stdClass Object ( [id] => 1122741 [title] => U školi ‘Jantar‘ svatko će pronaći strani jezik za sebe [alias] => u-skoli-jantar-svatko-ce-pronaci-strani-jezik-za-sebe [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

---

image
---

Nisu stari Kinezi bili blesavi kada su smislili poslovicu "Znati neki jezik je kao imati još jedan prozor u svijet". Štoviše, stopostotno su u pravu. Osim samoga jezika, njegovo učenje vodi ne samo znanju jezika, već i otkrivanju novih kultura i običaja. Znaju to i Splićani koji onda svojim klincima, ali i sebi, nerijetko poklone upravo to iskustvo učenja i rada na novim znanjima. Njihova adresa tada je, neupitno, škola stranih jezika i ustanova za obrazovanje odraslih "Jantar".

Škola je to koja uspješno posluje već gotovo tri desetljeća, otkako ju je u Splitu, na početku turbulentnih devedesetih, osnovala Mirjana Sobin, osnivačica i dugogodišnja predavačica. Inače po struci diplomirana profesorica engleskog jezika, nije dugo čekala besposlena. "Jantar" je na samom svom početku imao tek dvadesetak polaznika, a jedan od njih bio je i njezin sin, a današnji direktor Josip.

– Sjećam se cijele te generacije, mogao bih nabrojiti i velik dio imena, ja sam jedan od onih u toj prvoj grupi koju je vodila – s osmijehom se Josip sjeća školskih dana kada je u klupama majčine škole sjedio i on sam. Male grupe u kojima se predavao samo engleski, zbog izvrsne kvalitete rada uskoro su se počele širite, a škola obitelji Sobin postala je priznata ne samo u Dalmaciji, nego i u Hrvatskoj. Nakon toga i u svijetu, ali o tome ćemo poslije.

Da nam predstavi svoje poslovanje, Sobin je morao napustiti svoju ljetnu oazu na Šolti i doći na adresu u Poljičkoj, samo jednu od lokacija gdje se u Splitu održava nastava u "Jantaru".

– Ova lokacija je meni omiljena jer sam je mogao sam urediti pa je sve napravljeno po mom guštu – govori nam Josip dok nas vodi kroz nekoliko učionica. Interijer je neupitno pogođen, topla narančasta dovoljno je razigrana za djecu, a sasvim profesionalna za odrasle koji u školu dolaze radi učenja jezika, ali i prekvalifikacija. Osim toga, koje bi druge boje "Jantar" uopće mogao biti?

Mislilo se na svaki detalj pa tako uokvirene fotografije na zidovima pokazuju lokalitete iz zemalja nekog od jezika koji se tamo uči. Nije to ni samo dobar detalj, već i savršena razbibriga nemirnom dječjem oku. Znamo da u školama nema puno zabušavanja, ali sigurni smo da se zbog tih slika dječja mašta često prošeta ulicama Moskve, zastane pod Eiffelom pa produži do Pise i njezina nakrivljenog tornja. Događa se i nama, a kako ne bi djeci...

– Sve je rađeno baš za nas. Evo, pogledajte samo klupe, radio nam ih je jedan prijatelj po mjeri. Željeli smo da budu veće od prosjeka, da osoba koja sjedi ima mjesta – prene nas Josip iz maštanja te nastavlja turističku turu Poljičkom 26a. ---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Projektore jednog po jednog mijenjaju u televizije kako bi djeci, ali i odraslima, lakše pokazivali gradivo, kazuje nam. U šali pitamo gdje su kasetofoni i CD playeri, svi oni koji su barem jedan semestar proveli učeći neki jezik vrlo dobro znaju da je slušni dio predavanja gotovo uvijek bio popraćen izgrebanim CD-om, loše okrenutom kasetom i općenito tehničkim problemima. Josip nam se smije i pokazuje na zvučnike koji su integrirani u učionice tako da pružaju savršen zvuk gdje god sjedili.

– Uskoro kreću novi upisi, a mi smo sve telefone preusmjerili na mobitele. Na mailove odgovaramo redovno, nema potrebe da budemo tu kada nema nastave – govori nam đak prve generacije "Jantara" koji je iz male "one woman show" škole jezika u trideset godina prerastao u jedno od najvećih dalmatinskih učilišta. "Jantar" se samo u Splitu može pronaći na trima različitim lokacijama, a unatrag nekoliko godina podružnicu su otvorili i u Zadru.

