stdClass Object ( [id] => 1312459 [title] => Predsjednik Uprave Tankerske plovidbe o planovima firme, korupciji te hoće li se javiti na natječaj za Jadroplov [alias] => predsjednik-uprave-tankerske-plovidbe-o-planovima-firme-korupciji-te-hoce-li-se-javiti-na-natjecaj-za-jadroplov [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako bi natječaj za dokapitalizaciju Jadroplova bio transparentan i ako vidimo interes Tankerske plovidbe, ne isključujemo opciju da ćemo se na njega javiti ponudom. Završio je još jedan proces javne ponude Tankerske plovidbe za preuzimanje dionica Turisthotela, što znači da Mario Pavić, predsjednik uprave Tankerske plovidbe, može javno istupati na tu temu.

Podsjetimo, nakon prve javne ponude Tankerska je bila blizu, ali ipak ispod 95 posto udjela u Turisthotelu, granice čijim prelaskom se može krenuti u takozvano istiskivanje preostalih dioničara.

- Kako su se dioničari i dalje javljali sa željom da se i njihove dionice otkupe, bilo iz razloga da u prvoj javnoj ponudi nisu zaprimili poštu ili su jednostavno promijenili mišljenje, Tankerska plovidba pokrenula je još jednu javnu ponudu u kojoj je prešla čarobnu granicu - otkriva Mario Pavić.

---

image

Zgrada Tankerske plovidbe d.d.
 

Jure Miskovic/Cropix
---

Točnije, ostvareno je nešto više od 96 posto, nakon čega je Tankerska, sukladno zakonskoj mogućnosti, podnijela zahtjev SKDD-u za prijenos dionica preostalih manjinskih dioničara, čime su postali 100-postotni vlasnici dionica Turisthotela. Cijena po kojoj je platila svaku dionicu u drugoj javnoj ponudi je 610,53 eura, koliko će dobiti i preostali dioničari. Mario Pavić otkriva da Turisthotel od 28. srpnja više nije listan ni na Zagrebačkoj burzi.

Koliko je na koncu Tankerska plovidba platila Turisthotel?

- Platili smo ukupno oko 224 milijuna eura. Svi su dobili istu cijenu po dionici od 610,53 eura, koja je ujedno i rekordna cijena koju su imale dionice Turisthotela na burzi.

Slično je bilo i kod preuzimanja TNG-a?

- Točno, i tada smo platili rekordnu cijenu koja je ikad postignuta na burzi. Vrijeme će pokazati svoje, ali vjerujem da se radi o dvije uspješne investicije za Tankersku plovidbu.

Milijun tona nosivosti

Tankerska plovidba je sada potpuni vlasnik TNG-a, hoćete li potpuno pripojiti tu brodarsku tvrtku?

- TNG je još uvijek samostalna tvrtka kojoj je Tankerska plovidba jedini vlasnik. Vidjet ćemo hoćemo li je i na koji način pripojiti ili će nastaviti poslovati kao samostalan subjekt. Iako je formalno zaseban pravni subjekt, u praksi se ponašamo kao da smo jedna kompanija.

Kolika je sada flota?

- Imamo oko milijun tona nosivosti - 14 brodova u dugoj plovidbi, od kojih je šest produkt tankera u sklopu TNG-a, tri bulk carriera i pet tankera za prijevoz sirove nafte u Tankerskoj plovidbi. Imamo i šest katamarana u sklopu tvrtke TP Line, koja je također u 100-postotnom vlasništvu Tankerske plovidbe.

Kako ste zadovoljni katamaranima?

- Ova sezona nam je znatno bolja nego lanjska. Za razliku od prošle godine, kada smo neposredno pred sezonu dobili brodove, sada smo na vrijeme krenuli s marketingom i online prodajom karata. Većinu karata prodajemo preko interneta, što nas posebno veseli, a imamo i daljnje planove nadogradnje digitalnih platformi.

---

image

Iz arhive: porinuće broda Donat koji Tankerska plovidba prodaje
 

JOŠKO ŠUPIĆ
---

Je li istina da prodajete tanker Donat?

- Istina je da ga prodajemo. Potpisan je ugovor i plaćen je avans. Očekujemo isporuku broda kupcu za koji dan. Postigli smo odličnu cijenu za najstariji brod u floti.

Hoćete li onda obnoviti flotu?

- Hoćemo, ali tražimo pravi trenutak kada graditi brodove ili kupiti polovne. Nećemo odmah naručiti skupe novogradnje. Procijenit ćemo kada je pravi trenutak za akviziciju i koju vrstu brodova kupiti. Cilj je održavati tonažu oko milijun tona nosivosti, ali rast tonaže ne znači nužno i rast vrijednosti kompanije, što ipak stavljamo kao prvi prioritet. Dakle, obnovit ćemo flotu, ali nećemo srljati.

