stdClass Object ( [id] => 1171716 [title] => Mučne zatvorske afere: u Splitu zatvorenik iznesen u moždanoj komi, u Šibeniku preminuo od overdosea, po ćelijama se snimaju mobitelima i reketare... [alias] => mucne-zatvorske-afere-u-splitu-zatvorenik-iznesen-u-mozdanoj-komi-u-sibeniku-preminuo-od-overdosea-po-celijama-se-snimaju-mobitelima-i-reketare [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dugogodišnje zanemarivanje prijava protiv pravosudne policajke čije su postupci kulminirali pogodovanjem Darku Kovačiću Daruvarcu u Kaznionici Glina, samo je jedna od afera koje pokazuju pravo stanje zatvorskog sustava. Sustavno zataškavanje afera postalo je standard u ponašanju Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave.

U posljednjih nekoliko godina svjedočili smo smrtima, ozljeđivanjima i kaznenim djelima unutar zatvorskog sustava, za koje nadležni imaju dva modusa rješavanja: prave se da se nisu dogodila ili se prave da je sve učinjeno po propisima, a sporni događaj uzrokovan je višim silama.

Prisjetimo se slučaja Kristiana Vukasovića (18), iz Jesenica kraj Omiša, koji je umro u KBC-u Split nakon što je početkom kolovoza 2019. godine doveden iz Zatvora u Splitu u moždanoj komi. Od 120 dana u istražnom zatvoru, od travnja do kolovoza, Kristian Vukasović je 47 dana proveo na Odjelu psihijatrije Bolnice za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu, a 73 dana u ćeliji splitskog zatvora na Bilicama.

Radilo se o mladiću s poteškoćama u razvoju i nizom dijagnosticiranih poremećaja, zbog kojih mu je HZZO priznao stupanj teže invalidnosti. Kad je iz ćelije odveden u bolnicu u stanju moždane kome, iz koje se nikada nije probudio, na tijelu je imao modrice u predjelu abdomena.

Invalid u potjeri

Ispred splitskog zatvora na Bilicama tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković održao je konferenciju za medije zajedno s Janom Špero, tadašnjom i sadašnjom pomoćnicom ministra za zatvorski sustav i probaciju. Službeni je stav bio kako se na mladića iznimno pazilo u zatvoru te je imao posebnu skrb 24 sata, a što se tiče modrica, ministar je izjavio kako se radi o samoozljeđivanju ili nespretnosti.

---

image
Kristian Vukasović s roditeljima
Privatni album
---

Tijekom suđenja na Općinskom sudu u Zadru za naknadu štete zbog smrti mladića, cimer iz jedne od ćelija posvjedočio je kako je mladić bio sustavno maltretiran i kako su mu zatvorenici davali razne lijekove bez kontrole. Nakon nepune godine dana, nova afera izišla je u javnost iz istog zatvora kad je otkriveno kako su tijekom deset dana u ćeliji dva člana zločinačke organizacije maltretirali 40-godišnjeg pritvorenika i iznuđivali novac od njega.

Liridon Berisha i Robert Žuvela doznali su da je 40-godišnjak vlasnik ugostiteljskog obrta te su zaprijetili da će mu silovati sestru i djevojku ako im ne plati 15.000 kuna. Slomili su mu nekoliko rebara i teško ga ozlijedili, te su trošili njegov novac s pologa na zatvorskom računu za svoje potrepštine.

Ni sljedeća godina nije prošla bez problema. U ožujku 2020. godine u Zatvoru u Splitu pokrenut je štrajk glađu jer su se zatvorenici žalili na nehigijenske uvjete. Smatrali su kako unutar zatvora nema adekvatne zaštite od koronavirusa jer se nedovoljno poštuju epidemiološke mjere.

Naime, početkom tog mjeseca od ukupno 44 osobe lišene slobode zaražene virusom u svim zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj, 41 oboljeli bio je u Zatvoru u Splitu. Od 16 službenika i namještenika Uprave za zatvorski sustav i probaciju pozitivnih na koronavirus, 15 ih je radilo na splitskim Bilicama.

Situacija se riješila tako što su kolovođe raselili po drugim zatvorima i štrajk glađu se ugušio. Službeni je stav bio kako nema propusta u postupanju odgovornih u zatvoru.

