stdClass Object ( [id] => 1085981 [title] => Dosta je više učenja napamet i za peticu, ovako se otkrivaju daroviti učenici kojima se pružaju najbolji uvjeti za napredak i uspjeh [alias] => ako-se-s-darovitom-djecom-ne-radi-uspjeh-im-nije-zajamcen [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prva predrasuda, i to baš ona koja je godinama sprječavala da se s talentiranom djecom posebno radi, bila je ta da će se sami snaći ako su baš tako nadareni. No, od njih dvadeset, uspjet će samo troje - kaže psihologinja Ana Majić

Još donedavno naš obrazovni sustav gotovo uopće nije mario niti se sustavno bavio darovitom djecom. Ona su bila prepuštena sama sebi, eventualno posebno motiviranim roditeljima koji su bili svjesni da je njihovo dijete drukčije i nastavnicima entuzijastima koji su s njima nerijetko radili i izvan radnog vremena. Razvijali su se kao samonikle, endemske biljke i njihov je puni potencijal rijetko bio ostvaren kako je to mogao biti da su se, recimo, rodili u nekoj drugoj zemlji, gdje su i desetljećima ranije uvidjeli benefite ranog i organiziranog rada s takvim genijalcima.

U nas su generacije učenika, naročito osnovaca, prolazile potpuno isto gradivo, odrađeno na isti način; iste su zadatke imala i djeca koja bi u pet minuta "skužila" sve, kao i oni prosječni đaci, ali i oni kojima je trebala dopunska nastava da svladaju najosnovnije. Rezultat je bio da su oni s najvećim potencijalom, dakle oni koji bi trebali činiti razliku i u konačnici osigurati iskorak cijeloga društva, od obrazovnog sustava dobivali najmanje. Takav pristup od darovitih čini prosječne, a prosjek je – dosadan.

Učenje za ocjenu

K tome, roditelji današnjih učenika mahom su odgojeni na devizi "učiti za peticu, pa upisati fakultet i dobiti siguran posao na kojem nećeš morati puno raditi". Učilo se, dakle, samo za ocjenu, samo za upis u dobru srednju školu i sutra za posao "na kojem ne možeš dobiti otkaz", a od toga nema prosperiteta.

Oni koji su se ponašali drukčije bili su iznimka. No, stvari se srećom mijenjaju, a pomalo i ovakav način razmišljanja. Više od ičega, tome je pridonijela globalizacija, veća dostupnost informacija, digitalizacija i činjenica da tržište rada sve manje traži samo diplomu, nego puno više od toga. Traži sposobne, kreativne, obrazovane pojedince, a sve je više i onih koji su spremni i dobro platiti takav kadar.

A da se u Hrvatskoj počelo ozbiljno raditi na poticanju izvrsnosti učenika i samog sustava, svjedoči i rad Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Iako je riječ o mladoj ustanovi, u svega nekoliko godina postojanja napravili su puno: od detekcije takvih učenika do njihove regrutacije, ali i motivacije nastavnika da se s njima sustavno bave, iznalaženje materijalnih sredstava za rad takvog Centra...

Na čelu te ustanove je prof. Ivica Zelić, koji kaže da će se pravi rezultati njihova rada moći vidjeti tek za sedam-osam godina, no već sada iza njih je cijeli niz projekata i zadovoljnih učenika, mentora i roditelja, pa mogu zaključiti da su na dobrom putu. Put će, svjestan je, biti dug, ali temelji su tu.

Iako je i dalje prilično kritičan prema stanju rada s darovitom djecom u Hrvatskoj, pa govori kako darovita djeca i mladi u našem odgojno-obrazovnom sustavu ne dobivaju potrebnu podršku, tvrdi da se stvari ipak mijenjaju nabolje.

PRAVILO, A NE IZNIMKA

– Postoji inicijativa i želja za uvođenjem promjena, kao i primjeri dobre prakse rada s darovitima pojedinih, entuzijastičnih i motiviranih odgojno-obrazovnih djelatnika koji imaju prave male mini centre izvrsnosti u svojim razredima i školama. Ono što u ovom trenutku predstavlja izazov jest kako takve aktivnosti učiniti pravilom, a ne iznimkom – kaže on.

