stdClass Object ( [id] => 1118970 [title] => Idearium ‘Mobili‘ pultovi vraćaju život na ulice [alias] => idearium-njihovi-mobili-pultovi-vracaju-zivot-na-ulice [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

---

image
---

Multifunkcionalni pultovi "Mobili" šibenskih dizajnera Franke Baranović i Antonia Šunjerge iz studia "Idearium" upravo su osvojili nagradu BIG SEE WOOD za 2021. godinu. Potvrdu o nagradi dobili su upravo prije našeg razgovora, ali da sretna vijest može biti još sretnija, potvrđuje činjenica da su "Mobili" nominirani i za Grand Prix BIG SEE WOOD. Ova međunarodna nagrada doprinosi promicanju jedinstvenih i originalnih kreativnih postignuća u arhitekturi, interijeru, drvu, turizmu, proizvodnom i modnom dizajnu na globalnoj razini, a obuhvaća 21 zemlju jugoistočne Europe.

- Ono što nas je potpuno iznenadilo je vijest koja nam je potvrđena - da smo dobili nagradu BIG SEE WOOD za 2021., te da smo nominirani za Grand Prix BIG SEE WOOD, koja će biti dodijeljena u listopadu 2021. Rad je nominiran i prepoznat od strane struke, tj. nismo ga sami slali na natječaj, zbog čega je iznenađenje još i veće. Ta nagrada je zaista vrlo važna za nas jer se radi o vrlo prestižnoj strukovnoj dizajnerskoj nagradi za srednju i istočnu Europu, gdje su članovi žirija renomirani stručnjaci iz čitavog svijeta... Za nas kao mali dizajnerski studio to je zaista velika stvar, kaže nam Franka Baranović, diplomirana dizajnerica koje je 2017. osnovala studio "Idearium", a od samog početka u suradnji s, također diplomiranim dizajnerom Antonio Šunjergom.

Njihovi multifunkcionalni pultovi "Mobili" su zimus dobili i posebno priznanje Hrvatskog društva dizajnera za 2019./2020. godinu, na što su posebno ponosni jer, kako kaže Franka, to im potvrđuje da idu u dobrom smjeru i da su napravili dobar dizajn.

---

image
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

I ne samo to, jer ovi su pultovi prošlog ljeta, kad su postavljeni na šibensku Malu ložu, uz crkvu sv. Ivana, vratili život na taj slikoviti trg. Danju su "Mobili" poslužili kao pultevi prodavačima voća i povrća, a poslijepodne i uvečer na istim tim pultevima izlagali su se likovni sadržali, DJ-evi su na njima puštali glazbu, a bili su dio i raznih drugih kulturnih događaja. Multifunkcionalnost dizajna u pravom smislu riječi.

- Od prvog dana kada su postavljeni na Maloj loži u Šibeniku, "Mobili" su izazvali veliki interes i zaista opću prihvaćenost od svih. Kada kažem "svih“, mislim na same korisnike, stanovnike stare Gradske jezgre, struke i turiste. Zbog svog nenametljivog izgleda i interesantnog načina upravljanja koji im omogućava multifunkcionalnost izazvali su ogromnu zainteresiranost... do te mjere da su neki i sami pokušali upravljati njima, pa su jednog razbili već prvu večer, ne znajući da je sistem zaključan upravo iz sigurnosnih razloga.

Kako je došlo do tog projekta, tko je sve sudjelovao i kako ste se vi uključili?

- Sam zadatak nam je povjerilo Veleučilište u Šibeniku u sklopu Interreg Italy-Croatia projekta "Recolor", kojem je cilj poboljšati i unaprijediti turistički potencijal urbanih i prirodnih krajobraza, interesantno spajajući kulturnu i prirodnu baštinu. Promatrajući prostor trga na kojem smo trebali napraviti pulteve, uočili smo stare karike na crkvi koje su nam poslužile kao polazišna točka za dizajn, te smo tako odlučili napraviti pult kojim se upravlja preko sistema kolotura, preobražavajući pult iz klupe za sjedenje na koncertima, preko pulta na kojem se obavljaju razna događanja od "zelene tržnice“ u jutarnjim satima, večernjih prezentacija vina, te popodnevne škole slikanja u kojoj se preobražava u štafelaj. Za izradu korišteni su prirodni materijali: drvo, željezo, koža i konopi. Svaki dio je posebno napravljen, sklopljen i isproban u "Stolariji Gojanović 1969.", jer se radilo o jednoj vrsti prototipa i zahtjevnom sistemu s obzirom da je trg pod nagibom, a svi pultevi moraju biti na istoj visini u korištenju.

Na kakve ste sve izazove naišli pri osmišljavanju pulteva?

- Upravo taj dio je bio izazov jer svi Mobili naoko izgledaju isto, a svi su različiti i prilagođeni dijelu tj. karici ispod koje se nalaze. Od ideje do realizacije su nam trebala tri mjeseca. Posebno moramo zahvaliti gospođi Sanji Gačanin Shihabi iz Veleučilišta u Šibeniku koja nas je podržala od samog početka... jer ideja nije bila nimalo "uobičajena“ za prihvatiti, te našoj moderatorici Kristini Bolanči koja svakodnevno brine o našim Mobilima i prilagođava ih raznim zahtjevima.

---

image
Klupa 'Fit & sit'
​PRIVATNI ALBUM
---

Uz "Mobili" se rodila i lampa.

- "La Baba" je lampa koja se "izrodila“ iz naše euforije i želje da Mobili imaju i dodatak u večernjim događanjima, naime radi se o lampi koja je specifična po tome što je namijenjena za vanjsku uporabu, a njezina posebnost je u tome što ima punjač preko kojeg se baterije napune, te je nakon toga možete koristiti deset sati neprekidno. Što bi značilo da je možete ponijeti u prirodu, objesiti za stablo i napraviti party pod zvijezdama. Tako da smo i za njezino predstavljanje napravili party na Maloj loži, gdje su "Mobili" poslužili kao DJ pultevi, a "La Babe" kao rasvjeta. Naziv "La Baba" je hommage "kopravendama“, bakama koje su prodavale povrće na pijaci na Maloj loži, te je i ručno oslikana "na cvitiće“, kakvi su najčešće bili na uzorcima njihovih haljina.

"Mobili" su samo jedan segment vaših preokupacija javnim prostorom.

