stdClass Object ( [id] => 1307559 [title] => Mladi povratnik u zaleđu Zadra gradi selo za digitalne nomade: ‘Zašto baš na ovom mjestu? Pomno smo analizirali...‘ [alias] => mladi-povratnik-u-dalmaciji-gradi-selo-za-digitalne-nomade-zasto-bas-na-ovom-mjestu-pomno-smo-analizirali [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dario Tomas, mladi povratnik iz Švicarske, porijeklom iz Posedarja, ima smion i spektakularan plan kojega želi realizirati u svom zavičaju – izgraditi selo za digitalne nomade u zadarskom zaleđu!

Zamisao mu je, kaže, sinula sasvim slučajno, nakon što je prije nekoliko godina sreo dvojicu njemačkih turista u Zadru koji su sami bili digitalni nomadi.

- Do tada nisam bio upoznat s tim načinom života, bio sam iznenađen činjenicom da digitalnim nomadima ne treba ništa više od računala i interneta, stalno su na putovanju i često nemaju stalno prebivalište. To mi je zvučalo vrlo avanturistički. Bilo je lijepo čuti koliko im se svidjela Hrvatska, a posebno Zadar, s prirodom, morem, kulturom, hranom.

Međutim, također su spomenuli nedostatak zajednice digitalnih nomada. U to vrijeme nije bilo programa, mjesta ili usluga posebno usmjerenih na digitalne nomade. Također im je bilo teško povezati se s drugima, kada stalno putuju, stalno moraju upoznavati nove ljude, što je ponekad malo zamorno. A u to vrijeme gotovo da i nije bilo ponude za Co-Working, što su također kritizirali.

---

image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
------
image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
---

Ostaju znatno duže od običnih turista

Iako sam "dijasporski" Hrvat, smetalo me što iskustvo ovih dvoje nomada u Hrvatskoj nije bilo savršeno. Ta situacija me uznemirila i nije mi dala mira. Razmišljao sam o tome nekoliko godina, a onda sam odlučio, s početkom mog studija izvršnog MBA Digitalna transformacija, izraditi koncept izgradnje sela za digitalne nomade kao diplomski rad.

Tako sam došao na ideju da izgradim selo za digitalne nomade koje nazivam "The Global Village", međutim ideja se dosta proširila na način da želimo također primati radnike iz tvrtki koje žele svojim radnicima omogućiti nekoliko dana u godini da rade izvan "normalnog" kućnog ureda kod nas u "The Global Villageu" - priča nam entuzijastično Dario Tomas.

Digitalni nomadi su osobe koje obavljaju svoj posao na računalu, stoga im je potreban samo laptop i dobar internet. To im omogućuje da rade neovisno o mjestu, pa se mnogi odlučuju putovati svijetom – i to su onda digitalni nomadi. Razlika u odnosu na klasični turizam je prvenstveno u tome što digitalni nomadi ostaju na jednom mjestu znatno duže. U prosjeku, to je između dva i šest mjeseci što je sjajna prilika za prelazak s masovnog turizma na kvalitetni turizam, smatra Tomas.

- Također, interesi su im drugačiji. Digitalni nomadi žele doživjeti i upoznati mjesto, kako žive lokalci, koje su tradicije i običaji itd. Malo provokativno rečeno, većina klasičnih turista dolazi u Hrvatsku uglavnom zbog mora i piva. Zbog toga trenutno izrađujemo web i app platformu na kojoj će svatko moći ponuditi različite slobodne aktivnosti za digitalne nomade, a ako se radi o autentičnim ponudama koje pokazuju tradiciju i običaje, nećemo naplaćivati proviziju. Na taj način želimo omogućiti autentično iskustvo digitalnim nomadima.

Osim toga, digitalni nomadi su visoko obrazovane osobe s vrlo snažnim digitalnim vještinama. U "The Global Village-u" iskoristit ćemo to znanje povezujući lokalnu start-up scenu s digitalnim nomadima. Već za sljedeću godinu planiramo hakaton u Zadru, na kojem će svatko, uključujući i lokalno stanovništvo, moći predstaviti svoju ideju i tako doći od ideje do prvog prototipa u roku od dva dana.

Zadar idealno smješten

Također, našim konceptom ekonomski ćemo ojačati mjesto na kojem gradimo "The Global Village". Ovisimo o lokalnim uslugama, tvrtkama i ponudama. Naprimjer, nećemo voditi vlastiti restoran, već ćemo uspostaviti partnerstva s lokalnim restoranima. Okupit ćemo tim koji će na licu mjesta brinuti o zajednici, što će stvoriti nova radna mjesta – uvjeren je Tomas.

---

image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
------
image

Dario Tomas mladi je povratnik iz Švicarske, porijeklom iz Posedarja, koji ima smion plan kojia želi realizirati u svom zavičaju 

Dario Tomas Privatni Album
---

Pitamo ga zašto je baš zadarsko područje odabrao za selo digitalnih nomada?

- Ne želim ulaziti u detalje naše analize koju smo proveli, pogledali smo i analizirali regije Istru, Split i druge te ih ocijenili. Prema našoj analizi, Zadar nam je pružio najviše potencijala. Istra je prilično preplavljena i teško je tamo nešto izgraditi ovakve veličine. Split je po mom mišljenju pomalo precijenjen, pogotovo kada je u pitanju izgradnja.
Zadar je geografski idealno smješten, praktički je u središtu hrvatske obale, iz Zadra možete brzo doći bilo gdje. Osim toga, sada predviđam da će Zadar u najviše deset godina biti jedan od najmoćnijih gradova u Hrvatskoj, u to sam vrlo siguran. Uvjeti su jednostavno previše dobri, već se u posljednjih nekoliko godina može vidjeti dobar razvoj aglomeracije i industrije Zadra.
Osim toga, zadarska regija je, da bih to jednostavno izrazio, za mene najljepše mjesto na svijetu. Naravno, ima mnogo drugih divnih i lijepih mjesta, ali kombinacija vrlo dobre infrastrukture, brojnih prirodnih parkova, mnogih otoka, tradicije, hrane, klime to područje čini posebnim. Uz to, regija Zadar topografski je apsolutno u prednosti u odnosu na druge regije na moru, Zadar ima prostor za rast što nudi veliki potencijal. Moram reći da već više od 30 godina ljetujemo u Posedarju i zaljubio sam se u to selo – ističe Tomas.

