StoryEditorOCM
Hajdukpozadina transfera

Kako je Brekalo završio na Poljudu: Dinamo ga je dvaput izigrao i ponizio, s Hajdukom ima jednostavnu računicu

Piše Krešimir Milić
30. siječnja 2024. - 13:59

Kopamo u prošlost u potrazi za intrigantnijim, ali nema od trenutnog prijelaznog roka koji Hajduk vodi. U povijesti je bilo raznih zanimljivih transfera, ali nikad se nije odvilo ono što je na Poljudu ove zime. Za priključivanje Nikole Kalinića i Laszla Kleinheislera znalo se i prije priprema, Ivana Perišića se priželjkivalo, ali Josipa Brekala nitko nije očekivao, iako je ideja povratka u Hrvatsku postojala i ranije.

Brekalov transfer intrigantna je priča, točnije njegov rasplet, odnosno dolazak na Poljud gdje se već upoznao s punim tribinama i podrškom navijača. Tijekom siječnja trajala je operacija iz Maksimirske 128 kojom se, uvjetno rečeno, htjelo vratiti Brekala svome jatu, ali nije uspjela. Priča je to o neprofesionalnosti jednog kluba u pregovorima zbog čega bi prave posljedice mogli osjetiti tek u budućnosti. Imali su u Dinamu na pladnju serviran povratak svog djeteta, ali spletom apsurdnih odluka usmjerili su ga najvećim rivalima. Sve što su trebali je odgovoriti na mail Fiorentini i potvrditi dogovoreno, ali ‘udrili su seen‘ i priča s klubom djetinjstva je završila za krilnog napadača.

Povratak na Dalićev popis

Brekalo je jučer službeno predstavljen kao igrač Hajduka. Došao je na posudbu bez prava otkupa koja bi Hajduk trebala koštati 200 tisuća eura, a ‘bijeli‘ će pokriti i dio plaće. Na Poljud je stigao prvenstveno iz jednog razloga, a to je povratak na popis odabranika Zlatka Dalića. Još od ljeta 2021. godine, točnije Eura, klimav je status krilnog napadača u hrvatskoj reprezentaciji. Uz to, propušteno Svjetsko prvenstvo u Kataru bio je dodatni udarac za 25-godišnjeg krilnog napadača s respektabilnih 35 nastupa, četiri gola i šest asistencija za reprezentaciju.

Od posljednjeg Eura sudjelovao je u samo devet utakmica reprezentacije od moguće 33 u svim natjecanjima. Ispadanje iz kruga standardnih reprezentativaca za Brekala je bio poseban posrtaj u karijeri koji je htio ispraviti. Bliži se Europsko prvenstvo u Njemačkoj pa mu je ovo bio posljednji trenutak da pronađe mjesto gdje će dobiti minutažu kojom će pokazati Daliću da ga treba ponovno pozvati.

image




 

Božidar Vukičević/Cropix

Prvo je u ljeto 2021. otišao na posudbu u Torino iz Wolfsburga, a tamo je imao solidnu sezonu kod Ivana Jurića s 33 nastupa, sedam golova i dvije asistencije. Torino ga je htio otkupiti, ali nije imao dovoljno za ugovorenu otkupnu klauzulu, a i kako su dolazile vijesti iz Italije ni Brekala nije zanimao ostanak tamo. Želio je po tadašnjim informacijama ostati u Italiji, ali pronaći klub koji igra europska natjecanja. Ta ideja nije mu prošla odmah nakon odlaska iz Torina, jer je u iščekivanju prave ponude tijekom ljetnog prijelaznog roka ostao zaključan još polusezonu u Vučjem gradu pod ugovorom kojem je kraj bio tek idućeg ljeta. Stigao je tad na klupu Wolfsburga nekadašnji hrvatski izbornik Niko Kovač, ali kod njega se Brekalo nije naigrao, dobio je tek sedam utakmica u kojima je dva puta asistirao.

Nezainteresirani Dinamo

Bio je to alarm da se nastavi potraga za sredinom u kojoj neće imati problem s minutažom, a tako se rodila prvi put ideja povratka u HNL. Bilo je to prošle zime kad je sportskom politikom Dinama upravljao Ante Čačić, a Brekalo je u potrazi za minutažom razmatrao i opciju povratka u Dinamo iz kojeg je za 10 milijuna eura transferiran 2016. godine u Wolfsburg. Dolazili su Brekalovi predstavnici predvođeni agentom Andyjem Barom u Maksimir nekoliko puta, ali nijednom nisu sastančili s Čačićem. Tadašnji trener i sportski direktor na sastanke s Brekalovim predstavnicima slao je druge, a time je i pokazao nezainteresiranost da mu omogući povratak u Dinamo.

