stdClass Object ( [id] => 1287533 [title] => Ako dječak od 13 godine ubije, onda ga u Hrvatskoj nitko ne može zatvoriti. No, da je u Irskoj onda bi ‘robijao‘ [alias] => ako-djecak-od-13-godine-ubije-onda-ga-u-hrvatskoj-nitko-ne-moze-zatvoriti-no-da-je-u-irskoj-onda-bi-robijao [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na temu zločina koji su se dogodili u Beogradu i Mladenovcu komentari skaču jedni drugima u usta, gotovo jednodušno prozivajući društvo, naciju, narod, državu, sve po spisku, ukazujući na deformacije koje su nastale zadnjih tridesetak godina, a većina s tezom da ‘krivi smo svi‘.

Svi već u ‘regionu‘ znaju suhe činjenice – prvo je dječak od svega 13 godina došao je u školu naoružan s dva očeva pištolja i četiri molotovljeva koktela te pobio devetero svojih kolega i školskog domara. Potom je nazvao policiju i pričekao da ga se uhiti. Potom je 21-godišnjak ubio osmero ljudi pedesetak kilometara južnije od srbijanske prijestolnice. Jesmo li svi krivi za to? Odnosno, jesu li svi državljani Srbije krivi za jezovite zločine?

---

image
Vlado Kos/Cropix
------
image
/Shutterstock
---

Predsjednik Aleksandar Vučić je, već u prvom ukazanju na televiziji, u maniri psihologa-amatera, odmah prokazao obitelj golobradog ubojice kao ‘kremu‘ te je čak naznačio i kolika mjesečna primanja obitelj dječaka ima. Dakako, nije ostao samo na populističkom raspirivanju mržnje prema bogatijima od većine Beograđana, a o ostatku Srbije da se i ne govori.

Nakon njegovog obraćanja naciji, prosječni Srbin, onaj koji radi za manje od 500 eura mjesečno, mogao je mirne duše uzeti ‘kalaša‘ i poubijati sve što se na platnoj ljestvici nalazi iznad njega. Istraga će pokazati je li ubojica iz Mladenovca spada u tu skupinu. Vučić je najavio i da razmišlja o snižavanju praga kaznene odgovornosti, što je Vlada ekspresno stavila u razmatranje.

---

image
/Shutterstock
---

U Srbiji, kao i u golemoj većini država Europe, pa i u Hrvatskoj, taj je prag 14 godina. U nordijskim zemljama, taj je prag 15, odnosno 16 godina. Dječak dobrostojećih roditelja koji je u Beogradu ubio osam školskih kolegica i kolega i domara, nema 14 godina, fali mu svega par mjeseci do granice kaznene odgovornosti.

Engleska, Irska i Škotska imaju prag od svega 10 godina i stalni su predmet kritika UNICEF-a dok Albanija, na koju se Vučić očito ugleda, ima prag kaznene odgovornosti od 12 godina. Sa samo deset godina u Engleskoj, Irskoj i Škotskoj, odnosno s 12 u Albaniji, dijete može biti optuženo i osuđeno za ubojstvo ili bilo koje drugo kazneno djelo. To uglavnom nema dobre konzekvence.

---

image
Andrej Isakovic/Afp
---

Dakako da je u Srbiji danas, gnjevnoj i frustriranoj zbog višestrukih ubojstava, uzaludno govoriti o potrebi rehabilitacije i resocijalizacije mladih a to se smatra ciljem kaznene politike prema malodobnicima. Isto takvo raspoloženje prolazila je prije ravno 30 godina i Velika Britanija u kojoj se u veljači 1993. dogodio jedan od najstrašnijih zločina ikad, a svi znamo da je ta zemlja kroz povijest vidjela svakakva zla.

Tada su, naime, dvojica desetgodišnjih dječaka otela, mučila i usmrtila dijete kojemu su dva tjedna falila do trećeg rođendana. Zločin koji je u engleskoj povijesti poznat kao ‘Bulger case‘, po imenu Jamesa Patricka Bulgera koji je u šoping centru, u trenutku majčine nepažnje odveden, naočigled 38 svjedoka kojima ništa nije bilo čudno. Odveli su ga na prugu gdje je prvo zlostavljan, a potom ostavljen na tračnicama da ga pregazi vlak. Jona Venablesa i Roberta Thompsona, najokrutniji par ubojica dječjeg lica koje je Britanija do tada upoznala, policija je brzo našla no izostanak kajanja i sućuti te i dan danas nepoznati motivi, ostavili su javnost u šoku, baš kao što je i danas Srbija bez riječi.