---

image
Županijsko natjecanje iz povijesti
 
Joško PONOŠ/HANZA MEDIA
---

Jasna je, navodi Zelić, usmjerenost i želja za hvatanjem priključka za razvijenijim zemljama.

– Na početku uspostave našeg Centra istražili smo kakvi su sustavi u zemljama koje su nam slične prema broju stanovnika, površini i nekim drugim karakteristikama i uvidjeli smo koliki je posao pred nama, ali smo isto tako dobili i izvrsne ideje i sklopili odlična partnerstva sa stranim stručnjacima. Važno je sustav potpore darovitima prilagoditi našim prostorima i uklopiti ga u naš način rada, a ne samo kopirati principe koji se u drugim državama pokazuju uspješnima. Tako da nismo dopustili da nas sputava podatak da, recimo, Izrael ima sustav potpore darovitima već od 1973. godine, nego smo krenuli u uspostavu sustava kod nas – kaže Zelić.

Krajnji cilj je, tvrdi Zelić, uspostava sustava podrške cjelovitom razvoju potencijalno darovite djece i mladih na razini države.

– Splitsko-dalmatinska županija prepoznala je važnost ulaganja u djecu i mlade i pokrenula je inicijativu izgradnje sustava na razini županije, iz čega je poslije uspostavljena ustanova CI SDŽ, koja predstavlja potporu odgojno-obrazovnim ustanovama koje se bave ili žele baviti darovitima, mnoge od njih je trebalo samo potaknuti. Sada već dijelimo svoja znanja, iskustva i dobre primjere i izvan naše županije. Vodimo se motom "Znanje se množi dijeljenjem" i rado sve zainteresirane uključujemo u naše aktivnosti – objašnjava Ivica Zelić.

A da bi se izvukao maksimum od darovite djece, nužno je porušiti niz predrasuda koje društvo još uvijek ima prema njima.

Pogubili se po putu

Stereotipa o djeci genijalcima ne manjka. Za većinu su to "štreberi s očalama" koji "nemaju život", nego po cijeli dan provode uz knjigu i bore se za prosjek ocjena 5,0. A njihove se roditelje nerijetko percipira kao nadobudne hvalisavce koji hodaju svijetom hvaleći se svojom "prepametnom djecom". Daleko od toga da nema i takve darovite djece i takvih roditelja, ali trebat će vremena i rada da se takva prosta predodžba iskorijeni.

– Svi mi, uključujući i profesionalce u odgoju i obrazovanju, imamo brojne predrasude i pogrešne stavove prema darovitima – tvrdi i Ana Majić, psihologinja iz Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije (CI SDŽ).

Kako ističe, prva predrasuda, i to baš ona koja je godinama sprječavala da se s njima posebno radi, bila je ona da će se sami snaći ako su baš tako nadareni. Od njih 20, snaći će se troje, kaže Ana, a ostalih 17 će se pogubiti negdje po putu ako ih se na vrijeme ne detektira i ne počne s njima raditi.

E da je bar jedina! Primjerice, jedna od najraširenijih predrasuda kada su u pitanju darovita djeca jest i da se njihova darovitost može jednostavno izmjeriti testom inteligencije. Ni to nije točno. Zapravo, ne mora biti točno. Djeca, na primjer, mogu biti iznimno umjetnički talentirana, i pritom nemati iznimno visoki IQ.

Netočno je, tvrdi Ana Majić, i da su djeca nadarena za školska i akademska postignuća darovita u svim školskim predmetima.

– Rijetka djeca darovita su u svim područjima, mnogo češće se darovitost odnosi na jedno, određeno područje. Dijete s kombinacijom slabosti i snaga u području intelektualnih sposobnosti prije je pravilo nego iznimka – pojašnjava ona.

Sljedeća predrasuda: "talentirano je, ali ne i darovito". Darovita su djeca koja imaju visoke sposobnosti u akademskom području, dok su djeca s visokim sposobnostima u umjetnosti talentirana.