Situacija je sada potpuno drukčija. Josip je zbog znanja stečenog u "Jantaru" mogao otići u Sjedinjene Američke Države prvo na studij, a potom i na doktorat iz, vjerovali ili ne, molekularne biologije. ---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Nakon povratka u Hrvatsku najprije je neko vrijeme radio u struci, a kako nam prepričava, dugi radni sati i barem dva tjedna putovanja u mjesecu značili su da će biti daleko od Splita, gdje je tada kao samohrani otac živio sa sinom. Kada su njegovi roditelji odlučili da bi neko vrijeme željeli živjeti na Cipru, odluka da on preuzme ulogu glavnog i odgovornog bila je jednostavna.

Laboratorij mu, kaže, ne nedostaje. Budući da se uvijek najbolje osjećao u ubrzanom tempu koje pruža istraživanje i razvoj, u "Jantar" je unio brojne novosti. Tako je, primjerice, pod njegovom komandom "Jantar" počeo raditi i na Erasmus projektima za razvoj inovacija u učenju stranih jezika, koji njihovim polaznicima, ali i profesorima, otvaraju nove vidike.

– Odnedavno smo i ovlašteni ispitni centar za Cambridge Assessment English međunarodne ispite za cijelu Hrvatsku. Donedavno je to radio British Council iz Zagreba, ali sada smo to mi – posebno je ponosan Sobin.

Kako bi na tržište plasirali i što bolje tečajeve po pristupačnim cijenama, 2015. godine su se prijavili za veliki projekt Europskog fonda za regionalni razvoj, pomoću kojeg su dobili sredstva za izradu Ambera, određene vrste softvera koji olakšava ne samo poslovanje nego i komunikaciju na svim razinama škole. Putem korisničkog imena i lozinke, polaznici tečajeva mogu bez problema provjeriti status svoje domaće zadaće, preostale uplate ili posebne napomene, a zaposlenici "Jantara" ga koriste i za tehnički dio svojega posla. Kvalitetu takvog proizvoda prepoznale su i druge škole i učilišta pa se Amber sada koristi u različitim dijelovima Hrvatske, ali i regije.

U sklopu njega slažu se nastavni sati, rasporedi i olakšava se praćenje polaznika. Provedba projekta omogućila je spajanje svih dijelova poslovnog procesa i znatno olakšala organizacijski dio, na kojeg se dotad trošilo dosta vremena.

– Da stvar bude potpuna, program su nam izradili naši bivši polaznici koji su u "Jantar" dolazili na tečajeve pa smo ih tako i upoznali. To je jedna mlada i genijalna ekipa koja je imala sve naše povjerenje, a genijalci su sve dovršili u samo devet mjeseci – govori o svojim suradnicima Josip te nadodaje kako su oni, a i njihov program, velik dio razloga za to što je prijelaz na online nastavu bio moguć u tako kratkom roku.

Prvi projekt za koji su povukli sredstva postigao je odličan uspjeh pa su tako "jantarovci" odlučili nastaviti rad na projektima za koje dobivaju nepovratna sredstva.

Početkom 2020. godine, kada je cijeli svijet doslovno stao na nekoliko mjeseci, a obrazovanje se prebacilo u online formu, "jantarovci" se zapravo i nisu preplašili.

– Bio sam kod liječnika kad sam vidio nove mjere, bio je petak, u 11 sati. Imali smo hitni sastanak i dogovorili sve detalje, tijekom vikenda su održane obuke i pripreme i jednostavno smo krenuli. Mi zapravo već nekoliko godina imamo iskustva u online radu. Jedna naša prijateljica ima manju školu stranih jezika u Italiji. Budući da je vrlo uspješna, nema kapaciteta za sve polaznike koji joj se javljaju pa onda za nju mi odradimo od četrdeset do pedeset nastavnih sati tjedno. Tako su naši profesori otprije upoznati s radom online. Poslije smo pomagali svojim prijateljima koji nisu imali iskustva s time, a mi nismo izgubili ni jedan jedini radni sat – pojasnio je Sobin.

Srećom za njih, korona-kriza nije ih ozbiljnije uzdrmala. To mogu zahvaliti sami sebi i dugogodišnjem radu na kvalitetnim predavanjima. Sobin nam govori kako je prošlu akademsku godinu kod njih dovršilo nešto više od 1600 ljudi, što je pad od otprilike osamnaest posto u odnosu na prethodne godine. Sve u svemu, nisu to loše brojke.

Kada je u pitanju "Jantar", obitelj je vrlo važna. Ne, tu se ne radi samo o obitelji Sobin koja se nalazi na čelu, nego i o svima onima koji su s godinama postali dio skladne družine koja danas čini tim njihovih profesionalaca. Josip odmah iz rukava puca brojke: stalno zaposlenih imaju šesnaestero, od čega trinaest profesora, koji svi zajedno predavaju ukupno šest jezika.

