StoryEditorOCM
Hrvatskaodgovornost

Analitičari o bivšem ministru: ‘Ovo bi mogao biti kraj njegove karijere. Nije on Čačić, a i druga su vremena...‘

Piše VIJESTI SD
11. studenog 2023. - 19:32

Nakon teške prometne nesreće u kojoj je život izgubio Goran Šarić (40) iz Privlake, a koju je, po svemu sudeći skrivio sad već bivši ministar obrane Mario Banožić, mnogi su se prisjetili kako je i bivši potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, 8. siječnja 2010. u Mađarskoj, na autocesti za Budimpeštu izazvao prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe

I tada je na cesti bila magla i kiša... ali jedna stvar je bitno drukčija - Čačić je, podsjeća Večernji list, pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora. Tek nakon pravomoćnosti presude, dao je ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva te je od mađarskih vlasti zatražio da kaznu izdržava u Hrvatskoj.

- Radimir Čačić se nije povukao s dužnosti do presude, što mu je bilo opterećenje u političkom djelovanju. Nije mu to trebalo - komentirao je za Večernji politički analitičar Dragan Bagić. Govoreći o Banožiću, Bagić navodi kako on ne može obnašati političku dužnost u situaciji kada se radi o kaznenoj odgovornosti i sudskom procesu.

Strašnja tragedija

Analitičarka Ankica Mamić ističe kako se prvenstveno radi o strašnoj tragediji. 

- Zasigurno će ova nesreća biti veliki teret za njegov život općenito, a politička odgovornost temeljit će se na utvrđenim činjenicama. Prometna se nesreća može dogoditi svakome. Nositi nečiji život na savjesti najveća je kazna. No, ako je obijesno vozio, onda je odgovornost i kaznena i politička neupitna - kaže Ankica Mamić.

Analitičar Jerko Trogrlić naglašava kako se radi o preozbiljnim posljedicama, u konačnici smrtnom ishodu. Istaknuo je kako u hrvatskoj prošlosti imamo identičnu situaciju te smatra kako bi ovo za Banožića moglo značiti “konačan kraj političke karijere”.

- Naime, Čačić je bio puno jača, značajnija i neovisnija persona u politici i tadašnjoj vlasti nego što je to Banožić danas. Kada se sjetimo Čačića, vraćamo se dosta godina unatrag, standardi su tada bili drugačiji. U konačnici, i zbog puno manjih stvari ostajalo se bez političke funkcije – kazao je Trogrlić za Večernji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 04:20