- Ne znam što bih vam rekao po pitanju Dinama i Josipa, bila je to dosta neobična situacija. U trenucima kada je izgledalo da od Fiorentine neće biti ništa, napravili smo kontakt s Dinamom. To je Josipov klub, Josipov grad, a Josip nije odbio ideju da se vrati. Trenera i sportskog direktora Antu Čačića tek smo jednom slučajno sreli na izlasku iz kluba, nakon sastanka koji smo imali s Markom Vukelićem. Čačić je bio iznenađen time da pričamo o mogućem povratku Brekala u Dinamo i nije pokazao neku konkretniju želju, pa rekao bih ni interes za njegovim dolaskom. Sve je to bilo neobično, sjedili smo u klubu, razgovarali, ali Čačić je ostao sa strane, vidno suzdržan po tom pitanju – rekao je Bara prošle zime za Sportske novosti i otkrio kako je Wolfsburg bio spreman pristati, kao i Brekalo, na značajno manje financijske uvjete.

image
Fayez Nureldine/Afp

Bilo je to prvi put da je Dinamo propustio vratiti Brekala, a i praktički se ponižavajuće ponio prema njemu. Dinamo je u njemu imao priliku dobiti ono što Hajduk ima s povratcima ‘djece iz svog jata‘, no nije bilo sluha za to. Okrenuo se Brekalo tako Fiorentini koja je bila jedan od udvarača te zime, a pomogli su dobri odnosi Bare i firentinskog kluba s kojim je i ranije surađivao. Ideja je bila da će u Fiorentini dobiti ono što je želio još na ljeto. Talijanski klub koji igra Europu u svemu je ispunjavao Brekalove uvjete, samo je još nedostajala veća minutaža, ali kod Vicenza Italiana se za nju nije uspio izboriti. Ukupno 29 nastupa u svim natjecanjima i tek jedan gol statistika je koju je skupio u Firenci.

Maksimirsko poniženje

Alarm se upalio za posljednji rok u kojem je trebao sredinu gdje će dobiti fokus Dalića na ono što zna i može, a s time s aktivirala ponovno ideja povratka u Dinamo. Za povratak u svoj matični klub bio je spreman na sve. Odrekao se financijskih zahtjeva, rezervirao je privatni zrakoplov za Zagreb koji ga je trebao dovesti na potpis ugovora i samo čekao potpisane papire uprave Dinama, ali nije ih dočekao.

Selidba u Zagreb planirana je gotovo tijekom cijelog siječnja, nekoliko obrata su imali ti pregovori. Malo se odugovlačilo pa natezalo i na kraju sve dogovorilo. Razgovarao je Brekalo već sa Sergejem Jakirovićem o taktici, planirao titulu prvaka s Dinamom, ali poraz od Lokomotive u zaostaloj utakmici dodatno je poremetio sve već poremećeno na Maksimiru. Sve je bilo dogovoreno, već su navijači Dinama slavili njegov povratak i uspoređivali ga s Perišićevim povratkom u Hajduk, međutim nedugo nakon toga uslijedio je šok.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Utakmica se igrala u 17 sati, a Fiorentina je čekala odgovor Dinama od 18 sati, kako svjedoče i mailovi koji su procurili u javnost o fijasku uprave zagrebačkog kluba. Fiorentina je poslala Dinamu potvrdu da prihvaća dogovorene uvjete i ugovor o posudbi, ali odgovor nikad nije stigao u Firencu. Počela se planirati smjena Jakirovića, a tako je i otkriveno da Brekalo ipak nije želja uprave Dinama već trenerova. Pojavilo se tako suludo razmišljanje s pitanjem hoće li novi trener htjeti Brekala u momčadi, inače igrača s ukupno  171 nastupom u Bundesligi i Serie A.  Razočaran još jednom, drugu godinu zaredom, onim što mu je matični klub napravio kad je praktički spremnih kofera samo čekao potvrdu dogovora. Ostao je još jednom ponižen od ‘svog kluba‘, čekajući novu opciju. Ona se pojavila nenadano, neočekivano, iznenađujuće, ili kako god hoćete, od najvećeg rivala.

Čist račun duga ljubav

I možda kako na prvu izgleda kao neki inat, ali to je najmanji razlog bio za obje strane u realizaciji posla. Brekalu treba minutaža, a Hajduk je tragao za krilnim napadačem. Tako su se Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius još jednom usudili pokušati kao što je ranije bio slučaj s Lovrom Kalinićem, Markom Livajom, Filipom Krovinovićem, Nikolom Kalinićem i Ivanom Perišićem. Sve što je prije bilo nezamislivo danas je na Poljudu realnost, pa je tako postao i Brekalo.

Dogovor je pao u praktički jedan dan kad su vidjeli na Poljudu da postoji mogućnost, a onda i želja Brekala da se realizira. Klubovi su brzo ispregovarali uvjete i Brekalo je dan i pol nakon dogovora već bio predstavljen na punom Poljudu zajedno s Perišićem.

image
Robert Matić/hajduk.hr

- Nismo ni trenutka dvojili nakon što se ukazala mogućnost njegovog dovođenja. Josip je prepoznao ambiciju i energiju našeg kluba koja se podudara s njegovim osobnim ambicijama i željama. Nesumnjivo će biti pojačanje našim šampionskim aspiracijama. Izuzetno je motiviran i željan novog dokazivanja - naglasio je Nikoličius nakon službenog predstavljanja nekadašnjeg dinamovca.

Ovaj preokret može se okarakterizirati kao šamar Dinamu i pokazivanje moći Hajduka, no za ‘bijele‘ i Brekala jednostavna je suma koju žele na kraju ovog posla. Njemu treba povratak u reprezentaciju i tu mu Hajduk može pomoći, a ‘bijelima‘ treba titula prvaka u čemu on može svojim kvalitetama značajno doprinijeti. Iz takve perspektive nerealno je očekivati da bi priča Hajduka i Brekala mogla biti dugoročna, već isključivo ispunjen poslovni dogovor bez emocija. Iako, puno toga je posljednjih godina na Poljudu bilo nerealno pa znamo kako je završilo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:58