stdClass Object ( [id] => 602059 [title] => Zbog boja za Prvu ligu opet zaratili sjever i jug: dva grada velike nogometne tradicije žarko žele povratak u elitu [alias] => zbog-boja-za-prvu-ligu-opet-zaratili-sjever-i-jug-dva-grada-velike-nogometne-tradicije-zarko-zele-povratak-u-elitu [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nema mira na relaciji nogometnog sjevera i juga. Kad su pomalo utihnule ratne trube na relaciji Poljud – Maksimir, kad su Marijan Kustić, Benjamin Perasović, Andro Krstulović Opara i Marin Brbić, konačno, sjeli radi dogovora oko mogućeg organiziranja utakmice Hrvatska – Mađarska na Poljudu, planule su iskre na relaciji Šibenik – Varaždin.

Dva grada nemale nogometne tradicije, koja žarko žele povratak među prvoligaše. I dok Šibenčani razloge nešto slabijih rezultata u posljednjim kolima traže isključivo u vlastitim redovima, iz baroknoga grada za svoje neuspjehe optužuju sve i svakoga. Od sudačke organizacije do Dinama, od HNS-a do pokojnog predsjednika Tuđmana!

Dvije su utakmice bile okidač za nemalu medijsku kampanju Varaždinaca, usmjerenu na različite adrese. Na odluku stručnog stožera Maksimira da na drugoligaški susret Dinamo II – Varaždin (1:2) u drugi sastav ubace tri prvotimca (Andrić, Moro,Moharami) i utakmicu Zadar – Varaždin, koju su gosti glatko izgubili s 0:3.

Sve, zapravo, silno podsjeća na drugoligašku sezonu od prije tri godine, kad su se na sličan način do posljednjeg daha borili Šibenik i vinkovačka Cibalia. Tada su Slavonci neočekivano u zadnja dva kola pretekli Šibenčane, makar su „narančasti“ u jednom trenutku imali i jedanaest bodova prednosti.

- Prije tri godine Dinamo je protiv nas zaigrao sa čak šest prvotimaca, pa nismo dobili utakmicu, ali nismo ni pomišljali na kampanju, kakvu trenutačno vode Varaždinci. Uz napomenu da je Varaždin dobio utakmicu s modrim nadama, a mi izgubili dva dragocjena boda, koja su se pokazala ključnim u završnici prvenstva – kazivao nam je Joško Jurić, predsjednik Šibenskog saveza sportova i (bivši) funkcionar HNK Šibenik.

Varaždinci su uporni i u upiranju prstom u sudačku organizaciju, ciljajući na podatak da je Šibenčanin Ante Kulušić prvi čovjek sudačke organizacije.

"Naša analiza govori da Varaždin nije oštećen ni na jednoj utakmici, dok se Šibenik mogao žaliti, ali nije na dva susreta, u kojima je drastično zakinut“, tako se službeno oglasila sudačka nogometna organizacija.
Pomalo paradoksalno je da se Varaždinci silno žale zbog spomenute utakmice u Zadru (0:3), a da je njihov trener, uvijek korektniBranko Karačić u izjavi za medije konstatirao „kako je pobjeda Zadrana zaslužena“.

Iz neutralnog kuta javio se Hajdukov veteranIvan Pudar, koji se našao na utakmici u zadarskim Stanovima, te (polu)službeno kazao „kako Varaždin, ako izuzmemo (ne)spornu situaciju s napucanom rukom, nije oštećen ni za jedan jedini aut“.

Šibenski i varaždinski novinari su se, također, sučelili sredinom tjedna na državnoj televiziji, točnije na HRT 4. Taj duel je bio puno odmjereniji od klupskih (medijskih) poruka. No, kao da je ulje na vatru malo dolio voditeljPetar Vlahov pitanjem, upućenim varaždinskom novinaru Draženu Novoselu u stilu „Kako to Šibenik, kad ima support sudaca, nije pobijedio na svom travnjaku susjede iz Dugopolja!?“.

