stdClass Object ( [id] => 568445 [title] => Rađa ga 'iskopao' na Dračevcu: Moji su izabranici NBA potencijal, Perasovića lovi deset klubova... [alias] => rada-ga-iskopao-na-dracevcu-moji-su-izabranici-nba-potencijal-perasovica-lovi-deset-klubova [catid] => 278 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Košarkaška U16 reprezentacija pod vodstvom trenera juniora i druge momčadi Splita Milana Karakaša u Novom Sadu okitila se naslovom europskih prvaka. Znalo se da Hrvatska ima talentiranu generaciju, ali nije se uoči prvenstva baš govorilo o zlatu. Španjolska, Litva, Francuska slovili su za favorite, ali naši kadeti na koncu su pokorili Europu.

– Smatrao sam da imamo veliki talent, ali strahovao sam zbog kratke klupe. Medalji smo se nadali, i zlatu, ali nisam smatrao da je to baš najrealnije. U gotovo svaku utakmicu, osim s Italijom, ulazili smo kao “dark horse” – priznao nam je Karakaš tijekom razgovora vođenog na splitskim Gripama.

No, nakon uvodnog poraza od Turske padali su Njemačka, Grčka, u osmini finala Italija, četvrtfinalu Litva, polufinalu Francuska te u borbi za zlato Španjolska.

– Dobijali smo sigurnost tijekom turnira. Toliko smo odrasli tijekom prvenstva, toliko sam bolje počeo osjećati momčad, da sam prije finala bio samopouzdan da ćemo dobiti iako sam uoči prvenstva smatrao da su Španjolci bolji petnaestak koševa.

Četiri su imena oko kojih je najviše pompe, sinovi bivših reprezentativaca Roko Prkačin (Cibona) i Ivan Perasović (Split), Boris Tišma (Real Madrid) te Matej Bošnjak (Cedevita).

– Ta sva četiri glavna igrača, Prkačin i Tišma koji su bili u petorci turnira, kapetan Bošnjak i Perasović imaju roditelje košarkaše, a Nikša Prkačin i Velimir Perasović igrali na top nivou. Vidi se da su s obje noge na zemlji, da su im očevi pravi savjetnici koji znaju što im treba i neće dopustiti da polete. Nisu igrači koje hvata trema. U ovim godinama utakmice odlučuju uglavnom greške, a u nas su to bila NBA rješenja. Jedan je zakucao u facu, drugi pogodio tricu preko ruke, treći mi je rekao “treneru dajte mi balun ja ću to riješit’”... Trebali bi jednog dana biti nositelji A reprezentacije. 

Jesu li NBA potencijali?

– Jesu, no ipak razni faktori na to utječu. Optimistom me čine njihovi roditelji. Perasoviću je prišlo deset klubova, Barcelona, Olympiacos, puno NBA skauta u čijim je bilježnicama. Sva sreća Velimir zna što treba, ide korak po korak i ne treba trčati za novcem. Nažalost mnogi tako rješavaju egzistenciju.

Što toj djeci još treba da se ne izgube?

– Odgojio sam se na pričama kako je generacija Rađe, Kukoča s trenerom Trninićem ljeti radila po osam-deset sati dnevno. Ako su takvi talenti toliko trenirali, zašto bi netko tko nije toliko talentiran mislio da može to napraviti s dva-tri sata rada? Bit je da sada rade kao psi, ali je to prije svega do klubova. Moraju imati dobar program rada – naglasio je Karakaš.

– Naš Perasović mora imati uvelike individualiziran pristup, put prema prvoj momčadi, dovoljno utakmica u raznim ulogama. Super je što Split u zadnje tri godine ima B momčad Universitas u kojoj ima prostora za mlade. Perasović je kadet, a prošle sezone je već sa 15 godine igrao sedam-osam susreta. Ove sezone očekujem da bude nositelj, da igra i po 25 minuta. Perasović i u juniorima mora biti jedan od glavnih igrača, dobiti priliku ajmo reći nauštrb rezultata da radi stvari za koje si tada svjestan da ih ne može napraviti kako treba.

Imao si trnovit put do ovoga, trenerski i igrački?