Još ne znate u koju vrstu brodova ulagati?

- Usprkos ambicioznim planovima dekarbonizacije našeg planeta, zasigurno ćemo u budućnosti i dalje obnavljati tankersku flotu, ali otvoreni smo i za ostale mogućnosti.

Namjeravate li jačati segment linijske plovidbe?

- U tom segmentu imamo šest katamarana. Dva održavaju državne subvencionirane linije, tri komercijalne linije, a jedan je zamjenski. Iduće godine ističu ugovori na više od deset subvencioniranih linija, tako da ćemo razmotriti eventualno širenje flote s obzirom na potrebu da se katamarani na Jadranu i na subvencioniranim linijama pomlade. O eventualnom širenju flote ovisit će i pravovremeno informiranje brodara o novim iznosima subvencija kako bi se na vrijeme mogli posložiti poslovni planovi i nabaviti novi brodovi. Idealan bi bio balans komercijalnih i subvencioniranih linija uz blagi rast flote, ali u ovom segmentu poslovanja dosta faktora mimo je naše kontrole te se moramo prilagoditi takvim okolnostima i ostati svjesni limita.

Vrijednosti brodova padaju

Nije tajna da ste više puta pokušali preuzeti Jadroplov. Jeste li još uvijek zainteresirani?

- Prema informacijama dostupnim u medijima vidimo da Jadroplov planira dokapitalizaciju. Svrha dokapitalizacije je, naravno, prikupljanje kapitala, ali koliko shvaćamo, na taj način se zadovoljava i kriterij da država padne ispod postotka dominantnog vlasnika, što je postao uvjet kada je Jadroplov svojevremeno dobio proračunska sredstva za konsolidaciju poslovanja. Ako bi natječaj bio transparentan i ako vidimo interes Tankerske plovidbe, ne isključujemo opciju da ćemo se na njega javiti ponudom. Radi se o kompaniji koja je na sat i pol vožnje od Zadra, tako da je prirodno i logično da načelni interes postoji već toliki niz godina.

Kakvo je sada stanje u segmentu u kojem posluju bulk carrieri?

- U iznimno lošem. Jedva se pokrivaju operativni troškovi, a brodovi koji imaju trošak otplate kapitala, a takvi su kod nas svi, imaju i negativan novčani tok. Prije dvije godine su nas u pozitivi držali bulk carrieri, a sada su to tankeri. Danas tankeri zarađuju višestruko više od bulk carriera. Svima koji imaju samo bulk carriere trenutno je otežano poslovanje i gube kapital, dok vrijednosti brodova rapidno padaju.

---

image

Tankerska plovidba Zadar svojedobno je preuzela tanker Vinjerac

Tea Cimas/Cropix/Cropix
---

Koji parametri utječu najviše na tržište, koliko je teško predvidjeti trend, odrediti trenutak kupnje ili prodaje broda?

- Osim vlastitog iskustva i znanja, koristimo i usluge etabliranih brokerskih i savjetničkih kuća pri kreiranju odluka. Dosad smo bili prilično uspješni u čitanju budućeg tržišta i određivanju trenda što se tiče pravovremenih zaključivanja u dugoročni najam ili prodaje broda. No puno veći izazov je predvidjeti koliko dugo će potrajati dobro ili loše tržište. Mnogo je parametara izvan kontrole brodara o kojim ovisi brodarsko tržište – od političkih odnosa država, monetarnih politika, ratova i slično. Planirani broj novogradnji kroz određeno vrijeme u odnosu na broj brodova koji odlazi u rezalište također je iznimno bitan element pri definiranju očekivanja budućeg tržišta i stalno ga, naravno, pratimo. Cijena energenta posebno je bitna s aspekta potražnje i tonske milje na koju se u konačnici sve svodi.

Često se u brodarstvu spominje tonska milja, možete primjerom pojasniti?

- Zbog nametnutih sankcija ruska nafta više ne ide iz Baltika i Crnog mora za Europu, već uglavnom za Indiju i Kinu. Ogromna je razlika u potražnji za tankerima u tome ide li u teret u Indiju ili Kinu. Uposlenost tankera na jednom putovanju za Kinu umjesto Indije povećava se i do 30 dana i logično je da su vozarine veće što je veća kineska potražnja za ruskom naftom. S obzirom na diskont s kojim se trguje ruskom naftom, može se očekivati da će trgovina prema Dalekom istoku potrajati još neko vrijeme usprkos naznakama smanjenja potrošnje i proizvodnje nafte te globalne recesije.

Rekordni gubitak

Hoće li Tankerska plovidba ponoviti prošlogodišnje rekordne rezultate?

