StoryEditorOCM
Crna kronikaSLUČAJ DEBEVEC

Nije mu prvi put: Mamić priznao da je predsjedniku Suda BiH poklonio sat od 15.000 eura, dok se odlučivalo o izručenju

Piše VIJESTI SD
16. veljače 2024. - 19:13

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa i bivši prvi čovjek zagrebačkog Dinama, Zdravko Mamić, u iskazu koji je dao u SIPA-i priznao je da je poklonio skupocjeni sat predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu u vrijeme kada se vodio ekstradicijski postupak na zahtjev Hrvatske - javlja Klix.ba.

To je, prema Krivičnom zakonu FBiH, kazneno djelo po članu 381. "Davanje dara i drugih oblika koristi".

Iz Tužilaštva BiH, na pitanje je li formiran novi predmet protiv Zdravka Mamića i hoće li biti priveden i saslušan za davanje mita i drugih oblika koristi odgovaraju da je istraga u tijeku i da u ovom trenutku ne mogu davati više informacija.

Dakle, prema vlastitom priznanju Mamić je poklonio skupocijeni sat Debevcu, točno u vrijeme postupka koji se vodio u Sudu BiH, jer je - kako je objasnio - "znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani".

Baš u to vrijeme Zdravko Mamić je na konferencijama za medije, kako je sam govorio, otkrivao javnosti korumpirani pravosudni sustav Republike Hrvatske.

Da Mamiću "čašćenje" sudaca nije strano, sam je priznao 16. ožujka 2021. godine na konferenciji u Mostaru. Podsjećamo na neke od izjava:

"Đuro Sessa je zlotvor, kriminalac, varalica. Spreman sam se staviti na dispoziciju DORH-u i USKOK-u i institucijama da dokažem da je Sessa kriminalac. Osobno sam mu donosio novac u kancelariju kao predsjedniku suda da bi mijenjao sudske presuda."

"Sve te suce sam više puta ugostio i častio. Suci su najmanje 10-15 puta bili moji gosti u svečanoj loži Dinama. Uredno su bili moji gosti na Maksimiru."

"Hoćemo li podržavati ljude, a jedan od njih se zove Zvonko Vekić, sudac Županijskog suda u Osijeku koji je bio čovjek koji se meni približo prije bilo kojeg postupka u Osijeku i koji je bio najbolji prijatelj svakodnevno s gospodinom Krušlinom, ubijali su se u hrani i alkoholu svaki dan. Osim toga što su od mene tražili novac, ukupuno sam mu dao preko 500 tisuća eura, imam za to dokaze, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem koji je bio član vijeća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku... Imam sve dokaze protiv tih lopova."

Državna tužiteljica Tužilaštva BiH Bojana Jolović je na jučerašnjem rošištu Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću izjavila da se prikupljanjem izjava svjedoka došlo do informacije o susretu predsjednika Suda BiH i Zdravka Mamića.

Prema izjavi vozača, putovanje je bilo označeno kao povjerljivo, a Ranko Debevec se prvo sastao sa Ljiljankom Palcem u Grudama, a zatim je stigao i Zdravko Mamić.

Nakon toga Mamić je odlučio Debevcu pokloniti sat vrijedan 15.000 eura.

Dodala je da je Mamić u okviru istrage izjavio da je odlučio počastiti predsjednika Suda BiH, jer je dobro imati osobu na toj poziciji. Jolović je kazala da za ovo djelo nije relevantno je li Debevec utjecao ili pokušao utjecati na nekog od sudaca, ali da jest iskoristio svoj službeni položaj - piše Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:10