– Prošao sam omladinski pogon Splita. Bio sam najgori igrač za trenera, pogotovo u pubertetu. Jednom me moj bivši pomoćnik Hrvoje Marin opisao kako sam sve suprotno od onoga što sam bio kao igrač. Bio sam težak, najgori za sebe. Nisam podnosio nepravdu, autoritete. Prvo sam išao u Adriatic, Solin, Mislav pa dvaput u Alkar u kojem sam proveo najljepše godine, igrao sam i prvu ligu. Još sam igrao i u Kaštelima i Trogiru.

U Trogiru si počeo trenerski put.

– Trenirao sam djecu dok sam igrao drugu ligu, pa u Adriaticu mlađe kadete i kadete. Istovremeno sam bio prvo pomoćnik, a poslije i glavni trener momčadi Sveučilišta. Bili smo i europski prvaci. 

Kako je uopće biti trener mlađih kategorija?

– Realno je da će svaki trener bježati u seniore – zbog plaće. Do prije par godina u Adriaticu sam morao još mnogo dodatnih poslova raditi da bih došao do jedne plaće. Mene vuče viši nivo košarke, ali ne zbog novca. U ovom trenutku kadetska i niža košarka su mi premali izazov.

Jesi li bio blizu odustajanja?

– U Adriaticu i Trogiru znao sam se šaliti da nisam obiteljski čovjek s dvoje djece, nego student pošto sam radio tri-četiri posla. Iskrcavao sam teret, radio na baušteli, kao noćni čuvar, u autopraonici, raznosio “Slobodnu”... Kao igrač u Kaštelima radio sam noću kao vozač u pekari, a po danu sam trenirao. Realno trenerski posao u tim klubovima i nije bio toliko zahtjevan, pa nisam ni bio potplaćen, ali nemaš sigurnost. Da mi je tada netko ponudio posao profesora tjelesnog odmah bih prihvatio.

Jedan kolega te opisao kao košarkaškog fanatika kojem su najvažniji supruga i dvije kćeri?

– Ne postoji posao koji nisam radio i stalno bih gledao na sat. U dvorani mogu stati satima da ne pogledam koliko je sati. Malo tko može reći da radi ono što voli i da može živjeti od toga. Biti s te perspektive opterećen plaćom je pogrešno razmišljanje. Ako zaista vrijedim, uz dozu sreće, vjerujem da će jednog dana i taj dio doći. Ako ne, opet dobro. Nije loše ni cijeli život raditi s mlađima, ako djeci ništa neće faliti na stolu, a guštaš u tome što radiš. To bih odmah potpisao.

Dino Rađa je mnogo napravio za tvoju karijeru?

– Definitivno. Baš mi je pričao da je vidio Mirka Novosela koji ga je pitao gdje su me pronašli. To mi imponira.

Gdje te Rađa “pronašao”?

– Na Dračevcu, igrali smo polufinale amaterske lige. Svidio mu se moj vic u igri i pozvao me da igram za njegovu momčad. Poslije se poklopilo da sam u Adriaticu trenirao njegovog sina. Svidjelo mu se kako radim. Kada je bio savjetnik u Splitu stigao sam kao pomoćnik Ivice Burića.

Nazvao te “osobnim projektom”?

– Rađa mi je prvog dana na Gripama ispred svih rekao: “Ja sam te doveo, ja ću te prvi puknit nogon u guzicu ako ne buden zadovoljan kako radiš”. Bilo je otpora da budem izbornik. Tu me Rađa zaštitio. Svaki put kad bismo se čuli samo mi je ponavljao “zatvori se u dvoranu i radi, to je tvoj posal, za ostalo se ne brini...” Zato mi je ovo zlato draže zbog njega nego zbog mene – priča nam Karakaš koji se prisjetio još jedne zgode s Rađom.

– Jednom sam mu se zahvalio na prilici, a on mi je kazao: “Ti stvarno ništa ne razumiš. Boli mene neka stvar za tebe. Da ne vidim da si dobar trener, nikada te tu ne bi stavija.”

No, gdje bi bio zlatni trener Karakaš da nije bilo Rađe?

