stdClass Object ( [id] => 1357305 [title] => Izumio je pametne klupe, a sada vizionar iz Solina ima nove adute: ‘Naručuju se u količinama od preko 10 milijuna eura‘ [alias] => izumio-je-pametne-klupe-a-sada-vizionar-iz-solina-ima-nove-adute-narucuju-se-u-kolicinama-od-preko-10-milijuna-eura [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ivan Mrvoš u javnosti je najpoznatiji kao kreator pametnih klupa i osnivač tvrtke “Include”, koju je pokrenuo prije deset godina, upravo kad je završavao srednju školu.

Rođen 1995. godine, danas već ima impresivno poduzetničko iskustvo. Dosad je ova tvrtka sa sjedištem u Solinu proizvela više od 3500 pametnih klupa, a kada se nadodaju i drugi proizvodi koje je “Include” predstavio u posljednjih nekoliko godina ta brojka prelazi 4000. Trenutno su proizvodi te tvrtke instalirani u 61 zemlji svijeta, a Mrvoš, ujedno i predsjednik Uprave, često kaže da su prisutni na svim kontinentima osim Antarktike.

– Što se tiče tvrtke, priča je krenula 2014. godine, odnosno taman sam završavao zadnju godinu srednje škole. Prva ideja bila je zapravo “legalizirati” povremeni posao kojim sam se bavio uz školu, uglavnom servis računala, održavanje LED opreme i sličnih uređaja. Kroz srednju školu zavolio sam programiranje i mislio sam proširiti posao na izradu i hosting web stranica. Tu i nisam imao baš nekog uspjeha, uglavnom zbog toga što je malo tko htio povjeriti izradu web stranice tvrtke osobi koja ima 18 godina. Uslijedilo je još stotinu raznih ideja koje su uglavnom završile neuspješno, poput svjetlećih stolaca za ugostiteljstvo, no sve to zajedno dovelo je do izrade prve solarne klupe i onoga čime se bavimo danas – kazuje nam Ivan Mrvoš.

---

image

Terra spremnik otpada

Include
---

Neke bi stvari mijenjao

Inače, nakon završetka Tehničke škole u Splitu upisao je studij računarstva na FESB-u i nakon prve godine se ispisao.

– Tada je već počela cijela priča oko “Includea” i morao sam birati hoću li gurati FESB ili posao, jer nije bilo šanse da obje stvari izguram paralelno. Ako pitate moju baku, ona bi bila sretnija da sam završio FESB, ali zbilja, deset godina kasnije ne mogu reći da imam za čime žaliti. U međuvremenu sam 2019. upisao MBA na Algebra sveučilištu u Zagrebu i dvije godine vikendima putovao između Splita i Zagreba – govori nam.

Na pitanje bi li, kad se osvrne na početke i dosadašnji razvoj svog prvog proizvoda, pametnih klupa, išta mijenjao u bilo kojem segmentu (proizvodnje, prodaje, održavanja...), Ivan Mrvoš odgovara da bi sigurno puno toga promijenio od samih početaka do danas, no lako je, naglašava, to reći deset godina kasnije, kada su već stekli poprilično iskustvo.

– Najveći uteg nam predstavljaju proizvodi sa samih početaka poslovanja, gdje smo zbilja jako malo znali o, primjerice, antikorozivnoj zaštiti ili proizvodnji elektronike. Takvi proizvodi sada su stari već osam ili devet godina i ne izgledaju najbolje. Ujedno su nam takvi proizvodi dugo vremena bili i financijski uteg, jer smo u samim počecima nudili jako duge jamstvene rokove i bilo je mnogo troškova servisiranja, što je utjecalo na financijsku sliku tvrtke. Međutim, kako se kaže, na greškama se uči, a mi smo zbilja puno naučili i još uvijek učimo – govori mladi poduzetnik.

---

image

‘Uz poslovne izazove imao sam istovremeno i privatno ozbiljnih zdravstvenih problema koji nisu izgledali dobro, ali srećom je sve ipak završilo pozitivno‘

Nikola Vilić/Cropix
---

Prisjeća se da je prije nego što je pokrenuo “Include” imao ideju uključiti još dvoje prijatelja od samog početka, ali njihovi roditelji su, kaže, zbilja bili zabrinuti da će stvari otići u krivom smjeru.

– Čak se sjećam da smo imali jedan sastanak na kojem su bili naši roditelji i gdje sam svima prezentirao zašto nas troje trebamo otvoriti tvrtku zajedno. Budući da oni nisu dobili odobrenje roditelja, odlučio sam krenuti sam u posao, a jedan od tih dvoje prijatelja danas radi kod nas u proizvodnji elektronike, tako da smo ipak na neki način ostali zajedno u tome – odgovara na pitanje o počecima.

Veli i da je “Include” danas manji u odnosu na 2020. godinu, kad je tvrtka imala oko 65 zaposlenih s uredima u Splitu i Zagrebu. Posljednje tri godine, uglavnom obilježene COVID-om koji je poprilično utjecao na razvoj njihova poslovanja, natjerale su ih da smanje broj zaposlenih. Danas ih ima oko 30 s nekoliko vanjskih suradnika. Što se tiče budućih zapošljavanja, ona će, kaže, uglavnom biti u proizvodnji, ovisno o dinamici prodaje i novim poslovima.

Zanimalo nas je i što sve danas proizvode i jesu li zadovoljni plasmanom tih proizvoda, kao i to u kojem poslovnom segmentu vide budućnost.

---

image

Aerys postaje prate kvalitetu zraka i razne druge parametre poput buke, insolacije i padalina

Include
---

Tri različita rješenja

– Danas tvrtka ima širi Smart City portfolio u kojemu se nalaze tri različita rješenja. Tu su, naravno, još uvijek Steora klupe, u osvježenoj verziji dizajna i tehnoloških mogućnosti. Zatim imamo Aerys postaje koje prate kvalitetu zraka i razne druge parametre poput buke, insolacije i padalina.

Od prošle godine u prodaji je najnoviji proizvod, Terra spremnici otpada, od kojih dugoročno imamo najveća očekivanja s obzirom na to da je riječ o tržištu koje iz godine u godinu sve više raste i gdje veliki klijenti naručuju količine u vrijednostima koje znaju biti i iznad desetak milijuna eura. Svi proizvodi zajedno povezani su na jednu centralnu platformu nazvanu Solos, preko koje klijenti vrše nadzor proizvoda i specifične druge radnje – pojašnjava Ivan Mrvoš.

– U 2023. godini najprodavaniji proizvod bile su Aerys postaje za kvalitetu zraka, a za ovu godinu se konkretno nadamo puno značajnijem rastu prodaje Terra spremnika za otpad. Sljedećih nekoliko godina namjeravamo isključivo raditi na rastu prodaje postojeća tri rješenja, te se nećemo baviti razvojem novih proizvoda – dodaje također.

Deseti rođendan “Includea” proslavit će u novom uredu koji se upravo preuređuje, a nalazi se na staroj Solinskoj cesti, između Dujmovače i Brda u Splitu.

– Postojeći prostor nam već dulje vremena nije adekvatan za naše potrebe, a budući da cijela zgrada uskoro ide u prenamjenu, odlučili smo pronaći bolje i dugoročnije rješenje. Zapravo smo imali u planu pokušati kupiti postojeću halu u okolici Splita ili Dugopolja, no stanje na tržištu je izvan kontrole.

