StoryEditorOCM
Strani nogometnovi ispad

Totalni skandal u Italiji: navijači Lazija veličali Hitlera te uzvikivali antisemitske povike u derbiju

Piše HINA
21. ožujka 2023. - 19:08

Rimski Lazio distancirao se u utorak od antisemitskih povika nekih svojih navijača tijekom nedjeljnog gradskog derbija protiv AS Rome (1-0), koje je u ponedjeljak osudila židovska zajednica glavnog grada Italije.

Rimski klub potvrdio je u priopćenju za javnost da je "uvijek prednjačio u javnoj osudi, sprječavanju i suzbijanju bez rezerve bilo kakvih diskriminirajućih, rasističkih ili antisemitskih demonstracija ili akcija".

Predsjednica Židovske zajednice u Rimu, Ruth Dureghello, objavila je u ponedjeljak na Twitteru videozapise navijača Lazija koji ponavljaju antisemitske povike, objavivši i fotografiju osobe na tribinama koja nosi dres Lazija s imenom " Hitlerson" s brojem 88, koji se u neonacističkom pokretu koristi u značenju "Heil Hitler".

Ove optužbe dolaze dok je već u tijeku istraga, od strane Talijanskog saveza, o navodnim antisemitskim sloganima navijača Lazija tijekom utakmice u Napulju (1-0) 3. ožujka.

U siječnju je sjeverni kut stadiona  Olimpico u Rimu, koji okuplja ultrase biancoceleste, zatvoren za utakmicu nakon rasističkih povika ovih ultrasa tijekom putovanja u Lecce, usmjerenih na crne igrače Samuela Umtitija i Lamecka Bandu.

Posljednjih godina Lazialijevi pristaše redovito su izdvajani zbog rasističkog ili antisemitskog ponašanja. U 2017. su se istaknuli slikom Anne Frank, njemačke židovske tinejdžerice koja je umrla u koncentracijskom logoru Bergen Belsen u Njemačkoj, koju su prikazali kako nosi dres AS Rome.

"Pokušali smo izbjeći, izolirati i suprotstaviti se ovim pojavama. Nastavit ćemo to činiti bez oklijevanja, kako bismo u Italiji i inozemstvu branili imidž kluba koji nikada nije imao nikakve veze s ovim", stoji u priopćenju Lazija..

Uključujući i tijekom nedjeljne utakmice, klub tvrdi da je radio na "identificiranju odgovornih" i "zabrani im ulazak na stadion" te namjerava surađivati ​​s vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 03:46