stdClass Object ( [id] => 1352459 [title] => Hajduk će u ovom prijelaznom roku teško riješiti glavni problem, Karoglan mora biti spreman na kompromise [alias] => hajduk-ce-u-ovom-prijelaznom-roku-tesko-rijesiti-glavni-problem-karoglan-mora-biti-spreman-na-kompromise [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hajduk je krenuo s pripremama za proljetni dio sezone, a iako se prijelazni rok u Hrvatskoj još uvijek nije službeno otvorio, Bijeli su doveli dvojicu igrača. Nikola Kalinić vratio se u ekipu nakon što je od prošlog ljeta bio bez kluba, a iz Panathinaikosa je na posudbu stigao László Kleinheisler. Također, iz Radomlja se vratio Dominik Prpić.

Mađar je bio želja Bijelih još prošle zime, a može igrati na više pozicija, među kojima je i ona lijevog krila. Upravo je ta pozicija najkritičnija u ekipi Mislava Karoglana, a čak i da Kleinheisler bude na razini svojih igara iz Osijeka on neće biti pravo rješenje za probleme Bijelih, jer im na toj poziciji treba igrač specifičnih karakteristika.

No, mogao bi olakšati situaciju u tom kontekstu...

---

---

Karoglan je nakon utakmice s Dinamom rekao da priželjkuje pojačanja na nekim pozicijama u zimskom prijelaznom roku, a lijeva strana je posebno deficitarna. Ozljeda Darija Melnjaka, koji je izgubljen do kraja sezone, veliki je udarac za momčad, ali sreća u nesreći je to što je Ismaël Diallo dosta dobro pokrio njegovu poziciju.

Kao prvenstveno defenzivni bek, svoj posao u fazi obrane odrađuje više nego dobro i nitko mu osim Takura Kaneka nije stvarao veće probleme. Također, kao igrač kojem je zadatak upasti u Melnjakov "kalup", u fazi napada sudjeluje pokušavajući imitirati njegove kretnje, odnosno igra u ulozi "invertiranog" beka.

---

image

Diallo prepoznaje situaciju u kojoj se širokim pozicioniranjem Dajakua i Livaje otvara prostor za njegovo protrčavanje u halfspace

---

---

image
---

Pitanje lijevog beka

No, s obzirom na to da je dobio poziv za predstavljanje reprezentacije Obale Bjelokosti na Afričkom kupu nacija, Karoglanu ostaje velika rupa na lijevom beku. Diallo svejedno mora propustiti susret s Rijekom zbog tri žuta kartona, a postoji mogućnost da ga neće biti ni protiv Osijeka ni protiv Slaven Belupa.

Njegova rezerva je trenutno Šimun Hrgović, 19-godišnjak ofenzivnih karakteristika koji možda nije najsigurnije rješenje za toliki broj utakmica. Tu poziciji može "zakrpati" Dino Mikanović, a treba naglasiti i to da se Filip Uremović u karijeri nekoliko puta znao naći na toj poziciji, dok je često igrao na desnom beku.

No, bila bi šteta "razbijati" najbolji stoperski par HNL-a, a usto je Karoglan rekao da ljevonogi motorični stoper Dominik Prpić ne konkurira za tu poziciju, stoga ne treba očekivati ni Uremovića.

---

image

Prpić se vratio s posudbe u Radomlju

Duje Klarić/Cropix
---

Vezni red dobro popunjen

Mihael Žaper, Rokas Pukštas i Filip Krovinović tvore osovinu veznog reda, a tu su još i Niko Sigur, koji se lako može preseliti s desnog beka na ‘šesticu‘ ili ‘osmicu‘, te Anthony Kalik u kojeg Karoglan ima povjerenje i koji je koristan igrač kada ga se smjesti u pravi kontekst. Također, tu je i Emir Sahiti, koji se također može spustiti u vezni red po potrebi i za kojeg se može reći da svoje najbolje predstave pruža baš pod Karoglanom (u oba mandata).

S obzirom na to da je u kadru još uvijek Vadis Odjidja-Ofoe (pitanje je koliko dugo), da i Yassine Benrahou može u vezni red ako mora (jer ima odgovoran pristup) te da je stigao i Kleinheisler, koji je primarno centralni veznjak, možemo zaključiti da je sredina terena dosta dobro popunjena.

Najveći problem je, dakle, krilna pozicija. Točnije, nedostatak igrača kojeg krase karakteristike "pravog krila" i koji može raditi razliku u situacijama jedan na jedan.

Nedostaje ‘pravo‘ krilo

Sahiti je motoričan igrač, ali je najbolji u ulascima u prostor i kao jedan od kotačića uigranog mehanizma. Benrahou je klasično  "invertirano" krilo, kojem odgovara samo desna strana jer je najbolji u situacijama u kojima iz široke pozicije ulazi prema unutra na svoju lijevu nogu. Ipak, u tome mu nedostaje eksplozivnosti, zbog čega je zapravo i on korisniji kada sudjeluje u rotacijama po desnoj strani i napada iz dubine.