U rujnu iste godine dvojici pravosudnih policajaca je usred grada prilikom izlaska iz zgrade Županijskog suda u Splitu pobjegao Branimir Ćaleta, optužen za ubojstvo Ukrajinke Ganne Kitaeve. Ubojica je uhićen nakon nekoliko sati potrage gradskim ulicama, a o bijegu je izjavu za novinare dala Ana Svalina, upraviteljica Zatvora u Splitu.

– Službenici su za bjeguncem trčali točno onoliko metara i vremena koliko smiju trčati, jer u trenutku kada je zatvorenik izašao iz njihova vidnog polja, odmah su bez odgode obavijestili službenike MUP-a i svoje nadređene. Pravosudni policajci su dobre fizičke spreme – kazala je između ostalog.

Poslije se pokazalo da jedan od pravosudnih policajaca iz Zatvora u Splitu ima invaliditet zbog kojega nije smio biti raspoređen na navedenu dužnost. Naime, policajac nema jedno oko, a raspoređen je na sprovođenje Ćalete, koji je čekićem smrskao lubanju svojoj trudnoj djevojci i optužen je za teško ubojstvo.

---

image
Sandro Firić i Željko Rajić na fotografiji snimljenoj u Zatvoru u Splitu
Privatni album
---

Da ne bismo samo Split imali na tapetu, navest ćemo kako je 2021. godine u Zatvoru u Remetincu u Zagrebu bilo ukupno osam smrti. Unatoč činjenici kako se ne u jednom slučaju javljala rodbina preminulih s nizom primjedbi na postupanje, Slaven Funda, upravitelj Zatvora u Zagrebu, ustvrdio je kako je sve bilo, a kako drugačije nego prema propisima.

– Želim jasno naglasiti da niti u jednom od navedenih slučajeva nisu zabilježeni znakovi nasilja, odnosno nasilna smrt kod bilo kojeg zatvorenika, niti je bilo koja smrt uzrokovana infekcijom koronavirusa. Svi zatvorenici imaju adekvatnu zdravstvenu skrb – izjavio je.

Druga verzija

Prošle godine u javnost su izišle i fotografije snimljene mobitelom u ćeliji Zatvora u Splitu na kojima su Željko Rajić, optužen kao šef najpoznatije zločinačke organizacije iz Splita, sa Sandrom Firićem iz Solina, optuženim za ubojstvo Branka Mijatovića, i još dvojicom manje poznatih istražnih zatvorenika.

Utvrdili smo da su fotografije snimljene od travnja do rujna 2021. godine, ali nikada nismo dobili točan odgovor od Uprave za zatvorski sustav i probaciju na pitanje odakle im mobitel. Naime, u službenom odgovoru iz Ministarstva navodilo se kako su fotografije snimljene kriptiranim mobitelom koji je zaplijenjen i oduzet Željku Rajiću.

---

image
Tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i Jana Špero, tadašnja i sadašnja pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju, na konferenciji za medije nakon smrti Kristiana Vukasovića
Jakov Prkic/Cropix
---

To nije moguće jer je taj mobitel oduzet u veljači 2020. godine, a Sandro Firić i još jedna osoba s fotografije su tek 2021. godine došli u splitski Zatvor te nisu mogli biti fotografirani njim. Unatoč našem inzistiranju, odgovor nismo dobili.

I Zatvor u Šibeniku došao je na naslovnice kad je u kolovozu 2021. godine otkriveno da je u tri mjeseca zatvorski kuhar u ukupno devet situacija u zatvor unio drogu i mobilne telefone, a kao nagradu za svoj trud dobio je više od 10 tisuća kuna. Iste godine u prosincu u šibenskom zatvoru preminuo je 46-godišnjak s Brača.

Neslužbena je verzija da je 46-godišnjak bio zaražen koronavirusom, ali nije dobivao lijekove koji bi mu olakšali bolove, pa je zbog toga posegnuo za heroinom, kojim se onda predozirao. Istragu vodi Županijsko državno odvjetništvo Šibenik.