– Najveća vrijednost su nam zapravo naši predavači, neki su kod nas već više od 20 godina. Naš voditelj nastave je tu odavno... Novima zovemo ove koji su tu "samo" sedam-osam godina – smije se. "Jantar" kontinuirano ulaže u svoje zaposlenike, to je ono što ih na tržištu i razdvaja od konkurencije. Jako puno ulažu u razvoj svojih nastavnika.

– Stalno smo negdje na edukacijama i seminarima. Ne samo da se naš kadar obrazuje na međunarodnoj razini, nego onda kada se vrate naučeno prenosi i na svoje kolege u "Jantaru", tako da ciklus učenja zapravo nikad ne prestaje. Imamo dvije kolegice koje su s nama otkako su završile fakultet, u svaku od njih je uloženo po nekoliko desetaka tisuća eura. Velika je to investicija za tvrtku, ali višestruko se isplati, a našim profesorima pokazuje koliko nam je stalo do njih – nastavlja Sobin.

Kao i u svemu drugome, trendovi postoje i u svijetu učenja stranih jezika. Splićani posljednjih godina masovno upisuju njemački jezik, sve s nadom da će negdje drugdje lakše pronaći sreću.

– Najpopularniji je engleski, to je očekivano. Ono što smo primijetili jest da od 2013. godine, kada je naša zemlja ušla u Europsku uniju, raste broj upisanih na njemački. Ljudi se jednostavno pripremaju za odlazak vani. To mi je jako tužno, nije bilo tako davno da su se jezici učili iz strasti i ljubavi, a sada su često potreba. U vremenu kada je želja bila glavni razlog za učenje jezika, mi smo imali dosta grupa talijanskog i francuskog. Tko zna, možda opet dođe vrijeme romanskih jezika – optimističan je Sobin, za čiju školu uskoro počinju upisi za sljedeću godinu.

"Jantar" u svojoj lepezi uspjeha krije još mnogo toga, a važno je istaknuti kako je dio International House zajednice, koja je osnovana sada već davne 1953. godine, a predstavlja globalnu mreža od preko 160 povezanih privatnih škola jezika u 52 zemlje, koje obuhvaćaju sve kontinente.