– Neopravdano je tako dijeliti djecu. Iako se područja u kojima su oni iznimni razlikuju, darovita i talentirana djeca vrlo su slična u iskazivanju svoje posebnosti. Njihove sposobnosti su djelomično urođene, razvijaju se i kao rezultat određene vrste sličnih okolinskih uvjeta, oni imaju slične obrazovne potrebe, a zato što su drukčiji od ostale djece mogu imati i slične socijalno-emocionalne poteškoće – navodi psihologinja Majić.

Idemo srušiti još dva stereotipa o darovitoj djeci. Jedni kategorički tvrde da je darovitost potpuno urođena, a drugi da je darovitost isključivo rezultat velikog truda i rada.

– Ni jedna od te dvije ekstremne tvrdnje nije točna. Bez obzira na to koliko rano počela i koliko se jako trudila, većina djece nikad neće uspjeti učiti toliko brzo, niti će toliko napredovati, kao djeca rođena s iznimnim sposobnostima. To, naravno, ne znači da su napor, trud i vježba nevažni za razvoj darovitosti – tvrdi Ana Majić.

A što je s onim uvriježenim stavom da su darovita djeca proizvod preambicioznih roditelja?

– Bez obzira na to koliko su darovita, djeca ne razvijaju svoje mogućnosti bez potpore, ohrabrivanja i poticanja roditelja, ali roditelji ne stvaraju darovitost. Darovita djeca obično forsiraju svoje roditelje, a ne obrnuto. Međutim, roditelji ponekad svojim postupcima mogu uništiti talent – upozorava psihologinja.

Mali genijalci

A jesu li, kako se to često misli, darovita djeca bolje adaptirana, popularnija i sretnija od prosječne djece?

Nažalost, zna biti baš suprotno: iznimno darovita djeca su, nažalost, često socijalno izolirana i nesretna, osim ako ne pronađu sebi slične. Nemaju zajedničke interese s vršnjacima i najčešće ih vršnjaci smatraju "čudacima". Oni se razlikuju od svojih vršnjaka i svjesni su toga.

– Postoji rizik da postanu arogantni ili da pate od nedostatka samopouzdanja, što naravno ne znači da darovito dijete mora imati socio-emocionalne poteškoće i da njegova darovitost podrazumijeva neslaganje s vršnjacima – ističe Ana Majić.

I zbog toga je, kaže ona, vrlo važno da takva djeca imaju priliku upoznati sebi slične, a centri izvrsnosti, kakav je i onaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odlična su prilika baš za takvo što. Nije to, navodi ova psihologinja, mjesto gdje ta djeca dobivaju program plus u razvoju svojih znanja i vještina, nego je to mjesto gdje nerijetko nađu i najbolje prijatelje, nekoga tko ih najbolje razumije i nekoga s kim rado dijele i svoje slobodno vrijeme. Pa ako je njima u tom slobodnom vremenu draže, primjerice, programirati nego igrati Playstation – pa kud ćeš bolje?!

Iako su nas godinama indoktrinirali kako su sva djeca darovita i da nema potrebe da se s njima posebno radi, to jednostavno nije točno. Iznimna darovitost stvara i posebne obrazovne potrebe, upravo kao i poteškoće u razvoju i učenju, tvrdi naša sugovornica.

Nažalost, ne stoji ni stav da će mali genijalci jednoga dana postati slavni, važni i kreativni odrasli ljudi.

– Ne možemo podrazumijevati vezu između rane darovitosti i postignuća u odrasloj dobi. Važnu ulogu imaju osobnost, motivacija, obiteljsko okruženje te mogućnosti – navodi Ana Majić.

Kad naše društvo, a to nije nimalo lagan zadatak, poruši sve te predrasude, već smo na pola puta da darovitoj djeci pružimo ono što zaslužuju. A njih nije uopće malo.

