stdClass Object ( [id] => 1073641 [title] => Sedam kartoLina Červara: Sretno u mirovini, Hrvatska pamti sve tvoje medalje [alias] => sedam-kartolina-cervara-sretno-u-mirovini-hrvatska-pamti-sve-tvoje-medalje [catid] => 280 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

1. Iz ponora do vrha svijeta

Kad je Europsko prvenstvo 2002. godine Hrvatska završila na posljednjem, 16. mjestu, doslovno je dotaknula dno. Bile su nužne promjene. Dotadašnjeg izbornika Josipa Milkovića u ožujku te godine zamijenio je Lino Červar, što je bila odluka koju su mnogi u hrvatskoj sportskoj javnosti dočekali sa skepsom. Otkud su njega izvukli, pitali su se. No budućnost će nam pokazati da je to bio pravi potez.

„Mago di Umago” preuzeo je tu potonulu i obeshrabrenu reprezentaciju koju su svi šamarali kad je to malo tko htio. Prihvatio je izazov i promijenio krvnu sliku momčadi ne plašeći se pružiti priliku mlađim igračima, ali nisu baš svi bili uvjereni da će biti uspješan. Kad smo Svjetsko prvenstvo 2003. u Portugalu otvorili porazom od Argentine i onda zaostatkom protiv Saudijske Arabije na poluvremenu, činilo se da je Lino zalutao i da nas čeka nova katastrofa. O, kako smo bili u krivu. I neka smo.

Pala je i ta Arabija, pa nakon nje Rusija, Francuska i Mađarska, u drugom krugu Egipat i Danska, u polufinalu Španjolska i u finalu Njemačka. Kakvo čudo! Balić, Metličić, Lacković, Šola i ekipa postali su globalne zvijezde, a Červaru je uspjelo nezamislivo. Posljednju momčad Europe odveo je do vrha svijeta! Po povratku im je priređen nezaboravan doček na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

2. Bez poraza do olimpijske slave u Ateni

Kao aktualni svjetski prvaci Červar i njegovi igrači stigli su na Olimpijske igre u Ateni 2004. u nadi da će vratiti Hrvatsku među medaljonoše nakon što smo propustili Igre u Sydneyju četiri godine ranije. Motiv je, dakle, bio ogroman, baš kao i samopouzdanje naše reprezentacije.

To se i vidjelo u svakoj minuti svake utakmice jer Hrvatska je u Ateni odigrala jedan od najdominantnijih turnira u povijesti velikih rukometnih natjecanja. Osam utakmica, osam pobjeda! Španjolska, Rusija, Island, Južna Koreja i Slovenija u skupini, a u nokaut-fazi domaćin Grčka, Mađarska i u finalu opet Njemačka. Bila je to prava rapsodija okrunjena konačnim slavljem posljednjeg dana Igara u Hellinikon Areni nakon kojeg je uslijedilo novo izdanje naše glasovite „gusjenice”.

Jednostavno, Hrvatska je tijekom tog turnira opčinila svijet. Pokazala je da rukomet može biti razigran, maštovit, zabavan. Mnoge generacije budućih rukometaša u taj su se sport zaljubili gledajući baš Hrvatsku u Ateni tog ljeta. Gledajući Balićeve majstorije, Lackovićeve i Metličićeve „bombe”, Džombin zarazni osmijeh, Šoline i Losertove bravure... U samo godinu i pol dana Červar je svjetskom zlatu dodao olimpijsko i ostvario životno djelo. Postao je besmrtan u povijesti hrvatskog sporta.

3. Devet pobjeda u deset utakmica dovoljno za – peto mjesto!?

Jedna od bolnijih epizoda Červarove ere na klupi hrvatske reprezentacije dogodila se na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2007. godine. Mnogi će reći da je Hrvatska na tom turniru igrala najbolji rukomet ikad. Glatko je osvojila skupinu prvog kruga u Stuttgartu, onda je u Mannheimu pobijedila Dansku, Mađarsku, Češku i Španjolsku.

Zadnjeg dana drugog kruga Hrvatska je imala siguran plasman u četvrtfinale, ali protiv Španjolske nije htjela kalkulirati. Igrala je sportski, korektno i pobijedila. Da je izgubila, išla bi na Island, a kasnije na Poljsku što bi bio praktički otvoren put do finala. Ali naravno da nije bilo govora da se u utakmicu uđe s mišlju da je – izgubiš. Hrvatska je odabrala teži, ali pošten put.

- Ne zanima nas tko će doći, željeli smo biti prvi – rekao je tada Ivano Balić, kasniji MVP prvenstva.

A došla je Francuska. Tadašnji europski prvak koji je, nevjerojatno, bio tek četvrti u svojoj skupini. I Francuzi su nas u Kölnu izbacili 21:18. Završili smo na kraju peti pobijedivši u razigravanju Španjolsku i Rusiju, što nas je dovelo do ukupno devet pobjeda uz jedan poraz na turniru. Ostao je gorak okus u ustima jer ta Hrvatska vrijedila je za novu medalju, možda i zlatnu.