---

image
/Shutterstock
---

Inkriminirani događaj dogodio se 12. veljače 1993. kad su dječaci oteli malenog Jamesa koji je bio s majkom u mesnici, a što su zabilježile i kamere. Potom su ga kod kanala bacili glavačke uz nasip, pa pridigli i odveli na željezničku prugu, gdje su ga usmrtili. Utvrđeno je da su mu u glavu bacili limenku s bojom, šutali ga nogama i udarali ciglama po glavi. Dokrajčili su ga - bez očevih pištolja! - teškom metalnom šipkom koju su našli uz prugu, izmasakrirali ga, skinuli do gola i na kraju položili na tračnice nadajući se da će ga vlak raskomadati i sakriti zločin. No vlak ga je ‘samo‘ prepolovio, a tijelo je nađeno dva dana kasnije.

Uzgred budi rečeno, bilo je to puno prije internetske pomame za ‘zapadnjačkim vrijednostima‘, video igrama, ovisnostima o internetu.., i sličnim objašnjenjima koja danas, u slučaju mladog Srbina, mnogi, pa i Vučić, izvlače na svjetlo dana. Za razliku od ‘brdovitog Balkana‘, koji je tih godina grcao u krvavim ratovima na čije posljedice mnogi i danas upozoravaju, pokušavajući shvatiti zločin u Beogradu, te 1993. godine, nasilje i štete od kaznenih djela u Velikoj Britaniji gotovo su se bili udvostručili u odnosu na 1983. Pljačke su se gotovo bile utrostručile, seksualni prijestupi porasli su za 50 posto, dok je ukupni zabilježeni kriminal porastao za 70 posto u usporedbi s desetljećem ranije.

Trideset godina kasnije, ubojice Jamesa Patricka Bulgera, danas 40-godišnjaci, žive anonimno, jedan iza rešetaka, drugi na slobodi i pod nepoznatim identitetom. Naime, Venables je, nakon što je kao i njegov drug, 2001. dobio priliku da uživa uvjetnu slobodu do kraja života, uvjete dvaput prekršio. Bilo je to zbog posjeda video i foto materijala sa sadržajima eksplicitno zlostavljačkim spram male muške djece, te je i danas u zatvoru iz kojeg bi još jednom mogao uskoro izići.

---

image
Vlado Kos/Cropix
---

Jest, i on i Thompson dobili su nove osobne podatke, ali u Engleskoj i ovoga časa traju rasprave zaslužuje li netko kao Jon Venables pravo na anonimnost koju je do danas država platila ukupno oko 65 tisuća funti. Robert Thompson je, čini se, ostao ‘čist‘ nakon puštanja na uvjetnu slobodu. Navodno i dalje živi u Velikoj Britaniji, navodno s partnerom kojeg je upoznao još u zatvoru kao malodobnik.

Roditelji i rodbina malenog Jamesa Patricka Bulgera nisu zaboravili zločin. Nije ga zaboravio nitko u gradu Bootsu, 50-tak kilometara od Manchestera, i nitko od tamošnjih stanovnika ne želi vidjeti u svojoj sredini ni Jona Venablesa ni Roberta Thompsona, što je i razumljivo.

Što bi Srbiji, ili bilo kojoj zemlji regije, donijelo snižavanje praga kaznene odgovornosti? Ništa! Još je u žalbenom postupku Sud za ljudska prava zaključio kako je suđenje dvojici britanskih 10-godišnjaka bilo nerazumljivo i zastrašujuće jer su ubojice bili ‘djeca onemogućena u učinkovitom sudjelovanju u postupku protiv njih‘, te utvrdio kršenje Europske konvencije za ljudska prava, koja jamči pravo na pravično suđenje.

---

image
/Shutterstock
---

Postupak protiv Jona Venablesa i Roberta Thompsona promijenio je lice britanskog shvaćanja djece-ubojica, dovelo do dodatnog pooštravanja kaznene politike, ali nije iskorijenilo zločine koje čine djeca. I tamo je, naravno, bilo autora koji su tvrdili da smo ‘svi krivi‘, no takvo mišljenje nije bilo prevladavajuće.