- Prošle godine smo ostvarili najbolje rezultate u povijesti kompanije. Tankerska plovidba je ostvarila dobit od 791,5 milijuna kuna, a TNG u iznosu od 318 milijuna kuna. Dosta smo i investirali. Nažalost, Tankerska plovidba je prije 11 godina imala i povijesno najlošije rezultate, kada je gubitak u jednoj godini iznosio više od pola milijarde kuna. Brodarstvo je takvo da se u dobrim vremenima morate ponašati racionalno te predvidjeti i negativan ciklus. Očekujemo da će i 2023. na koncu biti vrlo dobra godina, usprkos naznakama globalne recesije.

Kakva su očekivanja od uprave Turisthotela koju ste postavili?

- Tražili smo ekipu stručnjaka u koju možemo imati povjerenja. Novi predsjednik uprave Agron Beriša poznat je menadžer u turističkim krugovima, a uz njega u Upravi je i financijski direktor Marko Matković - dugogodišnji bankar i zadnjih godina direktor TP Line-a. Kratkoročno očekivanje je organizacijski i operativno unaprijediti postojeće poslovanje, a naknadno se ozbiljnije pozabaviti i novim investicijama. Iz Tankerske pritom, osim funkcije nadzora rada Uprave, želimo pomoći i u presliku korporativne kulture koju gajimo u Tankerskoj plovidbi. Kako znamo reći, nastojimo ujednačiti korporativnu kulturu "s obje strane zadarskog mosta". Pritom vodimo računa da zasigurno nekih boljih stvari ima u Turisthotelu negoli u Tankerskoj, i njih ne želimo izgubiti.

---

image

Mario Pavić

Luka Gerlanc/Cropix/
---

Možete li precizirati kakva je to korporativna kultura?

- Prvenstveno pošten i predan timski rad, iscrpnost, kultura dijaloga i dijeljenje informacija, upornost, dovođenje stvari kraju, pravilna preraspodjela vremena i resursa, iscrpnost pri donošenju odluka, nulta stopa tolerancije na korupciju na svim razinama te briga o svakom potrošenom i zarađenom euru. Nijednoj kompaniji ne mogu škoditi takve vrijednosti.

Spomenuli ste korupciju, kako surađujete s javnim sektorom i političarima s obzirom na percepciju o raširenosti korupcije u tom segmentu društva?

- Osobno ja niti moji suradnici nismo se nikad susretali s nečim sličnim. Naša suradnja s nadležnim ministarstvom mora, prometa i infrastrukture je vrlo dobra i otvorena, ali prvenstveno bazirana na profesionalnom odnosu. Imamo solidan zakonodavni okvir koji nas se tiče kao brodara. Pomorski zakonik, iako s vremenom zrije za određene dorade, i dalje je vrlo životan. Kroz udrugu Mare Nostrum i Hrvatsku udrugu poslodavaca imamo mogućnost sudjelovanja u radnim skupinama pri kreiranju zakona, gdje nastojimo biti proaktivni. Smatram da jedino dobar i jasan zakonodavni okvir može suzbiti korupciju i da nam to svima treba biti zajednički cilj.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIO PAVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MARIO PAVIĆ 2 0 10080 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-02 12:31:31 [created_by] => 3203 [created_by_alias] => Jozo Vrdoljak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-12 16:12:56 [modified_by] => 3203 [publish_up] => 2023-08-05 06:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Predsjednik uprave 'Tankerske plovidbe' o planovima firme, korupciji te hoće li se javiti na natječaj za Jadroplov [metakey] => tankerska plovidba, Mario Pavić , Jadroplov, tanker donat [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/02\/25325688.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/1225582.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/25325687.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/25325693.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/25325675.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/22402698.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Gerlanc\/Cropix\/","JO\u0160KO \u0160UPI\u0106","Luka Gerlanc\/Cropix\/","Tea Cimas\/Cropix\/Cropix","Jure Miskovic\/Cropix","Tea Cimas\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mario Pavi\u0107<\/p>","

Iz arhive: porinu\u0107e broda Donat koji Tankerska plovidba prodaje
\n\u00a0<\/p>","

Mario Pavi\u0107<\/p>","

Tankerska plovidba Zadar svojedobno je preuzela tanker Vinjerac<\/p>","

Zgrada Tankerske plovidbe d.d.
\n\u00a0<\/p>","

