StoryEditorOCM
HajdukRUDEŠ MORA PASTI

Poljud večeras bez ručnih buktinja, ali nema više ni Titanica. Jedan igrač Hajduka ‘polaže prijemni‘ kod Zlatka Dalića

Piše Slaven Alfirević
27. travnja 2024. - 09:21

Dvadeseta bez gledatelja zbog kazne otkako je HNL-a (bilo ih je još, u onoj ligi, protiv Sarajeva 1990., i u Europi, protiv Turnova 2013.), bilo ih je bez publike i zbog korone, ali ajmo da se odradi još i ova, u ambijentu akvarija, pa da se opet vratimo radosti baluna i publike u simbiozi, da opet bakljada idućeg vikenda protiv Varaždina. Fale nam baklje kad nema nikoga na tribinama ili kako bi rekao radio-reporter - "ručne buktinje".

Uglavnom, Hajduk će "korotu", kaznu "dvije bez publike" zbog kravala u Poljudu (neredi u kupu protiv Dinama), do kraja odraditi još s Rudešom i sad netko misli da je to šansa za Rudeš (?!) da se pokaže u dobrom svjetlu. Jer, Davor Mladina će ih motivirati...

Međutim, budimo ozbiljni, to je šansa za novu pobjedu Hajduka, da se pozitivnom serijom u finišu zatomi sjećanje na pet uzastopnih poraza (četiri u prvenstvu i peti u kupu), od čega su četiri bila u Poljudu. Ne možemo, a da opet ne spomenemo.

Gostovanje Rudeša, nakon pobjede u Koprivnici, prigoda je da se stvara mini-serija pobjeda s potpisom Jure Ivankovića, vrlo elokventnog trenera čije pressice u Poljudu nisu bezbojne, niti su ostale nezamijećene. Vidi se da su iz Širokog Brijega poslali svoga najboljega na školovanje, a to što je spletom okolnosti već uskočio za kormilo prve momčadi Hajduka, daroviti stručnjak nije kriv. Svojski će i pošteno odraditi svoj posao i dionicu, kao ozbiljan i marljiv profesionalac.

Ivanković nam je ispričao mnogo o sastavu, vrlo otvoreno, rekao je da je Vadis Odjidja zaslužio svoje nastupe, ali sad se iskusni veteran opet malo ozlijedio, preforsirao se, pa nije u postavi. Zato će se vratiti vrijedni mrav Filip Krovinović koji je odigrao i više nego je trebalo ove sezone, nije se štedio, pa ga je trener Koprivnice poštedio. Na primjer, igrao je Filip u Mostaru kad je većina eskivirala to nepotrebno gostovanje kod Zrinjskog, Filip je i tu dao sve od sebe (1:1) golemom minutažom, a dugo je već ovog (tužnog) proljeća za "bijele" vukao i sebe i ostale i "išao preko granice boli". Nastupao je načet zbog ozljede, pa neka je prošlog vikenda predahnuo, sad se opet vraća na svoje mjesto.

image
/Slobodna Dalmacija

Koliko će pak Hajduk protiv Rudeša sličiti na momčad od iduće sezone, teško je reći, međutim bitno je pobjeđivati, nema šale sa sastavom. Rudeš i nije tako loš kako biste pomislili temeljem pozicije na ljestvici. Mladina ih je digao, zna to i Ivanković.

Ozračje u svlačionici nije više nalik "Titanicu" otprije desetak dana, vrijeme prolazi i liječi neke rane, barem ih potiskuje u zaborav. A Hajduku nema druge nego da pobjeđuje i time olakša "situaciju" i novom predsjedniku Ivanu Biliću i starom sportskom direktoru Mindaugasu Nikoličiusu od koga se očekuje da ostane.

Može li Hajduk u finišu, nakon katastrofalne eksplozije od pet uzastopnih poraza što ga je raznijela u paramparčad, sad nanizati sve pobjede do kraja?

To je mini-cilj, prva je bila Slaven Belupo, druga bi trebala bit Rudeš, pa onda slijedi Varaždin u Poljudu, Istra u Puli, Gorica u Poljudu i odlazak u goste Lokomotivi.

Ovo su i utakmice u kojima će igrati i Josip Brekalo, možda se nametne izborniku Zlatku Daliću, neka to bude njegov "carpe diem", iskoristi šansu, šta ima veze da će se vratiti s posudbe u Fiorentinu. Kao da će dogodine igrati Rokas Pukštas, ionako ga svi odmah i hitno vide u inozemstvu, da se dobro unovči.

Dakle, ne žurimo unaprijed prema novoj sezoni, treba tekuću odraditi na način da ne bude kruta stvarnost, nakon što su se ambicije rasplinule.

Na golu Buljan, u obrani Sigur i Prpić i projekt prodaje Pukštas u prvih je 11 i eto mladih na sceni. No, ima prostora i za "penzionere", Trajkovski bi opet trebao predvoditi napad, da vas podsjetimo, kad nema Livaje, samo Aleksandar Makedonski zabija, stara puška još ima ubojitih metaka.

Protiv Rudeša idealno da nastavi svoj niz...

image

ništra od bakljade večeras

Željko Hajdinjak/Cropix
image
Ante Čizmić /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 02:54