– To je stvarno zajednica, na toliko projekata radimo zajedno. Međusobno si pomažemo i ne smatramo se konkurencijom, meni je bilo jako stalo da budemo njihov dio. Svatko od nas ima jednak udio pa tako nema utjecaja – govori Sobin, a na licu mu se jasno vidi koliko je uzbuđen zbog svakog novog uspjeha svoje škole. Kako i sam kaže, s fakulteta u Americi je povukao i jednu crtu velike ekološke odgovornosti i brige oko planeta pa to isto implementira i u "Jantaru", koji ponosno nosi titulu prve škole u Hrvatskoj koji nosi akreditaciju Green Standard School za ekološki održivo poslovanje.---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Uskoro kreću novi upisi, a mi smo sve telefone preusmjerili na mobitele. Na mailove odgovaramo redovno, nema potrebe da budemo tu kada nema nastave - govori nam Josip Sobin, direktor ‘Jantara‘, koji je iz male ‘one woman show‘ škole jezika u trideset godina prerastao u jedno od najvećih dalmatinskih učilišta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIJEPA NASHA 2.0 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => - Uskoro kreću novi upisi, a mi smo sve telefone preusmjerili na mobitele. Na mailove odgovaramo redovno, nema potrebe da budemo tu kada nema nastave - govori nam Josip Sobin, direktor ‘Jantara‘, koji je iz male ‘one woman show‘ škole jezika u trideset godina prerastao u jedno od najvećih dalmatinskih učilišta LIJEPA NASHA 2.0 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-23 08:52:27 [created_by] => 3230 [created_by_alias] => Marija Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-26 11:53:44 [modified_by] => 3230 [publish_up] => 2021-08-25 18:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 79 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/23\/19031552.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/23\/19105314.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/23\/19031550.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/23\/19031548.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/23\/19031546.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/23\/19031538.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/23\/19031536.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1480","hd_19031552_1920.jpg":"1920x1080","k_19031552_1280.jpg":"1280x1280","k_19031552_1024.jpg":"1024x1024","k_19031552_640.jpg":"640x640","k_19031552_480.jpg":"480x480","k_19031552_340.jpg":"340x340","k_19031552_220.jpg":"220x220","o_19031552_1280.jpg":"1280x986","o_19031552_1024.jpg":"1024x789","o_19031552_640.jpg":"640x493","o_19031552_480.jpg":"480x370","o_19031552_340.jpg":"340x262","o_19031552_220.jpg":"220x169","h_19031552_1280.jpg":"1280x854","h_19031552_1024.jpg":"1024x683","h_19031552_640.jpg":"640x427","h_19031552_480.jpg":"480x320","h_19031552_340.jpg":"340x227","h_19031552_220.jpg":"220x147","pp_19031552_1280.jpg":"1006x1280","pp_19031552_1024.jpg":"805x1024","pp_19031552_640.jpg":"503x640","pp_19031552_480.jpg":"377x480","pp_19031552_340.jpg":"267x340","pp_19031552_220.jpg":"173x220"},{"size0":"859x171","hd_19105314_1920.jpg":"1920x1080","k_19105314_1280.jpg":"1280x1280","k_19105314_1024.jpg":"1024x1024","k_19105314_640.jpg":"640x640","k_19105314_480.jpg":"480x480","k_19105314_340.jpg":"340x340","k_19105314_220.jpg":"220x220","o_19105314_1280.jpg":"1280x254","o_19105314_1024.jpg":"1024x203","o_19105314_640.jpg":"640x127","o_19105314_480.jpg":"480x95","o_19105314_340.jpg":"340x67","o_19105314_220.jpg":"220x43","h_19105314_1280.jpg":"1280x854","h_19105314_1024.jpg":"1024x683","h_19105314_640.jpg":"640x427","h_19105314_480.jpg":"480x320","h_19105314_340.jpg":"340x227","h_19105314_220.jpg":"220x147","pp_19105314_1280.jpg":"1006x1280","pp_19105314_1024.jpg":"805x1024","pp_19105314_640.jpg":"503x640","pp_19105314_480.jpg":"377x480","pp_19105314_340.jpg":"267x340","pp_19105314_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","hd_19031550_1920.jpg":"1920x1080","k_19031550_1280.jpg":"1280x1280","k_19031550_1024.jpg":"1024x1024","k_19031550_640.jpg":"640x640","k_19031550_480.jpg":"480x480","k_19031550_340.jpg":"340x340","k_19031550_220.jpg":"220x220","o_19031550_1280.jpg":"1280x844","o_19031550_1024.jpg":"1024x675","o_19031550_640.jpg":"640x422","o_19031550_480.jpg":"480x316","o_19031550_340.jpg":"340x224","o_19031550_220.jpg":"220x145","h_19031550_1280.jpg":"1280x854","h_19031550_1024.jpg":"1024x683","h_19031550_640.jpg":"640x427","h_19031550_480.jpg":"480x320","h_19031550_340.jpg":"340x227","h_19031550_220.jpg":"220x147","pp_19031550_1280.jpg":"1006x1280","pp_19031550_1024.jpg":"805x1024","pp_19031550_640.jpg":"503x640","pp_19031550_480.jpg":"377x480","pp_19031550_340.jpg":"267x340","pp_19031550_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x888","hd_19031548_1920.jpg":"1920x1080","k_19031548_1280.jpg":"1280x1280","k_19031548_1024.jpg":"1024x1024","k_19031548_640.jpg":"640x640","k_19031548_480.jpg":"480x480","k_19031548_340.jpg":"340x340","k_19031548_220.jpg":"220x220","o_19031548_1280.jpg":"1280x592","o_19031548_1024.jpg":"1024x473","o_19031548_640.jpg":"640x296","o_19031548_480.jpg":"480x222","o_19031548_340.jpg":"340