stdClass Object ( [id] => 1360142 [title] => Dalmatinski vodič: Pogledajte koliko će vam općina ili grad uzeti poreza iz plaće, tko ima titulu ‘Superhika‘... [alias] => dalmatinski-vodic-pogledajte-koliko-ce-vam-opcina-ili-grad-uzeti-poreza-iz-place-tko-ima-titulu-superhika [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"U maloj se boci špirit čuva", ova poslovica i ovaj put nije omanula u Dalmaciji koja ima općine s najvećim povećanjem i smanjenjem poreza na dohodak.

Baška Voda, općina iz Splitsko-dalmatinske županije, među vodećim je mjestima u zemlji po obaranju obje stope poreza na dohodak, dok je Supetar, grad iz iste županije na trećemu mjestu među onima koji su najviše povećali obje stope, pa je odmah ispod Zagreba i Siska.

Prema podacima Porezne uprave na temelju čijih podataka o prirezu i novim stopama poreza na dohodak smo računali sve iznose u ovom tekstu, obje stope poreza na dohodak od ove godine spustilo je samo deset općina i gradova u Hrvatskoj, među njima je samo jedan predstavnik iz Dalmacije, i to Baška Voda.

Najniže porezne stope u Hrvatskoj od 15 i 25 posto imaju Baška, Molve, Stari Jankovci i Kapela, dok je sa 17 i 27 posto poreza Baška Voda druga općina s najmanjim opterećenjem u Hrvatskoj. Zanimljivo je da gotovo sve te općine i gradovi koji su oborili obje porezne stope uopće nisu imali prirez pa se čini da su većem rezanju poreznog tereta skloniji oni koji već u tome imaju iskustva.

U cijeloj zemlji su samo četiri općine i grada spustili nižu poreznu stopu, a zadržali višu na lanjskoj razini od 30 posto, među njima su dva dalmatinska predstavnika, općina Vrsi s 15 posto nižom poreznom stopom i grad Sinj koji je nižu stopu oborio na 18 posto.

U cijeloj zemlji je bilo samo jedno spuštanje niže porezne stope uz podizanje više stope, dogodilo se u Dalmaciji i na to se odlučila općina Posedarje iz Zadarske županije, od ove godine dohoci njezinih stanovnika oporezuju se stopama od 18 i 32 posto.

Dalmacija ima i jedno zanimljivo i osebujno rješenje zbog kojeg bi čovjek pomislio da Superhik živi u Vrgorcu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U tom su gradu osmislili porezne stope kojima više uzimaju od onih s manjim dohocima, a manje od onih s visokim primanjima.

---

image

Baška Voda - sa 17 i 27 posto poreza Baška Voda druga općina s najmanjim opterećenjem u Hrvatskoj

Ivo Ravlić/Cropix
---

Tako je Vrgorac jedini među 556 gradova i općina u zemlji odlučio povećati nižu poreznu stopu na 22 posto, a spustiti višu stopu s lanjskih 30 posto na 25 posto. Vrlo malo gradova i općina, njih samo šest u Hrvatskoj, odlučilo je zadržati nižu stopu poreza na dohodak i to lanjskih 20 posto, a spustiti višu poreznu stopu s 30 na 25 posto. Među tih šest gradova i općina Dalmacija ima dva predstavnika: Imotski i Drniš.

Za one koji su prospavali posljednjih nekoliko mjeseci i rasprave o promjenama u oporezivanju dohodaka koje su startale od ove godine, dat ćemo kratak sažetak prije nego što se uhvatimo onih gradova i općina koji su počastili svoje građane novim stopama.

Porez na dohodak je prihod gradova i općina koji ubiru taj porez od svojih stanovnika bez obzira na to gdje ti građani zarađuju novac. Do početka ove godine postojao je prirez, dodatni porez koji se obračunavao na porez na dohodak. Taj prirez je Vlada odlučila ukinuti od ove godine.

Prirez je bio opcijski namet pa su gradovi i općine sami odlučivali o tome hoće li ga uvesti ili ga neće imati. Kako bi se gradovima i općinama koji su imali taj namet osiguralo da lakše prebole gubitak prihoda, omogućilo im se da sami odrede visinu stope poreza na dohodak. Svi su tijekom posljednjeg lanjskog kvartala morali odlučiti o visini stope poreza ove godine, ako to nisu napravili, onda zadržavaju stare stope od 20 i 30 posto.

