stdClass Object ( [id] => 1121307 [title] => Kemijska čistionica ‘Elza‘ brine se o vašoj odjeći pola stoljeća [alias] => kemijska-cistionica-elza-brine-se-o-vasoj-odjeci-pola-stoljeca [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

---

image
LIJEPA NASHA 2.0
---

U današnje vrijeme brze mode, brze zarade, svega brzoga, dirnula nas je priča o Elzi Perković, koja je svoj posao gradila 50 godina i u njemu je više nego uspjela. Njezinoj matičnoj kemijskoj čistionici u Splitu 3 danas su se pridružile još dvije, a ona, iako ima 13 godina više nego što je dovoljno da ode u mirovinu, još uvijek radi punom parom i stalno zapošljava nove radnice.

"Naše malo poduzeće nastalo je iz, kako se to tada zvalo, samostalne privredne djelatnosti kemijske čistionice još davne 1971. Ove godine 6. srpnja slavila sam okruglih 50 godina rada", započinje Elza Perković.

Sve je počelo u Kaštel Sućurcu, gdje i danas postoji reklama na mjestu gdje je bila njezina prva kemijska čistionica. Od tada vremena su se mijenjala, ponekad su bila turbulentna, ali ona je zahvaljujući ljubavi prema svojem poslu uvijek nastavljala raditi. Prvo se suočavala s izazovima privatnog poduzetništva u socijalističkom režimu, onda je stigao rat, nakon njega ekonomske krize, inflacije, devalvacije, nedostatak radne snage, repromaterijala i osnovnih strojeva za rad, a sada i pandemija koronavirusa. Usprkos tome, Elza je sa svoje 73 godine još uvijek u radnom odnosu i svaki dan odlazi u svoju matičnu kemijsku čistionicu na adresi Kroz Smrdečac 1 u Splitu 3.---

image
Kemijska čistionica 'Elza'
Pero Perković
---

Ne samo da gospođa Elza radi, ona svoje poslovanje i širi. Kada je tek počinjala, radila je sama uz pomoć najbližih članova obitelji – supruga, oca i majke. Godinama je uvijek zapošljavala jednu do dvije radnice, dok se prije nekoliko godina nije odlučila za iskorak. Shvatila je da pred njom stoji izbor – ili će zatvoriti ili će proširiti posao. U 2018. je otvorila još jednu kemijsku čistionicu, kojoj je priključila i krojačku radnju u City Centeru one, a zatim još jednu u trgovačkom centru Joker. Tvrtka je počela rasti i, zahvaljujući mudroj odluci vlasnice, s dvije radnice došla je na njih deset.

"Djelatnost kojom se bavim nije više samo kemijsko čišćenje, danas imamo servis za odjeću u pravom smislu te riječi. Osim kemijskog čišćenja, pranja i glačanja odjeće, mi je popravljamo, krojimo i prepravljamo, jer u svakom našem prostoru imamo i krojačice koje odmah obavljaju popravke, bilo da se radi o skraćivanju, sužavanju novih komada robe, bilo o prepravljanju starih", objašnjava nam gospođa Perković.

Koronavirus je, osim direktne životne ugroženosti, među ljude unio i druge egzistencijalne strahove, koji su se posebno osjetili kod malih poduzetnika, ali gospođa Elza nije jedna od onih koji se žale. Tijekom godina rada njezina je tvrtka poslovala pod različitim gospodarskim uvjetima i priznaje da nikada nije bilo lako.

"Vezano uz koronu, moram reći da je naša djelatnost jedna od rijetkih koja nije bila zatvorena tijekom epidemije, ali unatoč tome, dolazilo je malo ljudi", kaže nam, ali odmah optimistično dodaje da je zato nakon što je prestao "lockdown" posao ponovno krenuo u pravom smjeru, te simpatično dodaje da je to vjerojatno zbog toga što sada svi trebaju proširivanje odjeće jer smo se zbog manjka aktivnosti svi malo udebljali.

Ne možemo se ne sjetiti i svih onih znanstvenih članaka u kojima se pisalo o potrebi da uredno dezinficiramo sve što svakodnevno koristimo, pa tako i odjeću. Gospođa Elza upućuje nas da se kemijskim čišćenjem uništavaju brojni mikroorganizmi, bakterije, virusi, pa tako i uzročnik korone, te bi bilo poželjno da se odjeća u kojoj se krećemo izvan naših domova što češće čisti i pere, jer i na taj način suzbijamo uzročnike zaraze.

Njezina je tvrtka također jedna od malobrojnih u kojima rade samo žene, koje su u krizama najpogođenije gubitkom posla. Trenutno imaju 10 zaposlenih, ali Elza ne namjerava stati na tom broju. Taman kada je planirala novo proširenje, došao je COVID, ali to je nije obeshrabrilo, nego je samo malo prolongiralo njezine planove. Svoje ciljeve o 20 zaposlenih radnica namjerava ostvariti do polovine sljedeće godine.