---

Ne možemo podrazumijevati vezu između rane darovitosti i postignuća u odrasloj dobi. Važnu ulogu imaju osobnost, motivacija, obiteljsko okruženje te mogućnosti - navodi Ana Majić

---

---

Iznimno darovita djeca su, nažalost, često socijalno izolirana i nesretna, osim ako ne pronađu sebi slične. Nemaju zajedničke interese s vršnjacima i najčešće ih vršnjaci smatraju 'čudacima'. Oni se razlikuju od svojih vršnjaka i svjesni su toga

---

---

Rijetka djeca darovita su u svim područjima, mnogo češće se darovitost odnosi na jedno, određeno područje. Dijete s kombinacijom slabosti i snaga u području intelektualnih sposobnosti prije je pravilo nego iznimka

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA STAZAMA IZVRSNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => NA STAZAMA IZVRSNOSTI 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-23 07:06:44 [created_by] => 3111 [created_by_alias] => Diana Barbarić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-23 14:36:57 [modified_by] => 3111 [publish_up] => 2021-03-23 07:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2883 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/23\/1232842.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/23\/17260314.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/23\/814707.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko PONO\u0160\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u017dupanijsko natjecanje iz matematike
\n\u00a0","psihologinja Ana Maji\u0107
\n\u00a0","\u017dupanijsko natjecanje iz povijesti
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_1232842_1920.jpg":"1920x1080","k_1232842_1280.jpg":"1280x1280","k_1232842_1024.jpg":"1024x1024","k_1232842_640.jpg":"640x640","k_1232842_480.jpg":"480x480","k_1232842_340.jpg":"340x340","k_1232842_220.jpg":"220x220","o_1232842_1280.jpg":"1280x853","o_1232842_1024.jpg":"1024x682","o_1232842_640.jpg":"640x426","o_1232842_480.jpg":"480x320","o_1232842_340.jpg":"340x226","o_1232842_220.jpg":"220x146","h_1232842_1280.jpg":"1280x854","h_1232842_1024.jpg":"1024x683","h_1232842_640.jpg":"640x427","h_1232842_480.jpg":"480x320","h_1232842_340.jpg":"340x227","h_1232842_220.jpg":"220x147","pp_1232842_1280.jpg":"1006x1280","pp_1232842_1024.jpg":"805x1024","pp_1232842_640.jpg":"503x640","pp_1232842_480.jpg":"377x480","pp_1232842_340.jpg":"267x340","pp_1232842_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2672","hd_17260314_1920.jpg":"1920x1080","k_17260314_1280.jpg":"1280x1280","k_17260314_1024.jpg":"1024x1024","k_17260314_640.jpg":"640x640","k_17260314_480.jpg":"480x480","k_17260314_340.jpg":"340x340","k_17260314_220.jpg":"220x220","o_17260314_1280.jpg":"1280x1781","o_17260314_1024.jpg":"1024x1425","o_17260314_640.jpg":"640x890","o_17260314_480.jpg":"480x668","o_17260314_340.jpg":"340x473","o_17260314_220.jpg":"220x306","h_17260314_1280.jpg":"1280x854","h_17260314_1024.jpg":"1024x683","h_17260314_640.jpg":"640x427","h_17260314_480.jpg":"480x320","h_17260314_340.jpg":"340x227","h_17260314_220.jpg":"220x147","pp_17260314_1280.jpg":"1006x1280","pp_17260314_1024.jpg":"805x1024","pp_17260314_640.jpg":"503x640","pp_17260314_480.jpg":"377x480","pp_17260314_340.jpg":"267x340","pp_17260314_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1182x1485","hd_814707_1920.jpg":"1920x1080","k_814707_1280.jpg":"1280x1280","k_814707_1024.jpg":"1024x1024","k_814707_640.jpg":"640x640","k_814707_480.jpg":"480x480","k_814707_340.jpg":"340x340","k_814707_220.jpg":"220x220","o_814707_1280.jpg":"1280x1608","o_814707_1024.jpg":"1024x1286","o_814707_640.jpg":"640x804","o_814707_480.jpg":"480x603","o_814707_340.jpg":"340x427","o_814707_220.jpg":"220x276","h_814707_1280.jpg":"1280x854","h_814707_1024.jpg":"1024x683","h_814707_640.jpg":"640x427","h_814707_480.jpg":"480x320","h_814707_340.jpg":"340x227","h_814707_220.jpg":"220x147","pp_814707_1280.jpg":"1006x1280","pp_814707_1024.jpg":"805x1024","pp_814707_640.jpg":"503x640","pp_814707_480.jpg":"377x480","pp_814707_340.jpg":"267x340","pp_814707_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8067396 Threads: 7 Questions: 1604377788 Slow queries: 4907455 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112645361 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ako-se-s-darovitom-djecom-ne-radi-uspjeh-im-nije-zajamcen-1085981 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ako-se-s-darovitom-djecom-ne-radi-uspjeh-im-nije-zajamcen-1085981?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 633965 [name] => na stazama izvrsnosti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-21 09:48:44 [main_article_id] => 0 [alias] => na-stazama-izvrsnosti [link] => /tag/na-stazama-izvrsnosti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 633938 [name] => izvrsnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-20 21:41:29 [main_article_id] => 0 [alias] => izvrsnost [link] => /tag/izvrsnost ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA STAZAMA IZVRSNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dosta je više učenja napamet i za peticu, ovako se otkrivaju daroviti učenici kojima se pružaju najbolji uvjeti za napredak i uspjeh [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3111 [name] => Diana Barbarić [username] => diana-barbari [email] => diana-barbari@sd.hr [password] => $2y$10$TgGal197j7nS31typ4yMh.ij7cGZinZUyNYE5yXdu6k7UZUh/oru6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/diana-barbaric-3111 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1629 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b5bdeb0a848ebe05496b9ad281421f26?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/1232842.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Županijsko natjecanje iz matematike
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/1232842.jpg [title] => Županijsko natjecanje iz matematike
 