John Major, tadašnji premijer, jasno je kazao: ‘očekujem više osuda, a manje razumijevanja‘! I tako je i bilo. No ni to nije donijelo velikih promjena – trenutno je, 30 godina kasnije, u britanskim zatvorima oko 320 djece koja su u trenutku izvršenja prvog zločina imala svega desetak godina.

Naime, 94 posto takvih osuđenika ponavlja veće i manje zločine čitavog svog života jer zatvori nisu mjesta za odrastanje. Ni Britanija ne zna što bi s tom djecom, a kamoli bi to znala Srbija ili, da se ne lažemo, bilo koja zemlja u ‘regionu‘. Daleko od toga da društva na Balkanu ne treba kritizirati. Dapače! Ima tu materijala za tri života, ali... Ali, nema toga golobradog dečka radi čijeg monstruoznog čina odgovornost treba osjećati itko izvan njegovog najužeg kruga.

---

image
/Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako to? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => kako to? 2 0 7551 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-05 12:41:35 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-06 19:31:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-06 19:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1053 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ubojice dječijeg lica: niti su zatvori mjesta za odrastanje niti čitava društva mogu biti kriva za ovakva pomračenja [metakey] => pucnjava u beogradu, ubojica iz Srbije, masovni ubojice, zatvor za maloljetnike [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24841078.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24822340.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24841074.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24841075.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24841076.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24841077.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24841079.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Vlado Kos\/Cropix","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_24841078_1920.jpg":"1920x1080","k_24841078_1280.jpg":"1280x1280","k_24841078_1024.jpg":"1024x1024","k_24841078_640.jpg":"640x640","k_24841078_480.jpg":"480x480","k_24841078_340.jpg":"340x340","k_24841078_220.jpg":"220x220","o_24841078_1280.jpg":"1280x851","o_24841078_1024.jpg":"1024x681","o_24841078_640.jpg":"640x425","o_24841078_480.jpg":"480x319","o_24841078_340.jpg":"340x226","o_24841078_220.jpg":"220x146","h_24841078_1280.jpg":"1280x854","h_24841078_1024.jpg":"1024x683","h_24841078_640.jpg":"640x427","h_24841078_480.jpg":"480x320","h_24841078_340.jpg":"340x227","h_24841078_220.jpg":"220x147","pp_24841078_1280.jpg":"1280x1628","pp_24841078_1024.jpg":"1024x1303","pp_24841078_640.jpg":"640x814","pp_24841078_480.jpg":"480x611","pp_24841078_340.jpg":"340x432","pp_24841078_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24822340_1920.jpg":"1920x1080","k_24822340_1280.jpg":"1280x1280","k_24822340_1024.jpg":"1024x1024","k_24822340_640.jpg":"640x640","k_24822340_480.jpg":"480x480","k_24822340_340.jpg":"340x340","k_24822340_220.jpg":"220x220","o_24822340_1280.jpg":"1280x853","o_24822340_1024.jpg":"1024x682","o_24822340_640.jpg":"640x426","o_24822340_480.jpg":"480x320","o_24822340_340.jpg":"340x226","o_24822340_220.jpg":"220x146","h_24822340_1280.jpg":"1280x854","h_24822340_1024.jpg":"1024x683","h_24822340_640.jpg":"640x427","h_24822340_480.jpg":"480x320","h_24822340_340.jpg":"340x227","h_24822340_220.jpg":"220x147","pp_24822340_1280.jpg":"1280x1628","pp_24822340_1024.jpg":"1024x1303","pp_24822340_640.jpg":"640x814","pp_24822340_480.jpg":"480x611","pp_24822340_340.jpg":"340x432","pp_24822340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24841074_1920.jpg":"1920x1080","k_24841074_1280.jpg":"1280x1280","k_24841074_1024.jpg":"1024x1024","k_24841074_640.jpg":"640x640","k_24841074_480.jpg":"480x480","k_24841074_340.jpg":"340x340","k_24841074_220.jpg":"220x220","o_24841074_1280.jpg":"1280x853","o_24841074_1024.jpg":"1024x682","o_24841074_640.jpg":"640x426","o_24841074_480.jpg":"480x320","o_24841074_340.jpg":"340x226","o_24841074_220.jpg":"220x146","h_24841074_1280.jpg":"1280x854","h_24841074_1024.jpg":"1024x683","h_24841074_640.jpg":"640x427","h_24841074_480.jpg":"480x320","h_24841074_340.jpg":"340x227","h_24841074_220.jpg":"220x147","pp_24841074_1280.jpg":"1280x1628","pp_24841074_1024.jpg":"1024x1303","pp_24841074_640.jpg":"640x814","pp_24841074_480.jpg":"480x611","pp_24841074_340.jpg":"340x432","pp_24841074_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24841075_1920.jpg":"1920x1080","k_24841075_1280.jpg":"1280x1280","k_24841075_1024.jpg":"1024x1024","k_24841075_640.jpg":"640x640","k_24841075_480.jpg":"480x480","k_24841075_340.jpg":"340x340","k_24841075_220.jpg":"220x220","o_24841075_1280.jpg":"1280x853","o_24841075_1024.jpg":"1024x682","o_24841075_640.jpg":"640x426","o_24841075_480.jpg":"480x320","o_24841075_340.jpg":"340x226","o_24841075_220.jpg":"220x146","h_24841075_1280.jpg":"1280x854","h_24841075_1024.jpg":"1024x683","h_24841075_640.jpg":"640x427","h_24841075_480.jpg":"480x320","h_24841075_340.jpg":"340x227","h_24841075_220.jpg":"220x147","pp_24841075_1280.jpg":"1280x1628","pp_24841075_1024.jpg":"1024x1303","pp_24