StoryEditorOCM
Domaći nogometza ne povjerovati

Nova analiza Marićeve Komisije u najmanju je ruku skandalozna. Je li u pitanju šala ili čisti bezobrazluk?

29. studenog 2023. - 17:20

Nebrojeno puta smo pisali o neujednačenim kriterijima hrvatskih djelitelja pravde, Komisije sudaca HNS-a i ‘spin doktora‘ Marija Strahonje koji svaki put dođe na HRT ‘resetiran‘ na nove postavke. Iako je logika već odavno postala relativan pojam, a za zdrav razum ima sve manje mjesta, analizom 16. kola HNL-a objavljenom danas dosegnuta je nova razina onoga za što je teško pronaći izraz...

Moglo bi se reći da je, u kolu u kojem smo na Aldo Drosini gledali novi nastavak ‘Pobješnjelog Ante‘, objaviti analizu koja se sastoji samo od osvrta na kazneni udarac za Hajduk - šala.

Ali s obzirom na to da ovaj put nije bilo govora ni o igranju Osijekovog Bralića rukom u svom šesnaestercu protiv Dinama, ni o Bulatovoj ruci u istoj utakmici, ni o Međimorecovom kung fu nasrtaju na Tucija, da se u analizi prošlog kola nisu spomenuli događaji s utakmice Rijeke i Dinama na Rujevici te da analiza 13. kola nikada nije ni ugledala svjetlo dana, neki bi poteze Komisije mogli nazvati bezobrazlukom.

"87. minuta: Dosuđeni kazneni udarac neispravna je odluka suca utakmice. U smjernicama PNI-e kontakt lopte i ruke braniča Istre 1961 ne razmatra se prekršajem PNI-e. Uz jasna razmatranja da se ruka braniča nalazi u potpuno prirodnom položaju te da lopta odbijena od suigrača neočekivano pogađa braniča u ruku, KNS HNS-a očekuje obaveznu VAR intervenciju koja omogućava sucu promjenu inicijalno donesene neispravne odluke”, glasi zaključak Komisije sudaca.

Primijetit ćete da u objašnjenju stoji i dio o "neočekivanom pogađanju lopte braniča u ruku", jer valjda je to sad postalo važno. Znači li to da više nema penala ako igrač ne očekuje da ga lopta pogodi u ruku? Da pojam "širenja obujma tijela rukom" više ne igra ulogu ako nije namjeran? I tko će procijeniti što je namjerno?

Hujberova ruka ispriječila se na putu lopte do Kalika, ali ona je u "potpuno prirodnom položaju", kaže Komisija. Koliko se samo kaznenih udaraca dosudilo na račun ruke u prirodnom položaju teško je uopće nabrojati, ali to je manji problem u cijeloj priči. Veći problem je to što Marićeva Komisija očigledno smatra normalnim Ercegovo divljanje po terenu i što mu "budućnost hrvatskog suđenja" personificirana u liku Ante Čuline to tolerira.

image

Suđenjem Čuline u Puli nisu bili zadovoljni ni domaći ni gosti

Goran Sebelić/Cropix

Također je nevjerojatno da se na sporne situacije iz derbija kola niti nisu osvrnuli, barem da daju objašnjenje zašto nešto nije kazneni udarac, ako su već takvog stava. Verzija Strahonje koju smo imali prilike gledati ovoga puta je, primjerice, Bralićevu ruku percipirala kao prekršaj za najstrožu kaznu te je Strukanovo nedosuđivanje istog nazvala ‘propustom‘.

Neujednačeni sudački kriterij problem je u cijelom svijetu, kao i njihove pogreške, jer i suci su ljudi. Dovoljno je pogledati sinoćnju utakmicu Lige prvaka između PSG-a i Newcastlea u kojoj je saudijska igračka za sportswashing brutalno oštećena u korist katarske, i to na račun Livramentovog igranja rukom u svom šesnaestercu nakon što se lopta prvotno odbila od njegovog tijela (ne suigračevog, kao u slučaju Hujbera).

Glavni sudac bio je hvaljeni Poljak Szymon Marciniak, VAR mu je bio sunarodnjak Tomasz Kwiatkowski, a njegov asistent bio je Ivan Bebek, koji se specijalizirao za VAR sobu nakon što je objesio kopačke o klin. Odgovornost za pozivanje suca na provjeru uvijek leži na VAR-u, dok je AVAR-ova uloga više tehničke prirode, zbog čega je UEFA skinula Poljaka s utakmice Sociedada i RB Salzburga, a Bebeka ostavila na poziciji VAR-a za susret Benfice i Intera. No, i dalje ostaje problem Marciniakove procjene nakon pregleda snimke.

Ljudski je griješiti, ali kada se antitalent onih na terenu spoji s učestalim mijenjanjem ploče onih iznad njih, a usto gomila stvari ostane izignorirana, dobijemo ovo čemu svjedočimo kod nas, a za što je zaista teško definirati radi li se o šali ili čistom bezobrazluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:12