Završna faza koncepta

Izgradnja sela za digitalne nomade odmakla se od idejnog koncepta, Tomas je već u konkretnim dogovorima oko realizacije projekta u Posedarju, Ražancu i Sukošanu.

- Nalazimo se u završnoj fazi koncepta. Kreirali smo sjajan poslovni model, pronašli smo dobre lokacije i sada arhitekt stvara pred-projekt. Za mjesec dana počinjemo s traženjem investitora. Ova će faza biti završena do kraja godine. Moram napomenuti da već imamo zainteresirane investitore, iako ih još do sada nikada nismo službeno tražili. Dakle, ako im se prezentacija projekta svidi za nekoliko tjedana, mogli bismo završiti fazu investiranja znatno brže nego što je planirano – kaže Tomas koji je uvjeren da će lokalne sredine imati veliku korist od digitalnih nomada.

- Stvorit ćemo radna mjesta - trebat će nam menadžerski tim, osoblje za čišćenje, catering, za gradnju sela, održavanje infrastrukture i servisiranje, sve ćemo to povjeriti lokalnim tvrtkama. Na taj način možemo potaknuti lokalnu ekonomiju. Kada selo bude izgrađeno, kroz našu platformu mogu se ponuditi aktivnosti u slobodno vrijeme, što pruža dodatnu mogućnost zarade mještanima.

Mogu pokazati nomadima kako se njeguju masline, kako se od njih proizvodi ulje i dati im malu bocu ulja. Organizirati zajednički ribolov ili ronjenje školjki s kasnijom večerom u našem selu, pokazati im kako se proizvodi vino ili rakija od početka do kraja. Prihodi od takvih autentičnih ponuda na našoj platformi idu organizatorima. Želimo na taj način povezati nomade s dalmatinskom kulturom - objašnjava Tomas navodeći i rješavanje još jednog, akutnog problema:

- To je problem koji je stvorio Airbnb - iznajmljivanjem soba i kuća, izbacuju se mještani iz mjesta, čime gubimo i kulturu. Ako idete u Vir izvan sezone, nema nikoga, to ćemo spriječiti tako što ćemo naše selo izgraditi odmah uz mjesto i na taj način nećemo otjerati mještane.

Ne samo da nećemo otjerati lokalno stanovništvo, moj poslovni model se temelji na tome da u ovom selu tijekom cijele godine žive lokalni stanovnici. Osim toga, ne smijemo zaboraviti da digitalni nomadi dobro zarađuju i stoga dovodimo kupovno sposobne klijente u selo. Oni su također spremni potrošiti novac, pod uvjetom da im se nešto dobro nudi. Želim naglasiti važnu činjenicu da uz pomoć digitalnih nomada možemo imati turiste tijekom cijele godine, a ne samo devet mjeseci – naglašava Tomas dodajući kako postoji veliki prostor za suradnju koju će imati u "The Global Village-u". Jer će prostor biti dostupan lokalnim poduzećima, a ne samo digitalnim nomadima. Tu će naći optimalne uvjete za rad i moći će se izravno povezivati s nomadima, omogućavajući tako nastanak sjajnih sinergija i partnerstava.

---

image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
------
image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
---

Nikakva pomoć hrvatskih institucija

Nije baš ni sve tako bajno oko projekta. Dario kaže kako do sada nije imao pomoć nikakvih institucija u domovini. Sve je, kaže, sam napravio.

- Tražio sam pomoć od raznih turističkih institucija, ali da budem iskren, radni moral mi se ne čini prevelik. Nemam velika očekivanja što se toga tiče - dodaje.

Koliko će financijski biti teška čitava priča? Tko će graditi sela, na koji će se način financirati i tko će s njima upravljati, je li to sve razrađeno?

- Za nekoliko tjedana znat ćemo točnu potrebu za investicijama, čim naš arhitekt završi s pred-projektom. Prema prvom procjenama, potrebna investicija je između 2 do 4 milijuna eura. Kao što sam već rekao, već sam imao prve razgovore s potencijalnim investitorima koji samo čekaju da završim s konceptom i da im ga predstavim.

U tim razgovorima sam jasno istaknuo da odgovornost za selo digitalnih nomada ostaje na meni i mom timu. Imamo konkretan investicijski plan i već poznajemo vrijednost poduhvata, tako da dobro možemo upravljati koliko želimo odvojiti za investitore, a koliko mora ostati kod nas kako bi se osigurao pozitivan daljnji razvoj projekta - ističe Tomas koji je odlučan sprovesti svoju ideju u djelo, a energije mu očigledno ne nedostaje.

Za sebe kaže da je oženjen i ima kćerkicu staru godinu i pol, a njegova supruga je također Hrvatica, rođena i odrasla u Švicarskoj. Već nekoliko godina radi na rukovodećim pozicijama, trenutno kao voditelj kvalitete i procesa, gdje se uglavnom bavi optimizacijom, digitalizacijom i automatizacijom poslovnih procesa. Prošao je kroz različite studijske programe, iako ne pridaje previše značaja diplomama, osim što nekome može dokazati da je pokazao izdržljivost kroz nekoliko godina, kaže.