"Moram posebno napomenuti da sve naše radnice dolaze iz zanatskih djelatnosti, to su kemijske čistačice i krojačice. Veliki je nedostatak radnika takvog profila, a i škole upisuju sve manje učenika te djelatnosti. Zbog toga smo se odlučili aplicirati za praktičnu nastavu baš takvoga kadra, ne bismo li zainteresirali i obučili mlađi naraštaj. Šteta bi bilo da ta znanja izumru, jer će krojačkih popravaka i čišćenja odjevnih predmeta uvijek biti", zaključuje Elza i dodaje da baš zato njihove radnice imaju položene majstorske ispite i kontinuirano se educiraju.---

image
Kemijska čistionica 'Elza'
Pero Perković
---

Primjećujemo da danas živimo u ubrzanijem svijetu te da mladi ljudi sve rjeđe popravljaju odjeću, bacaju je i zamjenjuju novom, a sve to šteti i okolišu. Upravo o toj ekološkoj dimenziji razmišlja i naša sugovornica, koja je dobro upućena u zanimljive podatke o ekološkom onečišćenju pri proizvodnji novih tekstilnih proizvoda. Samo 2015. potrošeno je 75 milijardi kubičnih metara vode na proizvodnju nove odjeće i tekstila, a čak 10 posto globalne emisije stakleničkih plinova uzrokovano je proizvodnjom odjeće i obuće, što je više od međunarodnih letova i pomorskog prometa zajedno.

Nova odjeća koju kupujemo danas je možda jeftinija nego ikada, ali cijena koju plaća planet postaje previsoka. "Mislim da se može postići jednak modni učinak prekrajanjem, popravljanjem i pravilnim održavanjem odjeće umjesto kupovanjem nepotrebnih novih komada. Na kraju, svjedoci smo toga da se odjevna moda ciklički vraća, izvlače se stari odjevni predmeti iz ormara mama i baka, te se uz malo prekrajanja pretvaraju u novu avangardu", odlično primjećuje naša sugovornica, a tko tome može posvjedočiti nego žena njezina iskustva.

Čini se da ipak nije sve tako sivo, pa nam gospođa Perković kaže kako, bez obzira na nove trendove i brzu modu, na njezina vrata dolaze i brojni mladi ljudi. "Nekada je postojalo tzv. misno odijelo, odnosno odjeća koja se nosila samo u prigodama. Tada je ta odjeća bila neusporedivo skuplja od današnje i prema njoj se odnosilo s posebnom pažnjom. Danas pak imamo drugu vrstu odjeće. Mnogo je finijih i osjetljivijih i nimalo jeftinih materijala od kojih su načinjeni odjevni predmeti, a koji zahtijevaju specijalan način održavanja, koji nije moguće postići izvan profesionalnih pogona", govori nam, a mi u glavi vrtimo sve one svečane haljine koje bi bile uništene da nije bilo kemijskih čistionica, kao i kaputa koje smo naslijedili, a na koje bismo morali zaboraviti da nismo imali krojačicu koja zna napraviti nekoliko ključnih prepravaka kojima bi ih osuvremenila ili učinila da nam stoje kao da su šivani po mjeri.

Važno je napomenuti da odjeću prije spremanja u ormar nakon sezone nošenja treba obavezno očistiti i tako joj produljiti rok trajanja, za kraj nam govori gospođa Elza. Vrlo je česta pojava da na odjeći postoje prikrivene mrlje koje mi ne vidimo, ali ta onečišćenja nepovratno uništavaju teksturu materijala.

"Tada se događa da se prilikom izvlačenja iz ormara i ponovnim pranjem ili čišćenjem te odjeće pojave razne mrlje, koje to ustvari nisu. Ne radi se o mrljama ili onečišćenju, nego o uništavanju same tkanine. Šteta je nepopravljiva."---

---

---

​Sve je počelo u Kaštel Sućurcu, gdje i danas postoji reklama na mjestu gdje je stajala njezina prva kemijska čistionica. Od tada vremena su se mijenjala, ponekad su bila turbulentna, ali ona je zahvaljujući ljubavi prema svojem poslu uvijek nastavljala raditi

---

---

'Vezano uz koronu moram reći da je naša djelatnost jedna od rijetkih koja nije bila zatvorena tijekom epidemije, ali unatoč tome, dolazilo je malo ljudi', kaže nam, ali odmah optimistično dodaje da je zato nakon što je prestao 'lockdown' posao ponovno krenuo u pravom smjeru, te simpatično dodaje da je to vjerojatno zbog toga što sad svi trebaju proširivanje odjeće jer smo se zbog manjka aktivnosti svi malo udebljali

