StoryEditorOCM
Više od sportaŠto s treninzima?

Drama zbog spektakla na Gripama, Davis Cup ‘potjerao‘ brojne klubove: ‘Split nije sportski grad, ovo je dno dna‘

Piše Ivan Renić
28. srpnja 2023. - 16:20

Što se događa u Splitu? Domaćinstvo Davis Cupa u rujnu trebalo je donijeti radost, opet živnuti splitski tenis. Potvrđeno je da će se u velikoj dvorani na Gripama igrati od 12. do 17. rujna. Uz Hrvatsku, nastupit će još SAD, Nizozemska i Finska. No, nastupiti na Gripama zato neće splitski klubovi. I to na tri tjedna!

Naime, iz Grada su informirali klubove da su "deložirani" na 20 dana iz velike i male dvorane na Gripama, te ona na poljudskim bazenima. Od 31. kolovoza do 20. rujna treninga - nema! Zgrožene klubove tako je obavijestio Splitski savez športova navodeći kako će iznaći alternativnu dvoranu za odigravanje utakmica za one kojima će sezona do tada početi.

A nesretnicima kojima neće početi do tada i koji "samo" treniraju, odrađuju posljednje pripreme za novu sezonu... Ahh, snađite se! Futsal, rukomet, odbojka, košarka... Deseci klubova su ovom skandaloznom odlukom ostali bez mjesta za trening.

image

Gripe će se opet napuniti

Jakov Prkić/Cropix

Potpuno nerazumijevanje

Oštar dopis objavio je Futsal klub Split, a prenosimo ga u cijelosti.

"Poštovani, ovim dopisom želimo cjelokupnu gradsku javnost upoznati sa skandaloznom odlukom Javne ustanove športski objekti vezanom uz korištenje dvorana za vrijeme trajanja Davis Cup susreta.

Naime, svim klubovima u splitskim sportskim dvoranama (Mala i velika na Gripama, Bazeni) zabranjeni su treninzi i natjecanja 20 dana (31.8.-20.9.) zbog potreba teniskog meča. Nastavno na to, Splitski sportski savez u svom dopisu klubovima napominje da se jave oni kojima je počelo natjecanje pa će im iznaći alternativnu dvoranu za odigravanje prvenstvenih susreta.

Kod čitanja ove obavijesti svaki sportaš je prvo provjerio radi li se o spamu ili virusu jer je nevjerojatno da itko tko veze ima sa sportom može ovako nešto napisati. Apsurdno je da JUŠO i Grad Split uopće ne vode računa o treningu sportaša i iznalaze alternativne načine organizacije službenih utakmica. Čak i samo napomena da se jave klubovi kojima je počelo natjecanje dovoljno govori o kakvom se sustavu radi.

A i o tome da ne shvaćaju osnovu sporta, ako nekome i počinje natjecanje kasnije, u listopadu, isti trebaju dvoranu i za najosjetljiviji dio sezone, pripreme. Shvaćamo i da je sve ovo politika, i da je u stvarnosti bitno samo "naslikavanje" ispred objektiva kamera. Taj sjaj velikog natjecanja može zavarati nekoga van Splita, ali u očima splitskih sportaša svi odgovorni su pali na dno. Obući će se lijepa odijela, namjestiti osmijeh i davati izjave o "najsportskijem" gradu na svijetu, a iza fasade stoji jedna velika trulež, kuća samo što se ne sruši. I ono najgore, potpuno nepoznavanje sporta.

Ne, Split nije sportski grad, dapače, neprijatelj je svojih sportaša. Hvala JUŠO-i i Gradu Splitu što su još jednom ponizili sav rad, sve natjecatelje i sva ulaganja u sport, svrstavajući nas u red običnih rekreativaca koji su se eto jedva skupili za odigrati neku utakmicu i popiti pivu. Dno dna."

 

Nema mjesta za sve

Za riječ-dvije o ovom problemu nazvali smo i predstavnicu rukometa. Javila nam se Silvana Bonković, nekadašnja rukometašica, dobro znano ime, a danas tajnica Splita 2010.

- Ovo je žalosno, skandalozno, brojni klubovi su ostali bez dvorane, od toga više od 10 prvoligaša. Eto, na kraju smo srećom otkazali nastup u Europi. Zamislite da sada moramo EHF-u prijaviti da nemamo dvoranu. Presmiješno. Grad već zna sve, poslali smo dopis. Obavijest nam je poslao Splitski savez športova, a ne Javna ustanova. Išli su linijom manjeg otpora.

Vidite li rješenje?

- Organizirat ćemo konferenciju za medije svih predstavnika klubova i iznijeti situaciju. Mi rješenja nemamo. Zašto? Jer u cijelom Splitu, uz navedene, postoje samo još dvije dvorane dimenzija za rukomet i futsal. To su Žnjan-Pazdigrad i Mejaši, s tim da Žnjan nema odgovarajuću podlogu. Mejaši imaju parket, ali ne možemo svi tamo.

Nisu problem utakmice...

- Najveći problem su treninzi. Utakmice ćemo već negdje odigrati. Okolna mjesta imaju po dvije dvorane, Split jednu... Nama je 9. rujna početak prvenstva i u prva dva kola smo domaćini. Ne možemo doći samo na utakmice.

Ali to nije sve. Organizatori Davis Cup htjeli su i vanjske terene na Gripama.

- Žele i to zbog svojih marketinških aktivnosti. Naši mladi tamo treniraju, stotine njih. Nemamo ništa protiv Davis Cupa, ali nedopustivo je da se to organizira preko leđa toliko klubova. I tko zna koliko još djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 06:33