Država je propisala minimalne i maksimalne poreze stope za gradove i općine ovisno o broju stanovnika, a država im kroji i još jednu važnu stvar:  neoporezivi iznos plaće. Koliko će poreza plaćati najveći broj građana u Hrvatskoj, najviše ovisi baš o neoporezivim iznosima i mnogi zbog plaća koje su manje od tih pošteda uopće ne plaćaju porez.

---

image

Porezna uprava

Goran Mehkek/Cropix
---

Tako su odbici od ove godine povećani pa je svakom poreznom obvezniku umjesto lanjskih 530,90 eura neoporezivo 560 eura plaće, a taj se neoporezivi iznos povećava ovisno o broju uzdržavanih članova obitelji. Ovogodišnji rast odbitka za 29,10 eura znači da je država preusmjerila u povećanje plaća građana oko 5,8 eura poreza na dohodak koje bi u svoje proračune naplatili gradovi i općine.

U Hrvatskoj samo 10 posto zaposlenih u pravnim osobama prima neto plaće iznad 1870 eura, no porez po višoj stopi ne plaćaju ni oni s plaćama od 2000 ili 3000 eura nego su ga lani plaćali samci ako su im neto plaće bile veće od 3669 eura.

Viša porezna stopa koja je lani iznosila 30 posto, ove se godine kreće od 25 posto do 34 posto. Zagreb koji je imao najviši prirez od 18 posto ima najveće porezno opterećenje od 23,60 posto do 35,40 posto, Split ga je lani slijedio prirezom od 15 posto, no opterećenje nije više tako visoko jer je 47 gradova i općina podiglo obje stope poreza na dohodak više od splitskih 21,25 i 32,50 posto.

Još ih sedam ima masniju nižu poreznu stopu. U Dalmaciji je među 15 gradova i općina koji su podigli obje porezne stope Split tek na 14. mjestu.

U Hrvatskoj su 62 grada i općine odlučili povećati obje porezne stope, a pritom su se najviše odlučivali za stope od 22 i 33 posto. Među 15 gradova i općina koji su u Dalmaciji podigli obje porezne stope, čak je sedam općina.

Milna je lani imala tri posto prireza, Lišane Ostrovičke iz Zadarske županije koje prema posljednjem popisu stanovništva imaju 593 stanovnika i 47 zaposlenih po posljednjim statističkim podacima s kraja ožujka 2022. imale su šest posto prireza, osam posto prireza imali su Omiš, Trogir i Dicmo, a 10 posto ostali gradovi koji su podigli obje porezne stope u Dalmaciji.

---

---

Split je proteklih godina imao drugu najvišu stopu prireza u zemlji od 15 posto, za svojih 160.577 stanovnika i 65.381 zaposlenog propisao je nove stope od 21,50 i 32,25 posto.

Dicmo je odredilo porezne stope od 21,60 i 32,40 posto za svojih 2805 stanovnika, a u toj općini radi 500 ljudi. Općina Lastovo odlučila se za stope od 22 i 33 posto za svojih 748 stanovnika i 145 zaposlenih.

Visinom poreznih stopa od 22,40 i 33,60 posto u Dalmaciji je vodeći Supetar koji se odlučio s toliko poreza usrećiti svojih 4325 stanovnika, dok posao u tom gradu ima 1253 ljudi. Velikim dalmatinskim gradovima, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, Kaštelima i Solinu dovoljno je 20 i 30 posto poreza na dohodak.

Od ove godine niža stopa poreza na dohodak u Vrsima u Zadarskoj županiji je 15 posto, u Baškoj Vodi 17, u Posedarju i Sinju 18 posto, a nijedan od tih gradova i općina nije imao prirez.

Od ove godine u općini Vrsi će od svojih stanovnika ubrati čak 83,59 eura poreza na dohodak i neto plaća od tisuću eura porast će na 1033,69 eura, istu plaću će općina Baška Voda oporezivati s 94,74 eura, a plaća će porasti na 1022,54 eura, dok će plaća samca od tisuću eura u Posedarju i Sinju narasti na 1016,97 eura, a u njihove će proračune stići 100,31 euro poreza na dohodak.