4. Svađa s novinarima u Austriji i prvi odlazak 2010.

Godinu dana nakon razočaravajućeg poraza od Francuske u finalu Svjetskog prvenstva kojemu smo bili domaćini Hrvatska se zaputila na Europsko prvenstvo u obližnju Austriju. I opet je igrala sjajno, iako u pomlađenom sastavu bez Metličića, Džombe, Sulića, Dominikovića... Prošetala se do završnog vikenda u Beču gdje je u polufinalu izbacila Poljsku, ali je u finalu opet morala čestitati Francuzima.

No svemu tome prethodila je drama i izvan terena. Naime usred turnira, točnije dan prije odlučujuće utakmice drugog kruga protiv Danske u kojoj smo se borili za polufinale, Červar se posvađao s nekoliko hrvatskih novinara, nezadovoljan njihovim pisanjem, i objavio da odlazi s mjesta izbornika nakon završetka turnira. Bio je revoltiran, kako je rekao, otporom i nerazumijevanjem prema njegovu projektu pomlađivanja reprezentacije za Olimpijske igre u Londonu 2012.

Međutim, odluku je povukao tog istog dana, ostavivši naciju u stanju zbunjenosti. Osvojeno je srebro i Červar je nastavio dalje, da bi onda u ljeto te godine opet otišao, taj put zapravo. To više nije bila „patka”. Nije mogao uskladiti obveze u reprezentaciji s onima u makedonskom Metalurgu gdje je bio trener i odlučio je presjeći taj čvor. Ubrzo ga je naslijedio Slavko Goluža.

5. Povratak 2017., ali europsko zlato ostalo je samo san

Nešto manje od sedam godina nakon odlaska Lino Červar vratio se na klupu reprezentacije naslijedivši Željka Babića koji je spletom nevjerojatnih okolnosti završio tek četvrti na SP-u 2017. umjesto da je u najmanju ruku bio finalist. Červar je tako odabran za izbornika koji je poveo Hrvatsku na domaćem Euru početkom 2018.

Očekivanja su, jasno, bila najveća moguća. Zazivalo se zlato, jedino koje Hrvatskoj nedostaje. No doživjeli smo pljusku od Šveđana u splitskoj Spaladium Areni i baš su nam ta dva boda falila jer smo u drugom krugu u Zagrebu izgubili još od Francuske i tako ostali bez polufinala.

Među zadnja četiri nismo se plasirali ni 2019. na SP-u u Njemačkoj i Danskoj kada nam je presudio neočekivan poraz od Brazila u drugom krugu, a onda smo prošle godine na Euru naplatili gotovo sve te muke. Od Graza preko Beča do Stockholma Hrvatska je nošena fanatičnom podrškom s tribina odlučno koračala kroz turnir, u polufinalnoj drami eliminirala Norvešku poslije produžetka, ali je opet zastala na završnoj prepreci. Zaustavila nas je Španjolska i slomila nam srca. Bila bi to kruna Červarove ere jer bi objedinio tri najveća zlata i to s dvije različite generacije, a ovako je doživio i treći poraz u finalu Eura. Tako blizu, a tako daleko.

6. Krah u Egiptu i konačni odlazak

Porazom od Argentine Červarova je priča započela, porazom od Argentine je i završila. Ne baš doslovno jer ipak je Danska bila ta zadnja utakmica, ali nakon šokantnog posrtaja protiv Argentine na SP-u u Egiptu Červar je najavio odlazak po završetku turnira. Tko bi rekao da će baš Argentina, na rukometnoj mapi svijeta mala zemlja u usporedbi s Hrvatskom, tako ružno obilježiti epohu jednog od najvećih stručnjaka svih vremena.

Pomislili smo da je Červar možda iz rukava izvukao završni trik, odnosno priču o ostavci kao alatu za dodatnu mobilizaciju igrača, ali nije ispalo tako. Da se malo ohladio, možda bi drugačije postupio i ne bi ponudio ostavku dok je Hrvatska još imala šansu proći dalje, ali poslije Danske i konačnog kraja nadanja poručio je da se neće predomisliti.

U nesvakidašnjim uvjetima u Egiptu Červar i njegovi izabranici očito se nisu najbolje snašli i šteta je što je sve moralo završiti na ovaj način. Ne samo zbog te ostavke, već i zbog totalnog kolapsa protiv Danske koji je za nas značio najteži poraz na SP-u i najlošiji plasman (15. mjesto) na velikom natjecanju još od 2002. godine.

7.  Vratio Hrvatskoj status velesile, ostavio trag za sva vremena

Iako se o tajmingu njegova odlaska itekako može diskutirati, pogotovo u ovom delikatnom trenutku s kvalifikacijama za Olimpijske igre pred vratima, Červar je u svojih ukupno desetak godina na klupi hrvatske reprezentacije ostavio neizbrisiv trag. Možda zvuči kao izlizana fraza, ali to je uistinu tako. Jedan loš turnir ne može poništiti sve dobro što je napravio, a lijepih priča i uspjeha bilo je puno više nego onih ružnih i neuspjeha.