841075_640.jpg":"640x814","pp_24841075_480.jpg":"480x611","pp_24841075_340.jpg":"340x432","pp_24841075_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24841076_1920.jpg":"1920x1080","k_24841076_1280.jpg":"1280x1280","k_24841076_1024.jpg":"1024x1024","k_24841076_640.jpg":"640x640","k_24841076_480.jpg":"480x480","k_24841076_340.jpg":"340x340","k_24841076_220.jpg":"220x220","o_24841076_1280.jpg":"1280x853","o_24841076_1024.jpg":"1024x682","o_24841076_640.jpg":"640x426","o_24841076_480.jpg":"480x320","o_24841076_340.jpg":"340x226","o_24841076_220.jpg":"220x146","h_24841076_1280.jpg":"1280x854","h_24841076_1024.jpg":"1024x683","h_24841076_640.jpg":"640x427","h_24841076_480.jpg":"480x320","h_24841076_340.jpg":"340x227","h_24841076_220.jpg":"220x147","pp_24841076_1280.jpg":"1280x1628","pp_24841076_1024.jpg":"1024x1303","pp_24841076_640.jpg":"640x814","pp_24841076_480.jpg":"480x611","pp_24841076_340.jpg":"340x432","pp_24841076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1013","hd_24841077_1920.jpg":"1920x1080","k_24841077_1280.jpg":"1280x1280","k_24841077_1024.jpg":"1024x1024","k_24841077_640.jpg":"640x640","k_24841077_480.jpg":"480x480","k_24841077_340.jpg":"340x340","k_24841077_220.jpg":"220x220","o_24841077_1280.jpg":"1280x675","o_24841077_1024.jpg":"1024x540","o_24841077_640.jpg":"640x337","o_24841077_480.jpg":"480x253","o_24841077_340.jpg":"340x179","o_24841077_220.jpg":"220x116","h_24841077_1280.jpg":"1280x854","h_24841077_1024.jpg":"1024x683","h_24841077_640.jpg":"640x427","h_24841077_480.jpg":"480x320","h_24841077_340.jpg":"340x227","h_24841077_220.jpg":"220x147","pp_24841077_1280.jpg":"1280x1628","pp_24841077_1024.jpg":"1024x1303","pp_24841077_640.jpg":"640x814","pp_24841077_480.jpg":"480x611","pp_24841077_340.jpg":"340x432","pp_24841077_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24841079_1920.jpg":"1920x1080","k_24841079_1280.jpg":"1280x1280","k_24841079_1024.jpg":"1024x1024","k_24841079_640.jpg":"640x640","k_24841079_480.jpg":"480x480","k_24841079_340.jpg":"340x340","k_24841079_220.jpg":"220x220","o_24841079_1280.jpg":"1280x853","o_24841079_1024.jpg":"1024x682","o_24841079_640.jpg":"640x426","o_24841079_480.jpg":"480x320","o_24841079_340.jpg":"340x226","o_24841079_220.jpg":"220x146","h_24841079_1280.jpg":"1280x854","h_24841079_1024.jpg":"1024x683","h_24841079_640.jpg":"640x427","h_24841079_480.jpg":"480x320","h_24841079_340.jpg":"340x227","h_24841079_220.jpg":"220x147","pp_24841079_1280.jpg":"1280x1628","pp_24841079_1024.jpg":"1024x1303","pp_24841079_640.jpg":"640x814","pp_24841079_480.jpg":"480x611","pp_24841079_340.jpg":"340x432","pp_24841079_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7598533 Threads: 5 Questions: 1615407509 Slow queries: 4795660 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110894698 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ako-djecak-od-13-godine-ubije-onda-ga-u-hrvatskoj-nitko-ne-moze-zatvoriti-no-da-je-u-irskoj-onda-bi-robijao-1287533 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ako-djecak-od-13-godine-ubije-onda-ga-u-hrvatskoj-nitko-ne-moze-zatvoriti-no-da-je-u-irskoj-onda-bi-robijao-1287533?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 714773 [name] => pucnjava u beogradu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-03 10:48:54 [main_article_id] => 0 [alias] => pucnjava-u-beogradu [link] => /tag/pucnjava-u-beogradu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313150 [name] => ubojica iz Srbije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojica-iz-srbije [link] => /tag/ubojica-iz-srbije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 715027 [name] => masovni ubojice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-05 10:31:24 [main_article_id] => 0 [alias] => masovni-ubojice [link] => /tag/masovni-ubojice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 715028 [name] => zatvor za maloljetnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-05 10:31:24 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvor-za-maloljetnike [link] => /tag/zatvor-za-maloljetnike ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako to? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako dječak od 13 godine ubije, onda ga u Hrvatskoj nitko ne može zatvoriti. No, da je u Irskoj onda bi ‘robijao‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24841078.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24841078.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24822340.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24841074.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24841075.jpg [title] => /Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24841076.jpg [title] => /Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24841077.jpg [title] => /Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24841079.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na temu zločina koji su se dogodili u Beogradu i Mladenovcu komentari skaču jedni drugima u usta, gotovo jednodušno prozivajući društvo, naciju, narod, državu, sve po spisku, ukazujući na deformacije koje su nastale zadnjih tridesetak godina, a većina s tezom da ‘krivi smo svi‘.