Dicmo, Omiš i Trogir koji su imali osam posto prireza odlučili su od ove godine podići porez na dohodak na 21,60 posto i 32,40 posto.

---

---

Neto plaća samca koji živi na njihovu području porasla je s lanjskih tisuću eura samo za 6,28 eura. U gradovima i općinama kojima je prirez iznosio 10 posto, ove je godine plaća porasla na 1017,85 eura, ako je porez ostao na lanjskih 20 i 30 posto kako su to odlučili u Dubrovniku, Šibeniku i Solinu.

Jelsa, Klis, Knin, Lastovo, Mljet, Primošten, Stari Grad i Sutivan koji su imali 10 posto prireza odlučili su nižu stopu poreza povećati na 22 posto pa je neto plaća samca s lanjskih tisuću eura porasla samo za 6,40 eura.

U Supetru koji je također imao 10 posto prireza i povećao je porez najviše u cijeloj Dalmaciji, niža stopa iznosi 22,40 posto, a plaća samca od tisuću eura ove je godine porasla samo 4,11 eura.

---

image

Vodeći trojac grada Splita - u Splitu koji je imao 15 posto prireza, s novim poreznim stopama od 21,50 i 32,25 posto neto plaća samca od tisuću eura narasla je na 1015,40 eura

Tom Dubravec/Cropix
---

Taj je grad lani od svojih građana s neto plaćom od tisuću eura naplaćivao 120,28 eura poreza i 12,03 eura prireza, ukupno 132,31 euro, a s novim poreznim stopama naplatit će 128,20 eura. Da je poput Dubrovnika ili Solina ostao na lanjskoj nižoj stopi od 20 posto ubrao bi 114,46 eura poreza.

Tih tisuću eura neto plaće samca iz prošle godine povećala se ove godine na 20,33 eura u Kaštelima i Zadru, gradovima koji su imali 12 posto prireza i ostali su na lanjskim stopama od 20 i 30 posto. U Splitu koji je imao 15 posto prireza, s novim poreznim stopama od 21,50 i 32,25 posto neto plaća samca od tisuću eura narasla je na 1015,40 eura.

Tako kad se sve sabere, čovjek se zapita čemu silne rasprave o reformi kad su njezini rezultati tako slabi i mjere se šakom eura za zaposlene s plaćama od tisuću eura koje ne primi polovina zaposlenih u Hrvatskoj. Iz poreza na dohodak se jednostavno ne može i neće iscijediti značajnije povećanje plaća i standarda kojim debelo zaostajemo za europskim prosjecima.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA PRIREZA, IMA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NEMA PRIREZA, IMA... 2 0 8628 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-27 07:11:12 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => Sanja Stapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-01 09:35:43 [modified_by] => 3204 [publish_up] => 2024-02-01 07:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dalmatinski vodič: Pogledajte koliko će vam općina ili grad uzeti poreza iz plaće, tko ima titulu 'Superhika',... page_title=Dalmatinski vodič: Pogledajte koliko će vam općina ili grad uzeti poreza iz plaće, tko ima titulu 'Superhika',... [metakey] => porez na dohodak, Porezna uprava, Gradovi i općine, Ukinuti prirez [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/27\/25372687.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/27\/24749351.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/27\/25726809.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/27\/26133886.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vrgorac je fenomen, odnosno tamo\u0161nja gradska uprava. Vrgorac je jedini me\u0111u 556 gradova i op\u0107ina u zemlji odlu\u010dio pove\u0107ati ni\u017eu poreznu stopu na 22 posto, a spustiti vi\u0161u stopu s lanjskih 30 posto na 25 posto<\/p>","

Ba\u0161ka Voda - sa 17 i 27 posto poreza Ba\u0161ka Voda druga op\u0107ina s najmanjim optere\u0107enjem u Hrvatskoj<\/p>","

Porezna uprava<\/p>","

