StoryEditorOCM
Domaći nogometajme majko

Nema kraja Dalićevim nevoljama, velika se prijetnja ‘kuha‘ u Srbiji i Sloveniji, u ovom su ‘loncu‘ Vatreni ugašeni

Piše Sport SD
18. listopada 2023. - 13:43

Loše igre, trula atmosfera (pa čak i nakon odlaska Marka Livaje) i dva poraza... Ali to nije sve, još jedan podatak je veliko upozorenje za hrvatskog izbornika Zlatka Dalića.

Dok Vatreni muku muče u ovom kvalifikacijskom ciklusu za plasman na Europsko prvenstvo, naši susjedi briljiraju, Slovenija je u svojoj skupini prva, a Srbi u svojoj drugi i sasvim su blizu i jedni i drugi da se plasiraju na Euro. Do sada su Slovenci i Srbi zajedno na Euru bili samo jednom, dogodilo se to 2000. godine kada su domaćini zajedno bili Belgija i Nizozemska. Hrvatskoj je to, pak, jedini put da se nije plasirala na završnicu. Nije Hrvatske bilo ni u Švedskoj 1992., ali tada nije ni sudjelovala u kvalifikacijama, friško osamostaljena... Sloveniji je to ujedno i jedini nastup na Europskom prvenstvu, baš kao i Srbima.

Zanimljivo je da je takva priča i s ‘mundijalima‘. Na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj republici 2010. godine nastupile su i Slovenija i Srbija, a opet bez Hrvatske. I opet je Hrvatskoj to, otkako je krenula u svoj pohod na svjetskim prvenstvima 1998. u Francuskoj, jedini izostanak. Slovenija je nastupila i 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, ali tada nije bilo Srbije, dok je Srbija igrala u Francuskoj (1998.), Njemačkoj (2006.), Rusiji (2018.) te Kataru (2022.), no tu nije bilo Slovenaca.

Kad podvučemo crtu, kad god na nekoj završnici zajedno nastupe Slovenija i Srbija, nema Hrvatske. I baš samo u tom slučaju. U svim drugim kombinacijama Hrvatska je bila na završnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 20:28