StoryEditorOCM
Crna kronikaPRIZNAO KRIVNJU

Poduzetnik iz Splita osuđen zbog prijetnji odvjetniku: zastupao je tvrtku koja ga je tužila, a zamjerio je i vještaku

31. svibnja 2024. - 17:40

Na uvjetnu kaznu zatvora od deset mjeseci uz rok kušnje od dvije godine osuđen je poduzetnik iz Splita Ivan Sikirica (54) zbog prijetnji odvjetniku Ivanu Santici. Prilikom odluke o kazni na Općinskom sudu Split uzeli su u obzir da je optuženi priznao i ispričao se.

Do incidenta je došlo prije ročišta na trgovačkom sudu u Splitu na koje je Ivan Sikirica došao kao vlasnik tužene tvrtke “Innecto”, dok je odvjetnik Ivana Santica zastupao tužitelja njemačku tvrtku “Hansa Flex  Croatia”. Odvjetnik je na ročište došao kao zamjena odvjetnici, koja inače zastupa njemačku tvrtku, ali zbog drugih obaveza nije mogla doći taj dan.

Ivan Sikirica je verbalno napao i vještaka Nevena Kralja. Događaj je Općinsko državno odvjetništvo Split opisalo u optužnici u kojem Ivana Sikiricu terete za kazneno djelo.

Naveli su kako je 14. listopada 2020. godine oko 11,50 sati na hodniku Trgovačkog suda u Sukoišanskoj ulici, neposredno pred početak raspravnog ročišta u predmetu tužitelja trgovačkog društva “Hansa Flex  Croatia” d.o.o. protiv tuženika “Innecto” d.o.o. prvo verbalno napao sudskog vještaka Nevena Kralja zbog vještva izrađenog u navedenom predmetu.

image

Trgovački sud u Sukoišanskoj ulici

Vojko Basic/Cropix

Nakon što mu je odvjetnik Ivan Santica, zamjenik punomoćnika tužitelja, kazao da se ne može tako ponašati i da će pozvati pravosudnog policajca, u nakani da ga zaplaši rekao mu da će ga ubiti i razbiti, stoji u optužnici. Potom ga je i fizički napao te je na taj način odvjetniku ozbiljno prijetio da će ga usmrtiti, a djelo je počinjeno prema odvjetniku u obavljanju njegove djelatnosti, tvrdi državno odvjetništvo.

Optuženi Ivan Sikirica je na glavnoj raspravi u svojoj obrani naveo da je djelo počinio upravo na način kako se to navodi u ovoj optužnici i da se osjeća krivim. 

- Žao mi je zbog počinjenog djela, kajem se. Još bi naveo da sam stupio u kontakt s oštećenikom te sam se ispričao - rekao je.

Nakon provedenog dokaznog postupka sud je odlučio kako je optuženi kazneno djelo počinio s izravnom namjerom odnosno bio je svjestan obilježja kaznenog djela. Kod odmjeravanja vrste i visine sankcije sud je kao olakotne okolnosti cijenio okrivljenikovo priznanje kaznenog djela i činjenicu da nije kažnjavan, kao i korektno držanje pred sudom kao i okolnost da se ispričao oštećenicima.

Otegotnih okolnosti sud nije pronašao. Uzimajući u obzir naprijed navedene okolnosti sud je odlučio prema okrivljeniku izreći uvjetnu osudu smatrajući da će se time postići svrha kažnjavanja, odnosno da će se time postići ciljevi generalne i specijalne prevencije.

image
Ranko Suvar/Cropix

Istom odlukom određeno je da je optuženi dužan nadoknaditi  trošak kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 110 eura. Presuda je objavljena krajem prošle godine, a strankama je poslan pisani primjerak nakon tri mjeseca.

Kako nisu svi zaprimili sudsko pismeno nepravomoćna presuda je sada objavljena na oglasnoj ploči suda. Protiv ove presude predstavnik optužbe, okrivljenik i branitelj mogu podnijeti žalbu u roku od 15 dana od dana dostave ove presude. Žalba se podnosi Općinskom sudu u tri primjerka, a o žalbi odlučuje Županijski sud. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 02:28