---

image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
---

Velika želja za znanjem

- Međutim, imam veliku želju za znanjem i uskoro ću se ponovno prijaviti za studij na razini magisterija. Osim toga, moja velika ljubav je rukomet. Imao sam želju postati profesionalni rukometaš i čak sam uspio igrati dvije utakmice u prvoj ligi u Švicarskoj. Nažalost, taj san se nije ostvario, ali sada imam drugi. Trenutno pokrećem drugi start-up gdje želimo koristiti ambalažu hrane kao oglašivački prostor kako bismo potrošačima omogućili besplatnu hranu, a za to gradimo tehničko rješenje - tržišnu platformu koja bi povezivala oglašivače s proizvođačima hrane i pakiranjem. Trenutno mi nije dosadno - zaključuje Dario Tomas.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘THE GLOBAL VILLAGE‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘THE GLOBAL VILLAGE‘ 2 0 10261 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-17 12:17:16 [created_by] => 3185 [created_by_alias] => Mišel Kalajžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-27 10:03:06 [modified_by] => 3185 [publish_up] => 2023-07-18 09:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mladi povratnik u Dalmaciji gradi selo za digitalne nomade: 'Zašto baš na ovom mjestu? Pomno smo analizirali...' [metakey] => Dario Tomas, digitalni nomadi, selo, zaleđe zadra [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25285991.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284312.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284314.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284308.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284299.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284300.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284304.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284305.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284306.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284307.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284310.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284311.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284315.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284316.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284317.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284319.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284320.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25284326.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas\/Privatni Album","Dario Tomas Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade u zale\u0111u Zadra<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Selo za digitalne nomade u zale\u0111u Zadra<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Ra\u010dunalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade<\/p>","