Pobogu, Červaru je do Egipta najlošiji plasman s Hrvatskom bilo šesto mjesto! Ej, šesto. S njim je Hrvatska konstantno bila u vrhu. Navikao nas je na borbu za medalje iz godine u godinu (što su radili kasnije i Goluža i Babić). Nekad bismo je osvojili, nekad ne. Ali uvijek smo bili tu negdje, krojili poredak na vrhu. U onom osjetljivom razdoblju početkom tisućljeća, kad je Hrvatska bila u ponoru, od neželjenog i odbačenog djeteta izgradio je uglednog i cijenjenoga gospodina, velesilu. No sada je došlo vrijeme za rastanak, tako to ide u životu. Hrvatska ide dalje, ali nikad neće zaboraviti svoga Lina.

---

Lino na klupi Hrvatske

Ožujak 2002. - postaje izbornik, nasljeđuje Josipa Milkovića

SP Portugal 2003. - zlato
EP Slovenija 2004. - 4. mjesto
OI Atena 2004. - zlato
SP Tunis 2005. - srebro
EP Švicarska 2006. - 4. mjesto
SP Njemačka 2007. - 5. mjesto
EP Norveška 2008. - srebro
OI Peking 2008. - 4. mjesto
SP Hrvatska 2009. - srebro
EP Austrija 2010. - srebro

Srpanj 2010. - odlazi s mjesta izbornika

Ožujak 2017. - vraća se na izborničku klupu umjesto Željka Babića

EP Hrvatska 2018. - 5. mjesto
MI Tarragona 2018. - zlato
SP Danska/Njemačka 2019. - 6. mjesto
EP Austrija/Norveška/Švedska 2020. - srebro
SP Egipat 2021. - 15. mjesto

