StoryEditorOCM
Crna kronikaHOTEL BILICE

Doznajemo: policajci u munjevitoj akciji uhitili ‘Crva‘, ima debeli dosje i jedan je od najopasnijih splitskih ‘krimosa‘

14. siječnja 2024. - 07:22

Nije ni počela ova godina, a Ante Rubić (38), zvani Crv, iz Splita pobrinuo se da čitatelji Crne kronike ne zaborave na njega. S pištoljem i kokainom uhićen je u Velebitskoj ulici u Splitu, niti pola godine nakon što je prijavljen zbog nelegalnog posjedovanja oružja.

Policajci su ga zaskočili oko 23 sata u četvrtak i pronašli u njega pištolj CZ s mecima te više “pizeva” s ukupno 3,1 gram kokaina. Kao stari poznanik policije, automatski je kandidat za istražni zatvor.

Samo prošle godine u dva navrata je završio na policijskoj obradi, oba puta zbog incidenata s oružjem, i oruđem. U kolovozu je zajedno s još jednim pripadnikom splitske krim scene, Jurom U. poznatijim kao Gringo, napao i metalnom šipkom i ozlijedio 28-godišnjaka u Getaldićevoj ulici u Splitu.

Kako se nasilni prizor odvijao u poslijepodnevnim satima, vidjeli su ga stanari obližnjih zgrada i pozvali policiju. Napadači su pobjegli, ali je policija Gringa našla skrivenog ispod automobila na parkiralištu nedaleko od mjesta napada.

image

Suđenje zbog ubojstva koje je Ante Rubić počinio 2008. godine

Duje Klarić/Cropix

U blizini su našli i metalnu cijev kojom su mlatili žrtvu. Crva su pronašli u kafiću na predjelu Splita 3, a kada je vidio da dolaze bacio je pištolj s dva metka na obližnju zemljanu površinu.

Nakon uhićenja alkotest je pokazao da je pod utjecajem alkohola, a evidencija da pištolj posjeduje ilegalno. Obojica su uz optužni prijedlog sa svim navedenim prekršajima privedeni na nadležni Općinski prekršajni sud.

To je Anti Rubiću bilo drugo privođenje 2023. godine jer je u veljači oko 23.40 sati aktivirao bombu na balkonu svog stana na prvom katu obiteljske kuće u Ulici Matice Hrvatske. U trenutku detonacije u blizini su bili on i majka, a u eksploziji je ranjen njihov pas pitbull.

Policija je tada prijavila Antu Rubića da je u alkoholiziranom stanju razbijao po stanu i aktivirao bombu čime je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom te ilegalnu nabavu eksploziva. Nad njim je bio određen istražni zatvor kako bi se izbjegao utjecaj na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela zbog njegovog podebelog dosjea.

Već otprije je osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva Denisa Tadića (24) na splitskom Lovrincu nožem u srce 2008. godine. Ima i presudu od 3 godine i dva mjeseca zatvora za pljačku 20.000 kuna s benzinske crpke OMW na splitskoj Dujmovači 2007. godine uz prijetnju kalašnjikovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 23:46