U međuvremenu se doznalo kako su istog mjeseca zbog uzimanja narkotika još tri zatvorenika šibenskog zatvora završila u bolnici po nekoliko dana te su se liječnici borili za život jednog od njih.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKANDALI SE NIŽU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SKANDALI SE NIŽU 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-25 14:06:41 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-09 11:41:11 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2022-03-01 09:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1495 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21100236.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/11554374.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21013288.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/17698644.png","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/19995532.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/19995530.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/Privatni album","Jakov Prkic\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Jana \u0160pero, pomo\u0107nica ministra za zatvorski sustav i probaciju, \u017deljko Raji\u0107 u \u0107eliji zatvora u Splitu","Tada\u0161nji ministar pravosu\u0111a Dra\u017een Bo\u0161njakovi\u0107 i Jana \u0160pero, tada\u0161nja i sada\u0161nja pomo\u0107nica ministra za zatvorski sustav i probaciju, na konferenciji za medije nakon smrti Kristiana Vukasovi\u0107a","Jana \u0160pero, pomo\u0107nica ministra pravosu\u0111a za zatvorski sustav i probaciju","Kristian Vukasovi\u0107 s roditeljima","Sandro Firi\u0107 i \u017deljko Raji\u0107 na fotografiji snimljenoj u Zatvoru u Splitu","\u017deljko Raji\u0107 snimljen u Zatvoru u Splitu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","58:53","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21100236_1920.jpg":"1920x1080","k_21100236_1280.jpg":"1280x1280","k_21100236_1024.jpg":"1024x1024","k_21100236_640.jpg":"640x640","k_21100236_480.jpg":"480x480","k_21100236_340.jpg":"340x340","k_21100236_220.jpg":"220x220","o_21100236_1280.jpg":"1280x853","o_21100236_1024.jpg":"1024x682","o_21100236_640.jpg":"640x426","o_21100236_480.jpg":"480x320","o_21100236_340.jpg":"340x226","o_21100236_220.jpg":"220x146","h_21100236_1280.jpg":"1280x854","h_21100236_1024.jpg":"1024x683","h_21100236_640.jpg":"640x427","h_21100236_480.jpg":"480x320","h_21100236_340.jpg":"340x227","h_21100236_220.jpg":"220x147","pp_21100236_1280.jpg":"1006x1280","pp_21100236_1024.jpg":"805x1024","pp_21100236_640.jpg":"503x640","pp_21100236_480.jpg":"377x480","pp_21100236_340.jpg":"267x340","pp_21100236_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1224","hd_11554374_1920.jpg":"1920x1080","k_11554374_1280.jpg":"1280x1280","k_11554374_1024.jpg":"1024x1024","k_11554374_640.jpg":"640x640","k_11554374_480.jpg":"480x480","k_11554374_340.jpg":"340x340","k_11554374_220.jpg":"220x220","o_11554374_1280.jpg":"1280x816","o_11554374_1024.jpg":"1024x652","o_11554374_640.jpg":"640x408","o_11554374_480.jpg":"480x306","o_11554374_340.jpg":"340x216","o_11554374_220.jpg":"220x140","h_11554374_1280.jpg":"1280x854","h_11554374_1024.jpg":"1024x683","h_11554374_640.jpg":"640x427","h_11554374_480.jpg":"480x320","h_11554374_340.jpg":"340x227","h_11554374_220.jpg":"220x147","pp_11554374_1280.jpg":"1006x1280","pp_11554374_1024.jpg":"805x1024","pp_11554374_640.jpg":"503x640","pp_11554374_480.jpg":"377x480","pp_11554374_340.jpg":"267x340","pp_11554374_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21013288_1920.jpg":"1920x1080","k_21013288_1280.jpg":"1280x1280","k_21013288_1024.jpg":"1024x1024","k_21013288_640.jpg":"640x640","k_21013288_480.jpg":"480x480","k_21013288_340.jpg":"340x340","k_21013288_220.jpg":"220x220","o_21013288_1280.jpg":"1280x853","o_21013288_1024.jpg":"1024x682","o_21013288_640.jpg":"640x426","o_21013288_480.jpg":"480x320","o_21013288_340.jpg":"340x226","o_21013288_220.jpg":"220x146","h_21013288_1280.jpg":"1280x854","h_21013288_1024.jpg":"1024x683","h_21013288_640.jpg":"640x427","h_21013288_480.jpg":"480x320","h_21013288_340.jpg":"340x227","h_21013288_220.jpg":"220x147","pp_21013288_1280.jpg":"1006x1280","pp_21013288_1024.jpg":"805x1024","pp_21013288_640.jpg":"503x640","pp_21013288_480.jpg":"377x480","pp_21013288_340.jpg":"267x340","pp_21013288_220.jpg":"173x220"},{"size0":"913x687","hd_17698644_1920.png":"1920x1080","k_17698644_1280.png":"1280x1280","k_17698644_1024.png":"1024x1024","k_17698644_640.png":"640x640","k_17698644_480.png":"480x480","k_17698644_340.png":"340x340","k_17698644_220.png":"220x220","o_17698644_1280.png":"1280x963","o_17698644_1024.png":"1024x770","o_17698644_640.png":"640x481","o_17698644_480.png":"480x361","o_17698644_340.png":"340x255","o_17698644_220.png":"220x165","h_17698644_1280.png":"1280x854","h_17698644_1024.png":"1024x683","h_17698644_640.png":"640x427","h_17698644_480.png":"480x320","h_17698644_340.png":"340x227","h_17698