StoryEditorOCM
Strani nogometu dresu linza

‘Majko mila, uzeli ste nam titulu‘: bivši hajdukovac uživa, hat-trickom srušio je prvaka, još jednu veliku želju ima

Piše Marko Crnjak/SN
15. travnja 2024. - 10:46

Majko mila, uzeli ste nam titulu - poručio je Petar Ratkov, srpski ofenzivac RB Salzburga, Marinu Ljubičiću nakon što je hrvatski U-21 reprezentativac hat-trickom u 26. kolu prvenstva srušio aktualnog prvaka Austrije (3:1). Imao je Ljubičić i učinkovitijih partija u dresu LASK Linza, sjećamo se "pokera" protiv WAC-a u kolovozu 2022., no Salzburg je ipak druga dimenzija - pišu Sportske novosti.

Odgovara mu Austrija

- Hat-trick Salzburgu baš se i ne daje svaku utakmicu. Zadovoljan sam svojim nastupom, ali i igrom kompletne ekipe. Nismo im dozvolili puno velikih šansi, baš smo dobro stajali - nastavlja 22-godišnjak.

Mladi Vatreni ispravno govori - posljednji tko je zabio hat-trick Salzburgu bio je Japanac Daichi Kamada, tada u dresu Eintrachta u Europskoj ligi, u veljači 2020. godine! Ljubičić je prvi zabio s bijele točke, drugi na račun "njuha" pred protivničkim vratima, a treći nakon lijepog lažnjaka koji će izbaciti dvojicu Salzburgovih braniča. Pokazao se Hrvat u izvrsnom svjetlu i stigao do sedam pogodaka u ligaškoj sezoni, a ukupno 10 pridodamo li dva iz domaćeg Kupa i jedan u Europskoj ligi. Prošle sezone u svim natjecanjima utrpao je 16.

- Možda sam mogao zabiti poneki gol više. Da sam postigao još dva, tri ili četiri, bih bio dosta zadovoljan svojom sezonom. Nisam zabio zadnja dva mjeseca, pa mi posljednja utakmica još više znači. Inače, odgovara mi austrijski nogomet. Igra se dosta otvorenije, rijetko kad se ekipe zatvaraju, što je jako dobro za napadače, pogotovo kada igraš protiv nekoga kao što je Salzburg, koji će se uvijek otvoriti i napasti.

Teško je ne primijetiti Ljubičićevu zavidnu dozu sigurnosti pri izvođenju kaznenih udaraca. Pokazao nam je to i "panenkom" protiv Portugala na nedavnom Euru U-21, a i u petak je majstorski "zakucao" u gornji lijevi kut.

- Jako puno vježbam penale, a i baš ih uživam izvoditi. U tom segmentnu zaista imam samopouzdanja. Salzburgov vratar Schlager je prošle sezone branio za nas, rekao mi je da zna gdje ću šutirati, pokazivao prstom... No, nisam se dao omesti.

image
AFP

Dakle, Schlager je malo podbadao, a LASK-ova ‘devetka‘ dobro poznaje i protivničku ‘desetku‘ Luku Sučića, koji je asistirao za jedini pogodak gostiju.

- Ma, Luka je uvijek isti. Uvijek nešto zeza, zaista nogomet shvaća kao igru u pravom smislu.

Nadaju se Europskoj ligi

Ipak, Salzburgu nije do zabave jer u nedjelju je Sturm slavio na gostovanju kod Hartberga te se izjednačio na vrhu lige za prvaka s 32 boda.

- Možemo njihovu utrku usporediti s hrvatskim nogometom. Sturm je nešto poput Rijeke, uspije izboriti dobar rezultat čak i kada možda ne odigra najbolju utakmicu - kaže Ljubičić, te ostavlja otvorenom mogućnost da Salzburgu isklizne titula prvi put nakon 10 godina.

Njegov LASK zaostaje osam bodova za vodećima i ne može se previše nadati mjestu u vrhu. Mogli bi da nisu tako loše ušli u proljetni dio sezone, trener Thomas Sageder prije tjedan dana dobio je otkaz budući da je LASK u 2024. dobio tek jednu ligašku utakmicu, izgubio dvije i remizirao četiri. Zatim je uzde preuzeo Thomas Darasz, a Ljubičić oplemenio njegov debitantski nastup.

- Ovo dolazi kao šok terapija i nastavimo li tako, neće biti problema. Majke mi, drugi dio sezone je za zaborav. U prvom smo bili blizu vodećima, mogli smo u ligu za prvaka ući s dva-tri boda razlike. No, zimus je otišlo dosta igrača, ozlijedio se Žulj na kojem se temelji naša igra. Otad je sve krenulo nizbrdo, sada se nadamo u ostanak na trećem mjestu i play-offu Europske lige.

Kad smo kod EL, prisjetio se i nastupa na Anfieldu u 4:0 porazu od Liverpoola u grupnoj fazi ove sezone.

- Stadion i teren izgledaju brutalno, a atmosfera me malo iznenadila. Možda nas navijači nisu ozbiljno shvatili, malo su navijali i tu i tamo se digli na noge ili aplaudirali. Više je izgledalo kao kazališna publika, u Premier ligi vjerojatno nisu takvi.

A šute i navijači LASK-a u prvih 20 minuta svakog gostovanja, jer ne sviđaju im se ružičasti gostujući dresovi. U petak prvi put nisu navijali na domaćem stadionu, no Ljubičić ih je ipak natjerao na euforične povike. Naravno, nada se da bi u bliskoj budućnosti mogao na radar Zlatka Dalića.

- Svaki nogometaš želi u reprezentaciju. Petković, Budimir i Kramarić su realan izbor, a na meni je da se s ostatkom naših mladih napadača borim za pozornost - završno će poručiti Marin Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:06