Leon Dajaku sličan je tip igrača na lijevoj strani. On nekako izgleda kao "pravo krilo", uvijek nudi opciju po dubini i zna ući u završnicu na ubačaj s desne strane, ali u situacijama jedan na jedan nije toliko dobar da bi napravio razliku, već se i on uglavnom oslanja na ulazak prema unutra na svoju desnu nogu, zbog čega mu odgovara samo lijeva strana.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Aleksandra Trajkovskog može se opisati kao "inside forwarda", odnosno igrača koji iz široke pozicije djeluje kao napadač. Osnovna ideja je bila da Makedonac zamijeni Jana Mlakara, jer ni Slovenac nije bio klasično krilo, već je pratio Livajine kretnje i nadopunjavao se s njim kao drugi napadač.

I Kleinheisler je daleko od pravog krila, bez obzira na to što je u karijeri često igrao na lijevoj strani i što ga je Hajduk doveo prvenstveno za tu poziciju. Mađar će sigurno dati dodatnu dubinu Karoglanovom kadru, a ako bude na razini iz Osijeka, bit će i pravo pojačanje za Bijele, no problem krila i dalje se neće sasvim riješiti.

---

image
Miro Gabela/hajduk.hr
---

Zimski prijelazni rok u cijelom nogometnom svijetu uglavnom služi za popunjavanje "rupa" u kadru i teže je pronaći kvalitetne igrače za razumnu cijenu. Za razliku od ljetnog prijelaznog roka, kada ima puno situacija u kojima igračima istekne ugovor, ili im se da do znanja da za njih nema mjesta u ekipi, na zimu rijetko kome istječu ugovori i puno je manje onih koji su kvalitetni i u formi, a traže novu sredinu i još su cjenovno prihvatljivi.

Zbog toga postoji realna šansa da Bijeli ove zime neće uspjeti pronaći krilnog igrača koji će donijeti ekipi dimenziju više - ne samo u kontekstu kvalitete - već i specifičnih karakteristika koje su potrebne momčadi. Dinamov Kaneko je možda najbolji primjer toga što Hajduku treba. Multidimenzionalni igrač koji praktički ima sve što se traži od jednog krila i kojemu je naglasak na brzini i eksplozivnosti.

Karoglanovi kompromisi

Problem Hajduka na lijevoj strani još je veći utoliko što Diallo ofenzivno ne donosi ono što i Melnjak, a Karoglan će ga možda morati riješiti kompromisima koji će ići u smjeru još veće taktičke fluidnosti.

Livajina povučenija uloga koju mu je Karoglan namijenio znači da se već ide u tom smjeru, dok na desnoj strani već imamo uigrane rotacije po principima pozicijskog nogometa u kojima sudjeluju Sigur, Pukštas i desno krilo (bio to Sahiti ili Benrahou).

Livaja sada više sudjeluje u izgradnji napada, a već smo mogli vidjeti da se Krovinović u nekim trenucima izvlači široko, kao što je i Kalik u posljednje vrijeme znao ući u igru na poziciju lijevog krila. S te pozicije je sjajno asistirao za treći gol Hajduka protiv Gorice, ali jasno je da je takvo sudjelovanje u igri daleko od onoga klasičnog krila.

---

image

Kalik se s pozicije lijevog krila spušta po loptu, a Odjidja kao lijeva osmica širi na krilo kako bi otvorio prostor u sredini za Livaju

---

---

image
---

---

image

Kako se sustav 4-3-3 "izobličava" rotacijama na krilu: žutom bojom su označena trojica veznjaka, a crvenom trojica napadača

---

Isto vrijedi i za opciju u kojoj Sahiti seli na lijevo krilo, a "all-rounder" Pukštas na desno. Amerikanac je tu već znao igrati, a uostalom, s pozicije desne osmice u završnicu često i ulazi s desnog krila, ali to bi i dalje bio kompromis.

---

image

Pukštas često u završnicu ulazi s desnog krila

---

---

image
---

Kompleksniji mehanizmi u fazi napada znače i veći rizik, jer dok izgubljena lopta igrača u ulozi klasičnog krila izbacuje iz igre samo njega, gubljenje posjeda kod mehanizama u kojima sudjeluje više igrača (među kojima je i bek) znači puno veći problem u defenzivnoj tranziciji, bez obzira na to što kontrapresing pod Karoglanom uglavnom funkcionira dobro.