Jakov Prkić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/17260314.jpg [title] => psihologinja Ana Majić
 
Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/23/814707.jpg [title] => Županijsko natjecanje iz povijesti
 
Joško PONOŠ/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prva predrasuda, i to baš ona koja je godinama sprječavala da se s talentiranom djecom posebno radi, bila je ta da će se sami snaći ako su baš tako nadareni. No, od njih dvadeset, uspjet će samo troje - kaže psihologinja Ana Majić

Još donedavno naš obrazovni sustav gotovo uopće nije mario niti se sustavno bavio darovitom djecom. Ona su bila prepuštena sama sebi, eventualno posebno motiviranim roditeljima koji su bili svjesni da je njihovo dijete drukčije i nastavnicima entuzijastima koji su s njima nerijetko radili i izvan radnog vremena. Razvijali su se kao samonikle, endemske biljke i njihov je puni potencijal rijetko bio ostvaren kako je to mogao biti da su se, recimo, rodili u nekoj drugoj zemlji, gdje su i desetljećima ranije uvidjeli benefite ranog i organiziranog rada s takvim genijalcima.

U nas su generacije učenika, naročito osnovaca, prolazile potpuno isto gradivo, odrađeno na isti način; iste su zadatke imala i djeca koja bi u pet minuta "skužila" sve, kao i oni prosječni đaci, ali i oni kojima je trebala dopunska nastava da svladaju najosnovnije. Rezultat je bio da su oni s najvećim potencijalom, dakle oni koji bi trebali činiti razliku i u konačnici osigurati iskorak cijeloga društva, od obrazovnog sustava dobivali najmanje. Takav pristup od darovitih čini prosječne, a prosjek je – dosadan.

Učenje za ocjenu

K tome, roditelji današnjih učenika mahom su odgojeni na devizi "učiti za peticu, pa upisati fakultet i dobiti siguran posao na kojem nećeš morati puno raditi". Učilo se, dakle, samo za ocjenu, samo za upis u dobru srednju školu i sutra za posao "na kojem ne možeš dobiti otkaz", a od toga nema prosperiteta.

Oni koji su se ponašali drukčije bili su iznimka. No, stvari se srećom mijenjaju, a pomalo i ovakav način razmišljanja. Više od ičega, tome je pridonijela globalizacija, veća dostupnost informacija, digitalizacija i činjenica da tržište rada sve manje traži samo diplomu, nego puno više od toga. Traži sposobne, kreativne, obrazovane pojedince, a sve je više i onih koji su spremni i dobro platiti takav kadar.