---

---

Brojke

- 15 velikih natjecanja

- 8 finala

- 3 zlata

- 5 srebra

- na 14 uzastopnih velikih natjecanja bio među najboljih šest u poretku

Omjer na OI, SP, EP i MI

92 pobjede

6 remija

25 poraza

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => duga karijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => duga karijera 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-27 11:47:18 [created_by] => 3223 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-27 12:00:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-01-27 12:00:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 394 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 280 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz rukometa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, rukomet [secure] => 0 [page_title] => Rukomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/27\/15868094.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/27\/15868092.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/27\/15868454.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/27\/15885042.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/27\/15885048.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/27\/15885072.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/27\/15885610.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/27\/15868294.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/27\/15868140.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/27\/15902386.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/27\/15902388.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Anne-christine Poujoulat\/AFP","Anne-christine Poujoulat\/AFP","Mohamed Abd El Ghany\/AFP","Mohamed Abd El Ghany\/AFP","Mohamed Abd El Ghany\/AFP","AnneAnne-christine Poujoulat\/AFP","Anne-christine Poujoulat\/AFP","Mohamed Abd El Ghany\/AFP","Anne-christine Poujoulat\/AFP","Petr David Josek\/AFP","Petr David Josek\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15868094_1280.jpg":"1280x1280","k_15868094_1024.jpg":"1024x1024","k_15868094_640.jpg":"640x640","k_15868094_480.jpg":"480x480","k_15868094_340.jpg":"340x340","k_15868094_220.jpg":"220x220","o_15868094_1280.jpg":"1280x853","o_15868094_1024.jpg":"1024x682","o_15868094_640.jpg":"640x426","o_15868094_480.jpg":"480x320","o_15868094_340.jpg":"340x226","o_15868094_220.jpg":"220x146","h_15868094_1280.jpg":"1280x854","h_15868094_1024.jpg":"1024x683","h_15868094_640.jpg":"640x427","h_15868094_480.jpg":"480x320","h_15868094_340.jpg":"340x227","h_15868094_220.jpg":"220x147","pp_15868094_1280.jpg":"1006x1280","pp_15868094_1024.jpg":"805x1024","pp_15868094_640.jpg":"503x640","pp_15868094_480.jpg":"377x480","pp_15868094_340.jpg":"267x340","pp_15868094_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15868092_1280.jpg":"1280x1280","k_15868092_1024.jpg":"1024x1024","k_15868092_640.jpg":"640x640","k_15868092_480.jpg":"480x480","k_15868092_340.jpg":"340x340","k_15868092_220.jpg":"220x220","o_15868092_1280.jpg":"1280x853","o_15868092_1024.jpg":"1024x682","o_15868092_640.jpg":"640x426","o_15868092_480.jpg":"480x320","o_15868092_340.jpg":"340x226","o_15868092_220.jpg":"220x146","h_15868092_1280.jpg":"1280x854","h_15868092_1024.jpg":"1024x683","h_15868092_640.jpg":"640x427","h_15868092_480.jpg":"480x320","h_15868092_340.jpg":"340x227","h_15868092_220.jpg":"220x147","pp_15868092_1280.jpg":"1006x1280","pp_15868092_1024.jpg":"805x1024","pp_15868092_640.jpg":"503x640","pp_15868092_480.jpg":"377x480","pp_15868092_340.jpg":"267x340","pp_15868092_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","k_15868454_1280.jpg":"1280x1280","k_15868454_1024.jpg":"1024x1024","k_15868454_640.jpg":"640x640","k_15868454_480.jpg":"480x480","k_15868454_340.jpg":"340x340","k_15868454_220.jpg":"220x220","o_15868454_1280.jpg":"1280x854","o_15868454_1024.jpg":"1024x683","o_15868454_640.jpg":"640x427","o_15868454_480.jpg":"480x320","o_15868454_340.jpg":"340x226","o_15868454_220.jpg":"220x146","h_15868454_1280.jpg":"1280x854","h_15868454_1024.jpg":"1024x683","h_15868454_640.jpg":"640x427","h_15868454_480.jpg":"480x320","h_15868454_340.jpg":"340x227","h_15868454_220.jpg":"220x147","pp_15868454_1280.jpg":"1006x1280","pp_15868454_1024.jpg":"805x1024","pp_15868454_640.jpg":"503x640","pp_15868454_480.jpg":"377x480","pp_15868454_340.jpg":"267x340","pp_15868454_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15885042_1280.jpg":"1280x1280","k_15885042_1024.jpg":"1024x1024","k_15885042_640.jpg":"640x640","k_15885042_480.jpg":"480x480","k_15885042_340.jpg":"340x340","k_15885042_220.jpg":"220x220","o_15885042_1280.jpg":"1280x853","o_15885042_1024.jpg":"1024x682","o_15885042_640.jpg":"640x426","o_15885042_480.jpg":"480x320","o_15885042_340.jpg":"340x226","o_15885042_220.jpg":"220x146","h_15885042_1280.jpg":"1280x854","h_15885042_1024.jpg":"1024x683","h_15885042_640.jpg":"640x427","h_15885042_480.jpg":"480x320","h_15885042_340.jpg":"340x227","h_15885042_220.jpg":"220x147","pp_15885042_1280.jpg":"1006x1280","pp_15885042_1024.jpg":"805x1024","pp_15885042_640.jpg":"503x640","pp_15885042_480.jpg":"377x480","pp_15885042_340.jpg":"267x340","pp_15885042_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15885048_1280.jpg":"1280x1280","k_15885048_1024.jpg":"1024x1024","k_15885048_640.jpg":"640x640","k_15885048_480.jpg":"480x480","k_15885048_340.jpg":"340x340","k_15885048_220.jpg":"220x220","o_15885048_1280.jpg":"1280x853","o_15885048_1024.jpg":"1024x682","o_15885048_640.jpg":"640x426","o_15885048_480.jpg":"480x320","o_15885048_340.jpg":"340x226","o_15885048_220.jpg":"220x146","h_15885048_1280.jpg":"1280x854","h_15885048_1024.jpg":"1024x683","h_15885048_640.jpg":"640x427","h_15885048_480.jpg":"480x320","h_15885048_340.jpg":"340x227","h_15885048_220.jpg":"220x147","pp_15885048_1280.jpg":"1006x1280","pp_15885048_1024.jpg":"805x1024","pp_15885048_640.jpg":"503x640","pp_15885048_480.jpg":"377x480","pp_15885048_340.jpg":"267x340","pp_15885048_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15885072_1280.jpg":"1280x1280","k_15885072_1024.jpg":"1024x1024","k_15885072_640.jpg":"640x640","k_15885072_480.jpg":"480x480","k_15885072_340.jpg":"340x340","k_15885072_220.jpg":"220x220","o_15885072_1280.jpg":"1280x853","o_15885072_1024.jpg":"1024x682","o_15885072_640.jpg":"640x426","o_15885072_480.jpg":"480x320","o_15885072_340.jpg":"340x226","o_15885072_220.jpg":"220x146","h_15885072_1280.jpg":"1280x854","h_15885072_1024.jpg":"1024x683","h_15885072_640.jpg":"640x427","h_15885072_480.jpg":"480x320","h_15885072_340.jpg":"340x227","h_15885072_220.jpg":"220x147","pp_15885072_1280.jpg":"1006x1280","pp_15885072_1024.jpg":"805x1024","pp_15885072_640.jpg":"503x640","pp_15885072_480.jpg":"377x480","pp_15885072_340.jpg":"267x340","pp_15885072