stdClass Object ( [id] => 1108696 [title] => On je diplomirani modni dizajner kojeg je Vladimir Putin obožavao, a njegov transfer u Arsenal umalo je spriječila ruska tajna služba [alias] => on-je-diplomirani-modni-dizajner-kojeg-je-putin-obozavao-a-njegov-transfer-u-arsenal-umalo-je-sprijecila-ruska-tajna-sluzba [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Europsko prvenstvo 2008. bilo je posebno traumatično za Hrvate, jer je Turska na nevjerojatan način izbacila izabranike Slavena Bilića koji su do tada izgledali gotovo nepobjedivo. No, dok će građani Lijepe naše zauvijek proklinjati to prvenstvo, ostatak nogometnog svijeta pamtit će ga i po nekim lijepim stvarima  stvari. Jedna od njih je i ruski fantazist koji je svoju momčad iznenađujuće odveo do polufinala.

Iako je Andrej Aršavin tada imao već 27 godina, to je bilo tek prvo veliko natjecanje na koje je dobio poziv, a legendarni Guus Hiddink vodio ga je na EURO iako nije mogao igrati prve dvije utakmice na turniru zbog suspenzije. On mu se odužio odmah u svom prvom nastupu, kada je postigao pogodak u susretu sa Švedskom i pomogao svojoj momčadi proći u četvrtfinale.

Ruse je tamo čekala Nizozemska, koja će dvije godine kasnije doći do finala Svjetskog prvenstva, a nakon što je rezultat poslije 90 minuta bio 1:1, Aršavin je u drugom produžetku uzeo stvari u svoje ruke i s dva pogotka odveo svoju ekipu u polufinale. Španjolci, koji su kasnije i postali europski prvaci, bili su prejaki za Rusiju, ali Andrej je već bio stvorio ime i u veljači sljedeće godine zaradio transfer u Arsenal kod Arsenea Wengera.

Iako to tada nije bilo poznato, taj transfer se dogovarao dvije godine, a prethodio mu je pravi špijunski triler u koji je jedan nogometni agent uvučen „ni kriv ni dužan”, a u kojem su glavne uloge odigrali ruska tajna služba i gomila sumnjivih osoba. No, prije nego što krenemo na tu zaista bizarnu priču, pozabavit ćemo se Aršavinovim privatnim životom koji je također poprilično zanimljiv.

Diplomirao je modni dizajn

Dok je bio dijete, Andreja je udario automobil te je za dlaku izbjegao smrt. Na sreću, oporavio se, ali kada je napunio 12 godina doživio je novi traumatični trenutak kada su mu se roditelji rastali. Otišao je živjeti s majkom, ali je ona bila toliko siromašna da su bili smješteni u malom stančiću u kojem je on morao spavati na podu. Njegov otac, inače amaterski nogometaš, nagovorio ga je da krene trenirati nogomet, nadajući se da će Andrej imati uspješniju karijeru nego što je bila njegova, a on ga je poslušao te se priključio akademiji Zenita.

Andrej je bio problematično dijete, što nije čudno ako znamo u kakvim uvjetima je živio, pa je tako u drugom razredu osnovne škole pokidao razredni dnevnik, zbog čega je izbačen iz škole. No, obrazovanje mu nije predstavljalo problem, a činjenica da je bio vrlo talentirani igrač dame kao dijete, nametao je zaključak da se radi o inteligentnom mladiću.

Kako sa 17 godina još uvijek nije igrao za seniorsku momčad Zenita, Andrej je odlučio upisati studij kemijske tehnologije na Sveučilištu tehnologije i dizajna u Sankt Peterburgu. No, ubrzo se prebacio na studij modne kreacije, jer je, prema svojim riječima, „shvatio da tamo ima puno cura i mislio da se ne treba puno učiti”.

---

image
Alexander Nemenov
---

Andrej se nikada nije sramio to priznati te je u nekoliko navrata sam govorio o svojim kreacijama ženske odjeće, a za diplomski rad je dizajnirao odijelo koje se može nositi u sportske i „casual” svrhe. Ali kako mu je nogometna karijera napredovala, bilo je sve jasnije da će ona modnog dizajner morati pričekati.

I tu započinje mutna, uzbudljiva i nadasve bizarna priča koja je prethodila Aršavinovom transferu u Arsenal.

Špijunski triler koji je trajao godinama

Dennisu Lachteru, nogometnom agentu rođenom u Rusiji, koji se 1992. preselio u SAD, jednog je dana, dok je bio na poslovnom putu u Gani, zazvonio mobitel. S druge strane linije bila je njemu nepoznata osoba s ruskim naglaskom, koja mu je rekla:

„Želimo razgovarati s tobom o Aršavinu.”

Lachter je bio zbunjen jer on nije bio Aršavinov agent, niti je imao ikakve veze s nogometašem. To je i rekao osobi s druge strane linije i završio razgovor, ali onda su uslijedili novi pozivi od raznoraznih osoba iz Rusije. A stvari su otišle toliko daleko da je jednom, kada se našao u Moskvi, zaprimio poziv čovjeka koji je znao njegovu trenutnu lokaciju.

S obzirom na to da je rođen u Rusiji, Lachter je znao kako stvari tamo funkcioniraju i sve mu je bilo jako sumnjivo. Pozivi su se prorijedili tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, a onda je Lachter ponovno došao u Moskvu kako bi proslavio prijateljev rođendan. Nije prošlo dugo, a do njega je došao čovjek koji mu je rekao da njegov šef želi razgovarati s njim.

