StoryEditorOCM
Rukometeuropsko prvenstvo

Perkovac najavio rukometni klasik: ‘Mi smo skroz nova reprezentacija, a oni više nemaju čovjeka koji nas je uništavao‘

Piše Dražen Pinević/SN
17. siječnja 2024. - 11:48

Naoko puni optimizma, ali realno s dosta straha otišli smo na Euro u Njemačku. Nakon prvog kruga pokazalo se zašto, oscilirali smo od fenomenalnog do jako lošeg, nismo pokazali sigurnost, ali kako god uspjeli smo izboriti prvo mjesto u skupini i ostvariti kakav takav kapital za nastavaka natjecanja. Šteta da on nije dva boda i plus 10 gol razlika, ali kako god to i da se dogodilo ne bi bilo presudno, jer u drugom krugu ako ne nastaviš biti konkurentan i dobar ništa nije važno - pišu Sportske novosti.

Izbornik Goran Perkovac uspio je sastaviti tim, u njemu su se i na samom Euru pojavili problemi. Otpao je Martinović, razbolio se Načinović, počeli smo s jednim vratarskim parom, završili s drugim. Što se ono kaže ‘lovimo se‘, a evo kako to izgleda iz prve ruke.

- Kiksali smo protiv Austrije i izgubili bod i jako dobru gol razliku, ali bez obzira na to u dugom krugu moramo nastaviti pobjeđivati, jer samo na taj način možemo ostvariti konačne ciljeve.

Imamo li mi snage nositi se s takvim reprezentacija kakve su Francuska i Njemačka. To je teški rukomet?

- To je rudarenje, to je non stop napad – obrana, tu se mora puno rotirati. Ali, što se tiče snage, mislim da je mi imamo, samo da li je možemo održati 60 minuta, to ne znam. Znam da ako i ne dobijemo Francusku, možemo dobiti ostale i to znači da imamo dobre šanse nastaviti s dobrim turnirom u Kölnu. Za dobiti Francusku moramo odigrati cijelu utakmicu na visokoj razini. Ako to uspijemo imamo šansu.

Imaju jaku obranu, sjajne šuter, ali bez obzira na to lome tranzicijom?

- To je njihova velika snaga u današnjoj generaciji, snaga koju nose iz klubova poput Barcelone gdje su godinama radili Mem i Fabregas skupa, pa sada Mem i Richardson. To je lijepo za gledati, a za to trebaš jako puno trčati i ne stati. Kada izađeš iz utakmice i kažeš da te sve boli, znači da si dao sve od sebe i to očekujem od svojih igrača.

Gdje je sredina naše izvedbe, jedna krajnost je Španjolska, druga Austrija?

- Danas nema malih reprezentacija, postoje Farski otoci i slični, puno se trči, a u trčanju svi mogu biti jako dobro. Danas nema toliko taktičkog nadmudrivanja kao nekad, ali ako ne možeš trčati nemaš što očekivati. Mi smo u stanju trčati, a imamo i fizičke argumente i ako ostanemo zdravi do kraja, možemo se sa svima nositi.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ne smijemo izgubiti bod protiv Austrije na takav način, nakon tri razlike i s toliko iskusnim igračima u sredini?

- Slažem se, ne samo mi. Ne može nam se dogoditi da srljamo u kontru, gubimo lopte, da tako odigramo igrača više na kraju, bez da smo došli do prave šanse za gol. To je više detalja, ta dekoncentracija je previše čak i za Austriju. To moramo učiti, a samo kroz takve utakmice možemo naučiti.

Jeste ukazali na to?

- Nismo imali neki veliki zajednički sastanak, ali sam u pojedinačnim razgovorima rekao da se takve stvari ne smiju događati. Kada je akcija kako treba, rijetko kada pogriješimo.

Tko vas je iznenadio od reprezentacija?

- Mađari, imaju jako dobro sastavljen tim s novim mladim golmanima kao i mi. Oni su reprezentacija koja može biti iznenađenje na ovom Euru. Dobiti Island osam golova razlike nije nimalo jednostavno, a oni su to uspjeli. Čvrsti su u obrani, s povratkom Lekaia su dobili super razigravača, ostalo je već uigrano kroz godine.

Francuzi?

- Igraju odlično, razbili su Njemačku, što je jako teško. Igraju jako pokretljivo i čvrsto u obrani, brzo u tranziciji, ali će trebati pokazati puno mišića da dobiju i nas. To nije Francuska koja je bila nekad kada su imali Omeyera koji nas je uništavao. Sada je situacija drugačija, profil je nešto drugačiji. Mi smo skroz nova reprezentacija i te neke stvari ne treba uspoređivati s prošlim vremenima.

Luka Klarica bio je naš najbolji igrač u pobjedi protiv Rumunjske s kojom smo se plasirali u drugi krug Eura

- Bilo je straha kako će to odraditi Luka Klarica u trenutku kada je preko noći došao u poziciju da bude naš prvi desni vanjski. Ali, tihi Zadranin, što nije uvijek uobičajeno, odgovorio je vrhunski i bio naš najbolji igrač u pobjedi protiv Rumunjske koja nas je odvela u drugi krug Eura. U formi je, ista traje cijelu sezonu u Zagrebu, brz je na nogama i daje nam svojim načinom igre kvalitetu koja je uvijek dobro došla.