- Dosta naših proizvoda je vezano za vanjski prostor, poseban motivator nam je spoj funkcije, estetike i inovativnosti kojem težimo. Naša prva "OK" (Odmorište Klupa) klupa je upravo spoj to troje, te smo za nju i dobili Zlatnu Boulu za inovaciju 2018., a ista je bila prezentirana na Design Weeku u Zagrebu i našla se u probranom dvogodišnjem izdanju HDD-a, jer osim što je osmišljena kao klupa za biciklističke staze čija forma zadovoljava više funkcija - od sjedenja, ležanja, stola za jelo, te stalka za bicikle... ona u sebi sadrži sistem koji prikuplja vodu, pohranjuje ga u rezervoar i dalje sistemom kap na kap navodnjava mlado stablo koje će joj jednog dana činiti hlad. Tako smo uz naše klupe posadili i deset Pinus pinea na području Morinja i otoka Zlarina u suradnji s Gradom Šibenikom, koji je projekt i pokrenuo. Znamo da nije puno, ali i to nas veseli. U slučaju kad se "OK" klupa postavlja u urbani prostor, rezervoar se može pretvoriti u pitar, te tako oplemeniti prostor i pridonijeti povećanju zelenila u gradovima, kojeg nikad nije previše.

---

image
Arsenova kuća
​PRIVATNI ALBUM
---

Kako je nastala "Maa klupa"?

- Kao proizvod je nastala iz čiste potrebe kako bi se mamama & bebama olakšao boravak u prirodi. Naime, radi se o klupi koja je zamišljena kao "fotelja“ razigranog dizajna u kojoj bi mame mogle nesmetano dojiti bebu u vanjskom prostoru, zaklonjene od pogleda s podesivim naslonom za ruku, te isto tako premotati bebu jer se u sklopu klupe nalazi stol za prematanje. "Maa klupa" je postavljena na šetnici u Kanalu sv. Ante u Šibeniku i svakodnevno je u uporabi na zadovoljstvo mama i beba.

Nedavno ste na otvorenom isprobali još jedan proizvod za javni prostor.

- "Fit&Sit" je multifunkcionalna-edukativna klupa koju smo dizajnirali za trim-stazu na Šubićevcu u sklopu projekta Grada Šibenika. U današnjim "čudnim“ vremenima, kada je zbog situacije s pandemijom ljudima onemogućen boravak u teretanama, mislimo da je ova klupa idealno rješenje kako da dio vježbi iz teretane možete raditi boraveći u prirodi. Klupa je konstruirana tako da je na njoj moguće raditi niz vježbi - od stepanja, vježbi za trbušne i leđne mišiće..., uostalom mašta je granica. Na stražnjem dijelu nalazi se slagalica za najmlađe, koja jednostavnim preslagivanjem otvara niz informacija o okolišu u kojem se nalazi, karakterističnim biljkama, životinjama i samoj stazi. Nakon vježbanja na njoj se možete opustiti, a oni malo opušteniji i nešto prezalogajiti... možete biti i "SITI & FIT“.

Što biste mogli reći o produkt-dizajnu kod nas, kako zapravo stoje stvari i koliko su dizajneri poput vas dvoje u studiju "Idearium" "iskorišteni" za ljepši život svih nas?

- Što se tiče dizajna u Hrvatskoj, rekli bismo da je na zavidnoj razini, te da Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu uvelike tome doprinosi. Dovoljno vam je da uzmete dvogodišnje izdanje HDD-a i da uvidite što sve naši dizajneri rade, kako na području grafike, koja je zastupljenija, do produkt dizajna, koji je ipak malo manje zastupljen s obzirom na to da je vezan za proizvodnju - kažu Franka i Antonio.

Čime se još bavi vaš studio, osim produkt dizajnom?

- Osim produkt dizajna tu je i uređenje interijera. Rekla bih da je to ipak ono čime se najviše bavimo. Posao uređenja interijera u našem slučaju usko je vezan i uz produkt dizajn jer zaista pokušavamo svaki interijer prilagoditi investitoru i učiniti ga personaliziranim, pa tako dizajniramo gotovo svaki komad namještaja, radimo grafiku za zidne tapete, rasvjetu... ovisno o klijentu i njegovoj osobnosti. Posao projektiranja interijera danas se često brka s dekoriranjem, pa tako ljudi to često pomiješaju. Naš savjet je: za kvalitetan interijer zovite dizajnera dok ste još “u cigli“, a ne kad ste gotovi sa svim instalacijama!

Radili smo puno privatnih prostora, a od javnih među zadnjima je bio ABC - Adriatic Business Center, info centar Tvrđave sv. Nikole, te spomen-sobu palim braniteljima, koja će uskoro u realizaciju...

---

image
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

Radili ste i Arsenovu "kuću pored mora". Je li vam taj rad legao "na dušu" s obzirom na to da je riječ o spomenu na svima omiljenog Šibenčanina? Na koji ste način udahnuli Arsenovu dušu?

- Definitivno jedan od najljepših i najemotivnijih projekata radili smo za tvrđave kulture Šibenik, odnosno Kuću umjetnosti Arsen, za koju smo dobili zadatak da joj "udahnemo Arsenovu dušu“. Mjesec dana u "Ideariumu" smo samo puštali Arsena, čitali njegove arsenizme, uživali i smijali se. Zadatak niti malo lagan, ali mislim po reakcijama da smo uspjeli na jedan specifičan način dočarati svu višeslojnost i genijalnost neponovljivog Arsena. Prikazujući ga kroz grafizam na staklenim layerima koji se tek kad ih sve preklopite pretope u portret Arsena, napravili smo i Arsenov kutak, želeći stvoriti atmosferu njegova doma u kojem je stvarao, te smo napravili zidnu tapetu-grafiku sa slikama raznih autora koji su ga kroz godine portretirali, smještajući je iza starog pianina. Nezaboravan super projekt, čijoj su realizaciji svi pristupili na osoban način, posebno ekipa iz tvrđava, koja je tražila slike, nabavljala knjige, rukopise, pianina, a posebna zahvala, naravno, gospođi Gabi i Matiji, koji su nam ukazali povjerenje.

U interijerima često koristite neobičnu ogradu. O čemu je riječ?

- "Picasso" ograda-paravan je postala svojevrstan potpis u našim interijerima (naravno, gdje to interijer omogućava), pa se često događa da ljudi prepoznaju interijer po ogradi. Nastala je na jedan šaljiv način... S obzirom na to da sam doma bila bez ograde na galeriji jaaako dugo... jer je najteže napraviti nešto za sebe i nisam se mogla odlučiti. Jedno jutro sam se probudila, a na zidu ispod galerije mi je obješena Picassova slika (reprodukcija, naravno) "Pajaco i Pierro", nastala u jednom neprekidnom potezu... Tako sam u polusnu ugledala ogradu, napravljenu iz jednog poteza od željeznih tondina... I eto, od tada, prije 15-ak godina se ponavlja u raznim interijerima, tvoreći tako svojevrsnu instalaciju.

Što sada radi studio "Idearium" i kakvi su planovi?