– Realnost je da bih još bio trener Adriatica. Smatram da sam opravdao Rađino povjerenje i da ću u budućnosti to i dalje raditi. 

 

‘Pomoćnik Stipe Kuliš bio mi je oslonac’

Karakaš se posebno zahvalio stručnom stožeru.

- Moj pomoćnik Stipe Kuliš mi je bio kamen oslonac. Bez podcjenjivanja Borika, čudi me da već odavno nije na puno višem nivou. Dva kondicijska trenera Mario Marković i Zvonimir Galovac su nevjerojatni radnici i pozitivci, a našem fizioterapeutu Domagoju Rezi nije bio problem ni do dva ujutro masirati igrače.

Bez tih ljudi ne bismo uspjeli - naglasio je Karakaš.     

Kao trenere koji su imali veliki utjecaj na njega istaknuo je Nikšu Bavčevića i Velimira Perasovića.

- Kao trener Splita Bavčević mi nije samo dopuštao da dolazim na treninge, nego je nakon svakoga zahtjevao da ga pitam sve što me zanima. Kada je Perasović otišao iz Efesa neki su me zafrkavali da će mi sada bit na svakom treningu i da će mi “popit mozak”. Ja sam njemu “popija mozak”. Ne dolazi na treninge, ali kako kupi sina imam priliku pričati s njim. Dao mi je puno košarkaških i životnih savjeta. 

Perkušić radom može u prvu momčad ‘žutih’

Drugi Splitov igrač bio je Ante Perkušić.

- Odličan je karakter, veliki radnik. S obzirom da nikada nije igrao na ovakvom nivou ovo je bilo malo previše za njega. Trebao je biti igrač zadatka, naš šesti-sedmi igrač, imati barem 15 minuta.

- Nije odreagirao kako sam se nadao, pa mu je minutaža padala kako je prvenstvo odmicalo. Vjerujem da dobrim radom može doći do prve momčadi Splita. Nerijetko zanemarujemo te igrače iz drugog plana poput njega.

Mario Krešić i Split?

Dio reprezentacije bio je i Mario Krešić iz Ribole Kaštela. Hoće li možda karijeru nastaviti u Splitu?

- Iz moralnih razloga niti jednom tijekom reprezentativnih okupljanja nisam o tome htio pričati s njim. Nekidan sam ga nazvao i rekao sam mu svoje mišljenje, pošto je trener Srđan Subotić pričao s njegovim ocem, a i na razini klubova.

- Uz sve poštovanje prema Kaštelima, rekao sam mu da će najbolju utakmicu u sezoni koju će imati tamo, biti najslabija koju će imati u Splitu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbornik europskih prvaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-10-04 08:00:35 [created_by] => 3119 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-10-04 08:03:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-10-04 08:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7315 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 278 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz košarke. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, košarka [secure] => 0 [page_title] => Košarka [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/10/04/SD Portal/10227571.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1280" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 278 [name] => Košarka [alias] => kosarka [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7758330 Threads: 3 Questions: 1564543311 Slow queries: 4772516 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111601717 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/kosarka ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/kosarka/rada-ga-iskopao-na-dracevcu-moji-su-izabranici-nba-potencijal-perasovica-lovi-deset-klubova-568445 [printLink] => /sport/kosarka/rada-ga-iskopao-na-dracevcu-moji-su-izabranici-nba-potencijal-perasovica-lovi-deset-klubova-568445?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 414825 [name] => Milan Karakaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milan-karakas [link] => /tag/milan-karakas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbornik europskih prvaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rađa ga 'iskopao' na Dračevcu: Moji su izabranici NBA potencijal, Perasovića lovi deset klubova... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3119 [name] => Frane Vulas [username] => frane-vulas [email] => frane-vulas@sd.hr [password] => $2y$10$.2A9D/90PPIqW47kf/JLQOTC7/Z1acGaABYnEiIC.WrY0kMbQMxJa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/frane-vulas-3119 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1637 [gender] => m [description] => [image] => 1637.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1637.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/04/SD Portal/10227571.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/04/SD Portal/10227571.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Košarkaška U16 reprezentacija pod vodstvom trenera juniora i druge momčadi Splita Milana Karakaša u Novom Sadu okitila se naslovom europskih prvaka. Znalo se da Hrvatska ima talentiranu generaciju, ali nije se uoči prvenstva baš govorilo o zlatu. Španjolska, Litva, Francuska slovili su za favorite, ali naši kadeti na koncu su pokorili Europu.