---

---

Gospođa Elza nas upućuje da se kemijskim čišćenjem uništavaju brojni mikroorganizmi, bakterije, virusi, pa tako i uzročnik korone, te bi bilo poželjno da se odjeća u kojoj se krećemo izvan naših domova što češće čisti i pere, jer i na taj način suzbijamo uzročnike zaraze

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Djelatnost kojom se bavim nije više samo kemijsko čišćenje, danas imamo servis za odjeću u pravom smislu te riječi. Osim kemijskog čišćenja, pranja i glačanja odjeće, mi je popravljamo, krojimo i prepravljamo, jer u svakom našem prostoru imamo i krojačice koje odmah obavljaju popravke, bilo da se radi o skraćivanju, sužavanju novih komada robe, bilo o prepravljanju starih - objašnjava nam gospođa Perković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIJEPA NASHA 2.0 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => - Djelatnost kojom se bavim nije više samo kemijsko čišćenje, danas imamo servis za odjeću u pravom smislu te riječi. Osim kemijskog čišćenja, pranja i glačanja odjeće, mi je popravljamo, krojimo i prepravljamo, jer u svakom našem prostoru imamo i krojačice koje odmah obavljaju popravke, bilo da se radi o skraćivanju, sužavanju novih komada robe, bilo o prepravljanju starih - objašnjava nam gospođa Perković LIJEPA NASHA 2.0 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-18 18:24:08 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Mlačić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-20 07:25:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-08-20 07:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 159 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042736.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042730.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19054668.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042728.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042732.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042734.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042738.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042740.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042742.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042744.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Pero Perkovi\u0107","Pero Perkovi\u0107","","Pero Perkovi\u0107","Pero Perkovi\u0107","Pero Perkovi\u0107","Pero Perkovi\u0107","Pero Perkovi\u0107","Pero Perkovi\u0107","Pero Perkovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Kemijska \u010distionica 'Elza'","Elza Perkovi\u0107 je sa svoje 73 godine jo\u0161 uvijek u radnom odnosu i svaki dan odlazi u svoju mati\u010dnu kemijsku \u010distionicu na adresi Kroz Smrde\u010dac 1 u Splitu 3","LIJEPA NASHA 2.0","Kemijska \u010distionica 'Elza'","Kemijska \u010distionica 'Elza'","Kemijska \u010distionica 'Elza'","Kemijska \u010cistionica Elza","Kemijska \u010cistionica Elza","Kemijska \u010cistionica Elza","Kemijska \u010cistionica Elza"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1599x1066","hd_19042736_1920.jpg":"1920x1080","k_19042736_1280.jpg":"1280x1280","k_19042736_1024.jpg":"1024x1024","k_19042736_640.jpg":"640x640","k_19042736_480.jpg":"480x480","k_19042736_340.jpg":"340x340","k_19042736_220.jpg":"220x220","o_19042736_1280.jpg":"1280x853","o_19042736_1024.jpg":"1024x682","o_19042736_640.jpg":"640x426","o_19042736_480.jpg":"480x320","o_19042736_340.jpg":"340x226","o_19042736_220.jpg":"220x146","h_19042736_1280.jpg":"1280x854","h_19042736_1024.jpg":"1024x683","h_19042736_640.jpg":"640x427","h_19042736_480.jpg":"480x320","h_19042736_340.jpg":"340x227","h_19042736_220.jpg":"220x147","pp_19042736_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042736_1024.jpg":"805x1024","pp_19042736_640.jpg":"503x640","pp_19042736_480.jpg":"377x480","pp_19042736_340.jpg":"267x340","pp_19042736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1599x1066","hd_19042730_1920.jpg":"1920x1080","k_19042730_1280.jpg":"1280x1280","k_19042730_1024.jpg":"1024x1024","k_19042730_640.jpg":"640x640","k_19042730_480.jpg":"480x480","k_19042730_340.jpg":"340x340","k_19042730_220.jpg":"220x220","o_19042730_1280.jpg":"1280x853","o_19042730_1024.jpg":"1024x682","o_19042730_640.jpg":"640x426","o_19042730_480.jpg":"480x320","o_19042730_340.jpg":"340x226","o_19042730_220.jpg":"220x146","h_19042730_1280.jpg":"1280x854","h_19042730_1024.jpg":"1024x683","h_19042730_640.jpg":"640x427","h_19042730_480.jpg":"480x320","h_19042730_340.jpg":"340x227","h_19042730_220.jpg":"220x147","pp_19042730_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042730_1024.jpg":"805x1024","pp_19042730_640.jpg":"503x640","pp_19042730_480.jpg":"377x480","pp_19042730_340.jpg":"267x340","pp_19042730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"859x171","hd_19054668_1920.jpg":"1920x1080","k_19054668_1280.jpg":