Cijene su uglavnom izvan realnih okvira, a čak ako nešto i pronađete, uvijek postoje nedostaci koji kompliciraju cijeli proces. Krajem godine smo saznali da “Brodomerkur” namjerava stare zgrade u jednom većem kompleksu staviti u najam, te smo zakupili jednu cijelu zgradu s oko 1400 kvadrata prostora. Igrom slučaja lokacija je u Splitu, a odgovarale su nam sve opcije od Kaštela do Dugopolja – pojašnjava nam.

---

image

Mrvošev ‘Include‘ uskoro slavi deseti rođendan

Nikola Vilić/Cropix
---

Kad je riječ o financiranju dosadašnjeg poslovanja, Mrvoš kaže da je u samim počecima poslovanje bilo samoodrživo, a od kada su krenuli u smjeru značajnih ulaganja u istraživanje i razvoj, pa zatim i komercijalizaciju, bilo je mnogo izvora financiranja.

– Najveći izvor financiranja čine investicijski ciklusi kojih je bilo ukupno četiri, a kroz koje smo prikupili 3,4 milijuna eura kapitala. Što se tiče financiranja u vidu EU fondova ili državnih potpora, tu je riječ o zbilja malim iznosima. Mislim da je najveći pojedinačni iznos bio oko 50 tisuća eura još krajem 2016. godine. Kredite smo koristili nekoliko puta i upravo prošle godine smo otplatili posljednji, a za buduća financiranja uglavnom gledamo druge opcije koje nisu zaduživanje, poput izvoznog faktoringa – kazuje.

Na pitanje koliko po procjenama “Include” danas vrijedi, odgovara da je krajem prošle godine izrađena valuacija, odnosno procjena vrijednosti od strane jedne revizorske tvrtke, ali ističe da ne može iznositi brojeve.

– Vrijednost bilo koje tvrtke je zbilja kompleksna tematika jer se sam proces procjene vrijednosti može provesti na mnogo načina. Možete pristupiti od najbanalnijeg načina procjene, gledajući samo povijesnu bilancu, pa do toga da se koriste DCF metode koje se zasnivaju na budućem novčanom tijeku – objašnjava.

1,3 milijuna prihoda

Danas su uz Ivana Mrvoša još četiri pojedinca i dvije pravne osobe osnivači “Includea”. Kaže nam da su nakon prve investicije iz 2017. godine u vlasničku strukturu ušli i prvi manjinski suvlasnici, a svakom sljedećom rundom broj suvlasnika se povećavao. Sada je jedan od suvlasnika iskazao namjeru za preuzimanje većinskog broja udjela, ali to još nije službeno.

– Tek kada zaprimimo pismo namjere, cijela priča će postati ozbiljnija, ali ni tada nije konačna. U svakom slučaju, ako do takvog preuzimanja dođe, očekujemo snažniji rast poslovanja i otvaranje nekih novih poslovnih prilika. Osobno već dulje vrijeme smatram da je “Include” dovoljno zreo za preuzimanje, koje će omogućiti odlazak jednu stepenicu više – kaže Mrvoš.

Odgovarajući na pitanje o poslovnim rezultatima prošle godine, trendovima i utjecaju COVID pandemije, kaže da je prošla godina završila pozitivno, ali moglo je i bolje.

– U globalu to nam je najbolja godina do sada, s nekakvih 1,3 milijuna eura prihoda i pozitivnim EBITDA-om. Početak godine izgledao je zbilja obećavajuće, pa smo očekivali i puno bolji rezultat od ovoga. COVID je na nas utjecao loše, kao i sve posljedice proizišle za vrijeme i nakon COVID-a. Najteži period bio je 2021. godine, kada je prodaja doživjela značajnu stagnaciju. Mnogi projekti jednostavno su otkazani, a uz to se dogodio drastičan rast cijena materijala, posebice elektroničkih komponenti. Sve skupa nije bilo održivo i zbilja smo se namučili da preživimo taj period. Dodatni uteg nam je tada bio što smo prodavali samo klupe, odnosno novi proizvodi koje imamo danas tada još nisu bili na tržištu – pojašnjava Mrvoš.

Na pitanje o najvećim izazovima u poslu svih ovih godina, odgovara da je 2021. bila zbilja teška, kao što je rekao ranije, mada bi rekao da su sve tri COVID godine bile podjednako teške i izazovne.

---

image

Steora klupa

Include
---

– Uz poslovne izazove imao sam istovremeno i privatno ozbiljnih zdravstvenih problema koji nisu izgledali dobro, ali srećom je sve ipak završilo pozitivno – kaže.

Pitali smo ga i kako je poslovati u Hrvatskoj, što ga opterećuje, čime je zadovoljan.

– Najkraći odgovor bi bio da je teško poslovati u Hrvatskoj, ali posljednjih nekoliko godina mislim da je teško i izazovno poslovati bilo gdje u svijetu. To svakako ne umanjuje činjenicu da naša zemlja i dalje stagnira ili čak pada na svim globalnim listama koje se tiču poduzetništva, jednostavnosti poslovanja, pravosuđa i drugih faktora koji su ključni za uspješno poslovanje. Prevelik je fokus na nekretnine i turizam, a o proizvodnji se ne govori dovoljno. Industrija bi trebala biti pokretač rasta i razvoja, osigurati zadržavanje mladih, omogućiti razvoj novih tehnologija, no nažalost malo toga se poduzima – ističe naš sugovornik.

Forbes je Mrvoša 2019. uvrstio na listu 30 poduzetnika mlađih od 30 u kategoriji proizvodnje i industrije. Je li vam to donijelo podstreh u karijeri, pitali smo ga.

– Forbes je lijepo priznanje, ali nije donijelo ništa posebno. Nisam zapravo ni očekivao da će se nakon toga nešto značajno promijeniti. Jednom kada ste na listi, redovito vas pozivaju na godišnje skupove po cijelom svijetu gdje se govori o aktualnim globalnim temama i možete upoznati mnoge zanimljive ljude, ali međutim nisam do sada prisustvovao tim događajima – kaže Ivan Mrvoš.

’Pokušajte dok ste mladi’

Zanimalo nas je također ima li neki savjet za mlade koji su pokrenuli startup ili žele zakoračiti u svijet poduzetništva.

– Oni koji su već nešto pokrenuli trebaju biti spremni na sve. Bit će dana i situacija kad mislite da stvari možda neće završiti dobro ili nećete moći pronaći motivaciju za dalje, ali to je sasvim normalno. Treba samo nastaviti gurati dalje, to je nekakva moja filozofija. Za one koji tek imaju ideju ili razmišljaju hoće li se upustiti u poduzetništvo, uvijek savjetujem da pokušaju. Puno lakše je pokušati i puno manja je šteta ako čak stvari i propadnu kada imate dvadesetak godina i nitko ne ovisi o vama. Sigurno da treba imati puno više hrabrosti i da je rizik značajan ako ste došli u godine kada imate siguran posao, malu djecu, stan s kreditom i druge faktore koje treba uzeti u obzir – ističe Mrvoš.

Na kraju, pitali smo je li angažiran u tehnološkoj zajednici. Kako doživljava njezin razvoj u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj?