Svi već u ‘regionu‘ znaju suhe činjenice – prvo je dječak od svega 13 godina došao je u školu naoružan s dva očeva pištolja i četiri molotovljeva koktela te pobio devetero svojih kolega i školskog domara. Potom je nazvao policiju i pričekao da ga se uhiti. Potom je 21-godišnjak ubio osmero ljudi pedesetak kilometara južnije od srbijanske prijestolnice. Jesmo li svi krivi za to? Odnosno, jesu li svi državljani Srbije krivi za jezovite zločine?

---

image
Vlado Kos/Cropix
------
image
/Shutterstock
---

Predsjednik Aleksandar Vučić je, već u prvom ukazanju na televiziji, u maniri psihologa-amatera, odmah prokazao obitelj golobradog ubojice kao ‘kremu‘ te je čak naznačio i kolika mjesečna primanja obitelj dječaka ima. Dakako, nije ostao samo na populističkom raspirivanju mržnje prema bogatijima od većine Beograđana, a o ostatku Srbije da se i ne govori.

Nakon njegovog obraćanja naciji, prosječni Srbin, onaj koji radi za manje od 500 eura mjesečno, mogao je mirne duše uzeti ‘kalaša‘ i poubijati sve što se na platnoj ljestvici nalazi iznad njega. Istraga će pokazati je li ubojica iz Mladenovca spada u tu skupinu. Vučić je najavio i da razmišlja o snižavanju praga kaznene odgovornosti, što je Vlada ekspresno stavila u razmatranje.

---

image
/Shutterstock
---

U Srbiji, kao i u golemoj većini država Europe, pa i u Hrvatskoj, taj je prag 14 godina. U nordijskim zemljama, taj je prag 15, odnosno 16 godina. Dječak dobrostojećih roditelja koji je u Beogradu ubio osam školskih kolegica i kolega i domara, nema 14 godina, fali mu svega par mjeseci do granice kaznene odgovornosti.

Engleska, Irska i Škotska imaju prag od svega 10 godina i stalni su predmet kritika UNICEF-a dok Albanija, na koju se Vučić očito ugleda, ima prag kaznene odgovornosti od 12 godina. Sa samo deset godina u Engleskoj, Irskoj i Škotskoj, odnosno s 12 u Albaniji, dijete može biti optuženo i osuđeno za ubojstvo ili bilo koje drugo kazneno djelo. To uglavnom nema dobre konzekvence.