A da se u Hrvatskoj počelo ozbiljno raditi na poticanju izvrsnosti učenika i samog sustava, svjedoči i rad Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Iako je riječ o mladoj ustanovi, u svega nekoliko godina postojanja napravili su puno: od detekcije takvih učenika do njihove regrutacije, ali i motivacije nastavnika da se s njima sustavno bave, iznalaženje materijalnih sredstava za rad takvog Centra...

Na čelu te ustanove je prof. Ivica Zelić, koji kaže da će se pravi rezultati njihova rada moći vidjeti tek za sedam-osam godina, no već sada iza njih je cijeli niz projekata i zadovoljnih učenika, mentora i roditelja, pa mogu zaključiti da su na dobrom putu. Put će, svjestan je, biti dug, ali temelji su tu.

Iako je i dalje prilično kritičan prema stanju rada s darovitom djecom u Hrvatskoj, pa govori kako darovita djeca i mladi u našem odgojno-obrazovnom sustavu ne dobivaju potrebnu podršku, tvrdi da se stvari ipak mijenjaju nabolje.

PRAVILO, A NE IZNIMKA

– Postoji inicijativa i želja za uvođenjem promjena, kao i primjeri dobre prakse rada s darovitima pojedinih, entuzijastičnih i motiviranih odgojno-obrazovnih djelatnika koji imaju prave male mini centre izvrsnosti u svojim razredima i školama. Ono što u ovom trenutku predstavlja izazov jest kako takve aktivnosti učiniti pravilom, a ne iznimkom – kaže on.

---

image
Županijsko natjecanje iz povijesti
 
Joško PONOŠ/HANZA MEDIA
---

Jasna je, navodi Zelić, usmjerenost i želja za hvatanjem priključka za razvijenijim zemljama.

– Na početku uspostave našeg Centra istražili smo kakvi su sustavi u zemljama koje su nam slične prema broju stanovnika, površini i nekim drugim karakteristikama i uvidjeli smo koliki je posao pred nama, ali smo isto tako dobili i izvrsne ideje i sklopili odlična partnerstva sa stranim stručnjacima. Važno je sustav potpore darovitima prilagoditi našim prostorima i uklopiti ga u naš način rada, a ne samo kopirati principe koji se u drugim državama pokazuju uspješnima. Tako da nismo dopustili da nas sputava podatak da, recimo, Izrael ima sustav potpore darovitima već od 1973. godine, nego smo krenuli u uspostavu sustava kod nas – kaže Zelić.

Krajnji cilj je, tvrdi Zelić, uspostava sustava podrške cjelovitom razvoju potencijalno darovite djece i mladih na razini države.

– Splitsko-dalmatinska županija prepoznala je važnost ulaganja u djecu i mlade i pokrenula je inicijativu izgradnje sustava na razini županije, iz čega je poslije uspostavljena ustanova CI SDŽ, koja predstavlja potporu odgojno-obrazovnim ustanovama koje se bave ili žele baviti darovitima, mnoge od njih je trebalo samo potaknuti. Sada već dijelimo svoja znanja, iskustva i dobre primjere i izvan naše županije. Vodimo se motom "Znanje se množi dijeljenjem" i rado sve zainteresirane uključujemo u naše aktivnosti – objašnjava Ivica Zelić.

A da bi se izvukao maksimum od darovite djece, nužno je porušiti niz predrasuda koje društvo još uvijek ima prema njima.

Pogubili se po putu

Stereotipa o djeci genijalcima ne manjka. Za većinu su to "štreberi s očalama" koji "nemaju život", nego po cijeli dan provode uz knjigu i bore se za prosjek ocjena 5,0. A njihove se roditelje nerijetko percipira kao nadobudne hvalisavce koji hodaju svijetom hvaleći se svojom "prepametnom djecom". Daleko od toga da nema i takve darovite djece i takvih roditelja, ali trebat će vremena i rada da se takva prosta predodžba iskorijeni.

– Svi mi, uključujući i profesionalce u odgoju i obrazovanju, imamo brojne predrasude i pogrešne stavove prema darovitima – tvrdi i Ana Majić, psihologinja iz Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije (CI SDŽ).