– Iskreno, vrlo slabo sam angažiran u tehnološkoj zajednici. Proteklih godina bilo je mnogo poziva i upita da se pridružim, što osobno, što kroz tvrtku, raznim događanjima, panelima, mentorstvima i drugim projektima. Uglavnom sam sve eskivirao, da tako kažem, jer je teško uz postojeću dinamiku posla kvalitetno se posvetiti i nečemu dodatnom. Uz to sam prošle godine postao i otac, pa zbilja pokušavam svoje vrijeme izvan “Includea” posvetiti sinu. Djeca vam potpuno promijene pogled na život i prioritete, barem se meni tako dogodilo – odgovara.

---

image

Include proizvodi na jednom mjestu

Include
---

Što se tiče tehnološke zajednice u našem okruženju, ističe da postoje mnogi lijepi projekti, poput Split Tech Cityja.

– Treba vidjeti kakva će biti realizacija projekta na Dračevcu i hoće li privući IT tvrtke, posebice s naglaskom na stvaranje inkubatora za startupove i početnike. U Zagrebu, primjerice, postoje dobri projekti koje bi trebalo preslikati i kod nas, poput ZICER-a – kaže Ivan Mrvoš.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNA ZNANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZNA ZNANJE 2 0 12730 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-17 10:07:24 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Ljubica Vuko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-22 06:44:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-22 06:44:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Izumio je pametne klupe, a sada vizionar iz Solina ima nove adute: 'Naručuju se u količinama od preko 10 milijuna eura' page_title=Izumio je pametne klupe, a sada vizionar iz Solina ima nove adute: 'Naručuju se u količinama od preko 10 milijuna eura' [metakey] => Ivan Mrvoš, include, Solin, forbes, pametne klupe, terra spremnici otpada [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391378.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391376.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391374.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391372.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391370.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391369.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391367.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391590.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391598.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391599.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391612.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391613.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391622.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391623.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391632.png","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391633.png","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391641.png","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391645.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/17\/26391646.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Include","Include","Include","Include","Include","Include","Include","Include","Include","Include","Include","Include"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Sljede\u0107ih nekoliko godina namjeravamo isklju\u010divo raditi na rastu prodaje postoje\u0107ih rje\u0161enja\u2018<\/p>","","

Mrvo\u0161ev \u2018Include\u2018 uskoro slavi deseti ro\u0111endan<\/p>","","

\u2018Uz poslovne izazove imao sam istovremeno i privatno ozbiljnih zdravstvenih problema koji nisu izgledali dobro, ali sre\u0107om je sve ipak zavr\u0161ilo pozitivno\u2018<\/p>","","","

Aerys postaje prate kvalitetu zraka i razne druge parametre poput buke, insolacije i padalina<\/p>","

Aerys model<\/p>","

Aerys postaje prate kvalitetu zraka i razne druge parametre poput buke, insolacije i padalina<\/p>","

Terra spremnik otpada<\/p>","

Terra spremnik otpada<\/p>","

Terra spremnik otpada<\/p>","

Terra spremnik otpada<\/p>","

Steora pametna klupa<\/strong><\/p>","

Steora klupa<\/p>","

Steora klupa<\/p>","

Steora klupa<\/p>","