Dario Tomas\u00a0mladi je povratnik iz \u0160vicarske, porijeklom iz Posedarja, koji ima smion plan kojia \u017eeli realizirati u svom zavi\u010daju\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","43:55","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25285991_1920.jpg":"1920x1080","k_25285991_1280.jpg":"1280x1280","k_25285991_1024.jpg":"1024x1024","k_25285991_640.jpg":"640x640","k_25285991_480.jpg":"480x480","k_25285991_340.jpg":"340x340","k_25285991_220.jpg":"220x220","o_25285991_1280.jpg":"1280x853","o_25285991_1024.jpg":"1024x682","o_25285991_640.jpg":"640x426","o_25285991_480.jpg":"480x320","o_25285991_340.jpg":"340x226","o_25285991_220.jpg":"220x146","h_25285991_1280.jpg":"1280x854","h_25285991_1024.jpg":"1024x683","h_25285991_640.jpg":"640x427","h_25285991_480.jpg":"480x320","h_25285991_340.jpg":"340x227","h_25285991_220.jpg":"220x147","pp_25285991_1280.jpg":"1280x1628","pp_25285991_1024.jpg":"1024x1303","pp_25285991_640.jpg":"640x814","pp_25285991_480.jpg":"480x611","pp_25285991_340.jpg":"340x432","pp_25285991_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284312_1920.jpg":"1920x1080","k_25284312_1280.jpg":"1280x1280","k_25284312_1024.jpg":"1024x1024","k_25284312_640.jpg":"640x640","k_25284312_480.jpg":"480x480","k_25284312_340.jpg":"340x340","k_25284312_220.jpg":"220x220","o_25284312_1280.jpg":"1280x720","o_25284312_1024.jpg":"1024x576","o_25284312_640.jpg":"640x360","o_25284312_480.jpg":"480x270","o_25284312_340.jpg":"340x191","o_25284312_220.jpg":"220x123","h_25284312_1280.jpg":"1280x854","h_25284312_1024.jpg":"1024x683","h_25284312_640.jpg":"640x427","h_25284312_480.jpg":"480x320","h_25284312_340.jpg":"340x227","h_25284312_220.jpg":"220x147","pp_25284312_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284312_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284312_640.jpg":"640x814","pp_25284312_480.jpg":"480x611","pp_25284312_340.jpg":"340x432","pp_25284312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284314_1920.jpg":"1920x1080","k_25284314_1280.jpg":"1280x1280","k_25284314_1024.jpg":"1024x1024","k_25284314_640.jpg":"640x640","k_25284314_480.jpg":"480x480","k_25284314_340.jpg":"340x340","k_25284314_220.jpg":"220x220","o_25284314_1280.jpg":"1280x720","o_25284314_1024.jpg":"1024x576","o_25284314_640.jpg":"640x360","o_25284314_480.jpg":"480x270","o_25284314_340.jpg":"340x191","o_25284314_220.jpg":"220x123","h_25284314_1280.jpg":"1280x854","h_25284314_1024.jpg":"1024x683","h_25284314_640.jpg":"640x427","h_25284314_480.jpg":"480x320","h_25284314_340.jpg":"340x227","h_25284314_220.jpg":"220x147","pp_25284314_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284314_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284314_640.jpg":"640x814","pp_25284314_480.jpg":"480x611","pp_25284314_340.jpg":"340x432","pp_25284314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284308_1920.jpg":"1920x1080","k_25284308_1280.jpg":"1280x1280","k_25284308_1024.jpg":"1024x1024","k_25284308_640.jpg":"640x640","k_25284308_480.jpg":"480x480","k_25284308_340.jpg":"340x340","k_25284308_220.jpg":"220x220","o_25284308_1280.jpg":"1280x720","o_25284308_1024.jpg":"1024x576","o_25284308_640.jpg":"640x360","o_25284308_480.jpg":"480x270","o_25284308_340.jpg":"340x191","o_25284308_220.jpg":"220x123","h_25284308_1280.jpg":"1280x854","h_25284308_1024.jpg":"1024x683","h_25284308_640.jpg":"640x427","h_25284308_480.jpg":"480x320","h_25284308_340.jpg":"340x227","h_25284308_220.jpg":"220x147","pp_25284308_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284308_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284308_640.jpg":"640x814","pp_25284308_480.jpg":"480x611","pp_25284308_340.jpg":"340x432","pp_25284308_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284299_1920.jpg":"1920x1080","k_25284299_1280.jpg":"1280x1280","k_25284299_1024.jpg":"1024x1024","k_25284299_640.jpg":"640x640","k_25284299_480.jpg":"480x480","k_25284299_340.jpg":"340x340","k_25284299_220.jpg":"220x220","o_25284299_1280.jpg":"1280x720","o_25284299_1024.jpg":"1024x576","o_25284299_640.jpg":"640x360","o_25284299_480.jpg":"480x270","o_25284299_340.jpg":"340x191","o_25284299_220.jpg":"220x123","h_25284299_1280.jpg":"1280x854","h_25284299_1024.jpg":"1024x683","h_25284299_640.jpg":"640x427","h_25284299_480.jpg":"480x320","h_25284299_340.jpg":"340x227","h_25284299_220.jpg":"220x147","pp_25284299_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284299_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284299_640.jpg":"640x814","pp_25284299_480.jpg":"480x611","pp_25284299_340.jpg":"340x432","pp_25284299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284300_1920.jpg":"1920x1080","k_25284300_1280.jpg":"1280x1280","k_25284300_1024.jpg":"1024x1024","k_25284300_640.jpg":"640x640","k_25284300_480.jpg":"480x480","k_25284300_340.jpg":"340x340","k_25284300_220.jpg":"220x220","o_25284300_1280.jpg":"1280x720","o_25284300_1024.jpg":"1024x576","o_25284300_640.jpg":"640x360","o_25284300_480.jpg":"480x270","o_25284300_340.jpg":"340x191","o_25284300_220.jpg":"220x123","h_25284300_1280.jpg":"1280x854","h_25284300_1024.jpg":"1024x683","h_25284300_640.jpg":"640x427","h_25284300_480.jpg":"480x320","h_25284300_340.jpg":"340x227","h_25284300_220.jpg":"220x147","pp_25284300_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284300_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284300_640.jpg":"640x814","pp_25284300_480.jpg":"480x611","pp_25284300_340.jpg":"340x432","pp_25284300_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284304_1920.jpg":"1920x1080","k_25284304_1280.jpg":"1280x1280","k_25284304_1024.jpg":"1024x1024","k_25284304_640.jpg":"640x640","k_25284304_480.jpg":"480x480","k_25284304_340.jpg":"340x340","k_25284304_220.jpg":"220x220","o_25284304_1280.jpg":"1280x720","o_25284304_1024.jpg":"1024x576","o_25284304_640.jpg":"640x360","o_25284304_480.jpg":"480x270","o_25284304_340.jpg":"340x191","o_25284304_220.jpg":"220x123","h_25284304_1280.jpg":"1280x854","h_25284304_1024.jpg":"1024x683","h_25284304_640.jpg":"640x427","h_25284304_480.jpg":"480x320","h_25284304_340.jpg":"340x227","h_25284304_220.jpg":"220x147","pp_25284304_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284304_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284304_640.jpg":"640x814","pp_25284304_480.jpg":"480x611","pp_25284304_340.jpg":"340x432","pp_25284304_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284305_1920.jpg":"1920x1080","k_25284305_1280.jpg":"1280x1280","k_25284305_1024.jpg":"1024x1024","k_25284305_640.jpg":"640x640","k_25284305_480.jpg":"480x480","k_25284305_340.jpg":"340x340","k_25284305_220.jpg":"220x220","o_25284305_1280.jpg":"1280x720","o_25284305_1024.jpg":"1024x576","o_25284305_640.jpg":"640x360","o_25284305_480.jpg":"480x270","o_25284305_340.jpg":"340x191","o_25284305_220.jpg":"220x123","h_25284305_1280.jpg":"1280x854","h_25284305_1024.jpg":"1024x683","h_25284305_640.jpg":"640x427","h_25284305_480.jpg":"480x320","h_25284305_340.jpg":"340x227","h_25284305_220.jpg":"220x147","pp_25284305_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284305_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284305_640.jpg":"640x814","pp_25284305_480.jpg":"480x611","pp_25284305_340.jpg":"340x432","pp_25284305_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284306_1920.jpg":"1920x1080","k_25284306_1280.jpg":"1280x1280","k_25284306_1024.jpg":"1024x1024","k_25284306_640.jpg":"640x640","k_25284306_480.jpg":"480x480","k_25284306_340.jpg":"340x340","k_25284306_220.jpg":"220x220","o_25284306_1280.jpg":"1280x720","o_25284306_1024.jpg":"1024x576","o_25284306_640.jpg":"640x360","o_25284306_480.jpg":"480x270","o_25284306_340.jpg":"340x191","o_25284306_220.jpg":"220x123","h_25284306_1280.jpg":"1280x854","h_25284306_1024.jpg":"1024x683","h_25284306_640.jpg":"640x427","h_25284306_480.jpg":"480x320","h_25284306_340.jpg":"340x227","h_25284306_220.jpg":"220x147","pp_25284306_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284306_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284306_640.jpg":"640x814","pp_25284306_480.jpg":"480x611","pp_25284306_340.jpg":"340x432","pp_25284306_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284307_1920.jpg":"1920x1080","k_25284307_1280.jpg":"1280x1280","k_25284307_1024.jpg":"1024x1024","k_25284307_640.jpg":"640x640","k_25284307_480.jpg":"480x480","k_25284307_340.jpg":"340x340","k_25284307_220.jpg":"220x220","o_25284307_1280.jpg":"1280x720","o_25284307_1024.jpg":"1024x576","o_25284307_640.jpg":"640x360","o_25284307_480.jpg":"480x270","o_25284307_340.jpg":"340x191","o_25284307_220.jpg":"220x123","h_25284307_1280.jpg":"1280x854","h_25284307_1024.jpg":"1024x683","h_25284307_640.jpg":"640x427","h_25284307_480.jpg":"480x320","h_25284307_340.jpg":"340x227","h_25284307_220.jpg":"220x147","pp_25284307_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284307_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284307_640.jpg":"640x814","pp_25284307_480.jpg":"480x611","pp_25284307_340.jpg":"340x432","pp_25284307_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284310_1920.jpg":"1920x1080","k_25284310_1280.jpg":"1280x1280","k_25284310_1024.jpg":"1024x1024","k_25284310_640.jpg":"640x640","k_25284310_480