Puno puta sam napisao da je trener Bijelih izuzetno studiozan trener koji je brz u detektiranju problema i pronalasku potencijalnih rješenja. S naglaskom na ovo "potencijalnih", jer nogomet nije egzaktna disciplina i sve naposljetku ovisi o tome hoće li se osigurati okolnosti za uspjeh određenih ideja i onda kako će ih igrači pretočiti u stvarnost.

Hajduk ima jako ograničen budžet, a tu je i minus od 12,5 milijuna eura, koji treba imati na umu bez obzira na to što je on trenutno (!) knjigovodstvene prirode, jer klub će postojati i nakon ove godine i nakon Lukše Jakobušića.

Stoga je izglednije da će se Karoglan u borbi s Dinamom i Rijekom prvenstveno morati osloniti na svoje sposobnosti u rješavanju situacije na lijevom krilu, nego što će dobiti baš "pravog igrača" koje će dati dimenziju više kadru splitskog kluba koji je sad poprilično kvalitetan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => plan postoji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => plan postoji 2 0 8054 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-02 10:46:29 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-04 08:27:38 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2024-01-03 19:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hajduk će u ovom prijelaznom roku teško riješiti glavni problem, evo kakve bi kompromise Karoglan mogao napraviti page_title=Hajduk će u ovom prijelaznom roku teško riješiti glavni problem, evo kakve bi kompromise Karoglan mogao napraviti [metakey] => HAJDUK, Mislav Karoglan, Laszlo Kleinheisler [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/02\/26300787.png","\/images\/slike\/2024\/01\/02\/26301136.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/02\/26301137.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/02\/26301140.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/02\/26301142.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/02\/26301143.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/02\/26301223.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/02\/26301403.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/02\/26301404.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/02\/26159584.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/02\/24003913.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","","","","","","Miro Gabela\/hajduk.hr","","","Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Puk\u0161tas \u010desto u zavr\u0161nicu ulazi s desnog krila<\/em><\/p>","","

Diallo prepoznaje situaciju u kojoj se \u0161irokim pozicioniranjem Dajakua i Livaje otvara prostor za njegovo protr\u010davanje u halfspace<\/em><\/p>","","","

Kalik se s pozicije lijevog krila spu\u0161ta po loptu, a Odjidja kao lijeva osmica \u0161iri na krilo kako bi otvorio prostor u sredini za Livaju<\/em><\/p>","

Kako se sustav 4-3-3 \u201dizobli\u010dava\u201d rotacijama na krilu:\u00a0\u017eutom bojom su ozna\u010dena trojica veznjaka, a crvenom trojica napada\u010da<\/em><\/p>","","