Lachter je doveden pred čovjeka koji ga je pitao može li naći kupca za Aršavina, a iako se nije radilo ni o predstavniku Zenita ni o igračevom agentu, Lachteru je bilo jasno da je riječ o nekoj utjecajnoj osobi. Pristao je pokušati pronaći zainteresirane klubove za usluge ruskog napadača i pokrenuo razgovore. Kada je imao okvirne opcije gdje bi Aršavin mogao završiti, odlučio je sjesti s njegovim agentom.

Lachter je na sastanku prezentirao ono što je uspio pronaći, a na njegovo čuđenje Aršavinov agent mu je hladno rekao da njegov klijent ne želi napustiti Rusiju, zahvalio mu se i otišao. Lachter je šokiran napustio sastanak, ali je odlučio da se više neće zamarati s tom pričom, koja mu je ionako od samog početka bila sumnjiva.

---

image
AFP
---

No, nekoliko mjeseci kasnije, ponovno je zaprimio poziv od nepoznate osobe s ruskim naglaskom koja ga je upitala je li uspio pronaći išta u inozemstvu za Aršavina, jer da igračev agent govori da nitko nije zainteresiran za njega.

Lachter u tom trenutku više nije znao što bi mislio o cijeloj situaciji te je „ispalio” na mobitel, rekavši pozivatelju da mu je dosta svega i da, ako Aršavin želi pričati s njim, neka ga sam nazove. Niti pola sata kasnije, Aršavin ga je zaista i nazvao te ga direktno pitao može li mu srediti transfer u inozemstvo. Lachter je pristao, ali pod uvjetom da se cijela situacija s njegovim agentom raščisti.

Aršavin je zaista raščistio odnos sa svojim dotadašnjim agentom, ali to je bio tek početak problema za Lachtera. Poznato je da je Vladimir Putin veliki navijač Zenita, a Aršavin mu je bio omiljeni igrač. Zbog toga je Lachter ubrzo zaprimio poziv od jednog od direktora Gazproma koji mu je pokušao objasniti koliko bi za njih značilo kad bi Aršavin ostao u klubu. Gazprom je inače glavni sponzor Zenita i najveća tvrtka u Rusiji koja je pod kontrolom vlade, stoga je bilo jasno da neće biti lako odvesti Aršavina iz kluba.

Nedugo zatim, na vrata Lachterove kuće u Moskvi pokucao je službenik FSB-a (ruske tajne službe). Zbunjeni Lachter prvo je mislio da se radi o nekakvoj šali, ali mu je čovjek pokazao značku i odveo ga u zloglasnu Lubjanku. Tamo su mu uzeli mobitel, remen, pa čak vezice od cipela i smjestili ga u prostoriju za ispitivanje. Lachter je u njoj sam sjedio puna dva sata, a kamera je pratila svaki njegov pokret.

Zatim je u prostoriju ušao čovjek koji mu je rekao da FSB želi da Aršavin ostane u Rusiji, a da bi dokazao koliko žarko to žele, poruči mu je da znaju gdje mu majka živi i da dobro razmisli o svojim postupcima, jer ne bi htjeli da joj se nešto dogodi. Lachter je izašao van nakon šest sati obuzet tolikom ljutnjom zbog cijele situacije da je rekao sebi da će umrijeti ako treba, ali da će učiniti sve da odvede Aršavina.

---

image
Aršavin na primanju kod tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva
AFP
---

Ako do sada mislite da ovo sve ne može biti istina i da se radi o nekakvom urbanom mitu, kojih je nogometni svijet prepun, reći ćemo vam da je sam Lachter cijelo svoje svjedočanstvo prepričao u jednom razgovoru za The Athletic. Dakle, svijet je za tu priču saznao iz prve ruke.

Prijelaz iz špijunskog trilera u bizarnu sapunicu

Lachter je zatim u ožujku 2008. došao u Marseille pogledati susret osmine finala Kupa UEFA između Olimpiquea i Zenita, a na tribinama je ugledao Arsenea Wengera, koji je došao gledati mladu nadu francuske momčadi, Samira Nasrija. Lachter je odlučio sjesti do njega i pitao ga što misli o Aršavinu. Iako je Zenit u tom trenutku gubio 3:0, Wenger je rekao da je oduševljen ruskim napadačem, ali kada je priča krenula u smjeru njegovog potencijalnog dolaska u Arsenal, Francuz je rekao da će to biti nemoguća misija jer će Zenit sigurno tražiti previše.

U međuvremenu je na adresu kluba iz Sankt Peterburga stigla ponuda iz Barcelone, Aršavinove velike želje, a kada mu je Lachter rekao da je Zenit hladno odbio 25 milijuna eura, Rus je ostao u šoku. Aršavin je bio razumio da će ga klub pustiti nakon Eura, a odbijanje te ponude dalo mu je do znanja da je stvarnost ipak drukčija.

Ni Tottenham nije bio bolje sreće, jer je predsjednik Zenita tijekom pregovora stalno dizao cijenu i ostavio dojam čovjeka koji uopće ne razmišlja o prodaji svoje zvijezde. Vrhunac se dogodio samo nekoliko dana prije kraja ljetnog prijelaznog roka, kada su se predstavnici Tottenhama i Zenita dogovorili sastati u Monacu nakon utakmice UEFA-inog Superkupa u kojoj je ruski klub kao osvajač Kupa UEFA trebao igrati protiv prvaka Europe Manchester Uniteda. No, do sastanka nije došlo, jer se predstavnici Zenita na njemu jednostavno nisu pojavili.