x157","o_19031548_220.jpg":"220x101","h_19031548_1280.jpg":"1280x854","h_19031548_1024.jpg":"1024x683","h_19031548_640.jpg":"640x427","h_19031548_480.jpg":"480x320","h_19031548_340.jpg":"340x227","h_19031548_220.jpg":"220x147","pp_19031548_1280.jpg":"1006x1280","pp_19031548_1024.jpg":"805x1024","pp_19031548_640.jpg":"503x640","pp_19031548_480.jpg":"377x480","pp_19031548_340.jpg":"267x340","pp_19031548_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1132","hd_19031546_1920.jpg":"1920x1080","k_19031546_1280.jpg":"1280x1280","k_19031546_1024.jpg":"1024x1024","k_19031546_640.jpg":"640x640","k_19031546_480.jpg":"480x480","k_19031546_340.jpg":"340x340","k_19031546_220.jpg":"220x220","o_19031546_1280.jpg":"1280x754","o_19031546_1024.jpg":"1024x603","o_19031546_640.jpg":"640x377","o_19031546_480.jpg":"480x283","o_19031546_340.jpg":"340x200","o_19031546_220.jpg":"220x129","h_19031546_1280.jpg":"1280x854","h_19031546_1024.jpg":"1024x683","h_19031546_640.jpg":"640x427","h_19031546_480.jpg":"480x320","h_19031546_340.jpg":"340x227","h_19031546_220.jpg":"220x147","pp_19031546_1280.jpg":"1006x1280","pp_19031546_1024.jpg":"805x1024","pp_19031546_640.jpg":"503x640","pp_19031546_480.jpg":"377x480","pp_19031546_340.jpg":"267x340","pp_19031546_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1228","hd_19031538_1920.jpg":"1920x1080","k_19031538_1280.jpg":"1280x1280","k_19031538_1024.jpg":"1024x1024","k_19031538_640.jpg":"640x640","k_19031538_480.jpg":"480x480","k_19031538_340.jpg":"340x340","k_19031538_220.jpg":"220x220","o_19031538_1280.jpg":"1280x818","o_19031538_1024.jpg":"1024x654","o_19031538_640.jpg":"640x409","o_19031538_480.jpg":"480x307","o_19031538_340.jpg":"340x217","o_19031538_220.jpg":"220x140","h_19031538_1280.jpg":"1280x854","h_19031538_1024.jpg":"1024x683","h_19031538_640.jpg":"640x427","h_19031538_480.jpg":"480x320","h_19031538_340.jpg":"340x227","h_19031538_220.jpg":"220x147","pp_19031538_1280.jpg":"1006x1280","pp_19031538_1024.jpg":"805x1024","pp_19031538_640.jpg":"503x640","pp_19031538_480.jpg":"377x480","pp_19031538_340.jpg":"267x340","pp_19031538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1427","hd_19031536_1920.jpg":"1920x1080","k_19031536_1280.jpg":"1280x1280","k_19031536_1024.jpg":"1024x1024","k_19031536_640.jpg":"640x640","k_19031536_480.jpg":"480x480","k_19031536_340.jpg":"340x340","k_19031536_220.jpg":"220x220","o_19031536_1280.jpg":"1280x951","o_19031536_1024.jpg":"1024x761","o_19031536_640.jpg":"640x475","o_19031536_480.jpg":"480x356","o_19031536_340.jpg":"340x252","o_19031536_220.jpg":"220x163","h_19031536_1280.jpg":"1280x854","h_19031536_1024.jpg":"1024x683","h_19031536_640.jpg":"640x427","h_19031536_480.jpg":"480x320","h_19031536_340.jpg":"340x227","h_19031536_220.jpg":"220x147","pp_19031536_1280.jpg":"1006x1280","pp_19031536_1024.jpg":"805x1024","pp_19031536_640.jpg":"503x640","pp_19031536_480.jpg":"377x480","pp_19031536_340.jpg":"267x340","pp_19031536_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7845370 Threads: 2 Questions: 1642573363 Slow queries: 4883669 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111562006 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/u-skoli-jantar-svatko-ce-pronaci-strani-jezik-za-sebe-1122741 [printLink] => /vijesti/biznis/u-skoli-jantar-svatko-ce-pronaci-strani-jezik-za-sebe-1122741?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 612246 [name] => Lijepa Nasha 2.0 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-08 14:54:23 [main_article_id] => 0 [alias] => lijepa-nasha-2-0 [link] => /tag/lijepa-nasha-2-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Uskoro kreću novi upisi, a mi smo sve telefone preusmjerili na mobitele. Na mailove odgovaramo redovno, nema potrebe da budemo tu kada nema nastave - govori nam Josip Sobin, direktor ‘Jantara‘, koji je iz male ‘one woman show‘ škole jezika u trideset godina prerastao u jedno od najvećih dalmatinskih učilišta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIJEPA NASHA 2.0 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U školi ‘Jantar‘ svatko će pronaći strani jezik za sebe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3230 [name] => Vlado Ozretić [username] => vlado-ozreti [email] => vlado-ozreti@sd.hr [password] => $2y$10$afnpXbqCoSqeBZGo2QW.Nu/cCxasSrqCudiwe.QTMJQMtiC/VsPpy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vlado-ozretic-3230 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1748 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a204b3275fc2a675cadbbc82ee309b2d?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/23/19031552.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/23/19031552.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/23/19105314.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/23/19031550.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/23/19031548.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/23/19031546.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/23/19031538.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/23/19031536.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