Include proizvodi na jednom mjestu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26391378_1920.jpg":"1920x1080","k_26391378_1280.jpg":"1280x1280","k_26391378_1024.jpg":"1024x1024","k_26391378_640.jpg":"640x640","k_26391378_480.jpg":"480x480","k_26391378_340.jpg":"340x340","k_26391378_220.jpg":"220x220","o_26391378_1280.jpg":"1280x853","o_26391378_1024.jpg":"1024x682","o_26391378_640.jpg":"640x426","o_26391378_480.jpg":"480x320","o_26391378_340.jpg":"340x226","o_26391378_220.jpg":"220x146","h_26391378_1280.jpg":"1280x854","h_26391378_1024.jpg":"1024x683","h_26391378_640.jpg":"640x427","h_26391378_480.jpg":"480x320","h_26391378_340.jpg":"340x227","h_26391378_220.jpg":"220x147","pp_26391378_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391378_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391378_640.jpg":"640x814","pp_26391378_480.jpg":"480x611","pp_26391378_340.jpg":"340x432","pp_26391378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26391376_1920.jpg":"1920x1080","k_26391376_1280.jpg":"1280x1280","k_26391376_1024.jpg":"1024x1024","k_26391376_640.jpg":"640x640","k_26391376_480.jpg":"480x480","k_26391376_340.jpg":"340x340","k_26391376_220.jpg":"220x220","o_26391376_1280.jpg":"1280x1920","o_26391376_1024.jpg":"1024x1536","o_26391376_640.jpg":"640x960","o_26391376_480.jpg":"480x720","o_26391376_340.jpg":"340x510","o_26391376_220.jpg":"220x330","h_26391376_1280.jpg":"1280x854","h_26391376_1024.jpg":"1024x683","h_26391376_640.jpg":"640x427","h_26391376_480.jpg":"480x320","h_26391376_340.jpg":"340x227","h_26391376_220.jpg":"220x147","pp_26391376_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391376_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391376_640.jpg":"640x814","pp_26391376_480.jpg":"480x611","pp_26391376_340.jpg":"340x432","pp_26391376_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26391374_1920.jpg":"1920x1080","k_26391374_1280.jpg":"1280x1280","k_26391374_1024.jpg":"1024x1024","k_26391374_640.jpg":"640x640","k_26391374_480.jpg":"480x480","k_26391374_340.jpg":"340x340","k_26391374_220.jpg":"220x220","o_26391374_1280.jpg":"1280x1920","o_26391374_1024.jpg":"1024x1536","o_26391374_640.jpg":"640x960","o_26391374_480.jpg":"480x720","o_26391374_340.jpg":"340x510","o_26391374_220.jpg":"220x330","h_26391374_1280.jpg":"1280x854","h_26391374_1024.jpg":"1024x683","h_26391374_640.jpg":"640x427","h_26391374_480.jpg":"480x320","h_26391374_340.jpg":"340x227","h_26391374_220.jpg":"220x147","pp_26391374_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391374_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391374_640.jpg":"640x814","pp_26391374_480.jpg":"480x611","pp_26391374_340.jpg":"340x432","pp_26391374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26391372_1920.jpg":"1920x1080","k_26391372_1280.jpg":"1280x1280","k_26391372_1024.jpg":"1024x1024","k_26391372_640.jpg":"640x640","k_26391372_480.jpg":"480x480","k_26391372_340.jpg":"340x340","k_26391372_220.jpg":"220x220","o_26391372_1280.jpg":"1280x1920","o_26391372_1024.jpg":"1024x1536","o_26391372_640.jpg":"640x960","o_26391372_480.jpg":"480x720","o_26391372_340.jpg":"340x510","o_26391372_220.jpg":"220x330","h_26391372_1280.jpg":"1280x854","h_26391372_1024.jpg":"1024x683","h_26391372_640.jpg":"640x427","h_26391372_480.jpg":"480x320","h_26391372_340.jpg":"340x227","h_26391372_220.jpg":"220x147","pp_26391372_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391372_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391372_640.jpg":"640x814","pp_26391372_480.jpg":"480x611","pp_26391372_340.jpg":"340x432","pp_26391372_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26391370_1920.jpg":"1920x1080","k_26391370_1280.jpg":"1280x1280","k_26391370_1024.jpg":"1024x1024","k_26391370_640.jpg":"640x640","k_26391370_480.jpg":"480x480","k_26391370_340.jpg":"340x340","k_26391370_220.jpg":"220x220","o_26391370_1280.jpg":"1280x853","o_26391370_1024.jpg":"1024x682","o_26391370_640.jpg":"640x426","o_26391370_480.jpg":"480x320","o_26391370_340.jpg":"340x226","o_26391370_220.jpg":"220x146","h_26391370_1280.jpg":"1280x854","h_26391370_1024.jpg":"1024x683","h_26391370_640.jpg":"640x427","h_26391370_480.jpg":"480x320","h_26391370_340.jpg":"340x227","h_26391370_220.jpg":"220x147","pp_26391370_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391370_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391370_640.jpg":"640x814","pp_26391370_480.jpg":"480x611","pp_26391370_340.jpg":"340x432","pp_26391370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26391369_1920.jpg":"1920x1080","k_26391369_1280.jpg":"1280x1280","k_26391369_1024.jpg":"1024x1024","k_26391369_640.jpg":"640x640","k_26391369_480.jpg":"480x480","k_26391369_340.jpg":"340x340","k_26391369_220.jpg":"220x220","o_26391369_1280.jpg":"1280x853","o_26391369_1024.jpg":"1024x682","o_26391369_640.jpg":"640x426","o_26391369_480.jpg":"480x320","o_26391369_340.jpg":"340x226","o_26391369_220.jpg":"220x146","h_26391369_1280.jpg":"1280x854","h_26391369_1024.jpg":"1024x683","h_26391369_640.jpg":"640x427","h_26391369_480.jpg":"480x320","h_26391369_340.jpg":"340x227","h_26391369_220.jpg":"220x147","pp_26391369_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391369_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391369_640.jpg":"640x814","pp_26391369_480.jpg":"480x611","pp_26391369_340.jpg":"340x432","pp_26391369_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26391367_1920.jpg":"1920x1080","k_26391367_1280.jpg":"1280x1280","k_26391367_1024.jpg":"1024x1024","k_26391367_640.jpg":"640x640","k_26391367_480.jpg":"480x480","k_26391367_340.jpg":"340x340","k_26391367_220.jpg":"220x220","o_26391367_1280.jpg":"1280x853","o_26391367_1024.jpg":"1024x682","o_26391367_640.jpg":"640x426","o_26391367_480.jpg":"480x320","o_26391367_340.jpg":"340x226","o_26391367_220.jpg":"220x146","h_26391367_1280.jpg":"1280x854","h_26391367_1024.jpg":"1024x683","h_26391367_640.jpg":"640x427","h_26391367_480.jpg":"480x320","h_26391367_340.jpg":"340x227","h_26391367_220.jpg":"220x147","pp_26391367_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391367_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391367_640.jpg":"640x814","pp_26391367_480.jpg":"480x611","pp_26391367_340.jpg":"340x432","pp_26391367_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2923","hd_26391590_1920.jpg":"1920x1080","k_26391590_1280.jpg":"1280x1280","k_26391590_1024.jpg":"1024x1024","k_26391590_640.jpg":"640x640","k_26391590_480.jpg":"480x480","k_26391590_340.jpg":"340x340","k_26391590_220.jpg":"220x220","o_26391590_1280.jpg":"1280x1948","o_26391590_1024.jpg":"1024x1558","o_26391590_640.jpg":"640x974","o_26391590_480.jpg":"480x730","o_26391590_340.jpg":"340x517","o_26391590_220.jpg":"220x334","h_26391590_1280.jpg":"1280x854","h_26391590_1024.jpg":"1024x683","h_26391590_640.jpg":"640x427","h_26391590_480.jpg":"480x320","h_26391590_340.jpg":"340x227","h_26391590_220.jpg":"220x147","pp_26391590_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391590_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391590_640.jpg":"640x814","pp_26391590_480.jpg":"480x611","pp_26391590_340.jpg":"340x432","pp_26391590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2899","hd_26391598_1920.jpg":"1920x1080","k_26391598_1280.jpg":"1280x1280","k_26391598_1024.jpg":"1024x1024","k_26391598_640.jpg":"640x640","k_26391598_480.jpg":"480x480","k_26391598_340.jpg":"340x340","k_26391598_220.jpg":"220x220","o_26391598_1280.jpg":"1280x1932","o_26391598_1024.jpg":"1024x1546","o_26391598_640.jpg":"640x966","o_26391598_480.jpg":"480x724","o_26391598_340.jpg":"340x513","o_26391598_220.jpg":"220x332","h_26391598_1280.jpg":"1280x854","h_26391598_1024.jpg":"1024x683","h_26391598_640.jpg":"640x427","h_26391598_480.jpg":"480x320","h_26391598_340.jpg":"340x227","h_26391598_220.jpg":"220x147","pp_26391598_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391598_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391598_640.jpg":"640x814","pp_26391598_480.jpg":"480x611","pp_26391598_340.jpg":"340x432","pp_26391598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2955","hd_26391599_1920.jpg":"1920x1080","k_26391599_1280.jpg":"1280x1280","k_26391599_1024.jpg":"1024x1024","k_26391599_640.jpg":"640x640","k_26391599_480.jpg":"480x480","k_26391599_340.jpg":"340x340","k_26391599_220.jpg":"220x220","o_26391599_1280.jpg":"1280x1970","o_26391599_1024.jpg":"1024x1576","o_26391599_640.jpg":"640x985","o_26391599_480.jpg":"480x738","o_26391599_340.jpg":"340x523","o_26391599_220.jpg":"220x338","h_26391599_1280.jpg":"1280x854","h_26391599_1024.jpg":"1024x683","h_26391599_640.jpg":"640x427","h_26391599_480.jpg":"480x320","h_26391599_340.jpg":"340x227","h_26391599_220.jpg":"220x147","pp_26391599_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391599_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391599_640.jpg":"640x814","pp_26391599_480.jpg":"480x611","pp_26391599_340.jpg":"340x432","pp_26391599_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26391612_1920.jpg":"1920x1080","k_26391612_1280.jpg":"1280x1280","k_26391612_1024.jpg":"1024x1024","k_26391612_640.jpg":"640x640","k_26391612_480.jpg":"480x480","k_26391612_340.jpg":"340x340","k_26391612_220.jpg":"220x220","o_26391612_1280.jpg":"1280x853","o_26391612_1024.jpg":"1024x682","o_26391612_640.jpg":"640x426","o_26391612_480.jpg":"480x320","o_26391612_340.jpg":"340x226","o_26391612_220.jpg