Tankerska plovidba Zadar svojedobno je preuzela tanker Vinjerac<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_25325688_1920.jpg":"1920x1080","k_25325688_1280.jpg":"1280x1280","k_25325688_1024.jpg":"1024x1024","k_25325688_640.jpg":"640x640","k_25325688_480.jpg":"480x480","k_25325688_340.jpg":"340x340","k_25325688_220.jpg":"220x220","o_25325688_1280.jpg":"1280x854","o_25325688_1024.jpg":"1024x683","o_25325688_640.jpg":"640x427","o_25325688_480.jpg":"480x320","o_25325688_340.jpg":"340x227","o_25325688_220.jpg":"220x146","h_25325688_1280.jpg":"1280x854","h_25325688_1024.jpg":"1024x683","h_25325688_640.jpg":"640x427","h_25325688_480.jpg":"480x320","h_25325688_340.jpg":"340x227","h_25325688_220.jpg":"220x147","pp_25325688_1280.jpg":"1280x1628","pp_25325688_1024.jpg":"1024x1303","pp_25325688_640.jpg":"640x814","pp_25325688_480.jpg":"480x611","pp_25325688_340.jpg":"340x432","pp_25325688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1198","hd_1225582_1920.jpg":"1920x1080","k_1225582_1280.jpg":"1280x1280","k_1225582_1024.jpg":"1024x1024","k_1225582_640.jpg":"640x640","k_1225582_480.jpg":"480x480","k_1225582_340.jpg":"340x340","k_1225582_220.jpg":"220x220","o_1225582_1280.jpg":"1280x798","o_1225582_1024.jpg":"1024x638","o_1225582_640.jpg":"640x399","o_1225582_480.jpg":"480x299","o_1225582_340.jpg":"340x212","o_1225582_220.jpg":"220x137","h_1225582_1280.jpg":"1280x854","h_1225582_1024.jpg":"1024x683","h_1225582_640.jpg":"640x427","h_1225582_480.jpg":"480x320","h_1225582_340.jpg":"340x227","h_1225582_220.jpg":"220x147","pp_1225582_1280.jpg":"1280x1628","pp_1225582_1024.jpg":"1024x1303","pp_1225582_640.jpg":"640x814","pp_1225582_480.jpg":"480x611","pp_1225582_340.jpg":"340x432","pp_1225582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25325687_1920.jpg":"1920x1080","k_25325687_1280.jpg":"1280x1280","k_25325687_1024.jpg":"1024x1024","k_25325687_640.jpg":"640x640","k_25325687_480.jpg":"480x480","k_25325687_340.jpg":"340x340","k_25325687_220.jpg":"220x220","o_25325687_1280.jpg":"1280x854","o_25325687_1024.jpg":"1024x683","o_25325687_640.jpg":"640x427","o_25325687_480.jpg":"480x320","o_25325687_340.jpg":"340x227","o_25325687_220.jpg":"220x146","h_25325687_1280.jpg":"1280x854","h_25325687_1024.jpg":"1024x683","h_25325687_640.jpg":"640x427","h_25325687_480.jpg":"480x320","h_25325687_340.jpg":"340x227","h_25325687_220.jpg":"220x147","pp_25325687_1280.jpg":"1280x1628","pp_25325687_1024.jpg":"1024x1303","pp_25325687_640.jpg":"640x814","pp_25325687_480.jpg":"480x611","pp_25325687_340.jpg":"340x432","pp_25325687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_25325693_1920.jpg":"1920x1080","k_25325693_1280.jpg":"1280x1280","k_25325693_1024.jpg":"1024x1024","k_25325693_640.jpg":"640x640","k_25325693_480.jpg":"480x480","k_25325693_340.jpg":"340x340","k_25325693_220.jpg":"220x220","o_25325693_1280.jpg":"1280x804","o_25325693_1024.jpg":"1024x643","o_25325693_640.jpg":"640x402","o_25325693_480.jpg":"480x301","o_25325693_340.jpg":"340x213","o_25325693_220.jpg":"220x138","h_25325693_1280.jpg":"1280x854","h_25325693_1024.jpg":"1024x683","h_25325693_640.jpg":"640x427","h_25325693_480.jpg":"480x320","h_25325693_340.jpg":"340x227","h_25325693_220.jpg":"220x147","pp_25325693_1280.jpg":"1280x1628","pp_25325693_1024.jpg":"1024x1303","pp_25325693_640.jpg":"640x814","pp_25325693_480.jpg":"480x611","pp_25325693_340.jpg":"340x432","pp_25325693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25325675_1920.jpg":"1920x1080","k_25325675_1280.jpg":"1280x1280","k_25325675_1024.jpg":"1024x1024","k_25325675_640.jpg":"640x640","k_25325675_480.jpg":"480x480","k_25325675_340.jpg":"340x340","k_25325675_220.jpg":"220x220","o_25325675_1280.jpg":"1280x853","o_25325675_1024.jpg":"1024x682","o_25325675_640.jpg":"640x426","o_25325675_480.jpg":"480x320","o_25325675_340.jpg":"340x226","o_25325675_220.jpg":"220x146","h_25325675_1280.jpg":"1280x854","h_25325675_1024.jpg":"1024x683","h_25325675_640.jpg":"640x427","h_25325675_480.jpg":"480x320","h_25325675_340.jpg":"340x227","h_25325675_220.jpg":"220x147","pp_25325675_1280.jpg":"1280x1628","pp_25325675_1024.jpg":"1024x1303","pp_25325675_640.jpg":"640x814","pp_25325675_480.jpg":"480x611","pp_25325675_340.jpg":"340x432","pp_25325675_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22402698_1920.jpg":"1920x1080","k_22402698_1280.jpg":"1280x1280","k_22402698_1024.jpg":"1024x1024","k_22402698_640.jpg":"640x640","k_22402698_480.jpg":"480x480","k_22402698_340.jpg":"340x340","k_22402698_220.jpg":"220x220","o_22402698_1280.jpg":"1280x853","o_22402698_1024.jpg":"1024x682","o_22402698_640.jpg":"640x426","o_22402698_480.jpg":"480x320","o_22402698_340.jpg":"340x226","o_22402698_220.jpg":"220x146","h_22402698_1280.jpg":"1280x854","h_22402698_1024.jpg":"1024x683","h_22402698_640.jpg":"640x427","h_22402698_480.jpg":"480x320","h_22402698_340.jpg":"340x227","h_22402698_220.jpg":"220x147","pp_22402698_1280.jpg":"1280x1628","pp_22402698_1024.jpg":"1024x1303","pp_22402698_640.jpg":"640x814","pp_22402698_480.jpg":"480x611","pp_22402698_340.jpg":"340x432","pp_22402698_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8094144 Threads: 6 Questions: 1608112753 Slow queries: 4922493 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112738284 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/predsjednik-uprave-tankerske-plovidbe-o-planovima-firme-korupciji-te-hoce-li-se-javiti-na-natjecaj-za-jadroplov-1312459 [printLink] => /vijesti/biznis/predsjednik-uprave-tankerske-plovidbe-o-planovima-firme-korupciji-te-hoce-li-se-javiti-na-natjecaj-za-jadroplov-1312459?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 328056 [name] => tankerska plovidba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tankerska-plovidba [link] => /tag/tankerska-plovidba ) [1] => stdClass Object ( [id] => 328230 [name] => mario pavić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-pavic [link] => /tag/mario-pavic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 307121 [name] => Jadroplov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadroplov [link] => /tag/jadroplov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 725293 [name] => tanker donat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-02 14:54:28 [main_article_id] => 0 [alias] => tanker-donat [link] => /tag/tanker-donat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIO PAVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Predsjednik Uprave Tankerske plovidbe o planovima firme, korupciji te hoće li se javiti na natječaj za Jadroplov [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3203 [name] => Sandra Lapenda Lemo [username] => sandra-lapenda-lemo [email] => sandra-lapenda-lemo@sd.hr [password] => $2y$10$hXSd.I2166PTyhXaZO0oJuFM8p.HTXanQqpf9nji0lAG1p.Oy1ree [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-lapenda-lemo-3203 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1721 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/dbe8b910512f17cb297bdd3f447433d0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25325688.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Gerlanc/Cropix/ [mainImageDesc] =>