Kako ističe, prva predrasuda, i to baš ona koja je godinama sprječavala da se s njima posebno radi, bila je ona da će se sami snaći ako su baš tako nadareni. Od njih 20, snaći će se troje, kaže Ana, a ostalih 17 će se pogubiti negdje po putu ako ih se na vrijeme ne detektira i ne počne s njima raditi.

E da je bar jedina! Primjerice, jedna od najraširenijih predrasuda kada su u pitanju darovita djeca jest i da se njihova darovitost može jednostavno izmjeriti testom inteligencije. Ni to nije točno. Zapravo, ne mora biti točno. Djeca, na primjer, mogu biti iznimno umjetnički talentirana, i pritom nemati iznimno visoki IQ.

Netočno je, tvrdi Ana Majić, i da su djeca nadarena za školska i akademska postignuća darovita u svim školskim predmetima.

– Rijetka djeca darovita su u svim područjima, mnogo češće se darovitost odnosi na jedno, određeno područje. Dijete s kombinacijom slabosti i snaga u području intelektualnih sposobnosti prije je pravilo nego iznimka – pojašnjava ona.

Sljedeća predrasuda: "talentirano je, ali ne i darovito". Darovita su djeca koja imaju visoke sposobnosti u akademskom području, dok su djeca s visokim sposobnostima u umjetnosti talentirana.

– Neopravdano je tako dijeliti djecu. Iako se područja u kojima su oni iznimni razlikuju, darovita i talentirana djeca vrlo su slična u iskazivanju svoje posebnosti. Njihove sposobnosti su djelomično urođene, razvijaju se i kao rezultat određene vrste sličnih okolinskih uvjeta, oni imaju slične obrazovne potrebe, a zato što su drukčiji od ostale djece mogu imati i slične socijalno-emocionalne poteškoće – navodi psihologinja Majić.

Idemo srušiti još dva stereotipa o darovitoj djeci. Jedni kategorički tvrde da je darovitost potpuno urođena, a drugi da je darovitost isključivo rezultat velikog truda i rada.

– Ni jedna od te dvije ekstremne tvrdnje nije točna. Bez obzira na to koliko rano počela i koliko se jako trudila, većina djece nikad neće uspjeti učiti toliko brzo, niti će toliko napredovati, kao djeca rođena s iznimnim sposobnostima. To, naravno, ne znači da su napor, trud i vježba nevažni za razvoj darovitosti – tvrdi Ana Majić.

A što je s onim uvriježenim stavom da su darovita djeca proizvod preambicioznih roditelja?

– Bez obzira na to koliko su darovita, djeca ne razvijaju svoje mogućnosti bez potpore, ohrabrivanja i poticanja roditelja, ali roditelji ne stvaraju darovitost. Darovita djeca obično forsiraju svoje roditelje, a ne obrnuto. Međutim, roditelji ponekad svojim postupcima mogu uništiti talent – upozorava psihologinja.

Mali genijalci

A jesu li, kako se to često misli, darovita djeca bolje adaptirana, popularnija i sretnija od prosječne djece?

Nažalost, zna biti baš suprotno: iznimno darovita djeca su, nažalost, često socijalno izolirana i nesretna, osim ako ne pronađu sebi slične. Nemaju zajedničke interese s vršnjacima i najčešće ih vršnjaci smatraju "čudacima". Oni se razlikuju od svojih vršnjaka i svjesni su toga.

– Postoji rizik da postanu arogantni ili da pate od nedostatka samopouzdanja, što naravno ne znači da darovito dijete mora imati socio-emocionalne poteškoće i da njegova darovitost podrazumijeva neslaganje s vršnjacima – ističe Ana Majić.

I zbog toga je, kaže ona, vrlo važno da takva djeca imaju priliku upoznati sebi slične, a centri izvrsnosti, kakav je i onaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odlična su prilika baš za takvo što. Nije to, navodi ova psihologinja, mjesto gdje ta djeca dobivaju program plus u razvoju svojih znanja i vještina, nego je to mjesto gdje nerijetko nađu i najbolje prijatelje, nekoga tko ih najbolje razumije i nekoga s kim rado dijele i svoje slobodno vrijeme. Pa ako je njima u tom slobodnom vremenu draže, primjerice, programirati nego igrati Playstation – pa kud ćeš bolje?!