"1280x1280","k_19054668_1024.jpg":"1024x1024","k_19054668_640.jpg":"640x640","k_19054668_480.jpg":"480x480","k_19054668_340.jpg":"340x340","k_19054668_220.jpg":"220x220","o_19054668_1280.jpg":"1280x254","o_19054668_1024.jpg":"1024x203","o_19054668_640.jpg":"640x127","o_19054668_480.jpg":"480x95","o_19054668_340.jpg":"340x67","o_19054668_220.jpg":"220x43","h_19054668_1280.jpg":"1280x854","h_19054668_1024.jpg":"1024x683","h_19054668_640.jpg":"640x427","h_19054668_480.jpg":"480x320","h_19054668_340.jpg":"340x227","h_19054668_220.jpg":"220x147","pp_19054668_1280.jpg":"1006x1280","pp_19054668_1024.jpg":"805x1024","pp_19054668_640.jpg":"503x640","pp_19054668_480.jpg":"377x480","pp_19054668_340.jpg":"267x340","pp_19054668_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1599x1066","hd_19042728_1920.jpg":"1920x1080","k_19042728_1280.jpg":"1280x1280","k_19042728_1024.jpg":"1024x1024","k_19042728_640.jpg":"640x640","k_19042728_480.jpg":"480x480","k_19042728_340.jpg":"340x340","k_19042728_220.jpg":"220x220","o_19042728_1280.jpg":"1280x853","o_19042728_1024.jpg":"1024x682","o_19042728_640.jpg":"640x426","o_19042728_480.jpg":"480x320","o_19042728_340.jpg":"340x226","o_19042728_220.jpg":"220x146","h_19042728_1280.jpg":"1280x854","h_19042728_1024.jpg":"1024x683","h_19042728_640.jpg":"640x427","h_19042728_480.jpg":"480x320","h_19042728_340.jpg":"340x227","h_19042728_220.jpg":"220x147","pp_19042728_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042728_1024.jpg":"805x1024","pp_19042728_640.jpg":"503x640","pp_19042728_480.jpg":"377x480","pp_19042728_340.jpg":"267x340","pp_19042728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1599x1066","hd_19042732_1920.jpg":"1920x1080","k_19042732_1280.jpg":"1280x1280","k_19042732_1024.jpg":"1024x1024","k_19042732_640.jpg":"640x640","k_19042732_480.jpg":"480x480","k_19042732_340.jpg":"340x340","k_19042732_220.jpg":"220x220","o_19042732_1280.jpg":"1280x853","o_19042732_1024.jpg":"1024x682","o_19042732_640.jpg":"640x426","o_19042732_480.jpg":"480x320","o_19042732_340.jpg":"340x226","o_19042732_220.jpg":"220x146","h_19042732_1280.jpg":"1280x854","h_19042732_1024.jpg":"1024x683","h_19042732_640.jpg":"640x427","h_19042732_480.jpg":"480x320","h_19042732_340.jpg":"340x227","h_19042732_220.jpg":"220x147","pp_19042732_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042732_1024.jpg":"805x1024","pp_19042732_640.jpg":"503x640","pp_19042732_480.jpg":"377x480","pp_19042732_340.jpg":"267x340","pp_19042732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1599x1066","hd_19042734_1920.jpg":"1920x1080","k_19042734_1280.jpg":"1280x1280","k_19042734_1024.jpg":"1024x1024","k_19042734_640.jpg":"640x640","k_19042734_480.jpg":"480x480","k_19042734_340.jpg":"340x340","k_19042734_220.jpg":"220x220","o_19042734_1280.jpg":"1280x853","o_19042734_1024.jpg":"1024x682","o_19042734_640.jpg":"640x426","o_19042734_480.jpg":"480x320","o_19042734_340.jpg":"340x226","o_19042734_220.jpg":"220x146","h_19042734_1280.jpg":"1280x854","h_19042734_1024.jpg":"1024x683","h_19042734_640.jpg":"640x427","h_19042734_480.jpg":"480x320","h_19042734_340.jpg":"340x227","h_19042734_220.jpg":"220x147","pp_19042734_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042734_1024.jpg":"805x1024","pp_19042734_640.jpg":"503x640","pp_19042734_480.jpg":"377x480","pp_19042734_340.jpg":"267x340","pp_19042734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1599x1066","hd_19042738_1920.jpg":"1920x1080","k_19042738_1280.jpg":"1280x1280","k_19042738_1024.jpg":"1024x1024","k_19042738_640.jpg":"640x640","k_19042738_480.jpg":"480x480","k_19042738_340.jpg":"340x340","k_19042738_220.jpg":"220x220","o_19042738_1280.jpg":"1280x853","o_19042738_1024.jpg":"1024x682","o_19042738_640.jpg":"640x426","o_19042738_480.jpg":"480x320","o_19042738_340.jpg":"340x226","o_19042738_220.jpg":"220x146","h_19042738_1280.jpg":"1280x854","h_19042738_1024.jpg":"1024x683","h_19042738_640.jpg":"640x427","h_19042738_480.jpg":"480x320","h_19042738_340.jpg":"340x227","h_19042738_220.jpg":"220x147","pp_19042738_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042738_1024.jpg":"805x1024","pp_19042738_640.jpg":"503x640","pp_19042738_480.jpg":"377x480","pp_19042738_340.jpg":"267x340","pp_19042738_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1599x1066","hd_19042740_1920.jpg":"1920x1080","k_19042740_1280.jpg":"1280x1280","k_19042740_1024.jpg":"1024x1024","k_19042740_640.jpg":"640x640","k_19042740_480.jpg":"480x480","k_19042740_340.jpg":"340x340","k_19042740_220.jpg":"220x220","o_19042740_1280.jpg":"1280x853","o_19042740_1024.jpg":"1024x682","o_19042740_640.jpg":"640x426","o_19042740_480.jpg":"480x320","o_19042740_340.jpg":"340x226","o_19042740_220.jpg":"220x146","h_19042740_1280.jpg":"1280x854","h_19042740_1024.jpg":"1024x683","h_19042740_640.jpg":"640x427","h_19042740_480.jpg":"480x320