Lachter se tada odlučio za drugačiju taktiku te je kontaktirao sve medije u Rusiji, ukazavši im na ono što se događa Aršavinu, ali nitko to nije htio objaviti. Ipak, engleski mediji jedva su dočekali takvu senzacionalističku priču, a čak se i sam Aršavin odlučio oglasiti i reći da zaista želi napustiti Rusiju. To je izazvalo bijes u Zenitu te je Lachterov mobitel počeo neprestano zvoniti, ali on je ostao čvrst u svome naumu.

Aršavin je u veljači 2009. napokon uspio ostvariti transfer u Arsenal vrijedan otprilike 16 milijuna eura, ali do njega vjerojatno ne bi došlo da nije bilo još jedne bizarne priče. Lachter je čitao jedan časopis i vidio reklamu za auto salon u okolici Londona čiji je vlasnik čovjek pod imenom David Lachter. Kako je to prezime izuzetno rijetko (pripada ukrajinskim židovima), Dennis je sačuvao taj časopis.

Za to vrijeme, Joe Lachter, inače Danielov rođak, u novinama je vidio Dennisovu izjavu te je dvojac odlučio stupiti u kontakt s njim. U razgovoru su shvatili da su daljnji rođaci te da su im obitelji živjele jako blizu jedna drugoj u Ukrajini, a također se ispostavilo da Joe može pomoći Aršavinu da dođe u Englesku.

Naime, Joe je redovito igrao nogomet s čovjekom koji je u rodu s vlasnikom agencije koja je imala odlične veze u Rusiji i koja je između ostaloga posredovala u dovođenju Mikhaila Gorbačova u Veliku Britaniju 90-ih godina prošlog stoljeća. Ta veza zaista je uspjela „omekšati” stav Zenita i ruski klub je napokon dao zeleno svjetlo Arsenalu da mogu započeti pregovore s igračem.

---

image
Aršavin sa suprugom
AFP
---

No, kao što je bilo i za očekivati, oni nisu protekli nimalo lagano. Aršavin je odradio zimske pripreme sa Zenitom u Dubaiju i do kraja prijelaznog roka nije bilo ostalo još puno, a dogovor nije bio postignut. Lachter nije htio da se Aršavin vrati u Rusiju, a Zenit nije htio da ode u London, zbog čega su se strane dogovorile da će napadača poslati u Pariz da čeka u hotelu dok se stvari ne riješe.

Zatim je Europu zahvatila snježna oluja te su Lachter i ekipa odlučili ipak dovesti Aršavina u London posljednjim letom iz Pariza prije nego što su letovi obustavljeni. Andrej je u jednom trenutku napustio hotelsku sobu kako bi se javio ženi, ali su ga ljudi prepoznali te je vijest o njegovom boravku u Londonu eksplodirala svjetskim medijima. U Arsenalu su se sada našli pod pritiskom i bilo je jasno da će morati izaći u susret Zenitu kako ne bi „izvisili” pred očima javnosti.

Zbog toga su Aršavina podvrgnuli liječničkom pregledu od pet sati, što Lachter, prema svojim riječima, nikada prije nije vidio, a kada su sve druge opcije iscrpljene, pozvan je Alisher Usmanov, uzbekistanski milijarder i jedan od dioničara Arsenala, te zamoljen da povuče svoje veze u Gazpromu kako bi Aršavin potpisao za „topnike”.

Usmanov je htio dobiti garanciju od Lachtera da će Aršavin uspjeti u Arsenalu, ali nakon što mu Lachter nije htio to obećati, Usmanov je svejedno odlučio uključiti se u priču i zatražiti uslugu od svojih poznanika. Sam Aršavin oprostio je oko tri milijuna eura duga Zenitu i potpisao za Arsenal, a nakon cijelog tog trilera koji je trajao godinama, Rus je u Engleskoj vrlo brzo „izgorio”.

Epizodu u dresu „topnika” započeo je sjajno i u svojoj prvoj sezoni završio kao drugi najbolji igrač Arsenala po izboru navijača, iako je u klubu bio manje od pola godine. A njegova nevjerojatna predstava u derbiju protiv Liverpoola u kojem je zabio sva četiri gola u susretu koji je završio 4:4, ostat će upamćena kao jedna od najboljih utakmica nekog igrača ikada.

Ipak, s obzirom na to da je u Rusiji igrao do svoje 28. godine, bilo mu se teško naviknuti na život u Londonu. Često se žalio na promet u gradu, žene za volanom i činjenicu da ne može parkirati bilo gdje, nego samo na označena mjesta. Također je jednom prilikom izjavio da uopće nije znao što je to bankovni račun dok mu u Arsenalu nisu rekli da ga mora otvoriti kako bi mu imali gdje uplaćivati plaću.

---

image
AFP
---

Aršavin je s godinama sasvim pao u drugi plan u Arsenalu te se kasnije vratio u Zenit, a karijeru završio u kazahstanskom Kairatu. Njegov odnos s Lachterom također je „puknuo”, nakon što je u ruskim medijima objavljena jedna Lachterova izjava za koju se on kune da je nikada nije izrekao, a koja je Aršavinu stvorila probleme u svlačionici Arsenala.

Tako je psihološki triler koji je trajao godinama dobio sasvim antiklimaktični završetak koji zapravo pokazuje koliko je nogometni svijet kompleksan i nepredvidljiv te kako igrač koji je zadivio cijelu Europu i zbog kojeg intervenira šef države i tajna služba već sutra može utonuti u sivilo i postati nepoželjna roba za tržištu.