Prpi\u0107 se vratio s posudbe u Radomlju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_26300787_1920.png":"1920x1080","k_26300787_1280.png":"1280x1280","k_26300787_1024.png":"1024x1024","k_26300787_640.png":"640x640","k_26300787_480.png":"480x480","k_26300787_340.png":"340x340","k_26300787_220.png":"220x220","o_26300787_1280.png":"1280x851","o_26300787_1024.png":"1024x681","o_26300787_640.png":"640x425","o_26300787_480.png":"480x319","o_26300787_340.png":"340x226","o_26300787_220.png":"220x146","h_26300787_1280.png":"1280x854","h_26300787_1024.png":"1024x683","h_26300787_640.png":"640x427","h_26300787_480.png":"480x320","h_26300787_340.png":"340x227","h_26300787_220.png":"220x147","pp_26300787_1280.png":"1280x1628","pp_26300787_1024.png":"1024x1303","pp_26300787_640.png":"640x814","pp_26300787_480.png":"480x611","pp_26300787_340.png":"340x432","pp_26300787_220.png":"220x280"},{"size0":"1504x846","hd_26301136_1920.jpg":"1920x1080","k_26301136_1280.jpg":"1280x1280","k_26301136_1024.jpg":"1024x1024","k_26301136_640.jpg":"640x640","k_26301136_480.jpg":"480x480","k_26301136_340.jpg":"340x340","k_26301136_220.jpg":"220x220","o_26301136_1280.jpg":"1280x720","o_26301136_1024.jpg":"1024x576","o_26301136_640.jpg":"640x360","o_26301136_480.jpg":"480x270","o_26301136_340.jpg":"340x191","o_26301136_220.jpg":"220x123","h_26301136_1280.jpg":"1280x854","h_26301136_1024.jpg":"1024x683","h_26301136_640.jpg":"640x427","h_26301136_480.jpg":"480x320","h_26301136_340.jpg":"340x227","h_26301136_220.jpg":"220x147","pp_26301136_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301136_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301136_640.jpg":"640x814","pp_26301136_480.jpg":"480x611","pp_26301136_340.jpg":"340x432","pp_26301136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1504x846","hd_26301137_1920.jpg":"1920x1080","k_26301137_1280.jpg":"1280x1280","k_26301137_1024.jpg":"1024x1024","k_26301137_640.jpg":"640x640","k_26301137_480.jpg":"480x480","k_26301137_340.jpg":"340x340","k_26301137_220.jpg":"220x220","o_26301137_1280.jpg":"1280x720","o_26301137_1024.jpg":"1024x576","o_26301137_640.jpg":"640x360","o_26301137_480.jpg":"480x270","o_26301137_340.jpg":"340x191","o_26301137_220.jpg":"220x123","h_26301137_1280.jpg":"1280x854","h_26301137_1024.jpg":"1024x683","h_26301137_640.jpg":"640x427","h_26301137_480.jpg":"480x320","h_26301137_340.jpg":"340x227","h_26301137_220.jpg":"220x147","pp_26301137_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301137_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301137_640.jpg":"640x814","pp_26301137_480.jpg":"480x611","pp_26301137_340.jpg":"340x432","pp_26301137_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1504x846","hd_26301140_1920.jpg":"1920x1080","k_26301140_1280.jpg":"1280x1280","k_26301140_1024.jpg":"1024x1024","k_26301140_640.jpg":"640x640","k_26301140_480.jpg":"480x480","k_26301140_340.jpg":"340x340","k_26301140_220.jpg":"220x220","o_26301140_1280.jpg":"1280x720","o_26301140_1024.jpg":"1024x576","o_26301140_640.jpg":"640x360","o_26301140_480.jpg":"480x270","o_26301140_340.jpg":"340x191","o_26301140_220.jpg":"220x123","h_26301140_1280.jpg":"1280x854","h_26301140_1024.jpg":"1024x683","h_26301140_640.jpg":"640x427","h_26301140_480.jpg":"480x320","h_26301140_340.jpg":"340x227","h_26301140_220.jpg":"220x147","pp_26301140_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301140_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301140_640.jpg":"640x814","pp_26301140_480.jpg":"480x611","pp_26301140_340.jpg":"340x432","pp_26301140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26301142_1920.jpg":"1920x1080","k_26301142_1280.jpg":"1280x1280","k_26301142_1024.jpg":"1024x1024","k_26301142_640.jpg":"640x640","k_26301142_480.jpg":"480x480","k_26301142_340.jpg":"340x340","k_26301142_220.jpg":"220x220","o_26301142_1280.jpg":"1280x720","o_26301142_1024.jpg":"1024x576","o_26301142_640.jpg":"640x360","o_26301142_480.jpg":"480x270","o_26301142_340.jpg":"340x191","o_26301142_220.jpg":"220x123","h_26301142_1280.jpg":"1280x854","h_26301142_1024.jpg":"1024x683","h_26301142_640.jpg":"640x427","h_26301142_480.jpg":"480x320","h_26301142_340.jpg":"340x227","h_26301142_220.jpg":"220x147","pp_26301142_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301142_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301142_640.jpg":"640x814","pp_26301142_480.jpg":"480x611","pp_26301142_340.jpg":"340x432","pp_26301142_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26301143_1920.jpg":"1920x1080","k_26301143_1280.jpg":"1280x1280","k_26301143_1024.jpg":"1024x1024","k_26301143_640.jpg":"640x640","k_26301143_480.jpg":"480x480","k_26301143_340.jpg":"340x340","k_26301143_220.jpg":"220x220","o_26301143_1280.jpg":"1280x720","o_26301143_1024.jpg":"1024x576","o_26301143_640.jpg":"640x360","o_26301143_480.jpg":"480x270","o_26301143_340.jpg":"340x191","o_26301143_220.jpg":"220x123","h_26301143_1280.jpg":"1280x854","h_26301143_1024.jpg":"1024x683","h_26301143_640.jpg":"640x427","h_26301143_480.jpg":"480x320","h_26301143_340.jpg":"340x227","h_26301143_220.jpg":"220x147","pp_26301143_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301143_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301143_640.jpg":"640x814","pp_26301143_480.jpg":"480x611","pp_26301143_340.jpg":"340x432","pp_26301143_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1070","hd_26301223_1920.jpg":"1920x1080","k_26301223_1280.jpg":"1280x1280","k_26301223_1024.jpg":"1024x1024","k_26301223_640.jpg":"640x640","k_26301223_480.jpg":"480x480","k_26301223_340.jpg":"340x340","k_26301223_220.jpg":"220x220","o_26301223_1280.jpg":"1280x856","o_26301223_1024.jpg":"1024x684","o_26301223_640.jpg":"640x428","o_26301223_480.jpg":"480x321","o_26301223_340.jpg":"340x227","o_26301223_220.jpg":"220x147","h_26301223_1280.jpg":"1280x854","h_26301223_1024.jpg":"1024x683","h_26301223_640.jpg":"640x427","h_26301223_480.jpg":"480x320","h_26301223_340.jpg":"340x227","h_26301223_220.jpg":"220x147","pp_26301223_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301223_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301223_640.jpg":"640x814","pp_26301223_480.jpg":"480x611","pp_26301223_340.jpg":"340x432","pp_26301223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1504x846","hd_26301403_1920.jpg":"1920x1080","k_26301403_1280.jpg":"1280x1280","k_26301403_1024.jpg":"1024x1024","k_26301403_640.jpg":"640x640","k_26301403_480.jpg":"480x480","k_26301403_340.jpg":"340x340","k_26301403_220.jpg":"220x220","o_26301403_1280.jpg":"1280x720","o_26301403_1024.jpg":"1024x576","o_26301403_640.jpg":"640x360","o_26301403_480.jpg":"480x270","o_26301403_340.jpg":"340x191","o_26301403_220.jpg":"220x123","h_26301403_1280.jpg":"1280x854","h_26301403_1024.jpg":"1024x683","h_26301403_640.jpg":"640x427","h_26301403_480.jpg":"480x320","h_26301403_340.jpg":"340x227","h_26301403_220.jpg":"220x147","pp_26301403_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301403_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301403_640.jpg":"640x814","pp_26301403_480.jpg":"480x611","pp_26301403_340.jpg":"340x432","pp_26301403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1504x846","hd_26301404_1920.jpg":"1920x1080","k_26301404_1280.jpg":"1280x1280","k_26301404_1024.jpg":"1024x1024","k_26301404_640.jpg":"640x640","k_26301404_480.jpg":"480x480","k_26301404_340.jpg":"340x340","k_26301404_220.jpg":"220x220","o_26301404_1280.jpg":"1280x720","o_26301404_1024.jpg":"1024x576","o_26301404_640.jpg":"640x360","o_26301404_480.jpg":"480x270","o_26301404_340.jpg":"340x191","o_26301404_220.jpg":"220x123","h_26301404_1280.jpg":"1280x854","h_26301404_1024.jpg":"1024x683","h_26301404_640.jpg":"640x427","h_26301404_480.jpg":"480x320","h_26301404_340.jpg":"340x227","h_26301404_220.jpg":"220x147","pp_26301404_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301404_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301404_640.jpg":"640x814","pp_26301404_480.jpg":"480x611","pp_26301404_340.jpg":"340x432","pp_26301404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26159584_1920.jpg":"1920x1080","k_26159584_1280.jpg":"1280x1280","k_26159584_1024.jpg":"1024x1024","k_26159584_640.jpg":"640x640","k_26159584_480.jpg":"480x480","k_26159584_340.jpg":"340x340","k_26159584_220.jpg":"220x220","o_26159584_1280.jpg":"1280x854","o_26159584_1024.jpg":"1024x683","o_26159584_640.jpg":"640x427","o_26159584_480.jpg":"480x320","o_26159584_340.jpg":"340x227","o_26159584_220.jpg":"220x146","h_26159584_1280.jpg":"1280x854","h_26159584_1024.jpg":"1024x683","h_26159584_640.jpg":"640x427","h_26159584_480.jpg":"480x320","h_26159584_340.jpg":"340x227","h_26159584_220.jpg":"220x147","pp_26159584_1280.jpg":"1280x1628","pp_26159584_1024.jpg":"1024x1303","pp_26159584_640.jpg":"640x814","pp_26159584_480.jpg":"480x611","pp_26159584_340.jpg":"340x432","pp_26159584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2672","hd_24003913_1920.jpg":"1920x1080","k_24003913_1280.jpg":"1280x1280","k_24003913_1024.jpg":"1024x1024","k_24003913_640.jpg":"640x640","k_24003913_480.jpg":"480x480","k_24003913_340.jpg":"340x340","k_24003913_220.jpg":"220x220","o_24003913_1280.jpg":"1280x1781","o_24003913_1024.jpg":"1024x1425","o_24003913_640.jpg":"640x890","o_24003913_480.jpg":"480x668","o_24003913_340.jpg":"340x473","o_24003913_220.jpg":"220x306","h_24003913_1280.jpg":"1280x854","h_24003913_1024.jpg":"1024x683","h_24003913_640.jpg":"640x427","h_24003913_480.jpg":"480x320","h_24003913_340.jpg":"340x227","h_24003913_220.jpg":"220x147","pp_24003913_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003913_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003913_640.jpg":"640x814","pp_24003913_480.jpg":"480x611","pp_24003913_340.jpg":"340x432","pp_24003913_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","0","0","0","0","0","1","0","0","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14958605 Threads: 5 Questions: 3146451053 Slow queries: 7017653 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234887734 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/hajduk-ce-u-ovom-prijelaznom-roku-tesko-rijesiti-glavni-problem-karoglan-mora-biti-spreman-na-kompromise-1352459 [printLink] => /sport/hajduk/hajduk-ce-u-ovom-prijelaznom-roku-tesko-rijesiti-glavni-problem-karoglan-mora-biti-spreman-na-kompromise-1352459?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 434373 [name] => Mislav Karoglan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-karoglan [link] => /tag/mislav-karoglan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 644343 [name] => Laszlo Kleinheisler [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-20 20:43:13 [main_article_id] => 0 [alias] => laszlo-kleinheisler [link] => /tag/laszlo-kleinheisler ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => plan postoji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hajduk će u ovom prijelaznom roku teško riješiti glavni problem, Karoglan mora biti spreman na kompromise [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/26300787.png [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/26300787.png [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/26301136.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/26301137.jpg [title] =>