Mario Pavić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25325688.jpg [title] =>

Mario Pavić

Luka Gerlanc/Cropix/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/1225582.jpg [title] =>

Iz arhive: porinuće broda Donat koji Tankerska plovidba prodaje
 

JOŠKO ŠUPIĆ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25325687.jpg [title] =>

Mario Pavić

Luka Gerlanc/Cropix/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25325693.jpg [title] =>

Tankerska plovidba Zadar svojedobno je preuzela tanker Vinjerac

Tea Cimas/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25325675.jpg [title] =>

Zgrada Tankerske plovidbe d.d.
 

Jure Miskovic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/22402698.jpg [title] =>

Tankerska plovidba Zadar svojedobno je preuzela tanker Vinjerac

Tea Cimas/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako bi natječaj za dokapitalizaciju Jadroplova bio transparentan i ako vidimo interes Tankerske plovidbe, ne isključujemo opciju da ćemo se na njega javiti ponudom. Završio je još jedan proces javne ponude Tankerske plovidbe za preuzimanje dionica Turisthotela, što znači da Mario Pavić, predsjednik uprave Tankerske plovidbe, može javno istupati na tu temu.

Podsjetimo, nakon prve javne ponude Tankerska je bila blizu, ali ipak ispod 95 posto udjela u Turisthotelu, granice čijim prelaskom se može krenuti u takozvano istiskivanje preostalih dioničara.