---

image
---

Nisu stari Kinezi bili blesavi kada su smislili poslovicu "Znati neki jezik je kao imati još jedan prozor u svijet". Štoviše, stopostotno su u pravu. Osim samoga jezika, njegovo učenje vodi ne samo znanju jezika, već i otkrivanju novih kultura i običaja. Znaju to i Splićani koji onda svojim klincima, ali i sebi, nerijetko poklone upravo to iskustvo učenja i rada na novim znanjima. Njihova adresa tada je, neupitno, škola stranih jezika i ustanova za obrazovanje odraslih "Jantar".

Škola je to koja uspješno posluje već gotovo tri desetljeća, otkako ju je u Splitu, na početku turbulentnih devedesetih, osnovala Mirjana Sobin, osnivačica i dugogodišnja predavačica. Inače po struci diplomirana profesorica engleskog jezika, nije dugo čekala besposlena. "Jantar" je na samom svom početku imao tek dvadesetak polaznika, a jedan od njih bio je i njezin sin, a današnji direktor Josip.

– Sjećam se cijele te generacije, mogao bih nabrojiti i velik dio imena, ja sam jedan od onih u toj prvoj grupi koju je vodila – s osmijehom se Josip sjeća školskih dana kada je u klupama majčine škole sjedio i on sam. Male grupe u kojima se predavao samo engleski, zbog izvrsne kvalitete rada uskoro su se počele širite, a škola obitelji Sobin postala je priznata ne samo u Dalmaciji, nego i u Hrvatskoj. Nakon toga i u svijetu, ali o tome ćemo poslije.

Da nam predstavi svoje poslovanje, Sobin je morao napustiti svoju ljetnu oazu na Šolti i doći na adresu u Poljičkoj, samo jednu od lokacija gdje se u Splitu održava nastava u "Jantaru".

– Ova lokacija je meni omiljena jer sam je mogao sam urediti pa je sve napravljeno po mom guštu – govori nam Josip dok nas vodi kroz nekoliko učionica. Interijer je neupitno pogođen, topla narančasta dovoljno je razigrana za djecu, a sasvim profesionalna za odrasle koji u školu dolaze radi učenja jezika, ali i prekvalifikacija. Osim toga, koje bi druge boje "Jantar" uopće mogao biti?

Mislilo se na svaki detalj pa tako uokvirene fotografije na zidovima pokazuju lokalitete iz zemalja nekog od jezika koji se tamo uči. Nije to ni samo dobar detalj, već i savršena razbibriga nemirnom dječjem oku. Znamo da u školama nema puno zabušavanja, ali sigurni smo da se zbog tih slika dječja mašta često prošeta ulicama Moskve, zastane pod Eiffelom pa produži do Pise i njezina nakrivljenog tornja. Događa se i nama, a kako ne bi djeci...

– Sve je rađeno baš za nas. Evo, pogledajte samo klupe, radio nam ih je jedan prijatelj po mjeri. Željeli smo da budu veće od prosjeka, da osoba koja sjedi ima mjesta – prene nas Josip iz maštanja te nastavlja turističku turu Poljičkom 26a. ---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Projektore jednog po jednog mijenjaju u televizije kako bi djeci, ali i odraslima, lakše pokazivali gradivo, kazuje nam. U šali pitamo gdje su kasetofoni i CD playeri, svi oni koji su barem jedan semestar proveli učeći neki jezik vrlo dobro znaju da je slušni dio predavanja gotovo uvijek bio popraćen izgrebanim CD-om, loše okrenutom kasetom i općenito tehničkim problemima. Josip nam se smije i pokazuje na zvučnike koji su integrirani u učionice tako da pružaju savršen zvuk gdje god sjedili.

– Uskoro kreću novi upisi, a mi smo sve telefone preusmjerili na mobitele. Na mailove odgovaramo redovno, nema potrebe da budemo tu kada nema nastave – govori nam đak prve generacije "Jantara" koji je iz male "one woman show" škole jezika u trideset godina prerastao u jedno od najvećih dalmatinskih učilišta. "Jantar" se samo u Splitu može pronaći na trima različitim lokacijama, a unatrag nekoliko godina podružnicu su otvorili i u Zadru.

Situacija je sada potpuno drukčija. Josip je zbog znanja stečenog u "Jantaru" mogao otići u Sjedinjene Američke Države prvo na studij, a potom i na doktorat iz, vjerovali ili ne, molekularne biologije. ---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Nakon povratka u Hrvatsku najprije je neko vrijeme radio u struci, a kako nam prepričava, dugi radni sati i barem dva tjedna putovanja u mjesecu značili su da će biti daleko od Splita, gdje je tada kao samohrani otac živio sa sinom. Kada su njegovi roditelji odlučili da bi neko vrijeme željeli živjeti na Cipru, odluka da on preuzme ulogu glavnog i odgovornog bila je jednostavna.