Vode\u0107i trojac grada Splita - u Splitu koji je imao 15 posto prireza, s novim poreznim stopama od 21,50 i 32,25 posto neto pla\u0107a samca od tisu\u0107u eura narasla je na 1015,40 eura<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25372687_1920.jpg":"1920x1080","k_25372687_1280.jpg":"1280x1280","k_25372687_1024.jpg":"1024x1024","k_25372687_640.jpg":"640x640","k_25372687_480.jpg":"480x480","k_25372687_340.jpg":"340x340","k_25372687_220.jpg":"220x220","o_25372687_1280.jpg":"1280x853","o_25372687_1024.jpg":"1024x682","o_25372687_640.jpg":"640x426","o_25372687_480.jpg":"480x320","o_25372687_340.jpg":"340x226","o_25372687_220.jpg":"220x146","h_25372687_1280.jpg":"1280x854","h_25372687_1024.jpg":"1024x683","h_25372687_640.jpg":"640x427","h_25372687_480.jpg":"480x320","h_25372687_340.jpg":"340x227","h_25372687_220.jpg":"220x147","pp_25372687_1280.jpg":"1280x1628","pp_25372687_1024.jpg":"1024x1303","pp_25372687_640.jpg":"640x814","pp_25372687_480.jpg":"480x611","pp_25372687_340.jpg":"340x432","pp_25372687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24749351_1920.jpg":"1920x1080","k_24749351_1280.jpg":"1280x1280","k_24749351_1024.jpg":"1024x1024","k_24749351_640.jpg":"640x640","k_24749351_480.jpg":"480x480","k_24749351_340.jpg":"340x340","k_24749351_220.jpg":"220x220","o_24749351_1280.jpg":"1280x853","o_24749351_1024.jpg":"1024x682","o_24749351_640.jpg":"640x426","o_24749351_480.jpg":"480x320","o_24749351_340.jpg":"340x226","o_24749351_220.jpg":"220x146","h_24749351_1280.jpg":"1280x854","h_24749351_1024.jpg":"1024x683","h_24749351_640.jpg":"640x427","h_24749351_480.jpg":"480x320","h_24749351_340.jpg":"340x227","h_24749351_220.jpg":"220x147","pp_24749351_1280.jpg":"1280x1628","pp_24749351_1024.jpg":"1024x1303","pp_24749351_640.jpg":"640x814","pp_24749351_480.jpg":"480x611","pp_24749351_340.jpg":"340x432","pp_24749351_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25726809_1920.jpg":"1920x1080","k_25726809_1280.jpg":"1280x1280","k_25726809_1024.jpg":"1024x1024","k_25726809_640.jpg":"640x640","k_25726809_480.jpg":"480x480","k_25726809_340.jpg":"340x340","k_25726809_220.jpg":"220x220","o_25726809_1280.jpg":"1280x854","o_25726809_1024.jpg":"1024x683","o_25726809_640.jpg":"640x427","o_25726809_480.jpg":"480x320","o_25726809_340.jpg":"340x226","o_25726809_220.jpg":"220x146","h_25726809_1280.jpg":"1280x854","h_25726809_1024.jpg":"1024x683","h_25726809_640.jpg":"640x427","h_25726809_480.jpg":"480x320","h_25726809_340.jpg":"340x227","h_25726809_220.jpg":"220x147","pp_25726809_1280.jpg":"1280x1628","pp_25726809_1024.jpg":"1024x1303","pp_25726809_640.jpg":"640x814","pp_25726809_480.jpg":"480x611","pp_25726809_340.jpg":"340x432","pp_25726809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1233","hd_26133886_1920.jpg":"1920x1080","k_26133886_1280.jpg":"1280x1280","k_26133886_1024.jpg":"1024x1024","k_26133886_640.jpg":"640x640","k_26133886_480.jpg":"480x480","k_26133886_340.jpg":"340x340","k_26133886_220.jpg":"220x220","o_26133886_1280.jpg":"1280x822","o_26133886_1024.jpg":"1024x657","o_26133886_640.jpg":"640x411","o_26133886_480.jpg":"480x308","o_26133886_340.jpg":"340x218","o_26133886_220.jpg":"220x141","h_26133886_1280.jpg":"1280x854","h_26133886_1024.jpg":"1024x683","h_26133886_640.jpg":"640x427","h_26133886_480.jpg":"480x320","h_26133886_340.jpg":"340x227","h_26133886_220.jpg":"220x147","pp_26133886_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133886_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133886_640.jpg":"640x814","pp_26133886_480.jpg":"480x611","pp_26133886_340.jpg":"340x432","pp_26133886_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7663652 Threads: 3 Questions: 1555108656 Slow queries: 4740377 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111328689 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/dalmatinski-vodic-pogledajte-koliko-ce-vam-opcina-ili-grad-uzeti-poreza-iz-place-tko-ima-titulu-superhika-1360142 [printLink] => /vijesti/biznis/dalmatinski-vodic-pogledajte-koliko-ce-vam-opcina-ili-grad-uzeti-poreza-iz-place-tko-ima-titulu-superhika-1360142?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 279909 [name] => porez na dohodak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porez-na-dohodak [link] => /tag/porez-na-dohodak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 323329 [name] => Porezna uprava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porezna-uprava [link] => /tag/porezna-uprava ) [2] => stdClass Object ( [id] => 746281 [name] => Gradovi i općine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-01 08:56:05 [main_article_id] => 0 [alias] => gradovi-i-opcine [link] => /tag/gradovi-i-opcine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 746282 [name] => Ukinuti prirez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-01 08:56:05 [main_article_id] => 0 [alias] => ukinuti-prirez [link] => /tag/ukinuti-prirez ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA PRIREZA, IMA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dalmatinski vodič: Pogledajte koliko će vam općina ili grad uzeti poreza iz plaće, tko ima titulu ‘Superhika‘... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/27/25372687.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Vrgorac je fenomen, odnosno tamošnja gradska uprava. Vrgorac je jedini među 556 gradova i općina u zemlji odlučio povećati nižu poreznu stopu na 22 posto, a spustiti višu stopu s lanjskih 30 posto na 25 posto