Pukštas često u završnicu ulazi s desnog krila

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/26301140.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/26301142.jpg [title] =>

Diallo prepoznaje situaciju u kojoj se širokim pozicioniranjem Dajakua i Livaje otvara prostor za njegovo protrčavanje u halfspace

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/26301143.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/26301223.jpg [title] => Miro Gabela/hajduk.hr ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/26301403.jpg [title] =>

Kalik se s pozicije lijevog krila spušta po loptu, a Odjidja kao lijeva osmica širi na krilo kako bi otvorio prostor u sredini za Livaju

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/26301404.jpg [title] =>

Kako se sustav 4-3-3 ”izobličava” rotacijama na krilu: žutom bojom su označena trojica veznjaka, a crvenom trojica napadača

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/26159584.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/02/24003913.jpg [title] =>

Prpić se vratio s posudbe u Radomlju

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hajduk je krenuo s pripremama za proljetni dio sezone, a iako se prijelazni rok u Hrvatskoj još uvijek nije službeno otvorio, Bijeli su doveli dvojicu igrača. Nikola Kalinić vratio se u ekipu nakon što je od prošlog ljeta bio bez kluba, a iz Panathinaikosa je na posudbu stigao László Kleinheisler. Također, iz Radomlja se vratio Dominik Prpić.

Mađar je bio želja Bijelih još prošle zime, a može igrati na više pozicija, među kojima je i ona lijevog krila. Upravo je ta pozicija najkritičnija u ekipi Mislava Karoglana, a čak i da Kleinheisler bude na razini svojih igara iz Osijeka on neće biti pravo rješenje za probleme Bijelih, jer im na toj poziciji treba igrač specifičnih karakteristika.

No, mogao bi olakšati situaciju u tom kontekstu...

---

---

Karoglan je nakon utakmice s Dinamom rekao da priželjkuje pojačanja na nekim pozicijama u zimskom prijelaznom roku, a lijeva strana je posebno deficitarna. Ozljeda Darija Melnjaka, koji je izgubljen do kraja sezone, veliki je udarac za momčad, ali sreća u nesreći je to što je Ismaël Diallo dosta dobro pokrio njegovu poziciju.

Kao prvenstveno defenzivni bek, svoj posao u fazi obrane odrađuje više nego dobro i nitko mu osim Takura Kaneka nije stvarao veće probleme. Također, kao igrač kojem je zadatak upasti u Melnjakov "kalup", u fazi napada sudjeluje pokušavajući imitirati njegove kretnje, odnosno igra u ulozi "invertiranog" beka.

---

image

Diallo prepoznaje situaciju u kojoj se širokim pozicioniranjem Dajakua i Livaje otvara prostor za njegovo protrčavanje u halfspace

---

---

---

Pitanje lijevog beka

No, s obzirom na to da je dobio poziv za predstavljanje reprezentacije Obale Bjelokosti na Afričkom kupu nacija, Karoglanu ostaje velika rupa na lijevom beku. Diallo svejedno mora propustiti susret s Rijekom zbog tri žuta kartona, a postoji mogućnost da ga neće biti ni protiv Osijeka ni protiv Slaven Belupa.

Njegova rezerva je trenutno Šimun Hrgović, 19-godišnjak ofenzivnih karakteristika koji možda nije najsigurnije rješenje za toliki broj utakmica. Tu poziciji može "zakrpati" Dino Mikanović, a treba naglasiti i to da se Filip Uremović u karijeri nekoliko puta znao naći na toj poziciji, dok je često igrao na desnom beku.

No, bila bi šteta "razbijati" najbolji stoperski par HNL-a, a usto je Karoglan rekao da ljevonogi motorični stoper Dominik Prpić ne konkurira za tu poziciju, stoga ne treba očekivati ni Uremovića.