":"220x146","h_26391612_1280.jpg":"1280x854","h_26391612_1024.jpg":"1024x683","h_26391612_640.jpg":"640x427","h_26391612_480.jpg":"480x320","h_26391612_340.jpg":"340x227","h_26391612_220.jpg":"220x147","pp_26391612_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391612_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391612_640.jpg":"640x814","pp_26391612_480.jpg":"480x611","pp_26391612_340.jpg":"340x432","pp_26391612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26391613_1920.jpg":"1920x1080","k_26391613_1280.jpg":"1280x1280","k_26391613_1024.jpg":"1024x1024","k_26391613_640.jpg":"640x640","k_26391613_480.jpg":"480x480","k_26391613_340.jpg":"340x340","k_26391613_220.jpg":"220x220","o_26391613_1280.jpg":"1280x1920","o_26391613_1024.jpg":"1024x1536","o_26391613_640.jpg":"640x960","o_26391613_480.jpg":"480x720","o_26391613_340.jpg":"340x510","o_26391613_220.jpg":"220x330","h_26391613_1280.jpg":"1280x854","h_26391613_1024.jpg":"1024x683","h_26391613_640.jpg":"640x427","h_26391613_480.jpg":"480x320","h_26391613_340.jpg":"340x227","h_26391613_220.jpg":"220x147","pp_26391613_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391613_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391613_640.jpg":"640x814","pp_26391613_480.jpg":"480x611","pp_26391613_340.jpg":"340x432","pp_26391613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26391622_1920.jpg":"1920x1080","k_26391622_1280.jpg":"1280x1280","k_26391622_1024.jpg":"1024x1024","k_26391622_640.jpg":"640x640","k_26391622_480.jpg":"480x480","k_26391622_340.jpg":"340x340","k_26391622_220.jpg":"220x220","o_26391622_1280.jpg":"1280x853","o_26391622_1024.jpg":"1024x682","o_26391622_640.jpg":"640x426","o_26391622_480.jpg":"480x320","o_26391622_340.jpg":"340x226","o_26391622_220.jpg":"220x146","h_26391622_1280.jpg":"1280x854","h_26391622_1024.jpg":"1024x683","h_26391622_640.jpg":"640x427","h_26391622_480.jpg":"480x320","h_26391622_340.jpg":"340x227","h_26391622_220.jpg":"220x147","pp_26391622_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391622_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391622_640.jpg":"640x814","pp_26391622_480.jpg":"480x611","pp_26391622_340.jpg":"340x432","pp_26391622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26391623_1920.jpg":"1920x1080","k_26391623_1280.jpg":"1280x1280","k_26391623_1024.jpg":"1024x1024","k_26391623_640.jpg":"640x640","k_26391623_480.jpg":"480x480","k_26391623_340.jpg":"340x340","k_26391623_220.jpg":"220x220","o_26391623_1280.jpg":"1280x853","o_26391623_1024.jpg":"1024x682","o_26391623_640.jpg":"640x426","o_26391623_480.jpg":"480x320","o_26391623_340.jpg":"340x226","o_26391623_220.jpg":"220x146","h_26391623_1280.jpg":"1280x854","h_26391623_1024.jpg":"1024x683","h_26391623_640.jpg":"640x427","h_26391623_480.jpg":"480x320","h_26391623_340.jpg":"340x227","h_26391623_220.jpg":"220x147","pp_26391623_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391623_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391623_640.jpg":"640x814","pp_26391623_480.jpg":"480x611","pp_26391623_340.jpg":"340x432","pp_26391623_220.jpg":"220x280"},{"size0":"6048x4024","hd_26391632_1920.png":"1920x1080","k_26391632_1280.png":"1280x1280","k_26391632_1024.png":"1024x1024","k_26391632_640.png":"640x640","k_26391632_480.png":"480x480","k_26391632_340.png":"340x340","k_26391632_220.png":"220x220","o_26391632_1280.png":"1280x851","o_26391632_1024.png":"1024x681","o_26391632_640.png":"640x425","o_26391632_480.png":"480x319","o_26391632_340.png":"340x226","o_26391632_220.png":"220x146","h_26391632_1280.png":"1280x854","h_26391632_1024.png":"1024x683","h_26391632_640.png":"640x427","h_26391632_480.png":"480x320","h_26391632_340.png":"340x227","h_26391632_220.png":"220x147","pp_26391632_1280.png":"1280x1628","pp_26391632_1024.png":"1024x1303","pp_26391632_640.png":"640x814","pp_26391632_480.png":"480x611","pp_26391632_340.png":"340x432","pp_26391632_220.png":"220x280"},{"size0":"6048x4024","hd_26391633_1920.png":"1920x1080","k_26391633_1280.png":"1280x1280","k_26391633_1024.png":"1024x1024","k_26391633_640.png":"640x640","k_26391633_480.png":"480x480","k_26391633_340.png":"340x340","k_26391633_220.png":"220x220","o_26391633_1280.png":"1280x851","o_26391633_1024.png":"1024x681","o_26391633_640.png":"640x425","o_26391633_480.png":"480x319","o_26391633_340.png":"340x226","o_26391633_220.png":"220x146","h_26391633_1280.png":"1280x854","h_26391633_1024.png":"1024x683","h_26391633_640.png":"640x427","h_26391633_480.png":"480x320","h_26391633_340.png":"340x227","h_26391633_220.png":"220x147","pp_26391633_1280.png":"1280x1628","pp_26391633_1024.png":"1024x1303","pp_26391633_640.png":"640x814","pp_26391633_480.png":"480x611","pp_26391633_340.png":"340x432","pp_26391633_220.png":"220x280"},{"size0":"6048x4024","hd_26391641_1920.png":"1920x1080","k_26391641_1280.png":"1280x1280","k_26391641_1024.png":"1024x1024","k_26391641_640.png":"640x640","k_26391641_480.png":"480x480","k_26391641_340.png":"340x340","k_26391641_220.png":"220x220","o_26391641_1280.png":"1280x851","o_26391641_1024.png":"1024x681","o_26391641_640.png":"640x425","o_26391641_480.png":"480x319","o_26391641_340.png":"340x226","o_26391641_220.png":"220x146","h_26391641_1280.png":"1280x854","h_26391641_1024.png":"1024x683","h_26391641_640.png":"640x427","h_26391641_480.png":"480x320","h_26391641_340.png":"340x227","h_26391641_220.png":"220x147","pp_26391641_1280.png":"1280x1628","pp_26391641_1024.png":"1024x1303","pp_26391641_640.png":"640x814","pp_26391641_480.png":"480x611","pp_26391641_340.png":"340x432","pp_26391641_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26391645_1920.jpg":"1920x1080","k_26391645_1280.jpg":"1280x1280","k_26391645_1024.jpg":"1024x1024","k_26391645_640.jpg":"640x640","k_26391645_480.jpg":"480x480","k_26391645_340.jpg":"340x340","k_26391645_220.jpg":"220x220","o_26391645_1280.jpg":"1280x851","o_26391645_1024.jpg":"1024x681","o_26391645_640.jpg":"640x425","o_26391645_480.jpg":"480x319","o_26391645_340.jpg":"340x226","o_26391645_220.jpg":"220x146","h_26391645_1280.jpg":"1280x854","h_26391645_1024.jpg":"1024x683","h_26391645_640.jpg":"640x427","h_26391645_480.jpg":"480x320","h_26391645_340.jpg":"340x227","h_26391645_220.jpg":"220x147","pp_26391645_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391645_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391645_640.jpg":"640x814","pp_26391645_480.jpg":"480x611","pp_26391645_340.jpg":"340x432","pp_26391645_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26391646_1920.jpg":"1920x1080","k_26391646_1280.jpg":"1280x1280","k_26391646_1024.jpg":"1024x1024","k_26391646_640.jpg":"640x640","k_26391646_480.jpg":"480x480","k_26391646_340.jpg":"340x340","k_26391646_220.jpg":"220x220","o_26391646_1280.jpg":"1280x853","o_26391646_1024.jpg":"1024x682","o_26391646_640.jpg":"640x426","o_26391646_480.jpg":"480x320","o_26391646_340.jpg":"340x226","o_26391646_220.jpg":"220x146","h_26391646_1280.jpg":"1280x854","h_26391646_1024.jpg":"1024x683","h_26391646_640.jpg":"640x427","h_26391646_480.jpg":"480x320","h_26391646_340.jpg":"340x227","h_26391646_220.jpg":"220x147","pp_26391646_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391646_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391646_640.jpg":"640x814","pp_26391646_480.jpg":"480x611","pp_26391646_340.jpg":"340x432","pp_26391646_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8029775 Threads: 3 Questions: 1599053846 Slow queries: 4888988 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112512367 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/izumio-je-pametne-klupe-a-sada-vizionar-iz-solina-ima-nove-adute-narucuju-se-u-kolicinama-od-preko-10-milijuna-eura-1357305 [printLink] => /vijesti/biznis/izumio-je-pametne-klupe-a-sada-vizionar-iz-solina-ima-nove-adute-narucuju-se-u-kolicinama-od-preko-10-milijuna-eura-1357305?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 380174 [name] => Ivan Mrvoš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-mrvos [link] => /tag/ivan-mrvos ) [1] => stdClass Object ( [id] => 380107 [name] => include [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => include [link] => /tag/include ) [2] => stdClass Object ( [id] => 297303 [name] => solin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => solin [link] => /tag/solin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 218101 [name] => Forbes [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => forbes [link] => /tag/forbes ) [4] => stdClass Object ( [id] => 248111 [name] => pametne klupe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pametne-klupe [link] => /tag/pametne-klupe ) [5] => stdClass Object ( [id] => 744710 [name] => terra spremnici otpada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-19 14:03:28 [main_article_id] => 0 [alias] => terra-spremnici-otpada [link] => /tag/terra-spremnici-otpada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNA ZNANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izumio je pametne klupe, a sada vizionar iz Solina ima nove adute: ‘Naručuju se u količinama od preko 10 milijuna eura‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391378.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Sljedećih nekoliko godina namjeravamo isključivo raditi na rastu prodaje postojećih rješenja‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391378.jpg [title] =>