.jpg":"480x480","k_25284310_340.jpg":"340x340","k_25284310_220.jpg":"220x220","o_25284310_1280.jpg":"1280x720","o_25284310_1024.jpg":"1024x576","o_25284310_640.jpg":"640x360","o_25284310_480.jpg":"480x270","o_25284310_340.jpg":"340x191","o_25284310_220.jpg":"220x123","h_25284310_1280.jpg":"1280x854","h_25284310_1024.jpg":"1024x683","h_25284310_640.jpg":"640x427","h_25284310_480.jpg":"480x320","h_25284310_340.jpg":"340x227","h_25284310_220.jpg":"220x147","pp_25284310_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284310_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284310_640.jpg":"640x814","pp_25284310_480.jpg":"480x611","pp_25284310_340.jpg":"340x432","pp_25284310_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284311_1920.jpg":"1920x1080","k_25284311_1280.jpg":"1280x1280","k_25284311_1024.jpg":"1024x1024","k_25284311_640.jpg":"640x640","k_25284311_480.jpg":"480x480","k_25284311_340.jpg":"340x340","k_25284311_220.jpg":"220x220","o_25284311_1280.jpg":"1280x720","o_25284311_1024.jpg":"1024x576","o_25284311_640.jpg":"640x360","o_25284311_480.jpg":"480x270","o_25284311_340.jpg":"340x191","o_25284311_220.jpg":"220x123","h_25284311_1280.jpg":"1280x854","h_25284311_1024.jpg":"1024x683","h_25284311_640.jpg":"640x427","h_25284311_480.jpg":"480x320","h_25284311_340.jpg":"340x227","h_25284311_220.jpg":"220x147","pp_25284311_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284311_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284311_640.jpg":"640x814","pp_25284311_480.jpg":"480x611","pp_25284311_340.jpg":"340x432","pp_25284311_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284315_1920.jpg":"1920x1080","k_25284315_1280.jpg":"1280x1280","k_25284315_1024.jpg":"1024x1024","k_25284315_640.jpg":"640x640","k_25284315_480.jpg":"480x480","k_25284315_340.jpg":"340x340","k_25284315_220.jpg":"220x220","o_25284315_1280.jpg":"1280x720","o_25284315_1024.jpg":"1024x576","o_25284315_640.jpg":"640x360","o_25284315_480.jpg":"480x270","o_25284315_340.jpg":"340x191","o_25284315_220.jpg":"220x123","h_25284315_1280.jpg":"1280x854","h_25284315_1024.jpg":"1024x683","h_25284315_640.jpg":"640x427","h_25284315_480.jpg":"480x320","h_25284315_340.jpg":"340x227","h_25284315_220.jpg":"220x147","pp_25284315_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284315_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284315_640.jpg":"640x814","pp_25284315_480.jpg":"480x611","pp_25284315_340.jpg":"340x432","pp_25284315_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284316_1920.jpg":"1920x1080","k_25284316_1280.jpg":"1280x1280","k_25284316_1024.jpg":"1024x1024","k_25284316_640.jpg":"640x640","k_25284316_480.jpg":"480x480","k_25284316_340.jpg":"340x340","k_25284316_220.jpg":"220x220","o_25284316_1280.jpg":"1280x720","o_25284316_1024.jpg":"1024x576","o_25284316_640.jpg":"640x360","o_25284316_480.jpg":"480x270","o_25284316_340.jpg":"340x191","o_25284316_220.jpg":"220x123","h_25284316_1280.jpg":"1280x854","h_25284316_1024.jpg":"1024x683","h_25284316_640.jpg":"640x427","h_25284316_480.jpg":"480x320","h_25284316_340.jpg":"340x227","h_25284316_220.jpg":"220x147","pp_25284316_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284316_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284316_640.jpg":"640x814","pp_25284316_480.jpg":"480x611","pp_25284316_340.jpg":"340x432","pp_25284316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284317_1920.jpg":"1920x1080","k_25284317_1280.jpg":"1280x1280","k_25284317_1024.jpg":"1024x1024","k_25284317_640.jpg":"640x640","k_25284317_480.jpg":"480x480","k_25284317_340.jpg":"340x340","k_25284317_220.jpg":"220x220","o_25284317_1280.jpg":"1280x720","o_25284317_1024.jpg":"1024x576","o_25284317_640.jpg":"640x360","o_25284317_480.jpg":"480x270","o_25284317_340.jpg":"340x191","o_25284317_220.jpg":"220x123","h_25284317_1280.jpg":"1280x854","h_25284317_1024.jpg":"1024x683","h_25284317_640.jpg":"640x427","h_25284317_480.jpg":"480x320","h_25284317_340.jpg":"340x227","h_25284317_220.jpg":"220x147","pp_25284317_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284317_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284317_640.jpg":"640x814","pp_25284317_480.jpg":"480x611","pp_25284317_340.jpg":"340x432","pp_25284317_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284319_1920.jpg":"1920x1080","k_25284319_1280.jpg":"1280x1280","k_25284319_1024.jpg":"1024x1024","k_25284319_640.jpg":"640x640","k_25284319_480.jpg":"480x480","k_25284319_340.jpg":"340x340","k_25284319_220.jpg":"220x220","o_25284319_1280.jpg":"1280x720","o_25284319_1024.jpg":"1024x576","o_25284319_640.jpg":"640x360","o_25284319_480.jpg":"480x270","o_25284319_340.jpg":"340x191","o_25284319_220.jpg":"220x123","h_25284319_1280.jpg":"1280x854","h_25284319_1024.jpg":"1024x683","h_25284319_640.jpg":"640x427","h_25284319_480.jpg":"480x320","h_25284319_340.jpg":"340x227","h_25284319_220.jpg":"220x147","pp_25284319_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284319_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284319_640.jpg":"640x814","pp_25284319_480.jpg":"480x611","pp_25284319_340.jpg":"340x432","pp_25284319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25284320_1920.jpg":"1920x1080","k_25284320_1280.jpg":"1280x1280","k_25284320_1024.jpg":"1024x1024","k_25284320_640.jpg":"640x640","k_25284320_480.jpg":"480x480","k_25284320_340.jpg":"340x340","k_25284320_220.jpg":"220x220","o_25284320_1280.jpg":"1280x720","o_25284320_1024.jpg":"1024x576","o_25284320_640.jpg":"640x360","o_25284320_480.jpg":"480x270","o_25284320_340.jpg":"340x191","o_25284320_220.jpg":"220x123","h_25284320_1280.jpg":"1280x854","h_25284320_1024.jpg":"1024x683","h_25284320_640.jpg":"640x427","h_25284320_480.jpg":"480x320","h_25284320_340.jpg":"340x227","h_25284320_220.jpg":"220x147","pp_25284320_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284320_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284320_640.jpg":"640x814","pp_25284320_480.jpg":"480x611","pp_25284320_340.jpg":"340x432","pp_25284320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x800","hd_25284326_1920.jpg":"1920x1080","k_25284326_1280.jpg":"1280x1280","k_25284326_1024.jpg":"1024x1024","k_25284326_640.jpg":"640x640","k_25284326_480.jpg":"480x480","k_25284326_340.jpg":"340x340","k_25284326_220.jpg":"220x220","o_25284326_1280.jpg":"1280x1280","o_25284326_1024.jpg":"1024x1024","o_25284326_640.jpg":"640x640","o_25284326_480.jpg":"480x480","o_25284326_340.jpg":"340x340","o_25284326_220.jpg":"220x220","h_25284326_1280.jpg":"1280x854","h_25284326_1024.jpg":"1024x683","h_25284326_640.jpg":"640x427","h_25284326_480.jpg":"480x320","h_25284326_340.jpg":"340x227","h_25284326_220.jpg":"220x147","pp_25284326_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284326_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284326_640.jpg":"640x814","pp_25284326_480.jpg":"480x611","pp_25284326_340.jpg":"340x432","pp_25284326_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7696491 Threads: 4 Questions: 1557938988 Slow queries: 4748662 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111411529 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/mladi-povratnik-u-dalmaciji-gradi-selo-za-digitalne-nomade-zasto-bas-na-ovom-mjestu-pomno-smo-analizirali-1307559 [printLink] => /vijesti/biznis/mladi-povratnik-u-dalmaciji-gradi-selo-za-digitalne-nomade-zasto-bas-na-ovom-mjestu-pomno-smo-analizirali-1307559?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 723661 [name] => Dario Tomas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-17 20:48:51 [main_article_id] => 0 [alias] => dario-tomas [link] => /tag/dario-tomas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 332071 [name] => Digitalni nomadi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => digitalni-nomadi [link] => /tag/digitalni-nomadi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 348806 [name] => selo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => selo [link] => /tag/selo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 374363 [name] => zaleđe zadra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zalede-zadra [link] => /tag/zalede-zadra ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘THE GLOBAL VILLAGE‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mladi povratnik u zaleđu Zadra gradi selo za digitalne nomade: ‘Zašto baš na ovom mjestu? Pomno smo analizirali...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3185 [name] => Mišel Kalajžić [username] => mi-el-kalaj-i [email] => mi-el-kalaj-i@sd.hr [password] => $2y$10$hYS20Ozlh85AUektyOPqw.U9NsCACNDtlInOS4UxFugaUudgb3G/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/misel-kalajzic-3185 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1703 [gender] => m [description] => [image] => 1703.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1703.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25285991.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Dario Tomas/Privatni Album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25285991.jpg [title] => Dario Tomas/Privatni Album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284312.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade u zaleđu Zadra

