StoryEditorOCM
Biznisministar otkrio

Upravo su objavljeni rezultati turističke sezone; Glavina: ‘Napravili smo odlične rezultate‘

Piše JL
9. rujna 2024. - 11:27

Ministarstvo turizma upravo predstavlja turističke rezultate za prvih osam mjeseci ove godine. Rezultate predstavljaju ministar Tonči Glavina i direktor HTZ-a Kristijan Staničić.

Osim rezultata, predstavit će se i sve aktualne i buduće aktivnosti u sklopu provedbe reforme upravljanja razvojem turizma, javlja Jutarnji list.

Hrvatska je ovoj turističkoj sezoni imala ukupno 110 tisuća gostiju više nego prošlog ljeta, odnosno u cijeloj godini imali smo oko 4 posto više dolazaka nego lani, s 1 posto više noćenja, ukupno 89,5 milijuna noćenja. To je razina iznad koje nam nije cilj rasti, već nam je važan rast van ljetne sezone, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Tonči Glavina, koji smatra da smo napravili odlične rezultate.

“Neki su komentirali da nisu imali rezultate koje su očekivali, vjerujemo da je to djelomice rezultat niže popunjenosti koju je uzrokovala hiperinflacija ponude u odnosu na potražnju, što se dogodilo i u smještaju i u ugostiteljskom dijelu, pa imate manje realiziran promet”, kazao je Glavina.

Ministarstvo je odabralo jedan dan za primjer, 8. kolovoz u kojem se vidi popunjenost po kapacitetima, i tu se pokazuje da su hoteli imali najveću popunjenost od 95 posto, a privatni smještaj je imao tek 72 posto popunjenosti, dok je na razini cijele sezone za njih ta brojka bila tek niskih 62 posto.

“Istovremeno smo ove godine na tržište dobili 25 tisuća novih kreveta u obiteljskom smještaju, što stvara neodrživost sustava. Zato je Vlada u postupku donošenja operativnog plana kojim ćemo doprinijeti stvaranju održivog sustava. Imamo Zakon o turizmu, no znate da turistički zakoni nisu dovoljni da naprave razliku, već imamo i fiskalnu i prostorno plansku politiku. To će biti ciljevi Zakona o upravljanju zgradama te uvođenja poreza na nekretnine, koji će uvesti reda i u sektor nekomercijalnog smještaja”, kazao je Glavina. Napomenuo je da će zakonodavni okvir oko poreza na nekretnine biti adekvatan za svako pojedino odredište, budući da nisu svi u istoj situaciji.

Financijski pokazatelj sezone kaže da smo u 3 mjeseca ljeta ostvarili preko 5,4 milijardi eura u fiskaliziranim računima, što je 11,5 posto više nego lani uz 5 posto više računa, a HNB predviđa da ćemo do kraja godine imati 15,2 milijardi eura prometa, što bi prema moglo biti i jače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 11:31