---

image

Prpić se vratio s posudbe u Radomlju

Duje Klarić/Cropix
---

Vezni red dobro popunjen

Mihael Žaper, Rokas Pukštas i Filip Krovinović tvore osovinu veznog reda, a tu su još i Niko Sigur, koji se lako može preseliti s desnog beka na ‘šesticu‘ ili ‘osmicu‘, te Anthony Kalik u kojeg Karoglan ima povjerenje i koji je koristan igrač kada ga se smjesti u pravi kontekst. Također, tu je i Emir Sahiti, koji se također može spustiti u vezni red po potrebi i za kojeg se može reći da svoje najbolje predstave pruža baš pod Karoglanom (u oba mandata).

S obzirom na to da je u kadru još uvijek Vadis Odjidja-Ofoe (pitanje je koliko dugo), da i Yassine Benrahou može u vezni red ako mora (jer ima odgovoran pristup) te da je stigao i Kleinheisler, koji je primarno centralni veznjak, možemo zaključiti da je sredina terena dosta dobro popunjena.

Najveći problem je, dakle, krilna pozicija. Točnije, nedostatak igrača kojeg krase karakteristike "pravog krila" i koji može raditi razliku u situacijama jedan na jedan.

Nedostaje ‘pravo‘ krilo

Sahiti je motoričan igrač, ali je najbolji u ulascima u prostor i kao jedan od kotačića uigranog mehanizma. Benrahou je klasično  "invertirano" krilo, kojem odgovara samo desna strana jer je najbolji u situacijama u kojima iz široke pozicije ulazi prema unutra na svoju lijevu nogu. Ipak, u tome mu nedostaje eksplozivnosti, zbog čega je zapravo i on korisniji kada sudjeluje u rotacijama po desnoj strani i napada iz dubine.

Leon Dajaku sličan je tip igrača na lijevoj strani. On nekako izgleda kao "pravo krilo", uvijek nudi opciju po dubini i zna ući u završnicu na ubačaj s desne strane, ali u situacijama jedan na jedan nije toliko dobar da bi napravio razliku, već se i on uglavnom oslanja na ulazak prema unutra na svoju desnu nogu, zbog čega mu odgovara samo lijeva strana.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Aleksandra Trajkovskog može se opisati kao "inside forwarda", odnosno igrača koji iz široke pozicije djeluje kao napadač. Osnovna ideja je bila da Makedonac zamijeni Jana Mlakara, jer ni Slovenac nije bio klasično krilo, već je pratio Livajine kretnje i nadopunjavao se s njim kao drugi napadač.

I Kleinheisler je daleko od pravog krila, bez obzira na to što je u karijeri često igrao na lijevoj strani i što ga je Hajduk doveo prvenstveno za tu poziciju. Mađar će sigurno dati dodatnu dubinu Karoglanovom kadru, a ako bude na razini iz Osijeka, bit će i pravo pojačanje za Bijele, no problem krila i dalje se neće sasvim riješiti.

---

image
Miro Gabela/hajduk.hr
---

Zimski prijelazni rok u cijelom nogometnom svijetu uglavnom služi za popunjavanje "rupa" u kadru i teže je pronaći kvalitetne igrače za razumnu cijenu. Za razliku od ljetnog prijelaznog roka, kada ima puno situacija u kojima igračima istekne ugovor, ili im se da do znanja da za njih nema mjesta u ekipi, na zimu rijetko kome istječu ugovori i puno je manje onih koji su kvalitetni i u formi, a traže novu sredinu i još su cjenovno prihvatljivi.

Zbog toga postoji realna šansa da Bijeli ove zime neće uspjeti pronaći krilnog igrača koji će donijeti ekipi dimenziju više - ne samo u kontekstu kvalitete - već i specifičnih karakteristika koje su potrebne momčadi. Dinamov Kaneko je možda najbolji primjer toga što Hajduku treba. Multidimenzionalni igrač koji praktički ima sve što se traži od jednog krila i kojemu je naglasak na brzini i eksplozivnosti.

Karoglanovi kompromisi

Problem Hajduka na lijevoj strani još je veći utoliko što Diallo ofenzivno ne donosi ono što i Melnjak, a Karoglan će ga možda morati riješiti kompromisima koji će ići u smjeru još veće taktičke fluidnosti.

Livajina povučenija uloga koju mu je Karoglan namijenio znači da se već ide u tom smjeru, dok na desnoj strani već imamo uigrane rotacije po principima pozicijskog nogometa u kojima sudjeluju Sigur, Pukštas i desno krilo (bio to Sahiti ili Benrahou).

Livaja sada više sudjeluje u izgradnji napada, a već smo mogli vidjeti da se Krovinović u nekim trenucima izvlači široko, kao što je i Kalik u posljednje vrijeme znao ući u igru na poziciju lijevog krila. S te pozicije je sjajno asistirao za treći gol Hajduka protiv Gorice, ali jasno je da je takvo sudjelovanje u igri daleko od onoga klasičnog krila.

