StoryEditorOCM
Crna kronikasuđenje ivanu božiću

Pokušaj ubojstva policajca na splitskim ulicama: ‘Odjednom sam vidio kolegu kako leti zrakom. Ne znam kako je preživio!‘

Piše Vladimir Urukalo
25. studenog 2023. - 23:33

Zadnje čega se sjećam prije udarca automobila jest škripa guma. Ne sjećam se gdje sam se tad nalazio nakon što sam zaustavio BMW, ali znam da sam bio propisno odjeven i da sam uvijek zaustavljao automobile na oprezan, siguran i školski način. U tom sam trenutku, nakon udarca, bio u velikom šoku, bio sam u nekoj polusvijesti, nisam se mogao pomaknuti, gubio sam svijest nekoliko puta, a sjećam se kad je došla Hitna pomoć i sjećam se da sam nakon udarca pao na pod i da mi je mentor držao glavu i govorio: “Prijatelju, izdrži, izdrži...” – govorio je u petak 21-godišnji policajac Toni Dželalija pred sudskim vijećem Županijskog suda Split na čelu sa sutkinjom Teom Budimlić.

Svjedočio je kao žrtva u postupku koji se vodi protiv 30-godišnjeg Ivana Božića po optužnici ŽDO-a za pokušaj teškog ubojstva mladog policajca kojeg je pregazio automobilom 30. studenoga prošle godine. Naveo je i da danas još, iako je nedavno opet počeo raditi, osjeća zdravstvene posljedice među kojima je i opasnost od prsnuća žile koja vodi krv prema jetri zbog čega je nekoliko dana nakon događaja hitno prevezen avionom Vlade RH u Zagreb na operaciju jer mu je jetra zbog hematoma u toj žili otkazala 70 posto.

Božića se tereti da se 30. studenoga 2022. nekoliko minuta prije ponoći, upravljajući osobnim vozilom marke Golf iz smjera juga prema sjeveru, nije zaustavio na znak policijskog vježbenika Postaje prometne policije Split koji je u tom trenutku obavljao poslove nadzora i kontrole prometa u Ulici Domovinskog rata, na autobusnom stajalištu.

Mladi je policajac u jednom trenutku vidio da iz smjera raskrižja kod Slobodne Dalmacije velikom brzinom, krivudajući po cesti, dolazi crni Golf 7 te mahinalno reagira i podiže ruku sa svjetlećom palicom “Stop policija” pokušavajući zaustaviti vozilo. No, vozač se ne zaustavlja, nego i dalje juri i namjerno udara prednjim dijelom vozila policajca, koji prvo pada na haubu i vjetrobransko staklo, a onda od siline udarca “leti zrakom” više od deset metara i nemoćno pada na prostor predviđen za zaustavljanje autobusa, pri čemu tijelom udara u stražnji dio parkiranog policijskog vozila.

image
Damjan Tadic/Cropix

Vozač nije niti pokazao namjeru da uspori, a kamoli da se zaustavi i pruži pomoć udarenom policajcu, nego je udario po gasu.

Policajac Ivica Matas, tadašnji mentor mladog policajca, kazao je da su vidjeli crni automobil nekih 200 do 300 metara čim je krenuo iz raskrižja kod Slobodne Dalmacije prema izlazu iz grada i da je cijelo vrijeme vozio u desnoj traci brzinom od 60 do 70 km na sat te da je “vrludao” lijevo-desno tom trakom. Tek nakon udarca u njegova kolegu nesmanjenom brzinom prešao je u lijevu traku, ugasio svjetla i nastavio voziti dalje.

– Nisam primijetio da koči niti sam čuo škripu guma, bilo mi je čudno da ne usporava jer je kolega već podigao svjetleću palicu za zaustavljanje. U jednom sam trenutku vidio kolegu kako leti zrakom, udara u spoj vjetrobrana i krova vozila i srećom ne pada ispred njega dok ovaj nastavlja istom brzinom voziti, već se odbija i udara u stražnji dio našeg kombija. Ni danas mi nije jasno i nezamislivo mi je da je netko to mogao preživjeti. Mislio sam da će vozač stati, imao je dovoljno vremena, palica je dignuta jedno stotinjak metara od mjesta gdje smo mi bili – naveo je policajac Matas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 02:19