StoryEditorOCM
Crna kronikanije se ni zaustavio

Nastavljeno suđenje Božiću za pokušaj ubojstva mladog policajca: ‘Bio sam neprikladno odjeven. Ispričavam se‘

Piše Vladimir Urukalo
19. listopada 2023. - 17:52

Želim se, prije svega, ispričati sudu zbog prošle rasprave kad sam došao neprikladno odjeven, osjećam se kao da stvaram krivu sliku o sebi. Ne osjećam se krivim za ovo za što me se tereti – kazao je u četvrtak ujutro Ivan Božić, 30-godišnjak kojem se na splitskom Županijskom sudu pred peteročlanim sudskim vijećem na čelu sa sutkinjom Teom Budimlić sudi po optužnici ŽDO-a za pokušaj teškog ubojstva 21-godišnjeg policajca kojeg je pregazio automobilom 30. studenoga prošle godine.

image

Ivana Božića dovode na suđenje. Slika je iz rujna


Vojko Bašić/CROPIX

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Na prvo ročište početkom rujna doveden je iz zatvora u šlapama i kratkim hlačama, dok je u četvrtak došao pristojno odjeven.

Zamjenica ŽDO-a Rene Laura je nakon pročitane optužnice kazala da ostaje pri svim dokazima nabrojanima u optužnici, dok je Božićev odvjetnik Vinko Ljubičić kazao kako mu se javila jedna osoba koja tvrdi da je neposredni svjedok nesreće i da je voljan svjedočiti u postupku te je predložio da ga se pozove.

Podsjetimo, Božića se tereti da se tog dana nekoliko minuta prije ponoći, upravljajući osobnim vozilom marke Golf iz smjera juga prema sjeveru, nije zaustavio na znak policijskog vježbenika Postaje prometne policije Split koji je u tom trenutku obavljao poslove nadzora i kontrole prometa u Ulici Domovinskog rata na autobusnom stajalištu preko puta "Muslimanke".

Nije smanjio brzinu

Mladi je policajac u jednom trenutku vidio da iz smjera raskrižja "kod Slobodne Dalmacije" velikom brzinom, krivudajući po cesti, dolazi crni Golf 7 te mahinalno reagira i podiže ruku sa svjetlećom palicom "Stop policija" pokušavajući zaustaviti vozilo. No, vozač se ne zaustavlja niti smanjuje brzinu, nego i dalje juri i namjerno udara prednjim dijelom vozila policajca, koji prvo pada na haubu i vjetrobransko staklo, a onda od siline udarca "leti zrakom" više od deset metara i nemoćno pada na prostor predviđen za zaustavljanje autobusa, pri čemu tijelom udara u stražnji dio parkiranog policijskog vozila. Vozač nije niti pokazao namjeru da uspori, a kamoli da se zaustavi i pruži pomoć udarenom policajcu, nego je udario po gasu.

– Okrivljenika se tereti da je, s nakanom da ga usmrti, bez smanjivanja brzine u naletu prednjim dijelom osobnog vozila ga udario i preko osobnog vozila ga odbacio na kolnik, uslijed čega je oštećenik zadobio osobito tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu. Okrivljenika se tereti da je, nakon počinjenja kaznenog djela, bez zaustavljanja i s ugašenim svjetlima na osobnom vozilu nastavio vožnju u smjeru Solina i Klisa – navela je, uz ostalo, u svojoj optužnici Rene Laura, zamjenica splitskog ŽDO-a.

Nakon bijega i par dana skrivanja pred policijskom potjerom, Božić je uhićen u jednoj privatnoj kući nedaleko od trgovačkog centra "Solin Građa" te se od tada nalazi u istražnom zatvoru. Za ovo mu kazneno djelo prijeti od 10 do 40 godina zatvora.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:55