- Uglavnom, naše zanimanje i studio su specifični. Sam naziv "Idearium" označava mjesto u kojem nastaju ideje. Svaki projekt je priča za sebe i na takav način mu pristupamo. Zasad smo u studiju nas dvoje, ali na jesen planiramo dati priliku mladim snagama, a time i ozbiljnije pristupiti na izradi našeg novog brendiranog namještaja - kaže na kraju Franka Baranović.---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Danju su ‘Mobili‘ poslužili kao pultevi prodavačima voća i povrća, a poslijepodne i uvečer na istim tim pultevima izlagali su se likovni sadržaji, DJ-evi su na njima puštali glazbu, a bili su dio i raznih drugih kulturnih događaja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Studio Idearium [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Danju su ‘Mobili‘ poslužili kao pultevi prodavačima voća i povrća, a poslijepodne i uvečer na istim tim pultevima izlagali su se likovni sadržaji, DJ-evi su na njima puštali glazbu, a bili su dio i raznih drugih kulturnih događaja Studio Idearium 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-10 07:35:29 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Ivić Grizelj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-27 12:40:35 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2021-08-10 07:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 240 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892730.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18970992.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18902216.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18902222.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18902220.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892740.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892736.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892728.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892726.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892724.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892722.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892720.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18047880.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892726.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892724.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892722.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892706.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892714.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892694.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892738.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/10\/18892730.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","","","","","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Klupa 'Fit & sit'
\n\u200bPRIVATNI ALBUM","Klupa 'Fit & sit'
\n\u200bPRIVATNI ALBUM","Arsenova ku\u0107a
\n\u200bPRIVATNI ALBUM","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2880","hd_18892730_1920.jpg":"1920x1080","k_18892730_1280.jpg":"1280x1280","k_18892730_1024.jpg":"1024x1024","k_18892730_640.jpg":"640x640","k_18892730_480.jpg":"480x480","k_18892730_340.jpg":"340x340","k_18892730_220.jpg":"220x220","o_18892730_1280.jpg":"1280x1920","o_18892730_1024.jpg":"1024x1536","o_18892730_640.jpg":"640x960","o_18892730_480.jpg":"480x720","o_18892730_340.jpg":"340x510","o_18892730_220.jpg":"220x330","h_18892730_1280.jpg":"1280x854","h_18892730_1024.jpg":"1024x683","h_18892730_640.jpg":"640x427","h_18892730_480.jpg":"480x320","h_18892730_340.jpg":"340x227","h_18892730_220.jpg":"220x147","pp_18892730_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892730_1024.jpg":"805x1024","pp_18892730_640.jpg":"503x640","pp_18892730_480.jpg":"377x480","pp_18892730_340.jpg":"267x340","pp_18892730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"859x171","hd_18970992_1920.jpg":"1920x1080","k_18970992_1280.jpg":"1280x1280","k_18970992_1024.jpg":"1024x1024","k_18970992_640.jpg":"640x640","k_18970992_480.jpg":"480x480","k_18970992_340.jpg":"340x340","k_18970992_220.jpg":"220x220","o_18970992_1280.jpg":"1280x254","o_18970992_1024.jpg":"1024x203","o_18970992_640.jpg":"640x127","o_18970992_480.jpg":"480x95","o_18970992_340.jpg":"340x67","o_18970992_220.jpg":"220x43","h_18970992_1280.jpg":"1280x854","h_18970992_1024.jpg":"1024x683","h_18970992_640.jpg":"640x427","h_18970992_480.jpg":"480x320","h_18970992_340.jpg":"340x227","h_18970992_220.jpg":"220x147","pp_18970992_1280.jpg":"1006x1280","pp_18970992_1024.jpg":"805x1024","pp_18970992_640.jpg":"503x640","pp_18970992_480.jpg":"377x480","pp_18970992_340.jpg":"267x340","pp_18970992_220.jpg":"173x220"},{"size0":"950x580","hd_18902216_1920.jpg":"1920x1080","k_18902216_1280.jpg":"1280x1280","k_18902216_1024.jpg":"1024x1024","k_18902216_640.jpg":"640x640","k_18902216_480.jpg":"480x480","k_18902216_340.jpg":"340x340","k_18902216_220.jpg":"220x220","o_18902216_1280.jpg":"1280x781","o_18902216_1024.jpg":"1024x625","o_18902216_640.jpg":"640x390","o_18902216_480.jpg":"480x293","o_18902216_340.jpg":"340x207","o_18902216_220.jpg":"220x134","h_18902216_1280.jpg":"1280x854","h_18902216_1024.jpg":"1024x683","h_18902216_640.jpg":"640x427","h_18902216_480.jpg":"480x320","h_18902216_340.jpg":"340x227","h_18902216_220.jpg":"220x147","pp_18902216_1280.jpg":"1006x1280","pp_18902216_1024.jpg":"805x1024","pp_18902216_640.jpg":"503x640","pp_18902216_480.jpg":"377x480","pp_18902216_340.jpg":"267x340","pp_18902216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"644x1098","hd_18902222_1920.jpg":"1920x1080","k_18902222_1280.jpg":"1280x1280","k_18902222_1024.jpg":"1024x1024","k_18902222_640.jpg":"640x640","k_18902222_480.jpg":"480x480","k_18902222_340.jpg":"340x340","k_18902222_220.jpg":"220x220","o_18902222_1280.jpg":"1280x2182","o_18902222_1024.jpg":"1024x1745","o_18902222_640.jpg":"640x1091","o_18902222_480.jpg":"480x818","o_18902222_340.jpg":"340x579","o_18902222_220.jpg":"220x375","h_18902222_1280.jpg":"1280x854","h_18902222_1024.jpg":"1024x683","h_18902222_640.jpg":"640x427","h_18902222_480.jpg":"480x320","h_18902222_340.jpg":"340x227","h_18902222_220.jpg":"220x147","pp_18902222_1280.jpg":"1006x1280","pp_18902222_1024.jpg":"805x1024","pp_18902222_640.jpg":"503x640","pp_18902222_480.jpg":"377x480","pp_18902222_340.jpg":"267x340","pp_18902222_220.jpg":"173x220"},{"size0":"427x923","hd_18902220_1920.jpg":"1920x1080","k_18902220_1280.jpg":"1280x1280","k_18902220_1024.jpg":"1024x1024","k_18902220_640.jpg":"640x640","k_18902220_480.jpg":"480x480","k_18902220_340.jpg":"340x340","k_18902220_220.jpg":"220x220","o_18902220_1280.jpg":"1280x2766","o_18902220_1024.jpg":"1024x2213","o_18902220_640.jpg":"640x1383","o_18902220_480.jpg":"480x1037","o_18902220_340.jpg":"340x734","o_18902220_220.jpg":"220x475","h_18902220_1280.jpg":"1280x854","h_18902220_1024.jpg":"1024x683","h_18902220_640.jpg":"640x427","h_18902220_480.jpg":"480x320","h_18902220_340.jpg":"340x227","h_18902220_220.jpg":"220x147","pp_18902220_1280.jpg":"1006x1280","pp_18902220_1024.jpg":"805x1024","pp_18902220_640.jpg":"503x640","pp_18902220_480.jpg":"377x480","pp_18902220_340.jpg":"267x340","pp_18902220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","hd_18892740_1920.jpg":"1920x1080","k_18892740_1280.jpg":"1280x1280","k_18892740_1024.jpg":"1024x1024","k_18892740_640.jpg":"640x640","k_18892740_480.jpg":"480x480","k_18892740_340.jpg":"340x340","k_18892740_220.jpg":"220x220","o_18892740_1280.jpg":"1280x832","o_18892740_1024.jpg":"1024x666","o_18892740_640.jpg":"640x416","o_18892740_480.jpg":"480x312","o_18892740_340.jpg":"340x221","o_18892740_220.jpg":"220x143","h_18892740_1280.jpg":"1280x854","h_18892740_1024.jpg":"1024x683","h_18892740_640.jpg":"640x427","h_18892740_480.jpg":"480x320","h_18892740_340.jpg":"340x227","h_18892740_220.jpg":"220x147","pp_18892740_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892740_1024.jpg":"805x1024","pp