StoryEditorOCM
Crna kronikapravi preokret

Pomutnja na suđenju Ivanu Božiću, svjedok progovorio o sekundama prije udarca u policajca: ‘Iskočio je brzim korakom...‘

Piše Mario Matana
12. siječnja 2024. - 16:53

Mini-preokret na suđenju Ivanu Božiću (30), optuženom da je automobilom namjerno pregazio policajca što je okarakterizirano kao pokušaj teškog ubojstva: svjedočio je mladić koji tvrdi da Božić nije vozio brže od 30-ak kilometara na sat, a da je policajac ‘iskočio i pretrčao dvije prometne trake dovodeći sebe u opasnost‘!

Sve se odvijalo u studenom 2022. godine u noćnim satima na Domovinskog rata. Policijska patrola bila je u kontroli prometa, a Božić, koji je išao u smjeru izlaza iz grada, nije stao na signale Tonija Dželalije, nego je VW Golfom ‘sedmicom‘ udario policajca i pobjegao. Pokrenut je pravi ‘manhunt‘ za Božićem, ‘duge cijevi‘ su izašle na cestu pa je mladić ubrzo i uhićen. Policajac je preživio nasrtaj, iako je bio u kritičnom stanju te je oporavak potrajao...

Danas je pak svjedok Mario R. (39) bacio drugo svjetlo na cijeli događaj. Što se, jasno, nije svidjelo tužiteljici koja je kasnije, na zapisnik i potpuno službeno, utvrdila da je riječ o ‘konstruiranom iskazu"! No krenimo redom.

image

Današnje svjedočenje donijelo je preokret

Vojko Bašić/Cropix

‘Nije mi u interesu lagati...‘

- Vraćao sam se kući, išao sam prema centru kad sam vidio na suprotnoj strani ceste policijsko vozilo i jednog policajca kako zaustavlja vozila koja idu iz centra grada. Zaustavio je bijelo vozilo u krajnje lijevoj traci, a zatim je iskočio brzim korakom i išao zaustaviti crno auto. To crno auto je vozilo 30-ak kilometara na sat po mojoj slobodnoj procjeni. Crni auto je spustio brzinu, ali u tom trenu sam ja skrenuo i nisam vidio sam događaj. Da su s hotela Atrium uzete snimke nadzorne kamere vidjelo bi se i moje vozilo. Tek ujutro sam shvatio što se dogodilo, da se traga za vozačem crnog golfa, a da je policajac oboren - kazao je na početku iskaza svjedok.

Kazao je i da je otišao u Prvu policijsku postaju prijaviti što je vidio, ali da ‘im nije bilo u interesu uzeti njegovu izjavu‘. Kasnije je sve pratio pa se javio odvjetniku Vinku Ljubičiću da ga može zvati za svjedoka jer je vidio da on brani mladića kojeg mu je bilo žao ‘jer nije zaslužio takav linč za nešto što se svakome može dogoditi, kriv je samo što nije stao‘.

Nije mu previše povjerovala tužiteljica, ali ni sutkinja u vijeću...

- Zašto ste se javili tek sad odvjetniku Ljubičiću (treći branitelj u ovom postupku, op.a.)? - pitala je zamjenica županijskog državnog odvjetnika Rene Laura.

- Meni nije u interesu lagati nego reći istinu. Javio bih se bilo kojem drugom branitelju, rekao je. 

Suđenje se nastavlja u ožujku

Neuobičajeno, ali apsolutno dozvoljeno, u ispitivanje se uključila članica sudskog vijeća Marija Majić, inače profesionalna sutkinja.

- Od kada vozite?

- Položio sam vozački 2004. godine.

- Je li uobičajeno da ne gledate ispred sebe nego sa strane dok vozite? - zanimalo je sutkinju.

- Mogu li postaviti kontrapitanje? - pokušao je svjedok, ali bez rezultata.

- Ne možete, samo odgovorite na pitanje! - odlučno se obratila sutkinja.

- Jako dobro poznajem prometne propise, pratim situaciju lijevo i desno, naprijed i natrag. - na koncu je odgovorio.

- Kojim vozilom ste upravljali? Što je policajac imao na sebi? - nastavila je onda rešetati pitanjima svjedoka tužiteljica.

- Vozio sam plavi BMW serije 3. Policajac je bio u uniformi i imao je kapu. U ruci je imao palicu, ali se ne sjećam je li bila obična ili ona svjetleća. Išao sam brzinom od 15-20 km/h, a mogao sam sve vidjeti jer je živica na sredini koja me dijelila od samog događaja bila podšišana.

Uglavnom, tužiteljica smatra da je svjedok ‘nevjerodostojan‘, a sve što govori ‘ide u smjeru prezentiranja sudu da je krivične prigode žrtva Toni Dželalija prouzrokovao nesreću u kojoj je osobno zadobio teške po život opasne ozljede‘, na kraju je u zapisnik konstatirala Laura.

- Nitko vam nije postavio pitanje. Hvala i doviđenja! - na kraju je sutkinja pozdravila svjedoka koji je zaustio dodati još nešto.

Suđenje se nastavlja sredinom ožujka kada će se saslušati liječnici, sudski vještaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:26