644_220.png":"220x147","pp_17698644_1280.png":"1006x1280","pp_17698644_1024.png":"805x1024","pp_17698644_640.png":"503x640","pp_17698644_480.png":"377x480","pp_17698644_340.png":"267x340","pp_17698644_220.png":"173x220"},{"size0":"622x773","hd_19995532_1920.jpg":"1920x1080","k_19995532_1280.jpg":"1280x1280","k_19995532_1024.jpg":"1024x1024","k_19995532_640.jpg":"640x640","k_19995532_480.jpg":"480x480","k_19995532_340.jpg":"340x340","k_19995532_220.jpg":"220x220","o_19995532_1280.jpg":"1280x1590","o_19995532_1024.jpg":"1024x1272","o_19995532_640.jpg":"640x795","o_19995532_480.jpg":"480x596","o_19995532_340.jpg":"340x422","o_19995532_220.jpg":"220x273","h_19995532_1280.jpg":"1280x854","h_19995532_1024.jpg":"1024x683","h_19995532_640.jpg":"640x427","h_19995532_480.jpg":"480x320","h_19995532_340.jpg":"340x227","h_19995532_220.jpg":"220x147","pp_19995532_1280.jpg":"1006x1280","pp_19995532_1024.jpg":"805x1024","pp_19995532_640.jpg":"503x640","pp_19995532_480.jpg":"377x480","pp_19995532_340.jpg":"267x340","pp_19995532_220.jpg":"173x220"},{"size0":"583x771","hd_19995530_1920.jpg":"1920x1080","k_19995530_1280.jpg":"1280x1280","k_19995530_1024.jpg":"1024x1024","k_19995530_640.jpg":"640x640","k_19995530_480.jpg":"480x480","k_19995530_340.jpg":"340x340","k_19995530_220.jpg":"220x220","o_19995530_1280.jpg":"1280x1692","o_19995530_1024.jpg":"1024x1354","o_19995530_640.jpg":"640x846","o_19995530_480.jpg":"480x634","o_19995530_340.jpg":"340x449","o_19995530_220.jpg":"220x290","h_19995530_1280.jpg":"1280x854","h_19995530_1024.jpg":"1024x683","h_19995530_640.jpg":"640x427","h_19995530_480.jpg":"480x320","h_19995530_340.jpg":"340x227","h_19995530_220.jpg":"220x147","pp_19995530_1280.jpg":"1006x1280","pp_19995530_1024.jpg":"805x1024","pp_19995530_640.jpg":"503x640","pp_19995530_480.jpg":"377x480","pp_19995530_340.jpg":"267x340","pp_19995530_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7406401 Threads: 2 Questions: 1529556371 Slow queries: 4651158 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110629338 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/mucne-zatvorske-afere-u-splitu-zatvorenik-iznesen-u-mozdanoj-komi-u-sibeniku-preminuo-od-overdosea-po-celijama-se-snimaju-mobitelima-i-reketare-1171716 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/mucne-zatvorske-afere-u-splitu-zatvorenik-iznesen-u-mozdanoj-komi-u-sibeniku-preminuo-od-overdosea-po-celijama-se-snimaju-mobitelima-i-reketare-1171716?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 344439 [name] => Jana Špero [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jana-spero [link] => /tag/jana-spero ) [1] => stdClass Object ( [id] => 623189 [name] => zatvor split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-16 20:15:45 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvor-split [link] => /tag/zatvor-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 412245 [name] => Kaznionica Glina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kaznionica-glina [link] => /tag/kaznionica-glina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKANDALI SE NIŽU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mučne zatvorske afere: u Splitu zatvorenik iznesen u moždanoj komi, u Šibeniku preminuo od overdosea, po ćelijama se snimaju mobitelima i reketare... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21100236.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/Privatni album [mainImageDesc] => Jana Špero, pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju, Željko Rajić u ćeliji zatvora u Splitu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21100236.jpg [title] => Jana Špero, pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju, Željko Rajić u ćeliji zatvora u Splitu Cropix/Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/11554374.jpg [title] => Tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i Jana Špero, tadašnja i sadašnja pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju, na konferenciji za medije nakon smrti Kristiana Vukasovića Jakov Prkic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21013288.jpg [title] => Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju Darko Tomas/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/17698644.png [title] => Kristian Vukasović s roditeljima Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/19995532.jpg [title] => Sandro Firić i Željko Rajić na fotografiji snimljenoj u Zatvoru u Splitu Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/19995530.jpg [title] => Željko Rajić snimljen u Zatvoru u Splitu Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dugogodišnje zanemarivanje prijava protiv pravosudne policajke čije su postupci kulminirali pogodovanjem Darku Kovačiću Daruvarcu u Kaznionici Glina, samo je jedna od afera koje pokazuju pravo stanje zatvorskog sustava. Sustavno zataškavanje afera postalo je standard u ponašanju Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave.

