StoryEditorOCM
Hajduknogometni raskol

Superliga mami milijunima, otvara se prilika i za Hajdukov bijeg iz ‘domaće kaljuže‘, stiže li pozivnica ‘bijelima‘?

Piše Pero Smolčić
21. prosinca 2023. - 12:32

Što znamo o formatu Superlige koja je danas dobila ‘zeleno svjetlo‘? Ništa detaljno, samo da će, ako se ostvari, brojati između 60 i 80 klubova, najvjerojatnije ili sigurno samo onih u granicama Europske Unije. Prema najnovijim informacijama radi se o 64 natjecatelja, ali ovako veliki projekt sigurno će biti podložan mnogim korekcijama u svrhu usavršavanja.

Klubovi će biti raspoređeni u nekoliko grupa, vjerojatno tri ili četiri, te određenim sistemom napredovati ili nazadovati. Trebali bismo imati više "derbi utakmica", srazova najjačih momčadi i tako dalje. Jedna strana jamči spektakl, druga misli da premoćna elita u ovom kontekstu postaje još snažnija, a nogomet gubi čar.

U drugoj skupini nalaze se gotovo svi španjolski klubovi izuzev, jasno, Reala i Barçe. Svi koji u četvrtak igraju 18. kolo La Lige - Cadiz, Real Sociedad, Real Betis, Girona, Deportivo Alaves, Mallorca i Osasuna - najavili su da će na teren pristupiti u majicama s natpisom "Zaradi na terenu".

Barcelona i Real će, naime, u slučaju ostvarivanja projekta Superlige, dobiti ogromne bonuse. Osim što je američka investicijska tvrtka JP Morgan na samom početku obećala 200 do 300 milijuna eura bonusa dobrodošlice za sve sudionike, bit će tu i dodatnih nagrada za jedine klubove koji su ostali vjerni projektu. Navodno su ideju već prihvatili sljedeći klubovi: PSV, Feyenoord, Benfica, Porto, Anderlecht, Crvena zvezda...

image
Ante Čizmić/Cropix

Otvara li se u ovom procjepu između UEFA-e i Superlige i prostor za Hajduk? Klub s Poljuda nedvojbeno je najatraktivniji klub s ovih prostora, uz Crvenu Zvezdu kao svojedobnog prvaka Europe. No, Hajdukovi navijači, popunjenost tribina i cijeli pokret koji se razvio sigurno bi odgovarao začetnicima Superlige koji žele pune stadione i veliki ‘hype‘ na startu, a tu su splitski ‘bijeli‘ pokazali da su majstori.

S druge strane, priča oko Superlige vrti se oko kapitala, novca, a Hajdukovi ‘hard core‘ navijači žele čisti nogomet. Ipak, ni priča s UEFA-om nije baš ‘bez kapitala‘. Liga prvaka postala je tvornica novca i pitanje je kolika je zapravo razlika u odnosu prema nogometu kao sportu između UEFA-e i Superlige?

Ovaj raskol, ako se doista i pretvori u neko novo natjecanje, svakako će otvoriti vrata nekim klubovima. Hajduku? Tko zna. Teško je tražiti i dobiti neku reakciju s Poljuda kada je toliko nepoznanica oko natjecanja u zraku, no nije isključeno da će na Poljud u neko doba sletjeti pozivnica. ‘Pretplatom‘ na mjesto u Superligi smanjio bi se i pritisak na put u Europu kroz domaće prvenstvo prožeto sumnjivim sudačkim odlukama i žrvanj europskih kvalifikacija. 

Priča je tek u povojima, no vrijedi razmisliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 13:49