- Kako su se dioničari i dalje javljali sa željom da se i njihove dionice otkupe, bilo iz razloga da u prvoj javnoj ponudi nisu zaprimili poštu ili su jednostavno promijenili mišljenje, Tankerska plovidba pokrenula je još jednu javnu ponudu u kojoj je prešla čarobnu granicu - otkriva Mario Pavić.

---

image

Zgrada Tankerske plovidbe d.d.
 

Jure Miskovic/Cropix
---

Točnije, ostvareno je nešto više od 96 posto, nakon čega je Tankerska, sukladno zakonskoj mogućnosti, podnijela zahtjev SKDD-u za prijenos dionica preostalih manjinskih dioničara, čime su postali 100-postotni vlasnici dionica Turisthotela. Cijena po kojoj je platila svaku dionicu u drugoj javnoj ponudi je 610,53 eura, koliko će dobiti i preostali dioničari. Mario Pavić otkriva da Turisthotel od 28. srpnja više nije listan ni na Zagrebačkoj burzi.

Koliko je na koncu Tankerska plovidba platila Turisthotel?

- Platili smo ukupno oko 224 milijuna eura. Svi su dobili istu cijenu po dionici od 610,53 eura, koja je ujedno i rekordna cijena koju su imale dionice Turisthotela na burzi.

Slično je bilo i kod preuzimanja TNG-a?

- Točno, i tada smo platili rekordnu cijenu koja je ikad postignuta na burzi. Vrijeme će pokazati svoje, ali vjerujem da se radi o dvije uspješne investicije za Tankersku plovidbu.

Milijun tona nosivosti

Tankerska plovidba je sada potpuni vlasnik TNG-a, hoćete li potpuno pripojiti tu brodarsku tvrtku?

- TNG je još uvijek samostalna tvrtka kojoj je Tankerska plovidba jedini vlasnik. Vidjet ćemo hoćemo li je i na koji način pripojiti ili će nastaviti poslovati kao samostalan subjekt. Iako je formalno zaseban pravni subjekt, u praksi se ponašamo kao da smo jedna kompanija.

Kolika je sada flota?

- Imamo oko milijun tona nosivosti - 14 brodova u dugoj plovidbi, od kojih je šest produkt tankera u sklopu TNG-a, tri bulk carriera i pet tankera za prijevoz sirove nafte u Tankerskoj plovidbi. Imamo i šest katamarana u sklopu tvrtke TP Line, koja je također u 100-postotnom vlasništvu Tankerske plovidbe.

Kako ste zadovoljni katamaranima?

- Ova sezona nam je znatno bolja nego lanjska. Za razliku od prošle godine, kada smo neposredno pred sezonu dobili brodove, sada smo na vrijeme krenuli s marketingom i online prodajom karata. Većinu karata prodajemo preko interneta, što nas posebno veseli, a imamo i daljnje planove nadogradnje digitalnih platformi.

---

image

Iz arhive: porinuće broda Donat koji Tankerska plovidba prodaje
 

JOŠKO ŠUPIĆ
---

Je li istina da prodajete tanker Donat?

- Istina je da ga prodajemo. Potpisan je ugovor i plaćen je avans. Očekujemo isporuku broda kupcu za koji dan. Postigli smo odličnu cijenu za najstariji brod u floti.

Hoćete li onda obnoviti flotu?

- Hoćemo, ali tražimo pravi trenutak kada graditi brodove ili kupiti polovne. Nećemo odmah naručiti skupe novogradnje. Procijenit ćemo kada je pravi trenutak za akviziciju i koju vrstu brodova kupiti. Cilj je održavati tonažu oko milijun tona nosivosti, ali rast tonaže ne znači nužno i rast vrijednosti kompanije, što ipak stavljamo kao prvi prioritet. Dakle, obnovit ćemo flotu, ali nećemo srljati.

Još ne znate u koju vrstu brodova ulagati?

- Usprkos ambicioznim planovima dekarbonizacije našeg planeta, zasigurno ćemo u budućnosti i dalje obnavljati tankersku flotu, ali otvoreni smo i za ostale mogućnosti.

Namjeravate li jačati segment linijske plovidbe?

- U tom segmentu imamo šest katamarana. Dva održavaju državne subvencionirane linije, tri komercijalne linije, a jedan je zamjenski. Iduće godine ističu ugovori na više od deset subvencioniranih linija, tako da ćemo razmotriti eventualno širenje flote s obzirom na potrebu da se katamarani na Jadranu i na subvencioniranim linijama pomlade. O eventualnom širenju flote ovisit će i pravovremeno informiranje brodara o novim iznosima subvencija kako bi se na vrijeme mogli posložiti poslovni planovi i nabaviti novi brodovi. Idealan bi bio balans komercijalnih i subvencioniranih linija uz blagi rast flote, ali u ovom segmentu poslovanja dosta faktora mimo je naše kontrole te se moramo prilagoditi takvim okolnostima i ostati svjesni limita.

