StoryEditorOCM
Strani nogometu skupini a

Veliko slavlje Švicaraca u Njemačkoj: nadigrali Mađare i stigli do prve pobjede, nastupio i hajdukovac

Piše SPORT SD, HINA
15. lipnja 2024. - 17:00

Švicarska nogometna reprezentacija pobjedom je otvorila EURO, u susretu prvog kola skupine A pobijedila je u Koelnu Mađarsku s 3-1 (2-0).

Švicarska je na poluvremenu imala prednost od dva pogotka, a strijelci su bili Kwadwo Duah u 12. i Michel Aebischer u 45. minuti. Nada za Mađare otvorila se u 66. minuti kada je Barnabas Varga pogodio za 1-2, ali je sve zaključeno pogotkom Breela Embola u 93. minuti za konačnih 3-1.

Kroz cijelo prvo poluvrijeme vidjela se velika razlika u izvedbi te su Švicarci apsolutno dominirali tijekom uvodnih 45 minuta. Daleko rastrčaniji i s vrlo djelotvornim presingom Švicarci su posve razoružali Mađare koji nisu ni jednom kvalitetno zaprijetili Sommeru.

S druge strane, Švicarska je bila vrlo konkretna u svojim napadima te je relativno lako lomila neuvjerljivu mađarsku obranu. Švicarska je povela iz prve prave akcije na susretu, u 12. minuti. Sjajnu je asistenciju poslao razigrani Aebischer, što je bila polovica pogotka, a sve ostalo je obavio strijelac Duah koji je lako prevario Gulacsija za 1-0.

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

Primljeni pogodak dodatno je uzdrmao slabašnu Mađarsku, a nakon pogreške u mađarskoj obrani mogao je u 20. minuti zabiti Vargas za 2-0, ali je lopta pogodila suparničkog vratara i nije odsjela u mreži.

Švicarska je sve do kraja prvog dijela kontrolirala igru te se uglavnom igralo na mađarskoj polovici, a jedina šansa Mađarske u prvom dijelu dogodila se u 40. minuti. Szoboszlai je ubacio, a Orban na kraju nije reagirao na pravi način.

Na samom kraju prvog poluvremena Švicarska je povećala vodstvo. Odlični Aebischer je na vrhu šesnaesterca varkom tijelom izbacio jednog suparničkog igrača te je, praktički s mjesta, odlično naciljao za vrlo lijepi pogodak i 2-0 Švicaraca.

Odmah na startu drugog dijela, u 47. minuti, priliku za drugi pogodak na ogledu imao je Duah, ali je tada, za razliku od 12. minute, obranio mađarski vratar Gulacsi.

Potom je Švicarska prepustila loptu znatno više svojim suparnicima, no Mađari ni u takvom odnosu snaga nisu imali recept kako zaprijetiti švicarskoj obrani i Sommeru. Traljavo je Mađarska napadala, ali je u 64. minuti napokon stvorila pravu šansu. Nakon ubačene lopte Varga je na skoku ostao sam, dobro je pucao glavom, ali je lopta prošla tik pored švicarske vratnice.

Bila je to najava onoga što se dogodilo u 66. minuti kada je Mađarska smanjila. Dobru je loptu u šesnaesterac poslao Szoboszlai, a duel je dobio Varga i glavom pogodio za 1-2.

Nastavio se potom pritisak Mađarske koja je najčešće izjednačenje tražila s brojnim ubacivanjima i na tragu svog prvog postignutog pogotka. Mađarska do kraja više nije zaprijetila na pravi način, ali su se nizale velike prilike na drugoj strani.

Prvo je u 90. minuti Xhaka, nakon kornera, pucao, ali je odlično reagirao Gulacsi, dok je u idućem napadu Rieder išao sam prema mađarskom vrataru, ali je nakon driblinga otišao previše u stranu. Sve je zaključeno u 93. minuti kada je ponovno pogriješio Orban, a sve je iskoristio Embolo koji je prebacio Gulacsija i postavio konačnih 3-1.

Dodajmo i to da je nastup upisao i Laszlo Kleinheisler, igrač Panathinaikosa na posudbi u Hajduku. On je u igru ušao u 67. minuti umjesto Adama Nagyja.

U petak je, u prvom kolu ove skupine A, domaćin Njemačka pobijedila Škotsku s 5-1. U drugom kolu se sastaju Njemačka - Mađarska i Škotska - Švicarska, a susreti su na rasporedu u srijedu, 19. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 04:37