_18892740_640.jpg":"503x640","pp_18892740_480.jpg":"377x480","pp_18892740_340.jpg":"267x340","pp_18892740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1254","hd_18892736_1920.jpg":"1920x1080","k_18892736_1280.jpg":"1280x1280","k_18892736_1024.jpg":"1024x1024","k_18892736_640.jpg":"640x640","k_18892736_480.jpg":"480x480","k_18892736_340.jpg":"340x340","k_18892736_220.jpg":"220x220","o_18892736_1280.jpg":"1280x836","o_18892736_1024.jpg":"1024x668","o_18892736_640.jpg":"640x418","o_18892736_480.jpg":"480x313","o_18892736_340.jpg":"340x222","o_18892736_220.jpg":"220x143","h_18892736_1280.jpg":"1280x854","h_18892736_1024.jpg":"1024x683","h_18892736_640.jpg":"640x427","h_18892736_480.jpg":"480x320","h_18892736_340.jpg":"340x227","h_18892736_220.jpg":"220x147","pp_18892736_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892736_1024.jpg":"805x1024","pp_18892736_640.jpg":"503x640","pp_18892736_480.jpg":"377x480","pp_18892736_340.jpg":"267x340","pp_18892736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18892728_1920.jpg":"1920x1080","k_18892728_1280.jpg":"1280x1280","k_18892728_1024.jpg":"1024x1024","k_18892728_640.jpg":"640x640","k_18892728_480.jpg":"480x480","k_18892728_340.jpg":"340x340","k_18892728_220.jpg":"220x220","o_18892728_1280.jpg":"1280x1920","o_18892728_1024.jpg":"1024x1536","o_18892728_640.jpg":"640x960","o_18892728_480.jpg":"480x720","o_18892728_340.jpg":"340x510","o_18892728_220.jpg":"220x330","h_18892728_1280.jpg":"1280x854","h_18892728_1024.jpg":"1024x683","h_18892728_640.jpg":"640x427","h_18892728_480.jpg":"480x320","h_18892728_340.jpg":"340x227","h_18892728_220.jpg":"220x147","pp_18892728_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892728_1024.jpg":"805x1024","pp_18892728_640.jpg":"503x640","pp_18892728_480.jpg":"377x480","pp_18892728_340.jpg":"267x340","pp_18892728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2723","hd_18892726_1920.jpg":"1920x1080","k_18892726_1280.jpg":"1280x1280","k_18892726_1024.jpg":"1024x1024","k_18892726_640.jpg":"640x640","k_18892726_480.jpg":"480x480","k_18892726_340.jpg":"340x340","k_18892726_220.jpg":"220x220","o_18892726_1280.jpg":"1280x1815","o_18892726_1024.jpg":"1024x1452","o_18892726_640.jpg":"640x907","o_18892726_480.jpg":"480x680","o_18892726_340.jpg":"340x482","o_18892726_220.jpg":"220x312","h_18892726_1280.jpg":"1280x854","h_18892726_1024.jpg":"1024x683","h_18892726_640.jpg":"640x427","h_18892726_480.jpg":"480x320","h_18892726_340.jpg":"340x227","h_18892726_220.jpg":"220x147","pp_18892726_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892726_1024.jpg":"805x1024","pp_18892726_640.jpg":"503x640","pp_18892726_480.jpg":"377x480","pp_18892726_340.jpg":"267x340","pp_18892726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2845","hd_18892724_1920.jpg":"1920x1080","k_18892724_1280.jpg":"1280x1280","k_18892724_1024.jpg":"1024x1024","k_18892724_640.jpg":"640x640","k_18892724_480.jpg":"480x480","k_18892724_340.jpg":"340x340","k_18892724_220.jpg":"220x220","o_18892724_1280.jpg":"1280x1896","o_18892724_1024.jpg":"1024x1517","o_18892724_640.jpg":"640x948","o_18892724_480.jpg":"480x711","o_18892724_340.jpg":"340x503","o_18892724_220.jpg":"220x325","h_18892724_1280.jpg":"1280x854","h_18892724_1024.jpg":"1024x683","h_18892724_640.jpg":"640x427","h_18892724_480.jpg":"480x320","h_18892724_340.jpg":"340x227","h_18892724_220.jpg":"220x147","pp_18892724_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892724_1024.jpg":"805x1024","pp_18892724_640.jpg":"503x640","pp_18892724_480.jpg":"377x480","pp_18892724_340.jpg":"267x340","pp_18892724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1296","hd_18892722_1920.jpg":"1920x1080","k_18892722_1280.jpg":"1280x1280","k_18892722_1024.jpg":"1024x1024","k_18892722_640.jpg":"640x640","k_18892722_480.jpg":"480x480","k_18892722_340.jpg":"340x340","k_18892722_220.jpg":"220x220","o_18892722_1280.jpg":"1280x864","o_18892722_1024.jpg":"1024x691","o_18892722_640.jpg":"640x432","o_18892722_480.jpg":"480x324","o_18892722_340.jpg":"340x229","o_18892722_220.jpg":"220x148","h_18892722_1280.jpg":"1280x854","h_18892722_1024.jpg":"1024x683","h_18892722_640.jpg":"640x427","h_18892722_480.jpg":"480x320","h_18892722_340.jpg":"340x227","h_18892722_220.jpg":"220x147","pp_18892722_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892722_1024.jpg":"805x1024","pp_18892722_640.jpg":"503x640","pp_18892722_480.jpg":"377x480","pp_18892722_340.jpg":"267x340","pp_18892722_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2693","hd_18892720_1920.jpg":"1920x1080","k_18892720_1280.jpg":"1280x1280","k_18892720_1024.jpg":"1024x1024","k_18892720_640.jpg":"640x640","k_18892720_480.jpg":"480x480","k_18892720_340.jpg":"340x340","k_18892720_220.jpg":"220x220","o_18892720_1280.jpg":"1280x1795","o_18892720_1024.jpg":"1024x1436","o_18892720_640.jpg":"640x897","o_18892720_480.jpg":"480x673","o_18892720_340.jpg":"340x476","o_18892720_220.jpg":"220x308","h_18892720_1280.jpg":"1280x854","h_18892720_1024.jpg":"1024x683","h_18892720_640.jpg":"640x427","h_18892720_480.jpg":"480x320","h_18892720_340.jpg":"340x227","h_18892720_220.jpg":"220x147","pp_18892720_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892720_1024.jpg":"805x1024","pp_18892720_640.jpg":"503x640","pp_18892720_480.jpg":"377x480","pp_18892720_340.jpg":"267x340","pp_18892720_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2636","hd_18047880_1920.jpg":"1920x1080","k_18047880_1280.jpg":"1280x1280","k_18047880_1024.jpg":"1024x1024","k_18047880_640.jpg":"640x640","k_18047880_480.jpg":"480x480","k_18047880_340.jpg":"340x340","k_18047880_220.jpg":"220x220","o_18047880_1280.jpg":"1280x1757","o_18047880_1024.jpg":"1024x1405","o_18047880_640.jpg":"640x878","o_18047880_480.jpg":"480x659","o_18047880_340.jpg":"340x466","o_18047880_220.jpg":"220x302","h_18047880_1280.jpg":"1280x854","h_18047880_1024.jpg":"1024x683","h_18047880_640.jpg":"640x427","h_18047880_480.jpg":"480x320","h_18047880_340.jpg":"340x227","h_18047880_220.jpg":"220x147","pp_18047880_1280.jpg":"1006x1280","pp_18047880_1024.jpg":"805x1024","pp_18047880_640.jpg":"503x640","pp_18047880_480.jpg":"377x480","pp_18047880_340.jpg":"267x340","pp_18047880_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2723","hd_18892726_1920.jpg":"1920x1080","k_18892726_1280.jpg":"1280x1280","k_18892726_1024.jpg":"1024x1024","k_18892726_640.jpg":"640x640","k_18892726_480.jpg":"480x480","k_18892726_340.jpg":"340x340","k_18892726_220.jpg":"220x220","o_18892726_1280.jpg":"1280x1815","o_18892726_1024.jpg":"1024x1452","o_18892726_640.jpg":"640x907","o_18892726_480.jpg":"480x680","o_18892726_340.jpg":"340x482","o_18892726_220.jpg":"220x312","h_18892726_1280.jpg":"1280x854","h_18892726_1024.jpg":"1024x683","h_18892726_640.jpg":"640x427","h_18892726_480.jpg":"480x320","h_18892726_340.jpg":"340x227","h_18892726_220.jpg":"220x147","pp_18892726_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892726_1024.jpg":"805x1024","pp_18892726_640.jpg":"503x640","pp_18892726_480.jpg":"377x480","pp_18892726_340.jpg":"267x340","pp_18892726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2845","hd_18892724_1920.jpg":"1920x1080","k_18892724_1280.jpg":"1280x1280","k_18892724_1024.jpg":"1024x1024","k_18892724_640.jpg":"640x640","k_18892724_480.jpg":"480x480","k_18892724_340.jpg":"340x340","k_18892724_220.jpg":"220x220","o_18892724_1280.jpg":"1280x1896","o_18892724_1024.jpg":"1024x1517","o_18892724_640.jpg":"640x948","o_18892724_480.jpg":"480x711","o_18892724_340.jpg":"340x503","o_18892724_220.jpg":"220x325","h_18892724_1280.jpg":"1280x854","h_18892724_1024.jpg":"1024x683","h_18892724_640.jpg":"640x427","h_18892724_480.jpg":"480x320","h_18892724_340.jpg":"340x227","h_18892724_220.jpg":"220x147","pp_18892724_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892724_1024.jpg":"805x1024","pp_18892724_640.jpg":"503x640","pp_18892724_480.jpg":"377