No, kako god bilo, Andrej Aršavin uvijek će imati onaj EURO 2008. i onu nezaboravnu utakmicu iz travnja 2009. kada je na Anfieldu zabio četiri gola Liverpoolu i bacio u delirij Arsenalove navijače, ali i cijeli nogometni svijet.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => specijal euro 2020 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => specijal euro 2020 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-25 10:09:52 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-27 19:00:00 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-06-27 19:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 35 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/25\/18341958.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/25\/18341946.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/25\/18341948.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/25\/18341950.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/25\/18341954.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/25\/18341960.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","Alexander Nemenov","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Ar\u0161avin sa suprugom","","Ar\u0161avin na primanju kod tada\u0161njeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x707","hd_18341958_1920.jpg":"1920x1080","k_18341958_1280.jpg":"1280x1280","k_18341958_1024.jpg":"1024x1024","k_18341958_640.jpg":"640x640","k_18341958_480.jpg":"480x480","k_18341958_340.jpg":"340x340","k_18341958_220.jpg":"220x220","o_18341958_1280.jpg":"1280x883","o_18341958_1024.jpg":"1024x707","o_18341958_640.jpg":"640x441","o_18341958_480.jpg":"480x331","o_18341958_340.jpg":"340x234","o_18341958_220.jpg":"220x151","h_18341958_1280.jpg":"1280x854","h_18341958_1024.jpg":"1024x683","h_18341958_640.jpg":"640x427","h_18341958_480.jpg":"480x320","h_18341958_340.jpg":"340x227","h_18341958_220.jpg":"220x147","pp_18341958_1280.jpg":"1006x1280","pp_18341958_1024.jpg":"805x1024","pp_18341958_640.jpg":"503x640","pp_18341958_480.jpg":"377x480","pp_18341958_340.jpg":"267x340","pp_18341958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x689","hd_18341946_1920.jpg":"1920x1080","k_18341946_1280.jpg":"1280x1280","k_18341946_1024.jpg":"1024x1024","k_18341946_640.jpg":"640x640","k_18341946_480.jpg":"480x480","k_18341946_340.jpg":"340x340","k_18341946_220.jpg":"220x220","o_18341946_1280.jpg":"1280x861","o_18341946_1024.jpg":"1024x689","o_18341946_640.jpg":"640x430","o_18341946_480.jpg":"480x322","o_18341946_340.jpg":"340x228","o_18341946_220.jpg":"220x148","h_18341946_1280.jpg":"1280x854","h_18341946_1024.jpg":"1024x683","h_18341946_640.jpg":"640x427","h_18341946_480.jpg":"480x320","h_18341946_340.jpg":"340x227","h_18341946_220.jpg":"220x147","pp_18341946_1280.jpg":"1006x1280","pp_18341946_1024.jpg":"805x1024","pp_18341946_640.jpg":"503x640","pp_18341946_480.jpg":"377x480","pp_18341946_340.jpg":"267x340","pp_18341946_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x715","hd_18341948_1920.jpg":"1920x1080","k_18341948_1280.jpg":"1280x1280","k_18341948_1024.jpg":"1024x1024","k_18341948_640.jpg":"640x640","k_18341948_480.jpg":"480x480","k_18341948_340.jpg":"340x340","k_18341948_220.jpg":"220x220","o_18341948_1280.jpg":"1280x893","o_18341948_1024.jpg":"1024x715","o_18341948_640.jpg":"640x446","o_18341948_480.jpg":"480x335","o_18341948_340.jpg":"340x237","o_18341948_220.jpg":"220x153","h_18341948_1280.jpg":"1280x854","h_18341948_1024.jpg":"1024x683","h_18341948_640.jpg":"640x427","h_18341948_480.jpg":"480x320","h_18341948_340.jpg":"340x227","h_18341948_220.jpg":"220x147","pp_18341948_1280.jpg":"1006x1280","pp_18341948_1024.jpg":"805x1024","pp_18341948_640.jpg":"503x640","pp_18341948_480.jpg":"377x480","pp_18341948_340.jpg":"267x340","pp_18341948_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x701","hd_18341950_1920.jpg":"1920x1080","k_18341950_1280.jpg":"1280x1280","k_18341950_1024.jpg":"1024x1024","k_18341950_640.jpg":"640x640","k_18341950_480.jpg":"480x480","k_18341950_340.jpg":"340x340","k_18341950_220.jpg":"220x220","o_18341950_1280.jpg":"1280x876","o_18341950_1024.jpg":"1024x701","o_18341950_640.jpg":"640x438","o_18341950_480.jpg":"480x328","o_18341950_340.jpg":"340x232","o_18341950_220.jpg":"220x150","h_18341950_1280.jpg":"1280x854","h_18341950_1024.jpg":"1024x683","h_18341950_640.jpg":"640x427","h_18341950_480.jpg":"480x320","h_18341950_340.jpg":"340x227","h_18341950_220.jpg":"220x147","pp_18341950_1280.jpg":"1006x1280","pp_18341950_1024.jpg":"805x1024","pp_18341950_640.jpg":"503x640","pp_18341950_480.jpg":"377x480","pp_18341950_340.jpg":"267x340","pp_18341950_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x673","hd_18341954_1920.jpg":"1920x1080","k_18341954_1280.jpg":"1280x1280","k_18341954_1024.jpg":"1024x1024","k_18341954_640.jpg":"640x640","k_18341954_480.jpg":"480x480","k_18341954_340.jpg":"340x340","k_18341954_220.jpg":"220x220","o_18341954_1280.jpg":"1280x841","o_18341954_1024.jpg":"1024x673","o_18341954_640.jpg":"640x420","o_18341954_480.jpg":"480x315","o_18341954_340.jpg":"340x223","o_18341954_220.jpg":"220x144","h_18341954_1280.jpg":"1280x854","h_18341954_1024.jpg":"1024x683","h_18341954_640.jpg":"640x427","h_18341954_480.jpg":"480x320","h_18341954_340.jpg":"340x227","h_18341954_220.jpg":"220x147","pp_18341954_1280.jpg":"1006x1280","pp_18341954_1024.jpg":"805x1024","pp_18341954_640.jpg":"503x640","pp_18341954_480.jpg":"377x480","pp_18341954_340.jpg":"267x340","pp_18341954_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x770","hd_18341960_1920.jpg":"1920x1080","k_18341960_1280.jpg":"1280x1280","k_18341960_1024.jpg":"1024x1024","k_18341960_640.jpg":"640x640","k_18341960_480.jpg":"480x480","k_18341960_340.jpg":"340x340","k_18341960_220.jpg":"220x220","o_18341960_1280.jpg":"1280x962","o_18341960_1024.jpg":"1024x770","o_18341960_640.jpg":"640x481","o_18341960_480.jpg":"480x360","o_18341960_340.jpg":"340x255","o_18341960_220.jpg":"220x165","h_18341960_1280.jpg":"1280x854","h_18341960_1024.jpg":"1024x683","h_18341960_640.jpg":"640x427","h_18341960_480.jpg":"480x320","h_18341960_340.jpg":"340x227","h_18341960_220.jpg":"220x147","pp_18341960_1280.jpg":"1006x1280","pp_18341960_1024.jpg":"805x1024","pp_18341960_640.jpg":"503x640","pp_18341960_480.jpg":"377x480","pp_18341960_340.jpg":"267x340","pp_18341960_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7718701 Threads: 1 Questions: 1628845119 Slow queries: 4838856 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111213998 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/on-je-diplomirani-modni-dizajner-kojeg-je-putin-obozavao-a-njegov-transfer-u-arsenal-umalo-je-sprijecila-ruska-tajna-sluzba-1108696 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/on-je-diplomirani-modni-dizajner-kojeg-je-putin-obozavao-a-njegov-transfer-u-arsenal-umalo-je-sprijecila-ruska-tajna-sluzba-1108696?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642270 [name] => andrej aršavin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-27 13:15:46 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-arsavin [link] => /tag/andrej-arsavin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492548 [name] => Više od sporta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vise-od-sporta [link] => /tag/vise-od-sporta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => specijal euro 2020 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => On je diplomirani modni dizajner kojeg je Vladimir Putin obožavao, a njegov transfer u Arsenal umalo je spriječila ruska tajna služba [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/25/18341958.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/25/18341958.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/25/18341946.jpg [title] => Aršavin sa suprugom AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/25/18341948.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/25/18341950.jpg [title] => Aršavin na primanju kod tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/25/18341954.jpg [title] => Alexander Nemenov ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/25/18341960.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Europsko prvenstvo 2008. bilo je posebno traumatično za Hrvate, jer je Turska na nevjerojatan način izbacila izabranike Slavena Bilića koji su do tada izgledali gotovo nepobjedivo. No, dok će građani Lijepe naše zauvijek proklinjati to prvenstvo, ostatak nogometnog svijeta pamtit će ga i po nekim lijepim stvarima  stvari. Jedna od njih je i ruski fantazist koji je svoju momčad iznenađujuće odveo do polufinala.