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/27/25372687.jpg [title] =>

Vrgorac je fenomen, odnosno tamošnja gradska uprava. Vrgorac je jedini među 556 gradova i općina u zemlji odlučio povećati nižu poreznu stopu na 22 posto, a spustiti višu stopu s lanjskih 30 posto na 25 posto

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/27/24749351.jpg [title] =>

Baška Voda - sa 17 i 27 posto poreza Baška Voda druga općina s najmanjim opterećenjem u Hrvatskoj

Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/27/25726809.jpg [title] =>

Porezna uprava

Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/27/26133886.jpg [title] =>

Vodeći trojac grada Splita - u Splitu koji je imao 15 posto prireza, s novim poreznim stopama od 21,50 i 32,25 posto neto plaća samca od tisuću eura narasla je na 1015,40 eura

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"U maloj se boci špirit čuva", ova poslovica i ovaj put nije omanula u Dalmaciji koja ima općine s najvećim povećanjem i smanjenjem poreza na dohodak.

Baška Voda, općina iz Splitsko-dalmatinske županije, među vodećim je mjestima u zemlji po obaranju obje stope poreza na dohodak, dok je Supetar, grad iz iste županije na trećemu mjestu među onima koji su najviše povećali obje stope, pa je odmah ispod Zagreba i Siska.

Prema podacima Porezne uprave na temelju čijih podataka o prirezu i novim stopama poreza na dohodak smo računali sve iznose u ovom tekstu, obje stope poreza na dohodak od ove godine spustilo je samo deset općina i gradova u Hrvatskoj, među njima je samo jedan predstavnik iz Dalmacije, i to Baška Voda.

Najniže porezne stope u Hrvatskoj od 15 i 25 posto imaju Baška, Molve, Stari Jankovci i Kapela, dok je sa 17 i 27 posto poreza Baška Voda druga općina s najmanjim opterećenjem u Hrvatskoj. Zanimljivo je da gotovo sve te općine i gradovi koji su oborili obje porezne stope uopće nisu imali prirez pa se čini da su većem rezanju poreznog tereta skloniji oni koji već u tome imaju iskustva.