---

image
Andrej Isakovic/Afp
---

Dakako da je u Srbiji danas, gnjevnoj i frustriranoj zbog višestrukih ubojstava, uzaludno govoriti o potrebi rehabilitacije i resocijalizacije mladih a to se smatra ciljem kaznene politike prema malodobnicima. Isto takvo raspoloženje prolazila je prije ravno 30 godina i Velika Britanija u kojoj se u veljači 1993. dogodio jedan od najstrašnijih zločina ikad, a svi znamo da je ta zemlja kroz povijest vidjela svakakva zla.

Tada su, naime, dvojica desetgodišnjih dječaka otela, mučila i usmrtila dijete kojemu su dva tjedna falila do trećeg rođendana. Zločin koji je u engleskoj povijesti poznat kao ‘Bulger case‘, po imenu Jamesa Patricka Bulgera koji je u šoping centru, u trenutku majčine nepažnje odveden, naočigled 38 svjedoka kojima ništa nije bilo čudno. Odveli su ga na prugu gdje je prvo zlostavljan, a potom ostavljen na tračnicama da ga pregazi vlak. Jona Venablesa i Roberta Thompsona, najokrutniji par ubojica dječjeg lica koje je Britanija do tada upoznala, policija je brzo našla no izostanak kajanja i sućuti te i dan danas nepoznati motivi, ostavili su javnost u šoku, baš kao što je i danas Srbija bez riječi.

---

image
/Shutterstock
---

Inkriminirani događaj dogodio se 12. veljače 1993. kad su dječaci oteli malenog Jamesa koji je bio s majkom u mesnici, a što su zabilježile i kamere. Potom su ga kod kanala bacili glavačke uz nasip, pa pridigli i odveli na željezničku prugu, gdje su ga usmrtili. Utvrđeno je da su mu u glavu bacili limenku s bojom, šutali ga nogama i udarali ciglama po glavi. Dokrajčili su ga - bez očevih pištolja! - teškom metalnom šipkom koju su našli uz prugu, izmasakrirali ga, skinuli do gola i na kraju položili na tračnice nadajući se da će ga vlak raskomadati i sakriti zločin. No vlak ga je ‘samo‘ prepolovio, a tijelo je nađeno dva dana kasnije.

Uzgred budi rečeno, bilo je to puno prije internetske pomame za ‘zapadnjačkim vrijednostima‘, video igrama, ovisnostima o internetu.., i sličnim objašnjenjima koja danas, u slučaju mladog Srbina, mnogi, pa i Vučić, izvlače na svjetlo dana. Za razliku od ‘brdovitog Balkana‘, koji je tih godina grcao u krvavim ratovima na čije posljedice mnogi i danas upozoravaju, pokušavajući shvatiti zločin u Beogradu, te 1993. godine, nasilje i štete od kaznenih djela u Velikoj Britaniji gotovo su se bili udvostručili u odnosu na 1983. Pljačke su se gotovo bile utrostručile, seksualni prijestupi porasli su za 50 posto, dok je ukupni zabilježeni kriminal porastao za 70 posto u usporedbi s desetljećem ranije.

Trideset godina kasnije, ubojice Jamesa Patricka Bulgera, danas 40-godišnjaci, žive anonimno, jedan iza rešetaka, drugi na slobodi i pod nepoznatim identitetom. Naime, Venables je, nakon što je kao i njegov drug, 2001. dobio priliku da uživa uvjetnu slobodu do kraja života, uvjete dvaput prekršio. Bilo je to zbog posjeda video i foto materijala sa sadržajima eksplicitno zlostavljačkim spram male muške djece, te je i danas u zatvoru iz kojeg bi još jednom mogao uskoro izići.

---

image
Vlado Kos/Cropix
---

Jest, i on i Thompson dobili su nove osobne podatke, ali u Engleskoj i ovoga časa traju rasprave zaslužuje li netko kao Jon Venables pravo na anonimnost koju je do danas država platila ukupno oko 65 tisuća funti. Robert Thompson je, čini se, ostao ‘čist‘ nakon puštanja na uvjetnu slobodu. Navodno i dalje živi u Velikoj Britaniji, navodno s partnerom kojeg je upoznao još u zatvoru kao malodobnik.

