StoryEditorOCM
Crna kronikaUHODAN POSAO

Lopovi iz Genove došli u Split i pokrali hrpu zlatnine. Žrtve su prskali suzavcem, ali jedan lančić im je prisjeo...

28. svibnja 2024. - 21:41

Na Općinskom sudu Split osuđena je grupa serijskih kradljivaca iz Italije koji su došli na festival elektronske glazbe Ultra Europe i trgali zlatne lančiće s vrata posjetitelja. Pokrali su tako zlatnine u vrijednosti većoj od 25.000 eura, a neke od svojih žrtava su poprskali suzavcem.

Uvozni lopovi su upali na festival u Parku mladeži u Splitu tijekom jedne noći festivala u srpnju prošle godine i raštrkali se u gužvi. Operirali su do sitnih jutarnjih sati i pokrali više od 15 lančića.

Opljačkali su brojne domaće mladiće, ali i strane državljane. Ako bi žrtva krenula za njima ili bi ih pokušala zaustaviti prskali su po njima suzavac i bježali. Ipak, jedan Talijan je uhićen istu večer jer ga je unatoč suzavcu uspio zadržati do dolaska zaštitara mladić kojem je zgrabio lančić.

Odlučan da vrati svoj lančić mladić je Talijana bacio na pod i legao na njega dok su ostala trojica kradljivaca nestala u mnoštvu. Oni su dolijali naknadno te su svi proveli u istražnom zatvoru po dva tjedna.

image
Nenad Dugi/Cropix

Četvorica Talijana, starih od 21 do 25 godina, svi iz Genove, odlučili su kako im je najpametnije nagoditi se s Općinskim državnim odvjetništvom čim je podignuta optužnica te su priznali krivnju. Nagrađeni su uvjetnom kaznom zatvora od po godinu dana svaki uz rok kušnje od četiri godine.

Uz uvjetnu kaznu zatvora osuđeni su i na sporednu novčanu kaznu od 116 dnevnih iznosa što ukupno iznosi 4026 eura svaki. Kaznu moraju obvezuju platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude, a ako novčana kazna ne bude u cijelosti ili djelomično plaćena naplatit će se prisilno.

Ako se novčana kazna ne može ni prisilno naplatiti u roku od tri mjeseca, sud će uz pristanak osuđenika donijeti odluku o zamjeni novčane kazne radom za opće dobro, tako da se jedan dnevni iznos, koji u odnosu na optuženike iznosi 34,71 eur, zamijeni s dva sata rada, pri čemu rad za opće dobro ne smije premašiti sedamsto dvadeset sati.

Također moraju namiriti štetu svojim žrtvama u iznosima od 300 do 3000 eura, ovisno o debljini lančića koji su oteli svakoj pojedinoj osobi. Trojica od četvorice lopova već imaju dosje i to zbog vožnje u pijanom stanju, sudjelovanja u neredima i krađe.

Po zanimanju su ugostitelj, stolar, ekonomist i student strojarstva. Istom presudom koja je sada objavljena na Oglasnoj ploči splitskog suda moraju platiti i po 200 eura troškova postupka svaki.

image

Gužva na festivalima raj je za kradljivce

Sasa Burić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 12:49