Aktualna šibensko-varaždinska nogometna (i medijska) utrka bila bi, nema sumnje, i te kako utišana da domaćin na Šubićevcu nije izgubio od Dugopolja (0:1). Iako dalmatinski susjedi nisu ni predali zahtjev za prvoligašku licenciju, na šibenski su travnjak stigli, blago rečeno, napaljeni. Kao da im se radi o životu i smrti. Previjali su se „od bolova“ na travnjaku, a onda samo koju sekundu poslije jurili (i ubadali) kao osice po šibenskom travnjaku. S uzdignutim pesnicama popratili su svaki svoj uspješni start, udarac…

Koji su korijeni posebne motivacije Dugopoljaca, to dobro znaju njihovo klupsko vodstvo, trenerStipe Balajić i njegovi igrači. No, zašto je Šibenik jednu od najvažnijih utakmica u sezoni odigrao blijedo, neuvjerljivo, to baš i nije lako odgonetnuti. Ne pamtimo takvu provalu bijesa, uvreda i svega ružnoga, kojim su Funcuti i ostali obasuli trenera Borimira Perkovića i njegove igrače. Za razliku od „zadarske“ reakcije Varaždinaca, Šibenčani su uzroke posrtanja potražili u svojim redovima.

Probudila se i šibenska paranoja, koja traje još od već spomenutoga gubitka utrke za prvoligaški status s vinkovačkom Cibalijom.

- Nemoj ti meni soliti pamet, kad ja znam da grad i klub ne žele plasman u Prvu ligu – tako će vam se obratiti barem svaki četvrti Šibenčanin. Posebice oni koji godinama ne posjećuju Šubićevac.

To je, nema sumnje, i jedan od razloga što Varaždinci uvelike nadmašuju brojem gledatelja na svojim utakmicama svoje šibenske konkurente.

- Mi smo ne samo najgledanija drugoligaška momčad, već i peti klub po gledanosti u obje lige, prvoj i drugoj – otkrio je varaždinski novinar Dražen Novosel prilikom zadnjeg TV duela na hrvatskoj dalekovidnici.

Novosel nas je opet nehotice vratio tri godine unatrag, kad se na „majstoricama“, odigranim na Šubićevcu s Cibalijom (0:0) i Istrom (1:1), tiskalo ukupno deset tisuća gledatelja. Kao krunski dokaz kako Šibenčani vole nogomet.

Neizbježno je i sjećanje na reakciju Josipa Breznoga, prvoligaškog povjerenika poslije utakmice s Istrom, kad mu se otelo: "Oduševljen sam atmosferom na šibenskim utakmicama. I ne mogu od tuge što Šibenik neće postati prvoligaš. Za razliku od vinkovačke Cibalije i Splita, koji imaju silne financijske probleme, pa će kad-tad morati „prisilno“ u niži rang.

Na žalost Vinkovčana i splitskih „crvenih“ Brezni je bio i precizan i zloguki prorok. Oba su se kluba sunovratila dva ranga niže, u Treću ligu.

Brezni nas je podsjetio i na davnu izjavu ondašnjeg doministra za sport Mirka Novosela, koji je usred ručka za vrijeme Europskog prvenstva u košarci, odigranog u Njemačkoj, imao potrebe kazati: "Ne smijemo dozvoliti da nam u Prvoj nogometnoj ligi igraju klubovi sa zagrebačkih tramvajskih postaja, te klubovi iza kojih stoje bahati generali ili tajkuni."
No, aktualna prvoligaška ljestvica sugerira suprotnu sliku od Novoselove želje. Točnije, od Rijeke do Dubrovnika imamo samo dva prvoligaša. Potonuli su Zadar, Šibenik, Solin, Junak, Neretva, GOŠK-Jug… Svjestan je toga i izbornik Zlatko Dalić, koji je na emotivnoj promociji svoje knjige u Šibenskom kazalištu posegao za diplomatskim odgovorom: "Najbolje bi bilo da prvoligaši postanu i Šibenik i Varaždin."

Dakako da Zlatkovo srce jače kuca za Varaždin, u kojemu njegov sin obavlja funkciju direktora, a kojemu je, to je javna tajna, Dalić u kriznoj situaciji dao (ili posudio!?) dvije plaće.

Zato nas glavna teza varaždinske kampanje da „HNS i Dinamo guraju Šibenik“ tjera na ne baš logičnu tezu kako je HNS protiv svog uspješnog izbornika!?

Kad se zbroje (i oduzmu) sva priopćenja, medijske (i ine) hajke, optužbe i obrane, vrlo je vjerojatno da će u svemu na kraju, ipak, pobijediti sport, a ne „tamne snage“ nogometa, kako objektivni novinari znaju kvalificirati one koji favoriziraju pomalo utihnulo nogometno podzemlje.