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15885610_1280.jpg":"1280x1280","k_15885610_1024.jpg":"1024x1024","k_15885610_640.jpg":"640x640","k_15885610_480.jpg":"480x480","k_15885610_340.jpg":"340x340","k_15885610_220.jpg":"220x220","o_15885610_1280.jpg":"1280x853","o_15885610_1024.jpg":"1024x682","o_15885610_640.jpg":"640x426","o_15885610_480.jpg":"480x320","o_15885610_340.jpg":"340x226","o_15885610_220.jpg":"220x146","h_15885610_1280.jpg":"1280x854","h_15885610_1024.jpg":"1024x683","h_15885610_640.jpg":"640x427","h_15885610_480.jpg":"480x320","h_15885610_340.jpg":"340x227","h_15885610_220.jpg":"220x147","pp_15885610_1280.jpg":"1006x1280","pp_15885610_1024.jpg":"805x1024","pp_15885610_640.jpg":"503x640","pp_15885610_480.jpg":"377x480","pp_15885610_340.jpg":"267x340","pp_15885610_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15868294_1280.jpg":"1280x1280","k_15868294_1024.jpg":"1024x1024","k_15868294_640.jpg":"640x640","k_15868294_480.jpg":"480x480","k_15868294_340.jpg":"340x340","k_15868294_220.jpg":"220x220","o_15868294_1280.jpg":"1280x853","o_15868294_1024.jpg":"1024x682","o_15868294_640.jpg":"640x426","o_15868294_480.jpg":"480x320","o_15868294_340.jpg":"340x226","o_15868294_220.jpg":"220x146","h_15868294_1280.jpg":"1280x854","h_15868294_1024.jpg":"1024x683","h_15868294_640.jpg":"640x427","h_15868294_480.jpg":"480x320","h_15868294_340.jpg":"340x227","h_15868294_220.jpg":"220x147","pp_15868294_1280.jpg":"1006x1280","pp_15868294_1024.jpg":"805x1024","pp_15868294_640.jpg":"503x640","pp_15868294_480.jpg":"377x480","pp_15868294_340.jpg":"267x340","pp_15868294_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15868140_1280.jpg":"1280x1280","k_15868140_1024.jpg":"1024x1024","k_15868140_640.jpg":"640x640","k_15868140_480.jpg":"480x480","k_15868140_340.jpg":"340x340","k_15868140_220.jpg":"220x220","o_15868140_1280.jpg":"1280x853","o_15868140_1024.jpg":"1024x682","o_15868140_640.jpg":"640x426","o_15868140_480.jpg":"480x320","o_15868140_340.jpg":"340x226","o_15868140_220.jpg":"220x146","h_15868140_1280.jpg":"1280x854","h_15868140_1024.jpg":"1024x683","h_15868140_640.jpg":"640x427","h_15868140_480.jpg":"480x320","h_15868140_340.jpg":"340x227","h_15868140_220.jpg":"220x147","pp_15868140_1280.jpg":"1006x1280","pp_15868140_1024.jpg":"805x1024","pp_15868140_640.jpg":"503x640","pp_15868140_480.jpg":"377x480","pp_15868140_340.jpg":"267x340","pp_15868140_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15902386_1280.jpg":"1280x1280","k_15902386_1024.jpg":"1024x1024","k_15902386_640.jpg":"640x640","k_15902386_480.jpg":"480x480","k_15902386_340.jpg":"340x340","k_15902386_220.jpg":"220x220","o_15902386_1280.jpg":"1280x853","o_15902386_1024.jpg":"1024x682","o_15902386_640.jpg":"640x426","o_15902386_480.jpg":"480x320","o_15902386_340.jpg":"340x226","o_15902386_220.jpg":"220x146","h_15902386_1280.jpg":"1280x854","h_15902386_1024.jpg":"1024x683","h_15902386_640.jpg":"640x427","h_15902386_480.jpg":"480x320","h_15902386_340.jpg":"340x227","h_15902386_220.jpg":"220x147","pp_15902386_1280.jpg":"1006x1280","pp_15902386_1024.jpg":"805x1024","pp_15902386_640.jpg":"503x640","pp_15902386_480.jpg":"377x480","pp_15902386_340.jpg":"267x340","pp_15902386_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15902388_1280.jpg":"1280x1280","k_15902388_1024.jpg":"1024x1024","k_15902388_640.jpg":"640x640","k_15902388_480.jpg":"480x480","k_15902388_340.jpg":"340x340","k_15902388_220.jpg":"220x220","o_15902388_1280.jpg":"1280x853","o_15902388_1024.jpg":"1024x682","o_15902388_640.jpg":"640x426","o_15902388_480.jpg":"480x320","o_15902388_340.jpg":"340x226","o_15902388_220.jpg":"220x146","h_15902388_1280.jpg":"1280x854","h_15902388_1024.jpg":"1024x683","h_15902388_640.jpg":"640x427","h_15902388_480.jpg":"480x320","h_15902388_340.jpg":"340x227","h_15902388_220.jpg":"220x147","pp_15902388_1280.jpg":"1006x1280","pp_15902388_1024.jpg":"805x1024","pp_15902388_640.jpg":"503x640","pp_15902388_480.jpg":"377x480","pp_15902388_340.jpg":"267x340","pp_15902388_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 280 [name] => Rukomet [alias] => rukomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7838099 Threads: 5 Questions: 1641851881 Slow queries: 4881198 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111545011 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/rukomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 280 [name] => Rukomet [alias] => rukomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/rukomet ) ) [link] => /sport/rukomet/sedam-kartolina-cervara-sretno-u-mirovini-hrvatska-pamti-sve-tvoje-medalje-1073641 [printLink] => /sport/rukomet/sedam-kartolina-cervara-sretno-u-mirovini-hrvatska-pamti-sve-tvoje-medalje-1073641?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 365696 [name] => Lino Červar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lino-cervar [link] => /tag/lino-cervar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => duga karijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sedam kartoLina Červara: Sretno u mirovini, Hrvatska pamti sve tvoje medalje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3223 [name] => Vedran Babić [username] => vedran-babi [email] => vedran-babi@sd.hr [password] => $2y$10$gFbywjW2kBysaKj6dCiTgud8qVNSXexNmeoIhU6PTYn6haGvfmFjy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vedran-babic-3223 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1741 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ccae21fa2683b134c7ba8f9a8076c822?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15868094.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Anne-christine Poujoulat/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15868094.jpg [title] => Anne-christine Poujoulat/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15868092.jpg [title] => Anne-christine Poujoulat/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15868454.jpg [title] => Mohamed Abd El Ghany/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15885042.jpg [title] => Mohamed Abd El Ghany/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15885048.jpg [title] => Mohamed Abd El Ghany/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15885072.jpg [title] => AnneAnne-christine Poujoulat/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15885610.jpg [title] => Anne-christine Poujoulat/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15868294.jpg [title] => Mohamed Abd El Ghany/AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15868140.jpg [title] => Anne-christine Poujoulat/AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15902386.jpg [title] => Petr David Josek/AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/27/15902388.jpg [title] => Petr David Josek/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