","h_19042740_340.jpg":"340x227","h_19042740_220.jpg":"220x147","pp_19042740_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042740_1024.jpg":"805x1024","pp_19042740_640.jpg":"503x640","pp_19042740_480.jpg":"377x480","pp_19042740_340.jpg":"267x340","pp_19042740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_19042742_1920.jpg":"1920x1080","k_19042742_1280.jpg":"1280x1280","k_19042742_1024.jpg":"1024x1024","k_19042742_640.jpg":"640x640","k_19042742_480.jpg":"480x480","k_19042742_340.jpg":"340x340","k_19042742_220.jpg":"220x220","o_19042742_1280.jpg":"1280x854","o_19042742_1024.jpg":"1024x683","o_19042742_640.jpg":"640x427","o_19042742_480.jpg":"480x320","o_19042742_340.jpg":"340x227","o_19042742_220.jpg":"220x146","h_19042742_1280.jpg":"1280x854","h_19042742_1024.jpg":"1024x683","h_19042742_640.jpg":"640x427","h_19042742_480.jpg":"480x320","h_19042742_340.jpg":"340x227","h_19042742_220.jpg":"220x147","pp_19042742_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042742_1024.jpg":"805x1024","pp_19042742_640.jpg":"503x640","pp_19042742_480.jpg":"377x480","pp_19042742_340.jpg":"267x340","pp_19042742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_19042744_1920.jpg":"1920x1080","k_19042744_1280.jpg":"1280x1280","k_19042744_1024.jpg":"1024x1024","k_19042744_640.jpg":"640x640","k_19042744_480.jpg":"480x480","k_19042744_340.jpg":"340x340","k_19042744_220.jpg":"220x220","o_19042744_1280.jpg":"1280x960","o_19042744_1024.jpg":"1024x768","o_19042744_640.jpg":"640x480","o_19042744_480.jpg":"480x360","o_19042744_340.jpg":"340x255","o_19042744_220.jpg":"220x165","h_19042744_1280.jpg":"1280x854","h_19042744_1024.jpg":"1024x683","h_19042744_640.jpg":"640x427","h_19042744_480.jpg":"480x320","h_19042744_340.jpg":"340x227","h_19042744_220.jpg":"220x147","pp_19042744_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042744_1024.jpg":"805x1024","pp_19042744_640.jpg":"503x640","pp_19042744_480.jpg":"377x480","pp_19042744_340.jpg":"267x340","pp_19042744_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7673026 Threads: 5 Questions: 1555685519 Slow queries: 4742123 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111346820 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/kemijska-cistionica-elza-brine-se-o-vasoj-odjeci-pola-stoljeca-1121307 [printLink] => /vijesti/biznis/kemijska-cistionica-elza-brine-se-o-vasoj-odjeci-pola-stoljeca-1121307?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 612246 [name] => Lijepa Nasha 2.0 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-08 14:54:23 [main_article_id] => 0 [alias] => lijepa-nasha-2-0 [link] => /tag/lijepa-nasha-2-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Djelatnost kojom se bavim nije više samo kemijsko čišćenje, danas imamo servis za odjeću u pravom smislu te riječi. Osim kemijskog čišćenja, pranja i glačanja odjeće, mi je popravljamo, krojimo i prepravljamo, jer u svakom našem prostoru imamo i krojačice koje odmah obavljaju popravke, bilo da se radi o skraćivanju, sužavanju novih komada robe, bilo o prepravljanju starih - objašnjava nam gospođa Perković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIJEPA NASHA 2.0 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kemijska čistionica ‘Elza‘ brine se o vašoj odjeći pola stoljeća [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-02-39-21-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042736.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Pero Perković [mainImageDesc] => Kemijska čistionica 'Elza' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042736.jpg [title] => Kemijska čistionica 'Elza' Pero Perković ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042730.jpg [title] => Elza Perković je sa svoje 73 godine još uvijek u radnom odnosu i svaki dan odlazi u svoju matičnu kemijsku čistionicu na adresi Kroz Smrdečac 1 u Splitu 3 Pero Perković ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19054668.jpg [title] => LIJEPA NASHA 2.0 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042728.jpg [title] => Kemijska čistionica 'Elza' Pero Perković ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042732.jpg [title] => Kemijska čistionica 'Elza' Pero Perković ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042734.jpg [title] => Kemijska čistionica 'Elza' Pero Perković ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042738.jpg [title] => Kemijska Čistionica Elza Pero Perković ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042740.jpg [title] => Kemijska Čistionica Elza Pero Perković ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042742.jpg [title] => Kemijska Čistionica Elza Pero Perković ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042744.jpg [title] => Kemijska Čistionica Elza Pero Perković ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