Laboratorij mu, kaže, ne nedostaje. Budući da se uvijek najbolje osjećao u ubrzanom tempu koje pruža istraživanje i razvoj, u "Jantar" je unio brojne novosti. Tako je, primjerice, pod njegovom komandom "Jantar" počeo raditi i na Erasmus projektima za razvoj inovacija u učenju stranih jezika, koji njihovim polaznicima, ali i profesorima, otvaraju nove vidike.

– Odnedavno smo i ovlašteni ispitni centar za Cambridge Assessment English međunarodne ispite za cijelu Hrvatsku. Donedavno je to radio British Council iz Zagreba, ali sada smo to mi – posebno je ponosan Sobin.

Kako bi na tržište plasirali i što bolje tečajeve po pristupačnim cijenama, 2015. godine su se prijavili za veliki projekt Europskog fonda za regionalni razvoj, pomoću kojeg su dobili sredstva za izradu Ambera, određene vrste softvera koji olakšava ne samo poslovanje nego i komunikaciju na svim razinama škole. Putem korisničkog imena i lozinke, polaznici tečajeva mogu bez problema provjeriti status svoje domaće zadaće, preostale uplate ili posebne napomene, a zaposlenici "Jantara" ga koriste i za tehnički dio svojega posla. Kvalitetu takvog proizvoda prepoznale su i druge škole i učilišta pa se Amber sada koristi u različitim dijelovima Hrvatske, ali i regije.

U sklopu njega slažu se nastavni sati, rasporedi i olakšava se praćenje polaznika. Provedba projekta omogućila je spajanje svih dijelova poslovnog procesa i znatno olakšala organizacijski dio, na kojeg se dotad trošilo dosta vremena.

– Da stvar bude potpuna, program su nam izradili naši bivši polaznici koji su u "Jantar" dolazili na tečajeve pa smo ih tako i upoznali. To je jedna mlada i genijalna ekipa koja je imala sve naše povjerenje, a genijalci su sve dovršili u samo devet mjeseci – govori o svojim suradnicima Josip te nadodaje kako su oni, a i njihov program, velik dio razloga za to što je prijelaz na online nastavu bio moguć u tako kratkom roku.

Prvi projekt za koji su povukli sredstva postigao je odličan uspjeh pa su tako "jantarovci" odlučili nastaviti rad na projektima za koje dobivaju nepovratna sredstva.

Početkom 2020. godine, kada je cijeli svijet doslovno stao na nekoliko mjeseci, a obrazovanje se prebacilo u online formu, "jantarovci" se zapravo i nisu preplašili.

– Bio sam kod liječnika kad sam vidio nove mjere, bio je petak, u 11 sati. Imali smo hitni sastanak i dogovorili sve detalje, tijekom vikenda su održane obuke i pripreme i jednostavno smo krenuli. Mi zapravo već nekoliko godina imamo iskustva u online radu. Jedna naša prijateljica ima manju školu stranih jezika u Italiji. Budući da je vrlo uspješna, nema kapaciteta za sve polaznike koji joj se javljaju pa onda za nju mi odradimo od četrdeset do pedeset nastavnih sati tjedno. Tako su naši profesori otprije upoznati s radom online. Poslije smo pomagali svojim prijateljima koji nisu imali iskustva s time, a mi nismo izgubili ni jedan jedini radni sat – pojasnio je Sobin.

Srećom za njih, korona-kriza nije ih ozbiljnije uzdrmala. To mogu zahvaliti sami sebi i dugogodišnjem radu na kvalitetnim predavanjima. Sobin nam govori kako je prošlu akademsku godinu kod njih dovršilo nešto više od 1600 ljudi, što je pad od otprilike osamnaest posto u odnosu na prethodne godine. Sve u svemu, nisu to loše brojke.

Kada je u pitanju "Jantar", obitelj je vrlo važna. Ne, tu se ne radi samo o obitelji Sobin koja se nalazi na čelu, nego i o svima onima koji su s godinama postali dio skladne družine koja danas čini tim njihovih profesionalaca. Josip odmah iz rukava puca brojke: stalno zaposlenih imaju šesnaestero, od čega trinaest profesora, koji svi zajedno predavaju ukupno šest jezika.

– Najveća vrijednost su nam zapravo naši predavači, neki su kod nas već više od 20 godina. Naš voditelj nastave je tu odavno... Novima zovemo ove koji su tu "samo" sedam-osam godina – smije se. "Jantar" kontinuirano ulaže u svoje zaposlenike, to je ono što ih na tržištu i razdvaja od konkurencije. Jako puno ulažu u razvoj svojih nastavnika.