x480","pp_18892724_340.jpg":"267x340","pp_18892724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1296","hd_18892722_1920.jpg":"1920x1080","k_18892722_1280.jpg":"1280x1280","k_18892722_1024.jpg":"1024x1024","k_18892722_640.jpg":"640x640","k_18892722_480.jpg":"480x480","k_18892722_340.jpg":"340x340","k_18892722_220.jpg":"220x220","o_18892722_1280.jpg":"1280x864","o_18892722_1024.jpg":"1024x691","o_18892722_640.jpg":"640x432","o_18892722_480.jpg":"480x324","o_18892722_340.jpg":"340x229","o_18892722_220.jpg":"220x148","h_18892722_1280.jpg":"1280x854","h_18892722_1024.jpg":"1024x683","h_18892722_640.jpg":"640x427","h_18892722_480.jpg":"480x320","h_18892722_340.jpg":"340x227","h_18892722_220.jpg":"220x147","pp_18892722_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892722_1024.jpg":"805x1024","pp_18892722_640.jpg":"503x640","pp_18892722_480.jpg":"377x480","pp_18892722_340.jpg":"267x340","pp_18892722_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2876","hd_18892706_1920.jpg":"1920x1080","k_18892706_1280.jpg":"1280x1280","k_18892706_1024.jpg":"1024x1024","k_18892706_640.jpg":"640x640","k_18892706_480.jpg":"480x480","k_18892706_340.jpg":"340x340","k_18892706_220.jpg":"220x220","o_18892706_1280.jpg":"1280x1917","o_18892706_1024.jpg":"1024x1533","o_18892706_640.jpg":"640x958","o_18892706_480.jpg":"480x719","o_18892706_340.jpg":"340x509","o_18892706_220.jpg":"220x329","h_18892706_1280.jpg":"1280x854","h_18892706_1024.jpg":"1024x683","h_18892706_640.jpg":"640x427","h_18892706_480.jpg":"480x320","h_18892706_340.jpg":"340x227","h_18892706_220.jpg":"220x147","pp_18892706_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892706_1024.jpg":"805x1024","pp_18892706_640.jpg":"503x640","pp_18892706_480.jpg":"377x480","pp_18892706_340.jpg":"267x340","pp_18892706_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2923","hd_18892714_1920.jpg":"1920x1080","k_18892714_1280.jpg":"1280x1280","k_18892714_1024.jpg":"1024x1024","k_18892714_640.jpg":"640x640","k_18892714_480.jpg":"480x480","k_18892714_340.jpg":"340x340","k_18892714_220.jpg":"220x220","o_18892714_1280.jpg":"1280x1948","o_18892714_1024.jpg":"1024x1558","o_18892714_640.jpg":"640x974","o_18892714_480.jpg":"480x730","o_18892714_340.jpg":"340x517","o_18892714_220.jpg":"220x334","h_18892714_1280.jpg":"1280x854","h_18892714_1024.jpg":"1024x683","h_18892714_640.jpg":"640x427","h_18892714_480.jpg":"480x320","h_18892714_340.jpg":"340x227","h_18892714_220.jpg":"220x147","pp_18892714_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892714_1024.jpg":"805x1024","pp_18892714_640.jpg":"503x640","pp_18892714_480.jpg":"377x480","pp_18892714_340.jpg":"267x340","pp_18892714_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1293","hd_18892694_1920.jpg":"1920x1080","k_18892694_1280.jpg":"1280x1280","k_18892694_1024.jpg":"1024x1024","k_18892694_640.jpg":"640x640","k_18892694_480.jpg":"480x480","k_18892694_340.jpg":"340x340","k_18892694_220.jpg":"220x220","o_18892694_1280.jpg":"1280x862","o_18892694_1024.jpg":"1024x689","o_18892694_640.jpg":"640x431","o_18892694_480.jpg":"480x323","o_18892694_340.jpg":"340x228","o_18892694_220.jpg":"220x148","h_18892694_1280.jpg":"1280x854","h_18892694_1024.jpg":"1024x683","h_18892694_640.jpg":"640x427","h_18892694_480.jpg":"480x320","h_18892694_340.jpg":"340x227","h_18892694_220.jpg":"220x147","pp_18892694_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892694_1024.jpg":"805x1024","pp_18892694_640.jpg":"503x640","pp_18892694_480.jpg":"377x480","pp_18892694_340.jpg":"267x340","pp_18892694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1242","hd_18892738_1920.jpg":"1920x1080","k_18892738_1280.jpg":"1280x1280","k_18892738_1024.jpg":"1024x1024","k_18892738_640.jpg":"640x640","k_18892738_480.jpg":"480x480","k_18892738_340.jpg":"340x340","k_18892738_220.jpg":"220x220","o_18892738_1280.jpg":"1280x828","o_18892738_1024.jpg":"1024x662","o_18892738_640.jpg":"640x414","o_18892738_480.jpg":"480x310","o_18892738_340.jpg":"340x219","o_18892738_220.jpg":"220x142","h_18892738_1280.jpg":"1280x854","h_18892738_1024.jpg":"1024x683","h_18892738_640.jpg":"640x427","h_18892738_480.jpg":"480x320","h_18892738_340.jpg":"340x227","h_18892738_220.jpg":"220x147","pp_18892738_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892738_1024.jpg":"805x1024","pp_18892738_640.jpg":"503x640","pp_18892738_480.jpg":"377x480","pp_18892738_340.jpg":"267x340","pp_18892738_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18892730_1920.jpg":"1920x1080","k_18892730_1280.jpg":"1280x1280","k_18892730_1024.jpg":"1024x1024","k_18892730_640.jpg":"640x640","k_18892730_480.jpg":"480x480","k_18892730_340.jpg":"340x340","k_18892730_220.jpg":"220x220","o_18892730_1280.jpg":"1280x1920","o_18892730_1024.jpg":"1024x1536","o_18892730_640.jpg":"640x960","o_18892730_480.jpg":"480x720","o_18892730_340.jpg":"340x510","o_18892730_220.jpg":"220x330","h_18892730_1280.jpg":"1280x854","h_18892730_1024.jpg":"1024x683","h_18892730_640.jpg":"640x427","h_18892730_480.jpg":"480x320","h_18892730_340.jpg":"340x227","h_18892730_220.jpg":"220x147","pp_18892730_1280.jpg":"1006x1280","pp_18892730_1024.jpg":"805x1024","pp_18892730_640.jpg":"503x640","pp_18892730_480.jpg":"377x480","pp_18892730_340.jpg":"267x340","pp_18892730_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7831739 Threads: 4 Questions: 1641186823 Slow queries: 4879146 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111529017 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/idearium-njihovi-mobili-pultovi-vracaju-zivot-na-ulice-1118970 [printLink] => /vijesti/biznis/idearium-njihovi-mobili-pultovi-vracaju-zivot-na-ulice-1118970?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 612246 [name] => Lijepa Nasha 2.0 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-08 14:54:23 [main_article_id] => 0 [alias] => lijepa-nasha-2-0 [link] => /tag/lijepa-nasha-2-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Danju su ‘Mobili‘ poslužili kao pultevi prodavačima voća i povrća, a poslijepodne i uvečer na istim tim pultevima izlagali su se likovni sadržaji, DJ-evi su na njima puštali glazbu, a bili su dio i raznih drugih kulturnih događaja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Studio Idearium [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Idearium ‘Mobili‘ pultovi vraćaju život na ulice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892730.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892730.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18970992.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18902216.jpg [title] => Klupa 'Fit & sit'
​PRIVATNI ALBUM
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18902222.jpg [title] => Klupa 'Fit & sit'
​PRIVATNI ALBUM
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18902220.jpg [title] => Arsenova kuća
​PRIVATNI ALBUM
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892740.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892736.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892728.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892726.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892724.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892722.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892720.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18047880.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892726.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892724.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892722.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892706.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892714.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892694.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892738.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/10/18892730.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