---

image
LIJEPA NASHA 2.0
---

U današnje vrijeme brze mode, brze zarade, svega brzoga, dirnula nas je priča o Elzi Perković, koja je svoj posao gradila 50 godina i u njemu je više nego uspjela. Njezinoj matičnoj kemijskoj čistionici u Splitu 3 danas su se pridružile još dvije, a ona, iako ima 13 godina više nego što je dovoljno da ode u mirovinu, još uvijek radi punom parom i stalno zapošljava nove radnice.

"Naše malo poduzeće nastalo je iz, kako se to tada zvalo, samostalne privredne djelatnosti kemijske čistionice još davne 1971. Ove godine 6. srpnja slavila sam okruglih 50 godina rada", započinje Elza Perković.

Sve je počelo u Kaštel Sućurcu, gdje i danas postoji reklama na mjestu gdje je bila njezina prva kemijska čistionica. Od tada vremena su se mijenjala, ponekad su bila turbulentna, ali ona je zahvaljujući ljubavi prema svojem poslu uvijek nastavljala raditi. Prvo se suočavala s izazovima privatnog poduzetništva u socijalističkom režimu, onda je stigao rat, nakon njega ekonomske krize, inflacije, devalvacije, nedostatak radne snage, repromaterijala i osnovnih strojeva za rad, a sada i pandemija koronavirusa. Usprkos tome, Elza je sa svoje 73 godine još uvijek u radnom odnosu i svaki dan odlazi u svoju matičnu kemijsku čistionicu na adresi Kroz Smrdečac 1 u Splitu 3.---

image
Kemijska čistionica 'Elza'
Pero Perković
---

Ne samo da gospođa Elza radi, ona svoje poslovanje i širi. Kada je tek počinjala, radila je sama uz pomoć najbližih članova obitelji – supruga, oca i majke. Godinama je uvijek zapošljavala jednu do dvije radnice, dok se prije nekoliko godina nije odlučila za iskorak. Shvatila je da pred njom stoji izbor – ili će zatvoriti ili će proširiti posao. U 2018. je otvorila još jednu kemijsku čistionicu, kojoj je priključila i krojačku radnju u City Centeru one, a zatim još jednu u trgovačkom centru Joker. Tvrtka je počela rasti i, zahvaljujući mudroj odluci vlasnice, s dvije radnice došla je na njih deset.

"Djelatnost kojom se bavim nije više samo kemijsko čišćenje, danas imamo servis za odjeću u pravom smislu te riječi. Osim kemijskog čišćenja, pranja i glačanja odjeće, mi je popravljamo, krojimo i prepravljamo, jer u svakom našem prostoru imamo i krojačice koje odmah obavljaju popravke, bilo da se radi o skraćivanju, sužavanju novih komada robe, bilo o prepravljanju starih", objašnjava nam gospođa Perković.

Koronavirus je, osim direktne životne ugroženosti, među ljude unio i druge egzistencijalne strahove, koji su se posebno osjetili kod malih poduzetnika, ali gospođa Elza nije jedna od onih koji se žale. Tijekom godina rada njezina je tvrtka poslovala pod različitim gospodarskim uvjetima i priznaje da nikada nije bilo lako.