Iako je Andrej Aršavin tada imao već 27 godina, to je bilo tek prvo veliko natjecanje na koje je dobio poziv, a legendarni Guus Hiddink vodio ga je na EURO iako nije mogao igrati prve dvije utakmice na turniru zbog suspenzije. On mu se odužio odmah u svom prvom nastupu, kada je postigao pogodak u susretu sa Švedskom i pomogao svojoj momčadi proći u četvrtfinale.

Ruse je tamo čekala Nizozemska, koja će dvije godine kasnije doći do finala Svjetskog prvenstva, a nakon što je rezultat poslije 90 minuta bio 1:1, Aršavin je u drugom produžetku uzeo stvari u svoje ruke i s dva pogotka odveo svoju ekipu u polufinale. Španjolci, koji su kasnije i postali europski prvaci, bili su prejaki za Rusiju, ali Andrej je već bio stvorio ime i u veljači sljedeće godine zaradio transfer u Arsenal kod Arsenea Wengera.

Iako to tada nije bilo poznato, taj transfer se dogovarao dvije godine, a prethodio mu je pravi špijunski triler u koji je jedan nogometni agent uvučen „ni kriv ni dužan”, a u kojem su glavne uloge odigrali ruska tajna služba i gomila sumnjivih osoba. No, prije nego što krenemo na tu zaista bizarnu priču, pozabavit ćemo se Aršavinovim privatnim životom koji je također poprilično zanimljiv.

Diplomirao je modni dizajn

Dok je bio dijete, Andreja je udario automobil te je za dlaku izbjegao smrt. Na sreću, oporavio se, ali kada je napunio 12 godina doživio je novi traumatični trenutak kada su mu se roditelji rastali. Otišao je živjeti s majkom, ali je ona bila toliko siromašna da su bili smješteni u malom stančiću u kojem je on morao spavati na podu. Njegov otac, inače amaterski nogometaš, nagovorio ga je da krene trenirati nogomet, nadajući se da će Andrej imati uspješniju karijeru nego što je bila njegova, a on ga je poslušao te se priključio akademiji Zenita.