Vrijednosti brodova padaju

Nije tajna da ste više puta pokušali preuzeti Jadroplov. Jeste li još uvijek zainteresirani?

- Prema informacijama dostupnim u medijima vidimo da Jadroplov planira dokapitalizaciju. Svrha dokapitalizacije je, naravno, prikupljanje kapitala, ali koliko shvaćamo, na taj način se zadovoljava i kriterij da država padne ispod postotka dominantnog vlasnika, što je postao uvjet kada je Jadroplov svojevremeno dobio proračunska sredstva za konsolidaciju poslovanja. Ako bi natječaj bio transparentan i ako vidimo interes Tankerske plovidbe, ne isključujemo opciju da ćemo se na njega javiti ponudom. Radi se o kompaniji koja je na sat i pol vožnje od Zadra, tako da je prirodno i logično da načelni interes postoji već toliki niz godina.

Kakvo je sada stanje u segmentu u kojem posluju bulk carrieri?

- U iznimno lošem. Jedva se pokrivaju operativni troškovi, a brodovi koji imaju trošak otplate kapitala, a takvi su kod nas svi, imaju i negativan novčani tok. Prije dvije godine su nas u pozitivi držali bulk carrieri, a sada su to tankeri. Danas tankeri zarađuju višestruko više od bulk carriera. Svima koji imaju samo bulk carriere trenutno je otežano poslovanje i gube kapital, dok vrijednosti brodova rapidno padaju.

---

image

Tankerska plovidba Zadar svojedobno je preuzela tanker Vinjerac

Tea Cimas/Cropix/Cropix
---

Koji parametri utječu najviše na tržište, koliko je teško predvidjeti trend, odrediti trenutak kupnje ili prodaje broda?

- Osim vlastitog iskustva i znanja, koristimo i usluge etabliranih brokerskih i savjetničkih kuća pri kreiranju odluka. Dosad smo bili prilično uspješni u čitanju budućeg tržišta i određivanju trenda što se tiče pravovremenih zaključivanja u dugoročni najam ili prodaje broda. No puno veći izazov je predvidjeti koliko dugo će potrajati dobro ili loše tržište. Mnogo je parametara izvan kontrole brodara o kojim ovisi brodarsko tržište – od političkih odnosa država, monetarnih politika, ratova i slično. Planirani broj novogradnji kroz određeno vrijeme u odnosu na broj brodova koji odlazi u rezalište također je iznimno bitan element pri definiranju očekivanja budućeg tržišta i stalno ga, naravno, pratimo. Cijena energenta posebno je bitna s aspekta potražnje i tonske milje na koju se u konačnici sve svodi.

Često se u brodarstvu spominje tonska milja, možete primjerom pojasniti?

- Zbog nametnutih sankcija ruska nafta više ne ide iz Baltika i Crnog mora za Europu, već uglavnom za Indiju i Kinu. Ogromna je razlika u potražnji za tankerima u tome ide li u teret u Indiju ili Kinu. Uposlenost tankera na jednom putovanju za Kinu umjesto Indije povećava se i do 30 dana i logično je da su vozarine veće što je veća kineska potražnja za ruskom naftom. S obzirom na diskont s kojim se trguje ruskom naftom, može se očekivati da će trgovina prema Dalekom istoku potrajati još neko vrijeme usprkos naznakama smanjenja potrošnje i proizvodnje nafte te globalne recesije.

Rekordni gubitak

Hoće li Tankerska plovidba ponoviti prošlogodišnje rekordne rezultate?

- Prošle godine smo ostvarili najbolje rezultate u povijesti kompanije. Tankerska plovidba je ostvarila dobit od 791,5 milijuna kuna, a TNG u iznosu od 318 milijuna kuna. Dosta smo i investirali. Nažalost, Tankerska plovidba je prije 11 godina imala i povijesno najlošije rezultate, kada je gubitak u jednoj godini iznosio više od pola milijarde kuna. Brodarstvo je takvo da se u dobrim vremenima morate ponašati racionalno te predvidjeti i negativan ciklus. Očekujemo da će i 2023. na koncu biti vrlo dobra godina, usprkos naznakama globalne recesije.

Kakva su očekivanja od uprave Turisthotela koju ste postavili?

- Tražili smo ekipu stručnjaka u koju možemo imati povjerenja. Novi predsjednik uprave Agron Beriša poznat je menadžer u turističkim krugovima, a uz njega u Upravi je i financijski direktor Marko Matković - dugogodišnji bankar i zadnjih godina direktor TP Line-a. Kratkoročno očekivanje je organizacijski i operativno unaprijediti postojeće poslovanje, a naknadno se ozbiljnije pozabaviti i novim investicijama. Iz Tankerske pritom, osim funkcije nadzora rada Uprave, želimo pomoći i u presliku korporativne kulture koju gajimo u Tankerskoj plovidbi. Kako znamo reći, nastojimo ujednačiti korporativnu kulturu "s obje strane zadarskog mosta". Pritom vodimo računa da zasigurno nekih boljih stvari ima u Turisthotelu negoli u Tankerskoj, i njih ne želimo izgubiti.

