StoryEditorOCM
Strani nogometnije lipo čut

Talijan ‘jugoslavenskom psovkom‘ opalio po Zadraninu, on prošao lišo, a hrvatski nogometaš dobio crveni karton

Piše Sport SD
6. veljače 2024. - 16:12

Mučna situacija odvila se proteklog vikenda na talijanskim travnjacima. U susretu 23. kola Serie B Reggiana bila je domaćin FeralpiSalu, jednoj od momčadi koje se bore za ostanak u ligi. Susret je završio neriješenim rezultatom, a obilježila su ga i dva crvena kartona za gostujuću momčad. 

Prvo je direktni crveni karton zaradio Luca Fiordilino zbog opasnog starta na domaćem igraču Natanu Girmi, a drugi je bio rezultat bijesne reakcije hrvatskog napadača nakon primljenih uvreda.

Naime, Zadranin Karlo Butić dobio je žuti karton u prvoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela nakon sudara s talijanskim nogometašem Alessandrom Biancom. Talijan je nakon starta počeo vrijeđati Butića, a uputio je uvrede rasističkog karaktera. Talijanski mediji ne navode što mu je točno rekao, ali pišu da se radi o uvredi karakterističnoj za narode s područja bivše Jugoslavije te da je Butić već dobivao uvrede tog tipa.

Nakon utakmice iz Butićevog kluba zatražili su reakciju nadležnih i naveli da je hrvatski napadač zaplakao nakon isključenja. Ne žele, kako kažu, preuveličati epizodu, ali očekuju da nadležni shvate uzrok posljedice ponašanja njihovog napadača i nadaju se da će provokator i autor pogrdne izjave također biti kažnjen.

U obranu Butića stao je i njegov kapetan Davide Balestrero nakon utakmice. 

- Utakmica je bila obilježena sramotnom epizodom. Butić je loše reagirao i s pravom je isključen, ali dobio je rasnu uvredu koju smatram ponižavajućom. Vidio sam ga nakon utakmice jako potresenog. Možda je trebao reagirati kao vratar Milana Mike Maignan prije nekoliko tjedana Udinama. Ponavljam, reakcija Butića nije opravdana, ali želim istaknuti da se dogodila nevjerojatno ozbiljna situacija. Pouzdano znam da je vrijeđan na rasnoj osnovi i to se apsolutno ne smije događati – rekao je Balestro. 

Naknadne odluke o kaznama za ovu utakmicu donijet će se tijekom ovog tjedna. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 15:53