‘Sljedećih nekoliko godina namjeravamo isključivo raditi na rastu prodaje postojećih rješenja‘

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391376.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391374.jpg [title] =>

Mrvošev ‘Include‘ uskoro slavi deseti rođendan

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391372.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391370.jpg [title] =>

‘Uz poslovne izazove imao sam istovremeno i privatno ozbiljnih zdravstvenih problema koji nisu izgledali dobro, ali srećom je sve ipak završilo pozitivno‘

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391369.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391367.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391590.jpg [title] =>

Aerys postaje prate kvalitetu zraka i razne druge parametre poput buke, insolacije i padalina

Include ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391598.jpg [title] =>

Aerys model

Include ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391599.jpg [title] =>

Aerys postaje prate kvalitetu zraka i razne druge parametre poput buke, insolacije i padalina

Include ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391612.jpg [title] =>

Terra spremnik otpada

Include ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391613.jpg [title] =>

Terra spremnik otpada

Include ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391622.jpg [title] =>

Terra spremnik otpada

Include ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391623.jpg [title] =>

Terra spremnik otpada

Include ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391632.png [title] =>

Steora pametna klupa

Include ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391633.png [title] =>

Steora klupa

Include ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391641.png [title] =>

Steora klupa

Include ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391645.jpg [title] =>

Steora klupa

Include ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/17/26391646.jpg [title] =>

Include proizvodi na jednom mjestu

Include ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ivan Mrvoš u javnosti je najpoznatiji kao kreator pametnih klupa i osnivač tvrtke “Include”, koju je pokrenuo prije deset godina, upravo kad je završavao srednju školu.

Rođen 1995. godine, danas već ima impresivno poduzetničko iskustvo. Dosad je ova tvrtka sa sjedištem u Solinu proizvela više od 3500 pametnih klupa, a kada se nadodaju i drugi proizvodi koje je “Include” predstavio u posljednjih nekoliko godina ta brojka prelazi 4000. Trenutno su proizvodi te tvrtke instalirani u 61 zemlji svijeta, a Mrvoš, ujedno i predsjednik Uprave, često kaže da su prisutni na svim kontinentima osim Antarktike.

– Što se tiče tvrtke, priča je krenula 2014. godine, odnosno taman sam završavao zadnju godinu srednje škole. Prva ideja bila je zapravo “legalizirati” povremeni posao kojim sam se bavio uz školu, uglavnom servis računala, održavanje LED opreme i sličnih uređaja. Kroz srednju školu zavolio sam programiranje i mislio sam proširiti posao na izradu i hosting web stranica. Tu i nisam imao baš nekog uspjeha, uglavnom zbog toga što je malo tko htio povjeriti izradu web stranice tvrtke osobi koja ima 18 godina. Uslijedilo je još stotinu raznih ideja koje su uglavnom završile neuspješno, poput svjetlećih stolaca za ugostiteljstvo, no sve to zajedno dovelo je do izrade prve solarne klupe i onoga čime se bavimo danas – kazuje nam Ivan Mrvoš.

---

image

Terra spremnik otpada

Include
---

Neke bi stvari mijenjao

Inače, nakon završetka Tehničke škole u Splitu upisao je studij računarstva na FESB-u i nakon prve godine se ispisao.

– Tada je već počela cijela priča oko “Includea” i morao sam birati hoću li gurati FESB ili posao, jer nije bilo šanse da obje stvari izguram paralelno. Ako pitate moju baku, ona bi bila sretnija da sam završio FESB, ali zbilja, deset godina kasnije ne mogu reći da imam za čime žaliti. U međuvremenu sam 2019. upisao MBA na Algebra sveučilištu u Zagrebu i dvije godine vikendima putovao između Splita i Zagreba – govori nam.

Na pitanje bi li, kad se osvrne na početke i dosadašnji razvoj svog prvog proizvoda, pametnih klupa, išta mijenjao u bilo kojem segmentu (proizvodnje, prodaje, održavanja...), Ivan Mrvoš odgovara da bi sigurno puno toga promijenio od samih početaka do danas, no lako je, naglašava, to reći deset godina kasnije, kada su već stekli poprilično iskustvo.

– Najveći uteg nam predstavljaju proizvodi sa samih početaka poslovanja, gdje smo zbilja jako malo znali o, primjerice, antikorozivnoj zaštiti ili proizvodnji elektronike. Takvi proizvodi sada su stari već osam ili devet godina i ne izgledaju najbolje. Ujedno su nam takvi proizvodi dugo vremena bili i financijski uteg, jer smo u samim počecima nudili jako duge jamstvene rokove i bilo je mnogo troškova servisiranja, što je utjecalo na financijsku sliku tvrtke. Međutim, kako se kaže, na greškama se uči, a mi smo zbilja puno naučili i još uvijek učimo – govori mladi poduzetnik.

---

image

‘Uz poslovne izazove imao sam istovremeno i privatno ozbiljnih zdravstvenih problema koji nisu izgledali dobro, ali srećom je sve ipak završilo pozitivno‘

Nikola Vilić/Cropix
---

Prisjeća se da je prije nego što je pokrenuo “Include” imao ideju uključiti još dvoje prijatelja od samog početka, ali njihovi roditelji su, kaže, zbilja bili zabrinuti da će stvari otići u krivom smjeru.