Najbolja prilika za to je utakmica Varaždin – Šibenik, koja će se u pretposljednjem kolu odigrati u baroknom gradu, a koja može najizravnije odlučiti o novom prvoligašu. Može, a i ne mora. Pogotovu, ako na današnju svetu nedjelju Šibenčani uspiju nadvisiti mladiće iz drugog sastava Hajduka u gostima!

Vugrinec selektivnog pamćenja

U napadima na Šibenik, HNS i Dinamo posebno je pretjerao Davor Vugrinec, legenda varaždinskog, ali i hrvatskog nogometa. Poslije poraza Varaždinaca u Zadru ishitreno je izjavio „kako ovako loše suđenje nije bilo od doba Tuđmana“. Pritom je demonstrirao selektivno pamćenje. Varaždinski Varteks i pulska Istra nisu bili među klubovima koji su formalno imali pravo na sudjelovanje u prvoj sezoni Prve hrvatske lige, ali je upravo pokojni predsjednik, kao veliki ljubitelj nogometa, inzistirao da Varaždince i Puljane „upišu“ među prvoligaše. Sa željom da se Prva liga igra širom Lijepe naše.

Na Šubićevcu 'nitko nije brukvu udija' 

Od tri najbolje plasirana drugoligaša Varaždin je jedini riješio formalne prepreke za viši rang ili - dobio je prvoligašku licenciju.

Dugopolje, kako rekosmo, taj „papir“ nije ni zatražilo. Šibenik, za razliku od nekih drugih klubova, nema problema oko financija, ali mora podnijeti dokaze o projektu za uređenje stadiona. Na Šubićevcu se prije točno četrdeset godina igralo polufinale Osmih mediteranskih igara (Jugoslavija – Alžir) pod reflektorima i dijelom natkritim tribinama. No, odonda, kako bi kazao pokojni Arsen Dedić, na tom objektu „nitko nije brukvu udija“. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => planule iskre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-05-05 01:21:07 [created_by] => 3196 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-05-05 01:22:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-05-05 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5496 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/05\/05\/sibenik_bsk05-130419.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/05\/sibenik_bsk17-130419.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/05\/sibenik_bsk18-130419.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/05\/sibenik_bsk19-130419 (1).jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/05\/sibenik_bsk19-130419.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/05\/solin_sibenik9-300319.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["sibenik_bsk05-130419","sibenik_bsk17-130419","sibenik_bsk18-130419","sibenik_bsk19-130419 (1)","sibenik_bsk19-130419","solin_sibenik9-300319"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1280x794"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15471018 Threads: 5 Questions: 3199310082 Slow queries: 7199174 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235958744 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/zbog-boja-za-prvu-ligu-opet-zaratili-sjever-i-jug-dva-grada-velike-nogometne-tradicije-zarko-zele-povratak-u-elitu-602059 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/zbog-boja-za-prvu-ligu-opet-zaratili-sjever-i-jug-dva-grada-velike-nogometne-tradicije-zarko-zele-povratak-u-elitu-602059?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 271611 [name] => šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 307384 [name] => jug [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jug [link] => /tag/jug ) [2] => stdClass Object ( [id] => 355209 [name] => varaždin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => varazdin [link] => /tag/varazdin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 66504 [name] => SJEVER [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjever [link] => /tag/sjever ) [4] => stdClass Object ( [id] => 226013 [name] => sukobi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sukobi [link] => /tag/sukobi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 408058 [name] => druga hnl [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => druga-hnl [link] => /tag/druga-hnl ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => planule iskre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zbog boja za Prvu ligu opet zaratili sjever i jug: dva grada velike nogometne tradicije žarko žele povratak u elitu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3196 [name] => Petar Mikuličin [username] => petar-mikuli-in [email] => petar-mikuli-in@sd.hr [password] => $2y$10$ER7omxdYuBmJJG8fb6.tDuKxGo3hNAbtaM4kNMf9U5ofe0/F2snNW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/petar-mikulicin-3196 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1714 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3bca8fb9dc6a98a6f4cbd68c09e6406f?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/05/sibenik_bsk05-130419.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => sibenik_bsk05-130419 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/05/sibenik_bsk05-130419.jpg [title] => sibenik_bsk05-130419 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/05/sibenik_bsk17-130419.jpg [title] => sibenik_bsk17-130419 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/05/sibenik_bsk18-130419.jpg [title] => sibenik_bsk18-130419 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/05/sibenik_bsk19-130419 (1).jpg [title] => sibenik_bsk19-130419 (1) ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/05/sibenik_bsk19-130419.jpg [title] => sibenik_bsk19-130419 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/05/solin_sibenik9-300319.jpg [title] => solin_sibenik9-300319 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nema mira na relaciji nogometnog sjevera i juga. Kad su pomalo utihnule ratne trube na relaciji Poljud – Maksimir, kad su Marijan Kustić, Benjamin Perasović, Andro Krstulović Opara i Marin Brbić, konačno, sjeli radi dogovora oko mogućeg organiziranja utakmice Hrvatska – Mađarska na Poljudu, planule su iskre na relaciji Šibenik – Varaždin.