U cijeloj zemlji su samo četiri općine i grada spustili nižu poreznu stopu, a zadržali višu na lanjskoj razini od 30 posto, među njima su dva dalmatinska predstavnika, općina Vrsi s 15 posto nižom poreznom stopom i grad Sinj koji je nižu stopu oborio na 18 posto.

U cijeloj zemlji je bilo samo jedno spuštanje niže porezne stope uz podizanje više stope, dogodilo se u Dalmaciji i na to se odlučila općina Posedarje iz Zadarske županije, od ove godine dohoci njezinih stanovnika oporezuju se stopama od 18 i 32 posto.

Dalmacija ima i jedno zanimljivo i osebujno rješenje zbog kojeg bi čovjek pomislio da Superhik živi u Vrgorcu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U tom su gradu osmislili porezne stope kojima više uzimaju od onih s manjim dohocima, a manje od onih s visokim primanjima.

---

image

Baška Voda - sa 17 i 27 posto poreza Baška Voda druga općina s najmanjim opterećenjem u Hrvatskoj

Ivo Ravlić/Cropix
---

Tako je Vrgorac jedini među 556 gradova i općina u zemlji odlučio povećati nižu poreznu stopu na 22 posto, a spustiti višu stopu s lanjskih 30 posto na 25 posto. Vrlo malo gradova i općina, njih samo šest u Hrvatskoj, odlučilo je zadržati nižu stopu poreza na dohodak i to lanjskih 20 posto, a spustiti višu poreznu stopu s 30 na 25 posto. Među tih šest gradova i općina Dalmacija ima dva predstavnika: Imotski i Drniš.

Za one koji su prospavali posljednjih nekoliko mjeseci i rasprave o promjenama u oporezivanju dohodaka koje su startale od ove godine, dat ćemo kratak sažetak prije nego što se uhvatimo onih gradova i općina koji su počastili svoje građane novim stopama.

Porez na dohodak je prihod gradova i općina koji ubiru taj porez od svojih stanovnika bez obzira na to gdje ti građani zarađuju novac. Do početka ove godine postojao je prirez, dodatni porez koji se obračunavao na porez na dohodak. Taj prirez je Vlada odlučila ukinuti od ove godine.

Prirez je bio opcijski namet pa su gradovi i općine sami odlučivali o tome hoće li ga uvesti ili ga neće imati. Kako bi se gradovima i općinama koji su imali taj namet osiguralo da lakše prebole gubitak prihoda, omogućilo im se da sami odrede visinu stope poreza na dohodak. Svi su tijekom posljednjeg lanjskog kvartala morali odlučiti o visini stope poreza ove godine, ako to nisu napravili, onda zadržavaju stare stope od 20 i 30 posto.

Država je propisala minimalne i maksimalne poreze stope za gradove i općine ovisno o broju stanovnika, a država im kroji i još jednu važnu stvar:  neoporezivi iznos plaće. Koliko će poreza plaćati najveći broj građana u Hrvatskoj, najviše ovisi baš o neoporezivim iznosima i mnogi zbog plaća koje su manje od tih pošteda uopće ne plaćaju porez.

---

image

Porezna uprava

Goran Mehkek/Cropix
---

Tako su odbici od ove godine povećani pa je svakom poreznom obvezniku umjesto lanjskih 530,90 eura neoporezivo 560 eura plaće, a taj se neoporezivi iznos povećava ovisno o broju uzdržavanih članova obitelji. Ovogodišnji rast odbitka za 29,10 eura znači da je država preusmjerila u povećanje plaća građana oko 5,8 eura poreza na dohodak koje bi u svoje proračune naplatili gradovi i općine.

U Hrvatskoj samo 10 posto zaposlenih u pravnim osobama prima neto plaće iznad 1870 eura, no porez po višoj stopi ne plaćaju ni oni s plaćama od 2000 ili 3000 eura nego su ga lani plaćali samci ako su im neto plaće bile veće od 3669 eura.

Viša porezna stopa koja je lani iznosila 30 posto, ove se godine kreće od 25 posto do 34 posto. Zagreb koji je imao najviši prirez od 18 posto ima najveće porezno opterećenje od 23,60 posto do 35,40 posto, Split ga je lani slijedio prirezom od 15 posto, no opterećenje nije više tako visoko jer je 47 gradova i općina podiglo obje stope poreza na dohodak više od splitskih 21,25 i 32,50 posto.