"Vezano uz koronu, moram reći da je naša djelatnost jedna od rijetkih koja nije bila zatvorena tijekom epidemije, ali unatoč tome, dolazilo je malo ljudi", kaže nam, ali odmah optimistično dodaje da je zato nakon što je prestao "lockdown" posao ponovno krenuo u pravom smjeru, te simpatično dodaje da je to vjerojatno zbog toga što sada svi trebaju proširivanje odjeće jer smo se zbog manjka aktivnosti svi malo udebljali.

Ne možemo se ne sjetiti i svih onih znanstvenih članaka u kojima se pisalo o potrebi da uredno dezinficiramo sve što svakodnevno koristimo, pa tako i odjeću. Gospođa Elza upućuje nas da se kemijskim čišćenjem uništavaju brojni mikroorganizmi, bakterije, virusi, pa tako i uzročnik korone, te bi bilo poželjno da se odjeća u kojoj se krećemo izvan naših domova što češće čisti i pere, jer i na taj način suzbijamo uzročnike zaraze.

Njezina je tvrtka također jedna od malobrojnih u kojima rade samo žene, koje su u krizama najpogođenije gubitkom posla. Trenutno imaju 10 zaposlenih, ali Elza ne namjerava stati na tom broju. Taman kada je planirala novo proširenje, došao je COVID, ali to je nije obeshrabrilo, nego je samo malo prolongiralo njezine planove. Svoje ciljeve o 20 zaposlenih radnica namjerava ostvariti do polovine sljedeće godine.

"Moram posebno napomenuti da sve naše radnice dolaze iz zanatskih djelatnosti, to su kemijske čistačice i krojačice. Veliki je nedostatak radnika takvog profila, a i škole upisuju sve manje učenika te djelatnosti. Zbog toga smo se odlučili aplicirati za praktičnu nastavu baš takvoga kadra, ne bismo li zainteresirali i obučili mlađi naraštaj. Šteta bi bilo da ta znanja izumru, jer će krojačkih popravaka i čišćenja odjevnih predmeta uvijek biti", zaključuje Elza i dodaje da baš zato njihove radnice imaju položene majstorske ispite i kontinuirano se educiraju.---

image
Kemijska čistionica 'Elza'
Pero Perković
---

Primjećujemo da danas živimo u ubrzanijem svijetu te da mladi ljudi sve rjeđe popravljaju odjeću, bacaju je i zamjenjuju novom, a sve to šteti i okolišu. Upravo o toj ekološkoj dimenziji razmišlja i naša sugovornica, koja je dobro upućena u zanimljive podatke o ekološkom onečišćenju pri proizvodnji novih tekstilnih proizvoda. Samo 2015. potrošeno je 75 milijardi kubičnih metara vode na proizvodnju nove odjeće i tekstila, a čak 10 posto globalne emisije stakleničkih plinova uzrokovano je proizvodnjom odjeće i obuće, što je više od međunarodnih letova i pomorskog prometa zajedno.

Nova odjeća koju kupujemo danas je možda jeftinija nego ikada, ali cijena koju plaća planet postaje previsoka. "Mislim da se može postići jednak modni učinak prekrajanjem, popravljanjem i pravilnim održavanjem odjeće umjesto kupovanjem nepotrebnih novih komada. Na kraju, svjedoci smo toga da se odjevna moda ciklički vraća, izvlače se stari odjevni predmeti iz ormara mama i baka, te se uz malo prekrajanja pretvaraju u novu avangardu", odlično primjećuje naša sugovornica, a tko tome može posvjedočiti nego žena njezina iskustva.

Čini se da ipak nije sve tako sivo, pa nam gospođa Perković kaže kako, bez obzira na nove trendove i brzu modu, na njezina vrata dolaze i brojni mladi ljudi. "Nekada je postojalo tzv. misno odijelo, odnosno odjeća koja se nosila samo u prigodama. Tada je ta odjeća bila neusporedivo skuplja od današnje i prema njoj se odnosilo s posebnom pažnjom. Danas pak imamo drugu vrstu odjeće. Mnogo je finijih i osjetljivijih i nimalo jeftinih materijala od kojih su načinjeni odjevni predmeti, a koji zahtijevaju specijalan način održavanja, koji nije moguće postići izvan profesionalnih pogona", govori nam, a mi u glavi vrtimo sve one svečane haljine koje bi bile uništene da nije bilo kemijskih čistionica, kao i kaputa koje smo naslijedili, a na koje bismo morali zaboraviti da nismo imali krojačicu koja zna napraviti nekoliko ključnih prepravaka kojima bi ih osuvremenila ili učinila da nam stoje kao da su šivani po mjeri.