Dva grada nemale nogometne tradicije, koja žarko žele povratak među prvoligaše. I dok Šibenčani razloge nešto slabijih rezultata u posljednjim kolima traže isključivo u vlastitim redovima, iz baroknoga grada za svoje neuspjehe optužuju sve i svakoga. Od sudačke organizacije do Dinama, od HNS-a do pokojnog predsjednika Tuđmana!

Dvije su utakmice bile okidač za nemalu medijsku kampanju Varaždinaca, usmjerenu na različite adrese. Na odluku stručnog stožera Maksimira da na drugoligaški susret Dinamo II – Varaždin (1:2) u drugi sastav ubace tri prvotimca (Andrić, Moro,Moharami) i utakmicu Zadar – Varaždin, koju su gosti glatko izgubili s 0:3.

Sve, zapravo, silno podsjeća na drugoligašku sezonu od prije tri godine, kad su se na sličan način do posljednjeg daha borili Šibenik i vinkovačka Cibalia. Tada su Slavonci neočekivano u zadnja dva kola pretekli Šibenčane, makar su „narančasti“ u jednom trenutku imali i jedanaest bodova prednosti.

- Prije tri godine Dinamo je protiv nas zaigrao sa čak šest prvotimaca, pa nismo dobili utakmicu, ali nismo ni pomišljali na kampanju, kakvu trenutačno vode Varaždinci. Uz napomenu da je Varaždin dobio utakmicu s modrim nadama, a mi izgubili dva dragocjena boda, koja su se pokazala ključnim u završnici prvenstva – kazivao nam je Joško Jurić, predsjednik Šibenskog saveza sportova i (bivši) funkcionar HNK Šibenik.

Varaždinci su uporni i u upiranju prstom u sudačku organizaciju, ciljajući na podatak da je Šibenčanin Ante Kulušić prvi čovjek sudačke organizacije.

"Naša analiza govori da Varaždin nije oštećen ni na jednoj utakmici, dok se Šibenik mogao žaliti, ali nije na dva susreta, u kojima je drastično zakinut“, tako se službeno oglasila sudačka nogometna organizacija.
Pomalo paradoksalno je da se Varaždinci silno žale zbog spomenute utakmice u Zadru (0:3), a da je njihov trener, uvijek korektniBranko Karačić u izjavi za medije konstatirao „kako je pobjeda Zadrana zaslužena“.

Iz neutralnog kuta javio se Hajdukov veteranIvan Pudar, koji se našao na utakmici u zadarskim Stanovima, te (polu)službeno kazao „kako Varaždin, ako izuzmemo (ne)spornu situaciju s napucanom rukom, nije oštećen ni za jedan jedini aut“.

Šibenski i varaždinski novinari su se, također, sučelili sredinom tjedna na državnoj televiziji, točnije na HRT 4. Taj duel je bio puno odmjereniji od klupskih (medijskih) poruka. No, kao da je ulje na vatru malo dolio voditeljPetar Vlahov pitanjem, upućenim varaždinskom novinaru Draženu Novoselu u stilu „Kako to Šibenik, kad ima support sudaca, nije pobijedio na svom travnjaku susjede iz Dugopolja!?“.