1. Iz ponora do vrha svijeta

Kad je Europsko prvenstvo 2002. godine Hrvatska završila na posljednjem, 16. mjestu, doslovno je dotaknula dno. Bile su nužne promjene. Dotadašnjeg izbornika Josipa Milkovića u ožujku te godine zamijenio je Lino Červar, što je bila odluka koju su mnogi u hrvatskoj sportskoj javnosti dočekali sa skepsom. Otkud su njega izvukli, pitali su se. No budućnost će nam pokazati da je to bio pravi potez.

„Mago di Umago” preuzeo je tu potonulu i obeshrabrenu reprezentaciju koju su svi šamarali kad je to malo tko htio. Prihvatio je izazov i promijenio krvnu sliku momčadi ne plašeći se pružiti priliku mlađim igračima, ali nisu baš svi bili uvjereni da će biti uspješan. Kad smo Svjetsko prvenstvo 2003. u Portugalu otvorili porazom od Argentine i onda zaostatkom protiv Saudijske Arabije na poluvremenu, činilo se da je Lino zalutao i da nas čeka nova katastrofa. O, kako smo bili u krivu. I neka smo.

Pala je i ta Arabija, pa nakon nje Rusija, Francuska i Mađarska, u drugom krugu Egipat i Danska, u polufinalu Španjolska i u finalu Njemačka. Kakvo čudo! Balić, Metličić, Lacković, Šola i ekipa postali su globalne zvijezde, a Červaru je uspjelo nezamislivo. Posljednju momčad Europe odveo je do vrha svijeta! Po povratku im je priređen nezaboravan doček na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

2. Bez poraza do olimpijske slave u Ateni

Kao aktualni svjetski prvaci Červar i njegovi igrači stigli su na Olimpijske igre u Ateni 2004. u nadi da će vratiti Hrvatsku među medaljonoše nakon što smo propustili Igre u Sydneyju četiri godine ranije. Motiv je, dakle, bio ogroman, baš kao i samopouzdanje naše reprezentacije.

To se i vidjelo u svakoj minuti svake utakmice jer Hrvatska je u Ateni odigrala jedan od najdominantnijih turnira u povijesti velikih rukometnih natjecanja. Osam utakmica, osam pobjeda! Španjolska, Rusija, Island, Južna Koreja i Slovenija u skupini, a u nokaut-fazi domaćin Grčka, Mađarska i u finalu opet Njemačka. Bila je to prava rapsodija okrunjena konačnim slavljem posljednjeg dana Igara u Hellinikon Areni nakon kojeg je uslijedilo novo izdanje naše glasovite „gusjenice”.

Jednostavno, Hrvatska je tijekom tog turnira opčinila svijet. Pokazala je da rukomet može biti razigran, maštovit, zabavan. Mnoge generacije budućih rukometaša u taj su se sport zaljubili gledajući baš Hrvatsku u Ateni tog ljeta. Gledajući Balićeve majstorije, Lackovićeve i Metličićeve „bombe”, Džombin zarazni osmijeh, Šoline i Losertove bravure... U samo godinu i pol dana Červar je svjetskom zlatu dodao olimpijsko i ostvario životno djelo. Postao je besmrtan u povijesti hrvatskog sporta.

3. Devet pobjeda u deset utakmica dovoljno za – peto mjesto!?

Jedna od bolnijih epizoda Červarove ere na klupi hrvatske reprezentacije dogodila se na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2007. godine. Mnogi će reći da je Hrvatska na tom turniru igrala najbolji rukomet ikad. Glatko je osvojila skupinu prvog kruga u Stuttgartu, onda je u Mannheimu pobijedila Dansku, Mađarsku, Češku i Španjolsku.

Zadnjeg dana drugog kruga Hrvatska je imala siguran plasman u četvrtfinale, ali protiv Španjolske nije htjela kalkulirati. Igrala je sportski, korektno i pobijedila. Da je izgubila, išla bi na Island, a kasnije na Poljsku što bi bio praktički otvoren put do finala. Ali naravno da nije bilo govora da se u utakmicu uđe s mišlju da je – izgubiš. Hrvatska je odabrala teži, ali pošten put.