Dario Tomas/Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284314.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284308.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284299.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284300.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284304.jpg [title] =>

Selo za digitalne nomade u zaleđu Zadra

Dario Tomas/Privatni Album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284305.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284306.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284307.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284310.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284311.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284315.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284316.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284317.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284319.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284320.jpg [title] =>

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25284326.jpg [title] =>

Dario Tomas mladi je povratnik iz Švicarske, porijeklom iz Posedarja, koji ima smion plan kojia želi realizirati u svom zavičaju 

Dario Tomas Privatni Album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dario Tomas, mladi povratnik iz Švicarske, porijeklom iz Posedarja, ima smion i spektakularan plan kojega želi realizirati u svom zavičaju – izgraditi selo za digitalne nomade u zadarskom zaleđu!

Zamisao mu je, kaže, sinula sasvim slučajno, nakon što je prije nekoliko godina sreo dvojicu njemačkih turista u Zadru koji su sami bili digitalni nomadi.

- Do tada nisam bio upoznat s tim načinom života, bio sam iznenađen činjenicom da digitalnim nomadima ne treba ništa više od računala i interneta, stalno su na putovanju i često nemaju stalno prebivalište. To mi je zvučalo vrlo avanturistički. Bilo je lijepo čuti koliko im se svidjela Hrvatska, a posebno Zadar, s prirodom, morem, kulturom, hranom.

Međutim, također su spomenuli nedostatak zajednice digitalnih nomada. U to vrijeme nije bilo programa, mjesta ili usluga posebno usmjerenih na digitalne nomade. Također im je bilo teško povezati se s drugima, kada stalno putuju, stalno moraju upoznavati nove ljude, što je ponekad malo zamorno. A u to vrijeme gotovo da i nije bilo ponude za Co-Working, što su također kritizirali.

---

image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
------
image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
---

Ostaju znatno duže od običnih turista

Iako sam "dijasporski" Hrvat, smetalo me što iskustvo ovih dvoje nomada u Hrvatskoj nije bilo savršeno. Ta situacija me uznemirila i nije mi dala mira. Razmišljao sam o tome nekoliko godina, a onda sam odlučio, s početkom mog studija izvršnog MBA Digitalna transformacija, izraditi koncept izgradnje sela za digitalne nomade kao diplomski rad.

Tako sam došao na ideju da izgradim selo za digitalne nomade koje nazivam "The Global Village", međutim ideja se dosta proširila na način da želimo također primati radnike iz tvrtki koje žele svojim radnicima omogućiti nekoliko dana u godini da rade izvan "normalnog" kućnog ureda kod nas u "The Global Villageu" - priča nam entuzijastično Dario Tomas.