Aktualna šibensko-varaždinska nogometna (i medijska) utrka bila bi, nema sumnje, i te kako utišana da domaćin na Šubićevcu nije izgubio od Dugopolja (0:1). Iako dalmatinski susjedi nisu ni predali zahtjev za prvoligašku licenciju, na šibenski su travnjak stigli, blago rečeno, napaljeni. Kao da im se radi o životu i smrti. Previjali su se „od bolova“ na travnjaku, a onda samo koju sekundu poslije jurili (i ubadali) kao osice po šibenskom travnjaku. S uzdignutim pesnicama popratili su svaki svoj uspješni start, udarac…

Koji su korijeni posebne motivacije Dugopoljaca, to dobro znaju njihovo klupsko vodstvo, trenerStipe Balajić i njegovi igrači. No, zašto je Šibenik jednu od najvažnijih utakmica u sezoni odigrao blijedo, neuvjerljivo, to baš i nije lako odgonetnuti. Ne pamtimo takvu provalu bijesa, uvreda i svega ružnoga, kojim su Funcuti i ostali obasuli trenera Borimira Perkovića i njegove igrače. Za razliku od „zadarske“ reakcije Varaždinaca, Šibenčani su uzroke posrtanja potražili u svojim redovima.

Probudila se i šibenska paranoja, koja traje još od već spomenutoga gubitka utrke za prvoligaški status s vinkovačkom Cibalijom.

- Nemoj ti meni soliti pamet, kad ja znam da grad i klub ne žele plasman u Prvu ligu – tako će vam se obratiti barem svaki četvrti Šibenčanin. Posebice oni koji godinama ne posjećuju Šubićevac.

To je, nema sumnje, i jedan od razloga što Varaždinci uvelike nadmašuju brojem gledatelja na svojim utakmicama svoje šibenske konkurente.

- Mi smo ne samo najgledanija drugoligaška momčad, već i peti klub po gledanosti u obje lige, prvoj i drugoj – otkrio je varaždinski novinar Dražen Novosel prilikom zadnjeg TV duela na hrvatskoj dalekovidnici.

Novosel nas je opet nehotice vratio tri godine unatrag, kad se na „majstoricama“, odigranim na Šubićevcu s Cibalijom (0:0) i Istrom (1:1), tiskalo ukupno deset tisuća gledatelja. Kao krunski dokaz kako Šibenčani vole nogomet.

Neizbježno je i sjećanje na reakciju Josipa Breznoga, prvoligaškog povjerenika poslije utakmice s Istrom, kad mu se otelo: "Oduševljen sam atmosferom na šibenskim utakmicama. I ne mogu od tuge što Šibenik neće postati prvoligaš. Za razliku od vinkovačke Cibalije i Splita, koji imaju silne financijske probleme, pa će kad-tad morati „prisilno“ u niži rang.

Na žalost Vinkovčana i splitskih „crvenih“ Brezni je bio i precizan i zloguki prorok. Oba su se kluba sunovratila dva ranga niže, u Treću ligu.

Brezni nas je podsjetio i na davnu izjavu ondašnjeg doministra za sport Mirka Novosela, koji je usred ručka za vrijeme Europskog prvenstva u košarci, odigranog u Njemačkoj, imao potrebe kazati: "Ne smijemo dozvoliti da nam u Prvoj nogometnoj ligi igraju klubovi sa zagrebačkih tramvajskih postaja, te klubovi iza kojih stoje bahati generali ili tajkuni."
No, aktualna prvoligaška ljestvica sugerira suprotnu sliku od Novoselove želje. Točnije, od Rijeke do Dubrovnika imamo samo dva prvoligaša. Potonuli su Zadar, Šibenik, Solin, Junak, Neretva, GOŠK-Jug… Svjestan je toga i izbornik Zlatko Dalić, koji je na emotivnoj promociji svoje knjige u Šibenskom kazalištu posegao za diplomatskim odgovorom: "Najbolje bi bilo da prvoligaši postanu i Šibenik i Varaždin."

Dakako da Zlatkovo srce jače kuca za Varaždin, u kojemu njegov sin obavlja funkciju direktora, a kojemu je, to je javna tajna, Dalić u kriznoj situaciji dao (ili posudio!?) dvije plaće.

Zato nas glavna teza varaždinske kampanje da „HNS i Dinamo guraju Šibenik“ tjera na ne baš logičnu tezu kako je HNS protiv svog uspješnog izbornika!?

Kad se zbroje (i oduzmu) sva priopćenja, medijske (i ine) hajke, optužbe i obrane, vrlo je vjerojatno da će u svemu na kraju, ipak, pobijediti sport, a ne „tamne snage“ nogometa, kako objektivni novinari znaju kvalificirati one koji favoriziraju pomalo utihnulo nogometno podzemlje.