---

image

Kalik se s pozicije lijevog krila spušta po loptu, a Odjidja kao lijeva osmica širi na krilo kako bi otvorio prostor u sredini za Livaju

---

---

---

---

image

Kako se sustav 4-3-3 "izobličava" rotacijama na krilu: žutom bojom su označena trojica veznjaka, a crvenom trojica napadača

---

Isto vrijedi i za opciju u kojoj Sahiti seli na lijevo krilo, a "all-rounder" Pukštas na desno. Amerikanac je tu već znao igrati, a uostalom, s pozicije desne osmice u završnicu često i ulazi s desnog krila, ali to bi i dalje bio kompromis.

---

image

Pukštas često u završnicu ulazi s desnog krila

---

---

---

Kompleksniji mehanizmi u fazi napada znače i veći rizik, jer dok izgubljena lopta igrača u ulozi klasičnog krila izbacuje iz igre samo njega, gubljenje posjeda kod mehanizama u kojima sudjeluje više igrača (među kojima je i bek) znači puno veći problem u defenzivnoj tranziciji, bez obzira na to što kontrapresing pod Karoglanom uglavnom funkcionira dobro.

Puno puta sam napisao da je trener Bijelih izuzetno studiozan trener koji je brz u detektiranju problema i pronalasku potencijalnih rješenja. S naglaskom na ovo "potencijalnih", jer nogomet nije egzaktna disciplina i sve naposljetku ovisi o tome hoće li se osigurati okolnosti za uspjeh određenih ideja i onda kako će ih igrači pretočiti u stvarnost.

Hajduk ima jako ograničen budžet, a tu je i minus od 12,5 milijuna eura, koji treba imati na umu bez obzira na to što je on trenutno (!) knjigovodstvene prirode, jer klub će postojati i nakon ove godine i nakon Lukše Jakobušića.

Stoga je izglednije da će se Karoglan u borbi s Dinamom i Rijekom prvenstveno morati osloniti na svoje sposobnosti u rješavanju situacije na lijevom krilu, nego što će dobiti baš "pravog igrača" koje će dati dimenziju više kadru splitskog kluba koji je sad poprilično kvalitetan.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Miro Gabela/hajduk.hr Tom Dubravec/Cropix Duje Klarić/Cropix


Pukštas često u završnicu ulazi s desnog krila



Diallo prepoznaje situaciju u kojoj se širokim pozicioniranjem Dajakua i Livaje otvara prostor za njegovo protrčavanje u halfspace



Kalik se s pozicije lijevog krila spušta po loptu, a Odjidja kao lijeva osmica širi na krilo kako bi otvorio prostor u sredini za Livaju


Kako se sustav 4-3-3 ”izobličava” rotacijama na krilu: žutom bojom su označena trojica veznjaka, a crvenom trojica napadača

Duje Klarić/Cropix

Prpić se vratio s posudbe u Radomlju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/hajduk-ce-u-ovom-prijelaznom-roku-tesko-rijesiti-glavni-problem-karoglan-mora-biti-spreman-na-kompromise-1352459 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=df4f01a01f4f201b4cb18f1bb35dee5a864f66de [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hajduk+%C4%87e+u+ovom+prijelaznom+roku+te%C5%A1ko+rije%C5%A1iti+glavni+problem%2C+Karoglan+mora+biti+spreman+na+kompromise&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fhajduk-ce-u-ovom-prijelaznom-roku-tesko-rijesiti-glavni-problem-karoglan-mora-biti-spreman-na-kompromise-1352459 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fhajduk-ce-u-ovom-prijelaznom-roku-tesko-rijesiti-glavni-problem-karoglan-mora-biti-spreman-na-kompromise-1352459 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => plan postoji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hajdukplan postoji

Hajduk će u ovom prijelaznom roku teško riješiti glavni problem, Karoglan mora biti spreman na kompromise

3. siječnja 2024. - 20:14

Hajduk je krenuo s pripremama za proljetni dio sezone, a iako se prijelazni rok u Hrvatskoj još uvijek nije službeno otvorio, Bijeli su doveli dvojicu igrača. Nikola Kalinić vratio se u ekipu nakon što je od prošlog ljeta bio bez kluba, a iz Panathinaikosa je na posudbu stigao László Kleinheisler. Također, iz Radomlja se vratio Dominik Prpić.

Mađar je bio želja Bijelih još prošle zime, a može igrati na više pozicija, među kojima je i ona lijevog krila. Upravo je ta pozicija najkritičnija u ekipi Mislava Karoglana, a čak i da Kleinheisler bude na razini svojih igara iz Osijeka on neće biti pravo rješenje za probleme Bijelih, jer im na toj poziciji treba igrač specifičnih karakteristika.

No, mogao bi olakšati situaciju u tom kontekstu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:21