U posljednjih nekoliko godina svjedočili smo smrtima, ozljeđivanjima i kaznenim djelima unutar zatvorskog sustava, za koje nadležni imaju dva modusa rješavanja: prave se da se nisu dogodila ili se prave da je sve učinjeno po propisima, a sporni događaj uzrokovan je višim silama.

Prisjetimo se slučaja Kristiana Vukasovića (18), iz Jesenica kraj Omiša, koji je umro u KBC-u Split nakon što je početkom kolovoza 2019. godine doveden iz Zatvora u Splitu u moždanoj komi. Od 120 dana u istražnom zatvoru, od travnja do kolovoza, Kristian Vukasović je 47 dana proveo na Odjelu psihijatrije Bolnice za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu, a 73 dana u ćeliji splitskog zatvora na Bilicama.

Radilo se o mladiću s poteškoćama u razvoju i nizom dijagnosticiranih poremećaja, zbog kojih mu je HZZO priznao stupanj teže invalidnosti. Kad je iz ćelije odveden u bolnicu u stanju moždane kome, iz koje se nikada nije probudio, na tijelu je imao modrice u predjelu abdomena.

Invalid u potjeri

Ispred splitskog zatvora na Bilicama tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković održao je konferenciju za medije zajedno s Janom Špero, tadašnjom i sadašnjom pomoćnicom ministra za zatvorski sustav i probaciju. Službeni je stav bio kako se na mladića iznimno pazilo u zatvoru te je imao posebnu skrb 24 sata, a što se tiče modrica, ministar je izjavio kako se radi o samoozljeđivanju ili nespretnosti.

---

image
Kristian Vukasović s roditeljima
Privatni album
---

Tijekom suđenja na Općinskom sudu u Zadru za naknadu štete zbog smrti mladića, cimer iz jedne od ćelija posvjedočio je kako je mladić bio sustavno maltretiran i kako su mu zatvorenici davali razne lijekove bez kontrole. Nakon nepune godine dana, nova afera izišla je u javnost iz istog zatvora kad je otkriveno kako su tijekom deset dana u ćeliji dva člana zločinačke organizacije maltretirali 40-godišnjeg pritvorenika i iznuđivali novac od njega.