– Stalno smo negdje na edukacijama i seminarima. Ne samo da se naš kadar obrazuje na međunarodnoj razini, nego onda kada se vrate naučeno prenosi i na svoje kolege u "Jantaru", tako da ciklus učenja zapravo nikad ne prestaje. Imamo dvije kolegice koje su s nama otkako su završile fakultet, u svaku od njih je uloženo po nekoliko desetaka tisuća eura. Velika je to investicija za tvrtku, ali višestruko se isplati, a našim profesorima pokazuje koliko nam je stalo do njih – nastavlja Sobin.

Kao i u svemu drugome, trendovi postoje i u svijetu učenja stranih jezika. Splićani posljednjih godina masovno upisuju njemački jezik, sve s nadom da će negdje drugdje lakše pronaći sreću.

– Najpopularniji je engleski, to je očekivano. Ono što smo primijetili jest da od 2013. godine, kada je naša zemlja ušla u Europsku uniju, raste broj upisanih na njemački. Ljudi se jednostavno pripremaju za odlazak vani. To mi je jako tužno, nije bilo tako davno da su se jezici učili iz strasti i ljubavi, a sada su često potreba. U vremenu kada je želja bila glavni razlog za učenje jezika, mi smo imali dosta grupa talijanskog i francuskog. Tko zna, možda opet dođe vrijeme romanskih jezika – optimističan je Sobin, za čiju školu uskoro počinju upisi za sljedeću godinu.

"Jantar" u svojoj lepezi uspjeha krije još mnogo toga, a važno je istaknuti kako je dio International House zajednice, koja je osnovana sada već davne 1953. godine, a predstavlja globalnu mreža od preko 160 povezanih privatnih škola jezika u 52 zemlje, koje obuhvaćaju sve kontinente.

– To je stvarno zajednica, na toliko projekata radimo zajedno. Međusobno si pomažemo i ne smatramo se konkurencijom, meni je bilo jako stalo da budemo njihov dio. Svatko od nas ima jednak udio pa tako nema utjecaja – govori Sobin, a na licu mu se jasno vidi koliko je uzbuđen zbog svakog novog uspjeha svoje škole. Kako i sam kaže, s fakulteta u Americi je povukao i jednu crtu velike ekološke odgovornosti i brige oko planeta pa to isto implementira i u "Jantaru", koji ponosno nosi titulu prve škole u Hrvatskoj koji nosi akreditaciju Green Standard School za ekološki održivo poslovanje.---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/u-skoli-jantar-svatko-ce-pronaci-strani-jezik-za-sebe-1122741 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ada848ff17ad193d788e55b762741209de1ac6b2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+%C5%A1koli+%E2%80%98Jantar%E2%80%98+svatko+%C4%87e+prona%C4%87i+strani+jezik+za+sebe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fu-skoli-jantar-svatko-ce-pronaci-strani-jezik-za-sebe-1122741 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fu-skoli-jantar-svatko-ce-pronaci-strani-jezik-za-sebe-1122741 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Uskoro kreću novi upisi, a mi smo sve telefone preusmjerili na mobitele. Na mailove odgovaramo redovno, nema potrebe da budemo tu kada nema nastave - govori nam Josip Sobin, direktor ‘Jantara‘, koji je iz male ‘one woman show‘ škole jezika u trideset godina prerastao u jedno od najvećih dalmatinskih učilišta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIJEPA NASHA 2.0 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
BiznisLIJEPA NASHA 2.0

U školi ‘Jantar‘ svatko će pronaći strani jezik za sebe

Piše Marija Vuković
25. kolovoza 2021. - 20:00

Nisu stari Kinezi bili blesavi kada su smislili poslovicu "Znati neki jezik je kao imati još jedan prozor u svijet". Štoviše, stopostotno su u pravu. Osim samoga jezika, njegovo učenje vodi ne samo znanju jezika, već i otkrivanju novih kultura i običaja. Znaju to i Splićani koji onda svojim klincima, ali i sebi, nerijetko poklone upravo to iskustvo učenja i rada na novim znanjima. Njihova adresa tada je, neupitno, škola stranih jezika i ustanova za obrazovanje odraslih "Jantar".

Škola je to koja uspješno posluje već gotovo tri desetljeća, otkako ju je u Splitu, na početku turbulentnih devedesetih, osnovala Mirjana Sobin, osnivačica i dugogodišnja predavačica. Inače po struci diplomirana profesorica engleskog jezika, nije dugo čekala besposlena. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 05:06