StoryEditorOCM
HajdukOvo nije normalno

Analizirali smo, sve se Hajduku ponavlja već godinama. Slučajno se samo mačka okoti

Piše Frane Vulas
13. travnja 2024. - 21:56

Hajduk u nedjeljni prvenstveni derbi s Osijekom ulazi u crnoj seriji od četiri uzastopna poraza, od čega tri ligaška, a tri od ta četiri su se dogodila na domaćem terenu. Od ukupno osam ovosezonskih prvenstvenih poraza, čak pet ih je Hajduk doživio na Poljudu, uz kup eliminaciju od Dinama što dođe kao šesta domaća ovosezonska pljuska ‘bijelima‘. Pet ligaških domaćih poraza imao je Hajduk ukupno u prethodne dvije sezone. A ove sezone više domaćih prvenstvenih poraza od Hajduka imaju samo dvije posljednje momčadi SuperSport HNL-a Slaven Belupo i Rudeš.

Taj katastrofalan niz uništio je sezonu ‘bijelih‘, ali i izazvao velike turbulencije u klubu. Dogovoreni su razlazi s predsjednikom Uprave Lukšom Jakobušićem i trenerom Mislavom Karoglanom. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius je podnio ostavku, ali ostat će do kraja sezone i dolaska novog čelnog čovjeka kluba. Slijedi okršaj s Osijekom (nedjelja u 16.30 sati) u kojem zbog navijačkih incidenata nakon susreta s Dinamom u kupu Hajduk odrađuje prvu od dvije utakmice kazne bez publike.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se igrači Hajduka psihološki nositi s ovakvim utakmicama sada kada je prvenstvo praktično gotovo (ne i matematički, ali to je teška teorija) i nema više gotovo nikakvih imperativa. A pogotovo kako će se snaći u toj atmosferi ‘akvarija‘, dekoru kao na treningu, pred praznim tribinama. Najviše zbog toga što ove sezone igračima Hajduka umjesto vjetra u leđa kao da je puni Poljud iz nekog razloga izazivao kontraefekt.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Očito se ne mogu igrači Hajduka nositi s pritiskom, očekivanjima. Nema drugog logičnog objašnjenja. Hajduk ima uvjerljivo najveću navijačku podršku u SuperSport HNL-u, a opet doma igra kriminalno loše. I to nije slučaj samo ove sezone.

Napravili smo analizu posljednjih pet sezona Hajduka i rezultati su s gledišta utakmica na Poljudu baš porazni. U normalnim situacijama, klubovima, osjetno su bolji rezultati na domaćem terenu nego na gostovanjima. Kada se ukupno zbroje rezultati Hajduka u zadnjih pet sezona HNL-a (aktualna je uključena), Hajduk ima 21 domaći ligaški poraz i 24 na gostovanjima! Dakle, skoro je izjednačen broj domaćih i gostujućih poraza što je bizarno. To znači da ovakva ovosezonska forma igrača Hajduka na Poljudu po svemu nije plod slučajnosti.

Ovosezonski Hajduk pogotovo je momčad koja je bila puna iskustva, pa i igranja u inozemstvu. Trebali bi se naučiti nositi s pritiskom očekivanja, trebale bi im pune tribine biti vjetar u leđa. Ali...

Domaći i gostujući porazi Hajduka u HNL-u po sezonama

2023/24: 5/3

2022/23: 2/5

2021/22: 3/3

2020/21: 6/6

2019/20: 5/7

Ukupno:

21 domaći poraz

24 gostujuća poraza

Porazi na Poljudu

Pet ovosezonskih domaćih poraza u HNL-u

Hajduk – Istra 1961 0:1

Hajduk – Osijek 0:2

Hajduk – Rijeka 1:2

Hajduk – Lokomotiva 1:2

Hajduk – Dinamo 0:1

Jedan poraz u kupu

Hajduk – Dinamo 0:1

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:37