Iako su nas godinama indoktrinirali kako su sva djeca darovita i da nema potrebe da se s njima posebno radi, to jednostavno nije točno. Iznimna darovitost stvara i posebne obrazovne potrebe, upravo kao i poteškoće u razvoju i učenju, tvrdi naša sugovornica.

Nažalost, ne stoji ni stav da će mali genijalci jednoga dana postati slavni, važni i kreativni odrasli ljudi.

– Ne možemo podrazumijevati vezu između rane darovitosti i postignuća u odrasloj dobi. Važnu ulogu imaju osobnost, motivacija, obiteljsko okruženje te mogućnosti – navodi Ana Majić.

Kad naše društvo, a to nije nimalo lagan zadatak, poruši sve te predrasude, već smo na pola puta da darovitoj djeci pružimo ono što zaslužuju. A njih nije uopće malo.

---

Ne možemo podrazumijevati vezu između rane darovitosti i postignuća u odrasloj dobi. Važnu ulogu imaju osobnost, motivacija, obiteljsko okruženje te mogućnosti - navodi Ana Majić

---

---

Iznimno darovita djeca su, nažalost, često socijalno izolirana i nesretna, osim ako ne pronađu sebi slične. Nemaju zajedničke interese s vršnjacima i najčešće ih vršnjaci smatraju 'čudacima'. Oni se razlikuju od svojih vršnjaka i svjesni su toga

---

---

Rijetka djeca darovita su u svim područjima, mnogo češće se darovitost odnosi na jedno, određeno područje. Dijete s kombinacijom slabosti i snaga u području intelektualnih sposobnosti prije je pravilo nego iznimka

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/HANZA MEDIA Tom Dubravec/Cropix Joško PONOŠ/HANZA MEDIA
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
Županijsko natjecanje iz matematike
 
Tom Dubravec/Cropix
psihologinja Ana Majić
 
Joško PONOŠ/HANZA MEDIA
Županijsko natjecanje iz povijesti
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ako-se-s-darovitom-djecom-ne-radi-uspjeh-im-nije-zajamcen-1085981 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=617c17d2f3446e9e1605bfb6459db81d179e3bb4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dosta+je+vi%C5%A1e+u%C4%8Denja+napamet+i+za+peticu%2C+ovako+se+otkrivaju+daroviti+u%C4%8Denici+kojima+se+pru%C5%BEaju+najbolji+uvjeti+za+napredak+i+uspjeh&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fako-se-s-darovitom-djecom-ne-radi-uspjeh-im-nije-zajamcen-1085981 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fako-se-s-darovitom-djecom-ne-radi-uspjeh-im-nije-zajamcen-1085981 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA STAZAMA IZVRSNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNA STAZAMA IZVRSNOSTI

Dosta je više učenja napamet i za peticu, ovako se otkrivaju daroviti učenici kojima se pružaju najbolji uvjeti za napredak i uspjeh

Piše Diana Barbarić
23. ožujka 2021. - 08:46

Prva predrasuda, i to baš ona koja je godinama sprječavala da se s talentiranom djecom posebno radi, bila je ta da će se sami snaći ako su baš tako nadareni. No, od njih dvadeset, uspjet će samo troje - kaže psihologinja Ana Majić

Još donedavno naš obrazovni sustav gotovo uopće nije mario niti se sustavno bavio darovitom djecom. Ona su bila prepuštena sama sebi, eventualno posebno motiviranim roditeljima koji su bili svjesni da je njihovo dijete drukčije i nastavnicima entuzijastima koji su s njima nerijetko radili i izvan radnog vremena. Razvijali su se kao samonikle, endemske biljke i njihov je puni potencijal rijetko bio ostvaren kako je to mogao biti da su se, recimo, rodili u nekoj drugoj zemlji, gdje su i desetljećima ranije uvidjeli benefite ranog i organiziranog rada s ta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 18:12