčić, Antonio Perić- Mažar i Tomislav Mamić na otvaranju BlockSplit konferencijeNikola Vilić/Cropix

U Splitu, u Hrvatskom domu otvorena je BlockSplit konferencija, najveći regionalni događaj posvećen blockchain tehnologiji i web3 ekosustavu. U svom petom izdanju, od 27. do 30. svibnja okupit će osamdesetak međunarodnih govornika, a Split će posjetiti i brojni medijski i poslovni partneri, što BlockSplit, kako ističu organizatori, čini izvrsnom prilikom za umrežavanje s akterima jedne od najpropulzivnijih globalnih industrija.

-Ovo je naše peto izdanje, sedma godina da održavamo konferenciju, oko 600 sudionika, više od 80 govornika, imamo najzvučnija imena dosad. Dobivali smo upite je li oni stvarno dolaze ili će biti na video linku. Da, oni su stvarno tu. Audrey Tang, ministrica digitalnih poslova Tajvana, Glen Weyl, ekonomist Microsofta, osnivač zaklade RadicalxChange te suosnivač i predsjednik Instituta za pluralnost, koji anliziraju napredak u demokraciji. Imamo najraznovrsniji program do sada, od znanstvenih pregleda do klasičnih investicijskih i monteranih primjena blockchaina do pravne regulative. Jako je puno ljudi koji su došli iz Amerike, Kine..– kazao nam je uoči početka konferencija Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute – UBIK.

image

Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik Udruge za kriptovalute i blockchain

Nikola Vilić/Cropix

Na pitanje kako u Hrvatskoj napredujemo što se tiče regulative u ovom području, Hrdalo kaže kako napredujemo jako dobro.

-Imamo izvanredan odnos s regulatorom, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (Hanfa), možda najbolji u Europi. Zakoni se pišu. Ovo je jedna od rijetkih industrija u Hrvatskoj koju se konzultira za vrijeme pisanja zakona. Mi smo na to ponosni, zato smo udrugu i osnovali. To prepoznaju strane firme, prvi put vidimo da se odlučuju registrirati u Hrvatskoj, dovesti ovdje svoje poslovanje što nam je izuzetno drago. Moram priznati da treba još puno raditi jer je to još uvijek ne do kraja regulirano područje. Srećom Europska unija je preuzela odgovornost, prva je koja se pozabavila time. Upravo stupa na snagu paket zakona, riječ je o Uredbi o tržištima kriptoimovine, skraćeno se zove MiCA – kazao je Vlaho Hrdalo.

image

Tomislav Mamić, suosnivač BlockSplit konferencije

Nikola Vilić/Cropix

Suosnivač BlockSplita, Tomislav Mamić kazao je kako je blockchain najbolje zamisliti kao dijeljeno zajedničko računalo koje koristimo svi na svijetu zajedno.

-Da bi se neka izmjena dogodila, moramo se svi zajedno usuglasiti i zato tehnologija ima gotovo neograničenu primjenu. Blockchain je jako revolucioran, pomaže nam da neke ključne stvari koje svi dijelimo, kao što je novac o kojem svi ovisimo i koji leži na nekim računalima banaka i drugih institucija bude na zajedničkom računalu kojem svi mi možemo pristupiti, provjeriti stanje i biti sigurni da je to stanje koje piše doista točno – istaknuo je Tomislav Mamić. Također je naglasio kako su ove godine prvi put počeli dovoditi lokalne lidere i političke vođe kako bi im približili mogućnosti primjene ove tehnologije.

image

Antonio Perić-Mažar, suosnivač BlockSplit konferencije

Nikola Vilić/Cropix

-Ove godine je naglasak na demokraciji. Tako smo jučer lokalnim političarima pokazali kako se web3 tehnologija može koristiti za provođenje digitalnih izbora ili financiranje javnih projekata – kazao je Mamić.

image

Sudionici BlockSplit konferencije

Nikola Vilić/Cropix

Lana Ugrčić, startup&DeSci koordinatorica konferencije najavila je natjecanje startupa.

- Izabrali smo petnaest startupa iz devet država koji će se natjecati za bogat nagradni fond. Na ovaj način potičemo razvoj web3 ekosustava u jugoistočnoj Europi, ali i Hrvatsku stavljamo na svjetsku mapu po pitanju web3 tehnologija – istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 22:12