---

image
---

Multifunkcionalni pultovi "Mobili" šibenskih dizajnera Franke Baranović i Antonia Šunjerge iz studia "Idearium" upravo su osvojili nagradu BIG SEE WOOD za 2021. godinu. Potvrdu o nagradi dobili su upravo prije našeg razgovora, ali da sretna vijest može biti još sretnija, potvrđuje činjenica da su "Mobili" nominirani i za Grand Prix BIG SEE WOOD. Ova međunarodna nagrada doprinosi promicanju jedinstvenih i originalnih kreativnih postignuća u arhitekturi, interijeru, drvu, turizmu, proizvodnom i modnom dizajnu na globalnoj razini, a obuhvaća 21 zemlju jugoistočne Europe.

- Ono što nas je potpuno iznenadilo je vijest koja nam je potvrđena - da smo dobili nagradu BIG SEE WOOD za 2021., te da smo nominirani za Grand Prix BIG SEE WOOD, koja će biti dodijeljena u listopadu 2021. Rad je nominiran i prepoznat od strane struke, tj. nismo ga sami slali na natječaj, zbog čega je iznenađenje još i veće. Ta nagrada je zaista vrlo važna za nas jer se radi o vrlo prestižnoj strukovnoj dizajnerskoj nagradi za srednju i istočnu Europu, gdje su članovi žirija renomirani stručnjaci iz čitavog svijeta... Za nas kao mali dizajnerski studio to je zaista velika stvar, kaže nam Franka Baranović, diplomirana dizajnerica koje je 2017. osnovala studio "Idearium", a od samog početka u suradnji s, također diplomiranim dizajnerom Antonio Šunjergom.

Njihovi multifunkcionalni pultovi "Mobili" su zimus dobili i posebno priznanje Hrvatskog društva dizajnera za 2019./2020. godinu, na što su posebno ponosni jer, kako kaže Franka, to im potvrđuje da idu u dobrom smjeru i da su napravili dobar dizajn.

