StoryEditorOCM
Vaterpolobilo kuda...

Ne mogu oni bez Hajduka, nakon osvojenog zlata u Dohi Splićani pitali: ‘Kako je igrao s Rudešom?‘, evo čija je zastava

Piše Tonči Vlašić
18. veljače 2024. - 15:54
Mladen Rak, Jerko Marinić Kragić i Rino Burić u Dohi s bandjerom Hajduka, trofejom prvaka svijeta, zlatnim medaljamaTonči Vlašić/

Jerko Marinić Kragić i Rino Burić su djeca Splita, danas jedni od sportskih junaka Lijepe naše. Nakon što su u rujnu 2022. u svom gradu slavili s hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom naslov europskog prvaka, sad su u Dohi stajali na najvećoj stepeni pobjedničkog postolja svjetskog prvenstva.

Ali, ne mogu oni ni u ovim trenucima, kad se njih slavi, bez svog Hajduka. Kako je igrao s Rudešom? - pitali su nakon svega. Dubrovčanin Mladen Rak je bivši vaterpolski sudac, danas na velikim natjecanjima zadužen za video analizu. Ovo mu je četvrto svjetsko prvenstvo u toj ulozi. On je sa sobom u Dohu donio hajdukovu zastavu jer i on ‘druka‘ za Hajduka.

I čekao je da sve završi, kompletan protokol svečanog proglašenja, kako bi sve svoje ljubavi spojio u jednu sliku: hrvatska vaterpolska reprezentacija, Hajduk, naši svjetski prvaci, a Hajduk dobio Rudeš. Još Jerko i Rino sa zlatnim medaljama, s trofejom svjetskog prvaka.

I tako je Rak dobio uspomenu za sva vremena.

Gdje početi?

A što napisati nakon novog velikog uspjeha? Za početak: Hrvatska je svjetski prvak! Treći put u povijesti! Kakva radost u Dohi, u bazenu, na klupi, te na tribinama. Ivica Tucak je, nakon što je Marko Žuvela pogodio za pobjedu iz peterca, kad je bilo jasno kako je gotovo, kako smo najbolji, kako smo doputovali do vrha, sjeo na klupu. Podigao ruke u zrak, pogledao prema gore, uživao u tom trenutku.

Naravno, nije mogao još uživati u tom trenutku, ubrzo se našao u klupsku radosti. Dotrčalo je i vodstvo Hrvatskog vaterpolskog saveza, legendarni brk Ratko Rudić je tražio Tucka, svog nasljednika na klupi Hrvatske. Mladen Drnasin je grlio igrače, ljubio ih je Perica Bukić, Ivan Milaković...

image

Mladen Drnasin, Ratko Rudić, Ivica Tucak, Perica Bukić

Tonci Vlasic/Cropix

Još su mnogi bili u bazenu, pa su se io oni pridružili slavlju uz rub bazena, a zatim su skakali od sreće, te se vratili u bazen u kojem su koju minute prije potpisali fantastičan rezultat hrvatskog sporta. Jerko Marinić Kragić je grlio Marka Bijača, Marko Žuvela izbornika, ali nije puštao loptu, koju je poslao iza leđa Marca Del Lunga, vratara Italije, za konačnih 15:13 nakon peteraca u finalu Svjetskog prvenstva. Mate Anić je opet bio ‘lud‘ kad su se izvodili peterci, a prvo je Italija stekla prednost. Nije uspio Loren Fatović, a li nakon toga promašaj Italije, obrana Anića i onda je loptu uzeo najmlađi naš reprezentativac. Bilo je, pogodi li Žuvela, gotovo je. Ne uspije li, tad Italija ima priliku ostati u igri za zlatom.

Naravno, nije promašio. Sanjat će nas Italija. Čupat će kosu na spomen Hrvatske. Tri puta je protiv nas igrala finale, na svakom velikom natjecanju po jednom, i svaki put je izgubila. Alessandro Campagna je jedini akter sva tri finala. Gubio je od Ratka Rudića i njegovih u Zagrebu 2010. na EP-u, te u Londonu 2012. na Olimpijskim igrama, a sad je izgubio od Tucka i njegovih, koji su potpisali čudesan rezultat.

Veličanstveno. Fantastično – reći će naš izbornik.

Još to zlato...

- Moja životna želja je olimpijsko zlato. Dok ga ne budem imao u svojim vitrinama neću biti miran – istaknuo je Tucak, zatim otkrio.

- Nedavno su mi ugradili stent pa sam im rekao da igračima da me u slučaju uspjeha ne bacaju u bazen, ali Lolo (Loren Fatović) me je povukao. Ha, možda me se želi riješiti – nasmijao se režiser novog velikog uspjeha.

Odigrali smo vitešku utakmicu. Borili smo se kao lavovi, a suparnik je bio sjajan. Mišljenja sam, od kad pratim Italiju, kako je ovo bila njezina najbolja utakmica. Što reći još, da nam je netko rekao kako ćemo igrati oba finala, i na Europskom, i sad u Dohi, te postati svjetski prvaci... Nitko nam to ne bi vjerovao. Ova ekipa, koja je sad ovo ostvarila, formirana je prije dvije godine. Ne mogu zaboraviti riječi mnogih koji su rekli da nas čekaju teški dani, a mi smo u dvije godine europski i svjetski prvaci. Meni je ovo životna matura. I nek se zna, ovi momci nikada nisu pali, nikad nisu izgubili vjeru. Što se tiče peteraca, nekad te nagrade, nekad ne. Ponovno je Mate Anić obranio. Presretan sam, najviše zbog igrača – istaknuo je Tucak.

Marko Bijač nije okrunjen najboljim vratarom SP-a, a trebao je. Tko je odlučio da je to Marco Del Lungo, jedinica Italije? Francesco Di Fulvio je najbolji igrač, kapetan Italije, a Francuz Thomas Vernoux najbolji strijelac.

Ali, rekao je Bijač nakon Zagreba i poraza u finalu EP-a prije mjesec dana, kad je ponio opet naslov najboljeg vratara, istaknuo kako mu je važniji momčadski uspjeh. Da, ništa nam nije moglo ovaj dan pokvarit.

image
Tonci Vlasic/Cropix
image
Tonci Vlasic/Cropix
image
Tonci Vlasic/Cropix
image
Tonci Vlasic/Cropix
image
Tonci Vlasic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:30