Digitalni nomadi su osobe koje obavljaju svoj posao na računalu, stoga im je potreban samo laptop i dobar internet. To im omogućuje da rade neovisno o mjestu, pa se mnogi odlučuju putovati svijetom – i to su onda digitalni nomadi. Razlika u odnosu na klasični turizam je prvenstveno u tome što digitalni nomadi ostaju na jednom mjestu znatno duže. U prosjeku, to je između dva i šest mjeseci što je sjajna prilika za prelazak s masovnog turizma na kvalitetni turizam, smatra Tomas.

- Također, interesi su im drugačiji. Digitalni nomadi žele doživjeti i upoznati mjesto, kako žive lokalci, koje su tradicije i običaji itd. Malo provokativno rečeno, većina klasičnih turista dolazi u Hrvatsku uglavnom zbog mora i piva. Zbog toga trenutno izrađujemo web i app platformu na kojoj će svatko moći ponuditi različite slobodne aktivnosti za digitalne nomade, a ako se radi o autentičnim ponudama koje pokazuju tradiciju i običaje, nećemo naplaćivati proviziju. Na taj način želimo omogućiti autentično iskustvo digitalnim nomadima.

Osim toga, digitalni nomadi su visoko obrazovane osobe s vrlo snažnim digitalnim vještinama. U "The Global Village-u" iskoristit ćemo to znanje povezujući lokalnu start-up scenu s digitalnim nomadima. Već za sljedeću godinu planiramo hakaton u Zadru, na kojem će svatko, uključujući i lokalno stanovništvo, moći predstaviti svoju ideju i tako doći od ideje do prvog prototipa u roku od dva dana.

Zadar idealno smješten

Također, našim konceptom ekonomski ćemo ojačati mjesto na kojem gradimo "The Global Village". Ovisimo o lokalnim uslugama, tvrtkama i ponudama. Naprimjer, nećemo voditi vlastiti restoran, već ćemo uspostaviti partnerstva s lokalnim restoranima. Okupit ćemo tim koji će na licu mjesta brinuti o zajednici, što će stvoriti nova radna mjesta – uvjeren je Tomas.

---

image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
------
image

Dario Tomas mladi je povratnik iz Švicarske, porijeklom iz Posedarja, koji ima smion plan kojia želi realizirati u svom zavičaju 

Dario Tomas Privatni Album
---

Pitamo ga zašto je baš zadarsko područje odabrao za selo digitalnih nomada?

- Ne želim ulaziti u detalje naše analize koju smo proveli, pogledali smo i analizirali regije Istru, Split i druge te ih ocijenili. Prema našoj analizi, Zadar nam je pružio najviše potencijala. Istra je prilično preplavljena i teško je tamo nešto izgraditi ovakve veličine. Split je po mom mišljenju pomalo precijenjen, pogotovo kada je u pitanju izgradnja.
Zadar je geografski idealno smješten, praktički je u središtu hrvatske obale, iz Zadra možete brzo doći bilo gdje. Osim toga, sada predviđam da će Zadar u najviše deset godina biti jedan od najmoćnijih gradova u Hrvatskoj, u to sam vrlo siguran. Uvjeti su jednostavno previše dobri, već se u posljednjih nekoliko godina može vidjeti dobar razvoj aglomeracije i industrije Zadra.
Osim toga, zadarska regija je, da bih to jednostavno izrazio, za mene najljepše mjesto na svijetu. Naravno, ima mnogo drugih divnih i lijepih mjesta, ali kombinacija vrlo dobre infrastrukture, brojnih prirodnih parkova, mnogih otoka, tradicije, hrane, klime to područje čini posebnim. Uz to, regija Zadar topografski je apsolutno u prednosti u odnosu na druge regije na moru, Zadar ima prostor za rast što nudi veliki potencijal. Moram reći da već više od 30 godina ljetujemo u Posedarju i zaljubio sam se u to selo – ističe Tomas.

Završna faza koncepta

Izgradnja sela za digitalne nomade odmakla se od idejnog koncepta, Tomas je već u konkretnim dogovorima oko realizacije projekta u Posedarju, Ražancu i Sukošanu.

- Nalazimo se u završnoj fazi koncepta. Kreirali smo sjajan poslovni model, pronašli smo dobre lokacije i sada arhitekt stvara pred-projekt. Za mjesec dana počinjemo s traženjem investitora. Ova će faza biti završena do kraja godine. Moram napomenuti da već imamo zainteresirane investitore, iako ih još do sada nikada nismo službeno tražili. Dakle, ako im se prezentacija projekta svidi za nekoliko tjedana, mogli bismo završiti fazu investiranja znatno brže nego što je planirano – kaže Tomas koji je uvjeren da će lokalne sredine imati veliku korist od digitalnih nomada.

- Stvorit ćemo radna mjesta - trebat će nam menadžerski tim, osoblje za čišćenje, catering, za gradnju sela, održavanje infrastrukture i servisiranje, sve ćemo to povjeriti lokalnim tvrtkama. Na taj način možemo potaknuti lokalnu ekonomiju. Kada selo bude izgrađeno, kroz našu platformu mogu se ponuditi aktivnosti u slobodno vrijeme, što pruža dodatnu mogućnost zarade mještanima.

Mogu pokazati nomadima kako se njeguju masline, kako se od njih proizvodi ulje i dati im malu bocu ulja. Organizirati zajednički ribolov ili ronjenje školjki s kasnijom večerom u našem selu, pokazati im kako se proizvodi vino ili rakija od početka do kraja. Prihodi od takvih autentičnih ponuda na našoj platformi idu organizatorima. Želimo na taj način povezati nomade s dalmatinskom kulturom - objašnjava Tomas navodeći i rješavanje još jednog, akutnog problema:

- To je problem koji je stvorio Airbnb - iznajmljivanjem soba i kuća, izbacuju se mještani iz mjesta, čime gubimo i kulturu. Ako idete u Vir izvan sezone, nema nikoga, to ćemo spriječiti tako što ćemo naše selo izgraditi odmah uz mjesto i na taj način nećemo otjerati mještane.