– Čak se sjećam da smo imali jedan sastanak na kojem su bili naši roditelji i gdje sam svima prezentirao zašto nas troje trebamo otvoriti tvrtku zajedno. Budući da oni nisu dobili odobrenje roditelja, odlučio sam krenuti sam u posao, a jedan od tih dvoje prijatelja danas radi kod nas u proizvodnji elektronike, tako da smo ipak na neki način ostali zajedno u tome – odgovara na pitanje o počecima.

Veli i da je “Include” danas manji u odnosu na 2020. godinu, kad je tvrtka imala oko 65 zaposlenih s uredima u Splitu i Zagrebu. Posljednje tri godine, uglavnom obilježene COVID-om koji je poprilično utjecao na razvoj njihova poslovanja, natjerale su ih da smanje broj zaposlenih. Danas ih ima oko 30 s nekoliko vanjskih suradnika. Što se tiče budućih zapošljavanja, ona će, kaže, uglavnom biti u proizvodnji, ovisno o dinamici prodaje i novim poslovima.

Zanimalo nas je i što sve danas proizvode i jesu li zadovoljni plasmanom tih proizvoda, kao i to u kojem poslovnom segmentu vide budućnost.

---

image

Aerys postaje prate kvalitetu zraka i razne druge parametre poput buke, insolacije i padalina

Include
---

Tri različita rješenja

– Danas tvrtka ima širi Smart City portfolio u kojemu se nalaze tri različita rješenja. Tu su, naravno, još uvijek Steora klupe, u osvježenoj verziji dizajna i tehnoloških mogućnosti. Zatim imamo Aerys postaje koje prate kvalitetu zraka i razne druge parametre poput buke, insolacije i padalina.

Od prošle godine u prodaji je najnoviji proizvod, Terra spremnici otpada, od kojih dugoročno imamo najveća očekivanja s obzirom na to da je riječ o tržištu koje iz godine u godinu sve više raste i gdje veliki klijenti naručuju količine u vrijednostima koje znaju biti i iznad desetak milijuna eura. Svi proizvodi zajedno povezani su na jednu centralnu platformu nazvanu Solos, preko koje klijenti vrše nadzor proizvoda i specifične druge radnje – pojašnjava Ivan Mrvoš.

– U 2023. godini najprodavaniji proizvod bile su Aerys postaje za kvalitetu zraka, a za ovu godinu se konkretno nadamo puno značajnijem rastu prodaje Terra spremnika za otpad. Sljedećih nekoliko godina namjeravamo isključivo raditi na rastu prodaje postojeća tri rješenja, te se nećemo baviti razvojem novih proizvoda – dodaje također.

Deseti rođendan “Includea” proslavit će u novom uredu koji se upravo preuređuje, a nalazi se na staroj Solinskoj cesti, između Dujmovače i Brda u Splitu.

– Postojeći prostor nam već dulje vremena nije adekvatan za naše potrebe, a budući da cijela zgrada uskoro ide u prenamjenu, odlučili smo pronaći bolje i dugoročnije rješenje. Zapravo smo imali u planu pokušati kupiti postojeću halu u okolici Splita ili Dugopolja, no stanje na tržištu je izvan kontrole.

Cijene su uglavnom izvan realnih okvira, a čak ako nešto i pronađete, uvijek postoje nedostaci koji kompliciraju cijeli proces. Krajem godine smo saznali da “Brodomerkur” namjerava stare zgrade u jednom većem kompleksu staviti u najam, te smo zakupili jednu cijelu zgradu s oko 1400 kvadrata prostora. Igrom slučaja lokacija je u Splitu, a odgovarale su nam sve opcije od Kaštela do Dugopolja – pojašnjava nam.

---

image

Mrvošev ‘Include‘ uskoro slavi deseti rođendan

Nikola Vilić/Cropix
---

Kad je riječ o financiranju dosadašnjeg poslovanja, Mrvoš kaže da je u samim počecima poslovanje bilo samoodrživo, a od kada su krenuli u smjeru značajnih ulaganja u istraživanje i razvoj, pa zatim i komercijalizaciju, bilo je mnogo izvora financiranja.

– Najveći izvor financiranja čine investicijski ciklusi kojih je bilo ukupno četiri, a kroz koje smo prikupili 3,4 milijuna eura kapitala. Što se tiče financiranja u vidu EU fondova ili državnih potpora, tu je riječ o zbilja malim iznosima. Mislim da je najveći pojedinačni iznos bio oko 50 tisuća eura još krajem 2016. godine. Kredite smo koristili nekoliko puta i upravo prošle godine smo otplatili posljednji, a za buduća financiranja uglavnom gledamo druge opcije koje nisu zaduživanje, poput izvoznog faktoringa – kazuje.

Na pitanje koliko po procjenama “Include” danas vrijedi, odgovara da je krajem prošle godine izrađena valuacija, odnosno procjena vrijednosti od strane jedne revizorske tvrtke, ali ističe da ne može iznositi brojeve.

– Vrijednost bilo koje tvrtke je zbilja kompleksna tematika jer se sam proces procjene vrijednosti može provesti na mnogo načina. Možete pristupiti od najbanalnijeg načina procjene, gledajući samo povijesnu bilancu, pa do toga da se koriste DCF metode koje se zasnivaju na budućem novčanom tijeku – objašnjava.

1,3 milijuna prihoda

Danas su uz Ivana Mrvoša još četiri pojedinca i dvije pravne osobe osnivači “Includea”. Kaže nam da su nakon prve investicije iz 2017. godine u vlasničku strukturu ušli i prvi manjinski suvlasnici, a svakom sljedećom rundom broj suvlasnika se povećavao. Sada je jedan od suvlasnika iskazao namjeru za preuzimanje većinskog broja udjela, ali to još nije službeno.

– Tek kada zaprimimo pismo namjere, cijela priča će postati ozbiljnija, ali ni tada nije konačna. U svakom slučaju, ako do takvog preuzimanja dođe, očekujemo snažniji rast poslovanja i otvaranje nekih novih poslovnih prilika. Osobno već dulje vrijeme smatram da je “Include” dovoljno zreo za preuzimanje, koje će omogućiti odlazak jednu stepenicu više – kaže Mrvoš.

Odgovarajući na pitanje o poslovnim rezultatima prošle godine, trendovima i utjecaju COVID pandemije, kaže da je prošla godina završila pozitivno, ali moglo je i bolje.

– U globalu to nam je najbolja godina do sada, s nekakvih 1,3 milijuna eura prihoda i pozitivnim EBITDA-om. Početak godine izgledao je zbilja obećavajuće, pa smo očekivali i puno bolji rezultat od ovoga. COVID je na nas utjecao loše, kao i sve posljedice proizišle za vrijeme i nakon COVID-a. Najteži period bio je 2021. godine, kada je prodaja doživjela značajnu stagnaciju. Mnogi projekti jednostavno su otkazani, a uz to se dogodio drastičan rast cijena materijala, posebice elektroničkih komponenti. Sve skupa nije bilo održivo i zbilja smo se namučili da preživimo taj period. Dodatni uteg nam je tada bio što smo prodavali samo klupe, odnosno novi proizvodi koje imamo danas tada još nisu bili na tržištu – pojašnjava Mrvoš.