– Smatrao sam da imamo veliki talent, ali strahovao sam zbog kratke klupe. Medalji smo se nadali, i zlatu, ali nisam smatrao da je to baš najrealnije. U gotovo svaku utakmicu, osim s Italijom, ulazili smo kao “dark horse” – priznao nam je Karakaš tijekom razgovora vođenog na splitskim Gripama.

No, nakon uvodnog poraza od Turske padali su Njemačka, Grčka, u osmini finala Italija, četvrtfinalu Litva, polufinalu Francuska te u borbi za zlato Španjolska.

– Dobijali smo sigurnost tijekom turnira. Toliko smo odrasli tijekom prvenstva, toliko sam bolje počeo osjećati momčad, da sam prije finala bio samopouzdan da ćemo dobiti iako sam uoči prvenstva smatrao da su Španjolci bolji petnaestak koševa.

Četiri su imena oko kojih je najviše pompe, sinovi bivših reprezentativaca Roko Prkačin (Cibona) i Ivan Perasović (Split), Boris Tišma (Real Madrid) te Matej Bošnjak (Cedevita).

– Ta sva četiri glavna igrača, Prkačin i Tišma koji su bili u petorci turnira, kapetan Bošnjak i Perasović imaju roditelje košarkaše, a Nikša Prkačin i Velimir Perasović igrali na top nivou. Vidi se da su s obje noge na zemlji, da su im očevi pravi savjetnici koji znaju što im treba i neće dopustiti da polete. Nisu igrači koje hvata trema. U ovim godinama utakmice odlučuju uglavnom greške, a u nas su to bila NBA rješenja. Jedan je zakucao u facu, drugi pogodio tricu preko ruke, treći mi je rekao “treneru dajte mi balun ja ću to riješit’”... Trebali bi jednog dana biti nositelji A reprezentacije. 

Jesu li NBA potencijali?

– Jesu, no ipak razni faktori na to utječu. Optimistom me čine njihovi roditelji. Perasoviću je prišlo deset klubova, Barcelona, Olympiacos, puno NBA skauta u čijim je bilježnicama. Sva sreća Velimir zna što treba, ide korak po korak i ne treba trčati za novcem. Nažalost mnogi tako rješavaju egzistenciju.

Što toj djeci još treba da se ne izgube?

– Odgojio sam se na pričama kako je generacija Rađe, Kukoča s trenerom Trninićem ljeti radila po osam-deset sati dnevno. Ako su takvi talenti toliko trenirali, zašto bi netko tko nije toliko talentiran mislio da može to napraviti s dva-tri sata rada? Bit je da sada rade kao psi, ali je to prije svega do klubova. Moraju imati dobar program rada – naglasio je Karakaš.

– Naš Perasović mora imati uvelike individualiziran pristup, put prema prvoj momčadi, dovoljno utakmica u raznim ulogama. Super je što Split u zadnje tri godine ima B momčad Universitas u kojoj ima prostora za mlade. Perasović je kadet, a prošle sezone je već sa 15 godine igrao sedam-osam susreta. Ove sezone očekujem da bude nositelj, da igra i po 25 minuta. Perasović i u juniorima mora biti jedan od glavnih igrača, dobiti priliku ajmo reći nauštrb rezultata da radi stvari za koje si tada svjestan da ih ne može napraviti kako treba.

Imao si trnovit put do ovoga, trenerski i igrački?

– Prošao sam omladinski pogon Splita. Bio sam najgori igrač za trenera, pogotovo u pubertetu. Jednom me moj bivši pomoćnik Hrvoje Marin opisao kako sam sve suprotno od onoga što sam bio kao igrač. Bio sam težak, najgori za sebe. Nisam podnosio nepravdu, autoritete. Prvo sam išao u Adriatic, Solin, Mislav pa dvaput u Alkar u kojem sam proveo najljepše godine, igrao sam i prvu ligu. Još sam igrao i u Kaštelima i Trogiru.