Andrej je bio problematično dijete, što nije čudno ako znamo u kakvim uvjetima je živio, pa je tako u drugom razredu osnovne škole pokidao razredni dnevnik, zbog čega je izbačen iz škole. No, obrazovanje mu nije predstavljalo problem, a činjenica da je bio vrlo talentirani igrač dame kao dijete, nametao je zaključak da se radi o inteligentnom mladiću.

Kako sa 17 godina još uvijek nije igrao za seniorsku momčad Zenita, Andrej je odlučio upisati studij kemijske tehnologije na Sveučilištu tehnologije i dizajna u Sankt Peterburgu. No, ubrzo se prebacio na studij modne kreacije, jer je, prema svojim riječima, „shvatio da tamo ima puno cura i mislio da se ne treba puno učiti”.

---

image
Alexander Nemenov
---

Andrej se nikada nije sramio to priznati te je u nekoliko navrata sam govorio o svojim kreacijama ženske odjeće, a za diplomski rad je dizajnirao odijelo koje se može nositi u sportske i „casual” svrhe. Ali kako mu je nogometna karijera napredovala, bilo je sve jasnije da će ona modnog dizajner morati pričekati.

I tu započinje mutna, uzbudljiva i nadasve bizarna priča koja je prethodila Aršavinovom transferu u Arsenal.

Špijunski triler koji je trajao godinama

Dennisu Lachteru, nogometnom agentu rođenom u Rusiji, koji se 1992. preselio u SAD, jednog je dana, dok je bio na poslovnom putu u Gani, zazvonio mobitel. S druge strane linije bila je njemu nepoznata osoba s ruskim naglaskom, koja mu je rekla:

„Želimo razgovarati s tobom o Aršavinu.”

Lachter je bio zbunjen jer on nije bio Aršavinov agent, niti je imao ikakve veze s nogometašem. To je i rekao osobi s druge strane linije i završio razgovor, ali onda su uslijedili novi pozivi od raznoraznih osoba iz Rusije. A stvari su otišle toliko daleko da je jednom, kada se našao u Moskvi, zaprimio poziv čovjeka koji je znao njegovu trenutnu lokaciju.

S obzirom na to da je rođen u Rusiji, Lachter je znao kako stvari tamo funkcioniraju i sve mu je bilo jako sumnjivo. Pozivi su se prorijedili tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, a onda je Lachter ponovno došao u Moskvu kako bi proslavio prijateljev rođendan. Nije prošlo dugo, a do njega je došao čovjek koji mu je rekao da njegov šef želi razgovarati s njim.

Lachter je doveden pred čovjeka koji ga je pitao može li naći kupca za Aršavina, a iako se nije radilo ni o predstavniku Zenita ni o igračevom agentu, Lachteru je bilo jasno da je riječ o nekoj utjecajnoj osobi. Pristao je pokušati pronaći zainteresirane klubove za usluge ruskog napadača i pokrenuo razgovore. Kada je imao okvirne opcije gdje bi Aršavin mogao završiti, odlučio je sjesti s njegovim agentom.

Lachter je na sastanku prezentirao ono što je uspio pronaći, a na njegovo čuđenje Aršavinov agent mu je hladno rekao da njegov klijent ne želi napustiti Rusiju, zahvalio mu se i otišao. Lachter je šokiran napustio sastanak, ali je odlučio da se više neće zamarati s tom pričom, koja mu je ionako od samog početka bila sumnjiva.

---

image
AFP
---

No, nekoliko mjeseci kasnije, ponovno je zaprimio poziv od nepoznate osobe s ruskim naglaskom koja ga je upitala je li uspio pronaći išta u inozemstvu za Aršavina, jer da igračev agent govori da nitko nije zainteresiran za njega.

Lachter u tom trenutku više nije znao što bi mislio o cijeloj situaciji te je „ispalio” na mobitel, rekavši pozivatelju da mu je dosta svega i da, ako Aršavin želi pričati s njim, neka ga sam nazove. Niti pola sata kasnije, Aršavin ga je zaista i nazvao te ga direktno pitao može li mu srediti transfer u inozemstvo. Lachter je pristao, ali pod uvjetom da se cijela situacija s njegovim agentom raščisti.

Aršavin je zaista raščistio odnos sa svojim dotadašnjim agentom, ali to je bio tek početak problema za Lachtera. Poznato je da je Vladimir Putin veliki navijač Zenita, a Aršavin mu je bio omiljeni igrač. Zbog toga je Lachter ubrzo zaprimio poziv od jednog od direktora Gazproma koji mu je pokušao objasniti koliko bi za njih značilo kad bi Aršavin ostao u klubu. Gazprom je inače glavni sponzor Zenita i najveća tvrtka u Rusiji koja je pod kontrolom vlade, stoga je bilo jasno da neće biti lako odvesti Aršavina iz kluba.

Nedugo zatim, na vrata Lachterove kuće u Moskvi pokucao je službenik FSB-a (ruske tajne službe). Zbunjeni Lachter prvo je mislio da se radi o nekakvoj šali, ali mu je čovjek pokazao značku i odveo ga u zloglasnu Lubjanku. Tamo su mu uzeli mobitel, remen, pa čak vezice od cipela i smjestili ga u prostoriju za ispitivanje. Lachter je u njoj sam sjedio puna dva sata, a kamera je pratila svaki njegov pokret.