Liridon Berisha i Robert Žuvela doznali su da je 40-godišnjak vlasnik ugostiteljskog obrta te su zaprijetili da će mu silovati sestru i djevojku ako im ne plati 15.000 kuna. Slomili su mu nekoliko rebara i teško ga ozlijedili, te su trošili njegov novac s pologa na zatvorskom računu za svoje potrepštine.

Ni sljedeća godina nije prošla bez problema. U ožujku 2020. godine u Zatvoru u Splitu pokrenut je štrajk glađu jer su se zatvorenici žalili na nehigijenske uvjete. Smatrali su kako unutar zatvora nema adekvatne zaštite od koronavirusa jer se nedovoljno poštuju epidemiološke mjere.

Naime, početkom tog mjeseca od ukupno 44 osobe lišene slobode zaražene virusom u svim zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj, 41 oboljeli bio je u Zatvoru u Splitu. Od 16 službenika i namještenika Uprave za zatvorski sustav i probaciju pozitivnih na koronavirus, 15 ih je radilo na splitskim Bilicama.

Situacija se riješila tako što su kolovođe raselili po drugim zatvorima i štrajk glađu se ugušio. Službeni je stav bio kako nema propusta u postupanju odgovornih u zatvoru.

U rujnu iste godine dvojici pravosudnih policajaca je usred grada prilikom izlaska iz zgrade Županijskog suda u Splitu pobjegao Branimir Ćaleta, optužen za ubojstvo Ukrajinke Ganne Kitaeve. Ubojica je uhićen nakon nekoliko sati potrage gradskim ulicama, a o bijegu je izjavu za novinare dala Ana Svalina, upraviteljica Zatvora u Splitu.

– Službenici su za bjeguncem trčali točno onoliko metara i vremena koliko smiju trčati, jer u trenutku kada je zatvorenik izašao iz njihova vidnog polja, odmah su bez odgode obavijestili službenike MUP-a i svoje nadređene. Pravosudni policajci su dobre fizičke spreme – kazala je između ostalog.

Poslije se pokazalo da jedan od pravosudnih policajaca iz Zatvora u Splitu ima invaliditet zbog kojega nije smio biti raspoređen na navedenu dužnost. Naime, policajac nema jedno oko, a raspoređen je na sprovođenje Ćalete, koji je čekićem smrskao lubanju svojoj trudnoj djevojci i optužen je za teško ubojstvo.

---

image
Sandro Firić i Željko Rajić na fotografiji snimljenoj u Zatvoru u Splitu
Privatni album
---

Da ne bismo samo Split imali na tapetu, navest ćemo kako je 2021. godine u Zatvoru u Remetincu u Zagrebu bilo ukupno osam smrti. Unatoč činjenici kako se ne u jednom slučaju javljala rodbina preminulih s nizom primjedbi na postupanje, Slaven Funda, upravitelj Zatvora u Zagrebu, ustvrdio je kako je sve bilo, a kako drugačije nego prema propisima.

– Želim jasno naglasiti da niti u jednom od navedenih slučajeva nisu zabilježeni znakovi nasilja, odnosno nasilna smrt kod bilo kojeg zatvorenika, niti je bilo koja smrt uzrokovana infekcijom koronavirusa. Svi zatvorenici imaju adekvatnu zdravstvenu skrb – izjavio je.

Druga verzija

Prošle godine u javnost su izišle i fotografije snimljene mobitelom u ćeliji Zatvora u Splitu na kojima su Željko Rajić, optužen kao šef najpoznatije zločinačke organizacije iz Splita, sa Sandrom Firićem iz Solina, optuženim za ubojstvo Branka Mijatovića, i još dvojicom manje poznatih istražnih zatvorenika.

Utvrdili smo da su fotografije snimljene od travnja do rujna 2021. godine, ali nikada nismo dobili točan odgovor od Uprave za zatvorski sustav i probaciju na pitanje odakle im mobitel. Naime, u službenom odgovoru iz Ministarstva navodilo se kako su fotografije snimljene kriptiranim mobitelom koji je zaplijenjen i oduzet Željku Rajiću.