- Ne zanima nas tko će doći, željeli smo biti prvi – rekao je tada Ivano Balić, kasniji MVP prvenstva.

A došla je Francuska. Tadašnji europski prvak koji je, nevjerojatno, bio tek četvrti u svojoj skupini. I Francuzi su nas u Kölnu izbacili 21:18. Završili smo na kraju peti pobijedivši u razigravanju Španjolsku i Rusiju, što nas je dovelo do ukupno devet pobjeda uz jedan poraz na turniru. Ostao je gorak okus u ustima jer ta Hrvatska vrijedila je za novu medalju, možda i zlatnu.

4. Svađa s novinarima u Austriji i prvi odlazak 2010.

Godinu dana nakon razočaravajućeg poraza od Francuske u finalu Svjetskog prvenstva kojemu smo bili domaćini Hrvatska se zaputila na Europsko prvenstvo u obližnju Austriju. I opet je igrala sjajno, iako u pomlađenom sastavu bez Metličića, Džombe, Sulića, Dominikovića... Prošetala se do završnog vikenda u Beču gdje je u polufinalu izbacila Poljsku, ali je u finalu opet morala čestitati Francuzima.

No svemu tome prethodila je drama i izvan terena. Naime usred turnira, točnije dan prije odlučujuće utakmice drugog kruga protiv Danske u kojoj smo se borili za polufinale, Červar se posvađao s nekoliko hrvatskih novinara, nezadovoljan njihovim pisanjem, i objavio da odlazi s mjesta izbornika nakon završetka turnira. Bio je revoltiran, kako je rekao, otporom i nerazumijevanjem prema njegovu projektu pomlađivanja reprezentacije za Olimpijske igre u Londonu 2012.

Međutim, odluku je povukao tog istog dana, ostavivši naciju u stanju zbunjenosti. Osvojeno je srebro i Červar je nastavio dalje, da bi onda u ljeto te godine opet otišao, taj put zapravo. To više nije bila „patka”. Nije mogao uskladiti obveze u reprezentaciji s onima u makedonskom Metalurgu gdje je bio trener i odlučio je presjeći taj čvor. Ubrzo ga je naslijedio Slavko Goluža.

5. Povratak 2017., ali europsko zlato ostalo je samo san

Nešto manje od sedam godina nakon odlaska Lino Červar vratio se na klupu reprezentacije naslijedivši Željka Babića koji je spletom nevjerojatnih okolnosti završio tek četvrti na SP-u 2017. umjesto da je u najmanju ruku bio finalist. Červar je tako odabran za izbornika koji je poveo Hrvatsku na domaćem Euru početkom 2018.

Očekivanja su, jasno, bila najveća moguća. Zazivalo se zlato, jedino koje Hrvatskoj nedostaje. No doživjeli smo pljusku od Šveđana u splitskoj Spaladium Areni i baš su nam ta dva boda falila jer smo u drugom krugu u Zagrebu izgubili još od Francuske i tako ostali bez polufinala.

Među zadnja četiri nismo se plasirali ni 2019. na SP-u u Njemačkoj i Danskoj kada nam je presudio neočekivan poraz od Brazila u drugom krugu, a onda smo prošle godine na Euru naplatili gotovo sve te muke. Od Graza preko Beča do Stockholma Hrvatska je nošena fanatičnom podrškom s tribina odlučno koračala kroz turnir, u polufinalnoj drami eliminirala Norvešku poslije produžetka, ali je opet zastala na završnoj prepreci. Zaustavila nas je Španjolska i slomila nam srca. Bila bi to kruna Červarove ere jer bi objedinio tri najveća zlata i to s dvije različite generacije, a ovako je doživio i treći poraz u finalu Eura. Tako blizu, a tako daleko.

6. Krah u Egiptu i konačni odlazak

Porazom od Argentine Červarova je priča započela, porazom od Argentine je i završila. Ne baš doslovno jer ipak je Danska bila ta zadnja utakmica, ali nakon šokantnog posrtaja protiv Argentine na SP-u u Egiptu Červar je najavio odlazak po završetku turnira. Tko bi rekao da će baš Argentina, na rukometnoj mapi svijeta mala zemlja u usporedbi s Hrvatskom, tako ružno obilježiti epohu jednog od najvećih stručnjaka svih vremena.

Pomislili smo da je Červar možda iz rukava izvukao završni trik, odnosno priču o ostavci kao alatu za dodatnu mobilizaciju igrača, ali nije ispalo tako. Da se malo ohladio, možda bi drugačije postupio i ne bi ponudio ostavku dok je Hrvatska još imala šansu proći dalje, ali poslije Danske i konačnog kraja nadanja poručio je da se neće predomisliti.