Ne samo da nećemo otjerati lokalno stanovništvo, moj poslovni model se temelji na tome da u ovom selu tijekom cijele godine žive lokalni stanovnici. Osim toga, ne smijemo zaboraviti da digitalni nomadi dobro zarađuju i stoga dovodimo kupovno sposobne klijente u selo. Oni su također spremni potrošiti novac, pod uvjetom da im se nešto dobro nudi. Želim naglasiti važnu činjenicu da uz pomoć digitalnih nomada možemo imati turiste tijekom cijele godine, a ne samo devet mjeseci – naglašava Tomas dodajući kako postoji veliki prostor za suradnju koju će imati u "The Global Village-u". Jer će prostor biti dostupan lokalnim poduzećima, a ne samo digitalnim nomadima. Tu će naći optimalne uvjete za rad i moći će se izravno povezivati s nomadima, omogućavajući tako nastanak sjajnih sinergija i partnerstava.

---

image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
------
image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
---

Nikakva pomoć hrvatskih institucija

Nije baš ni sve tako bajno oko projekta. Dario kaže kako do sada nije imao pomoć nikakvih institucija u domovini. Sve je, kaže, sam napravio.

- Tražio sam pomoć od raznih turističkih institucija, ali da budem iskren, radni moral mi se ne čini prevelik. Nemam velika očekivanja što se toga tiče - dodaje.

Koliko će financijski biti teška čitava priča? Tko će graditi sela, na koji će se način financirati i tko će s njima upravljati, je li to sve razrađeno?

- Za nekoliko tjedana znat ćemo točnu potrebu za investicijama, čim naš arhitekt završi s pred-projektom. Prema prvom procjenama, potrebna investicija je između 2 do 4 milijuna eura. Kao što sam već rekao, već sam imao prve razgovore s potencijalnim investitorima koji samo čekaju da završim s konceptom i da im ga predstavim.

U tim razgovorima sam jasno istaknuo da odgovornost za selo digitalnih nomada ostaje na meni i mom timu. Imamo konkretan investicijski plan i već poznajemo vrijednost poduhvata, tako da dobro možemo upravljati koliko želimo odvojiti za investitore, a koliko mora ostati kod nas kako bi se osigurao pozitivan daljnji razvoj projekta - ističe Tomas koji je odlučan sprovesti svoju ideju u djelo, a energije mu očigledno ne nedostaje.

Za sebe kaže da je oženjen i ima kćerkicu staru godinu i pol, a njegova supruga je također Hrvatica, rođena i odrasla u Švicarskoj. Već nekoliko godina radi na rukovodećim pozicijama, trenutno kao voditelj kvalitete i procesa, gdje se uglavnom bavi optimizacijom, digitalizacijom i automatizacijom poslovnih procesa. Prošao je kroz različite studijske programe, iako ne pridaje previše značaja diplomama, osim što nekome može dokazati da je pokazao izdržljivost kroz nekoliko godina, kaže.

---

image

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album
---

Velika želja za znanjem

- Međutim, imam veliku želju za znanjem i uskoro ću se ponovno prijaviti za studij na razini magisterija. Osim toga, moja velika ljubav je rukomet. Imao sam želju postati profesionalni rukometaš i čak sam uspio igrati dvije utakmice u prvoj ligi u Švicarskoj. Nažalost, taj san se nije ostvario, ali sada imam drugi. Trenutno pokrećem drugi start-up gdje želimo koristiti ambalažu hrane kao oglašivački prostor kako bismo potrošačima omogućili besplatnu hranu, a za to gradimo tehničko rješenje - tržišnu platformu koja bi povezivala oglašivače s proizvođačima hrane i pakiranjem. Trenutno mi nije dosadno - zaključuje Dario Tomas.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas/Privatni Album Dario Tomas Privatni Album
Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade u zaleđu Zadra

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Selo za digitalne nomade u zaleđu Zadra

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas/Privatni Album

Računalni ogledni prikaz sela za digitalne nomade

Dario Tomas Privatni Album

Dario Tomas mladi je povratnik iz Švicarske, porijeklom iz Posedarja, koji ima smion plan kojia želi realizirati u svom zavičaju 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/mladi-povratnik-u-dalmaciji-gradi-selo-za-digitalne-nomade-zasto-bas-na-ovom-mjestu-pomno-smo-analizirali-1307559 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=74de52da0914aadfc585a8a926558ee960f6b5c1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mladi+povratnik+u+zale%C4%91u+Zadra+gradi+selo+za+digitalne+nomade%3A+%E2%80%98Za%C5%A1to+ba%C5%A1+na+ovom+mjestu%3F+Pomno+smo+analizirali...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fmladi-povratnik-u-dalmaciji-gradi-selo-za-digitalne-nomade-zasto-bas-na-ovom-mjestu-pomno-smo-analizirali-1307559 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fmladi-povratnik-u-dalmaciji-gradi-selo-za-digitalne-nomade-zasto-bas-na-ovom-mjestu-pomno-smo-analizirali-1307559 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘THE GLOBAL VILLAGE‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Biznis‘THE GLOBAL VILLAGE‘

Mladi povratnik u zaleđu Zadra gradi selo za digitalne nomade: ‘Zašto baš na ovom mjestu? Pomno smo analizirali...‘

Piše Mišel Kalajžić
18. srpnja 2023. - 11:27

Dario Tomas, mladi povratnik iz Švicarske, porijeklom iz Posedarja, ima smion i spektakularan plan kojega želi realizirati u svom zavičaju – izgraditi selo za digitalne nomade u zadarskom zaleđu!

Zamisao mu je, kaže, sinula sasvim slučajno, nakon što je prije nekoliko godina sreo dvojicu njemačkih turista u Zadru koji su sami bili digitalni nomadi.

- Do tada nisam bio upoznat s tim načinom života, bio sam iznenađen činjenicom da digitalnim nomadima ne treba ništa više od računala i interneta, stalno su na putovanju i često nemaju stalno prebivalište. To mi je zvučalo vrlo avanturistički. Bilo je lijepo čuti koliko im se svidjela Hrvatska, a posebno Zadar, s prirodom, morem, kulturom, hranom.

Međutim, također su spomenuli nedostatak zajednice digitalnih nomada. U to vr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:10