Važno je napomenuti da odjeću prije spremanja u ormar nakon sezone nošenja treba obavezno očistiti i tako joj produljiti rok trajanja, za kraj nam govori gospođa Elza. Vrlo je česta pojava da na odjeći postoje prikrivene mrlje koje mi ne vidimo, ali ta onečišćenja nepovratno uništavaju teksturu materijala.

"Tada se događa da se prilikom izvlačenja iz ormara i ponovnim pranjem ili čišćenjem te odjeće pojave razne mrlje, koje to ustvari nisu. Ne radi se o mrljama ili onečišćenju, nego o uništavanju same tkanine. Šteta je nepopravljiva."---

---

---

​Sve je počelo u Kaštel Sućurcu, gdje i danas postoji reklama na mjestu gdje je stajala njezina prva kemijska čistionica. Od tada vremena su se mijenjala, ponekad su bila turbulentna, ali ona je zahvaljujući ljubavi prema svojem poslu uvijek nastavljala raditi

---

---

'Vezano uz koronu moram reći da je naša djelatnost jedna od rijetkih koja nije bila zatvorena tijekom epidemije, ali unatoč tome, dolazilo je malo ljudi', kaže nam, ali odmah optimistično dodaje da je zato nakon što je prestao 'lockdown' posao ponovno krenuo u pravom smjeru, te simpatično dodaje da je to vjerojatno zbog toga što sad svi trebaju proširivanje odjeće jer smo se zbog manjka aktivnosti svi malo udebljali

---

---

Gospođa Elza nas upućuje da se kemijskim čišćenjem uništavaju brojni mikroorganizmi, bakterije, virusi, pa tako i uzročnik korone, te bi bilo poželjno da se odjeća u kojoj se krećemo izvan naših domova što češće čisti i pere, jer i na taj način suzbijamo uzročnike zaraze

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Pero Perković Pero Perković Pero Perković Pero Perković Pero Perković Pero Perković Pero Perković Pero Perković Pero Perković
Pero Perković
Kemijska čistionica 'Elza'
Pero Perković
Elza Perković je sa svoje 73 godine još uvijek u radnom odnosu i svaki dan odlazi u svoju matičnu kemijsku čistionicu na adresi Kroz Smrdečac 1 u Splitu 3

LIJEPA NASHA 2.0
Pero Perković
Kemijska čistionica 'Elza'
Pero Perković
Kemijska čistionica 'Elza'
Pero Perković
Kemijska čistionica 'Elza'
Pero Perković
Kemijska Čistionica Elza
Pero Perković
Kemijska Čistionica Elza
Pero Perković
Kemijska Čistionica Elza
Pero Perković
Kemijska Čistionica Elza
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/kemijska-cistionica-elza-brine-se-o-vasoj-odjeci-pola-stoljeca-1121307 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95ed2ebbaa9569c709684c361836328f87f2e0be [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kemijska+%C4%8Distionica+%E2%80%98Elza%E2%80%98+brine+se+o+va%C5%A1oj+odje%C4%87i+pola+stolje%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fkemijska-cistionica-elza-brine-se-o-vasoj-odjeci-pola-stoljeca-1121307 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fkemijska-cistionica-elza-brine-se-o-vasoj-odjeci-pola-stoljeca-1121307 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Djelatnost kojom se bavim nije više samo kemijsko čišćenje, danas imamo servis za odjeću u pravom smislu te riječi. Osim kemijskog čišćenja, pranja i glačanja odjeće, mi je popravljamo, krojimo i prepravljamo, jer u svakom našem prostoru imamo i krojačice koje odmah obavljaju popravke, bilo da se radi o skraćivanju, sužavanju novih komada robe, bilo o prepravljanju starih - objašnjava nam gospođa Perković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIJEPA NASHA 2.0 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
BiznisLIJEPA NASHA 2.0

Kemijska čistionica ‘Elza‘ brine se o vašoj odjeći pola stoljeća

Piše Marija Mlačić
20. kolovoza 2021. - 09:25

U današnje vrijeme brze mode, brze zarade, svega brzoga, dirnula nas je priča o Elzi Perković, koja je svoj posao gradila 50 godina i u njemu je više nego uspjela. Njezinoj matičnoj kemijskoj čistionici u Splitu 3 danas su se pridružile još dvije, a ona, iako ima 13 godina više nego što je dovoljno da ode u mirovinu, još uvijek radi punom parom i stalno zapošljava nove radnice.

"Naše malo poduzeće nastalo je iz, kako se to tada zvalo, samostalne privredne djelatnosti kemijske čistionice još davne 1971. Ove godine 6. srpnja slavila sam okruglih 50 godina rada", započinje Elza Perković.

Sve je počelo u Kaštel Sućurcu, gdje i danas postoji reklama na mjestu gdje je bila njezina prva kemijska čistionica. Od tada vremena su se mijenjala, ponekad s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:39