StoryEditorOCM
HajdukNedostajao je

Veliko pojačanje, ključni igrač Hajduka otkrio je kada bi se napokon mogao vratiti: ‘Dosadila mi je više teretana!‘

Piše F. V.
18. svibnja 2023. - 22:25

Već sedam i pol mjeseci stoper Hajduka Josip Elez je izvan terena zbog ozljede kuka. Zadnju utakmicu odigrao je još 30. listopada prošle godine kada je zamijenjen na gostovanju kod Lokomotive (2:2), nakon tek nešto više od pola sata utakmice. Prethodno je u gotovo cijelom prvom dijelu sezone stiskao zube, unatoč velikim problemima s ozljedom i jakoj boli koju je trpio trenirao je i igrao. U prvom dijelu sezone 16 puta odjenuo je dres ‘bijelih‘, a 13 puta se našao u početnoj postavi. No, tada je ipak morao podvući crtu, otići pod nož u prvenstvenoj stanci. Mjesec dana nakon tog susreta u Kranjčevićevoj ulici, početkom prosinca operiran je u Švicarskoj. U jednoj od najpoznatijih klinika obavljena je artroskopska operacija kuka.

Od tada je iskusni 29-godišnji nogometaš prošao dug proces rehabilitacije koja još traje, radi odvojeno od ostatka momčadi, mahom u teretani. Jasno je bilo u startu da dugo neće biti na dispoziciji. Sjećamo ga se još na početku mandata Ivana Leke kako je suigrače i trenere u siječnju na startu treninga došao pozdraviti na štakama. No, pomalo se iz mjeseca u mjesec jedan od ključnih igrača ‘bijelih‘ vraćao. Elezov potpuni oporavak i povratak treninzima i nogometu očekuje se sada ipak vrlo skoro. Vjeruje se kako bi se tijekom ljetnih priprema za početak nove sezone Elez mogao priključiti ostatku momčadi.

image
Tom Dubravec/Cropix

U nedavnom razgovoru za Hajduk Digital TV Elez se prisjetio kako su problemi s kukom eskalirali i kako je tekao dugi proces oporavka.

- Bol sam počeo osjećati kod prve prvenstvene stanke zbog utakmica reprezentacije. Sve je u početku bilo ok, do studenoga. Tada sam osjetio da više ne mogu podnositi bol – ispričao je događaje s početka ove sezone Elez.

- Dogovorili smo se tada u klubu da vidimo na pregledima što treba napraviti. Došlo je do toga da se trebam operirati. Rečeno mi je da potom idućih pola godine ništa neću moći raditi. Skoro se bliži kraj toga. Nadam se da će sve biti u redu. Plan je bio da počnem trenirati s momčadi na početku priprema za iduću sezonu. A onda, ako bude sve u redu, da samo nastavim tako i dalje – otkrio je Elez, po mnogima do ozljede najbolji obrambeni igrač Hajduka i jedan od ključnih igrača momčadi. Dok se posljednjih tjedana momčadi nije defenzivno i kadrovski stabilizirala, itekako se osjetio njegov izostanak, kao što je slučaj i s kapetanom Lovrom Kalinićem kojeg također nema već više od pola godine.

Makar ništa nije puklo, Elezova ozljeda kuka je bila nezgodna, a povratak ide postupno.

- To je bio kirurški zahvat kojim se trebao odstranjivati dio kostiju u kuku i zdjelici. Samo zbog toga što kost mora zarasti moram izbivati duže vrijeme. Najbitnija stvar kod povratka poslije ozljede je da si dobar u glavi, da ne misliš da se nešto loše može dogoditi. Ako uvijek misliš da ti može biti nešto, onda tijelo tako i reagira i uvijek ćeš osjećati kao da ti jest nešto. Treba vjerovati ljudima koji su te operirali, ljudima s kojima radiš rehabilitaciju, da će sve biti u redu. Ako i osjećaš nešto treba vjerovati da će ta bol nestati zbog toga što je to već bol zbog toga što mišići nisu radili, što je tu sada novo tkivo koje treba zacijeliti. Samo treba misliti pozitivno – naglasio je Elez.

Monotonog rada u teretani mu je sada već i preko glave, zaželio se rada s loptom. Na pitanje kada bi mogao opet trenirati s balunom ispalio je.

- Nadam se jako brzo. Dosadilo mi je više biti u teretani po cijele dane. Jednostavno, nadam se da ću što prije moći raditi sve s loptom. Zato svi igramo nogomet, da bi mogli igrali na terenu s ostatkom momčadi, a ne da bi bili sami u teretani – iskren je bio Elez.

Najteže je sa strane gledati suigrače, kako na utakmicama, tako i na treningu, a na susretima ne možeš pomoći, treningu se ne smiješ još priključiti. Tako će Elez propustiti i završnicu ove sezone u kojoj je cilj Hajduka osvajanje kupa u finalu sa Šibenikom na riječkoj Rujevici.

- Matematički se u prvenstvu ne može više ništa, ali treba dobiti svaku utakmicu i pripremiti se finale kupa. Ako ne osvojiš kup, bezveze si igrao prethodnih četiri-pet utakmica da bi došao tu. Treba to shvatiti maksimalno ozbiljno. Želim puno sreće momčadi da opet uzmemo Rabuzinovo sunce pa da iduće sezone opet idemo na nešto više – poželio je Elez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 15:30