Još ih sedam ima masniju nižu poreznu stopu. U Dalmaciji je među 15 gradova i općina koji su podigli obje porezne stope Split tek na 14. mjestu.

U Hrvatskoj su 62 grada i općine odlučili povećati obje porezne stope, a pritom su se najviše odlučivali za stope od 22 i 33 posto. Među 15 gradova i općina koji su u Dalmaciji podigli obje porezne stope, čak je sedam općina.

Milna je lani imala tri posto prireza, Lišane Ostrovičke iz Zadarske županije koje prema posljednjem popisu stanovništva imaju 593 stanovnika i 47 zaposlenih po posljednjim statističkim podacima s kraja ožujka 2022. imale su šest posto prireza, osam posto prireza imali su Omiš, Trogir i Dicmo, a 10 posto ostali gradovi koji su podigli obje porezne stope u Dalmaciji.

---

---

Split je proteklih godina imao drugu najvišu stopu prireza u zemlji od 15 posto, za svojih 160.577 stanovnika i 65.381 zaposlenog propisao je nove stope od 21,50 i 32,25 posto.

Dicmo je odredilo porezne stope od 21,60 i 32,40 posto za svojih 2805 stanovnika, a u toj općini radi 500 ljudi. Općina Lastovo odlučila se za stope od 22 i 33 posto za svojih 748 stanovnika i 145 zaposlenih.

Visinom poreznih stopa od 22,40 i 33,60 posto u Dalmaciji je vodeći Supetar koji se odlučio s toliko poreza usrećiti svojih 4325 stanovnika, dok posao u tom gradu ima 1253 ljudi. Velikim dalmatinskim gradovima, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, Kaštelima i Solinu dovoljno je 20 i 30 posto poreza na dohodak.

Od ove godine niža stopa poreza na dohodak u Vrsima u Zadarskoj županiji je 15 posto, u Baškoj Vodi 17, u Posedarju i Sinju 18 posto, a nijedan od tih gradova i općina nije imao prirez.

Od ove godine u općini Vrsi će od svojih stanovnika ubrati čak 83,59 eura poreza na dohodak i neto plaća od tisuću eura porast će na 1033,69 eura, istu plaću će općina Baška Voda oporezivati s 94,74 eura, a plaća će porasti na 1022,54 eura, dok će plaća samca od tisuću eura u Posedarju i Sinju narasti na 1016,97 eura, a u njihove će proračune stići 100,31 euro poreza na dohodak.

Dicmo, Omiš i Trogir koji su imali osam posto prireza odlučili su od ove godine podići porez na dohodak na 21,60 posto i 32,40 posto.

---

---

Neto plaća samca koji živi na njihovu području porasla je s lanjskih tisuću eura samo za 6,28 eura. U gradovima i općinama kojima je prirez iznosio 10 posto, ove je godine plaća porasla na 1017,85 eura, ako je porez ostao na lanjskih 20 i 30 posto kako su to odlučili u Dubrovniku, Šibeniku i Solinu.

Jelsa, Klis, Knin, Lastovo, Mljet, Primošten, Stari Grad i Sutivan koji su imali 10 posto prireza odlučili su nižu stopu poreza povećati na 22 posto pa je neto plaća samca s lanjskih tisuću eura porasla samo za 6,40 eura.

U Supetru koji je također imao 10 posto prireza i povećao je porez najviše u cijeloj Dalmaciji, niža stopa iznosi 22,40 posto, a plaća samca od tisuću eura ove je godine porasla samo 4,11 eura.

---

image

Vodeći trojac grada Splita - u Splitu koji je imao 15 posto prireza, s novim poreznim stopama od 21,50 i 32,25 posto neto plaća samca od tisuću eura narasla je na 1015,40 eura

Tom Dubravec/Cropix
---

Taj je grad lani od svojih građana s neto plaćom od tisuću eura naplaćivao 120,28 eura poreza i 12,03 eura prireza, ukupno 132,31 euro, a s novim poreznim stopama naplatit će 128,20 eura. Da je poput Dubrovnika ili Solina ostao na lanjskoj nižoj stopi od 20 posto ubrao bi 114,46 eura poreza.