Najbolja prilika za to je utakmica Varaždin – Šibenik, koja će se u pretposljednjem kolu odigrati u baroknom gradu, a koja može najizravnije odlučiti o novom prvoligašu. Može, a i ne mora. Pogotovu, ako na današnju svetu nedjelju Šibenčani uspiju nadvisiti mladiće iz drugog sastava Hajduka u gostima!

Vugrinec selektivnog pamćenja

U napadima na Šibenik, HNS i Dinamo posebno je pretjerao Davor Vugrinec, legenda varaždinskog, ali i hrvatskog nogometa. Poslije poraza Varaždinaca u Zadru ishitreno je izjavio „kako ovako loše suđenje nije bilo od doba Tuđmana“. Pritom je demonstrirao selektivno pamćenje. Varaždinski Varteks i pulska Istra nisu bili među klubovima koji su formalno imali pravo na sudjelovanje u prvoj sezoni Prve hrvatske lige, ali je upravo pokojni predsjednik, kao veliki ljubitelj nogometa, inzistirao da Varaždince i Puljane „upišu“ među prvoligaše. Sa željom da se Prva liga igra širom Lijepe naše.

Na Šubićevcu 'nitko nije brukvu udija' 

Od tri najbolje plasirana drugoligaša Varaždin je jedini riješio formalne prepreke za viši rang ili - dobio je prvoligašku licenciju.

Dugopolje, kako rekosmo, taj „papir“ nije ni zatražilo. Šibenik, za razliku od nekih drugih klubova, nema problema oko financija, ali mora podnijeti dokaze o projektu za uređenje stadiona. Na Šubićevcu se prije točno četrdeset godina igralo polufinale Osmih mediteranskih igara (Jugoslavija – Alžir) pod reflektorima i dijelom natkritim tribinama. No, odonda, kako bi kazao pokojni Arsen Dedić, na tom objektu „nitko nije brukvu udija“. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
sibenik_bsk05-130419 sibenik_bsk17-130419 sibenik_bsk18-130419 sibenik_bsk19-130419 (1) sibenik_bsk19-130419 solin_sibenik9-300319
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/zbog-boja-za-prvu-ligu-opet-zaratili-sjever-i-jug-dva-grada-velike-nogometne-tradicije-zarko-zele-povratak-u-elitu-602059 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=31201ffce36571e93d0e48772cacf411c773cb4c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zbog+boja+za+Prvu+ligu+opet+zaratili+sjever+i+jug%3A+dva+grada+velike+nogometne+tradicije+%C5%BEarko+%C5%BEele+povratak+u+elitu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fzbog-boja-za-prvu-ligu-opet-zaratili-sjever-i-jug-dva-grada-velike-nogometne-tradicije-zarko-zele-povratak-u-elitu-602059 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fzbog-boja-za-prvu-ligu-opet-zaratili-sjever-i-jug-dva-grada-velike-nogometne-tradicije-zarko-zele-povratak-u-elitu-602059 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => planule iskre [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometplanule iskre

Zbog boja za Prvu ligu opet zaratili sjever i jug: dva grada velike nogometne tradicije žarko žele povratak u elitu

5. svibnja 2019. - 15:00
sibenik_bsk05-130419

Nema mira na relaciji nogometnog sjevera i juga. Kad su pomalo utihnule ratne trube na relaciji Poljud – Maksimir, kad su Marijan Kustić, Benjamin Perasović, Andro Krstulović Opara i Marin Brbić, konačno, sjeli radi dogovora oko mogućeg organiziranja utakmice Hrvatska – Mađarska na Poljudu, planule su iskre na relaciji Šibenik – Varaždin.

Dva grada nemale nogometne tradicije, koja žarko žele povratak među prvoligaše. I dok Šibenčani razloge nešto slabijih rezultata u posljednjim kolima traže isključivo u vlastitim redovima, iz baroknoga grada za svoje neuspjehe optužuju sve i svakoga. Od sudačke organizacije do Dinama, od HNS-a do pokojnog predsjednika Tuđmana!

Dvije su utakmice bile okidač za nemalu medijsku kampanju Varaždinaca, usmjerenu na različite adrese. Na odl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:41