U nesvakidašnjim uvjetima u Egiptu Červar i njegovi izabranici očito se nisu najbolje snašli i šteta je što je sve moralo završiti na ovaj način. Ne samo zbog te ostavke, već i zbog totalnog kolapsa protiv Danske koji je za nas značio najteži poraz na SP-u i najlošiji plasman (15. mjesto) na velikom natjecanju još od 2002. godine.

7.  Vratio Hrvatskoj status velesile, ostavio trag za sva vremena

Iako se o tajmingu njegova odlaska itekako može diskutirati, pogotovo u ovom delikatnom trenutku s kvalifikacijama za Olimpijske igre pred vratima, Červar je u svojih ukupno desetak godina na klupi hrvatske reprezentacije ostavio neizbrisiv trag. Možda zvuči kao izlizana fraza, ali to je uistinu tako. Jedan loš turnir ne može poništiti sve dobro što je napravio, a lijepih priča i uspjeha bilo je puno više nego onih ružnih i neuspjeha.

Pobogu, Červaru je do Egipta najlošiji plasman s Hrvatskom bilo šesto mjesto! Ej, šesto. S njim je Hrvatska konstantno bila u vrhu. Navikao nas je na borbu za medalje iz godine u godinu (što su radili kasnije i Goluža i Babić). Nekad bismo je osvojili, nekad ne. Ali uvijek smo bili tu negdje, krojili poredak na vrhu. U onom osjetljivom razdoblju početkom tisućljeća, kad je Hrvatska bila u ponoru, od neželjenog i odbačenog djeteta izgradio je uglednog i cijenjenoga gospodina, velesilu. No sada je došlo vrijeme za rastanak, tako to ide u životu. Hrvatska ide dalje, ali nikad neće zaboraviti svoga Lina.

---

Lino na klupi Hrvatske

Ožujak 2002. - postaje izbornik, nasljeđuje Josipa Milkovića

SP Portugal 2003. - zlato
EP Slovenija 2004. - 4. mjesto
OI Atena 2004. - zlato
SP Tunis 2005. - srebro
EP Švicarska 2006. - 4. mjesto
SP Njemačka 2007. - 5. mjesto
EP Norveška 2008. - srebro
OI Peking 2008. - 4. mjesto
SP Hrvatska 2009. - srebro
EP Austrija 2010. - srebro

Srpanj 2010. - odlazi s mjesta izbornika

Ožujak 2017. - vraća se na izborničku klupu umjesto Željka Babića

EP Hrvatska 2018. - 5. mjesto
MI Tarragona 2018. - zlato
SP Danska/Njemačka 2019. - 6. mjesto
EP Austrija/Norveška/Švedska 2020. - srebro
SP Egipat 2021. - 15. mjesto

---

---

Brojke

- 15 velikih natjecanja

- 8 finala

- 3 zlata

- 5 srebra

- na 14 uzastopnih velikih natjecanja bio među najboljih šest u poretku

Omjer na OI, SP, EP i MI

92 pobjede

6 remija

25 poraza

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Anne-christine Poujoulat/AFP Anne-christine Poujoulat/AFP Mohamed Abd El Ghany/AFP Mohamed Abd El Ghany/AFP Mohamed Abd El Ghany/AFP AnneAnne-christine Poujoulat/AFP Anne-christine Poujoulat/AFP Mohamed Abd El Ghany/AFP Anne-christine Poujoulat/AFP Petr David Josek/AFP Petr David Josek/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/rukomet/sedam-kartolina-cervara-sretno-u-mirovini-hrvatska-pamti-sve-tvoje-medalje-1073641 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6deb90cb2bb7b058f498dd08cd37483194560f94 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sedam+kartoLina+%C4%8Cervara%3A+Sretno+u+mirovini%2C+Hrvatska+pamti+sve+tvoje+medalje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Frukomet%2Fsedam-kartolina-cervara-sretno-u-mirovini-hrvatska-pamti-sve-tvoje-medalje-1073641 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Frukomet%2Fsedam-kartolina-cervara-sretno-u-mirovini-hrvatska-pamti-sve-tvoje-medalje-1073641 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => duga karijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Rukometduga karijera

Sedam kartoLina Červara: Sretno u mirovini, Hrvatska pamti sve tvoje medalje

27. siječnja 2021. - 13:00

1. Iz ponora do vrha svijeta

Kad je Europsko prvenstvo 2002. godine Hrvatska završila na posljednjem, 16. mjestu, doslovno je dotaknula dno. Bile su nužne promjene. Dotadašnjeg izbornika Josipa Milkovića u ožujku te godine zamijenio je Lino Červar, što je bila odluka koju su mnogi u hrvatskoj sportskoj javnosti dočekali sa skepsom. Otkud su njega izvukli, pitali su se. No budućnost će nam pokazati da je to bio pravi potez.

„Mago di Umago” preuzeo je tu potonulu i obeshrabrenu reprezentaciju koju su svi šamarali kad je to malo tko htio. Prihvatio je izazov i promijenio krvnu sliku momčadi ne plašeći se pružiti priliku mlađim igračima, ali nisu baš svi bili uvjereni da će biti uspješan. Kad smo Svjetsko prvenstvo 2003. u Portugalu otvorili porazom od Argentine i onda zaostatkom pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:05