StoryEditorOCM
Biznis‘suđenje stoljeća‘

Sud je rekao svoje: Todorić može otvoriti šampanjac jer mu se smiješi sedam milijardi eura odštete!

Piše Marina Karlović-Sabolić
6. studenog 2023. - 21:49

Ivica Todorić može otvoriti šampanjac.

Suđenje stoljeća, na kojemu se trebalo odlučivati o njegovoj krivnji u propasti Agrokora, srušilo se kao kula od karata i prije nego što je počelo, nakon što je u ponedjeljak Visoki kazneni sud definitivno iz spisa izbacio knjigovodstveno-financijsko vještačenje KPMG-a Poljska. S obrazloženjem da je - nezakonito.

Kvaka je u tome što je Državno odvjetništvo trebalo rasplesti kompliciran sustav poslovnih transakcija između različitih Todorićevih tvrtki i pokazati kako je Gazda, dok je upravljao Agrokorom, počinio niz nezakonitosti. I pritom angažiralo vještake koji su u - sukobu interesa.

Radili su i za Todorića, i privremenu upravu koja je Todorića naslijedila u Agrokoru nakon što mu je kompanija posebnim zakonom oduzeta. Drugim riječima, živopisni vještak iz Poljske Ismet Kemal, koji je na suđenju pokazao da uopće ne zna hrvatski jezik, bio je tek paravan. Glavninu vještačenja napravili su ljudi koji su bili na platnom spisku Privremene uprave Agrokora, kasnije navodno i Fortenova grupe.

Riječ je o najskupljem vještačenju u povijesti hrvatskog pravosuđa, koje je porezne obveznike koštalo milijun i 300 tisuća eura. Budući da je ono bilo ključni dokaz bivšeg vlasnika najveće hrvatske kompanije, veliko je pitanje ima li Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, nakon što se propisno izblamiralo, uopće osnove da dalje gura proces protiv Todorića. Ili će optužnica pasti.

Bili su u sukobu interesa

A Todoriću širom otvoriti vrata da inkasira 7 milijardi eura. Koliko u procesu arbitraže pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu traži od Republike Hrvatske, koju je tužio da mu je svojim odlukama otela Agrokor.

Visoki kazneni sud je nedvojbeno utvrdio da je trgovačko društvo KPMG Poljska, kojemu je u ovom predmetu bilo povjereno vještačenje, nije samostalno izradilo nalaz i mišljenje.

Nego su u sve bili uključeni i djelatnici “hrvatskog tima” KPMG-a. Njima je KPMG Poljska, uz znanje državnog odvjetnika, povjerilo izradu tog dijela nalaza i mišljenja. Sud je utvrdio da je konkretno vještak iz društva KPMG Poljska radio ukupno 412 sati na nalazu i mišljenju, dok su dvoje višerangiranih menadžera i dvojica asistent menadžera KPMG Croatia radili 4632 sata.

- Evidentno je da se ne radi o minornom, pomoćno-tehničkom pomaganju. KPMG Hrvatska je u razdoblju od 31. prosinca 2007. do 19. lipnja 2019., dakle i nakon postavljanja izvanredne uprave oštećeniku, poslovala s oštećenikom, a taj kompleksan, dugogodišnji i lukrativni poslovni odnos sadržajno se preklapa s predmetom vještačenja – zaključio je Visoki kazneni sud, potvrđujući tako raniju odluku zagrebačkog Županijskog suda.

Slučaj “Agrokor” nakon svega nalazi se na velikoj prekretnici. A najveću korist mogao bi izvući sam Todorić.

Uz basnoslovni ceh koji će, ni krivi ni dužni, platiti porezni obveznici.

Tko je koliko uzeo?

Ivicu Todorića i ukupno 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern Agrokor za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, tvrdilo je tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pripalo je Todorićevoj tvrtki u Nizozemskoj Agrokor Investmentu BV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:09