---

image
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

I ne samo to, jer ovi su pultovi prošlog ljeta, kad su postavljeni na šibensku Malu ložu, uz crkvu sv. Ivana, vratili život na taj slikoviti trg. Danju su "Mobili" poslužili kao pultevi prodavačima voća i povrća, a poslijepodne i uvečer na istim tim pultevima izlagali su se likovni sadržali, DJ-evi su na njima puštali glazbu, a bili su dio i raznih drugih kulturnih događaja. Multifunkcionalnost dizajna u pravom smislu riječi.

- Od prvog dana kada su postavljeni na Maloj loži u Šibeniku, "Mobili" su izazvali veliki interes i zaista opću prihvaćenost od svih. Kada kažem "svih“, mislim na same korisnike, stanovnike stare Gradske jezgre, struke i turiste. Zbog svog nenametljivog izgleda i interesantnog načina upravljanja koji im omogućava multifunkcionalnost izazvali su ogromnu zainteresiranost... do te mjere da su neki i sami pokušali upravljati njima, pa su jednog razbili već prvu večer, ne znajući da je sistem zaključan upravo iz sigurnosnih razloga.

Kako je došlo do tog projekta, tko je sve sudjelovao i kako ste se vi uključili?

- Sam zadatak nam je povjerilo Veleučilište u Šibeniku u sklopu Interreg Italy-Croatia projekta "Recolor", kojem je cilj poboljšati i unaprijediti turistički potencijal urbanih i prirodnih krajobraza, interesantno spajajući kulturnu i prirodnu baštinu. Promatrajući prostor trga na kojem smo trebali napraviti pulteve, uočili smo stare karike na crkvi koje su nam poslužile kao polazišna točka za dizajn, te smo tako odlučili napraviti pult kojim se upravlja preko sistema kolotura, preobražavajući pult iz klupe za sjedenje na koncertima, preko pulta na kojem se obavljaju razna događanja od "zelene tržnice“ u jutarnjim satima, večernjih prezentacija vina, te popodnevne škole slikanja u kojoj se preobražava u štafelaj. Za izradu korišteni su prirodni materijali: drvo, željezo, koža i konopi. Svaki dio je posebno napravljen, sklopljen i isproban u "Stolariji Gojanović 1969.", jer se radilo o jednoj vrsti prototipa i zahtjevnom sistemu s obzirom da je trg pod nagibom, a svi pultevi moraju biti na istoj visini u korištenju.

Na kakve ste sve izazove naišli pri osmišljavanju pulteva?

- Upravo taj dio je bio izazov jer svi Mobili naoko izgledaju isto, a svi su različiti i prilagođeni dijelu tj. karici ispod koje se nalaze. Od ideje do realizacije su nam trebala tri mjeseca. Posebno moramo zahvaliti gospođi Sanji Gačanin Shihabi iz Veleučilišta u Šibeniku koja nas je podržala od samog početka... jer ideja nije bila nimalo "uobičajena“ za prihvatiti, te našoj moderatorici Kristini Bolanči koja svakodnevno brine o našim Mobilima i prilagođava ih raznim zahtjevima.

---

image
Klupa 'Fit & sit'
​PRIVATNI ALBUM
---

Uz "Mobili" se rodila i lampa.

- "La Baba" je lampa koja se "izrodila“ iz naše euforije i želje da Mobili imaju i dodatak u večernjim događanjima, naime radi se o lampi koja je specifična po tome što je namijenjena za vanjsku uporabu, a njezina posebnost je u tome što ima punjač preko kojeg se baterije napune, te je nakon toga možete koristiti deset sati neprekidno. Što bi značilo da je možete ponijeti u prirodu, objesiti za stablo i napraviti party pod zvijezdama. Tako da smo i za njezino predstavljanje napravili party na Maloj loži, gdje su "Mobili" poslužili kao DJ pultevi, a "La Babe" kao rasvjeta. Naziv "La Baba" je hommage "kopravendama“, bakama koje su prodavale povrće na pijaci na Maloj loži, te je i ručno oslikana "na cvitiće“, kakvi su najčešće bili na uzorcima njihovih haljina.

"Mobili" su samo jedan segment vaših preokupacija javnim prostorom.

- Dosta naših proizvoda je vezano za vanjski prostor, poseban motivator nam je spoj funkcije, estetike i inovativnosti kojem težimo. Naša prva "OK" (Odmorište Klupa) klupa je upravo spoj to troje, te smo za nju i dobili Zlatnu Boulu za inovaciju 2018., a ista je bila prezentirana na Design Weeku u Zagrebu i našla se u probranom dvogodišnjem izdanju HDD-a, jer osim što je osmišljena kao klupa za biciklističke staze čija forma zadovoljava više funkcija - od sjedenja, ležanja, stola za jelo, te stalka za bicikle... ona u sebi sadrži sistem koji prikuplja vodu, pohranjuje ga u rezervoar i dalje sistemom kap na kap navodnjava mlado stablo koje će joj jednog dana činiti hlad. Tako smo uz naše klupe posadili i deset Pinus pinea na području Morinja i otoka Zlarina u suradnji s Gradom Šibenikom, koji je projekt i pokrenuo. Znamo da nije puno, ali i to nas veseli. U slučaju kad se "OK" klupa postavlja u urbani prostor, rezervoar se može pretvoriti u pitar, te tako oplemeniti prostor i pridonijeti povećanju zelenila u gradovima, kojeg nikad nije previše.

---

image
Arsenova kuća
​PRIVATNI ALBUM
---

Kako je nastala "Maa klupa"?

- Kao proizvod je nastala iz čiste potrebe kako bi se mamama & bebama olakšao boravak u prirodi. Naime, radi se o klupi koja je zamišljena kao "fotelja“ razigranog dizajna u kojoj bi mame mogle nesmetano dojiti bebu u vanjskom prostoru, zaklonjene od pogleda s podesivim naslonom za ruku, te isto tako premotati bebu jer se u sklopu klupe nalazi stol za prematanje. "Maa klupa" je postavljena na šetnici u Kanalu sv. Ante u Šibeniku i svakodnevno je u uporabi na zadovoljstvo mama i beba.

Nedavno ste na otvorenom isprobali još jedan proizvod za javni prostor.

- "Fit&Sit" je multifunkcionalna-edukativna klupa koju smo dizajnirali za trim-stazu na Šubićevcu u sklopu projekta Grada Šibenika. U današnjim "čudnim“ vremenima, kada je zbog situacije s pandemijom ljudima onemogućen boravak u teretanama, mislimo da je ova klupa idealno rješenje kako da dio vježbi iz teretane možete raditi boraveći u prirodi. Klupa je konstruirana tako da je na njoj moguće raditi niz vježbi - od stepanja, vježbi za trbušne i leđne mišiće..., uostalom mašta je granica. Na stražnjem dijelu nalazi se slagalica za najmlađe, koja jednostavnim preslagivanjem otvara niz informacija o okolišu u kojem se nalazi, karakterističnim biljkama, životinjama i samoj stazi. Nakon vježbanja na njoj se možete opustiti, a oni malo opušteniji i nešto prezalogajiti... možete biti i "SITI & FIT“.