---

image
Tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i Jana Špero, tadašnja i sadašnja pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju, na konferenciji za medije nakon smrti Kristiana Vukasovića
Jakov Prkic/Cropix
---

To nije moguće jer je taj mobitel oduzet u veljači 2020. godine, a Sandro Firić i još jedna osoba s fotografije su tek 2021. godine došli u splitski Zatvor te nisu mogli biti fotografirani njim. Unatoč našem inzistiranju, odgovor nismo dobili.

I Zatvor u Šibeniku došao je na naslovnice kad je u kolovozu 2021. godine otkriveno da je u tri mjeseca zatvorski kuhar u ukupno devet situacija u zatvor unio drogu i mobilne telefone, a kao nagradu za svoj trud dobio je više od 10 tisuća kuna. Iste godine u prosincu u šibenskom zatvoru preminuo je 46-godišnjak s Brača.

Neslužbena je verzija da je 46-godišnjak bio zaražen koronavirusom, ali nije dobivao lijekove koji bi mu olakšali bolove, pa je zbog toga posegnuo za heroinom, kojim se onda predozirao. Istragu vodi Županijsko državno odvjetništvo Šibenik.

U međuvremenu se doznalo kako su istog mjeseca zbog uzimanja narkotika još tri zatvorenika šibenskog zatvora završila u bolnici po nekoliko dana te su se liječnici borili za život jednog od njih.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/Privatni album Jakov Prkic/Cropix Darko Tomas/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album
Cropix/Privatni album
Jana Špero, pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju, Željko Rajić u ćeliji zatvora u Splitu
Jakov Prkic/Cropix
Tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i Jana Špero, tadašnja i sadašnja pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju, na konferenciji za medije nakon smrti Kristiana Vukasovića
Darko Tomas/Cropix
Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju
Privatni album
Kristian Vukasović s roditeljima
Privatni album
Sandro Firić i Željko Rajić na fotografiji snimljenoj u Zatvoru u Splitu
Privatni album
Željko Rajić snimljen u Zatvoru u Splitu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/mucne-zatvorske-afere-u-splitu-zatvorenik-iznesen-u-mozdanoj-komi-u-sibeniku-preminuo-od-overdosea-po-celijama-se-snimaju-mobitelima-i-reketare-1171716 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c5f8a0ea1cacdf9e1a4aa29fdcf1989a220c4ec7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mu%C4%8Dne+zatvorske+afere%3A+u+Splitu+zatvorenik+iznesen+u+mo%C5%BEdanoj+komi%2C+u+%C5%A0ibeniku+preminuo+od+overdosea%2C+po+%C4%87elijama+se+snimaju+mobitelima+i+reketare...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fmucne-zatvorske-afere-u-splitu-zatvorenik-iznesen-u-mozdanoj-komi-u-sibeniku-preminuo-od-overdosea-po-celijama-se-snimaju-mobitelima-i-reketare-1171716 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fmucne-zatvorske-afere-u-splitu-zatvorenik-iznesen-u-mozdanoj-komi-u-sibeniku-preminuo-od-overdosea-po-celijama-se-snimaju-mobitelima-i-reketare-1171716 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKANDALI SE NIŽU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaSKANDALI SE NIŽU

Mučne zatvorske afere: u Splitu zatvorenik iznesen u moždanoj komi, u Šibeniku preminuo od overdosea, po ćelijama se snimaju mobitelima i reketare...

1. ožujka 2022. - 10:18
Jana Špero, pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju, Željko Rajić u ćeliji zatvora u SplituCropix/Privatni album

Dugogodišnje zanemarivanje prijava protiv pravosudne policajke čije su postupci kulminirali pogodovanjem Darku Kovačiću Daruvarcu u Kaznionici Glina, samo je jedna od afera koje pokazuju pravo stanje zatvorskog sustava. Sustavno zataškavanje afera postalo je standard u ponašanju Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave.

U posljednjih nekoliko godina svjedočili smo smrtima, ozljeđivanjima i kaznenim djelima unutar zatvorskog sustava, za koje nadležni imaju dva modusa rješavanja: prave se da se nisu dogodila ili se prave da je sve učinjeno po propisima, a sporni događaj uzrokovan je višim silama.

Prisjetimo se slučaja Kristiana Vukasovića (18), iz Jesenica kraj Omiša, koji je umro u KBC-u Split nakon što je početkom kolovoza 2019. godine dovede...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 02:35