U Trogiru si počeo trenerski put.

– Trenirao sam djecu dok sam igrao drugu ligu, pa u Adriaticu mlađe kadete i kadete. Istovremeno sam bio prvo pomoćnik, a poslije i glavni trener momčadi Sveučilišta. Bili smo i europski prvaci. 

Kako je uopće biti trener mlađih kategorija?

– Realno je da će svaki trener bježati u seniore – zbog plaće. Do prije par godina u Adriaticu sam morao još mnogo dodatnih poslova raditi da bih došao do jedne plaće. Mene vuče viši nivo košarke, ali ne zbog novca. U ovom trenutku kadetska i niža košarka su mi premali izazov.

Jesi li bio blizu odustajanja?

– U Adriaticu i Trogiru znao sam se šaliti da nisam obiteljski čovjek s dvoje djece, nego student pošto sam radio tri-četiri posla. Iskrcavao sam teret, radio na baušteli, kao noćni čuvar, u autopraonici, raznosio “Slobodnu”... Kao igrač u Kaštelima radio sam noću kao vozač u pekari, a po danu sam trenirao. Realno trenerski posao u tim klubovima i nije bio toliko zahtjevan, pa nisam ni bio potplaćen, ali nemaš sigurnost. Da mi je tada netko ponudio posao profesora tjelesnog odmah bih prihvatio.

Jedan kolega te opisao kao košarkaškog fanatika kojem su najvažniji supruga i dvije kćeri?

– Ne postoji posao koji nisam radio i stalno bih gledao na sat. U dvorani mogu stati satima da ne pogledam koliko je sati. Malo tko može reći da radi ono što voli i da može živjeti od toga. Biti s te perspektive opterećen plaćom je pogrešno razmišljanje. Ako zaista vrijedim, uz dozu sreće, vjerujem da će jednog dana i taj dio doći. Ako ne, opet dobro. Nije loše ni cijeli život raditi s mlađima, ako djeci ništa neće faliti na stolu, a guštaš u tome što radiš. To bih odmah potpisao.

Dino Rađa je mnogo napravio za tvoju karijeru?

– Definitivno. Baš mi je pričao da je vidio Mirka Novosela koji ga je pitao gdje su me pronašli. To mi imponira.

Gdje te Rađa “pronašao”?

– Na Dračevcu, igrali smo polufinale amaterske lige. Svidio mu se moj vic u igri i pozvao me da igram za njegovu momčad. Poslije se poklopilo da sam u Adriaticu trenirao njegovog sina. Svidjelo mu se kako radim. Kada je bio savjetnik u Splitu stigao sam kao pomoćnik Ivice Burića.

Nazvao te “osobnim projektom”?

– Rađa mi je prvog dana na Gripama ispred svih rekao: “Ja sam te doveo, ja ću te prvi puknit nogon u guzicu ako ne buden zadovoljan kako radiš”. Bilo je otpora da budem izbornik. Tu me Rađa zaštitio. Svaki put kad bismo se čuli samo mi je ponavljao “zatvori se u dvoranu i radi, to je tvoj posal, za ostalo se ne brini...” Zato mi je ovo zlato draže zbog njega nego zbog mene – priča nam Karakaš koji se prisjetio još jedne zgode s Rađom.

– Jednom sam mu se zahvalio na prilici, a on mi je kazao: “Ti stvarno ništa ne razumiš. Boli mene neka stvar za tebe. Da ne vidim da si dobar trener, nikada te tu ne bi stavija.”

No, gdje bi bio zlatni trener Karakaš da nije bilo Rađe?

– Realnost je da bih još bio trener Adriatica. Smatram da sam opravdao Rađino povjerenje i da ću u budućnosti to i dalje raditi. 

 

‘Pomoćnik Stipe Kuliš bio mi je oslonac’

Karakaš se posebno zahvalio stručnom stožeru.