Zatim je u prostoriju ušao čovjek koji mu je rekao da FSB želi da Aršavin ostane u Rusiji, a da bi dokazao koliko žarko to žele, poruči mu je da znaju gdje mu majka živi i da dobro razmisli o svojim postupcima, jer ne bi htjeli da joj se nešto dogodi. Lachter je izašao van nakon šest sati obuzet tolikom ljutnjom zbog cijele situacije da je rekao sebi da će umrijeti ako treba, ali da će učiniti sve da odvede Aršavina.

---

image
Aršavin na primanju kod tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva
AFP
---

Ako do sada mislite da ovo sve ne može biti istina i da se radi o nekakvom urbanom mitu, kojih je nogometni svijet prepun, reći ćemo vam da je sam Lachter cijelo svoje svjedočanstvo prepričao u jednom razgovoru za The Athletic. Dakle, svijet je za tu priču saznao iz prve ruke.

Prijelaz iz špijunskog trilera u bizarnu sapunicu

Lachter je zatim u ožujku 2008. došao u Marseille pogledati susret osmine finala Kupa UEFA između Olimpiquea i Zenita, a na tribinama je ugledao Arsenea Wengera, koji je došao gledati mladu nadu francuske momčadi, Samira Nasrija. Lachter je odlučio sjesti do njega i pitao ga što misli o Aršavinu. Iako je Zenit u tom trenutku gubio 3:0, Wenger je rekao da je oduševljen ruskim napadačem, ali kada je priča krenula u smjeru njegovog potencijalnog dolaska u Arsenal, Francuz je rekao da će to biti nemoguća misija jer će Zenit sigurno tražiti previše.

U međuvremenu je na adresu kluba iz Sankt Peterburga stigla ponuda iz Barcelone, Aršavinove velike želje, a kada mu je Lachter rekao da je Zenit hladno odbio 25 milijuna eura, Rus je ostao u šoku. Aršavin je bio razumio da će ga klub pustiti nakon Eura, a odbijanje te ponude dalo mu je do znanja da je stvarnost ipak drukčija.

Ni Tottenham nije bio bolje sreće, jer je predsjednik Zenita tijekom pregovora stalno dizao cijenu i ostavio dojam čovjeka koji uopće ne razmišlja o prodaji svoje zvijezde. Vrhunac se dogodio samo nekoliko dana prije kraja ljetnog prijelaznog roka, kada su se predstavnici Tottenhama i Zenita dogovorili sastati u Monacu nakon utakmice UEFA-inog Superkupa u kojoj je ruski klub kao osvajač Kupa UEFA trebao igrati protiv prvaka Europe Manchester Uniteda. No, do sastanka nije došlo, jer se predstavnici Zenita na njemu jednostavno nisu pojavili.

Lachter se tada odlučio za drugačiju taktiku te je kontaktirao sve medije u Rusiji, ukazavši im na ono što se događa Aršavinu, ali nitko to nije htio objaviti. Ipak, engleski mediji jedva su dočekali takvu senzacionalističku priču, a čak se i sam Aršavin odlučio oglasiti i reći da zaista želi napustiti Rusiju. To je izazvalo bijes u Zenitu te je Lachterov mobitel počeo neprestano zvoniti, ali on je ostao čvrst u svome naumu.

Aršavin je u veljači 2009. napokon uspio ostvariti transfer u Arsenal vrijedan otprilike 16 milijuna eura, ali do njega vjerojatno ne bi došlo da nije bilo još jedne bizarne priče. Lachter je čitao jedan časopis i vidio reklamu za auto salon u okolici Londona čiji je vlasnik čovjek pod imenom David Lachter. Kako je to prezime izuzetno rijetko (pripada ukrajinskim židovima), Dennis je sačuvao taj časopis.

Za to vrijeme, Joe Lachter, inače Danielov rođak, u novinama je vidio Dennisovu izjavu te je dvojac odlučio stupiti u kontakt s njim. U razgovoru su shvatili da su daljnji rođaci te da su im obitelji živjele jako blizu jedna drugoj u Ukrajini, a također se ispostavilo da Joe može pomoći Aršavinu da dođe u Englesku.

Naime, Joe je redovito igrao nogomet s čovjekom koji je u rodu s vlasnikom agencije koja je imala odlične veze u Rusiji i koja je između ostaloga posredovala u dovođenju Mikhaila Gorbačova u Veliku Britaniju 90-ih godina prošlog stoljeća. Ta veza zaista je uspjela „omekšati” stav Zenita i ruski klub je napokon dao zeleno svjetlo Arsenalu da mogu započeti pregovore s igračem.

---

image
Aršavin sa suprugom
AFP
---

No, kao što je bilo i za očekivati, oni nisu protekli nimalo lagano. Aršavin je odradio zimske pripreme sa Zenitom u Dubaiju i do kraja prijelaznog roka nije bilo ostalo još puno, a dogovor nije bio postignut. Lachter nije htio da se Aršavin vrati u Rusiju, a Zenit nije htio da ode u London, zbog čega su se strane dogovorile da će napadača poslati u Pariz da čeka u hotelu dok se stvari ne riješe.