Tih tisuću eura neto plaće samca iz prošle godine povećala se ove godine na 20,33 eura u Kaštelima i Zadru, gradovima koji su imali 12 posto prireza i ostali su na lanjskim stopama od 20 i 30 posto. U Splitu koji je imao 15 posto prireza, s novim poreznim stopama od 21,50 i 32,25 posto neto plaća samca od tisuću eura narasla je na 1015,40 eura.

Tako kad se sve sabere, čovjek se zapita čemu silne rasprave o reformi kad su njezini rezultati tako slabi i mjere se šakom eura za zaposlene s plaćama od tisuću eura koje ne primi polovina zaposlenih u Hrvatskoj. Iz poreza na dohodak se jednostavno ne može i neće iscijediti značajnije povećanje plaća i standarda kojim debelo zaostajemo za europskim prosjecima.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Goran Mehkek/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Vrgorac je fenomen, odnosno tamošnja gradska uprava. Vrgorac je jedini među 556 gradova i općina u zemlji odlučio povećati nižu poreznu stopu na 22 posto, a spustiti višu stopu s lanjskih 30 posto na 25 posto

Ivo Ravlić/Cropix

Baška Voda - sa 17 i 27 posto poreza Baška Voda druga općina s najmanjim opterećenjem u Hrvatskoj

Goran Mehkek/Cropix

Porezna uprava

Tom Dubravec/Cropix

Vodeći trojac grada Splita - u Splitu koji je imao 15 posto prireza, s novim poreznim stopama od 21,50 i 32,25 posto neto plaća samca od tisuću eura narasla je na 1015,40 eura

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/dalmatinski-vodic-pogledajte-koliko-ce-vam-opcina-ili-grad-uzeti-poreza-iz-place-tko-ima-titulu-superhika-1360142 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aeb543ef46ce0f3b5ce9e1d21814701dbc6bb475 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dalmatinski+vodi%C4%8D%3A+Pogledajte+koliko+%C4%87e+vam+op%C4%87ina+ili+grad+uzeti+poreza+iz+pla%C4%87e%2C+tko+ima+titulu+%E2%80%98Superhika%E2%80%98...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fdalmatinski-vodic-pogledajte-koliko-ce-vam-opcina-ili-grad-uzeti-poreza-iz-place-tko-ima-titulu-superhika-1360142 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fdalmatinski-vodic-pogledajte-koliko-ce-vam-opcina-ili-grad-uzeti-poreza-iz-place-tko-ima-titulu-superhika-1360142 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA PRIREZA, IMA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisNEMA PRIREZA, IMA...

Dalmatinski vodič: Pogledajte koliko će vam općina ili grad uzeti poreza iz plaće, tko ima titulu ‘Superhika‘...

Piše Sanja Stapić
1. veljače 2024. - 08:55
Vrgorac je fenomen, odnosno tamošnja gradska uprava. Vrgorac je jedini među 556 gradova i općina u zemlji odlučio povećati nižu poreznu stopu na 22 posto, a spustiti višu stopu s lanjskih 30 posto na 25 postoNikola Vilić/Cropix

"U maloj se boci špirit čuva", ova poslovica i ovaj put nije omanula u Dalmaciji koja ima općine s najvećim povećanjem i smanjenjem poreza na dohodak.

Baška Voda, općina iz Splitsko-dalmatinske županije, među vodećim je mjestima u zemlji po obaranju obje stope poreza na dohodak, dok je Supetar, grad iz iste županije na trećemu mjestu među onima koji su najviše povećali obje stope, pa je odmah ispod Zagreba i Siska.

Prema podacima Porezne uprave na temelju čijih podataka o prirezu i novim stopama poreza na dohodak smo računali sve iznose u ovom tekstu, obje stope poreza na dohodak od ove godine spustilo je samo deset općina i gradova u Hrvatskoj, među njima je samo jedan predstavnik iz Dalmacije, i to Baška Voda.

Najniže porezne stope u Hrvatskoj od 15 i 25 posto imaju ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:03