Na pitanje o najvećim izazovima u poslu svih ovih godina, odgovara da je 2021. bila zbilja teška, kao što je rekao ranije, mada bi rekao da su sve tri COVID godine bile podjednako teške i izazovne.

---

image

Steora klupa

Include
---

– Uz poslovne izazove imao sam istovremeno i privatno ozbiljnih zdravstvenih problema koji nisu izgledali dobro, ali srećom je sve ipak završilo pozitivno – kaže.

Pitali smo ga i kako je poslovati u Hrvatskoj, što ga opterećuje, čime je zadovoljan.

– Najkraći odgovor bi bio da je teško poslovati u Hrvatskoj, ali posljednjih nekoliko godina mislim da je teško i izazovno poslovati bilo gdje u svijetu. To svakako ne umanjuje činjenicu da naša zemlja i dalje stagnira ili čak pada na svim globalnim listama koje se tiču poduzetništva, jednostavnosti poslovanja, pravosuđa i drugih faktora koji su ključni za uspješno poslovanje. Prevelik je fokus na nekretnine i turizam, a o proizvodnji se ne govori dovoljno. Industrija bi trebala biti pokretač rasta i razvoja, osigurati zadržavanje mladih, omogućiti razvoj novih tehnologija, no nažalost malo toga se poduzima – ističe naš sugovornik.

Forbes je Mrvoša 2019. uvrstio na listu 30 poduzetnika mlađih od 30 u kategoriji proizvodnje i industrije. Je li vam to donijelo podstreh u karijeri, pitali smo ga.

– Forbes je lijepo priznanje, ali nije donijelo ništa posebno. Nisam zapravo ni očekivao da će se nakon toga nešto značajno promijeniti. Jednom kada ste na listi, redovito vas pozivaju na godišnje skupove po cijelom svijetu gdje se govori o aktualnim globalnim temama i možete upoznati mnoge zanimljive ljude, ali međutim nisam do sada prisustvovao tim događajima – kaže Ivan Mrvoš.

’Pokušajte dok ste mladi’

Zanimalo nas je također ima li neki savjet za mlade koji su pokrenuli startup ili žele zakoračiti u svijet poduzetništva.

– Oni koji su već nešto pokrenuli trebaju biti spremni na sve. Bit će dana i situacija kad mislite da stvari možda neće završiti dobro ili nećete moći pronaći motivaciju za dalje, ali to je sasvim normalno. Treba samo nastaviti gurati dalje, to je nekakva moja filozofija. Za one koji tek imaju ideju ili razmišljaju hoće li se upustiti u poduzetništvo, uvijek savjetujem da pokušaju. Puno lakše je pokušati i puno manja je šteta ako čak stvari i propadnu kada imate dvadesetak godina i nitko ne ovisi o vama. Sigurno da treba imati puno više hrabrosti i da je rizik značajan ako ste došli u godine kada imate siguran posao, malu djecu, stan s kreditom i druge faktore koje treba uzeti u obzir – ističe Mrvoš.

Na kraju, pitali smo je li angažiran u tehnološkoj zajednici. Kako doživljava njezin razvoj u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj?

– Iskreno, vrlo slabo sam angažiran u tehnološkoj zajednici. Proteklih godina bilo je mnogo poziva i upita da se pridružim, što osobno, što kroz tvrtku, raznim događanjima, panelima, mentorstvima i drugim projektima. Uglavnom sam sve eskivirao, da tako kažem, jer je teško uz postojeću dinamiku posla kvalitetno se posvetiti i nečemu dodatnom. Uz to sam prošle godine postao i otac, pa zbilja pokušavam svoje vrijeme izvan “Includea” posvetiti sinu. Djeca vam potpuno promijene pogled na život i prioritete, barem se meni tako dogodilo – odgovara.

---

image

Include proizvodi na jednom mjestu

Include
---

Što se tiče tehnološke zajednice u našem okruženju, ističe da postoje mnogi lijepi projekti, poput Split Tech Cityja.

– Treba vidjeti kakva će biti realizacija projekta na Dračevcu i hoće li privući IT tvrtke, posebice s naglaskom na stvaranje inkubatora za startupove i početnike. U Zagrebu, primjerice, postoje dobri projekti koje bi trebalo preslikati i kod nas, poput ZICER-a – kaže Ivan Mrvoš.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Include Include Include Include Include Include Include Include Include Include Include Include
Nikola Vilić/Cropix

‘Sljedećih nekoliko godina namjeravamo isključivo raditi na rastu prodaje postojećih rješenja‘

Nikola Vilić/Cropix

Mrvošev ‘Include‘ uskoro slavi deseti rođendan

Nikola Vilić/Cropix

‘Uz poslovne izazove imao sam istovremeno i privatno ozbiljnih zdravstvenih problema koji nisu izgledali dobro, ali srećom je sve ipak završilo pozitivno‘

Include

Aerys postaje prate kvalitetu zraka i razne druge parametre poput buke, insolacije i padalina

Include

Aerys model

Include

Aerys postaje prate kvalitetu zraka i razne druge parametre poput buke, insolacije i padalina

Include

Terra spremnik otpada

Include

Terra spremnik otpada

Include

Terra spremnik otpada

Include

Terra spremnik otpada

Include

Steora pametna klupa

Include

Steora klupa

Include

Steora klupa

Include

Steora klupa

Include

Include proizvodi na jednom mjestu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/izumio-je-pametne-klupe-a-sada-vizionar-iz-solina-ima-nove-adute-narucuju-se-u-kolicinama-od-preko-10-milijuna-eura-1357305 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6b76adc0745ada40dfdc4a580232489193d5da8f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izumio+je+pametne+klupe%2C+a+sada+vizionar+iz+Solina+ima+nove+adute%3A+%E2%80%98Naru%C4%8Duju+se+u+koli%C4%8Dinama+od+preko+10+milijuna+eura%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fizumio-je-pametne-klupe-a-sada-vizionar-iz-solina-ima-nove-adute-narucuju-se-u-kolicinama-od-preko-10-milijuna-eura-1357305 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fizumio-je-pametne-klupe-a-sada-vizionar-iz-solina-ima-nove-adute-narucuju-se-u-kolicinama-od-preko-10-milijuna-eura-1357305 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNA ZNANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisZNA ZNANJE

Izumio je pametne klupe, a sada vizionar iz Solina ima nove adute: ‘Naručuju se u količinama od preko 10 milijuna eura‘

Piše Ljubica Vuko
22. siječnja 2024. - 07:44

Ivan Mrvoš u javnosti je najpoznatiji kao kreator pametnih klupa i osnivač tvrtke “Include”, koju je pokrenuo prije deset godina, upravo kad je završavao srednju školu.

Rođen 1995. godine, danas već ima impresivno poduzetničko iskustvo. Dosad je ova tvrtka sa sjedištem u Solinu proizvela više od 3500 pametnih klupa, a kada se nadodaju i drugi proizvodi koje je “Include” predstavio u posljednjih nekoliko godina ta brojka prelazi 4000. Trenutno su proizvodi te tvrtke instalirani u 61 zemlji svijeta, a Mrvoš, ujedno i predsjednik Uprave, često kaže da su prisutni na svim kontinentima osim Antarktike.

– Što se tiče tvrtke, priča je krenula 2014. godine, odnosno taman sam završavao zadnju godinu srednje škole. Prva ideja bila je zapravo “legalizirati” povremeni posao kojim ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:45