Zatim je Europu zahvatila snježna oluja te su Lachter i ekipa odlučili ipak dovesti Aršavina u London posljednjim letom iz Pariza prije nego što su letovi obustavljeni. Andrej je u jednom trenutku napustio hotelsku sobu kako bi se javio ženi, ali su ga ljudi prepoznali te je vijest o njegovom boravku u Londonu eksplodirala svjetskim medijima. U Arsenalu su se sada našli pod pritiskom i bilo je jasno da će morati izaći u susret Zenitu kako ne bi „izvisili” pred očima javnosti.

Zbog toga su Aršavina podvrgnuli liječničkom pregledu od pet sati, što Lachter, prema svojim riječima, nikada prije nije vidio, a kada su sve druge opcije iscrpljene, pozvan je Alisher Usmanov, uzbekistanski milijarder i jedan od dioničara Arsenala, te zamoljen da povuče svoje veze u Gazpromu kako bi Aršavin potpisao za „topnike”.

Usmanov je htio dobiti garanciju od Lachtera da će Aršavin uspjeti u Arsenalu, ali nakon što mu Lachter nije htio to obećati, Usmanov je svejedno odlučio uključiti se u priču i zatražiti uslugu od svojih poznanika. Sam Aršavin oprostio je oko tri milijuna eura duga Zenitu i potpisao za Arsenal, a nakon cijelog tog trilera koji je trajao godinama, Rus je u Engleskoj vrlo brzo „izgorio”.

Epizodu u dresu „topnika” započeo je sjajno i u svojoj prvoj sezoni završio kao drugi najbolji igrač Arsenala po izboru navijača, iako je u klubu bio manje od pola godine. A njegova nevjerojatna predstava u derbiju protiv Liverpoola u kojem je zabio sva četiri gola u susretu koji je završio 4:4, ostat će upamćena kao jedna od najboljih utakmica nekog igrača ikada.

Ipak, s obzirom na to da je u Rusiji igrao do svoje 28. godine, bilo mu se teško naviknuti na život u Londonu. Često se žalio na promet u gradu, žene za volanom i činjenicu da ne može parkirati bilo gdje, nego samo na označena mjesta. Također je jednom prilikom izjavio da uopće nije znao što je to bankovni račun dok mu u Arsenalu nisu rekli da ga mora otvoriti kako bi mu imali gdje uplaćivati plaću.

---

image
AFP
---

Aršavin je s godinama sasvim pao u drugi plan u Arsenalu te se kasnije vratio u Zenit, a karijeru završio u kazahstanskom Kairatu. Njegov odnos s Lachterom također je „puknuo”, nakon što je u ruskim medijima objavljena jedna Lachterova izjava za koju se on kune da je nikada nije izrekao, a koja je Aršavinu stvorila probleme u svlačionici Arsenala.

Tako je psihološki triler koji je trajao godinama dobio sasvim antiklimaktični završetak koji zapravo pokazuje koliko je nogometni svijet kompleksan i nepredvidljiv te kako igrač koji je zadivio cijelu Europu i zbog kojeg intervenira šef države i tajna služba već sutra može utonuti u sivilo i postati nepoželjna roba za tržištu.

No, kako god bilo, Andrej Aršavin uvijek će imati onaj EURO 2008. i onu nezaboravnu utakmicu iz travnja 2009. kada je na Anfieldu zabio četiri gola Liverpoolu i bacio u delirij Arsenalove navijače, ali i cijeli nogometni svijet.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP Alexander Nemenov AFP
AFP
AFP
Aršavin sa suprugom
AFP
AFP
Aršavin na primanju kod tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/on-je-diplomirani-modni-dizajner-kojeg-je-putin-obozavao-a-njegov-transfer-u-arsenal-umalo-je-sprijecila-ruska-tajna-sluzba-1108696 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=19c8a23021282884244a2c6c3d4a18e6ed9d2b18 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=On+je+diplomirani+modni+dizajner+kojeg+je+Vladimir+Putin+obo%C5%BEavao%2C+a+njegov+transfer+u+Arsenal+umalo+je+sprije%C4%8Dila+ruska+tajna+slu%C5%BEba&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fon-je-diplomirani-modni-dizajner-kojeg-je-putin-obozavao-a-njegov-transfer-u-arsenal-umalo-je-sprijecila-ruska-tajna-sluzba-1108696 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fon-je-diplomirani-modni-dizajner-kojeg-je-putin-obozavao-a-njegov-transfer-u-arsenal-umalo-je-sprijecila-ruska-tajna-sluzba-1108696 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => specijal euro 2020 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaspecijal euro 2020

On je diplomirani modni dizajner kojeg je Vladimir Putin obožavao, a njegov transfer u Arsenal umalo je spriječila ruska tajna služba

27. lipnja 2021. - 21:00

Europsko prvenstvo 2008. bilo je posebno traumatično za Hrvate, jer je Turska na nevjerojatan način izbacila izabranike Slavena Bilića koji su do tada izgledali gotovo nepobjedivo. No, dok će građani Lijepe naše zauvijek proklinjati to prvenstvo, ostatak nogometnog svijeta pamtit će ga i po nekim lijepim stvarima  stvari. Jedna od njih je i ruski fantazist koji je svoju momčad iznenađujuće odveo do polufinala.

Iako je Andrej Aršavin tada imao već 27 godina, to je bilo tek prvo veliko natjecanje na koje je dobio poziv, a legendarni Guus Hiddink vodio ga je na EURO iako nije mogao igrati prve dvije utakmice na turniru zbog suspenzije. On mu se odužio odmah u svom prvom nastupu, kada je postigao pogodak u susretu sa Švedskom i pomogao svojoj momčadi proći u četvrtfinale.

Ru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:55