Kakva luda sezona…

- Malo je neobična, počela je s mononukleozom i puno neizvjesnosti oko povratka. Na sreću, dobro je završilo, stigao sam sve, uključio se u Zagrebu gdje je sezona bila odlična i ovo je samo nastavka toga na što sam posebno ponosan. Iskreno, nisam se ni nadao da bih mogao biti prva opcija u jednom trenutku, jer je konkurencija super, jer smo kroz pripreme bili četvorica. No, prvo nas je napustio Stepančić, onda se ozlijedio Martinović što mi je posebno žao jer nam jako nedostaje i tu smo ostali Maraš i ja. Dobio sam povjerenje, to je nešto zbog čega sam tu i na što sam bio spreman i ispalo je OK.

Koliko pomaže iskustvo Lige prvaka?

- Uh, jako puno. Kada sam prije četiri godine počinjao sve me impresioniralo, sada mi je već sve normalno i takve utakmice koje su puno teže od domaćih, recimo, jako puno daju mladom igraču. Mislim da je svaki mladi igrač s takvom utakmicom bolji.

image
Ante Čizmić/Cropix

Mi smo svašta odigrali u Mannheimu?

- Bilo je fenomenalno protiv Španjolske, protiv Austrije nije bilo tako. Na to se trebamo bazirati, da nam se ne bi ponavljalo. Uvjeren sam da mi to možemo. Pokazali smo da možemo, šteta je samo da tu veliku pobjedu nad Španjolcima nismo bolje kapitalizirali.

Ima li Zadrana u Njemačkoj?

- Ima sigurno, makar mojih još nema, nema ulaznica za utakmice, pa ako se ukaže koja u Kolnu vjerujem da će i oni biti tu.

Trebali ste igrati nogomet?

- Jesam, trenirao sam paralelno jedno vrijeme. Išlo mi je, ali sam se odlučio za rukomet. U nogometu sam bio lijevi bek, sav sam ‘livi‘ i ruka i noga.

Kako funkcionirate kao prva opcija na desnom vanjskom?

- Nadam se dobro, to trener najbolje zna. Ako pitate za strah, nema ga, za to treniram cijeli život, pripremam se i spreman sam uzeti šansu kada mi se ukaže prilika.

Sada dolaze teška iskušenja u Kölnu?

- Na Euru je svaka utakmica teška, vidjeli ste i sami da se svašta događa ako nisi maksimalan i fokusiran u svakom trenutku. Slijede nam četiri vrhunska protivnika, željeli smo takav izazov, jer samo ako pobjeđuješ najbolje može i sam takav biti. To su vrhunske utakmice i sve u tom drugog krugu odlučivat će sitnice.

Jeste li ikad igrali s Francuskom?

- Nisam, ovo će biti prvi puta, Puno puta sam ih gledao, puno puta su nas znali razočarati. To su sve vrhunski igrači s kojima se srećem već četvrtu sezonu u Ligi prvaka, znamo svi o kakvoj se kvaliteti radi i trebat će nam puno dobrog rukometa da uspijemo. Jako je teško s njima igrati jedan na jedan, moramo tražiti lakša rješenja, a za takvu igru treba nam puno koncentracije, više nego što smo imali u svim utakmicama do sada. Znam da možemo, ali koliko to svaki do nas sada želi saznati. Mislim da je Francuska idealna za tako nešto – zaključio je Luka Klarica.

Nije igrao protiv Rumunjske i to je bilo šteta, jer je Veronu Načinovića svaka utakmica u dresu reprezentacije jako bitna. Pokosila ga je viroza, oporavlja se i bit će u kadru za utakmicu s Francuskom koja će posebno njemu biti zanimljiva, jer nosi dres Montpelliera i suigrač je s mnogim francuskim reprezentativcima danas. Zdravlje je bolje, vidjelo se to na polasku reprezentacije za Köln u srijedu ujutro vlakom iz Mannheima.

- Francuska je top tim, kandidat za osvajanje ovog Eura. Pokazali su to najbolje u utakmici protiv Njemačke koja je ovdje domaćin. Čeka nas teška utakmica.

Vaši suigrači iz Montpelliera nose puno toga u Francuskoj?

- Ima ih puno. Konan obrambeni specijalist, Lenne i Porte su desna krila, dva vratara Desbonet koji je prvi i Bolzinger su također ovdje. Ne znam tko će igrati, ali znam da su svi sjajni igrači.

Pogled na Francusku, kako ih pobijediti?

- Ne znam je li se promijenilo, ali znam da su jako čvrsti i da ih se samo kao tim možemo pobijediti. Gusto u obrani s dobrim vratarima, laki golovi i sve najbolje što imamo moramo pokazati za pobjedu – zaključio je Načinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 19:45