---

image

Mario Pavić

Luka Gerlanc/Cropix/
---

Možete li precizirati kakva je to korporativna kultura?

- Prvenstveno pošten i predan timski rad, iscrpnost, kultura dijaloga i dijeljenje informacija, upornost, dovođenje stvari kraju, pravilna preraspodjela vremena i resursa, iscrpnost pri donošenju odluka, nulta stopa tolerancije na korupciju na svim razinama te briga o svakom potrošenom i zarađenom euru. Nijednoj kompaniji ne mogu škoditi takve vrijednosti.

Spomenuli ste korupciju, kako surađujete s javnim sektorom i političarima s obzirom na percepciju o raširenosti korupcije u tom segmentu društva?

- Osobno ja niti moji suradnici nismo se nikad susretali s nečim sličnim. Naša suradnja s nadležnim ministarstvom mora, prometa i infrastrukture je vrlo dobra i otvorena, ali prvenstveno bazirana na profesionalnom odnosu. Imamo solidan zakonodavni okvir koji nas se tiče kao brodara. Pomorski zakonik, iako s vremenom zrije za određene dorade, i dalje je vrlo životan. Kroz udrugu Mare Nostrum i Hrvatsku udrugu poslodavaca imamo mogućnost sudjelovanja u radnim skupinama pri kreiranju zakona, gdje nastojimo biti proaktivni. Smatram da jedino dobar i jasan zakonodavni okvir može suzbiti korupciju i da nam to svima treba biti zajednički cilj.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Gerlanc/Cropix/ JOŠKO ŠUPIĆ Luka Gerlanc/Cropix/ Tea Cimas/Cropix/Cropix Jure Miskovic/Cropix Tea Cimas/Cropix/Cropix
Luka Gerlanc/Cropix/

Mario Pavić

JOŠKO ŠUPIĆ

Iz arhive: porinuće broda Donat koji Tankerska plovidba prodaje
 

Luka Gerlanc/Cropix/

Mario Pavić

Tea Cimas/Cropix/Cropix

Tankerska plovidba Zadar svojedobno je preuzela tanker Vinjerac

Jure Miskovic/Cropix

Zgrada Tankerske plovidbe d.d.
 

Tea Cimas/Cropix/Cropix

Tankerska plovidba Zadar svojedobno je preuzela tanker Vinjerac

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/predsjednik-uprave-tankerske-plovidbe-o-planovima-firme-korupciji-te-hoce-li-se-javiti-na-natjecaj-za-jadroplov-1312459 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e5a5c2caa761e4ddd2120794873366a2d1d0e01 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Predsjednik+Uprave+Tankerske+plovidbe+o+planovima+firme%2C+korupciji+te+ho%C4%87e+li+se+javiti+na+natje%C4%8Daj+za+Jadroplov&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fpredsjednik-uprave-tankerske-plovidbe-o-planovima-firme-korupciji-te-hoce-li-se-javiti-na-natjecaj-za-jadroplov-1312459 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fpredsjednik-uprave-tankerske-plovidbe-o-planovima-firme-korupciji-te-hoce-li-se-javiti-na-natjecaj-za-jadroplov-1312459 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIO PAVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisMARIO PAVIĆ

Predsjednik Uprave Tankerske plovidbe o planovima firme, korupciji te hoće li se javiti na natječaj za Jadroplov

Piše Jozo Vrdoljak
5. kolovoza 2023. - 08:05

Ako bi natječaj za dokapitalizaciju Jadroplova bio transparentan i ako vidimo interes Tankerske plovidbe, ne isključujemo opciju da ćemo se na njega javiti ponudom. Završio je još jedan proces javne ponude Tankerske plovidbe za preuzimanje dionica Turisthotela, što znači da Mario Pavić, predsjednik uprave Tankerske plovidbe, može javno istupati na tu temu.

Podsjetimo, nakon prve javne ponude Tankerska je bila blizu, ali ipak ispod 95 posto udjela u Turisthotelu, granice čijim prelaskom se može krenuti u takozvano istiskivanje preostalih dioničara.

- Kako su se dioničari i dalje javljali sa željom da se i njihove dionice otkupe, bilo iz razloga da u prvoj javnoj ponudi nisu zaprimili poštu ili su jednostavno promijenili mišljenje, Tankerska plovidba pokrenula je još jednu javnu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 01:37