Roditelji i rodbina malenog Jamesa Patricka Bulgera nisu zaboravili zločin. Nije ga zaboravio nitko u gradu Bootsu, 50-tak kilometara od Manchestera, i nitko od tamošnjih stanovnika ne želi vidjeti u svojoj sredini ni Jona Venablesa ni Roberta Thompsona, što je i razumljivo.

Što bi Srbiji, ili bilo kojoj zemlji regije, donijelo snižavanje praga kaznene odgovornosti? Ništa! Još je u žalbenom postupku Sud za ljudska prava zaključio kako je suđenje dvojici britanskih 10-godišnjaka bilo nerazumljivo i zastrašujuće jer su ubojice bili ‘djeca onemogućena u učinkovitom sudjelovanju u postupku protiv njih‘, te utvrdio kršenje Europske konvencije za ljudska prava, koja jamči pravo na pravično suđenje.

---

image
/Shutterstock
---

Postupak protiv Jona Venablesa i Roberta Thompsona promijenio je lice britanskog shvaćanja djece-ubojica, dovelo do dodatnog pooštravanja kaznene politike, ali nije iskorijenilo zločine koje čine djeca. I tamo je, naravno, bilo autora koji su tvrdili da smo ‘svi krivi‘, no takvo mišljenje nije bilo prevladavajuće.

John Major, tadašnji premijer, jasno je kazao: ‘očekujem više osuda, a manje razumijevanja‘! I tako je i bilo. No ni to nije donijelo velikih promjena – trenutno je, 30 godina kasnije, u britanskim zatvorima oko 320 djece koja su u trenutku izvršenja prvog zločina imala svega desetak godina.

Naime, 94 posto takvih osuđenika ponavlja veće i manje zločine čitavog svog života jer zatvori nisu mjesta za odrastanje. Ni Britanija ne zna što bi s tom djecom, a kamoli bi to znala Srbija ili, da se ne lažemo, bilo koja zemlja u ‘regionu‘. Daleko od toga da društva na Balkanu ne treba kritizirati. Dapače! Ima tu materijala za tri života, ali... Ali, nema toga golobradog dečka radi čijeg monstruoznog čina odgovornost treba osjećati itko izvan njegovog najužeg kruga.

---

image
/Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Vlado Kos/Cropix /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ako-djecak-od-13-godine-ubije-onda-ga-u-hrvatskoj-nitko-ne-moze-zatvoriti-no-da-je-u-irskoj-onda-bi-robijao-1287533 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af8cae43cd7aede09093a8db24cba5de17dbf955 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+dje%C4%8Dak+od+13+godine+ubije%2C+onda+ga+u+Hrvatskoj+nitko+ne+mo%C5%BEe+zatvoriti.+No%2C+da+je+u+Irskoj+onda+bi+%E2%80%98robijao%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fako-djecak-od-13-godine-ubije-onda-ga-u-hrvatskoj-nitko-ne-moze-zatvoriti-no-da-je-u-irskoj-onda-bi-robijao-1287533 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fako-djecak-od-13-godine-ubije-onda-ga-u-hrvatskoj-nitko-ne-moze-zatvoriti-no-da-je-u-irskoj-onda-bi-robijao-1287533 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako to? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskakako to?

Ako dječak od 13 godine ubije, onda ga u Hrvatskoj nitko ne može zatvoriti. No, da je u Irskoj onda bi ‘robijao‘

Piše Eda Vujević
6. svibnja 2023. - 21:31

Na temu zločina koji su se dogodili u Beogradu i Mladenovcu komentari skaču jedni drugima u usta, gotovo jednodušno prozivajući društvo, naciju, narod, državu, sve po spisku, ukazujući na deformacije koje su nastale zadnjih tridesetak godina, a većina s tezom da ‘krivi smo svi‘.

Svi već u ‘regionu‘ znaju suhe činjenice – prvo je dječak od svega 13 godina došao je u školu naoružan s dva očeva pištolja i četiri molotovljeva koktela te pobio devetero svojih kolega i školskog domara. Potom je nazvao policiju i pričekao da ga se uhiti. Potom je 21-godišnjak ubio osmero ljudi pedesetak kilometara južnije od srbijanske prijestolnice. Jesmo li svi krivi za to? Odnosno, jesu li svi državljani Srbije krivi za jezovite zločine?

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:32