- Moj pomoćnik Stipe Kuliš mi je bio kamen oslonac. Bez podcjenjivanja Borika, čudi me da već odavno nije na puno višem nivou. Dva kondicijska trenera Mario Marković i Zvonimir Galovac su nevjerojatni radnici i pozitivci, a našem fizioterapeutu Domagoju Rezi nije bio problem ni do dva ujutro masirati igrače.

Bez tih ljudi ne bismo uspjeli - naglasio je Karakaš.     

Kao trenere koji su imali veliki utjecaj na njega istaknuo je Nikšu Bavčevića i Velimira Perasovića.

- Kao trener Splita Bavčević mi nije samo dopuštao da dolazim na treninge, nego je nakon svakoga zahtjevao da ga pitam sve što me zanima. Kada je Perasović otišao iz Efesa neki su me zafrkavali da će mi sada bit na svakom treningu i da će mi “popit mozak”. Ja sam njemu “popija mozak”. Ne dolazi na treninge, ali kako kupi sina imam priliku pričati s njim. Dao mi je puno košarkaških i životnih savjeta. 

Perkušić radom može u prvu momčad ‘žutih’

Drugi Splitov igrač bio je Ante Perkušić.

- Odličan je karakter, veliki radnik. S obzirom da nikada nije igrao na ovakvom nivou ovo je bilo malo previše za njega. Trebao je biti igrač zadatka, naš šesti-sedmi igrač, imati barem 15 minuta.

- Nije odreagirao kako sam se nadao, pa mu je minutaža padala kako je prvenstvo odmicalo. Vjerujem da dobrim radom može doći do prve momčadi Splita. Nerijetko zanemarujemo te igrače iz drugog plana poput njega.

Mario Krešić i Split?

Dio reprezentacije bio je i Mario Krešić iz Ribole Kaštela. Hoće li možda karijeru nastaviti u Splitu?

- Iz moralnih razloga niti jednom tijekom reprezentativnih okupljanja nisam o tome htio pričati s njim. Nekidan sam ga nazvao i rekao sam mu svoje mišljenje, pošto je trener Srđan Subotić pričao s njegovim ocem, a i na razini klubova.

- Uz sve poštovanje prema Kaštelima, rekao sam mu da će najbolju utakmicu u sezoni koju će imati tamo, biti najslabija koju će imati u Splitu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/kosarka/rada-ga-iskopao-na-dracevcu-moji-su-izabranici-nba-potencijal-perasovica-lovi-deset-klubova-568445 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4f758321aec142eb7f2a3e5a986a22dce88fb056 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ra%C4%91a+ga+%26%23039%3Biskopao%26%23039%3B+na+Dra%C4%8Devcu%3A+Moji+su+izabranici+NBA+potencijal%2C+Perasovi%C4%87a+lovi+deset+klubova...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Frada-ga-iskopao-na-dracevcu-moji-su-izabranici-nba-potencijal-perasovica-lovi-deset-klubova-568445 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Frada-ga-iskopao-na-dracevcu-moji-su-izabranici-nba-potencijal-perasovica-lovi-deset-klubova-568445 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbornik europskih prvaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KošarkaIzbornik europskih prvaka

Rađa ga 'iskopao' na Dračevcu: Moji su izabranici NBA potencijal, Perasovića lovi deset klubova...

4. listopada 2018. - 10:00

Košarkaška U16 reprezentacija pod vodstvom trenera juniora i druge momčadi Splita Milana Karakaša u Novom Sadu okitila se naslovom europskih prvaka. Znalo se da Hrvatska ima talentiranu generaciju, ali nije se uoči prvenstva baš govorilo o zlatu. Španjolska, Litva, Francuska slovili su za favorite, ali naši kadeti na koncu su pokorili Europu.

– Smatrao sam da imamo veliki talent, ali strahovao sam zbog kratke klupe. Medalji smo se nadali, i zlatu, ali nisam smatrao da je to baš najrealnije. U gotovo svaku utakmicu, osim s Italijom, ulazili smo kao “dark horse” – priznao nam je Karakaš tijekom razgovora vođenog na splitskim Gripama.

No, nakon uvodnog poraza od Turske padali su Njemačka, Grčka, u osmini finala Italija, četvrtfinalu Litva, polufinalu Francuska te u borbi za zlato ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:21