Što biste mogli reći o produkt-dizajnu kod nas, kako zapravo stoje stvari i koliko su dizajneri poput vas dvoje u studiju "Idearium" "iskorišteni" za ljepši život svih nas?

- Što se tiče dizajna u Hrvatskoj, rekli bismo da je na zavidnoj razini, te da Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu uvelike tome doprinosi. Dovoljno vam je da uzmete dvogodišnje izdanje HDD-a i da uvidite što sve naši dizajneri rade, kako na području grafike, koja je zastupljenija, do produkt dizajna, koji je ipak malo manje zastupljen s obzirom na to da je vezan za proizvodnju - kažu Franka i Antonio.

Čime se još bavi vaš studio, osim produkt dizajnom?

- Osim produkt dizajna tu je i uređenje interijera. Rekla bih da je to ipak ono čime se najviše bavimo. Posao uređenja interijera u našem slučaju usko je vezan i uz produkt dizajn jer zaista pokušavamo svaki interijer prilagoditi investitoru i učiniti ga personaliziranim, pa tako dizajniramo gotovo svaki komad namještaja, radimo grafiku za zidne tapete, rasvjetu... ovisno o klijentu i njegovoj osobnosti. Posao projektiranja interijera danas se često brka s dekoriranjem, pa tako ljudi to često pomiješaju. Naš savjet je: za kvalitetan interijer zovite dizajnera dok ste još “u cigli“, a ne kad ste gotovi sa svim instalacijama!

Radili smo puno privatnih prostora, a od javnih među zadnjima je bio ABC - Adriatic Business Center, info centar Tvrđave sv. Nikole, te spomen-sobu palim braniteljima, koja će uskoro u realizaciju...

---

image
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

Radili ste i Arsenovu "kuću pored mora". Je li vam taj rad legao "na dušu" s obzirom na to da je riječ o spomenu na svima omiljenog Šibenčanina? Na koji ste način udahnuli Arsenovu dušu?

- Definitivno jedan od najljepših i najemotivnijih projekata radili smo za tvrđave kulture Šibenik, odnosno Kuću umjetnosti Arsen, za koju smo dobili zadatak da joj "udahnemo Arsenovu dušu“. Mjesec dana u "Ideariumu" smo samo puštali Arsena, čitali njegove arsenizme, uživali i smijali se. Zadatak niti malo lagan, ali mislim po reakcijama da smo uspjeli na jedan specifičan način dočarati svu višeslojnost i genijalnost neponovljivog Arsena. Prikazujući ga kroz grafizam na staklenim layerima koji se tek kad ih sve preklopite pretope u portret Arsena, napravili smo i Arsenov kutak, želeći stvoriti atmosferu njegova doma u kojem je stvarao, te smo napravili zidnu tapetu-grafiku sa slikama raznih autora koji su ga kroz godine portretirali, smještajući je iza starog pianina. Nezaboravan super projekt, čijoj su realizaciji svi pristupili na osoban način, posebno ekipa iz tvrđava, koja je tražila slike, nabavljala knjige, rukopise, pianina, a posebna zahvala, naravno, gospođi Gabi i Matiji, koji su nam ukazali povjerenje.

U interijerima često koristite neobičnu ogradu. O čemu je riječ?

- "Picasso" ograda-paravan je postala svojevrstan potpis u našim interijerima (naravno, gdje to interijer omogućava), pa se često događa da ljudi prepoznaju interijer po ogradi. Nastala je na jedan šaljiv način... S obzirom na to da sam doma bila bez ograde na galeriji jaaako dugo... jer je najteže napraviti nešto za sebe i nisam se mogla odlučiti. Jedno jutro sam se probudila, a na zidu ispod galerije mi je obješena Picassova slika (reprodukcija, naravno) "Pajaco i Pierro", nastala u jednom neprekidnom potezu... Tako sam u polusnu ugledala ogradu, napravljenu iz jednog poteza od željeznih tondina... I eto, od tada, prije 15-ak godina se ponavlja u raznim interijerima, tvoreći tako svojevrsnu instalaciju.

Što sada radi studio "Idearium" i kakvi su planovi?

- Uglavnom, naše zanimanje i studio su specifični. Sam naziv "Idearium" označava mjesto u kojem nastaju ideje. Svaki projekt je priča za sebe i na takav način mu pristupamo. Zasad smo u studiju nas dvoje, ali na jesen planiramo dati priliku mladim snagama, a time i ozbiljnije pristupiti na izradi našeg novog brendiranog namještaja - kaže na kraju Franka Baranović.---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix


Klupa 'Fit & sit'
​PRIVATNI ALBUM

Klupa 'Fit & sit'
​PRIVATNI ALBUM

Arsenova kuća
​PRIVATNI ALBUM
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/idearium-njihovi-mobili-pultovi-vracaju-zivot-na-ulice-1118970 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b41137fbe21e707d3f9fc1b0734af1409b1cb3bb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Idearium+%E2%80%98Mobili%E2%80%98+pultovi+vra%C4%87aju+%C5%BEivot+na+ulice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fidearium-njihovi-mobili-pultovi-vracaju-zivot-na-ulice-1118970 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fidearium-njihovi-mobili-pultovi-vracaju-zivot-na-ulice-1118970 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Danju su ‘Mobili‘ poslužili kao pultevi prodavačima voća i povrća, a poslijepodne i uvečer na istim tim pultevima izlagali su se likovni sadržaji, DJ-evi su na njima puštali glazbu, a bili su dio i raznih drugih kulturnih događaja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Studio Idearium [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
BiznisStudio Idearium

Idearium ‘Mobili‘ pultovi vraćaju život na ulice

Piše Olgica Ivić Grizelj
10. kolovoza 2021. - 09:30

Multifunkcionalni pultovi "Mobili" šibenskih dizajnera Franke Baranović i Antonia Šunjerge iz studia "Idearium" upravo su osvojili nagradu BIG SEE WOOD za 2021. godinu. Potvrdu o nagradi dobili su upravo prije našeg razgovora, ali da sretna vijest može biti još sretnija, potvrđuje činjenica da su "Mobili" nominirani i za Grand Prix BIG SEE WOOD. Ova međunarodna nagrada doprinosi promicanju jedinstvenih i originalnih kreativnih postignuća u arhitekturi, interijeru, drvu, turizmu, proizvodnom i modnom dizajnu na globalnoj razini, a obuhvaća 21 zemlju jugoistočne Europe.

- Ono što nas je potpuno iznenadilo je vijest koja nam je potvrđena - da smo dobili nagradu BIG SEE WOOD za 2021., te da smo nominirani za Grand Prix BIG SEE WOOD, koja će biti dodij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:19